Hae
Prime Life by Umppu

Someen väärentämä elämä

Joskus tuntuu että asiat toistaa itseään ja samoin blogikirjoitukset tietyllä tapaa. Mulla on selkeästi ollut nyt teemana somen vääristämä elämä. Seuraan itse paljon instassa Suomalaisia bloggaajia. Mua kiinnostaa mitä he puuhaavat esimerkiksi blogejensa eteen ja saatan joskus itsekin inspiroitua jostain kuvasta tai saada hyvän aasin sillan omaan tekstiin, kuten tähän.  Niinkuin esimerkiksi yksi julkisuudessa oleva henkilö kertoi että yhden somekuvan takana voi olla useita tunteja töitä, niin ainakaan omalla kohdalla se ei pidä paikkaansa johonka halusin heti tarttua. Mulla on (vihdoin) ”oma kuvaaja” Noora Näppilä kenenkä kanssa otamme suurimman osan blogin kuvista. Sitä ennen otin kaikki itse, mutta mitä enemmän lukijoita on haluan että myös kuvat ovat laadullisesti parempia, kun ne itse kännykällä tai kameralla ottamat. Jos jollain menee tunteja yhteen somekuvaan niin meillä menee noin 20minuttia kahden viikon kuviin. Se pitäis joskus saada nauhalle kun vaihtelen vaatteita parinkympin pakkasessa kebab pitserian parkkiksella ;). Kuvaan esim omaan instaan ja blogiin maksimissan neljänä päivänä kuukaudessa, jollei erillisiä tuotekuvia lasketa tai niitä kännykkä otoksia. Se on ajallisesti aika vähän, mutta mulla ei olisi henkilökohtaisesti enempää aikaa. Mulla on toinen työ ja kolme lasta ja kaikki muu säätö siihen ympärille.

Mun silmään kiinnitti taannoin huomion muutama blogaaja, joilla oli molemmilla kuva kun he istuvat  tyädellisessä vaahtokylvyssä. Ihanan marmoriammeen vieressä olevasta ikkunasta näkyi suurkaupungin silhuetti. Kylpyveden päälle oli ripoteltu ruusunterälehtiä. Ammeen reunalla oli valkosuklaakoristeltuja mansikoita ja kimppu (tietenkin vaaleanruskeaan käärepaperiin kiedottuna, mikä on nyt some hitti) tuoreita kukkia. Kuvissa molemmat esiintyi ammeessa yksin ja omilla sivuillaan hieman eri kuvakulmasta.. Toinen luki kirjaa ja toinen siemaili terälehtiin mätsäävää kuoharia.  Kuvat oli lasvastettuja ja somistettuja. Jaksan kuitenkin uskoa että jopa kylpyvesi oli sama molemmilla kuvissa ja sen päälle ripotellut ruusunlehdet. Siinä toinen sitten vettävaluvana ruusunlehtiä persvako täynnä näpsäsee frendistä samanlaisen otoksen ja tykkäyksiä ropisee..  Jokainen saa mielikuvituksellaan miettiä loput. Ja ei siinä ole mitään vikaa eikä mitään pahaa, mutta se kertoo jo sen mitä usein  kuvien eteen tehdään.  Kaikki tilanteet on lavastettuja ja kaukana todellisuudesta .. hankitaan kamala kasa rekvisiittaa vain sen takia että se näyttää hyvältä somessa.  Jos itse joskus kylpyyn pääsen en ota sinne kameraa mukaan vaan nautin.

Törmäsin myös toiseen kuvaan eri tilillä missä seuraaja halusi sanoa että tavallista ihmistä alkaa ahdistamaan nämä kuvat (toki jokainen päättää itse mitä seuraa, mutta ymmärrän pointin). Hän myös kyseenalaisti kuinka harhaanjohtavia blogit ylipäänsä on (senkin ymmärrän). Onko elämä pelkkää Wauta alkaen täydellisestä aamiaisesta sänkyyn ja mitenkä tällä henkilöllä on varaa matkustaa niin paljon ja mielenkiinto heräsi myös hänen  työtä kohtaan.

