Hae
Prime Life by Umppu

Tytöttely saa riittää

Olen tällä hetkellä 34-vuotias ja edessä on tasan yksi kuukausi, kun mittariin tulee vuosi lisää. Olen syntynyt aprillipäivänä ja luonteeltani olen todellakin horoskooppimerkkini kaltainen Oinas. Olen ollut 16 vuotta Parturi-Kampaaja. Aluksi työskentelin palkallisena ja siitä kolmen vuoden päästä ryhdyin yrittäjäksi. Olen ollut nuori yrittäjä ja joidenkin mielestä olen sitä edelleenkin. Jos ajatellaan ylipäänsä ”bisnesmaailmaa”.. (sana jota vihaan) niin sielä ei mielestäni ole todellakaan tasa-arvo kohdillaan. Miehet on edelleen paljon arvostetumpia johtoportaassa kun naiset. Naisia vähätellään ja kyseenalaistetaan paljon enemmän. Omalla alallani työskentelee suurimmaksi osaksi naisia ja uskon että se on yksi syy muiden joukosta, miksei meidän ammattikuntaa arvosteta.

Vaikka en ole istunut koulunpenkillä, kun ne alaani vaatimat tunnit, niin se ei tarkoita sitä etteikö työni mitään teen olisi tärkeää. Osaan tehdä käsilläni sellaisia asioita, mistä moni vain haaveilee. Teen ihmisiä onnelliseksi päivittäin ja se onkin parasta työssäni. Ainoa ihmisryhmä kuka ei palveluitani tarvitse on kaljut miehet. Teen työtä käsilläni ja ammattini on yksi niistä, mitä ei voi koneellistaa. Kampaajalle kerrotaan paljon asioita ja välillä tuntuu siltä, että saatat toimia ihmisten terapeuttina. Olen ylpeä ammatistani ja työstä mitä teen. Toki pelkkien Partureiden suosio kokoajan kasvaa ja niissä aika usein työskentelee pelkkiä miehiä. Tiesittekö muuten että Parturi-Kampaajan koulutusta muokataan siitä syystä, koska halukkaita on opiskelemaan vain ainoastaan niitä miesten hiustenleikkauksia.. kun sain itse tästä asiasta hieman lokaa niskaan taannoin niin mitenköhän tämä uusi koulutus nimetään sukupuolineutraaliseksi?? Kunhan vaan mietin.

No mutta asiaan. Mää oon lopen kyllästynyt siihen kuinka paljon saan kuulla erilaisissa tilanteissa lausetta: kuules tyttö. Oon miljoona kertaa mielummin vaikka vanha rouva, kun tyttö. ”Kuules tyttö” on tietyissä tilanteissa ja tietyllä äänenpainolla sanottuna alentava ja halveksuva ilmaisu.

Vaikka saatan olla niiden yli keski-iän ylittäneiden henkilöiden mielestä vielä nuori, niin tytöttely saa todellakin riittää. Mää joudun lähes aina puolustelemaan itseäni tietyissä bisnekseen liittyvissä tilanteissa. Mua ärsyttää että kuvitellaan, että mulle voi puhua mihinkä tyyliin tahansa. Mulle voi valehdella ja sanoa mitä sylki suuhun tuo.  Muistan kun kerran yksi edustaja yritti myydä mulle jotain tuotesarjaa mitä en ostanut.. olisin kuitenkin ostanut häneltä muita tuotteita.. mutta lause: kuules tytttö.. voit noilla sun pikku jaloilla köpötellä ihan itse tohon tukkuun ja ostaa ne tuotteet sieltä, koska en viitsi sen takia täällä käydä… Meidän alalla edustajissa on paljon miehiä ja ylimielinen asenne ei siinä duunissa kanna pitkälle. Jos laitan johonkin firmaan vuodessa tuhansia, jollei kymmeniä niin oletan vähintään saavani asiallista palvelua. En missään nimessä yleistä, koska kaikki eivät toimi näin (ja on ihan oikeasti todella mukaviakin miehiä edustajina), mutta tilanne: minä vastaan keski-ikäinen mies on lähestulkoon aina se kauppatilanne, missä tätä joudun kohtaamaan.

Joudun ihan oikeasti keräämään rohkeutta, että saan kakistetettua suustani ulos sen mitä haluan sanoa. Se oletus että ei toi mitään ymmärrä on ärsyttävää. Myös se että jos en halua ostaa jotain tuotetta niin eiköhän minulla ole oikeus sanoa, että ei tällä kertaa. Naurettavinta on kun iso mies suuttuu ja tyyliin haistattelee lähtiessään. Tällä hetkellä on myös meneillään yksi tilanne, missä koen joutuvani vain maksumieheksi. Olen pyytänyt 2 vuotta tiettyjä papereita mitä en ole saanut, koska oletetaan että maksan kaiken mukisematta. Miksei muka minulla ole oikeutta vaatia asiaan liittyviä papereita? Olisi aivan eri asia jos tässäkin tilanteessa nimeni olisi vaikka Jorma ja ikää olisi 63-vuotta, muttakun ei niin joudun todellakin pitämään puoliani ja lujaa.

