Hae
Prime Life by Umppu

Mikä on naisen rooli?

Tasa-arvo on sana mikä on jokaisessa mediassa päivittäin esillä. Mitä se kenenkin mielestä tarkoittaa on todella epäselvää. Tämä on myös sana jonka suustasi päästäessä voit olla varma että saat aikaan keskustelua.  Mitä se sana mulle merkitsee on moniakin asioita. Mää oon ehkä siinä mielessä vähän vanhanaikainen, että koen ainakin meidän taloudessa olevan selkeät miehen ja naisen työt ja roolit. Kaikilla ei tarvitse olla niinkuin meillä, mutta meillä se toimii eikä kumpikaan koe olevansa mitenkään ylemmässä tai alemmassa arvossa kun toinen.

Ei se haittaa vaikka niitä molemmat tekee.  Olen esierkiksi kieltänyt meillä Juusolta muutaman asian kokonaan tässä taloudessa. Meidän kodinhoitohuone on mun valtakuntaa ja sinne toivon että kukaan ei mene muutakun viemään pyykkejä. Mää pesen meillä pyykit ja viikkaan ne tietyllä tapaa kaappiin. Mulla on tietyt pesuaineet, värinkeräysliinat ja jutut mitenkä  sen teen ja kun saan sen vielä joskus rauhassa tehdä niin jopa nautin siitä. En edes halua että kukaan koskee niihin, koska ajattelen että vain ”minä osaan tehdä sen oikein”…  Puhtaan pyykin tuoksua ei voita mikään. Myös Koskisella ei ole meillä oikeutta minkäänlaiseen sisutukselliseen asiaan. Tämä asia on myös hänelle enemmän kun fine. Sen sijaan hän on innokas verhon vaihtaja ja lampunasentaja 😉 jonka toki joutuu välillä tekemään vähän hangaten… Meillä molemmat tekee ruokaa, tosin Juuso paljon parempaa sellaista. Me hoidetaan molemmat keittiöö omalla tavalla. Minä siivoan suurimmaksi osaksi, mutta siihen osallistuu silti molemmat.

Juuso tekee meillä taas sellaisia tiettyjä asioita, kuten sotkee (vitsi).. ei vaan. Hän hoitaa kaikki autoihin liittyvät asiat ja vie lähes aina roskat. Juuso siivoo myös uunin, leikkaa nurmikon ja tekee lumityöt. Mää oikeastaan tykkään siitä, että naisella ja miehellä on erilaset roolit. Musta olis hullua, jos mun mieheni ostelis vaatteita meidän lapsille saati mulle, mutta tietenkin mää voin ostaa sille. Vaikka meillä teen suurimman osan päätöksistä on se järeä isän sana aina se viimeinen. Vaikka oon todella itsenäinen tuntuu se aina hyvältä, kun mies avaa oven tai ojentaa takin. Nämäkin ova niitä vanhanliiton juttuja, jotka varmaan poistuvat kohta käytännöstä ettei kukaan loukkaannu. Herääkin kysymys saako sitä olla kohtelias vaikka sekin on tietyllä tapaa epätasa-arvoa.

Musta on myös tiettyjä ammatteja, joissa vaan kuuluu olla mies tai nainen.  Toki se saattaa vaan olla omassa päässä tottumus. Vaikka esimerkiksi palomiehet ja pelastajat vaan kuuluu olla sellaisia järeitä miehiä, toki naisiakin mahtuu mukaan. Naisissa on poikkeuksia, mutta en ehkä näe itseäni tai itseni kaltaista siinä työssä. Tässäkin pitkälle voima ja koko ratkaisee.  Luotan tietyissä asioissa enemmän miehiin ja päinvastoin. En välttämättä ostaisi naiselta autoa, koska koen että ne asiat kiinnostaa miehiä enemmän ja ne tietää niistä enemmän. Toki tässäkin on poikkeuksia. Kun taas vaikka synnytysosastolla ja synnytyksen jälkeen mua on aina palvellut nainen ja olisi outoa, jos sielä vastassa olisi mies.. En tiedä kokeeko muut tiettyjä asioita samalla tavalla kun minä? Mää en ole koskaan kokenut juuri missään asiassa  henkilökohtaisesti epäoikeudenmukaisuutta siitä että olen nainen vaan oikeastaan se menee päinvastoin. Enemmän siitä on ollut etua.

