Hae
Prime Life by Umppu

Pääseekö kauniilla hymyllä pitkälle elämässä?

Muistatteko kun kirjoitin aiemmin minulle tehtävästä oikomishoidosta? Voit lukea siitä täältä: Huomaatko mun hammasraudat! Tai: Esteettistä hammashoitoa ja ienplastia. Mulla aloitettiin elokuussa esteettinen hammashoito. Kahden viime raskauden ajan mulla oli käytännössä kokoajan ientulehdus. Mun suu voi todella huonosti ja se oli välillä jopa niin arka etten pystynyt syömään kunnolla.  Kolme vuotta sen kanssa elin ja ei ollut hääviä. Olin päättänyt jo vuosia sitten että haluan hampaani kuntoon lapset tehtyäni ja edessä oli meno hammaslääkärin pakeille.

Olen aina inhonnut hammaslääkäriä. Lapsena multa  revittiin puolet hampaista ja kaikki mahdolliset härvelit on ollut suussa koko kouluajan. Oikomishoito keskittyi vain ylähampaisiin ja alahampaat jäivät vinoiksi.  Muistan kun oon joskus saanut lapsena jälki-istuntoa kun näytin hammaslääkärille keskaria :). Koskaan sieltä en hymyssä suin lähtenyt. Mää oon aina ihaillut ihmisillä valkoisia ja suoria hampaita ja sellaiset halusin myös itselleni. Puhtaat siistit hampaat luovat omasta mielestäni muutenkin sellaisen vaikutelman ihmisestä että hän pitää huolta itsestään. Myös kauniilla hymyllä pääsee pitkälle elämässä niin hassua kun se onkin.

Etsin paikkaa mihin Tampereella halusin mennä ja päädyin Tempo Dentiin. Voin suositella paikkaa lämpimästi. Asiakkaan toiveet huomioidaan ja toteutetaan. Itsehän jännitän hammaslääkäriä edelleen niin paljon, että yhtään pidemmällä käynnillä oon aivan hiestä märkä ja usein jopa tärisen. Silti täällä on ollut todella miellyttäviä ihan jokainen käynti ja ikuinen hammaslääkäri pelko alkaa olemaan tipotiessään. Ensin mulla paikattiin 5 reikää hampaista ja yksi pilalle mennyt juurihoidettu hammas poistettiin. Olen edelleen ilman hammasta, joka myöhemmin asennetaan imblanttina oikomishoidon valmistuttua.

Hampaani on ollut alhaalta vinot ja halusin ne oiottavan. Kun alahampaita lähdetään suoristamaan pitää samalla muuttaa hieman ylähampaiden muotoa, että purenta säilyy ja hammasrivistö näyttää fiksulta. Muutaman konsultaatiokäynnin jälkeen päädyttiin  kohdallani invisaling oikomishoitoon. Se on huomaamaton oikomishoitomuoto, missä hammasrivistöä muokataan läpinäkyvien kalvojen avulla. Elokuussa aloitettu hoito on nyt lopuillaan ja kalvoja on enää jäljellä kahdet. Kalvot vaihdetaan viikon välein. Niiden kanssa ei voi syödä tai juoda muutakun vettä.  Ne otetaan aina pois ruokailun yhteydessä. Hyvänä sivuvaikutuksena ne on myös tehnyt totaali lopun napostelusta. Kalvot eivät sinänsä näy suusta tai ainakaan kukaan ei ole mulle niistä koskaan mitään huomauttanut. Hieman ne tuntuu ja ässä saattaa vähän suhista, mutta muuten ne on ollut helppo käyttää. Toki tällä mun muistilla oon sitten tiputellut niitä ihan mihin sattuu. Välillä ne on ollut työpaikan matolla ja pitkin katua. Kerran ne löyty myös postilaatikolta.. Kalvojen mukana tulee säilytysrasia, minne ne kuuluu aina laittaa poistamisen jälkeen, mutta sitä en koskaan  muista.

vasen ilman ja oikea kalvoilla

Näiden viimeisten kalvojen jälkeen mulle laitetaan passiviset kalvot, eli sellaiset mitkä ylläpitää valmista lopputulosta. Olen ilmeisesti narskutellut öisin hampaitani ja hampaat on siitä syystä kuluneet. Mulla on myös hulluina nuoruusvuosina ollut kielikoru, jota oon heilutellut hampaiden välissä ja hampaiden alapinnat on varmasti siitäkin syystä kuluneet. Passiivisten kalvojen jälkeen koko oikomishoito on ohi. Sen jälkeen hampaiden reunoja tasoitellaan ja mutoillaan muovin avulla. Vaikka aluksi ajattelin, että hermot ehtii jo mennä ennekuin lopuutulos on edes jotenkin havaittavissa, niin nyt ollaan jo lähellä.

