Hae
Prime Life by Umppu

Usko yrittäjyyteen

Multa kysytään usein siitä mitenkä handlaan oman firman, lapset, kodin ja kaiken arkeen liittyvän asian. Yrittäjyys on ollut mulle siitä asti selvää, kun tiesin että minusta tulee Parturi-kampaaja. Meidän alalla suurinosa työskentelee yrittäjänä. Mulla on ollut aina vahva usko omaan tekemiseen ja omiin taitoihin. Se onkin ehkä yrittäjyyden yksi tärkeimmistä asioista. Jos lähdet yrittäjäksi on tehtävä tiettyjä valintoja. Se tarkoittaa usein työajasta luopumista. En tällä kuitenkaan tarkoita sitä että töissä ollaan vaikka keskellä yötä, mutta joskus saattaa tulla tilanteita että sitäkin tarvitaan.

Yrittäjyys ei toimi ilman liikeideaa. On oltava selkeää mitä tekee tai mitä myy. Jos haluaa yrityksen menestyvän on siihen panostettava. Useinhan sanotaan että menestyneen yrittäjän takana on aika usein yksi konkurssi tai pohjalta ponnistaminen. Yrittäjyydessä on monta asiaa mitkä ei ole edes yrittäjille itsestään selviä ja haluan niitä hieman avata. Jos lähdet perustamaan yritystä on tärkeää tehdä liiketoimintasuunnitelma, budjetti sekä markkinointisuunnitelma. ”Nokun mää tässä vähän yritän myydä” ei toimi alkuunkaan. Riippuen toki toimialasta on hyvä muistaa että alkuun yrittäjyys maksaa. Budjettiin pitää myös laskea itselle palkkaa tai muuten jäät ilman sitä. Jos et ole siihen varautunut niin saattaa yrittäjyys tyssätä hyvinkin nopeasti ja taloudellinen ahdinko vie vallan.

Jos sinulta puuttuu verkosto on mietittävä mitenkä sitä saat. Yritykselle on nykypäivänä luotava facesivut, nettisivut, Instagram ja Linkedin. Myös tässä pitää muistaa että niiden luominen ei vaan riitä vaan niitä pitää päivittää. Esimerkiksi suosittu Instagram tili päivittyy joka päivä. Yrittäjyyteen ei kannata lähteä 0€ budjetilla. Perustamisessa pitää laskea 3kk kulut ja se oma palkka. Kaikki yritykset ei heti tuota mitään, mikä on myös erittäin tärkeä huomio.

Moni unohtaa kokonaan yhden tärkeimmän asian, eli yrityksen markkinoinnin. Mää itse ihmettele välillä osan yrittäjien tapaa toimia ”pitää yritys piilossa”. Se ei ole edes näkyvillä omissa tiedoissa. Mun mielestä se kertoo siitä ettei ehkä itsekkään usko omaan yritykseen jollei sen takana seiso 100%. . Toki pois suljen tästä tietyt alat kuten esim lastensuojelu tms.

Markkinoinnissa tärkeintä on kohdennettu markkinointi, sekä toistot. Jos esimerkkinä sinulla on facessa 100kpl tykkäyksiä ja jaat sielä mainoksen ”koko Tammikuun kaikki -20%”. Osa ei sitä mainosta edes näe ja se saattaa tavoittaa noin 50 ihmistä. Toki joku näistä voi ottaa kopin, mutta määrällisesti se on todella pieni kattavuus. Mieti missä on paras väylä markkinoida ja mieti toistojen määrää. Yksi ei riitä mihinkään. Kymmenen on jo jäänyt asiakkaiden mieleen. Hyödynnä kaikki oma luppoaika markkinointiin. Hanki hyvä kamera ja ota laadukkaita kuvia. Se ei ole suuri insvestointi ja maksaa aika äkkiä itsensä takaisin.

Mää itse teen töitä esimerkiksi autossa matkalla kauppaan (repsikalla). Joskus kun odotan lastani treeneistä hyödynnän odotusajan. Kun nukutan lapsia niin lauleskelen ja samalla teen töitä. Vaikka itselläni on hyvin asiakkaita ei se tarkoita sitä etteikö minun pitäisi markkinoida itseäni jatkuvasti  ja joka päivä.

Jos et ole valmis panostamaan yritykseesi niin tuskin se tulee menestymäänkään. Se on hyväksyttävä että se on tietynlainen elämäntapa. Yksi asia mikä on myös todella tärkeä on hyvä kirjanpitäjä. Moni kyselee usein suosittele ”halpaa” kirjanpitäjää. Mun mielestä sillä ei ole merkitystä mitä se maksaa, jos se hoitaa sun asiat niin hyvin kun ne voi hoitaa.

Jos yrittäjyys ei ole tuttua, mutta se kuitenkin houkuttelee niin suosittelen yrittäjyyskurssia tai haastattelemaan pitkäaikaista menestynyttä yrittäjää. On myös hyvä haastatella yrittäjää kenellä esimerkiksi on mennyt se firma alta, koska sellainen ihminen voi osata antaa kultaakin arvokkaampia neuvoja. Yrittäjyydessä on myös todella tärkeä muistaa että yrityksen tilille tulevat rahat ei ole kokonaan sinun omia rahoja. Firman tilillä kannattaa olla noin 3kk menot pahan päivän varalle, jos jotain sattuu.