Kuvaus: Noora Näppilä

Asu House of Brandon* Paita* Housut*

Lue edellinen postaus: Mun susoituimmat ja kohahduttavimmat postaukset

Elloksella on muuten nyt kaikista päiväpeitoista ja vuodevaatteista -20% alennus. Kannattaa käydä vilkaisemassa TÄÄLTÄ*

-Umppu

5 kommenttia

 1. Marjut kirjoitti:

  Ymmärrän sua täysin. Olen samanpituinen kun sinä ja ikää 30v. Opiskelen terapeutiksi ja olen tehnyt nykyistä työtäni jo parikymppisestä. Tapaan vanhempia ihmisiä työssäni ja voi kuules kuinka ne keski-ikäiset toisinaan todellakin tytöttelevät.

 2. Salla kirjoitti:

  Joku Roti Mafian biisissä sanotaan, että ”mie en oo sinun poika ja sie et oo minun poika, me ei olla ees sukua joten pää kiinni koira. Ei siinä mitään kun koirat koirittelee, mutta tuo on naurettavaa kun pojat pojittelee.” Tiivistää mielestäni hyvin tytöttelyn ja pojittelun idioottimaisuuden.
  Vanhemmilla miehillä on usein niin herkkä hipiä, että sitä omaa egoa pitää pönkittää painamalla muita alas. Onneksi nämäkin asiat pikkuhiljaa muuttuu ja uudesta sukupolvesta kasvaa (toivottavasti) fiksumpi. Tsemppiä ja pidä puoles! Antaa käppäukkojen käppistellä keskenään.

 3. Jenna kirjoitti:

  Asiaa ja ymmärrän täysin. Tähän asti mua on tytötellyt vain yksi mies, joka ei tehnyt sitä halventavasti tai yrittämällä alentaa mua tai mun mielipiteitä. Kys. mies neuvoi mua paljon kesätöissä, välillä haki mukaansa ja opetti uutta ihan vapaaehtoisesti.

  Suurinosa tytöttelystä on halventavaa ja mulla nousee yleensä heti niskakarvat pystyyn. Kaikkein raivostuttavin on ”tyttöseni”… Anteeksi vaan mut en oo sun tytär saati tyttönen. Sitten jos sanot vastaan niin olet ämmä, herkkähipiäinen, h**ra, tyypillinen akka joka suuttuu vitsistä jne. Niin raivostuttavaa, että aikuista naista kutsutaan tyttöseksi.

  Onnekseni mulla on veljet, jotka opettanu mua pitämään puoliani. Samaten osaan hoitaa ”miesten jutut” ihan itse, koska mut on opetettu olemaan itsenäinen. Ei oo yks tai kaks kertaa, kun oon kuullut huolto-asemalla ”Oho, tyttönen osaa ihan itse nuo.” Noihin kuuluu, renkaiden ilmanpaineet, öljyt jne. perus auton tsekkaukset ennen pidempää matkaa. Pari kk sitten mun veli sai hyvät naurut, kun yksi hänen tuttunsa alkoi tytöttelemään ja ehdottelemaan aika rajusti. Tutulla meni aikalailla luu kurkkuun kun vastasin takaisin ja hämmentyi siitä ihan täysin. Molemmat loppui hyvin nopeasti, viimeiset sanat oli ”Sä oot aika äkänen” johon vastasin et ”Niin oon, sisko ja veljet opettanu hyvin.” Sen jälkeen ei puhunu mulle mitään ja veli hekotteli taustalla.

 4. Katri kirjoitti:

  Itse olen hoitoalalla/teen kokin töitä ja mua saa tytötellä vanhukset. Kokemuksesta voin sanoa, että vanhemmat ihmiset ei tytöttele ikinä ns pahalla, ei ikinä alentavalla tavalla. Silloin se on OK. Mutta ravintola-alalla täysin erikseen! Siellä käy päivittäin keski-ikäistä miestä ja varsinkin naista vxttuilemassa ja tytöttelemässä jatkuvasti. Napsutellaan sormia ja alentavaan sävyyn käskytetään;teeppä kuule tyttö mulle sämpylä jos osaat. Vai niin!! Just tästä syystä mun kokin ura loppuu.

 5. Tikku kirjoitti:

  Olen talotekniikka-alalla,hyvin maskuliinisella alalla ja firmassa alfauroksia ja minä,nainen. Mua ei tytötellä mutta vaikuttaa siltä,että naisena joutuu paljon enemmän tekee duunia sen eteen että on uskottava ja sut otetaan tosissaan. Meilläkin ollu paljon nuoria sällejä ja he ovat uskottavia miespomojen silmissä jo heti automaattisesti, heidän ei tarvii todistella mitään. En osaa selittää mitä tarkoitan käytännössä mutta jos ite esim.käyttäytyisin samalla tavoin kuin miehet meillä käyttäytyy,kaikki pyörisivät kiimasina mun ympärillä eivätkä kuuntelis mitä puhun. Mun täytyy olla kokoajan niin vakava ja tiukkana, jotta mua uskottaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.