Hae
Prime Life by Umppu

Sallittu huume helvetti

Mietitäänkö Suomessa koskaan kuinka vakava huumeongelma täällä oikeasti on? Mun mielestä siitä ei puhuta tarpeeksi ja asiaa jotenkin hieman vähätellään. Huumeita on nykyään todella helppo saada ja niitä käyttää/kokeilee yhä nuoremmat. Yhden tuttuni lapsen ala-asteella oli jo ollut huumeita.. Ajatuksena tämä on todella huolestuttava ja ennenkaikkea pelottava.  Vaikka moni on väittänyt mulle vastaan esimerkiksi vaikka sitä, että Tampereen  keskustassa ei näy huumeita niin väitän edelleen vastaan. Keskustorilla on bussipysäkkien lähellä kioski, minkä läheisyydessä parveilee jegi aivan huumeissa. Keskustaan tuli roskikset, mitkä on tarkoitettu pelkästään huumeneuloille. Tavallaan hyvä asia ettei niitä ole pitkin katuja, mutta mun mielestä pitäisi tarttua itse ongelmaan.

On tiettyjä paikkoja mitä itse ihan tietoisesti välttelen. Monessa keskustan paikoissa huumekauppa on aivan silmin nähtävää. Ihan tälläi taviksena osaan mainita montakin eri paikkaa missä näen avoimesti huumekauppaa.  Tiedän sen että aikuista ihmisitä ei voi laittaa pakkohoitoon ja resurssit on mitä on, mutta jotenkin näen itse asian todella vakavana ja sijoittaisin rahaa mielummin tämän ongelman ratkaisuun, kun moneen muuhun. Tampereen keskusta helvetin kalliit kukkaruukut on sijoitettu jäätymään särkänniemen lähelle, jospa nekin rahat olisi käytetty fiksummin. No tämä on vain mun mielipide.

Huumeiden käyttö on myös yleistynyt paljon viihdekäytössä. Ihmiset on niin kiireisiä, että heillä ei ole varaa  eikä aikaa viettää krapulaa, jotenka mikäs siinä kun viivat naamaan ja menoks. Paljon on julkisuudenhenkilöissäkin tätä ongelmaa ja ilmeisesti se on salaa hyväksyttyä. Varmasti olette lehdistä lukeneet, kun osa on jäänyt kiinni ja taustalta onkin paljastunut todella vakava huumeongelma. Huumeissa ”jaksetaan” bailata läpi yön ja vaikka seuraavanakin päivänä.

Sitten painetaan vähän nestepussia suoneen ja homma on taas ok. En tiedä mitä mieltä muut ihmiset tästä asiasta on ja pitääkö sitä ihmiset vakavana asiana. Mulla on nuoruuden ystäviä niin monta kuollut huumeisiin, että samaa kohtaloa en toivo kenellekkään. Tämä on myös asia missä ei voi syyttää lähtökohtia. Huumeiden käyttöä ilmenee ihan yhtä lailla niistä ”hyvistä” oloista lähteneillä ihmisillä, kun niistä ”huonoista”.

Varsinkin nuorilla uskon suuren merkityksen olevan siinä kaveri porukassa ja mihin porukkaa ajautuu. Kauppakeskuksissa näkee isoja nuorisoporukoita ja varmasti niissä paineet sekä kokeilunhalu lisääntyy. Esitetään hieman kovista ja tehdään jotain typerää. Joskus omasta halusta ja joskus kavereiden painostuksesta.

En tiedä millä tätä asiaa saisi tai voisi lähteä parantamaan. En tiedä onko kouluissa enää olemassa huumevalistusta, tai vaikka olisikin niin mikä on sellaisen teho nykyään. Tämä on taas asia mikä äitinä pelottaa.

Ilse koen että asumme aika turvallisella alueella lähiössä. Vielä toistaiseksi lähettyvillä ei ole ollut mitään ihmeellistä, mutta kerta se on ensimäinenkin. Lähellä olevien kauppojen lähistöllä kokoontuu isoja nuorisoporukoita ja yhä nuoremmat heiluu siideripullojen kanssa. Esimerkiksi syy miks en halua lapsieni kulkevan bussilla on ihan omat kokemukset. Bussi ajaa sellaista reittiä että siinä mennään muutaman sellaisen alueen ohi, missä en edes aikuisena haluaisi liikkua. Kyytiin nousee jos jonkinlaista kulkijaa. En halua että lapseni joutuu kokemaan pelkoa tai törmäämään saati istumaan ihmisen vieressä mikä on huumeiden vaikutuksen alaisena.

