Hae
Prime Life by Umppu

Kulutusluoton vastuullinen käyttäminen

Kaupallinen yhteistyö Santander

Meillä on 5 henkinen perhe, missä on kaksi alle 3-vuotiasta lasta. Olemme molemmat vanhemmat työssäkäyviä ja lapsemme on sillä aikaa päiväkodissa tai koulussa. Tässä ruuhkavuosien keskellä eläminen on välillä haastavaa. On paljon erilaisia menoja ja harrastuksia, mitkä vaatii välillä tarkkakin aikatauluttamista. Ihan perus arjessa saattaa tulla  väillä yllättäviä taloudellisia mutkia matkaan.  Kulutusluotto on monelle perheelle ehkä jopa hieman arveluttava ja kysymyksiä herättävä laina ja haluan kertoa, kuinka sellainen on esimerkiksi meidän perhettä auttanut.

Useinhan asiat menee niin, että kun jo ehdit hieman juhlia että tilillä on rahaa jäljellä ennen palkkapäivää  että voisit piristää itseäsi tai perhettäsi, niin juuri silloin hajoaa pesukone, jääkaapi tai tietokone. Harvoilla normaalituloisilla lapsiperheillä on suuria summia säästössä ja joskus ne pienetkin arjessa ja taloudessa tapahtuvat muutokset saattavat horjuttaa taloutta useita kuukausia eteenpäin. Ainakin meillä lähes kaikki menee mitä tulee.

Minä olen luonteeltani nautiskelija ja rakastan tarttua hetkeen. Myös se arjen helppous ja sujuminen on mulle todella tärkeitä asioita. Arjen helppoutta mulle henkilökohtaisesti on esimerkiksi auto, millä pääsen nopeasti töihin ja takaisin. Säästän sillä päivittäin tunnin aikaa työmatkoista versus jos kulkisin bussilla. Se on jo aika monta tuntia viikossa. Se aika on mulle tärkeä aika lasten kanssa töiden jälkeen.

Joskus saattaa olla tilanne että jotain tarvisi mutta säästöt ei riitä, eikä tilillä ole yhtään ylimääräistä. Edessä saattaisi olla vaikka juurikin se auton hankita tai keittiöremontti. Näihin asioihin on helppo ratkaisu kulutusluotoissa. Haluan jo heti muistuttaa että kulutusluotto on laina mikä pitää myös maksaa takaisin. Se ei ole ilmaista rahaa, mutta sen avulla voit tehdä sinulle tärkeitä asioita ja maksaa sen pienemmissä erissä pois. Kulutusluottoa hakiessa tulee aina muistaa myös sen vastuullinen käyttäminen.

Kulutusluottoa voi hakea 18-vuotta täyttänyt työssäkäyvä ihminen kenellä on luottotiedot kunnossa. On hienoa että meillä on mahdollisuus saada vaikka hetkellisesti taloudellista tukea ja saada sitä kautta arkeen helpotusta.

Jos vaikka ajatellaan kodin remontoimista mihinkä usein saattaa kulua hieman suurempia summia rahaa. Perheellä ei ole säästöjä mutta remontti on välttämätön. Remontti tuo lisää sitä arjen helppoutta ja saattaa joskus jopa poistaa jonkin päivittäisen ongelman. On se sitten lisätilaa keittiöön tai järkevämpi kylpyhuone.  Ainakin itse ajattelen lainan sijoitusapuna. Haluan että laina tuottaa tai antaa minulle jotain. Joskus se voi olla unohtumaton elämys perheen kanssa tai jokin kiinteä asia. Kodin remontoiminen on  usein myös sijoitus mikä nostaa asunnon arvoa ja samalla asunnon arvon noustessa lisää se sitä omaa varallisuutta. Lainan avulla voit toteuttaa unelmiasi ja mahdollisesti saada niistä myös rahallista hyötyä.

Vastuullisessa käytössä kannattaa aina kuitenkin miettiä kohde tarkkaan. Itse kysyn itseltäni mielessäni sellaisia kysymyksiä kuten: Onko tämä välttämätön apu arkeeni tai mitä hyödyn mahdollisesta  lainan saamisesta. Mietin myös jo etukäteen lainan takaisinmaksun ja kuinka se on juuri siinä taloustilanteessa mahdollista ja minkälaisissa erissä.

