Hae
Prime Life by Umppu

Kasvissyönti tuhoaa maapalloamme

Varmaan nykyään saa riidan aikaiseksi jokaisen vegaanin kanssa ihan vaan ottamalla lihansyönnin  puheeksi. Vaikka itse en syö paljossa määrin lihaa, niin syön sitä silti. Tykkään meetwurstista leivän päällä ja teen paljon olemattomilla kokkaustaidoillani ruokaa jauhelihasta. Olen kuullut moneen kertaan kuinka lihansyönti on perseestä ja kuinka sillä tuhoan maapallon. Onhan se ”selvää”, että Koskisen Ulla-Riitan jauhelihakastike voi toki tuhota jotain,mutta ei kai nyt sentään kokonaista maapalloa?.

Kauppalehdessä oli artikkeli missä kirjoiteettin: Kasvissyönti tuhoaa maapalloamme

Vihanneksista ja kasviksista kaikkein pahin oli vihreä salaatti, jonka kasvihuonekaasupäästöt olivat suurin piirtein samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.Ympäristösyistä sianlihaa ei siis ehkä kannatakaan korvata salaatilla.Kasvihuonekaasupäästöjen kannalta kaikkein pahimpia olivat pakastetut äyriäiset.Tutkijat vetävät jopa niin pitkälle menevän johtopäätöksen, että ruokavalio, joka sisältää paljon lisättyä sokeria, on ympäristön ja maapallon kannalta parempi kuin kasvispainotteinen ruokavalio.”Ei voi vain olettaa, että kasvissyöjä vähentää ruokavaliollaan hiilijalanjälkeään. Mutta niin ihmiset ajattelevat”, Fischbeck sanoo.Tutkijat huomasivat myös, että usein laskelmissa on otettu huomioon vain se, mitä ihmiset oikeasti syövät. Todellisuudessa kuitenkin melkoinen osa elintarvikkeista menee hukkaan. Myös tämän asian tutkijat ottivat huomioon.Juuri hedelmissä ja vihanneksissa ruokajätteen osuus on suurempi kuin esimerkiksi lihassa, josta hukkaan menee Yhdysvalloissa ”vain” 33 prosenttia. Vihanneksissa ja hedelmissä osuus on 40 prosenttia.-Kauppalehti

Pakko sanoa, että en ole itse perehtynyt asiaan oikeastaan millään tapaa, jotenka ajattelen asiaa aivan ummikon näkökulmasta. Mulle on aivan fine mitä kukin syö, mutta siinä vaiheessa kun sitä omaa tapaa aletaan julistamaan jumalan sanaksi ja muut toisin syövät ovat vääräuskoisia menee mulla kuppi nurin. Ei ole ensimmäinen kerta kun joku kasvissyöjä alkaa ihan aikuisten oikeasti raivoamaan mulle ja huutaa silmät päästä, että kannattais sunkin kokeilla. Kyllä mää oon kokeillut (toki vahingossa) useita viikkoja putkeen niin, etten ole syönyt lihaa. Musta siinä ei ollut mitään ihmeellistä, muutakun se että mulla oli jotenkin Kokoajan näläntunne. Ei mua haittaa olla ihmisen seurassa, kuka vaikka tilaa sen kasvis vaitoehdon ja mulla on lähipiirissä paljonkin sellaisia tuttuja jotka eivät lihaa syö tehköön he sen. Miksi se paasaaminen sitten on toisinpäin oikeutettua.

 

 

Mulla oli yksi tuttu, joka kertoi päiväkodissa että hänen lapsi on vegaani ja vaati hänelle sellaista ruokaa, muttei saanut. Eihän tässä taas kysytty lapselta mitä hän haluaa syödä… niinkuin ei esimerkiksi edellisessä postauksessani rokotteisiin viitaten kysytty lapsen mielipidettä. Päiväkodissa voi saada vaihtoehtoista ruokaa, jos kyseessä on esimerkiksi allergia tms ja muistaakseni jos en kovin valehtele niin ainakin pitää olla lääkärin lausunto. Niinkuin artikkelissa olikin hyvin tuotu esille, että ei se kasvisruoka ole aina se paras vaihtoehto, jos tarkastelee monelta kannalta. Luin myös jonkun artikkelin ”lentävästä vegaanista” 

Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä.Esimerkkilaskelman mukaan Helsingin ja Bangkokin välinen edestakainen lento tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä 3396 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia, kun taas vuosittainen naudanlihan syöminen kuormittaa ympäristöä 420 kilolla kasvihuonekaasupäästöjä.Tutkimuksessa mukana ollut Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että tutkimuksen taustalla oli hieman vääristynyt käsitys karjatalouden ympäristökuormituksesta meillä Suomessa. Vaikka maailmanlaajuisesti katsottuna karjatalous kuormittaa ympäristöä paljon, tilanne ei kuitenkaan ole sama, kun asiaa katsotaan Suomen näkökulmasta.- Maaseudun tulevaisuus

Nämä on mun mielestä  ihan hyviä pointteja ja viitaten ihan kaikkiin asioihin. Kun ollaan tietyissä asioissa ihan ehdottomia niin mietitäänkö sitä toista puolta? Tai varmasti mietitään, mutta eri näkökulmista.  Sekin on hieno asia, että pidetään kiinni niistä omista periaatteista ja eletään niiden mukaan, mutta ei asiat ole aina niin yksioikoisia. Itse en syö ollenkaan pihvejä, koska kukaan ei paista sitä mulle niin, että siinä ei olisi ainuttakaan punaista kohtaa.. silti syön jauhelihaa.. En syö esimerkiksi mereneläviä koskaan, sillä koostumus suussa on jotain lilluvan oksettavaa. Tykkään vihanneksista ja kasviksista, mutta tuskin niillä ainoastaan voisin elää. Uskon, että meillä on kaikilla silti tilaa täällä  maailmassa. Mun mielestä on hyvä tutkia ja tarkastella asiaa niin että mitä tapahtuisi, jos koko maailma söisi pelkkää kasvisruokaa..

Lue edellinen postaus: Mahtavaa Päivi Räsänen!

-Umppu

123 kommenttia

 1. Iiris kirjoitti:

  Ei päästöt ole ainoa asia joka tuhoaa maapallon. Kasvihuonekaasut toki aiheuttavat ilmastonlämpenemistä, muta lihansyönnin yksi iso eettinen puoli on veden kulutus. Yhden luuttoman lihakilon tuottamiseen kuluu siten 6,5 kg väkirehua, 36 kg karkearehua ja
  155 litraa vettä. Näiden rehujen tuottamiseen tarvitaan 15,3 m3 vettä.Yhteensä pihvilihakilon vesijalanjälki on siten lähes 15,5 m3 vettä. Siis yhden kilon lihaa!

  Ja monesti (naudan) liha kasvatetaan jossain Brasiliassa, jossa muutenkin on vakava pula vedestä.

  Näitä tilastoja on paljon ja kiistatta kasvissyönti on paljon parempi vaihtoehto kaikelta kannalta. Mutta minkäs teet kun omanikin kullannuppuset vaan haluaa sitä jauhelihakastiketta.

  • primebody kirjoitti:

   Joo varmasti on paljon erilaisia kantoja ja mun mielestä niitä on hyvä tarkastella. Onko esim tutkimusta kuinka paljon vettä menee kasviksien yms kasvattamiseen. Se olisi kans mielenkiintoinen tieto. Mutta edelleen painotan kaikki tyylillään

  • JMatila kirjoitti:

   Onneksi meillä Suomessa ei ole vedestä pulaa 🙂

 2. A kirjoitti:

  Kyse ei olekaan naudanlihan kasvihuonepäästöistä, vaan siitä miten paljon vettä sen tuottaminen kuluttaa –
  luvut on karua luettavaa. Yhden artikkelin lukeminen ei tee kenestäkään ympäristötietäjää, joten tämä postaus oli jotakuinkin nolo. Olisi ollut ok jos olisit yleisesti keskustellut eettisistä näkemyksistä, ja vaikka siitä miten eettisyyttä ja kestvyyttää voi toteuttaa monella tapaa, vaikka vähentämällä kulutustaan, ostamalla kotimaista ym mutta alkamalla väitellä asiasta noin hataralla tietopohjalla ei ole hirveän kypsää.