On varmasti välillä ihan ok keskellä päivää kulkea, mutta omat kokemukseni aamu ja ilta busseista on kyllä sellaisia että sielä pelkään itsekkin. Täällä ei todellakaan voi kaikki hyvin ja tänne tarvittaisiin rajummat otteet ehkäisemään huumeongelmaa sekä hoitamaan ihmsiä vieroituksessa ja saamaan kiinni tavallisesta elämästä.

Olin hetki sitten oikeudenkäynnissä, missä yksi nainen oli  syytettynä petoksesta. Hän kävi minulla ottamassa hiustenpidennykset maksamatta niitä. Sama ihminen oli syytettynä monesta muustakin rikoksesta. Törkeä huumausainerikos, missä henkilön kotoa oli löydetty sellainen määrä huumaavia lääkeitä että ne ei mene enää vain vaivan hoitoon vaan niitä käytetään väärin. Asia kuitenin lieveni koska lääkkeet oli saatu resepteillä itselleen.. Kaikki eri kaupungeista ja eri lääkäreiltä.. Hyvä ettei päähän silitelty.. Mitenkäs se että ihminen on ajellut autoa tuola liikenteessä aivan sekaisin ja vaarantanut muiden ihmisten hengen? Tai hoitanut lapsiaan aivan sekaisin ja tehnyt ylipäänsä kaikkia arjen askareita?

Mun mielestä ihan pelkkä huumeiden käyttö olisi oltava tuomittava teko. On aivan hullua että sinulla voi olla huumeita ”omaan käyttöön” ja selviät ehkä siitä muutaman satkun sakoilla, jos saat edes sitäkään. Usein tämä kaikki kaatuu vielä valtion maksettavaksi. Mulla on itsellä aika jyrkkä kanta tähän asiaan. Huumeet ei ole kenellekään hyvästä ja aina edes yksi kuiville saatu ihminen on askel eteenpäin.

Välillä ihan oikeasti itkettää nähdä kaupungilla nuoria tyttöjä, joiden kasvoissa on täysin lasittunut katse. Jos voisin niitä ihmisä edes jotenkin pelastaa. Puhukaa lapsillenne huumeista ja niiden vaikutuksesta ja vaikka siitä, että yksikin kokeilu voi viedä kuolemaan. Näin on käynyt tuttavapiirissäni.

Lue edellinen postaus: Laineet korvaa kiharat

Kuvaus Noora Näppilä. Asu GinaTricot

-Umppu

 

29 kommenttia

 1. Kata kirjoitti:

  Meillä kun on nämä toisiaan sivuavat kokemukset tästä asiasta, niin olen ihan samaa mieltä että tätä ongelmaa ei oteta ihan tarpeeksi vakavasti. Samoin mietin omia lapsia valistaessa, että miten puhuisi asiasta järkevästi, kun se on selvä että hysteerinen paasaaminen menettää tehon kun lapsi tulee teini-ikään. Jotenkin pitäisi siis pysyä tiukassa faktassa ja saada lapset ymmärtämään itse että tämä on asia jolla ei ole leikkimistä. Ja koska on oikea aika vetää omat kokemukset keskusteluun mukaan vai onko koskaan?

  No, onneksi fiksut pärjää ja avoimuudella pääsee varmasti pitkälle!

 2. ss kirjoitti:

  vohooi vidsu sentään

 3. Anna kirjoitti:

  Mun mielestä oli jotenkin aika uskomatonta se, että Kasimir laitettiin pois Tanssii tähtien kanssa-kisasta, kun taas Mikael Gabriel sai jatkaa X Factor-kisan tuomarina. En oikeastaan edes tiedä millä perusteella Kasimir joutui jättämään leikin kesken kun taas toinen huumeita käyttänyt pääsee kuin koira veräjästä. Muutenkin tuntuu, että monet julkisuuden henkilöt saavat lähinnä lohduttavia tsemppiviestejä kun ovat jääneet huumeista kiinni. ?

  • Fjslldgjo kirjoitti:

   Kasmir hyllytettiin axl smith-kohun ja haippiringin paljatuessa.