Meidän perheessä on ollut Santanderin autolaina. Auto on helpottanut elämäämme todella suuressa roolissa. Se säästää aikaa ja vaivaa ja tuo nimenomaan sitä arjen helppoutta. Ihan siitä perus arjesta selviäminen ilman autoa olisi todella hankalaa ja aikaa vievää. Auton hankkimalla meille jää paljon enemmän yhteistä aikaa perheen kanssa. Voin suositella lämpimästi Santanderin kulutusluottoa.

Kuvaus Noora Näppilä

-Umppu

20 kommenttia

 1. Ina kirjoitti:

  Nykyään kulutusluotot ovat oikeasti järkyttävä ongelma Suomessa. Ihmisillä on kymmeniä tuhansia euroja kulutusluottoja joilla he on toteuttaneet arjen pientä luksusta ja saaneet elämyksiä. Puoli miljoonaa suomalaista on ulosoton asiakkaana ja pääsyy siihen on nimenomaan nämä kulutusluotot.

  Minusta on oikeasti huolestuttavaa, jos kulutusluottoa tarvitaan kahden työssäkäyvän ihmisen taloudessa esimerkiksi hajonneeseen tiskikoneeseen. Miksei kukaan säästä etukäteen? Lainan ottohan on kuin jälkeenpäin säästämistä – kummasti siihen aina riittää rahat, mutta etukäteen sitä samaa summaa ei saa säästöön.

  On minusta suurta itsepetosta kulkea merkkivaatteissa, käydä ulkona syömässä, käydä säännöllisesti kampaajalla, laittamassa kynnet ja ripset ja kaiken tämän jälkeen voivotella kun rahat on niin vähissä ja tiskikoneen ostoa varten tarvitsee ottaa kulutusluottoa. En viittaa nyt sinuun, vaan ihan yleisesti asetelmaan mikä monissa talouksissa on. Ei se ole mitään turhaa löpinää kun puhutaan, että talouksilla pitäisi olla vähintään kahden kuukauden menoja vastaava summa säästössä. Sen säästäminen voi viedä aikaa ja tinkimään varmasti joutuu joistain mukavuuksista ainakin hetkellisesti, mutta sen jälkeen ei pääse hajonnut jääkaappi horjuttamaan kokonaisen perheen taloutta.

  • primebody kirjoitti:

   Ihan todella hyviä pointteja. Itse kuitenkin painotan juurikin sitä kuluttajan vastuuta. Ei lainaa kuulu koskaan ottaa turhuuteen. Tuskin kenenkään elämänlaatua uusi merkkilaukku parantaa, kuten taas vaikka auto. Harva ostaa auton käteisellä vaan siinä on usein taustalla jonkinlainen rahoitus. Laina ei ole joskaan ilmaista vaan se pitää maksaa takaisin, suuri ongelma varmasti on se että takaisinmaksua ei ole suunniteltu tai mietitty asiaa lainanhakuprosessia pidemmälle. Jos sitä ei ole vara maksaa taisin niin ei sitä silloin kannata edes ottaa. Ainakin itse säästän jatkuvasti, mutta säästöt on tarkoitettu todellakin pahan päivän varalle. Olen vuosien varrella oppinut säästämään ja opetan sitä myös lapsilleni. Koskaan ei tiedä mihinkä rahaa tarvitsee. Omasta taloudesta pitää olla ajantasalla. Kulutusta ja sen seurantaa pitää myös osata hallita.

 2. Tuhlari säästää kirjoitti:

  Tekstisi kirvoitti monta ajatusta liittyen velkaan ja kulutusluottoihin. Itse en kannata kulutusluotoilla velkaantumista kuin ihan äärimmäisessä hädässä ja siihenkin hätään olisi hyvä varautua ihan ajatuksella etukäteen. Jatkuva velkaantuminen on kuitenkin Suomessa oikeasti iso ongelma ja koskettaa todella monia perheitä. Minusta on ihan hyvä, jos kulutusluottoihin suhtaudutaan arveluttavasti, vaikka tilastoja katsoessa en ihan siihenkään usko…

  Tässäpä siis mielipidettä talousbloggaajan näppikseltä:
  https://tuhlarisaastaa.blogspot.fi/2018/02/lifestylebloggaaja-ja-kulutusluoton.html

  • primebody kirjoitti:

   Itse ajattelen että syy ei ole kulutusluotoissa vaan rahankäytön hallinnassa. Ei tiedosteta mihinkä on oikeasti varaa. Laina ei ole joskaan ilmaista sekin on asia mikä pitää tiedostaa. Silloin on jo menty metsään jos lainalla maksetaan lainaa.