  • primebody kirjoitti:

   Haluankin nimenomaan kuulla niitä syitä:miksi ihmiset on kasvissyöjiä. Kirjoitin myös että en ole asiaa tutkinut jotenka en koe tässä olevan mitään noloa tai epäkypsää. Nimeomaan on hyvä tarkastella asioita eri kantilta!

  • Sari kirjoitti:

   Miksi ihmiset on kasvissyöjiä? No ehkäpä siksi etteivät halua tuottaa pelkkien makumieltymystensä takia täysin tarpeetonta kärsimystä eläimille. Itse ihmettelen miten kukaan välittävä ihminen voi olla lihansyöjä. Kun perehtyy tarkemmin maito/lihatalouteen, niin kyllä ne syyt sieltä löytyvät. Ympäristöseikat tulee kaukana perässä.

   • S kirjoitti:

    Monellakohan tilalla Sari olet livenä nähnyt miten eläimiä hoidetaan?

    A toivottavasti et syö avokadoa, joka tarvii kasvaakseet älyttömästi vettä ja tuodaan kaukaa!

    Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus, kumpi lautasmalli on egolokisempaa? Suomalaisen sekasyöjän, joka syö lähellä tuotettua kotimaista ruokaa vs. kasvisyöjän, jonka taitaa olla pakko turvautua ulkomailta tuotuihin tuotteisiin, että saavat kaiken tarvitsemansa elääkseen ja ruuan tuottaminen on tod. näk. vaatinut kasvaakseen paljon vettä?

 3. S kirjoitti:

  Jos ei ole tutustunut aiheeseen, kannattaako siitä alkaa julkisesti kirjoittamaan. Kiloa naudanlihaa kohti tarvitaan 10 kiloa rehua naudalle syötäväksi. Energiahävikki on huomattava. Kun ihminen voisi käytännössä hyödyntää suoraan ravinnoksi sen 10 kg itselleen, ilman että sen täytyy kiertää eläimen kautta. Kasvissyöjien ravinto ei taida kuitenkaan pääasiassa koostua saastuttavasta vihersalaatista.

  • primebody kirjoitti:

   Juuri siksi kirjoitin koska haluan tietää. Nämä artikkelit herätti oman mielenkiinnon ja siksi haluan tietää lisää. Mun puolesta kaikki saa syödä mitä haluaa, mutta se että joku tulee raivoamaan mun syömisestä ei mun mielestä ole OK. Onhan lihansyönnissäkin erilaisia vaihtoehtoja. Kuten ostaa pientiloilta luomua yms..

  • JMatila kirjoitti:

   Onneksi meillä Suomessa on vettä niin paljon että voi hyvillä mielin syödä useammankin Suomalaisen pihvin päivässä.

  • K kirjoitti:

   Samaa ajattelin tuon asiaan perehtyneisyyden suhteen. Pinnalliseen tietoon on helppo monen tälläkin sivustolla vierailevan takertua. Asioiden tarkasteleminen eri kannoilta on tietysti hyvä, mutta kokonaiskuvan hahmottaminen (eaim.vihersalaatti vs.lihansyönnin päästöt) ja kriittisyys/konsensuksen käsittäminen kattavien tutkimusten avulla ei tapahdu yhdessä illassa. Siinä mielessä tällaiset postaukset ovat hieman ihmeellisiä. Miksi postata kritiikkiä jos ei kuitenkaa ole asiaan perehtynyt (kuten itsekin totesit)?

   Maapallomme ei kestä lihansyöntiä. Siinä mielessä sanontasi ”kukin syököön mitä haluaa” on kestämätön kommentti. Lisäksi on eettiset näkökulmat, joita tässä tekstissä ei käsiteltykään.

 4. Hilkka kirjoitti:

  Minäkin syön lihaa ilman syyllisyydentuntoa, vaikka tykkäänkin eniten kasviksista ja kalasta. Tykkään myös niistä maailmanlopun äyriäisistä, joita tuossa mainitsemassasi jutussa kammoksuttiin, joskaan en syö niitä usein. Mutta kasvissyönti kuormittaa luontoa vain massatuotantona, ei se planeettaa tapa jos kasvatat omat yrtit kotikeittiössä yrttiruukuissa ja salaatit ja tomaatit ovat parveke-edenisi aarteita. Sen sijaan lihakarjaa et kylppärissäsi lihota, etkä porsaita olkkarin nurkassa kaitse, tai jos niin teetkin voit olla varma, että kohta rimputtaa viranomainen ovikelloa.

  Minun mielestäni kummankaan osapuolen ei pidä hakea oikeutusta omalle ruokavaliolleen tuomitsemalla toisia, mutta fiksusti voi elää ja järkeviä valintoja tehdä. Jokainen tuntee olossaan, milloin syö oikein.

  • primebody kirjoitti:

   Juurikin näin! Olen kanssasi samaa mieltä

  • Julia kirjoitti:

   Hyvä ja asiallinen kommentti! 🙂

  • Hannele kirjoitti:

   ”Minun mielestäni kummankaan osapuolen ei pidä hakea oikeutusta omalle ruokavaliolleen tuomitsemalla toisia, mutta fiksusti voi elää ja järkeviä valintoja tehdä.”

   Se että täällä moni kommentoija on tutkimustuloksilla perustellut ja puolustanut kasvissyönnin paremmuutta, ei tarkoita että he samalla tuomitsisivat toisia. Toisten tapoja toimia saa kritisoida perustelluista syistä ja toivottavasti kukaan vähänkään ruoan ympäristövaikutuksiin perehtynyt ihminen 2010-luvulla ei ajattele, että lihansyönti sillä tasolla mitä se länsimaissa on olisi kannattavaa tai kestävää ympäristön kannalta.

   Tässäkin asiassa muuten kehottaisin lähdekritiikkiin. Jos haluat keskustella tutkimustuloksista, kannattaa etsiä lisää tietoa ko. tutkimuksesta. Tuosta liha vs. salaatti -tutkimuksesta ja siinä olevien tutkimustulosten esityksen problematiikasta on ollut kirjoituksia ihan valtamediassa.

   T. Sekasyöjä, joka kokeilee lihatonta ruokavaliota ainakin toistaiseksi.

 5. Blu kirjoitti:

  Hyvä nosto ja tähän kun ottaa vielä vertailuksi riistalihaa syövät ihmiset niin mitäköhän silloin ois päästömäärät verrattuna kasvissyöntiin. Tässä tulee vielä se toinen kasvissyöjien yleisin pointti, eli he ei halua tappaa eläimiä. Noh, jos otetaan huomioon se määrä eläimiä, mitä heidän kasviksiensa kasvattamisekseen vaadittavien peltojen perustaminen tappaa niin hekin syyllistyvät tuohon eläinten tappamiseen ihan samalla tavalla. Heidän eläintentappamisensa ei vain ole yhtä suoraa kuin lihansyöjän, eikä välttämättä yhtä humaania.

  • emmms kirjoitti:

   Ihan mielenkiinnosta, miten peltojen perustaminen tappaa eläimiä? Tarkoitatko tällä hyönteisiä tms. jotka menettävät luonnollisen kasvuympäristönsä tms. ?

  • Blu kirjoitti:

   Peltoja perustaessa joudutaan kaatamaan metsää jossa asuu erinäisiä eläimiä myös niiden hyönteisten lisäksi. Mutta joo, hyönteisten kuolema ja metsän tuhoaminen vie elintilaa esim.hyönteisiltä, myyriltä, oravilta ym ja sitä kautta vähentää muiden luonnonvaraisten eläinten ja lintujen ruokaa ja elintilaa. Metsän kaataminen myös vähentää hiilinielua ym. En väitä etteikö karjan ym takia jouduta myös tekemään samaa mutta harvempi kasvissyöjä miettii että mitä kaikkea sen kasvisruuan eteen on täytynyt tehdä ennen ku se tulee lautaselle.
   Itse syön eniten riistalihaa kasvisten lisäksi, se on ainakin tietääkseni yhä se ekologisin ja luomuin.