Yrittäjyys ainakin omalla alallani vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Tiedot ja taidot pitää olla ajantasalla ja asiakkaille on annettava uusia asioita. Oman alan seuraaminen ja sen kehityksen seuraaminen on omasta mielestä myös yksi tärkeimpiä asioita. Joka päivä mietin mitenkä voisin olla itse parempi ja mitenkä voisin kehittää omaa liiketoimintaani. Olen ollut jo niin kauan alalla että en polje hintojani, enkä myöskään ajattele että ”käsityö” ammatissa minulla on kilpailijoita. Meillä on jokaisella oma kädenjälki. Jos en osaa jotain asiaa niin suosittelen siihen toista kollegaa. Koitan aina kannattaa toisen alan yrittäjiä kun mahdollista.

Se mikä yrittäjyydessä on hienoa on oma vapaus. Olen luonut itselleni työpaikan omalla osaamisellani josta voin olla todella ylpeä. Vaikka töitä yrittäjät tekevät paljon niin se oma päätösvalta on mulle se tärkein asia. Jos tarvitsen enemmän rahaa niin teen enemmän töitä.

Yrityksen personointi on myös tärkeää. Jos teet palveluita henkilönä on mun mielestä ehdottoman tärkeää antaa yritykselle kasvot. Jos asenne on kokoajan se että ei tästä tuu lasta eikä paskaa niin tuskin tulee kumpaakaan . On myös osattava nauttia niistä onnistumisista päivittäin.Itse luotan nykyään someen voimaan ja pidänkin siitä huolen että yritykseni on esillä päivittäin ja toisinaan useita kertoja päivässä.

Ennakkomarkkinointi on myös tärkeää. Jos sinulle on tulossa uusi palvelu tai tuote niin sitä kannattaa markkinoida ennakkoon. Tee useita toistoja ”tulossa Tammikuussa” tai vastaavaa ja silloin kun tuote/palvelu on ajankohtainen ihmiset on siitä valmiiksi tietoisia ja myyminen on helpompaa. Jos vaikka esimerkkinä kerron mitenkä itse hyödynnän somen voimaa menee homma näin. Kuvaan uuden tuotteen/palvelun. Laitan sen esille liikkeeni faceen, ig:seen ja usein myös nettisivuille. Usein saatan kirjoittaa siitä myös tänne blogiini. Lisään kuvan oman faceen ja instaani. Toistan tämän saman asian ainakin kahdesti jollen kolmesti. Silloin se saa sopivasti toistoja ja hyödynnän sitä somen (ilmaista markkinointikanavaa) voimaa ja omia seuraajiani. Oman alani työt kiinnostavat naisia noin 85% enemmän kuin miehiä. Jos vaikka ajattelen omia some seuraajiani on niistä yli 80% naisia. Myös markkinointi on palvelua.

Somemarkkinointia on myös hyvä opiskella ja selvittää mikä kanava on juuri sinulle paras muita kanavia unohtamatta. Onko sinulla jotain tuttua seurattua ihmistä somessa, jonka kanssa voisit sopia jonkun diilin ja saisit omalle yrityksellesi lisänäkyvyyttä. Onko hänen seuraajat mahdollisesti sinun kohderyhmää. Tai mitä jos päätät tehdä itse suositun sometilin. Kaikki on kiinni siitä kuinka paljon olet itse valmis panostamaan yritykseesi.

Aina ei auta hyvä liike-idea vaan kaikki on kiinni markkinoinnista. Yrittäjyys on ihanaa ja  luovaa työtä, missä vaan taivas on rajana. Se vaatii mutta myös antaa. En vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään, sillä saan haastaa itseäni jatkuvasti työssäni ja se ei käy tylsäksi.

Mulla on instassa ( @umppu ) arvonta, missä kuvaan kommentoneiden kesken arvotaan 2 kpl House of Brandonin* 50€ lahjakorttia. Jos et ole vielä ehtinyt niin käy osallistumassa. House of Brandonilla* on muuten hyvät takki alet.Koodilla JACKETS20*Saat kaikista takeista -20%. Mukavaa sunnuntai iltaa kaikille -Umppu

Lue edellinen postaus: Iltavirkkujen aamu kärsimys!

Kuvaus: Noora Näppilä

3 kommenttia

  1. Katri G kirjoitti:

    Kylläpä oli loistava postaus yrittäjyydestä!

    Nyt kun toista kertaa lähden yrittäjäksi (täysin uudelle alalle tosin!), niin teen asiat aika eri lailla; tein todella perusteellisen liiketoimintasuunnitelman ja mietin todella tarkkaan tuottee, eli mitä myyn ja kelle myyn! Tärkeää on myös se, kuinka saan näkyvyyttä ja miten tavoitan just ne mulle tärkeät asiakkaat?
    Netti on täynnä tietoa ja kirjasto kirjoja liittyen yrittäjyyteen, myyntiin ja markkinointiin. Niitä kannattaa hyödyntää! Valitettavasti moni olettaa, että fb-sivu jolla on 32 tykkääjää riittää yrityksen näkyvyyden aikaansaamiseksi.

  2. Manduca kirjoitti:

    Mistä kuvan housut on? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.