  • Anni Rahapalleroinen kirjoitti:

   Omasta mielestäni syytä on molemmissa: se että rahaa on liian helposti tarjolla monista hyvin kalliiksi luokiteltavista lähteistä, vääristää hyvin monen rahankäyttäjän ajatuksia siitä miten vaikeaa oman talouden hallinta voikaan olla. Siitä olen samaa mieltä, että jokainen joka kulutusluottojen, pikavippien tai muiden vastaavien rahoitusten avulla sotkee taloudellisen elämänsä, niin syy on peilissä. Kuitenkin vastuuta ja nimenomaan vastuullista kulutusluototusta pitäisi mielestäni voida nykyistä enemmän vyöryttää myös lainantarjoajan suuntaan.

   • primebody kirjoitti:

    Oikeastaan nykyään kaikki on saatavilla liian helposti on kyse sitten mistä tahansa. Yksi tärkeimpiä asioita vanhempana esimerkiksi on opettaa lapselle rahanköyttöä. Mitä mikäkin maksaa, mihinkä on varaa.Mihinkä rahat ensisijaisesti menee. Miksi käydään töissä, siksi koska siitä saa rahaa millä maksamme oman elämisemme. Opettaa samalla myös säästämään. Aina asioissa ei voi vyöryttää syytä toisen niskoille. On asia mikä tahansa mitä myydään kuluttajalle niin tuotteesta/palvelusta koitetaan tehdä sellainen että jokainen kokee sen omaksi tarpeeksi. Montaa asiaa voi haluta mutta kaikkea ei voi saada.

 3. Anni Rahapalleroinen kirjoitti:

  Hei. Olisin kaivannut tähän Santanderin mainospostaukseesi vielä maininnan koroista ja todellisista kuluista. Santander näyttää niputtaneen nykyään kaikki rahoitusmuotonsa Santander Laina-nimikkeen alle ja lainaa voi hakea 2000-50 000 euroa. Esimerkkilaskelmassa Santanderin sivuilla 2500 euroa 24 kk:n maksuajalla 130 euron kk-erällä maksaa 3120 euroa (vuosikorko 23,45%, perustamiskulu 149 euroa ja tilinhoitomaksu 8 euroa/kk) 2500 euron edestä pitäisi saada siis jokin niin konkreettinen hyöty, että motivaatio maksaa sitä takaisin kaksi (2!) vuotta 130 euroa kuukaudessa pysyisi yllä.

  Mikä voisi olla sinulle sellainen asia?

  • Lauri Timgren (Santander) kirjoitti:

   Moi!

   Santanderin tuotevalikoimaan kuuluu Lainan lisäksi autorahoitus, ostorahoitus (esim. huonekalukaupat), leasing, All in One, vakuutukset ja rahoituspalvelut autoliikkeille.

   Tuo Santander Laina on meidän vakuudeton lainamme kuluttajille – sitä siis haetaan netissä ja mitään vakuuksia tai takaajia siihen ei tarvita.

   Hinnoittelu on aina kiinteä, eli korko ei siis muutu henkilökohtaisesti eikä viitekoron mukana. Hinnoittelu löytyy esim. täältä:

   https://www.santanderconsumer.fi/laina

   Samalla sivulla myös laskuri jolla voi haarukoida itselleen sopivaa summaa, laina-aikaa ja kuukausierää.

   Ystävällisesti,

   Lauri Timgren,
   Liiketoimintajohtaja, Santander Consumer Finance Oy

  • Anni Rahapalleroinen kirjoitti:

   En päässytkään vastasmaan tuohon Laurin kommenttiin, joten vastaan tähän. Kiitos selvennyksestä, mukavaa että tähän sai näin perusteellisen vastauksen.