  • Sara H kirjoitti:

   Musta on hyvä nyrkkisääntö että kaikki haitat mitä kasvissyönnistä tulee, tulee myös lihansyönnistä, mutta moninkertaisesti. Sillä se eläin syö enemmän, kuin tuottaa lihaa.

   Itse postaukseen: eikai kukaan voi tosissaan voi verrata vihersalaattia pihviin? Koska lihansyöjäthän ei syö salaattia? Jos sulka on kaks lautasta: salaatti, perunat ja pihvi VS salaatti, perunat ja papupihvi, niin kumpikohan kuormittaa enemmän ympäristöä.

   Moni kasvissyöjä varmasti miettii miten se ruoka on päätynyt lautaselle, mutta pakkohan sitä on jotain syödä. Nollapäästöihin pääsee ainoostaan jättämällä syömättä, mutta se ei oo järin terveellinen valinta

  • Nbae kirjoitti:

   Niin, no mitä karja syö? Kyllä, ruokaa pelloilta. Toisin sanoen jo ilman kasvissyöntiä peltoja joudutaan ”perustamaan”, kuten asian ilmaisit. Lihakarjalle vain joudutaan perustamaan useampia kasvipeltoja, jonka tuotokset eivät edes suoraan mene ihmisten ruuaksi, vaan rehuksi tälle karjalle. Ja sen lisäksi toki lihakarjalle joudutaan ”perustamaan” jokin laitos jossa niitä kasvatetaan. Eli paljon enemmän peltotilaa vie rehun viljely eläimille, ja tämä rehu vielä kierrätetään päästöjä aiheuttavan lihatalouden kautta, eikä käytetä suoraan ihmisten ravinnoksi.

 6. Janni kirjoitti:

  Food choices on ihan mielenkiintoinen dokkari,netflixis..

 7. Sonja H. kirjoitti:

  Ensimmäisessä tutkimuksessa on siis arvioitu ruoan ympäristövaikutuksia per 1000 kaloria. Tässä vertailussa ympäristövaikutuksiltaan vihreä salaatti ja naudanliha näyttäytyvät yhtä haitallisina. Salaattia pitäisi kuitenkin syödä 5 kiloa jotta päästäisiin samoihin ympäristövaikutuksiin kuin syömällä 746 grammaa naudanlihaa. Näiden kahden vertaileminen ei siis ole mielekästä, eikä vihreä salaatti korvaa kenenkään ruokavaliossa naudanlihapihvejä.
  Toinen kasvisruokavalion vastainen lähde, jonka olet olet onnistunut penkomaan arvioi lentomatkailua harrastavan kasvissyöjän jalanjälkeä vertaillen sitä kahdeksan vuotta kotimaassa pysyttelevään lihansyöjään. Mutta siis, ovatko nämäkään realistia vaihtoehtoja? En ole ikinä kuullut kenenkään perustelevan matkustelemattomuuttaa sillä, että voi sen sijaan hyvällä omalla tunnolla syödä lihaa. Pääsääntöisesti ihmiset sekä matkustavat, että syövät lihaa ja sehän on ympäristön näkökulmasta äärimmäisen ongelmallista: suurin osa kuluttujista ei luovu mistään.

  Eikä lähdetä jeesustelemaan kotimaamme lihantuotannolla. Ensinnäkin eläinsuojelulakimme ovat pahasti jäljessä. Lisäksi Suomessa syödään paljon muualta tuotua lihaa. Suomeen tuotiin naudanlihaa 21,4 miljoonaa kiloa vuonna 2016. Emme siis elä missään ekologisen lihantuotannon- ja kulutuksen poterossa.

  Viimeiseksi tähän avautumiseen on lisättävä, että kasvissyöjä on vihainen sillä hän kokee suunnatonta tuskaa nykyisen ruoantuotannon ympäristövaikutuksista ja epäeettisyydestä. Ei ole siis mielekästä verrastaa lihansyöntiä ja vegetarismia saman arvoisina ”ruoka-aatteina”. Toisen valinnan taustalla on yhteiskuntamme lihanormi ja ihmisten ylenpalttinen laiskuus tarkastella omien valintojensa pitkäaikaisia vaikutuksia. Toisen valinnan taustalla on epätoivoinen halu antaa sekä eläimille että ympäristölle mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen.

  • Niina kirjoitti:

   Kiitos Sonja, puit mun mielessä olleet asiat selkeästi esille, joten mun ei tarvitse kirjoittaa vastaavaa kommenttia!

   Lisäksi haluaisin tarttua myös siihen tekstin kohtaan, että vegaanivanhempi tekee valinnan lapsen puolesta; no niin tekee myös sekasyöjävanhempi valinnan lapsen puolesta, kun laittaa lapsensa syömään lihaa. Mitä jos meidän kulttuurissa normina olisi syödä koiran tai kissan lihaa, ja meidän vanhempamme olisivat syöttäneet meille sitä lapsesta asti? Musta tuntui pahalta herätä murrosiän kynnyksellä tajuamaan syöneeni esim. sikaa. (Onneksi vanhempani sentään antoivat minun lopettaa lihansyönnin heti kun itse osasin ajatella asiaa.)

 8. Milla kirjoitti:

  Tuskin kovinkaan moni vegaani korvaa pihviä salaatinlehdillä 😀

  Tässä linkki toiseen tekstiin samasta tutkimuksesta, josta löytyy mm eri ruoka-aineiden päästöt:

  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/12/18/being-a-vegetarian-might-make-you-feel-environmentally-superior-why-that-may-be-wrong/?utm_term=.3bfd34180bf8

  Joten kyllä, 1000 kaloria salaattia kuluttaa yhtä paljon kuin 1000 kaloria nautaa, mutta haluaisinpa nähdä sen ihmisen, joka syö noin paljon salaatinlehtiä! Monessa muussa (kasvis)ruuassa päästöt ovat paljon pienempiä 🙂

 9. Pauliina kirjoitti:

  Kaikenlainen toisten tuomitseminen ja oman aatteen jumalointi on inhottavaa, eikä edistä mitään.

  Mutta tuosta Kauppalehden tutkimuksesta. Tutkijat myöhemmin ovat sanoneet, että heidän tuloksensa on esitetty mediassa harhaanjohtavasti. He tarkoittivat, ettei lihaa voi laittaa yhteen nippuun ympäristöä saastuttavana ja kasviksia vain hyvinä. Keskimäärin katsoen kasvisruokailijat syövät kuitenkin ympäristöystävällisemmin. Tuskin kenenkään ruokavalio koostuu ainoastaan salaatista tai naudanlihasta? Lisäksi tuossa tutkimuksessa oli arvioitu hiilidioksidipäästöt/100 gr, ja naudanlihaa voi helposti syödä viikossa vaikka kilon, mutta salaattia kulutetaan usein sekoitettuna muuhun ruokaan. Aika provosoiva siis tuo Kauppalehden otsikko. Itse en syö kumpaakaan keskinkertaisten terveysvaikutusten vuoksi ja vähäisen ravintosisällön vuoksi, mutta pidän kerran viikossa kalapäivän ja toisena lihapäivän. Muuten syön oikeastaan vegaanisesti. Lihaa ostan vain lähituotantona.

  Kaukaa tuotu avokado, joka on kasvatettu köyhillä viljelijöillä ei varmaan ole parempi vaihtoehto kuin omalla takapihalla hoidetut kanat. Monimutkaisia asioita, mutta ruoantuotannon tila tällä hetkellä on sellainen, että lihansyönti keskimäärin on haitallisempaa. Ongelma piilee mielestäni tehotuotannossa pohjimmiltaan. Siispä yksittäinen Riitta ei maapalloa tuhoa, mutta kun Riittoja riittää niin paljon että joukossa on voimaa.

