Hae
Prime Life by Umppu

Omien arvojen esille nostaminen

Huomaan että usein postauksissani nostan esille itselleni tärkeitä asioita ja arvoja. Kaikilla niitä on ja niin arvot, kuin mielipteet eroavat toisistaan. Mää haluan nostaa yhden kommentin, minkä sain Sallittu huume helvetti postaukseen. Vaikka ymmärsin kommentin niin tajusin siinä samalla, että ihmisillä on todella erovaiset mielipiteet asioista. Haluan vastata tähän pitkään kommentiin oman mielipiteeni, koska en todellakaan ole samaa mieltä asioista. Huumeista ei puhuta tarpeeksi eikä sen kuuluisi olla hyväksyttävää missään muodossa. Toki lääkehoidossa on ollut tutkimuksia, missä esimerkiksi kannabiksella on saatu hyviä tuloksia aikaan, mutta siihen en ota kantaa.

Todella huono ja tuomitseva postaus mielestäni. Tunnut leimaavan kaikki edes kerran huumeita kokeilleet narkkareiksi ja riippuvaisiksi. Olen samaa mieltä että nuorena huumeita ei pitäisi käyttää tai edes kokeilla, mutta aikuisissa on kyllä fiksujakin viihdekäyttäjiä jotka ovat täysin normaaleja ihmisiä, eivät narkkareita. Naurattaa että yhä vieläkin on vallalla asenne, että se jokaviikonloppuinen kännien vetäminen on ok, mutta jos haluat joskus ja jouluna vaikkapa pössytellä olet kamala narkkari ja elämäsi on pilalla.

Postaus saattoi olla jonkun mielestä huono, mutta kirjoitin sen omasta näkökulmastani (niinkuin kaikki tekstini). Mun mielestä on aivan yhtä vakava asia kokeileeko niitä huumeita nuorena tai aikuisena. Ihan samanlailla voit jäädä niihin koukuun ja pitää muistaa että kertakin voi koitua kohtaloksi ja pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. En myöskään ymmärrä mitenkä joku voi puolustella edes huumeiden viihdekäyttöä. En väitä etteikö ”viihdekäyttäjät” voisi olla normaaleita ihmisiä, enkä mielestäni sanonut että jokainen huumeita kokeillut olisi narkkari. Ehkä lukija kuka ymmärsi teksitini tajusi mitä ajan takaa. Myönnän että on eri asia käyttää huumeita silloin tällöin kerran kuussa versus piikittää niitä päivittäin, mutta ei se tee asiasta yhtään sen hyväksytympää tai normaalimpaa. En myöskään puolustellut postauksessani mitenkään joka viikonloppuista kännien vetämistä, mitä en myöskään ymmärrä.

Ei ehkä ollut tarkoitus, mutta tekstistäsi tulee vahvat vibat että huumeriippuvaiset ihmiset ovat vaarallisia ja arvaamattomia. Toisinaan, mutta hekin ovat ihmisiä ja heillä on ihmisarvo. Puhut heistä kuin he olisivat jotain saastaa jota pitää vältellä viimeiseen asti. Riippuvuus on sairaus siinä missä vaikkapa masennuskin, ajatteletko masentuneestakin ihmisestä että hyi helvetti mene pois läheltäni, en jaksa kuunnella ongelmiasi? Todennäköisesti et, vaan ajattelisit että ihminen ei siinä tilassa ole oma itsensä ja tarvitsee apua. Kaikki eivät apua halua tai tajua hakea, se on totta, mutta eipä nyt tuomita kaikkia riippuvaisia sen perusteella.

Ja kyllä… olen sitä mieltä että huumeriippuvaiset ovat arvaamattomia ja osa on vaarallisia. Ja kyllä hekin ovat ihmisiä ja heillä on ihmisarvo. En myöskään ole käyttänyt sanaa saasta kertakaan postauksessani. Pakko myös myöntää että en kyllä enshätään suosittele kenellekkään alkamaan hengailemaan huumeriippuvaisen kanssa ja ehkä olen myös sitä mieltä että heidän seuraa kannattaa välttää. Toki auttaminen ja avun antaminen on aivan eri asia, mutta sitäkin suosittelen valvotuissa olosuhteissa ja tähän asiaan tarkoitetuissa paikoissa ja siihen koulutettujen henkilöiden avustamana. Ja masennus ei liittynyt tähän postaukseen millään lailla. En todellakaan ole sitä mieltä masentuneesta ihmisestä että: hyi helvetti mene pois läheltäni… en jaksa kuunnella ongelmiasi.

Ja mitä tulee vielä tuohon huumeiden kohtuukäyttöön, tunnen paljon hippejä jotka ovat todella rakastavaisia, empaattisia ja ymmärtäväisiä muita ihmisiä kohtaan ja ylipäänsä positiivisella asenteella elämässä. He rakastavat kaikkea ja kaikkia, kunnioittavat luontoa ja ovat kiitollisia elämästään. Ja mistä he ovat positiiviset vibansa saaneet, no psykedeelihuumeiden tuomista tripeistä. Ja pilvenpolttajat, äärimmäisen rentoa ja rauhallista porukkaa koska no, kannabishan tekee lauhkeaksi kuin lammas.

Voiko joku tosiaan väittää että hipit on lepposia siitä syystä että ovat saaneet positiiviset vibat psykedeelihuumeiden tuomista tripeistä… ei jessus sentään. Mun mielestä ei ole olemassa (ainakaan Suomessa) huumeiden kohtuukäyttöä. En tiedä missä umpiossa sitten olen kasvanut, mutta joku viisaampi voi kertoa mitä on kohtuukäyttö..

Tunnen monia alkoholin (kohtuu)käyttäjiä jotka joka kerta tappelevat kännissä, oksentelevat, kaatuilevat ja sekoilevat ja seuraava päivä menee krapulaa sairastaessa. Tarvitseeko sanoa enempää, kummanlaisia ihmisiä ottaisin mieluummin illanvietossa ympärilleni?

Ja mitä tähän asiaan tulee niin onko jonkun mielestä silloin alkoholin kohtuukäyttäjä, jos joka kerta tappele kännissä, oksentelee, kaatuilee, sekoilee ja toipumisessa menee pari päivää. Jos itse silloin tällöin juon lasin kaksi viiniä minkä luokittelen kohtuukäytöksi niin en kyllä kertaakaan ole silloin kokenut noita yllämainittuja..

Ymmärrän että jos huumeita ei ole itse koskaan kokeillut ei ymmärrä niiden ”hienoutta”. Esimerkiksi psykedeelit avaavat mieltä ja tuovat ihmisen sisimmästä paljon hienoja ja uusia oivalluksia, ja mdma on tutkitusti hyvä aine masennuksen hoitoon. Hyvä jos et sitä tekstilläsi tarkoittanut, mutta mulle tuli siitä erittäin tuomitsevat vibat, ja näkökulmasi vaikutti ihan liian yksipuoliselta ja hyökkäävältä.

Ja sitten vielä tämä. Ilmeiseti jokaisen pitäisi kokeilla ”psykedeelejä” että mieli avautuisi ja saisi uusia oivalluksia.. Mulla kyllä mieli avautuu ja saan uusia oivalluksia vaikka ihan metsässä kävelyllä. En tarvitse siihen mitän muuta kun raikasta ilmaa.

 

En sitten tiedä olenko jotenkin suppeakatseinen näissä huume asioissa, mutta en ollut oikeastaan mistään samaa mieltä kommentoijan kanssa muustakun ihmisarvosta.  Palatakseni vielä tähän huumeongelmaan hieman. Tuttuni työskentelee Tampereen Koskikeskuksessa. Hän sanoi että joka ikinen päivä vessoista löytyy huumepiikkejä. Niitä on roskiksissa ja välillä pitkin lattiaa. Ei kuulemma ole kerta eikä ensimäinen, kun vessassa käydessä joku piikittää itseään kaulaan peilin edessä. Jos se on jonkun mielestä fine niin mun mielestä ei todellakaan ole. Huumetyön eteen pitäisi käyttää ehdottomasti enemmän rahaa ja mahdollistaa kaikille hoitoon haluaville hoitopaikka.

Huumeiden käyttö vaikuttaa ihan yhtälailla niihin ¨käyttäjän lähimmäisiin, joista varmasti moni on koittanut kaikkensa auttaa, mutta apu ei riitä. Olen työskennellyt Tampereen keskustassa jo yli 15 vuotta ja nähnyt todella kasvavan ongelman. Mun mielestä on paljon tärkeämpää että ihmiset saisivat apua ja heille olisi paikka minne menään, kun  Tampereen keskustan älyttömät rakennusprojektit. Ehkä niistäkin olisi voinut nipistää miljoonan ja sijoittaa sen kansan hyvinvointiin?