 4. Omainen kirjoitti:

  Tämä aihe koskettaa hieman liian läheltä omassa elämässä. Valitettavan usein se käyttäjä joka haluaa apua ja tukea ei saa sitä vaan joutuu jonon jatkoksi yhteiskunnan pompoteltavaksi. Veljeni on 12-vuotiaana aloittanut seku vain kokeilulla kannabiksen polton. tämän jälkeen vähän vahvempaa ja taas vahvempaa ja kun ei mitään muuta ollut tarjolla vedettiin korvaushoitoon tarkoitettua subutexiä. mieletöntä että tällaisia aineita virtaa maahamme joka päivä valvomattoman rajan yli täällä Torniossa. Ongelma ei ole pelkästään tämä huumeiden käyttö vaan sen mukana tuomat lieveilmiöt, väkivalta, rikollisuus, läheisten hyväksikäyttö sekä muu paska.
  Valitettavan moni on halunnut aineista eroon, mutta aina vain lääkäri kirjoittaa reseptin ja käskee mennä a-klinikalle jos vielä tarvii apua!!! tätähän ne käyttäjät yleensä tahtookin.. tai sitten voisikin olla että joku joka oikeasti haluaisi eroon ja saisi sitä apua heti pääsisi kuiville ja alkaisi tuottaa yhteiskunnalle muutakin kuin kulua, muttakun sitä apua ei vain ole saatavilla. Ennalta ehkäisy täytyisi aloittaa hyvissä ajoin ja konkreettisilla esimerkeillä siitä mitä huumeet sekä laittomat että lailliset pahimmillaan saavat aikaan.
  Hoitoonpääsyyn täytyisi myös satsata. Aiheesta olisi niin paljon sanottavaa mutta tässä nyt pinta raapaisu mielipiteestäni ?

 5. Soila kirjoitti:

  Ikävä kyllä niitä huumehörhöjä on ihan joka paikassa, jopa siellä teidän kotikulmilla. Osa huumeidenkäyttäjistä on korvaushoidonpiirissä ja käyvät mm. Normaalisti töissä ja hoitavat lapsensa. Nämä eivät katukuvassa näy niin radikaalisti.

  Aikamonen narkkarin tarina alkaa ihan huonoista kotioloista ja huonosta seurasta. Tai ovat muuten vaan reppanoita joka elämän saralla ja ajautuu huumepiireihin…

  Lähinnä itsellä tulee ajatuksia tästä meidän hyysäysyhteiskunnasta. Pitääkö kaikki tosiaan veronmaksajien piikkiin mennä. Toisaalta taas, jos ilmaisten huumeiden antaminen lopettaisiin, niin rikollisuus ja tartuntataudit lisääntyis.

  Neularoskikset ympäri maailmaa näkyvillä, fiksumpi tämä, kun se että käytetyt neulat on maassa tai muiden roskien seassa.

  • omainen kirjoitti:

   Korvaushoidossa oleva voi olla aivan yhtä hyvä äiti tai isä kuin kuka tahansa muukin. Tai työntekijänä täysin yhtä pätevä kuin henkilö joka ei ole korvaushoidossa. Siinä on hyvin tarkat ehdot olemassa. Joten mikäli joku haluaa parantua korvaushoidon avulla on tämä minusta hyvä vaihtoehto.

   • primebody kirjoitti:

    Oletko sitä mieltä, että on ihan ok hoitaa vaikka lapsia subutexin vaikutuksenalaisena? Tai käydä töissä? Toki riippuu varmasti työnkuvasta, mutta esimerkkinä vaikka päiväkoti?

 6. JM kirjoitti:

  Lähdin tätä asiaa pohtimaan omista lähtökohdistani.. En tiedä missä pumpulissa oon elänyt, mutta onneksi pääsin täysi-ikäiseksi asti luullen, ettei tampereella edes ole huumeita ? tosi naiivia, mutta ehkä oon sit onnistunut liikkumaan ns kunnollisissa kaveriporukoissa kun näin hyvin olin säästynyt. Ja voin sanoo, että järkytys oli aikamoinen kun kuulin miten tavara ja raha vaihtaa omistajaa niissä kantakuppiloissa missä olin ite aikanaan säännöllisesti käynyt! Vieläkin ihmettelen että miten en oo tajunnu mitään ?