  Haluaisin ainakin itse kovasti tehdä tälle ongelmalle jotain, ja paras keksimäni ratkaisu on oman lihansyönnin vähentäminen. Lentomatkailun päästöt ja alalla ennustettu kasvu minua harmittavat kovasti, mutta toisaalta lihansyöjät käyttävät lentokoneita siinä missä vegaanitkin. Euroopan ja Suomen sisäisiä lentoja pitäisi rajoittaa jollain tapaa, ja itse valitsenkin junan mieluummin. Maksan myös päästöhyvityksiä jos lennän, vaikka eivät ne yksi yhteen mene päästöjen kanssa. Onneksi jokainen voi tehdä pieniä juttuja muiden hyväksi joka päivä ?

 10. Mia kirjoitti:

  Voi herranjestas sentään, kannattaako huudella jos asioista ei tiedä mitään ? Ja tohon lapsiasiaan, niin yhtäläillä lapsi ”pakotetaan” syömään lihaa. Ei ole lapsen tehtävä päättää ruokavaliotaan, muutenhan lapset söisi vaan jotain ranskalaisia ja nakkeja sun muuta. Lapsi syö sitä mitä kotona tehdään, jos vanhemmat ovat vegaaneja niin miksi pitäisi lähteä ostamaan erikseen lihaa lapselle ? Kasvisruokavalio on terveellisin ja ekologisin vaihtoehto, kannattaisi perehtyä vähän asiaan.
  Ps. En ole vegaani vaan sekasyöjä, joten turha heittää mitään vegaaniläppää.

  • primebody kirjoitti:

   Mitenkä perustellet lapsi pakotetaan syömään lihaa? Pakotetaanhan sen syömään kaikkea.. ja lue postaus uudelleen! Haluan nimenomaan kysyä ja tietää ja että saisin kuulla järkeviä perusteluja. ”Kannattaako huudella” ”turha heittää mitään vegaani läppää”…. kysyn koska mua kiinnostaa. Kun kerran tiedät itse niin kerro ja perustele ihmeessä ja jätä mun haukkuminen vähemmälle

  • Snai kirjoitti:

   Punaisen lihan syöminen nostaa (ympäristöhaittojen lisäksi) suolistosyövän ja monien muiden sairauksien riskiä. Esim. lihan sisältämän omega 6- rasvahapon on todettu lisäävän tulehdusreaktioita kehossa. Minkä takia tämän ruokavalion normalisoiminen lapselle on parempi kuin vegaaniruokavalion? Ja miksi vain tämän haitallisemman vaihtoehdon mukaista ruokaa tulee suosia päiväkodeissa? Mikä oikeus vanhemmilla on vaatia lapsilleen tällaisia haittoja sisältävää ruokavaliota?

   • primebody kirjoitti:

    Puhdas luomuliha… tarkoitan juuri tätä, että ei nähdä, kun se oma ainut ja oikea.. Edelleenkään mulla ei ole sitä mitään vastaan, että joku ei lihaa syö, mutta tuntuu että kaikilla jotka ei syö on niitä ”lihansyöjiä” jotain vastaan

  • Sara H kirjoitti:

   En ymmärrä mitä perusteluja jäit kaipaamaan: lapsi syö sitä mitä vanhemmat valitsee arvojensa perusteella. Lihansyönti on valinta siinä missä veganismikin, vaikka onkin Suomessa yleisin ruokavalio. Itse toivoisin, että en olisi elämäni ensimmäisiä 13 vuotta tullut pakotetuksi syömään lihaa.

 11. Riikka kirjoitti:

  Itse syö ekä liha- että kasvisruokia. Meidän perhe yrittää kasvattaa kasvisruuan osuutta ruokavaliossa ympäristö ym. syiden lisäksi puhtaasti terveyssyistä. Punaisen lihan syönti kasvattaa suolistosyöpien riskiä, erityisesti paksusuolensyöpäriskiä. Nyt tuntuu, että tuskin täysin kasviruokailijaksi pääsemme, mutta yritämme sitten korvata punaista lihaa kalalla ja kanalla!

  • primebody kirjoitti:

   Meillä kans. Syödään ehkä 2-3 kertaa viikossa lihaa

  • Riikka kirjoitti:

   Oon ajatellut, että kohtuus kaikessa: sokeri, liha, tv ym ? mutta uskoisin, että liharuokien määrää voisi vähentää esim kertaan viikossa! Minusta nyt, kun lapset ovat pieniä vielä, on melko helppo ottaa ruokalistalle kasvisruokia, helppo totutella eikä kukaan kyseenalaista nimenomaan sitä kasvista tai lihanpuutetta!

 12. Saara kirjoitti:

  En tajua tällaisia ”en tiedä asiasta mitään, mutta..” -kirjoituksia. Jos aidosti haluat tietoa aiheesta, niin löytyy kyllä tutkimuksia ja dokumentteja, joissa asiat on ilmaistu helposti ymmärrettävässä muodossa. Esimerkiksi Netflix on pullollaan näitä. Mun mielestä myöskään ei voi verrata lihansyönnin ja kasvissyönnin tuomitsemista, koska jokainen eettiseen ajatteluun kykenevä ihminen ymmärtää mikä ero on elävän, tuntevan olennon murhaamisella, kun kasvin murhaamisella.

  • primebody kirjoitti:

   Ne dokumentitikin on yleensä aika puolueellisia ja esimerkiksi varmasti sinä olet kasvissyönnin puolesta puhuja eikö.. En voi sanoa, että olen itsekkään mikään mega lihansyöjä, vaan sitä käytetään meillä 2-3 kertaa viikossa. On muitakin vahtoehtoja ja itsekkin pidän paljon kasvisruoasta. Mun mielestä se että lihansyöntiä vähennetään on todella hyvä asia, mutta kannattaa sitäkin miettiä, että mitä kaikkea tapahtuu, jos se loppuu kokonaan..

  • Heidi kirjoitti:

   Mitä kaikkea sitten tapahtuisi, jos lihansyönti loppuisi kokonaan?

   • Anne-Mari kirjoitti:

    Jos lihan syönti loppuisi kokonaan kuolisivat lihatuotannossa käytettävät eläimet mitä todennäköisemmin sukupuuttoon. Hyvin harvalla ihmisellä olisi intressejä kasvattaa huvikseen lehmiä ja sikoja,ikävä kyllä niiden nykyinen status on sidottu liha- ja maitotuotantoon. Lisäksi monet ihmiset menettäisivät työnsä( maanviljeliöistä osa, maitotilalliset, lihatilat, sikatilat ja monet niihin tekeviä koneita pyörittävät yritykset joutuisivat suuntaamaan potentiaalinsa jonnekin muualle) Nykymaailmassa missä raha määrää tämä ei tule tapahtumaan. Lisäksi lihatilalla kasvaneena en allekirjoita eläinten kärsimisen puolesta. Riippuu totta kai tilan omistajasta kuinka eläimiään kohtelee,mutta suurimmassa osassa Suomen maatiloja on asiat kunnossa. Mätiä omenia mahtuu totta kai mukaan, mutta niin se on joka alalla.

    Lisäksi olen miettinyt seuraavaa:
    Kesällä kasvissyöjille riittää todella hyvin kotimaisia kasviksia tarjolle, mutta talvella lähes kaikki tuodaan kauppoihin ulkomailta. Kuinka paljon parempaa se tuonti kasvisten syöminen on tuonti lihaan verrattuna? Molempiin kuluu litra tolkulla vettä ja kuljettamisesta tulee kanssa päästöjä oli kyydissä sitten Espanjalaista parsakaalia tai naudanlihaa.

    Tämmöisiä pohdintoja täällä.