Tässä oli hyvä kirjoitus Minna Minkkiseltä (tosin hieman vanha). Juttuun pääset tästä

 

Lue edellinen postaus: Äiti jonka elämä on täydellistä

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

47 kommenttia

 1. Minde kirjoitti:

  Minä omaan varmaan myös aika kapea katseisen ajattelun näissä huumeasioissa. Minusta on ihmeellistä että vuosia suoneen aineita käyttänyt julkisuuden henkilö lällätellään lehtien palstoilla elämän riepottelevaksi tyypiksi. Minulle se on narkkari. Ihan samalla tavalla käyttää vaikka viihdekäytössä tai muuten vain niin se on narkkari. Minusta on pelottavaa että entisiä narkkareita ja entisiä korvaushoitolaisia voi hakeutua opiskelemaan sosiaali-ja terveysalalle ja vain yhdessä pienessä lapussa kysytään että käytätkö huumeita, kyllä tai ei. Moniko narkkari siihen laittaa että kyllä?ja korvaushoitolaisen tai entisen sellaisen ei tarvitse laittaa kuin ei. Lähihoitaja jo pelkästään tietyissä työpaikoissa pääsee lääkkeisiin käsiksi niin tekeekö tilaisuus varkaaksi?onhan näitä jo julkisuudessa ollutkin. Ja kyllä olen ollut korvaushoitolaisen ja aineita käyttävän tyypin kanssa yhtäaikaa opiskelemassa sosiaali-ja terveysalalle että hurjaa leikkiä leikitään ja ihan takuulla on vielä aikapommi edessä näiden kanssa kun työvoimaa koitetaan saada hinnalla millä hyvänsä.

 2. Jenna kirjoitti:

  Mä oon myös ihan yhtä kapeakatseinen mitä tulee huumeiden käyttöön. En voi ymmärtää sitä yhtään, edes kannabista viihdekäytössä. Mun elämä on hirvittävän mielekästä ja sisältörikasta ilman mitään huumeita (tai tupakkaa tai alkoholiakaan), joten en vaan tajua miksi todellisuutta paetaan vetämällä kamaa tai muita päihteitä.

  Ehkä mun lapsuuden huumevalistus on tosiaan mennyt näin hyvin perille 😀 Huumeet on kyllä sellainen teema josta en jaksa edes keskustella sellaisten kanssa, kenen mielestä esim. kannabiksen laillistaminen olis ok. Monessa asiassa jaksan punnita hyviä ja huonoja puolia, mutta en huumehommissa.

 3. Jessika kirjoitti:

  Siis ihan oikeesti,sanattomaks vetää.. ite mietin usein etteikö muuten elämä oo huumeidenkäyttäjillä (oli se sit kohtuukäyttöä tai ei) mielekästä ja hyvää et pitää niistä sitä hyvää oloa sit hakea..ja kyllä kai siihenki on joku pätevä syy että meet ensi kertaa edes kokeilemaan huumeita,(jännitystä muuten tylsään elämään vai mikä) oon varmaan suppeakatseinen mut en vaan ymmärrä.

 4. Anna kirjoitti:

  Minulla on lähipiirissäni tuttu, kuka on entinen huumeriippuvainen. Hänellä käyttö lähti ihan vain silloin tällöin kannabiksen polttelusta, joka riistäytyi myöhemmin käsistä. Oli menettää kaiken. Hän on nykyään hieman eri mieltä kannabiksesta kuin mitä oli silloin kun käyttö oli vielä hallinnassa. Ei kyllä suosittele kenellekään.

  Mielestäni yksikin tällainen tapaus on liikaa ja siksi en kannata minkään päihteiden käyttöä missään määrin. En edes alkoholin. Koskaan et voi tietää jos olet itse helposti riippuvainen.. En ole itse koskaan edes maistanut alkoholia, joten en voi tietää millaista on jos vaikka juo lasin tai pari viiniä, mutta hyvin olen tähänkin asti pärjännyt ilman. Eikö se ole jollain tapaa sama asia jos puolustelee pieniä määriä alkoholia, kuin se, että puolustelee esim.kannabiksen polttelua kerran puolessa vuodessa..

  • primebody kirjoitti:

   Ei ole sama asia. Viiniä saa kaupasta ja se on laillista mutta kannabista ei saa ja se ei ole laillista.

  • Anna kirjoitti:

   Tuossa asiassa kyllä täysin eri asia, mutta ajattelin ehkä siinä sitä huumaavaa tarkoitusta ja sitä, että kummassakin tapauksessa voi lähteä lapasesta ja tuhoutua koko elämä..

 5. Saara kirjoitti:

  Hei! Täytyy kyllä sanoa, että me kaikki ollaan tasa-arvoisia ja kaikkia pitää auttaa. Mutta olen samaa mieltä, että huumeidenkäyttäjät ovat arvaamattomia ja käytökseltään vaarallisempia ja hallitsemattomampia kuin esim. alkoholistit. Armanin ohjelmassakin yksi narkomaani sanoi, että toivoisi, että heitä kohdeltaisiin niin kuin tavallisia ihmisiä. Mutta jos aiheutat kärsimystä läheisillesi ja muille ja turvattomuutta ja huolta esim. rikollisella toiminnallasi, niin en minä ainakaan pysty samanlailla suhtautumaan kuin muita ihmisiä kunnioittavan ihmisen käytökseen. Ymmärrättekö? Riippuvuus on sairaus, mutta myös vastuu omasta elämästä on meillä kaikilla. Ja ainakaan rahaa ei läheisten kannata riippuvaisille antaa! Ja huumeiden käyttö ei ole ikinä Ok, pilvenpolttelu, sienet,piikit ja kaikki siinä välissä. Ne menestyvät kokkelia nokkaan-tyypit myös näkevät vaikutukset jossain vaiheessa… hyssyttely on kova juttu Suomessa!
  Ja haluan vielä sanoa, että on niitä kenen elämä on kurjaa ja vanhempien kanssa aloitettu huumehommat myös, kaikki emme ole samalla viivalla elämän eväissä..

 6. Sussu kirjoitti:

  Oon kyllä niin samaa mieltä sun kanssa. En kyllä tunnista huumeitten kohdalla ”kohtuukäyttöä”. Yksikin kokeilu on liikaa. Jos jonkun argumentti huumeiden sallittavuudelle on se, että sillä saa mielen ihan uusiin ulottuvuuksiin, missä on helppo keksiä hyviä ideoita, niin eiköhän tää kommentoija ole jo ”menetetty tapaus”.

  Olen facebookissa yhdessä ryhmässä, missä juuri pari nuorta naista jakoi tarinansa huumeisiin sekaantumisesta ja nuoruutensa pilaamisesta varoitukseksi muille nuorille. Molemmat olivat jääneet koukkuun hyvin nopeasti ja kaikki oli lähtenyt juurikin vain viihdekäytöstä. Muutama nuori oli kommentoinut, että heillä kyse on ainakin vain viihdekäytöstä, eikä siitä ole haittaa. Kun heiltä kysyttiin rehellistä vastausta, voisivatko he bilettää välillä vaihteen vuoksi ilman huumeita, niin vastaus oli järjestään, että se voisi olla vaikeaa. Eikö siinä kohtaa ongelma ole siis jo olemassa? Jos itse en vaikka pystyisi koskaan olla viihteellä ilman tupakkaa ja viinaa, kokisin itselläni olevan ongelman niiden suhteen.

  Monet eivät myöskään osaa ottaa huomioon, että toisilla huumeet voivat laukasta jo ekasta käyttökerrasta mielenterveysongelmia, joita sitten paikkaillaan jatkamalla käyttöä. Esim masennus ja ahdistus ovat aika yleisiä ongelmia..

  Toivottavasti onnistuisi kasvattaa omat lapset niin, etteivät he koe tarvitsevansa edes sitä yhtä kokeilukertaa. Ainakin kotoa tulee malli päihteettömyydestä ja tietynlaisesta arvopohjasta. ☺

  • marsa kirjoitti:

   Olen kys. kommentin kirjoittaja ja nyt kyllä meni tunteisiin tuo ”menetetty tapaus”, sun puheiltas meni kyllä uskottavuus tolla kommentilla 😀 En itse ole esim. lsd:tä kokeillut joten omakohtaista kokemusta trippailusta ei ole, mutta voin ymmärtää miksi joku niitä käyttää koska uskon, että kaikki mitä me täällä nähdään ei ole mustavalkoisesti ainoa mitä on olemassa. En usko aaveisiin tai henkimaailmaan ja ennustajat ja samaanit yms on mun mielestä ihan bullshittiä, mutta uskon jollain tavalla muihin ulottuvuuksiin ja että tripeillä voit avata mielesi niille. Uskon myös esim. astraalimatkailuun. Nää on näitä syvällisiä joihin toiset uskoo, toiset ei. Vähän naiivia kieltää kaikki yliluonnollinen ja asiat joita ei voi järjellä selittää, mutta nää on uskon asioita. Ja hauskaa et uskonnot ja satu-ukkeleihin uskominen ja niiden palvominen on täysin ok, mut sit joku lsdtä kokeillut on menetetty tapaus?