  Mutta tosiaan, varmasti se missä porukoissa pyöritään niin on iso vaikutus mutta myös sillä että kasvatetaan meidän lapsille vahva ja terve itsetunto ja itseluottamusta. Myös se, että nuorella on mahdollisimman monian terveellisiä keinoja ja tapoja purkaa teiniajan ym angstia ja pahaa oloa, esim urheilu. Itsellä ainakin oli ja on onneksi edelleen kyllä tosi monia keinoja purkaa pahaa oloa, koskaan ei ole tullut edes mieleen että jotain aineita ois voinu vetää.

  En oo tilastoihin sen paremmin perehtynyt, mutta eikö sitä oo nyt uutisoitu että alkoholin käyttö nuorilla on vähentynyt viime vuosina, mutta onko sitten huumeet lisääntyneet vai vähentyneet myös?

 7. Fanni kirjoitti:

  Moi!
  Se asuinalue, missä asut on kanssa ainakin omalta kokemukseltani (ex-Kaukajärveläinen) sellainen, missä sitä ongelmaa nimenomaan myös on. En tiedä, onko enää aluetta jossa ei olisi, mutta tottakai enemmän tai vähemmän kaikkialla yleistyvä ongelma on kyseessä. Silti kummastuttaa, miten huumeongelmien ennaltaehkäisyyn ei laiteta resursseja. Kaikkien muidenkin, kuten alkoholiongelmien tai minkä vaan ennaltaehkäsyyn saisi panostaa enemmän, jottei tarvitsisi sitten vahingon jo satuttua pyöritellä peukaloita ja voivotella, miten tilanne pääsi eskaloitumaan niin pahaksi.
  Mä olen vasta 21 vuotias ja mun kaveri- ja tuttavapiirissä tämä huumeongelma on mun mielestä iso ongelma ollut jo vuosia. Tosi moni mt-ongelmien kanssa painiva nuori turvautuu paineiden alla huumeisiin, jotta saisi irtioton edes hetkeksi kokemistaan pahoista ajatuksista, ja se jos mikä on kamalaa. Olen itse täysin samalla kannalla sun kanssa ja kammoan sitä ajatusta, mitä erinäiset vaaralliset aineet voi ihmisen psyykeelle ja toimintakyvylle tehdä. Mun yksi läheinen on töissä mielisairaalassa ja hänen kokemuksen mukaan myös näistä teinien kertakokeiluista on jäänyt vakavia psyykettä haittaavia muutoksia, jotka vaikuttaa huolestuttavasti yksilön tulevaisuuteen ja etenkin siihen hyvinvointiin. Onhan se nuorena kamalaa, kun on niin paljon paineita ja työnsaanti on kortilla, rahat ei riitä aina kaikkeen mihin haluaisi ja mieli myllää minkä ehtii, mutta niiden pakeneminen huumeilla tai muillakaan päihteillä ei todellakaan ole mikään ratkaisu. Kiitos kirjoituksesta, kirjoitit ajatukseni sanoiksi ja herätit huolen ja mielenkiinnon uudestaan tätä ongelmaa kohtaan. Loistavaa!

  • primebody kirjoitti:

   Meiltä on Kaukajärvelle vielä (onneksi) muutama kilometri matkaa….

 8. Opiskelija OTK kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja todellinenhan tämä Tampereen huumeongelma on, jopa hallitsematon poliisienkin mukaan, mutta resurssit ovat mitä ovat. Toki totuudessa näissä kirjoituksissa pitäisi kyllä pysyä eikä toisten ihmisten elämää riepotella julkisissa blogeissa varsinkaan kun kaikkea emme tiedä. Eikös nyt kuitenkin ollut niin, että tämä oikeudenkäynti jossa olit osoittautui lopulta sellaiseksi, että mitään petosta ei ollut tapahtunut eikä liioin huumausainerikosta, koska edes huumausaineista ei ollut kyse. Missään vaiheessa ei ollut myöskään epäilystäkään siitä, että tämä syytteessä ollut henkilö olisi ajellut tai hoitanut lapsiaan minkään lääkkeen vaikutuksen alaisena. Yleisellä tasollahan on tärkeää, että näistä asioista puhutaan eikä niitä todellakaan pidä hyväksyä eikä julkisuuden pitäisi myöskään olla mikään puolustus huumeiden käytölle.