Muistatte varmaan kun kerroin sortuneeni tupakkaan. Olen polttanut aika nuoresta asti. Toki raskauksien aikana on ollut taukoja, mutta jotenkin siinä stressitilassa unettomuutta vastaan taistelleesa hain lohtua siitä tupakasta, vaikka tiesin että  ei se siinä mitään auta. Inhoan sen hajua, mikä tarttuu vaatteisiin ja tupakka on myös sellainen minkä polttamisen haistaa ihmisen hengityksestä heti. Tupakasta ei ole oikestaan mitään hyvää sanottavaa muutakun joskus sitä polttamalla on tutustunut uusiin ihmisiin, mutta siinä ne hyvät asiat sitten onkin. Päätin että kun lapset alkaa nukkumaan yönsä niin lopetan polttamisen.  Nyt lapset nukkuu suurimmaksi osaksi. Ja mitenkä tupakanpoltto liittyy ylipäänsä tähän mun hammasoperaatioon niin selvennänä vähän. Kun hampaita hieman siistitään muovin avulla niin muovi on aina muovi ja tupakka voi värjätä sen pinnan. En halua että omaan vuoden päästä  ruskea valko raidalliset hampaat. Jos haluan kauniin valkoisen hymyn on myös tupakanpoltto lopetettava.

Kirjoitan vielä hammasprojektista, kun se on kokonaan valmis. -umppu

Kuvaus: Noora Näppilä

lue edellinen postaus: Mikä on ES jonne?

9 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Hei,

  Olen lukenut blogiasi tovin ja tykkään kovasti. Itse työskentelen lasten kanssa ja täytän keväällä 26v.
  Piti kysymäni oikomishoidosta. Itselläni ollut kaikki rautahärvelit lapsena liki 7vuotta. Silti alahampaat on itsellä erittäin vinot ja haluaisin ne joskus laittaa kuntoon. Mitä tällainen oikomishoito on sinulle kustantanut? Itseä kun kovasti tämä kiinnostaisi. 🙂

  Mukavaa viikkoa!

  • primebody kirjoitti:

   Hoidon hinta riippuu todella paljon siitä joudutaanko oikomaan alahampaiden lisäksi myös ylöhamoaita. Hinta muodostuu myös hoidon kestosta, eli mitä enemmän oiottavaa niin sitä enemmän se kestää ja tietty maksaa. Tarkkaa arviota en osaa sanoa.

 2. Jenni kirjoitti:

  Kannattaa kyllä ehdottomasti lopettaa tupakointi, se on niin pahaksi hampaille ja koko kehon terveydelle! Tupakan myrkyt siirtyvät ihon kautta myös helposti lapsiin.

  Hyvä että tarkoituksenasi on lopettaa, paljon tsemppiä siihen!

 3. Memmu kirjoitti:

  Pystyitkö raskaus ajan hyvin olla polttamatta? Jospa se onnistuis samalla tsempillä. Polttaako juuso?

 4. Sande kirjoitti:

  Moi!

  Tupakanpolton lopettamisesta olisi kiva lukea lisää! Itsellä sama tavoite sen suhteen..

 5. Hanna kirjoitti:

  Tuleehan sinulle retentio, että hampaat eivät palaa takaisin paikoilleen? 🙂

  • Maria kirjoitti:

   Tätä mietin itsekin. Mulla oli nuorena raudat koko suussa ja sen jälkeen laitettiin retentiokaaret hampaiden taakse etteivät livahda vanhoille paikoilleen (jos on ahdas suu niin voivat siirtyä takaisin vanhoille paikoilleen ilman tukia). Eikä me retentiokaaretkaan aina riitä, nyt piti ottaa yökisko käyttöön koska toinen kulmahammas on lähtenyt puskemaan rivistä ulos 😀 ehdottomasti kannattaa kysyä, mulle on aina hammaslääkärit sanoneet että retentiot tai muut tukikiskot pitää olla tai tulos ei ole pysyvä.

   • primebody kirjoitti:

    Uskon että oikomishoidon ammattilainen osaa tehdä oikeat tarpeita vaativat ratkaisut suuhuni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.