Ymmärrän jokaisen kohdan koska itse myös välillä ihmettelen samoja asioita tiettyjen ihmisten kohdalla. Myös multa on kysytty mitenkä matkustan niin paljon ja olenkin siihen vastannut että säästöillä ja töillä (teen kahta työtä ja samanaikaisesti) mutta ainuttakaan matkaa en ole saanut ilmaiseksi mistään. En elä sellaista blogaajan wau elämää, että mut lennätettäisiin ympäri maailmaa ( se vasta hienoa olisi), jotta voisin markkinoida jotain kohdetta somessa ja ottaa niitä täydellisiä  lomakuvia. Mulla ei edes juurikaan ole itsestäni lomalta kuvia, koska mun mies ottaa niin rumia kuvia, että niitä ei voi edes julkaista missään.

Sitten kyseenalaistettiin kuvissa näkyvät vaatteet. Onko ne omia ja mitenkä on varaa ostaa uusia vaateita niin paljon? Mää voi ainakin rehellisesti myöntää että saan paljon vaatteita.. muista en tiedä. Sen myös tiedän että kaikki ei saa ja osalle maksetaan että he käyttävät jotain tiettyjä vaatteita vielä rahaa niiden käytöstä. Vaatteet esim on iso osa koko somea ja sielä esiintyviä ihmisiä hyödynnetään tuotteiden markkinoinnissa. Siinä en näe mitään väärää sillä teenhän sitä itsekkin. Some on tällä hetkellä meidän suurin markkinointikanava ja on jopa vähän hassua jollei yritykset ole sitä vielä hiffanneet.

 

Mutta keskutelun viimeinen kommentti oli mielestäni paras ja ehdottoman konkreettinen. -Jotenkin tuntuu ettette elä itsellenne vaan kokoajan mielessä miltä tämä ja tämä näyttäisi somessa. Se vasta ahdistavaa onkin.

Mun mielestä epätäydellisyys vois olla uus trendi. Tykkään itse katsoa kauniita visuaalisesti otettuja kuvia, mutta tiedän mitä niiden eteen vaaditaan. Mää en itse koe tarvetta millään tapaa vääristellä omaa elämää tai luoda siitä jotain sellaista kuvaa lukijoilleni mitä se ei oikeasti ole. (Moni mua ig:ssä seuraava on varmaan nähnyt mun susi rumat hedelmälautaset ja ne on oikeesti lähes parasta mihin pystyn :)).Toki moni ei ehkä tiedä tai tiedosta että monet asiat on blogaajille ”ilmaisia”. Minä saan tuotteen ja yritys markkinointia. Jos en kirjoittaisi blogia en voisi matkustella niin paljon eikä mulla olisi niin paljon uusia vaatteita. En voisi tehdä lyhennettyä työviikkoa mun oikeassa työssä. Meillä ei välttämättä olisi kahta autoa tai montaa muutakaan asiaa. Silti en ainakaan itse koe eläväni somelle, mutta tiedän että moni niin tekee. Juurihan yksi julkisuudesta tuttu henkilö kertoi lopettaneensa työt, että hänelle jäisi enemmän aikaa somelle.

Vielä Suomessa ei ole ymmärretty että se some voi olla työ. Se on todella mielipiteitä jakava työ, mutta se on sitä nykypäivää ja yksi asia mikä on varmasti tullut jäädäkseen. Mää en ainakaan halua itse, että some ottaa mun elämästä vallan ja mun pitää elää kaikki tilanteet sen kautta. En edelleenkään valitse vaatteitani sillä perusteella, mikä näyttää hyvältä somessa vaan sillä mistä itse pidän. En valitse lomakohteita tai hotelleita sillä perusteella, mistä saan hyviä kuvia someen. En käy myöskään syömässä sellaisissa paikoissa että jotain tiettyä ruokaa on trendikästä syödä ja siitä saa hyviä kuvia someen.  Tässä ihan jokaiselle miettimistä somen tuomaan #elänsomelle asiaan. Milloinka elämästä katosi se tietynlainen lavastamaton aitous?

Kuvan asu löytyy House of Brandonilta* Housut Täältä* Paita Täältä*

Lue edellinen postaus: Kostatko lapsellesi?