 9. Milja kirjoitti:

  Samaa mieltä. Ahdistavaa mikä meno Tampereella nykypäivänä on (ja muuallakin Suomessa varmasti). Lastenkaan kanssa ei viitsi kesällä mennä enää mihinkään Pikkukakkosen puistoon kun narkit pyörii sielläkin 🙁 Paljon matkailleena tuntuu oikeasti että ei tällaista näin näkyvää ongelmaa muualla ole..en ole ainakaan törmännyt Euroopan isoissa kaupungeissa vastaavaan. Ja pitää ottaa huomioon, että esim Tampere on euroopan mittakaavassa ihan pikkukaupunki. Tampereellahan ainakin kasvaneen huumeongelman taustalla on se, että hoitopaikoista on pulaa ja huumeongelmat hoidetaan nykyään avohoidossa. Ja se on yhtä tyhjän kanssa se. Suututtaa todellakin mihin tämäkin kaupunki rahaa laittaa tälläkinhetkellä ja tällaiset oikesti tärkeät asiat jää retuperälle. Moni huumeongelmainen haluaisi hoitoon mutta resursseja ei yksinkertaisesti ole……! Kun joutuu olemaan kuukausi- tai vuosikaupalla hoitojonossa niin se voi olla jo liian myöhäistä.

  • primebody kirjoitti:

   Joo se avohoito on kans yks… en tiedä koska tähän asiaan puututtaisiin oikein kunnolla…surullista

 10. Sonja kirjoitti:

  Hei. Kiitos blogistasi, olen seurannut pitkään, mutta nykyään tuntuu että sen positiivisen näkökulman sijaan kirjoitat vaan siitä, miten huonosti asiat ovat.. Huumeet ovat toki iso ongelma, mutta haluan kommentoida.
  Suomessa on jo ongelmakäyttäjiä kymmeniä tuhansia+ kaikki muut. Huumeet ovat olemassa, sulkipa silmänsä tai ei. Tämän päivän ongelma ei ole liian alhaiset tuomiot vaan se, että yksikään huumeiden käyttäjä ei halua hakeutua hoitoon, koska käyttö ja hallussapito on tuomittavaa. Dekriminalisointi on toiminut muualla maailmassa hyvin. Olen itse ollut hyvin huumevastainen, mutta ymmärtänyt tuomitsemisen ja arvostelun olevan turhaa. Osa tarvitsee oikeasti apua, mutta mitäs niistä kun itse ovat asiansa sotkeneet, sehän on vaan joku narkkari.. Ja just se narkkari on jonkun rakas lapsi, veli tai sisko, äiti tai isä. Toivoisitko sinä lapsellesi kovempia tuomioita vai apua?

  • primebody kirjoitti:

   Kirjoitan usein ajankohtaisista aiheista… oletko sattunut huomaamaan että Suomesss oleva uutisointi on vain negatiivista? Ei täällä ole tarpeeksi tarjolla hoitopaikkoja. Moni hakeutuu hoitoon mutta pääsee vain jonoon… ja kyllä toivon kovempia tuomioita huumeista ihan jokaiselle

 11. Sairaanhoitaja kirjoitti:

  Kirjoitat, että haluat huumeiden käytön vähenevän, mutta myös että huumeiden käytön pitäisi olla tuomittavaa. Jos olisit yhtään perehtynyt asiaan niin tietäisit, että tuomioiden koventaminen ei auta huumeongelmaan pätkääkään. Kannattaa tutustua esimerkiksi Portugalin malliin. Siellä kaikkien huumeiden käyttö dekriminalisoitiin 2000-luvun alussa ja sen jälkeen muun muassa heroiinin käyttö on romahtanut ja huumekuolemat vähentyneet huomattavasti.

 12. Emilia kirjoitti:

  Vuosisadan ajan olemme ympäri maailman toteuttaneet rankaisevaa huumepolitiikkaa ja kohdelleet päihdeongelmaisia rikollisina. Jos rikosoikeudellinen rankaisu olisi toimiva keino, niin eikö sadan vuoden aikana huumeongelman olisi pitänyt kadota tai ainakin vähentyä? No eipä ole. Huumausaineongelma EI ole rikosoikeudellinen asia, vaan sosiaalinen ja terveydellinen. Eihän alkoholistejakaan kohdella rikollisina, vaikka alkoholi on yhtälailla huume, huolimatta sen laillisuudesta.