Se mikä eniten ärsyttää on eriarvoisuus. Miksi samassa ammatissa oleva mies tienaa aina enemmän kuin nainen?. Jos ajattelen vaikka omaa alaani on se aika naisvaltaista. Toki nyt on tullut paljon partureita vain miehille, missä leikataan vain ja ainoastaan miestenhiuksia ( ja ihan tiedoksi näin ei saisi olla, kun sen tasa-arvovaltuutelta selvitin. Jos sinne haluaa mennä nainen asiakkaaksi on se palveltava… vaikka siihen ei olisi koulutusta. Silloin on leikattava naiselle parturileikkaus)…. nämä paikat eivät kuitenkaan joudu tasa-arvovaltuutetun kynsiin kuten eräs ;). Olen kerran kuullut yhdeltä nais asiakkaalta sellaisen lauseen, että hän ei halua käydä toisella naisella kampaajalla, koska nainen on naiselle susi ja naiskampaaja ei halua tehdä kateuden vuoksi kenestäkään kauniimpaa kun hän itse on… (huh huh). Meidän alalla lähes aina ne miehet tienaavat enemmän kun naiset. Syy siihen on se että naiset ovat valmiita maksamaan samasta palvelusta enemmän miehelle, kun naiselle. Me myös itse tietyllä tapaa viljelemme sitä eriarvoisuutta ehkä osittain tiedostamatta ja huomaamatta.

Tässä muuttuvassa maailmassa mun mielestä kuitenkin se tärkein asia on olla sellaisessa parisuhteessa missä kukin haluaa ja jokaisella on siinä suhteessa oikeus siihen tasa-arvoon. Molempia osapuolia tulee kohdella tasa-arvoisesti. On todella tärkeää kunnioittaa sitä toista osapuolta.

Mää en oo oikein koskaan pitänyt siitä lauseesta missä sanotaan että kohtele muita niinkuin haluaisit sinua kohdeltavan. Enemmin kohtele muita niinkuin he itse haluavat. Kaikilla on ne omat juttunsa. Myös se että muiden onni ei ole kenenkään muun elämästä pois on hyvä muistaa.


 

Nykyään on jotenkin kumma oletus siitä, että kaikki pysyy mukana jatkuvissa sääntöjen muutoksissa ja oletetaan myös että ajattelumaailman pitäisi muuttua siinä mukana. Koitan itse kokoajan hyväksyä uusi asioita, vaikka se vaikeaa välillä onkin. Me emme koskaan kaikki tulla olemaan samaa mieltä. Siinä missä ollaan jossain asiassa jotain tiettyä mieltä niin koitettaisiin paremmin ymmärtää sitä toistakin näkökantaa ilman helvetillistä syyttelyä. Seurasin Suomessa yhtä keskustelua missä eräs nainen sanoi, että siivoaminen heidän perheessä kuuluu naiselle ja hän sai kauheat vihat päällensä. Hän myös sanoi nauttivansa siivouksesta ja asia oli hänelle enemmän kun OK niin mitä sillä on väliä? Jos joku toimii tietyllä tapaa niin se ei automaattisesti tarkoita että sun pitää tehdä niin tai arvostella toisen toimintamallia.

Kuvan asu: Coca Cola paita*, Housut* kaikki löytyy House of Brandonilta*Missä on ihan huikeat alet. Kannattaa käydä nopsaan ottaan omat. TÄÄLTÄ*

Kuvaus Noora Näppilä

Lue edellinen postaus: Ristiinnaulittu kirjoitusvirheistä!

-Umppu

10 kommenttia

 1. Lilliputti kirjoitti:

  Meillä menee oikeastaan samalla tavalla pyykit on mun juttu ja mies saa pestä ne joskus harvoin mun ohjeistuksella ?. Ja sisustaminen, mutta toki kysyn mielipiteitä ennen isoja päätöksiä..
  Olen myös miettinyt että, kun auto hajoaa porukka on valmis maksamaan siitä kalliit osat ja työstä alkaen 70,-/tunti ja joskus niitä tunteja kertyy..Maksetaan mukisematta. Varmaan on poikkeuksia, mut sit joku kehtaa meille paka tyypeille valittaa jostain hiusten leikkauksesta n.30-50,-..
  Toinen mitä oon miettiny.. Olis kiva jos tekisit jutun näistä lasten turvaistuimista! On ollu näitä onnettomuuksia joissa lapsi /lapsia kuollut. Sit lehdet retostelee heti et onko lapsi istunut miten päin. On suositus joo että lapset matkustaa kasvot menosuuntaan..Mutta jos näin olisi pakko miksi myydään istuimia jotka on kasvot menosuuntaan. Miksi ei siis ole lakia et kaikki muu kielletty jos ainoa oikea on se selkämenosiuntaan?!!
  Löysin lain vain i-Sizen istuimista.. Tällainen on meillä..
  Tuo turvaistuin viidakko on varmasti vaikea,ja vanhemmat valitsevat varmasti parhaan istuimen omalle lapselleen. Miksi lehdet ja ihmiset (ei kaikki) hakee heti syyllistä vanhemmista millainen istuin lapsella on ollut, ei anneta vanhempien surra rauhassa.. On paljon syitä miksi jotkut vanhemmista valitsee kasvot menosuuntaan istuimen..
  https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/lapsi-autossa-i-size

 2. Lilliputti kirjoitti:

  Korjaan vielä kirjoitin väärin, tarkoitin suositus selkä menosuuntaan!!