   Mä kirjoitan kyllä vielä oman vastineeni tälle blogitekstille tänään myöhemmin. Kantani huumeisiin ei ole niin kapea mitä kommenttini antoi ehkä ymmärtää, ja ymmärrän täysin, että sen saattoi käsittää huumeiden käyttöön kannustavaksi ja että hyväksyisin kaikenlaisen käytön. Selvennän ajatuksiani kyllä vielä lisää, muuten jää häiritsemään että kommentti ymmärrettiin niin väärin 🙂

  • Sussu kirjoitti:

   marsa,

   Tarkoitin tuolla ”menetetty tapaus”-kommentilla, että ko. tyyppi on mielestäni
   tuollaisten argumenttien pohjalta menetetty tapaus sen suhteen, ettei tästä huumeaiheesta kannata alkaa väittelemään hänen kanssaan, koska selkeästi näkökannat on niin kaukana toisistaan ja arvomaailma ihan eri. Siksi se on heittomerkeissä.

   En siis tarkoittanut, että menetetty tapaus huumeille.

   Anteeksi epäselvyyteni. Peace ✌

  • Heta kirjoitti:

   Jos eri ulottuvuudet näkee vain päihteiden avulla tripeillä, niin miten Jumalan tai joulupukin kohtaaminen humalassa? Kuulostaa vähän samalta. Jos ihminen on sekaisin viinasta/ lääkkeistä/ päihteistä niin kyllähän silloin näkee ja kokee mitä vaan ulottuvuuksia ja fiiliksiä. Ei ne kokemukset mielestäni ole itsensä sivistämistä.

 7. Tiia kirjoitti:

  Oon sun kanssas niin samaa mieltä tästä! Pakko myös kommentoida.
  Tässä nyt ihmiset sekottaa huumeiden väärinkäytön sekä lääkekäytön. Itse hyväksyn huumeet jotka ovat tarkoitettu lääkkeeksi parantamaan ihmisten oloa, joita käytetään oikein sekä valvotusti (täten siihen ei jää koukkuun). Mutta en hyväksy viihdekäyttäjä enkä muutenkaan huumeiden väärinkäyttäjiä. Olen iloinen siitä että Tampereellekkin on saatu piikkiroskiksia, sillä käyttäjiä emme saa (valitettavasti) kokonaan pois mutta jos he hävittävät piikkinsä oikein ei täten muut ihmiset/eläimet vaurioidu.
  Huumeet pysyvät yllättävän kauan ihmisen kehossa, joten todennäkösesti useat henkilöt työskentelevät huumeiden vaikutuksenalaisina, eikä heistä sitä välttämättä edes huomaa koska ovat käyttäneen huumeita jo kauan ja tämä on heille ns. normaali tila. Onko tämä sitten hyvä asia?

  • ! kirjoitti:

   Kyllä niihin huumausainetta sisältäviinkin lääkkeisiin jäädään koukkuun, hyvinkin herkästi ja äkkiä. Siksi niitä pienillä annoksilla aloitetaankin, valvotusti määrätään/annetaan ja annostuksia lisätään (eikä niitä nuin vain koko ajan apteekista lisää haeta), ja jos tulee tarvetta laskea annosta, sekin tehdään pikkuhiljaa, juuri sen takia että vierotusoireita tulee useimmiten jo kaikesta tästä huolimatta.
   Mutta samaa mieltä olen kanssasi että nämä lääkkeenä käytettävät (ja lääkärin määräämät!) huumausaineet minäkin ymmärrän, koska työssäni näen myös miten paljon niistä on apua, mm. siihen kivun lievitykseen. Ja tietysti aina on ne haitatkin mutta osaava lääkäri ja hoitohenkilöstö osaa laskea hyödyt ja haitat yhteen.

  • Sanna kirjoitti:

   Pakko kommentoida että kyllä myös lääkekäytössä huumeisiin voi jäädä koukkuun, vaikka käyttää valvotuissa olosuhteissa huumausaineeksi luokiteltua ainetta, valvotut olosuhteet ei silti poista mahdollista riippuvuusmekanismin syntyä.

 8. JK kirjoitti:

  Mä olin nuorena työpaikassa, missä monet käytti ns.kevyempiä huumeita. Ite en tarjottaessa ees ottanut, sen verran sitä ns.viihdekäyttöä siinä seurasin että kiitos EI kiitos.

 9. Eppu kirjoitti:

  No nyt on jo pakko itsekin ottaa kantaa… Ensinnäkin pelkästään se riittää olemaan huumeita vastaan että ne on suomessa LAITTOMIA toisin kuin alkoholi. Ja ihan syystäkin huumeet ovat laittomia. Itsekin olen hyvin kapeakatseinen huumeiden suhteen. Pidän melkeinpä sitäkin ehdottomana ei:nä että joku kaverini kokeilisi pössyttelyä. Huumeita on eri vahvusia (joo on alkoholiakin), mutta valitettavasti huumeet koukuttavat todella nopeasti ja pikkuhiljaa siirrytään vain vahvempiin aineisiin. Ja edelleen, huumeet ovat laittomia.

 10. marsa kirjoitti:

  No oho, nyt on kyllä pakko kirjoittaa vielä vastine kun mun viesti saikin näin paljon huomiota 😀 Heti alkuun täytyy sanoa että menit kyllä vähän metsään tuossa että mun näkökulma olisi vastakkainen kuin sun, ei, ei se ole. Olen monista asioista samaa mieltä mitä tekstissäsi mainitsit, halusin tuoda erilaista näkökulmaa kertomalla myös positiivisen puolen asiasta, mutta ilmeisesti se kuulosti nyt siltä että olisin joku huumefani. Ja ymmärrän, naputtelin kommentin mobiililla ja jätin monia tärkeitä pointteja pois. Summa summarum, mulla on huumeista/huumeidenkäyttäjistä paljon huonoja kokemuksia, mutta myös vähän ihan hyviä. Toin kommentissani vastakkainasetteluna tekstillesi esiin vain ne hyvät puolet, enkä toistanut sanomiasi huonoja puolia, ja saihan se kommenttini kuulostamaan aika huumemyönteiseltä. Koska anonyymisti täällä kirjoittelen niin sillä nyt ei ole periaatteessa väliä alanko tässä selventämään sanomisiani, mutta jää kyllä häiritsemään jos en avaa ajatuksiani enempää 😀

  Olen kyllä erittäin pettynyt kommenttien tasoon. Ikävää että ihmiset kokevat olevansa oikeita henkilöitä arvostelemaan tuntematonta ihmistä (menetetty tapaus) ja kyseenalaistamaan hänen elämäntyyliään (mahtaa olla tylsä elämä jos on pakko huumeita käyttää). En pakene todellisuutta huumeilla, vaan huumeet tekevät todellisuudesta kauniimpaa. Se että käyttää huumeita (kohtuudella), ei tarkoita, etteikö voisi nauttia asioista selvinpäin. Vai ajatteletteko samoin silloin tällöin kännejä vetävistä ihmisistä, eikö niillä ole koskaan selvinpäin hauskaa ja eivätkö he saa nautintoa mistään muusta? Huumeet ja kivat asiat selvinpäin ei sulje toisiaan pois, miksi sulkisi? Olen elämässäni ottanut muutaman kerran ekstaasia, ei hitsi mun elämä on niin paskaa että tarvii hakee pelastusta huumeista. Aika hyvä johtopäätös hei mun elämästä, enköhän vetäis joka päivä jos mun elämä olis ihan kamalaa selvinpäin 😀

  En viime kommentissa tehnyt selväksi mutta puhun nimenomaan kohtuukäyttäjistä (vaikka toisten mielestä kohtuukäyttöä ei ole olemassakaan, no, minun mielestäni on joten puhun kohtuukäyttäjistä) ja ainoat huumeet joita nostin esille ja joista puhun ovat psykedeelit ja kannabis. Amfessa, heroiinissa ja kokaiinissa on todella paljon suurempi riippuvuuspotentiaali enkä tunne itse yhtäkään käyttäjää, joten en viittaa näiden aineiden käyttäjiin tekstissäni. Itse en aio näihin aineisiin koskaan koskea ja toivon ettei kukaan läheisenikään, ja uskon että näissä aineissa ei ole olemassa kohtuukäyttöä, sillä kyllä jo yhdestä kerrasta voi jäädä riippuvaiseksi, kuten joku sanoikin. Itse en kyllä kannabista ja psykedeelejä luokittelisi sellaisiksi joihin jäisi helposti koukkuun, tosin henkisesti voi jäädä mihin vain ja se on vähintään yhtä paha tai pahempi kuin fyysinen riippuvuus.

  En hyväksy minkään huumeen, edes kukan, päivittäistä käyttöä. Mua vituttaa kaikki lapamadot jotka pössyttelee ja vetää hihaan joka päivä ja on ihan suoraan sanonut ettei aio koskaan mennä töihin. Mua vituttaa että meidän työssäkäyvien rahoista maksetaan näiden huumeet, mieluummin rahoittaisin terveydenhuollossa näiden kuntouttamista jotta saataisiin yhteiskuntakelpoisia yksilöitä. Mua vituttaa että riippuvaiset on liian heikkoja hakemaan apua, vaikka täällä hyvinvointivaltiossa sitä todellakin saisi, jos vain haluaisi ja tajuaisi pyytää. Joka päivä on uus mahdollisuus hakea apua, mutta kaikki ei sitä tee. Mua vituttaa että näille ihmisille ei pysty tekemään mitään, et sä voi pakottaa ketään katkasuun. Ja tiedän monia jotka on ollut katkaisussa ja parantunut riippuvuudesta, mutta heti sen jälkeen palannut samoihin porukoihin ja sama juttu taas alusta.