 13. Kohti kestävämpää elämäntapaa kirjoitti:

  Mitä jos kaikki: Globaalisti lihansyönnin vähentäminen ja ruokasuositusten seuraaminen vähentäisi ruoantuotannon päästöjä lähes kolmanneksella. Kasvisruokavalioon siirtyminen pudottaisi ruoantuotannon päästöt alle puoleen nykyisestä – vegaaninen ruokavalio vielä enemmän.

  Lähde: Tuomas Vanhanen – Valot päälle (puolueeton kirja energiasta) s. 138

  PS. voisko tällästä puppua olla kirjottamatta, jos ei tutustu aiheeseen

  • primebody kirjoitti:

   Ei tämä ole mun mielestä mitään puppua. Mua henkilökohtaisesti välillä ärsyttää se, että moni kasvisyöjä paasaa siitä niinkuin se olisi uskonto. Kaikki ei halua luopua lihasta ja piste. Se että sen käyttöä vähennetään on hyvä asia ja jokainen voi miettiä sitä omalle kohdalle. Olen itse sitä mieltä, että lihansyöntiä ei voida koskaan lopettaa kokonaan tässä maailmassa.

 14. Niina kirjoitti:

  Popcornit esiin…

  Rakastan Umppu sun postauksia, vaikken aina ole samaa mieltä, mutta vielä enemmän rakastan sun kommenttiboxia 😀 parasta viihdettä I-K-I-N-Ä.

  • primebody kirjoitti:

   Kiva jos jollain on kivaa 😉 😉 hah ei vaan. Kunhan kommentointi pysyy edes suht asiallisena niin se on mulle ihan fine.

 15. Kohti kestävämpää elämäntapaa kirjoitti:

  Tuohon ”Uskon, että meillä on kaikilla silti tilaa täällä maailmassa.”-kommenttiin vielä, että jos kaikki eläisivät niinkuin keskiverto suomalainen, tarvittaisiin kolme ja puoli maapalloa kattamaan energian ja tavaran kulutuksemme. Eli ei, meille kaikille ei ole tilaa täällä maailmassa. Lähteenä taasen ”Valot päälle (puolueeton kirja energiasta)”, kannattaa lukea, jos ei muuten jaksa tutustua energia-asioihin.

  • primebody kirjoitti:

   Pitääpäs hankkia kirja käsiin ja lukaista 😉

  • N kirjoitti:

   Kiitos! Naurahdin ääneen kohdalle, jossa väitettiin, että tilaa on kaikille. Tiedän, että kirjoittaja ei varmaan puhunut nyt fyysisestä olemuksesta, vaan arvoista viittauksellaan tilaan. Silti sattui silmiin lukea tätä blogitekstiä…
   Ja kirjoittaja, ymmärrän kyllä mitä hait tekstilläsi. Hyvä keskustelunavaaja, mutta ei onnistunut kirjoitus.

 16. Mellu kirjoitti:

  Salaatti ei toivottavasti kenenkään lautasella korvaa lihaa, eli proteiininlähdettä (jos itse teet näin niin ei ihmekään jos tulee nälkä). Sen sijaan kasviksilla kuuluisi olla paikka jokaisen lautasella sen proteiininlähteen vierellä. Salaatti tai muutenkaan kasvikset eivät siis ole millään lailla pelkästään kasvisruokavalioon kuuluva ainesosa. Sen sijaan jos vaivautuu avaaman artikkelissa linkitetyn taulukon, ja etsii sieltä kasvisruokavalioon usein kuuluvia proteiininlähteitä (eli niitä joilla se nauta oikeesti korvataan) pavut, pähkinät ja viljat, niin liikutaan jo ihan eri luvuissa kuin naudan tai lehtisalaatin kohdalla.
  Ihan vaan mutulla veikkaisin myöskin kasvissyöjistä löytyvän enemmän ihmisiä jotka ovat kiinnostuneita ja tietoisia ekologisuudesta (eli esimerkiksi valitsevat kasvihuoneessa kasvatetun salaatin sijasta kotimaisia juureksia) sekä ihmisiä jotka syövät kasviksia monipuolisemmin kuin salaatti-tomaatti-kurkku-komboa päivästä toiseen.

  • primebody kirjoitti:

   Varmaan jokainen ymmärsi, että en ole elänyt pelkällä salaatilla…. Hassua että ajatellaan, että ihminen joka syö sitä lihaa pari kertaa viikossa olisi jotenkin tyhmä…. En voi ainakaan itse edes syödä papuja, koska ne ei sovi mun vatsalle. Syön pähkinöitä päivittäin ja osaan tehdä salaattia muustakin, kun salaatti-kurkku tomaatti yhdistelmästä.. Voit veikata mutulla, mutta muta se ei välttämättä pidä paikkaansa ;)..

  • Mellu kirjoitti:

   En tarkoittanut että olisit elänyt pelkällä lehtisalaatilla (tai sillä salaatti-tomaatti-kurkullakaan), vaan sitä että jos et ole korvannut lihaa millään muulla proteiininlähteellä niin silloin tietenkin tulee nälkä. Enkä muutenkaan lopputekstissä viitannut sinuun, vaan yleisesti siihen että suomalaiset syövät melko yksipuolisesti kasviksia (jos syövät ollenkaan). Minua ei kiinnosta syökö joku muu lihaa vai ei (enkä sen perusteella arvioi kenenkään älykkyyttä), sen sijaan minua kiinnostaa faktat ja tieteellinen näyttö ja sekä Kauppalehden artikkelissa, että tässä blogitekstissä ne oli esitetty harhaanjohtavasti.

 17. . kirjoitti:

  Moikka!
  Tuosta tutkimuksesta moni täällä kommenteissa onkin jo sanonut, että tosiaan täytyy ottaa huomioon tuo salaatin määrä – kukaan ei korvaa lihaa salaatilla 😀 mutta siitä onkin muut kommentoijat jo kertoneet tarkemmin!

  Kysyit että miksi jotkut on kasvissyöjiä, joten ajattelin kertoa miksi itse olen. Yksinkertainen vastaukseni on, että lihan- ja maidontuotanto ei ole eettistä. Se tuottaa paljon turhaa kärsimystä eläimille, enkä siksi voisi puhtaalla omatunnolla sitä syödä.(Tästä voit etsiä itse lisätietoa, ettei ihan romaania tähän tule :)) Toisena syynä on ympäristösyyt, sillä kasvissyönti/vegaanius kuormittaa ympäristöä vähemmän (edellisissä kommenteissa lisää tietoa)

  Tiedän, että en voi pelastaa maapalloa, eikä ole tapaa elää, jolla sitä ei kuluttaisi lainkaan. Tämä ei silti ole mielestäni syy olla tekemättä mitään! Jokainen voi tehdä pieniä parempia valintoja, oli se sitten kestokassien käyttö kaupassa, kierrätys tai vegaanius.

  Kasvissyöjyys on monille niin tärkeä, sydäntä lähellä oleva asia, että asiasta keskustellessa ollaan suorastaan raivoissaan. Tää ei kuitenkaan ole oikein, koska kaikilla on oikeus päättää omista arvoistaan ja elää miten parhaaksi näkee. Välillä kyllä tuntuu että on mahdotonta keskustella tästä asiasta järkevästi, sillä joko sekasyöjän puolelta tulee jotain ”vitun vegaanimaailmanpelastajat” kommenttia tai sitten kasvissyöjän puolelta aletaan ruotimaan toisen ruokailutottumuksia ja haukutaan maanrakoon 😀

  Mut joo, kannattaa etsiä muitakin tutkimuksia jos kiinnostaa! Niitä löytyy kyllä 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Ihana kommentti ja kiitos tästä. Perustelit juuri niinkuin kuin halusin kuulla.. asiallisesti ja omat periaattet esiin tuoden. Mun mielestä juurikin se, että vaikka olisitkin kasvissyöjä niin se, että joku tutuistasi vaikka edes vähentää lihansyöntiä on jo hyvä asia. Jos taas keskustelun aloittaa tyylliin: Lihan syönti on perseestä niin voit olla varma, että juurikin se lihan rakastaja kaivaa sen naudan sisäfilepihvin siihen naaman eteen ja leikkaa sitä niin että veri roiskuu.