  Ymmärrän ihmisten huolenaiheen ja hyvä, että asiasta keskustellaan, siitä pisteet Umpulle, vaikka lähestymistapasi asiaan onkin väärä. Asiasta pitäisi keskustella enemmän ja levittää tietoisuutta, että stigmaa ja väärää tietoa saataisiin korjattua. Kehotan Umppua ja muitakin asiasta kiinnostuneita tutustumaan esim. dekriminalisointiin, mitä se tarkoittaa ja mitä sillä on saatu aikaan esimerkiksi Portugalissa. 😉 Nimittäin vastaus ongelmaan ei ole kovemmat rangaistukset.

  Tässä on kevyttä luettavaa, josta on helppo aloittaa: https://yle.fi/uutiset/3-9205897

 13. Tiina kirjoitti:

  Huumeet ovat ongelma niin meillä Suomessa kuin maailmallakin.
  Kirjoitit siitä kuinka tuomiot ovat mielestäni liian pienet ja pelkkä sakko ei riitä. Millaista ratkaisua sitten ehdottaisit? Vaatisi melkoisia muutoksia lakiin, että käyttörikoksestä voitaisiin tuomita muuhun kuin sakkoon. Ja olisi yhteiskunnalle todella kallista ja kuormittavaa laittaa huumausaineen käyttörikoksesta kiinnijääneitä istumaan tuomiota vankilaan. Se tuskin auttaisi huumeista eroon pääsemisessä vaan ajaisi vain lähemmäksi rikollisia piirejä.
  Mitä hoitoon ohjaukseen tulee, niin poliisit huumausaineen käyttörikoksen yhteydessä selvittävät asiakkaan hoitoon ohjaustarvetta. Suurin osa vaan ei halua sitä hoitoa. Ja niin kauan kuin ihminen ei halua hoitoa, on häntä mahdotonta auttaa.

 14. Jenni kirjoitti:

  Samoilla linjoilla, ehdoton nollatoleranssi huumeille. Vaikka oon pieneltä paikkakunnalta kotoisin, sielläkin valitettavasti liikkuu huumeet. Kotikasvatuksesta saa olla kyllä kiitollinen, että ei ole joutunut kohtaamaan tähän liittyen mitään ikävää,

 15. nana kirjoitti:

  Minä ihmettelen kanssa sitä kuinka helpolla jotkut pääsevät huumeiden käytöstä. Jos jo ensimmäisellä kerralla joutuisi linnaan, voisiko se jonkun kohdalla nostaa kynnystä aloittaa käyttö? Pelottavaa on, kun kaikkialla liikkuu ties missä Kamoissa porukkaa. Onkohan huumeista tulossa vastaava ongelma kohta täälläkin, kuin jenkeissä on.. J

  • Emilia kirjoitti:

   ”The Home Office’s international study looked at different approaches to drugs policy and treatment in a number of countries, including some that have harsh criminal sanctions for users and some that have effectively decriminalised possession of drugs.

   The study found no evidence that levels of drug use were affected by how ”tough” or ”soft” a government’s response is, suggesting criminal sanctions have little impact.”

   Fakta on se, että ihmiset ovat käyttäneet päihdyttäviä aineita niin kauan kuin olemme elossa olleet. Täysin huumeiden käyttöä ei tulla koskaan saamaan kitkettyä, jonka vuoksi olisi aika herätä ja alkaa aidosti keskittymään haittojen minimointiin ja yksi osa sitä on, että huumeiden käyttäjiä ei kohdeltaisi enää rikollisina.

 16. Emilia kirjoitti:

  Tässä erinomainen puhe aiheeseen liittyen suomen kielisillä teksteillä. Suosittelen ehdottomasti katsomaan, jos aihe kiinnostaa!