  Ikävää jos kaikki huumeiden satunnaiskäyttäjätkin laitetaan samalle viivalle riippuvaisten kanssa. Ja joo viihdekäyttökin on aika häilyvä sana, toiset on viihteellä joka viikko ja mun mielestä siinä kohtaa mennään jo yli ja rajusti, ei silloin voida puhua enää viihdekäytöstä vaikka teknisesti ottaen vain viihteellä käytetäänkin.

  Mun elämä ei ainakaan ole ilotonta ja tylsää ilman huumeita. Riippuvaisilla se on, siksi ne onkin riippuvaisia. Mä ja moni muu tuntemani satunnaiskäyttäjä ei ole. Kyllä mäkin nautin vaikkapa siitä metsälenkistä, salilla käymisestä, hyvästä ruuasta jne. Mut sit taas mä en nauti alkoholista edes pieninä annoksina, en silti tuomitse sun tapaas rentoutua parin viinilasin äärellä.

  Vaikka viime kommenttini kärkevä olikin, yritin olla tuomitsematta ja haukkumatta ketään, koska en tunne blogin kirjoittajaa enkä ketään teistä kommentoijista. Yritän herättää asiallista keskustelua muistakin kuin vain blogin kirjoittajan näkökulmista, mut monet kommentit täällä ei kyllä sitä asiallista keskustelua vastaa. Kyllä, osa täällä on perustellut näkemyksiään hyvin ja ihan mielelläni lueskelen ihmisten eriäviä mielipiteitä näistä asioista. Mutta kommentit luokkaa ”menetetty tapaus” ampuu kyllä pahasti yli ja kertoo kyllä enemmän kommentin laukojasta kuin minusta 😀 Minä en tee teidän muiden elämistä ja persoonista mitään oletuksia vain yhden kommentin perusteella, koska mä en voi. En tunne teitä.

  En kannusta ketään huumeiden käyttöön. Mulla ekstaasi on auttanut masennuksen parantamisessa. Olen lukenut huumeesta kaiken ja katsonut dokumentteja, en mä sitä ole vain ”ottanut” sen enempiä miettimättä. Tiedän haittavaikutukset ja tiedän että sitä ei todellakaan kannata montaa kertaa elämässään ottaa, koska liikakäytöllä on vastakkainen vaikutus, se lisää masennusta. Tiedän että sitä ei ole vielä tutkittu tarpeeksi jotta tietäisin millaista vahinkoa se voi kokonaisuudessaana saada aikaan. Se ei välttämättä toimi sulla joka luet tätä tekstiä. Älä kokeile edes ensimmäistä kertaa, huumeiden käyttäminen ei ikinä ole turvallista tai vastuullista, ja vaikutukset voi olla tuhoisat jos ei tiedä mitä tekee. Jos sanon hyviä kokemuksia huumeista, se ei tarkoita että kannustan kaikkia huumeiden käyttöön, ymmärtäkää se. Nyt on 2018, näistä asioista saa ja pitää puhua kyllä ääneen. En todellakaan hyväksy myöskään työskentelyä tai autolla ajamista huumeissa.

  Niin juu, ja kyllä mullekin on aiheutunut pari vaaratilannetta narkkareiden arvaamattomuuden ja vaarallisuuden takia. Välttelen nimenomaan narkkareiden seuraa, en tuomitse satunnaiskäyttäjiä/joskus kokeilleita. Ja samoin kaikenmaailman alkoholisteja ja puliukkoja pelkään ja välttelen.

  Toivon että huumeriippuvaiset saatais paremmin ohjattua avun piiriin, mutta se on aika mahdotonta sikäli kun moni riippuvainen ei näe ongelmaa käytössään eikä edes halua parantua.

  Kiva että sain herätettyä kommentillani keskustelua, ehkä ihan hyvä että otit sen esille. En saanut varmaan kovinkaan järkevästi jäsenneltyä tähän edes kaikkea mitä mulla oli mielessä ja halusin sanoa, mutta feel free to comment ja silleen jos joku haluu tästä aiheesta vielä jatkaa. Jos ihmisillä ei ole muuta sanottavaa kuin että olen narkkareita hyysäävä ja mun ajatusmaailmassa on jotain vikaa, eikä tääkään viesti vielä tuonut selvyyttä asioihin, niin antakaa olla. Mä en vastaile enää mihinkään tuomitseviin kommentteihin vaan haluan asiallista omien mielipiteiden vaihtoa puolin ja toisin 🙂 Ja loppuun haluan vielä sanoa, että jos ei vielä tullut selväksi, niin ymmärrän myös tuon näkökulman että pitää kaikkia huumeita kaikissa tilanteissa pahana. Eritoten jos ei ole koskaan tavannut satunnaiskäyttäjää joka ei ole joka kerta ihan sekaisin kun jotain ottaa ja ainoa mitä huumeiden käytöstä näkee on ne pahimmat narkkarit joita ei voi enää pelastaa ja piikittämiset yleisissä vessoissa niin ymmärrän näkökannan täysin. Itsekin näin aiemmin paljon riippuvaisia ihmisiä joiden käytös oli ahdistavaa kun olivat aineissa ja heidän elämänasenteensa oli juuri sitä luokkaa etteivät aio koskaan mennä töihin ja elävät tuilla loppuelämänsä. Nykyään kun olen nähnyt myös satunnaista ja ”””järkevää””” (niin järkevää kuin se nyt voi olla :D) käyttöä ympärilläni, olen ymmärtänyt, että ihan kaikki huumeiden käyttö ei ole riippuvuutta tai että huumeita käytettäisiin vain ja ainoastaan siksi että elämä olis paskaa selvinpäin. Eli itsekin olin ennen täysin huumevastainen, nykyään näkemykseni on avartunut hieman.

  Ps. Tekstissäni käsittelin lähinnä kukkaa ja psykedeelejä, heroiinin, amfen ja kokaiinin käyttöä en pidä järkevänä enkä aio itse käyttää.

  Pps. Olen aina ollut kympin oppilas, opiskelen tällä hetkellä yliopistossa arvostettua alaa, elän aika leveästi opiskelijaksi ja mulla on mittavat säästöt ja kallis auto. Luulin et mulla on hyvin asiat mut ei ookkaan, mä oonkin ihan menetetty tapaus koska ymmärrän huumeiden käytön joissakin tapauksissa ja olen itsekin käyttänyt 😀

  Ppps. Toivon että tämä kommentti julkaistaan, sillä mielestäni tämä on täysin asiallinen. Olis epäreilua jättää julkaisematta kun ensin on ymmärretty eka kommentti väärin ja sitten joukkolynkataan ilman että on mahdollisuutta puolustautua 😀 Eipä sillä silti mitään väliä ole kun anonyymisti täällä vaan lämpimikseni puhelen, mutta haluan avartaa ihmisten ajattelua että kaikkien elämä ei ole menetetty siinä kohtaa jos huumeita on kokeiltu. En edelleenkään suosittele huumeita KENELLEKÄÄN ja trippailun sijasta suosittelen intensiivistä itsetutkiskelua ja oman mielen vahvuuden kehittämistä, sekä yritystä olla kaikin puolin parempi ihminen.

  • primebody kirjoitti:

   Takerruin ehkä liikaa tuohon ”menetetty tapaus” kommenttiin. Vaikka kuinka perustelet niin s ei tuskin silti muuta kenenkään kantaa. Ei ajattelumaailmaa eikä suhtautumista huumeisiin. Huumeet on laittomia ja vaikka kuinka se olisi juuri sinun masennukseen auttanut on se edelleen laitonta. Tästä asiasta tuskin saa mitään rakentavaa keskustelua koska se ei huumeista tee sen laillisempia. Jollain voi masennusta helpottaa kioskin ryöstö mutta sekin on laitonta, jos ymmärrät mitä ajan takaa. Jos kommentoit huumeiden puolesta kannattaa se todella perustella

  • Anna kirjoitti:

   Nyt kyllä pakko kysyä, että millä perustelet, että ekstaasi on auttanut sinua masennuksen parantamisessa?

  • Sussu kirjoitti:

   marsa, en tiedä, viittaatko tuolla ”menetetty tapaus”-jutulla minun kommenttiini ylempänä, mutta sanoinkin jo siellä ylempänä, että ymmärsit minut ilmeisesti väärin. Tarkoitin tuolla ”menetetty tapaus”-kommentilla, että olet mielestäni
   tuollaisten argumenttien pohjalta menetetty tapaus sen suhteen, ettei tästä huumeaiheesta kannata alkaa väittelemään kanssasi, koska selkeästi näkökannat on niin kaukana toisistaan ja arvomaailma ihan eri. Siksi se on heittomerkeissä.