 18. Dragofix kirjoitti:

  ”Mulle on aivan fine mitä kukin syö, mutta siinä vaiheessa kun sitä omaa tapaa aletaan julistamaan jumalan sanaksi ja muut toisin syövät ovat vääräuskoisia menee mulla kuppi nurin.”

  Lihaa syövät nimenomaan tuputtavat eläimille omaa tapaa joka koituu heidän kuolemaksi. Se, jos mikään on pahinta tyrkkyä evöh, kun väkivalloin riistetään toista ja lopuksi tapetaan.

  ”Musta siinä ei ollut mitään ihmeellistä, muutakun se että mulla oli jotenkin Kokoajan näläntunne.” Nälän tunne johtuu siitä, että syömäsi ateria ei ollut monipuolinen. Itse syön vegenä 2 kertaa päivässä ja välipalan eikä minulle ole kokoajan nälkä. Vähän kun sanoisin, että syön vaan kanannahkaa ja minulla on kokoajan nälkä, liharuoka ei siis täytä.

  ”Miksi se paasaaminen sitten on toisinpäin oikeutettua.”

  Samasta syystä kuin orjuutta, väkivaltaa ja tappamista vastustetaan ja tietysti ympäristöasiat siihen päälle.

  ”Mulla oli yksi tuttu, joka kertoi päiväkodissa että hänen lapsi on vegaani ja vaati hänelle sellaista ruokaa, muttei saanut. Eihän tässä taas kysytty lapselta mitä hän haluaa syödä…”

  Vanhemmat ovat vastuussa lapsestaan, joten heillä on täysi oikeus vaatia lapselle sitä, ettei hänen täydy syödä kuolleita eläinten ruumiita tai niiden eritteitä. Ihan sama onko allergiaa vai ei, kenenkään ei tarvitse syödä ruumiita.

  ”Niinkuin artikkelissa olikin hyvin tuotu esille, että ei se kasvisruoka ole aina se paras vaihtoehto, jos tarkastelee monelta kannalta.”

  Ei ole yhtäkään kunnolla perusteltua kantaa. Jos lukisit linkkaamasi tutkimuksen. Siinä oli kyse lehtisalaatista. Luonnollisesti se on ihan ravinnollisesti köyhää ja sen vertaus lihaan on ihan naurettavaa. Kyseinen tutkimus on kumottu jo monen kertaisesti jos viitsii vähän hakukoneella hakea aiheesta. Lyhyeesti, se on äärierimerkki. Lisäksi pitää muistaa, että kasvissyöjät harvemmin syö edes lehtisalaattia, se löytyy yleensä sekasyöjien pihvin vierestä tai päältä. Siinäpä sitä ympäiristökuormitusta sitten..

  ”Tykkään vihanneksista ja kasviksista, mutta tuskin niillä ainoastaan voisin elää. Uskon, että meillä on kaikilla silti tilaa täällä maailmassa. Mun mielestä on hyvä tutkia ja tarkastella asiaa niin että mitä tapahtuisi, jos koko maailma söisi pelkkää kasvisruokaa..”

  Noilla harvemmin kukaan vegaani elää. Kasvissyöjät käyttävät paljon muitakin ruokia kuten marjoja, hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä, erilaisia vegetuotteita, sieniä, jne. Uskot että meillä kaikilla on tilaa, mutta samalla uskot siihen, että tietyillä eläinlajeilla ei ole, koska niitä voi riistää ja tappaa. Jos tietäisit kuinka paljon eläinten rehupellot vie maapinta-alaa, voisit yllättyä. Maailmassa on noin 80 miljardia tuotantoeläintä vs. 8 miljardia ihmistä, arvaa kenen ruokkimiseen menee enemmän kasviksia? Ei tämä mitään rakettitiedettä ole. Ruokaa ei kannata kierrättää eläinten kautta, eikä muita pidä orjuuttaa, pakkosiittää, rajoittaa vapautta, jalostaa ja lopuksi väkivaltaisesti tappaa.

  Ihan pari kysymystä:

  Kannatatko väkivaltaa muihin?

  Kannatatko itsesi asettamista muiden yläpuolelle?

  Kannatatko omien elintapojen tyrkytystä muille väkivalloin?

  Vastaamalla näihin ei, mutta maksamalla ihmisille, jotka tekee edellä mainittuja asioita puolestasi muille on hyvin ristiriitaista ja tekopyhää. Niin ihminen, kuin muut eläinlajit kuuluvat eläinkuntaan ja jokaisella on oikeus omaan kehoon ja elämään.

  • primebody kirjoitti:

   Nyt lähti ekä pikkusen laukalle….

  • Ella kirjoitti:

   Minun mielestäni ei kyllä lainkaan ”lähtenyt laukalle”, vaan tässä oli erinomaisesti ja kattavasti perusteltu yksi näkökanta aiheeseen. Etkö toivonutkin, että sinulle perusteltaisiin kasvissyöntiä ja annettaisiin lisää tietoa? Väkivallan ja tappamisen vastustaminen on erittäin validi syy jättää liha ja maito syömättä.
   Joku enemmän aiheeseen perehtynyt osaisi varmaan maidontuotantoon liittyen vahvistaa seuraavan tiedon, joka itselleni on jäänyt muistiin; vasikoita vieroitetaan lehmistä hyvin nuorina, jotta poikimisesta kiihtynyt maidontuotanto saataisiin ihmiselle talteen. Ei ole ehkä ihan hirveän vaikeaa kuvitella sitäkään kärsimystä, mitä ”lehmänmaitoa välttämättä tarvitseva ihminen” lehmälle maidonhimossaan aiheuttaa.

  • S kirjoitti:

   Ja lihansyöntiä kannattavien suusta kuuluu tällaisia kommentteja, kun asiaa perustellaan heille totuudenmukaisesti.

  • Dragofix kirjoitti:

   Ei lähtenyt, vaan kumosin argumenttisi. Argumentoi jos kykenet asiasi puolesta. Jos olen väärässä, argumenttini voisi silloin helposti kumota, sen sijaan että menee henkilökohtaisuuksiin. Kommenttini ottaa huomioon monia eri näkökulmia, kuten ympäristövaikutuksen. eläinten oikeudet, ruokavalion, jne. Olen valmis keskustelemaan mistä tahansa, kunhan pysytään asiassa, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin. Jos oikeasti haluat keskustella asiasta, odotan että kerrot, mikä tarkkaan ottaen ”lähti laukalle” ja perustelet miksi tai perut sanasi, jos et siihen kykene.

  • Emma kirjoitti:

   Erinomainen kommentti, hyvin perusteltu ja järkevä. Ei lähtenyt mitenkään laukalle tämä homma. Pidä avoin mieli kun saat näin hyvän kommentin, ettei mene pointti hukkaan. Lue uudestaan ajatuksella. Ja jos sua oikeasti kiinnostaa, googlaa itse lisää tietoa massatuotannosta. Se on oikeasti raakaa ja julmaa.