   Katsoin tosiaan mobiililla http://www.santanderconsumer.fi:n kautta ja löysin sieltä vaihtoehdot Laina, All in 1- ja Autorahoitus. All in 1- ja Autorahoitusta en tosiaan itse miellä kulutusluotoiksi vaan ajattelen niiden olevan ajoneuvorahoituksia sanan mukaisessa merkityksessä.

   Näin ollen pahoittelen, olen ymmärtänyt lukemani huonosti ja ilmaisin itseäni kehnosti tuossa aiemmassa kommentissa kirjoittaessa, että kaikki Santanderin kulutusluotto-lainatuotteet on ilmeisesti niputettu yhden lainatuotteen alle. Ostorahoitus-mahdollisuutta en syystä tai toisesta etusivun kautta löytänyt mutta siellähän se oli muut tuotteet-osiossa yhdessä Santanderin luottokortin kanssa.

  • Lauri Timgren kirjoitti:

   Moikka Anni,

   Ei mitään syytä pahoitella – jos nettisivuilta ei saa selvää kuvaa tuotteista niin vika on meidän päässä! 🙂

   Hyvä että homma selvisi.

   -Lauri

 4. Tarde kirjoitti:

  Haluatko painetta elämääsi? Ota kulutusluottoa. Sitten niitä luottoja ja häpeää selvitellään diakoniatoimistolla, kun ei alun perin ollut varaa niitä ottaa.
  Hajosiko pesukone? Käytettynä saa. Kysy apua faceryhmistä. Ystävän/anopin luokse pesemään. Tai asuntolainaan pyydät pankistasi yhden/kaksi kk lyhennysvapaata. Vippiyhtiöt ei niinkään neuvottele.
  Keittiöremppa: kumpi enemmän ilahduttaa, se että tilillä on ruokaan rahat vai nätti keittiö ja raha-asiat hallitsematta. Älä ole ihan oikeasti tyhmä – kulutuslaina on kallista. Ja sen markkinointi on pikkuisen edesvastuutonta varsinkin lapsiperheille, joilla tiukka talous. Jäljet on nähty – ne joilla näitä ongelmia on, niin älä häpeä ja hae apua ajoissa, muut eivät saa avunhakemisesta tietää.

  • Lauri Timgren (Santander) kirjoitti:

   Moi!

   Hyviä pointteja – vastuuton lainanottaminen on vaarallinen asia ja johtaa ongelmiin.

   Kulutusluottoa (ja muutakin velkaa, esim. luottokortit) ottaessa pitää tarkasti miettiä muutamaa asiaa:

   – tarvitsetko oikeasti sitä mihin lainan aiot käyttää?
   – onko sinulla varmasti varaa maksaa laina takaisin – vaikka taloudellinen tilanteesi muuttuisikin (sairastuminen, työpaikan menetys, äitiysloma, jne.)
   – onko valitsemasi vaihtoehto paras – edullisin, joustavin, turvallisin, jne..

   Valitettavan usein näitä asioita ei kunnolla mietitä ennen kun päätös tehdään. Kaikilla jotka lainaa myöntävät, on lain sanelema velvoite myöntää lainoja vastuullisesti ja arvioida onko laina suhteessa hakijan maksukykyyn. Ikävää on huomata että monet lainaajat eivät tunnu tästä välittävän ja myöntävät joko erittäin suuria lainoja tai lainoja ihmisille joiden taloudellinen tilanne ei sitä kestä.

   Onneksi ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista on vastuullisia kuluttajia ja laina-asiat hoituvat ilman ongelmia. Tavallisessa tapauksesa laina ratkaisee arjen ongelmia eikä aiheuta niitä lisää!

   Ystävällisesti,

   Lauri Timgren
   Liiketoimintajohtaja, Santander Consumer Finance Oy

 5. Lallllla kirjoitti:

  Minkä merkkinen/mallinen auto teillä on? Mahtuuko 3 lasta ihan tilavasti? Meillä tällä hetkellä auto, jonne ei 2 turvaistuimen jälkeen muuta mahdukaan, ei puhettakaan, että mitään käsilaukkua suurempaa mahtuisi keskipaikalle.. meillä etsinnässä siis uusi tilavampi auto.