   En siis tarkoittanut, että menetetty tapaus huumeille.

   Pakko vielä lisätä, että hassua miten paljon jaksat näistä kommenteista ottaa itseesi, jos itsekin myönnät, että alkuperäinen kommenttisi kuulostaa todella huumemyönteiseltä ja et sitä ihan niin tarkoittanut. Meille muille kun välittyy vaan juuri se, mitä kirjoitit. Emme me tiedä, että olitkin paljon samaakin mieltä Umpun kanssa, etkä ole mikään huumefani. Me muut kommentoimme omat (ilmeisesti huonot ja sinusta epämiellyttävät) kommentimme sen pohjalta, mikä sinun alkuperäinen kommenttisi oli. Eli ei kannata ehkä niistä kommenteista flipata, jos alkuperäinen viestisi antoi sinun omastakin mielestäsi hieman väärän kuvan.. peace ✌

 11. marsa kirjoitti:

  En yritä muuttaa kenenkään kantaa vaan edelleenkin saada ihmiset ajattelemaan, eikös se yleensäkin ole keskustelun tarkoitus? Viestini ei ole mitään huumepropagandaa vaan objektiivinen kuvaus asiasta minun näkökulmastani, samoin kuin sinäkin kirjoitit tekstisi omasta näkökulmastasi, mulla on sekä hyviä että erittäin huonoja kokemuksia ja sulla vain huonoja. Sanoinko että haluan jonkun muuttavan mielipidettään? En sanonut enkä sitä yritä, sanoin myös tekstissäni miksi ymmärrän TÄYSIN että joku on niitä vastaan. Muidenkin näkökulmien huomioonottaminen ei tarkoita, että omaa mielipidettään tarvitsisi muuttaa 🙂 Ja kyllä, ne todellakin ovat laittomia. En kannusta ketään tekemään rikoksia. Joiltakin sinänsä tekopyhää vetää laittomuuskorttia esiin kun eiköhän moni täällä esimerkiksi aja ylinopeutta tai tee muitakin rikoksia 😀 En kommentoi tähän enempää koska ilmeisesti et halua edes ymmärtää 😀

  Ainiin, ja asiasta ei kannata puhua koska se ei tee huumeista laillisia? Ei se hyssyttelykään asiaa auta. Ei varmaan kannata ottaa blogissasi julkisesti esiin aiheita, joista et kestä eriäviä mielipiteitä 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Kyllä minä kestän, mutta nyt taisit itse vetää herneen nekkuun. Mulle on yhden tekevää kirjoitatko kommenttia kommentin perään ja selität asian joka kerta eri tavalla… ja aivan älytöntä verrata huumeita ja ylinopeutta..

  • Noora kirjoitti:

   Musta on jokseenkin hauskaa, että Umppu vetoaa tässä kohtaa niin valtavasti siihen, että huumeet ovat laitonta. En muista koskaan lukeneeni kenenkään blogistin kritisoivan lainsäädäntöä niin paljon kuin Umppu 😀 Tässä kohtaa laki on vain ja ainoastaan oikea, eikä sitä saa kyseenalaistaa?

   • primebody kirjoitti:

    On aivan eri asia kritisoida lakia vaikka rangaistuksiin liittyen kun esimerkiksi hehkuttaa huumeita… KAKSI AIVAN ERI ASIAA.

  • Tiina kirjoitti:

   Umppu painotit kuitenkin voimakkaasti nimenomaan sitä, että huumeet ovat laittomia ja on mielestäsi aivan sama miten niitä joku puolustelee tai asiaa kommentoi. Vertasit huumeiden käyttöä masennuksen hoidossa kioskin ryöstöön (what the…??), koska kioskin ryöstökin on laitonta. Mielestäsi kuitenkin huumeiden vertaaminen ylinopeuksiin on aivan eri asia? Millä tavalla se on eri asia kuin se, että sinä vertaat sitä kioskin ryöstöön?
   Laitonta mikä laitonta, jos kerta niin mustavalkoisia halutaan asioissa olla. Laitonta on myöskin leikata kaverin hiuksia kotona ja ottaa maksu käteisenä. Laitonta on ylinopeus, laitonta on rempan teettäminen tutulla kaverilla halpaan hintaan ja pimeänä. Laitonta on alaikäisen vielä 17-vuotiaan, mutta parin viikon päästä 18 täyttävän tuttavan antaa juoda alkoholia järjestämissäsi juhlissa jne. Esimerkkejä kyllä löytyy ja niillä halusin tuoda esille sen, että Suomessa moni asia on laitonta, mutta ei meillä yleisesti suhtauduta kaikkeen laittomaan yhtä mustavalkoisesti ja tuomitsevasti kuin huumeiseen. Joten se laittomuus ei varmaan tässä ole se syy miksi niihin niin tuomitsevasti suhtaudut?

   Tuomitsen itsekin huumeet, mutta aivan muista syistä kuin siitä, että ne ovat laittomia. Se on vain yksi pieni osasyy. Suuremmat syyt ovat juurikin huumeiden yksilöille ja yhteiskunnalle aiheuttamat haitat.

   Oli vaan nyt pakko kommentoida, kun mielestäni dissasit toisen kommenttia samasta argumentista jota itsekin käytit, sitä laittomuutta.

 12. Heippa kirjoitti:

  Työskentelen lastentarhanopettajana ja jopa meidän aidatulla pihalla päiväkodissa löytyy huumeneuloja/ruiskuja! Mielestäni järkyttävää?En keksi yhtään järkevää tekosyytä puolustella huumeita.

 13. Emilia kirjoitti:

  Kyllä, huumeet ovat laittomia tällä hetkellä amerikkalaisten ajaman politiikan myötä. Lait ovat kuitenkin vain ihmisten tekemiä, eivätkä kiveen kaiverrettuja ultimaattisia ja muuttamattomissa olevia ehdottomia totuuksia. Lakeja säädetään ja on muutettu ja niitä tulee muuttaa, jos lait todetaan tehottomiksi tai enemmän haittaa, kuin hyvää aiheuttaviksi. Näin on historian aikana tehty myös alkoholin kieltolainkin suhteen. Alkoholin kieltolaki levisi mm. Suomeen Jenkeistä ja mitä hyvää siitä seurasi? Kyseinen kieltolaki tänä päivänä saa lähinnä ihmissä aikaan hilpeyttä, että mikä järki siinä on oikeen ollut, eihän se toiminut alkuunkaan. Samaan aikaan huumepolitiikan kohdalla edelleen ollaan ehdottoman jyrkkiä. Alkoholin kieltolaki ei korjannut mitään ongelmia, niinkuin sen alussa ajateltiin korjaavan. Pähkinän kuoressa sen avulla ajateltiin, että päästäisiin eroon alkoholismista ja alkoholin käytön tuottamista haitoista. No päästinkö? Vaikkei kyseistä kieltolaista kauheana tietäisikään, niin sen verran varmaan jokainen tietää, että no eihän niistä ongelmista päästy eroon. Päinvastoin ihmiset alkoivat keittelemään salaa pontikkaa ja trokarit myivät salaa alkoholia, joka synnytti pimeät markkinat ja rikollisuutta. Alkoholismi ei kadonnut mihinkään. Joten miksi samanlainen ehdoton kieltopolitiikka toimisi huumeiden kohdalla?

  Jo aiemmin sanoin, mutta toistan uudestaan sen, että on hassua, kun ihmiset eivät ymmärrä, että alkoholi ei ole eri asia kuin muut huumeet. Ei ole oikein tehdä jakoa: alkoholi ja huumeet. Alkoholi on myös huumetta. Se vaikuttaa meihin ja aivoihimme pää osin samalla mekanismilla kuin huumeet. Ja osa ns. huumeista on _tutkimustiedon_ avulla todennettu vaarattomammiksi kuin alkoholi. Eivät toki kaikki ja tällä en tarkoita, että hiphiphurraa alkakaa kaikki vetämään huumeita!! En toki, mutta fakta on faktaa. Enkä myöskään sano, etteikö huumeilla mahdollisesti ole haitallisia vaikutuksia. Kaikkeen voi jäädä koukkuun, niin huumeisiin, alkoholiin kuin syömiseenkin.

  Täällä monet puhuvat siitä, ettei huumeiden käyttäjille ole tarpeeksi apua saatavilla ja tarvittaisiin rahallista panostusta huomattavasti enemmän. Olen samaa mieltä. Päihdepalvelut eivät pelaa sillä tavalla, kun niiden pitäisi. Mutta eikö tässä ole teidän mielestänne ristiriitaa: samaan aikaan halutaan enemmän apua addikteille ja samaan aikaan halutaan kovemmat rikosoikeudelliset rangaistukset esim. että heitetään vankilaan miettimään tekosiaan. Kuinka tämä auttaa yhtään ketään pääsemään irti huumeista ja takaisin osaksi yhteiskuntaa? Rikosoikeudellinen rangaistus katkaisee viimeisetkin jäljellä olevat siteet yhteiskuntaan ja leimaa ihmistä ja rajoittaa tulevaisuuden mahdollisuuksia entistä enemmän???