 19. Mirre kirjoitti:

  Näistä postauksista jotenkin niin paistaa huomionhakuisuus ja tahallaan sörkkiminen muurahaispesään. Kovin montaa asiaa et osaa kuitenkaan perustella millään tavalla järkevästi. Sinusta tulee aika mustavalkoisen ja vanhanaikaisen ”näin on aina ollut” -tyyppisen ihmisen kuva joka muka ymmärtää KUNHAN ei koske sinua, mutta kaikesta paistaa läpi että asioista ei hirveästi ole tietoa. Viittaan nyt siis myös aikaisempiin postauksiin…..valitettavasti et anna itsestäsi kovin fiksua kuvaa. Mutta viihdyttäviä nämä postaukset ja kommentit on kyllä, siksi blogia luenkin! ? T. Sekasyöjä

  • primebody kirjoitti:

   Sinähän annoit juuri itsestäsi oikein fiksun kuvan ;). On blogeja ja sitten on blogeja ja tämä on minun blogini. Mun mielestä on kiinnostavaa kirjoittaa myös aiheista mistä en tiedä paljoakaan ja esimerkiksi tämä ja tähän tulleet kommentit lisäsivät paljonkin tietoa itselleni ja voi ajatella asiaa taas ihan eri näkökulmasta mihin kaikki ei aina pysty. Ja mitä sitten jos olenkin vähän ”kun näin on aina ollut” tyyppi. Eihän se ole sinun elämästä pois 🙂

  • Sara h kirjoitti:

   Tämmöset puutteeliseen faktatietoon perustuvat julistukset on siksi kyseenalaisia, että ne edistää tietynlaisia ajatusmalleja, tämä tässä kasvissyönnin vastaisuutta. Sulla on Umppu vastuuta laajalevikkisen blogin kirjoittajana siitä, mitä vaikutusta sun teksteillä on ihmisiin ja heidän kulutustottumuksiin.

   Ja kyllä ympäristölle haitalliset periaatteet ja niiden levittäminen nimenomaan on minun ja monen muun elämästä pois. Ilmastonmuutos tappaa.

   • primebody kirjoitti:

    elikkä on mun syytä, että kaikki ei ole kasvissyöjiä? 😉 ei vaan. Haluan että ihmiset miettivät myös niitä omia ehdottomia valintoja eri kanteilta ja oppii ymmärtämään myös muita. ei meistä kukaan ole pyhimys joka tekisi kaiken oikein..

 20. Mites eläimet? kirjoitti:

  Onkohan kasvissyöjät miettineet mitä lihatalouden eläimille tapahtuu jos lihan syöminen loppuisi kokonaan? Lehmät, kanat ja possut meinaan eivät ole yhtä helppoja ja kivoja kotieläimiä iltaisin sohvalle loikoilemaan kuin koirat ja kissat. Jos lopetetaan lihan syönti kokonaan niin kuolisivatkohan kyseiset eläimet sukupuuttoon? Vai kuka niitä alkaisi ihan ystävällisyyttään ja korvausta saamatta kasvattamaan?

  Haluaisin kuulla vannoittuneiden vegaanien mielipiteitä, mitä eläimille tulisi tehdä jos kaikki lihan syönti loppuisi Suomesta, sillä luontoonkaan niitä ei voi päästää vapaasti elämään, mikään Walt Disney kun ei Suomenkaan luonto ole.

  • primebody kirjoitti:

   Hyvä pointti mitä kukaan kasvissyöjä ei ole ottanut puheeksi! Tämä kiinnostaa myös minua.

  • Saara kirjoitti:

   Minkä takia tuotantoeläimiä pitäisi jonkun kasvattaa? Eiköhän riittäisi, että niiden lisääminen (astuttaminen) lopetetaan. Ei varmaan seinään lopu lihansyönti, joten luultavasti lopuillekin tuotantoeläimille löytyisi syöjiä. En ole vegaani, mutta vastasin kumminkin.

   • primebody kirjoitti:

    Luulen lähinnä että tässä tarkoitettiin sitä että eihän sitten kenelläkään olisi enää esim lehmiä koska kuka niitä huvikseen pitää lemmikkinä. Lehmät kuolisi pikkuhiljaa pois.. samoin possut jne..

  • Jenna kirjoitti:

   Tätä monesti käytetään vasta-argumenttina vaikka omasta mielestä tuo lähtee jo hieman sivuraiteille, koska ei ole mitenkään realistista että kaikki yhdessä yössä lopettaisivat eläinperäisten tuotteiden käytön. Ja olen samaa mieltä, että lihan syönti tuskin koskaan tulee kokonaan loppumaan mutta jos se on radikaalisti vähentyäkseen, niin se tulee tapahtumaan hitaasti asteittain. Vähän niin kuin kasvimaitojen käyttö on pikkuhiljaa noussut vuodesta toiseen. Ja näissäkin pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä vähemmän ihmiset lihaa, maitoa tms ostaa niin sitä vähemmän tuottajat keinohedelmöittää uusia eläimiä ja siten niiden määräkin pikkuhiljaa vähenee.

  • Nicole kirjoitti:

   Et taida olla nyt ihan tosissasii? 😀

   Eiköhän se olisi näille muuntogeenisille, tautisille, lähestulkoon kävelykyvyttömäksi kasvatetuiille eläinraukoille parempi, ettei kukaan lähtisi touhua ihan muuten vaan huvikseen jatkamaan.

   Meitä on täällä suomessa 5.5 miljoonaa ihmistä. Ajattelitko siis, että kaikki alkaisivatkin yhtäkkiä samaan aikaan vegaaneiksi? Nämä muutokset kun ei tuollaiseen ihmisimäärään uppoa ihan yhdessä yössä, vaan nyt puhutaan ehkä kymmenistä tai sadoista vuosista. Sitä mukaan kun lihansyönti vähenee, lihan tuottaminen vähenee ja sitä kautta myös tuotantoeläimet vähenee – mielestäni ihan loogista.

  • Sara h kirjoitti:

   Ei ykskään jo syntynyt eläin jää syömättä, kyse on siitä, synnytetäänkö niitä lisää epäinhimillisellä tahdilla väkivaltaisiin olosuhteisiin.

   Esimerkiksi lehmät elävät luonnossa poikasensa kanssa jopa 11 kuukautta ennen vieroittumista, navetoissa vasikka saa olla emonsa kansa parista minuutista pariin viikkoon. Näin emon maito saadaan ihmisen käyttöön ja emo tiineeksi mahdollisimman pian. Luomutiloilla vasikan vieroitusaika on tavalllista pidempi, minkä johdosta emo ja vasikka kiintyvät toisiinsa enemmän, jolloin ennen aikoja vierottaminen on niille entistä stressaavampaa. Eli ei se luomukaan ole täydellinen vaihtoehto.

   Ja tohon että kuolisko karjaeläimet sukupuuttoon, niin voisihan niitä lehmiä ja sikoja kasvattaa vaikka kotieläinpuistoissa tms, missä ne eläisivät mahdollisimman luonnollisissa oloissa, mutta kanta ei katoaisi.

   • primebody kirjoitti:

    hyviä pointteja, mutta saa olla aika hiton monta kotieläinpuistoa..

  • Pirre kirjoitti:

   Miksei ihmisten jalostamat sika/lehmä/jne-lajit saisi kuolla asteittain sukupuuttoon? Mihin niitä tulevaisuudessa tarvitaan? Toki sen verran voisi pitää lemmikkeinä, mitä ihmiset haluavat

  • Mimmi kirjoitti:

   Lihantuotanto tuskin tulee loppumaan seinään vaan vähenisi pikkuhiljaa, asteittain. Esimerkiksi niin, että lehmiä ei enää keinosiemennettäisi ja näin nautojen lukumäärä tulisi pikkuhiljaa ja hallitusti alaspäin.

 21. Mari kirjoitti:

  “Varmaan nykyään saa riidan aikaiseksi jokaisen vegaanin kanssa ihan vaan ottamalla lihansyönnin puheeksi. “ Ainakaan minun kanssani et saa riitaa aikaiseksi kyseisestä aiheesta. Minulle on ihan sama mitä kukakin syö. Minä olen päättänyt olla syömättä eläimiä ja se on minun valintani. Monella on se käsitys, että kaikki vegaanit ovat kauhean kiukkuisia ja he tuomitsevat kaikki lihansyöjät. Minä olen kokenut asian kuitenkin toisinpäin. Jatkuvasti kuultavat heitot kuten ”Sinä varmaan tilaat ravintolan isoimman pihvin.”, ”Ihan varmasti sinunkin tekee oikeasti mieli syödä grillimakkaraa.” ja ”Mitä ituja sinä taas syöt??” ei jaksa naurattaa ja voisi melkein puhua jo kiusaamisesta. Ihmisille aina saa myös olla selittelemässä miksi olen vegaani. En kerrassaan ymmärrä, miksi vegaani ruokavalio on vieläkin niin iso punainen vaate osalle ihmisistä.