  Johann Hari – Kaikki, mitä luulet tietäväsi riippuvuudesta, on väärin

  https://www.ted.com/talks/johann_hari_everything_you_think_you_know_about_addiction_is_wrong/up-next?language=fi#t-83247

 17. marsa kirjoitti:

  Todella huono ja tuomitseva postaus mielestäni. Tunnut leimaavan kaikki edes kerran huumeita kokeilleet narkkareiksi ja riippuvaisiksi. Olen samaa mieltä että nuorena huumeita ei pitäisi käyttää tai edes kokeilla, mutta aikuisissa on kyllä fiksujakin viihdekäyttäjiä jotka ovat täysin normaaleja ihmisiä, eivät narkkareita. Naurattaa että yhä vieläkin on vallalla asenne, että se jokaviikonloppuinen kännien vetäminen on ok, mutta jos haluat joskus ja jouluna vaikkapa pössytellä olet kamala narkkari ja elämäsi on pilalla. Ei ehkä ollut tarkoitus, mutta tekstistäsi tulee vahvat vibat että huumeriippuvaiset ihmiset ovat vaarallisia ja arvaamattomia. Toisinaan, mutta hekin ovat ihmisiä ja heillä on ihmisarvo. Puhut heistä kuin he olisivat jotain saastaa jota pitää vältellä viimeiseen asti. Riippuvuus on sairaus siinä missä vaikkapa masennuskin, ajatteletko masentuneestakin ihmisestä että hyi helvetti mene pois läheltäni, en jaksa kuunnella ongelmiasi? Todennäköisesti et, vaan ajattelisit että ihminen ei siinä tilassa ole oma itsensä ja tarvitsee apua. Kaikki eivät apua halua tai tajua hakea, se on totta, mutta eipä nyt tuomita kaikkia riippuvaisia sen perusteella.

  Ja mitä tulee vielä tuohon huumeiden kohtuukäyttöön, tunnen paljon hippejä jotka ovat todella rakastavaisia, empaattisia ja ymmärtäväisiä muita ihmisiä kohtaan ja ylipäänsä positiivisella asenteella elämässä. He rakastavat kaikkea ja kaikkia, kunnioittavat luontoa ja ovat kiitollisia elämästään. Ja mistä he ovat positiiviset vibansa saaneet, no psykedeelihuumeiden tuomista tripeistä. Ja pilvenpolttajat, äärimmäisen rentoa ja rauhallista porukkaa koska no, kannabishan tekee lauhkeaksi kuin lammas.

  Tunnen monia alkoholin (kohtuu)käyttäjiä jotka joka kerta tappelevat kännissä, oksentelevat, kaatuilevat ja sekoilevat ja seuraava päivä menee krapulaa sairastaessa. Tarvitseeko sanoa enempää, kummanlaisia ihmisiä ottaisin mieluummin illanvietossa ympärilleni?

  Ymmärrän että jos huumeita ei ole itse koskaan kokeillut ei ymmärrä niiden ”hienoutta”. Esimerkiksi psykedeelit avaavat mieltä ja tuovat ihmisen sisimmästä paljon hienoja ja uusia oivalluksia, ja mdma on tutkitusti hyvä aine masennuksen hoitoon. Hyvä jos et sitä tekstilläsi tarkoittanut, mutta mulle tuli siitä erittäin tuomitsevat vibat, ja näkökulmasi vaikutti ihan liian yksipuoliselta ja hyökkäävältä.

  • Maria kirjoitti:

   Vaikka Umpulla oli kärkevä mielipide asiaan, niin samaa voisi kyllä sanoa sinustakin. Syyllistämisellä ei tosiaan saada huumeongelmaa poistumaan, mutta kyllä pitää silti muistaa että niitä on lähdetty kieltämään ihan syystäkin. Sinulla on vähän turhan positiivinen ajatusmalli huumeista ja psykedeelisistä aineista. Juu, varmaan osa käyttäjistä on lauhkeita ja rauhallisia, mutta yhtä lailla on niitä jotka ovat esimerkiksi menneet psykoosiin vain yhdestä käyttökerrasta. Kaikki olemme erilaisia ja emme voi tietää miten joku aine vaikuttaa juuri meidän mieleen ja fysiikkaan. Eikä tarvitse olla mitään kovia aineita niin saadaan aikaan jo mm depersonalisaatiokohtauksia ja tätä kautta mahdollisesti esim paniikkihäiriö. Kannabiskaan ei ole täysin turvallinen, eikä sen käyttöä pitäisi missään nimessä julistaa täysin turvalliseksi ”pössyttelyksi” (Lääkekannabis on tietääkseni sitten asia erikseen, koska on ilmeisesti kemialtaan erilaista). Juuri yllämainittuja depersonalisaatio- ja dissosiaatio-oireita on monet saaneet jo yhdestä kannabiksen käyttökerrasta, ja ne sitten ovat johtaneet ahdistus- ja paniikkiongelmiin joihin haetaan sitten apua asiaan liittyviltä sivustoilta.