 3. Juuli kirjoitti:

  Upea hattu! Mistä olet ostanut

 4. Mari kirjoitti:

  Moi!

  Ymmärrän kyllä kirjoituksesi pointin. Tasa-arvoahan on juuri se, että jokaisella on mahdollisuus päättää omasta roolistaan elämässä, on se sitten kotiäiti tai nainen joka on pelastushenkilöstöä. Kumpaakaan ei tulisi kummastella tai pitää parempana. Tasa-arvoasioiden ajaminen tarkoittaa mielestäni sitä, että juuri päästäisiin vihdoin pois tuosta sukupuolen alleviivaamisesta. Ei koettaisi tiettyjä piirteitä ihmisissä niin sukupuolittuneiksi. Tämä olisi miehillekin helpottava asia, kun ei tarvitsisi miettiä saako olla herkkä, tai voiko alkaa vaikka tanssijaksi kohtaamatta ennakkoluuloja.

  Kirjoituksessa kirjoitatkin nimenomaan, että nämä roolit ovat teidän taloudessanne ja kaikilla ei tarvitse olla niin. Mutta juuri tuo omien mielipiteiden pitäminen ainoana oikeana, on se suuri ongelma. Ihmiset, joiden mielestä heillä on ”miesten ja naisten työt” ylläpitävät näitä ajatusmalleja, ja näin ollen vievät muilta mahdollisuuden tasa-arvoiseen kohteluun mm. työelämässä. Kirjoituksestasi tulee ikävä kaiku, että jotkut alat ovat ns. ”man’s world” ja muutama nainen ”mahtuu mukaan”. Tällaiset kirjoitukset kuulostavat epäluottamuslauseelta niitä naisia kohtaan, jotka ovat tehneet kovan työn kouluttautuessaan raskaaseen ammattiin. Kuulostaa, että naisten kykeneväisyyttä ammattiin arvioidaan heidän sukupuolensa perusteella, ja se jos jokin ei ole tasa-arvoa. Toivottavasti pystyt vielä käsittämään sen ihmisten kirjon joka tällä maapallolla on. Naisia on fyysisesti heikkoja ja fyysisesti vahvoja, pitkiä ja lyhyitä, lihaksikkaita ja laihoja, ja niin on miehiäkin. Kaikista ei varmasti ole fyysisesti raskaaseen ammattiin, mutta toivotaan, että tulevat sukupolvet kasvaisivat ymmärtämään, ettei sillä ole tekemistä sukupuolen kanssa.

 5. Mari kirjoitti:

  Moi!

  Jostain syystä kommenttini katosi johonkin, eikä näy edes, että odottaisi hyväksyntää. Kokeillaan siis uudestaan.

  Ymmärrän kyllä kirjoituksesi pointin. Tasa-arvoahan on juuri se, että jokaisella on mahdollisuus päättää omasta roolistaan elämässä, on se sitten kotiäiti tai nainen joka on pelastushenkilöstöä. Kumpaakaan ei tulisi kummastella tai pitää parempana. Tasa-arvoasioiden ajaminen tarkoittaa mielestäni sitä, että juuri päästäisiin vihdoin pois tuosta sukupuolen alleviivaamisesta. Ei koettaisi tiettyjä piirteitä ihmisissä niin sukupuolittuneiksi. Tämä olisi miehillekin helpottava asia, kun ei tarvitsisi miettiä saako olla herkkä, tai voiko alkaa vaikka tanssijaksi kohtaamatta ennakkoluuloja.Yhtälailla naiset voivat olla kiinnostuneita autoista, ja aivan yhtä suurella älykkyydellä siunattuina voivat oppia samat asiat niistä kuin miehetkin.