  Ja sitten vielä ovat viihdekäyttäjät. Seuraavassa pointissa en käsittele viihdekäytön moraalista puolta: onko se moraalisesti hyväksyttävää vai ei. Lähtökohtani on se, että on viihdekäyttöä tapahtuu ja se on tämän hetkistä todellisuutta ja ei ole muuttumassa todennäköisesti mihinkään. Mitä jos nämä ihmiset jäävät kiinni? Ihmiset, jotka ovat vastuullisia työssäkäyviä yhteiskunnan jäseniä. Mitä etua siinä on, että heitä rangaistaan rikosoikeudellisesti ja pahimmillaan se vaikuttaa heidän töissäkäymiseensä ja muihin elämän osa-alueisiin negatiivisesti. Leimaantumisesta puhumattakaan.
  Pyydän miettimään tätä pointtia objektiivisesti siitä näkökulmasta, että huumeiden viihdekäyttöä tapahtuu, halusimme tai emme. Eikä siltä kannalta, että onko se oikein vai väärin. Mitä jos teidän lapsenne tulevaisuudessa kokeilee huumeita tai käyttää niitä silloin tällöin nuoruuden typeryyksissään ja jää kiinni ja häntä rangaistaan kuin rikollista, vaikka elämä sujuisi mallikkaasti? Etenkin jos havittelette kovempia rangaistuksia huumeiden käytöstä.. Ja kukaan ei koskaan voi tietää, mitä ovat lapset tulevat tekemään =)

  Haluan vielä sanoa Umpulle, että vaikka en jaa mielipidettäsi tästä aiheesta ja koen sinun olevan hieman tietämätön asiasta ja sen kompleksisuudesta, on hyvä, että nostat tällaisia asioita esille. Ja muutenkin olen lukenut blogiasia useamman vuoden ja aina olen siitä pitänyt! Kirjoitat monista asioista, kuten äitiydestä ja perhe-elämästä realistisesti ja tuot niitä haasteitakin esille, mikä on hyvä juttu. Monet ihmiset varmasti kokevat perhe-elämässä ja vanhemmuudessa raskaita jaksoja, joten on hyvä, että joku puhuu myös niistä vaikeista puolista. Pisteet siitä!

  • Jk kirjoitti:

   Tuosta työelämän puolesta. Alkoholin käytöstä ei tule merkintää rikosrekisteriin, mutta kyllä työpaikoilla on ohjelma alkoholiongelmaisille ja jos holittomuus ei onnistu, niin työpaikka lähtee. Ja näitähän on paljon Suomessa.

 14. Sandra kirjoitti:

  Kun on hoitoalalla töissä, hoitaa kaikkia potilaita samalla tavalla. Kaikille ollaan yhtä mukavia, autetaan ja hoidetaan parhaan osaamisen mukaan. Silti olen Umpun tapaan hyvin huolestunut Tampereen tilanteesta ja nähnyt monet kerrat jumppaan tai kauppaan mennessäni kuinka huumeita myydään keskellä kirkasta päivää, ollaan keskellä viikkoa sekasin aamu kahdeksalta stockmannin edessä ja kuullut, kuinka moni on sanonut että pelottaa olla kaupungilla. Kerran eräs mummu tuli kysymään, että saanko tulla sun viereen odottamaan bussia kun pelottaa noi narkomaanit. Minä sitten siinä 160cm sulka päässä muorin tukena ja turvana. Ja kyllä tuolla keskustassa ihan näkee ihmisistä, että onko ne kännissä vai aineissa. Noissa piireissä ei voi tulla kun ongelmia.

  Kun ihminen hyppää kerrostalon katolta, ajatuksena pelastaa maailma, koska luulee olevansa jeesus, on turha kenenkään tulla kertomaan, kuinka huumeisiin ei voi jäädä heti koukkuun tai kuinka esimerkiksi kannabiksesta ei voi mennä ensimmäisen kokeilukerran jälkeen psykoosiin. Kyllä voi. niinkun tässä tapauksessa. Kannabista voidaan ilmeisesti käyttää tietynlaisina annoksina kivun hoitoon, mutta ne annokset ja määrät tulevat jostain ihan muualta, kun keskustorin mäkkärin vessasta.

  Kyseisen kommentin kirjoittaja voisi tulla ihan katsomaan Tampereen sairaaloihin ja hoitolaitoksiin, että millasta se elämä on kun ei olekkaan siellä yliopistossa ja ajele hienolla autolla, vaan kun ne ne kiltit, kohteliaat ja kaikkia rakastavat narkomaanit uhkailee hoitajia ja lääkäreitä, kun niille ei anneta yliannostuksia rauhoittavia ja kipulääkkeitä, kuinka tullaan poliisin ja vartijan kanssa osastolle, kuinka ne ihmiset hoidetaan, leikataan ja syötetään hoitopaikoissa ja ne ihmiset menee siitä suoraan takasin sinne keskustorille, koska niitä ei kiinnosta, kuinka huudetaan, kiroillaan, sotketaan. Harvemmin se HIV tai hepatiittikaan tuolla kadulla kehenkään hyppää… Mutta ei saa sanoa, että on narkomaani tai että menee huonosti, kun jollekkin voi tulla paha mieli. Kyllä oikeesti ei kauheen vahvasti mee, jos on positiivinen fiilis vaan kun on vetänyt jotain ja just niinkun tuolla joku kirjoitti, että ei ole ongelmaa, mutta et pärjää ilman?! Kyllä, tervetuloa tosielämään, kyllä sulla silloin on ongelma ja riippuvuus. Se, että ajaa hienolla autolla tai opiskelee, ei poista sitä faktaa että ei voi olla narkomaani.

  • marsa kirjoitti:

   Luitko edes kommenttiani? Sanoin että olen nähnyt enemmän pahaa kuin hyvää narkomaanien suhteen, ja sanoin, että olen itsekin ollut vaaratilanteissa. Joo, tule säkin tänne katsomaan kuinka mua on uhkailtu puukolla ja aseella 😀 en missään kohtaa sanonut että koko huumemaailma olisi vain sitä mitä kuvailin, kyllä minä kuule tiedän mitä se on. Ja kiistinkö jossain kohtaa sen etteikö ensimmäisestä kannabiskokeilusta menisi psykoosiin? En, tuli niin hemmetin pitkä kommentti etten kaikkia mahdollisia pointteja repinyt siihen. Totta hitossa huumeriippuvaisia on ihan liikaa ja olen heidän kanssaan ollut tekemisissä, ja tekee pahaa vierestä katsoa, kun sitä apua ei haluta ottaa vastaan. Tuskin pakkohoitokaan on ratkaisu, halu parantumiseen tulee olla ihmisellä itsellään.

   En edes voi ottaa kommenttiasi vakavasti kun sua näyttää niin vituttavan mun hyvä taloudellinen tilanne. Luuletko etten oo tehnyt töitä perse ruvella vaikkapa sen hienon auton eteen? Ja mistä teit oletuksen etten voisi olla ilman huumeita? Tai sen oletuksen että mulla olisi positiivinen fiilis vain huumeissa? Kannattaa varmaan tutkituttaa lukihäiriö itseltäsi jos mun kommentti meni noin lujaa ohi.

   Valkoinen sokerikin on vaarallista ja monet vertaa sitä huumeeseen, miksi sitä syödään? Koska se on hyvää. Pystyisikö kuka tahansa olemaan ilman? Pystyisi. Mutta haluaako? Se on eri asia.

   En kyllä varmaan jaksa enää väitellä täällä ihmisten kanssa jotka vääristelevät sanojani ja tekevät oletuksia rivien välistä. Turha kai mun on sanomisiani enää toistella kun kaikki vastaukset löytyy tuosta viestistäni 🙂 Kaikkea hyvää, toivon kaikille päihteetöntä ja tervettä elämää, muistakaa että elämä on parasta huumetta!

  • Sussu kirjoitti:

   Aamen!

  • Emilia kirjoitti:

   Tämä kommentti käsittelee varmaan lähinnä toisen ihmisen kirjoituksia, kun minun, mutta kommentoimpa silti.

   1. ”Se, että ajaa hienolla autolla tai opiskelee, ei poista sitä faktaa että ei voi olla narkomaani.” // Käsittääkseni kukaan ei ole sanonut niin, että opiskeleva ja hienolla autolla ajava ihminen ei voisi olla narkomaani? Tottakai voi olla, ei se katso statusta tai varallisuutta. Oletan, että tämä kommentoija ajoi kommentillaan takaa sitä, että vaikka hän viihdemielessä huumeita käyttää niin hän ei ole addikti, vaan elämässä hyvän pärjäävä kunnollinen yhteiskunnan jäsenen, niinkuin kuka tahansa muukin(?) Ja muutenkin alkoholin ja huumeiden ongelmakäyttäjiä löytyy paljon myös ihmisistä, joista sitä ei uskoisi päällepäin. Voin kertoa ihan omasta kokemuksestani ollessani A-klinikalla työharjoittelussa. Päihdeongelmaa esiintyy yllättävän paljon mm. hoitoalalla.