   Jos meinaa edes viihdemielessä tuollaisia aineita käyttää, niin pitää ymmärtää ja olla valmis myös vastaanottamaan ne huonot seuraukset. Hyvä jos sinun tuntemillesi ei ole tullut mitään pahoja ongelmia, mutta joillekin riittää se yksi kerta, ja jo pienillä aineilla.

 18. Krisse kirjoitti:

  Reilu 10 vuotta Tampereen alueella päihdetyötä tehneenä voin sanoa, että koskaan ei ole ollut näin huono tilanne Tampereella päihdehoidossa. Kaupunki maksaa lähinnä vain avohoidosta. Niin ei raitistuta. Lopulta lääkkeet vaan kaikille naamariin. Kamalaa katsottavaa kun hoitoon haluavat eivät saa apua.
  Ymmärrän, että isot laumat päihtyneitä pelottaa. Itse koen, että ei tarvitse pelätä. Ihmisiä siinä missä me kaikki. Keplottelut ja uhkat tapahtuvat heidän välisissä suhteissa. Ei ole mitään syytä miksi ohikulkevalle jotain tekisi. Toki ymmärrän pelottavuuden.

 19. Asioista kannattaa puhua kirjoitti:

  Tiedän, ettei tällä kommentilla kenenkään mielipidettä huumausaineita kohtaan muuteta, mutta haluisin korjata muutaman mainitun asian 🙂 Kannabis ei tietenkään ole terveellinen kenellekkään kuten ei mikään päihde, mutta sitä käytettiin lääkkeenä tuhansia vuosia kunnes usa sen kielsi 1900 luvun alussa ja alkoi levittämään omaa propagandaansa. Joku mainitsi, että lääkekannabis olisi kemialtaan erilainen verrattuna viihdekäyttäjien kannabikseen ja täten turvallisempi, mutta kannabis on kasvi jota löytyy kahta lajia, joten sen kemiaa ei voida muunnella kuten synteettisten huumeiden. Täällä ihmetellään miksi huumeiden käyttö on lisääntynyt (usa:ssa lääkeopioidit, joihin ihmiset jää koukkuun vaikka ”valvotusti” näitä saavat, aiheuttaneet kriisin) ja yksi syy on myös kannabiksen laittomuus ja siitä levitetty propaganda. Nuorten on helppo saada kannabista, koska sitä ei valvota ja koska se ei ole kovin addiktoivaa huumeita myyvät tarjoavat seuraavan kerran vahvempia aineita, jotta saadaan vakioasiakkaita (kannabis ei aiheuta vierotusoireita, toisin kuin vahvemmat, joita on pakko saada lisää). Lisäksi kannabiksesta ei kerrota nuorille totuudenmukaisesti ja sen haittoja liioitellaan, mikä antaa kannabista kokeileville nuorille käsityksen, että jos tästä huumeesta on liioiteltu niin varmaan muistakin on. Mielestäni erityisesti nuoria pitäisi valistaa totuudenmukaisest ja painottaa ettei mikään päihde (alkoholi tai kannabis) sovellu kehittyville aivoille. se on selvää ettei päihteitä saada koskaan poistettua yhteiskunnasta, mutta ennaltaehkäisy auttaa vähentämään haittoja.

 20. Marika kirjoitti:

  Umppu oot kyllä mahtava ja kiitos kun otat tärkeitä asioita esille!

  Tää on kyllä jännä maailma tää some. Ihan sama miten kirjoitat niin joku aina vetää herneen nenään ja alkaa väittämään että mielipiteesi tai näkökulmasi on väärä, kuten tuolla yllä kommenteissa.

  Oon samaa mieltä, että asioista tulee puhua. Ennaltaehkäisy, kasvatus, kotiolosuhteet ja syrjäytymisen ehkäiseminen on niitä joilla voidaan vaikuttaa siihen, että ihminen ei lähde edes kokeilemaan. Kaikki mitä tehdään huumeiden käytön alettua kuten nämä neularoskikset ja avohoidot on jo liian myöhäisiä. Pitäis pystyä vaikuttamaan jo ennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.