  Kirjoituksessa kirjoitatkin nimenomaan, että nämä roolit ovat teidän taloudessanne ja kaikilla ei tarvitse olla niin. Mutta juuri tuo omien mielipiteiden pitäminen ainoana oikeana, on se suuri ongelma. Ihmiset, joiden mielestä heillä on ”miesten ja naisten työt” ylläpitävät näitä ajatusmalleja, ja näin ollen vievät muilta mahdollisuuden tasa-arvoiseen kohteluun mm. työelämässä. Kirjoituksestasi tulee ikävä kaiku, että jotkut alat ovat ns. ”man’s world” ja muutama nainen ”mahtuu mukaan”. Tällaiset kirjoitukset kuulostavat epäluottamuslauseelta niitä naisia kohtaan, jotka ovat tehneet kovan työn kouluttautuessaan raskaaseen ammattiin. Kuulostaa, että naisten kykeneväisyyttä ammattiin arvioidaan heidän sukupuolensa perusteella, ja se jos jokin ei ole tasa-arvoa. Toivottavasti pystyt vielä käsittämään sen ihmisten kirjon joka tällä maapallolla on. Naisia on fyysisesti heikkoja ja fyysisesti vahvoja, pitkiä ja lyhyitä, lihaksikkaita ja laihoja, ja niin on miehiäkin. Kaikista ei varmasti ole fyysisesti raskaaseen ammattiin, mutta toivotaan, että tulevat sukupolvet kasvaisivat ymmärtämään, ettei sillä ole tekemistä sukupuolen kanssa.

  T. Nainen joka myös pesee pyykit (ettei puolison tarvitse opetella ulkoa jokaista hienopesuvaatettani pyykkejä lajitellessa)

 6. Simpukka kirjoitti:

  No, mä olen miehisellä alalla, raskaan raideliikenteen ajo-ope enkä koe olevani yhtään heikompi ja epäpätevämpi kun miehet. Ja toivon alalle naisia enemmän. Mutta tämä tietysti vain mun näkökulma asiaan.

 7. Eve kirjoitti:

  Mulle tasa-arvo on sitä että ketään ei tungeta väkisin johonkin lokeroon esimerkiksi juuri sukupuolen takia. Tottakai jos sinne lokeroon mahtuu niin sinnekin saa mennä.
  Ennen sukupuoliroolit toimivat varmaan paremmin kun mies vastasi perheen elannosta, toi leivän pöytään, metsästi ja teki polttopuita. Naiselle jäi kodin- ja lastenhoito.
  Nykyään kun naiset käyvät yhtälailla töissä kuin miehetkin, ruoka haetaan kaupasta eikä kerrostaloasuntoja paljon puulla lämmitellä, perinteisillä rooleilla ei ole oikein merkitystä. Omasta mielestäni on aikalailla kohtuutonta jos miehen tehtäväksi jää työpäivän päätteeksi kiikuttaa se roskapussi ulos, naisen tehdessä edelleen yksinään ne kaikki iän aikaiset ns. naisten työt. Toki jos siitä tykkää niin mikäs siinä.
  Meillä esim. minä hoidan kaikki autoon liittyvät asiat koska minun se on eikä miehellä ole edes ajokorttia. Mutta ei tämä järjestely tee minusta yhtään vähempää naista tai miehestäni vähäisempää miestä.
  Eikä mua haittaa pätkääkään että mies avaa mulle oven, sehän on vain huomaavaista ja kohteliasta.

  • Mari kirjoitti:

   ”Nykyään kun naiset käyvät yhtälailla töissä kuin miehetkin, ruoka haetaan kaupasta eikä kerrostaloasuntoja paljon puulla lämmitellä, perinteisillä rooleilla ei ole oikein merkitystä. Omasta mielestäni on aikalailla kohtuutonta jos miehen tehtäväksi jää työpäivän päätteeksi kiikuttaa se roskapussi ulos, naisen tehdessä edelleen yksinään ne kaikki iän aikaiset ns. naisten työt. Toki jos siitä tykkää niin mikäs siinä.”

   Älyttömän hyvä pointti. Ja näitä vanhanaikaisia ”miesten töitä” ei kyllä meidän taloudessa kerrostaloasujina ole. Emme edes omista autoa.. Olen itse asunut omistusasunnossani yksin ennen puolisoni sinne muuttoa. Silloinkin hoidin lamppujen vaihdot, huonekalujen kasaamiset ym ihan yksin. Tällä hetkellä tuntuisi todella absurdilta jos itse pesisin pyykit, laittaisin tiskit, imuroisin, pesisin lattiat, pyyhkisin pölyt ja laittaisin tavarat paikoilleen, mutta mieheni veisi roskat. Kun taloudessa asuu kaksi aikuista jotka molemmat sotkevat yhtä paljon, niin mielestäni on itsestäänselvyys, että kotityötkin jaetaan suunnilleen puoliksi. Itse olen onnekas, että olen tavannut miehen joka on osannut nämä itse hoitaa patistamatta jo ennen meidän suhdettakin. En tosiaan ole hänen äitinsä/isänsä, joten aikuinen ihminen osaa ottaa vastuun kotitöistään.

 8. Kip kirjoitti:

  Tee juttu järjestyksestä ja konmarituksesta!☺☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.