   2. ”Harvemmin se HIV tai hepatiittikaan tuolla kadulla kehenkään hyppää… Mutta ei saa sanoa, että on narkomaani tai että menee huonosti, kun jollekkin voi tulla paha mieli” /// Niin, eivät hyppääkkään? Ihan huumeiden käytön kautta ne tulevat. En usko, että narkomaania olisi väärin tai paheksuttavaa kutsua narkomaaniksi. Tieten riippuu, millä sävyllä ja tarkoituksella sen sanoo. Jos ihminen on riippuvainen alkoholista niin hän on silloin alkoholismia sairastava alkoholisti. Sama pätee narkomaaneihin. Termiä voi vapaasti käyttää, kun sen kriteerit täyttyvät. Ei alkoholia kohtuudella käyttäviä ihmisiä voi sanoa juopoksi, ei myöskään huumausaineita sillon tällöin käyttäviä voi sanoa narkeiksi, jos he eivät sitä todellisuudessa ole. Tähän asiaan liittynee aika paljon tunnelatausta minulle tuntemattomasta syystä, mutta tykkäsi tai ei, niin kaikkien otsaan ei voi leimata narkin leimaa.

   3. ”Kyllä oikeesti ei kauheen vahvasti mee, jos on positiivinen fiilis vaan kun on vetänyt jotain ja just niinkun tuolla joku kirjoitti, että ei ole ongelmaa, mutta et pärjää ilman?!” /// En nyt ole ihan varma, mihin kommenttiin tämä viittaa, että ymmärränkö kontekstin oikein, mutta eihän silloin kovon vahvasti tosiaan mene, jos hyvä fiilis on ainoastaan silloin, kun on jotakin vetänyt. Päinvastoin, silloin on asiat aika huonolla tolalla. Jos jotakin asiaa ilman ei pärjää, niin joo silloin ongelma. Jos jokin asia: ruoka, alkoholi tai huumeet hallitsee elämää, niin se on ongelma.

   Tässä huomaa, kuinka tabu ja arka aihe tämä vielä on, kun herättää niin paljon tunnelatausta ja asiaa ei osata katsoa objektiivisesti ja tieteelliseen tietoon perustuen. Voisin väittää, että maailman koulutetut ja asiaan perehtyneet tutkijat jotakin tietäisivät 😉 mutta todellisuudessahan ihmiset eivät kyllä näihin tutkimuksiin tarkemmin tutustu, jos eivät ole erityisen kiinnostuneita asiasta, jolloin kaikki mielipiteet perustuvat vain siihen ”huumeet on helvetistä”-opetukseen. Mikä on ymmärrettävää, kun meidän päähän on vuosikymmenten ajan taottu ä, että huumeet koukuttaa heti ja kaikki narkit kuuluu linnaan. Tällain kärjistetysti sanottuna.

   Hyvä esimerkki on juuri tämä taru kannabispsykoosista. En sano, etteikö kannabiksella ole mitään osaa tai arpaa, mutta se miten kannabiksesta vouhkataan täyssyynä psykoosille on asian järjetöntä yksinkertaistamista ja mutkien suoraksi vetämistä. En nyt jaksa alkaa tässä purkamaan tutkimustietoa, jokainen kiinnostunut löytää tietoa asiasta sitä netistä kaivamalla. Varmasti kohtaat työssäsi paljon huumemaailman varjopuolia, mutta silti tutkijoiden tieto asiasta on painavampaa.

   Minua tulevana sosiaalialan työntekijänä ja ihan yksilönäkin huolettaa, kuinka sosiaali-ja terveysalan ammattilaiset vieläkin tekevät työtään vailla tieteellistä tietoa liittyen päihteisiin. Edelleen vaahdotaan jostakin porttiteorioista ja kannabispsykooseista suu vaahdossa, eikä hankita mitään uutta tietoa asioista. Tai eihän se täysin työntekijöiden vastuulla pitäisi ollakkaan, vaan koulutuksen. Ystäväni opiskeli lähihoitajaksi ja hän kertoi, kuinka hänen opettajansa puhui heille jostakin kannabispiikeistä ja, kuinka ensimmäisestä kerrasta voi noin vaan _poksahtaa_ psykoosi. Hienoa.

   Ja taas painotan, että en tarkoita, etteikö kannabiksella olisi mitään linkkiä asiaan, mutta aika usein ellei poikkeuksetta, asiat eivät ole ihan sitä miltä ne näyttää. Asiat eivät ole niin suoraviivaisia. 😉

   Huh, olen puhunut. Ainakin toistaiseksi.

  • marsa kirjoitti:

   Näin vuonna 2018 keskustelukulttuuria huumeiden ympärillä pitäisi kyllä päivittää. Oma havaintoni on, että täysin huumeita vastaan olevat öyhöttävät vain omaa näkökantaansa kuuntelematta tai ottamatta huomioon heidän mielipiteensä haastavia näkökantoja, ja kaikki positiivisetkin puolet (joita on minimaalinen prosentti kaikesta paskasta mitä huumeisiin ja niistä riippuvaisiin liittyy) jätetään yksinkertaisesti huomiotta eikä niihin oteta kantaa, tai ne jopa kiistetään. Ihmeellistä, että jonkun mielestä edes lääkekäyttöä ei tulisi sallia, ja ainoa perustelu on, että ”no kun mulle on koulussa opetettu että ensimmäinen kannabispiikki tappaa”. Ymmärrän toki että tämän blogin lukijakunta saattaa koostua suurilta osin vähän vanhemmasta ja vanhoillisemmin ajattelevammasta väestä, mutta ajat muuttuvat ja tutkimuksia ja sitä myöten tietoa tulee koko ajan lisää. Mikäs siinä jos haluaa ummistaa silmänsä ja korvansa kaikelta uudelta tiedolta, onhan se helppoa elämää kun vain purematta nielee kaiken mitä tarjoillaan, onhan se helppoa elämää kun ei tarvitse ajatella tai kyseenalaistaa itse mitään.

   Todellinen ongelma on myös se, että kaikki huumeidenkäyttäjät tunnutaan niputtavan samaan lokeroon ihan vain tietämättömyyden takia. Varmaan noin 95% tuntemistani huumeidenkäyttäjistä on juurikin niitä riippuvaisia, jotka jo varhaisessa yläasteiässä ovat löytäneet ensin röökin, sitten kaljan ja myöhemmin rööki on vaihtunut jointtiin. Niinkin nuorena kuin 14-15 -vuotiaana. Ja myöhemmin kuvaan ovat astuneet aina vain vahvemmat aineet, ja ympäriltä on tippunut pois vähitellen kaverit ja perheenjäsenet, ja lopulta jäljellä on vain narkkikaverit ja helvetisti velkaa, ja elämä on lopulta täynnä vain väkivaltaa, rikollisuutta ja huolta siitä, kuinka kauan joutuu taas odottamaan Kelan tukien kilahtamista tilille jotta saa lisää aineita. Loput 5% tuntemistani huumeenkäyttäjistä kuuluvat kastiin satunnainen käyttö joskus harvoin/ovat käyttäneet nuoruudessaan kaikkea ja paljon mutta nyt vanhempina (ihan kunnon kansalaisina, monet varakkaita ja työelämässä menestyneitä) eivät koskisi pitkällä tikullakaan/kokeilleet kerran huumeita ja todenneet etteivät sovi heille eivätkä he pidä olosta jonka ne tuovat. Kertoo kyllä suppeakatseisuudesta aihetta kohtaan, kun mut käsitetään huumeiden suosittelijaksi ja käyttöön kannustavaksi, kun kerron tästä viidestä prosentista, kuitenkaan kieltämättä sen lopun 95% paskan olemassaoloa. Hyötyjen tunnustaminen ei ole sama asia kuin huumeiden ihannoiminen. Ja syy miksi en viestissäni mennyt sen syvemmin niihin huonoihin puoliin, en nähnyt tarpeelliseksi toistaa kaikkea samaa mitä kaikki muutkin täällä. Yritin nimenomaan tuoda toista näkökulmaa ihmisten pureskeltavaksi (kaikki huumeisiin joskus koskeneet eivät ole riippuvaisia ja menetettyjä tapauksia), en mielestäni yrittänyt missään kohtaa manipuloida ketään muuttamaan mielipiteitään, kuten Umppu tuolla jossain kommentissa implikoi.

 15. Mami kirjoitti:

  Voi herra JUMALA mitä hulluja maa päällään kantaa 😀 huumeet on helvetistä,eikä niitä tarvi KUKAAN. Umppu oot paras!

 16. Äiti kirjoitti:

  Hyvä Umppu!!! 🙂 Mä olen niin samaa mieltä kanssasi, huumeet on niin ehdoton ei ja todellakin pitäisi ottaa kovat keinot käyttöön niiden ehkäisemiseksi. Hienoa että jaksat kirjoittaa vaikeistakin aiheista, näistä pitäisi puhua enemmän. Mä pelkään huumeita ja niiden käyttäjiä, minusta ne on likaisia ja pelottavia. SAIRASTA että kukaan voi huumeiden käyttöä tai edes olemassa oloa mitenkään puolustella missään olosuhteissa, olen järkyttynyt että näin tosiaan on ja usein.