-Umppu

7 kommenttia

 1. Elina kirjoitti:

  Mielenkiinnolla luin postaustasi, sillä ihan samalla tavalla omaankin silmään pisti nuo kylpykuvat. Visuaalisesti miellyttävät kuvat ovat tietenkin kauniita ja varmasti tarkoitus onkin luoda inspiroivaa sisältöä. Mielestäni tämä on kuitenkin mennyt liian pitkälle, sillä ylisiloitellut kuvat IG:ssä luovat varsinkin nuorille kuvaa siitä, että tämä on ihan normaalia elämää ja samaan tasoon pitäisi itsekin pystyä. Erittäin vaarallista tästä tulee jos esimerkiksi blogissa tai sosiaalisessa mediassa ei tuoda esille onko kyseessä maksettu mainos/tuotekorvaus/pressimatka. Havahdun itsekin välillä ajattelemasta, että mennäänpä tonne paikkaan, sieltä saa kivoja kuvia. En kuitenkaan halua elää elämääni vain linssin tai instagram filtterin läpi. Kirjoitin itsekin tästä aiheesta eilen blogiini! http://www.elinadeli.com/blogi/somen-kautta-elaminen

 2. Henriika S. kirjoitti:

  Visuaalisesti kauniit kuvat on kyllä upeita ja nykyään yritänkin ajatella niitä katsoessa, että ne on valokuvaustaidetta, eikä oikeata elämää. Mä en tajua, että missä kuplassa oon elänyt, mutta vasta kun luin tämän postauksen Tickle your fancy-blogista http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy/10-x-totuus-kuvan-takaa niin silmät avautui 😀
  Jossain toisessa postauksessa kirjoittaja taisi myös kertoa, että koska hän työllistää itsensä myös valokuvaajana, toimii blogi ja muut somekanavat myös portfoliona hänen töilleen. Sillä tavalla käy järkeen kuvien lavastaminen, kun on kyse visuaalisesta taiteesta, mutta ei se kyllä mitään arkisten hetkien kuvaamista ole ja se olis niin tärkeätä pitää kaikkien mielessä.

  Nää taidekuvat on nykyään yleisin tyyli esitellä elämää, joten musta sun hedelmälautaset on ihan mahtavia! Vaikka kuinka olis ollut huono päivä, niin yks Umpun hedelmälautanen saa hymyn huulille!

  -Henriika S.
  http://www.lily.fi/blogit/so-many-stars-henriika

  • primebody kirjoitti:

   Joo ymmärrän todella hyvin juurikin tuon pointin että kuvat esiintyy portfoliona.

 3. Pee kirjoitti:

  Samoja olen pohdiskellut. Toinen (kylpykuvien lisäksi) tällä hetkellä somessa paljon pyörivä kuva tyyppi on sellainen, missä kaksi kaunista naista ovat sängyssä vaaleissa lakanoissa. Heillä on yöpuvut/ oloasut päällä ja tukka ja meikki viimeisen päälle. He siinä nauravat ja syövät pitsaa sängyssä muka niin rennosti löhöillen. Kaikesta paistaa jotenki läpi se lavastus. Onko pitsakin valittu sen mukaan, miltä se näyttää kuvissa ja syödäänkö sitä edes? Molemmilla neitokaisilla tietty melkein samat kuvat hieman eri näkökulmasta. Pitsakuvan parina voi olla kuva, jossa neidit naureskellen leikkivät tyynysotaa. Mua jotenki niin nauratti noiden kuvien lavastus ja taustaduuni 😀

  • primebody kirjoitti:

   Pitsa ei voi olla ilman rucolan koska se näyttää tylsältä 😉 jotenkin itse toivois että aitoutta olisi enemmän

 4. Ida kirjoitti:

  Hassu sattuma. Selailin muutama päivä sitten Instaa ja törmäsin juurikin näihin kyseisiin kylpykuviin ja ärsyynnyin. Lopetin samalta istumalta seuraamasta molempien tilejä. Ei siksi, etteikö kuvat olisi kauniita, olen itsekin visuaalisuutta arvostava ihminen, mutta niistä ei kyllä omaan käteen jää yhtään mitään. Liika on liikaa.

 5. MirvaAnnaMarian kirjoitti:

  Nauroin ääneen monessa kohdassa tätä sun tekstiä, oot kyllä ihan mahtava poikkeus blogimaailmassa ? Arki se iskee kaikille jossain vaiheessa, varsinkin jos saa joskus lapsia..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.