  • primebody kirjoitti:

   Meillä on Toyota Verso ja siinä on kolme erillistä penkkiä takana eli sinne mahtuu hyvin taakse. Ei ehkä suuri mies, mutta esim minä mahdun todella hyvin. Siinä on myös iso takakontti josta saa vielä 2 lisäpaikkaa halutessa.

 6. Sonja kirjoitti:

  Olet ennenkin tehnyt aika ristiriitaisia postauksia joissa ” puhut itsesi pussiin” . Puhut säästämisestä ja vastuullisesta rahankäytöstä ja olet antanut ymmärtää että teidän reissut Amerikan ihmemaahan ja Dubaihin ovat säästöillä kustannettu. Ja nyt sä sitten markkinoit kulutusluottoja…. Mitäs jos ne reissurahat olisit pistänyt siihen autoon niin ei tarvitsisi kulutusluottoa. Tykkään sun blogista mutta kaipaisin linjakkuutta yhteistyöpostauksiin.nEi sitä Umppu ihan kaikkea tarvii mainostaa.

  • primebody kirjoitti:

   En näe tässä itse ristiriitaisuutta. Siinä olet oikeassa että matkustan aina omilla säästöillä en henkilökohtaisesti maksaisi matkustelua luotolla. Minun esimerkkinä toimi esimerkiksi auto. Se on aina iso hankinta ja kuluerä. Todella harva ostaa sen säästöillä vaan siinä usein käytetään rahoitusta. Rahoitus on aina luotto. Näen asian itse niin että siitä maksetaan kuukaudessa tietty summa. Sellainen summa mihinkä sinun oma budjetti riittää. Meillä se helpottaa arkea ja on välttämätön asia. Esimerkiksi autot ovat sen hintaluokan ostoksia, että maksan itse sen mielummin erissä, kun että käyttäisin siihen kaikki säästöni. Se on minun henkilökohtainen valinta. Kaikkien ei tarvitse toimia minun tyylillä. Autohan ei sinänsä tuota koskaan voittoa. Laina taas sijoituksena esimerkiksi omaan asuntoon usein tuottaa ja sillä voi kerätä omaa varallisuutta. Ehkä tartuit asiaan hieman väärästä näkökulmasta?

 7. Jk kirjoitti:

  Joo harvapa ostaa autoa käteiskauppana. Näitä kun tulee työkseen seurattua. Sinänsä tämä postaus oli yleisluontoinen mainos kulutusluottoihin ja kaikenlaiseen sitä varmaan käytetään. Nykyään ei tahdota tinkiä mistään ja käydään esim.ulkomailla vaikka ei olisi varaa. Itse jätän matkat tekemättä jos rahat ei salli, on helppoa kun on kasvanut aikana, ettei pahemmin missään käyty eikä tosiaan luottoja ottanut ”kukaan” paitsi asuntoihin ja niihinkin piti olla pesämuna tai ei rahaa irronnut. Sit on lasten harrastukset, jotka jotkut kalliita vaikka harrastaa voi edullisemminkin. Lapsiin joo kannattaa satsata, mutta ei vararikon uhalla.

 8. Hanna kirjoitti:

  Mikä saa sinut mainostamaan kulutusluottoa blogissasi? Aina puhutaan, että bloggaajat tekevät yhteistyötä vain sellaisten yritysten kansaa ja mainostavat niitä tuotteita, joiden takana 100% seisovat. Onko kulutusluotto sinulle sellainen? Vai hyvä korvaus yhteistyöstä?

  • primebody kirjoitti:

   Mielestäni moni ymmärtää kulutusluotto sanan hieman väärin. On se sitten osamaksu, rahoitus tai mikä tahansa niin kaikki on luottoa.

 9. Minna kirjoitti:

  Postauksesi oli minulle kovin hyödyllinen sillä olen suunnitellut auton hankintaa jo pidemmän aikaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi ottaa paremmin selvää autorahoitusvaihtoehdoista. Kirjoituksesi toi hyviä uusia näkökulmia ja huomioita joita pohdin myös omalle kohdalleni. On erittäin tärkeää, että ennen rahoituksen ottamista on harkittava sen tarve ja takaisinmaksun järjestäminen huolella, jotta lainanotto ei johda entistä suurempiin taloudellisiin ongelmiin, ja tiedän että minunkin on tehtävä kotiläksyni.

  https://kulutusluottovertailu.info/autolaina/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.