 17. s kirjoitti:

  Minkä takia et ota kantaa niihin kommentteihin, joissa sinulle tarjottiin faktatietoa esimerkiksi dekriminalisoinnin hyvistä vaikutuksista huumeongelmaa vastaan taistelussa?

  • primebody kirjoitti:

   Mulla ei ole yksinkertaisesti aikaa vastailla jokaiseen kommenttiin ja moni niistä oli todella pitkä. Mulla on 3 lasta ja kaksi työtä ja koti samalla hoidettavana. Joskus käy niin että en vain ehdi.

 18. Sivustakatsoja kirjoitti:

  Täällä kun on puhuttu myös siitä, että kannabis on portti muihin huumeisiin.

  Mutte tuleeko teille mieleen, mistä ihmsiten päihteidenkäyttö alkaa? Mikä auttaa viemään ihmistä kohti vahvempia päihteitä?

  ALKOHOLI. Keskikaljasta lähtee suurimman osan päihdesekoilut.

  Ja millainen ongelma tuo on monessa suomalaisessa perheessä! Aivan käsittämättömän laaja.

  Alkoholi on tuottanut minunkin perheelleni tuskaa. Itse en käytä sitä laisinkaan enkä pidä humalaisista ihmisistä. Mutta ymmärrän, että esimerkiksi alkoholin täyskieltäminen ei toimi (kieltolain aikana nähtiin miten käy). Tärkeintä on pystyä vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ja saamaan väärinkäyttäjät apuun.

  • sara kirjoitti:

   Näinpä! 🙁 Alkoholit ja huumeet on sanonko mistä. Itellä ei oo lähipiirissä niiden käyttäjiä, mut koko ajan saa uutisoinnista lukea mitä kaikkee p*skaa ne on aiheuttanut. Että joo puolustelkaa vaan huumeita ja alkoholia! 🙂 En oo yhtään semmosta kommenttia niiden puolustajilta nähnyt tän alkohlikeskustelun yms aikana, missä oikeesti ehdotettais jotain millä voitais VÄHENTÄÄ alkoholin käyttöä!!!!! Keskitytään vaan siihen, et sitä on mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla saatavana 🙂 Toivon sydämeni pohjasta, että olen ja kaikki muutkin lääkärit yms tutkijat on väärässä ja alkoholin käyttö sen kuin vähentyy!! :))Voi että mä ootan niitä 10 vuoden päästä olevia tilastoja! Toivon toki, että siihe mennessä asenne on muuttunut järkevään suuntaan 🙂 Sehän se avainjuttu toki on.

  • huomio kirjoitti:

   Käsittääkseni umppu jossain kommentissa tms. ihan mainitsi ettei ala nyt enempää alkoholiasiaa puimaan, muutakuin ettei ymmärrä senkään kovaa käyttöä joka viikonloppu. Keskittyy tässä postauksessa siis nimenomaan tarkoituksella tähän huumeasiaan, koska aikaa ja rahkeita ei (taaskaan!) ole käydä jokaikistä mielipidettä, muiden ja omaansa läpi juurtajaksaen!
   Täysin siis mitätöimättä tarkoittamaasi alko-ongelmaa, joka on kyllä suomessa kova verorahojen syöjä ja kuoleman tuottaja, sairauksista ja onnettomuuksista puhumattakaan.

 19. Hannis kirjoitti:

  Kiva kun otit tämän tärkeän asian esille ja nimeomaan ihan äidin näkökulmasta. Varmasti jokainen pienten ja miksei isompienkin lasten äiti pelkää todella paljon tämän huumeongelman räjähtävän vielä enemmän käsiin tulevina vuosina. Osasyynä varmaan se kun monet vanhemmistakin tuntuvat olevan auktoriteettinsa kanssa aika hukassa niin totta kai lasten paha olokin lisääntyy koko ajan jos ei kotoakaan saa tukea. Mulla olisi tähän liittyen toivepostaus kasvatukseen, voisitko tehdä jossain vaiheessa postauksen mitä itse olet kokenut tärkeäksi lastesi kasvatuksessa että saisit heidät pidettyä terveellisissä elämäntavoissa? Ja miten tuet heitä että saisivat hyvän itsetunnon ja ymmärryksen että kaveriporukassakin on tärkeä uskaltaa olla oma itsensä eikä mennä mukaan kaikkeen jos tuntuu väärältä.

 20. Julie kirjoitti:

  Menetin isäni alkoholille, ja sain elinikäiset traumat vaikeasta lapsuudesta (alkoholin takia). En ole maistanut pisaraakaan saati pöyssytellyt/käyttänyt huumeita. Kun poikaystäväni joskus juo, en halua olla paikalla, koska se laukaisee paniikkikohtauksen. Onneksi hän lähinnä ottaa lasin viskiä tai rommia silloin tällöin eikä viiletä pitkin katuja rälläämässä. Jonkun korvaan suhtautumiseni voi kuulostaa sairaalta, mutta näin se vain on. Mielestäni yhdenkään ihmisen ei tulisi menettää läheistään päihteille.

  Jos joku haluaa pössytellä, niin ei siitä vaan; En vain halua sellaista yksilöä elämääni. Huvittavaa, miten lähes jokainen tapaamani ihminen yrittää saada minut juomaan ”edes kulauksen”. Näinkö tunteisiin yhden henkilön absolutismi menee? Naurettavaa.

 21. Saara kirjoitti:

  Tulin hyvin ahdistuneeksi – tästä ja eritoten (monista) kommenteista. Miten joku voi pitää näitä ”nistejä” noin arvottomina, ja ihmisryhmänä (ainakin sinun ja lukijoidesi kirjoitusten perusteella) huumeiden ongelmakäyttäjiä on sallittua ja jopa suotavaa halveksua ja katsoa alaspäin?
  Itkusta ei vieläkään tahdo tulla loppua. Mietitkö koskaan miten tälläinen ilmapiiri asian tiimoilta voisi ikinä helpottaa käyttäjien tai käytön lopettaneiden sopeutumista yhteiskuntaan, kun heidät koetaan verivihollisina, väkivaltaisena saastaväkenä? Ja kerrot mielipiteesi olevan että lisää vaan (avo)hoitopaikkoja ja kaikki ”nistit” linnaan. Mitenköhän hyvin mielestäsi tälläiset erilaiset laitokset ovat onnistuneet asiakkaansa pitämään pidemmän päälle raittiina?

  T. Toipuva addikti

  • primebody kirjoitti:

   Nimenomaan postauksella oli tarkoitus hieman herättää kansaa vallitsevasta huumeongelmasta. Mitenkä huumeidenkäyttöä voitaisiin ehkäistä ja mitenkä käyttäjille saataisiin parempaa hoitoa. En usko että ongelma olisi niin näkyvä jos resursseja olisi enemmän ja kunnon hoitopaikkoja kaikille hoitoon haluaville käyttäjille. Mun mielestä jokaisella on ihmis-arvo oli se sitten mikä tahansa, mutta Suomessa hoitoa tarvitsevat ei aina sitä saa ja mun mielestä koko hoito systeemi on syvältä. Toipuva addiksi tarvitsee tukea myös sen lopettamisen jälkeen eikä sitä ihmistä voi hyljätä. Käsitit ehkä väärin..

 22. marsa kirjoitti:

  Onko sulla Umppu yleensäkin tapana hiljentää kaikki kanssasi eri mieltä olevat blokkaamalla? Kiitti estoista mun omalla ip:llä, en mä sitten tule enempää häiritsemään 😉

  Ja tsemppiä toipuvalle ex-addiktille. Näin muutamankin kerran käyttäneenä kommentit tuntuvat pahoilta ja leimaavilta, ihan kuin olisin nyt jotenkin paha ja huumeita ihannoiva ihminen.

  • primebody kirjoitti:

   En ole kyllä sulle mitään ip estoa laittanut. En edes osaa.. ehkä nyt kannattaa vain rauhoittua ettei koko homma lähde ihan lapasesta…

 23. Minä kirjoitti:

  Ihan käsittämättömiä kommentteja…Olen samaa mieltä että hoitoon pääseminen ei ole niin helppoa kuin sen pitäisi olla. Läheiseni halusi omasta tahdosta hoitoon, mutta hoitopaikasta vastattiin että ilman lähetettä se ei ole mahdollista ja että vajaa viikko pitäisi ainakin sinnitellä. Läheiseni menehtyi tämän kyseisen odotusjakson aikana. Ps. Kaikki te, jotka hehkutatte huumeiden käytön olevan täysin normaalia, viatonta ja täysin teidän hallinnassa, se ei tarkoita sitä että tulevaisuudessa se ei voisi karata hallinnastanne ja voin myös kokemuksesta kertoa, että huumeiden käyttö on käyttäjän lähipiirille hemmetin rankkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.