 22. Jenna kirjoitti:

  Tämä sun kommenttikenttä saa välillä kyllä nauramaan, itkemään, pohtimaan ja hakkaamaan päätä seinään samaan aikaan. 😀

  Itse asiaan, musta olisi ihana jutella kasvotusten jonkun vegaanin/kasvissyöjän kanssa heidän mielipiteistään ruokavalioon liittyen. Ikävä kyllä mä en ole vielä tavannut yhtäkään, joka ei alkaisi paasaamaan tai syyllistämään joka tekee järkevästä keskustelusta sulan mahdottomuuden.

  Olen itse sekasyöjä, ja kannatan lähiruokaa, mahdollisimman paljon kotimaista jos mahdollista niin riistaa. Olen miettinyt ja tutkinut lihansyöntiä omalta kannalta ja tullut ylläolevaan lopputulemaan. Ensinnäkin jo ihmisten mieltymysten vuoksi on ihan mahdotonta, että kaikki olisi kasvissyöjiä. Mitä käy kaikille tuotantoeläimille? Noh, niitä tuskin kukaan pitää ihan vaan lemmikkeinä joten ne kuolisi kuitenkin tavalla tai toisella. Eläinten hyvään kohteluun, suojeluun ja mahdollisimman lajinomaisiin tiloihin taas pitäisi panostaa. Riistaa jos ei tulisi niin menisi luonto aika sekaisin ja esim. hirvikolarien määrä kasvaisi.

  Tämä on niin moninainen aihe, ja jokaisella omat mielipiteensä sekä arvonsa että tästä kyllä saa hyvääkin keskustelua aikaiseksi. Tietty sillä ehdolla että ketään ei lähdetä haukkumaan saati paasaamaan – suuntaan tai toiseen.

  • Anna kirjoitti:

   Voi olla myös itsestä kiinni tuleeko keskustelusta inttämistä, paasaamista tms.. Itse syön lihaa ja kaikkien vegaanien keiden kanssa olen keskustellut ovat keskustelut olleet täysin asiallisia..

 23. Olivia kirjoitti:

  Vegaanien vahvat tunteenpurkaukset johtuvat yleensä siitä, että eläinten jatkuva systemaattinen hyväksikäyttö on heidän mielestään eettisesti väärin. Nykyihmisen ei tarvitse tappaa eläintä saadakseen ravintoa. Tämä ajatus perustuu varmaankin ihmiselle luontaiseen tunteeseen pyrkiä tekemään hyvää ja olla parempi ihminen, koska se tuottaa mielihyvää sekä antaa mahdollisesti lisää merkitystä elämälle. Eläinten oikeus elää on itseisarvo siinä missä ihmistenkin.
  (Huom. Tämä on vain oma analyysini asiasta.)

  Olen vegaani, koska en pystyisi omin käsin tappamaan eläintä; Miksi siis maksaisin toiselle likaisen työn tekemisestä? En haaveile maailman parantamisesta, vaan oman elämäni parantamisesta, ja rauhan löytämisestä ilman turhaa kärsimyksen tuottoa toiselle. Tämä ei tietenkään ole täysin mahdollista meidän maailmassamme, mutta se ei ole syy olla yrittämättä.

  Mielestäni aikuisten ihmisten pitäisi kyetä tulemaan toimeen keskenään ilman jatkuvaa riitelyä milloin mistäkin aiheesta. Ongelma on toki siinä, että kaikilla osapuolilla ei ole yhtä paljon tietoa asioista, jolloin näkökanta tuppaa jäämään suppeaksi. Me kuitenkin eletään nyt aikaa jolloin tietoa pursuaa joka kolosta, joten kannattaa ottaa asioista selvää. Toivon ettei ihmiset luovuta kasvissyönnin suhteen vaan sen takia että joku ”ilkeä vegaani” sanoi pahasti. Sellaiset huutelut voi jättää omaan arvoonsa – puolin ja toisin.

 24. Anni kirjoitti:

  Tähän on tullut niin monta kommenttia, että jokaista en jaksanut lukea läpi joten en tiedä tuleeko kuinka paljon toistoa omassa kommentissani, mutta haluan kuitenkin kertoo oman näkökantani.

  Olen tavoitteellisesti urheileva vegaani, joka ei myöskään pysty syömään papuja ja todella montaa muuta ruoka-ainetta. Silti saan ruoastani kaiken mitä lihaskasvuun ja ylipäätään elämiseen tarvitaan ja ei ole nälkä. Sinäkin varmasti paljon urheilua harrastaneena tiedät, että annokset pitää koota oikein, jotta ei jää nälkä ja niistä saa kaiken tarvittavan. Sama pätee sekä sekasyöjillä että vegaaneilla. Kannattaa siis tarkistaa syömiesi kasvisruokien ravintoarvot, niin täyttävät paremmin!

  Ite aloin alunperin eettisistä syistä vegaaniksi, mutta myöhemmin tulivat ekologisetkin asiat minulle tärkeiksi. Suomessa ja muualla maailmassa lihatuotanto on todella epäeettistä toimintaa eläimiä kohtaan ja siksi en halua olla osallisena siinä. Nuo lukemasi artikkelit eivät ole kovin järkeviä tutkimuksia, kuten muissa kommenteissa on jo sanottu. Se on todistettu fakta, että vegaaninen ruokavalio on eettisempää ja ekologisempaa kuon sekasyönti.

  Mitä taas tulee tuohon vegaanien raivoon sekasyöjiä kohtaan, uskon että sitä sekasyöjänä joutuu kohtaamaan. Mutta asia jonka yleensä sekasyöjä unohtavat on se, että vegaanit kokevat täysin samaa sekasyöjiltä, mutta teitä on vaan vielä paljon enemmän. Itse salaan vegaanisuuteni uusilta tuttavuuksilta aina niin pitkään kuin mahdollista, koska en jaksa kuunnella sitä haukkumista ja saada paskaa niskaan asiasta. Ja yleensä sen saa silti niskaansa pelkästään sillä, että lautasellani ei ole lihaa, vaikka sanaakaan en sanoisi kasvissyönnistä. Se ei siis ole kiinni ruokavaliosta, että onko joku idiootti ka hyökkää toisen kimppuun hänen ruokavalionsa takia. Sitä tekee ja joutuu kokemaan molemmat.

  Lapsien vegaanisuudesta haluan sanoa vielä sen, että yhtälailla sekasyöjä opettaa lapsensa omaan ruokavalioonsa kuin vegaanikin. Ainoa ero on, että vegaani opettaa ekologisempaa ja eettisempää ruokavaliota. Yleensä lapset sitten päättävät myöhemmin itse mitä syövät. Niinkun minä päätin 10-vuotiaana alkaa kasvissyöjäksi, vaikka olen ihan tavallisesta sekasyöjäperheestä.

 25. Annika saaresta kirjoitti:

  Olen sekasyöjä, mutta syön aika vähän lihaa. Ennen kaikkea siksi, että en halua aiheuttaa eläimille turhaa kärsimystä. Kun syön lihaa, ostan sen pientuottajilta tai luomuna, aina kun mahdollista.

  Molemmat linkkaamistasi artikkeleistasi on kirjoitettu aika tarkoitushakuisesti ja se näkyy kauas. Moniko kasvissyöjä tosiaan syö vain vihreää salaattia? Ja entä se lentojuttu. Ihanko tosiaan lihansyöjät eivät koskaan lennä? Minun kaveripiirissäni kyllä lentävät lomamatkoille. Artikelin vertailukohdat oli tosi oudot.

  On harmillista miten kritiikittömästi ihmiset lukevat mediaa ja jakavat asioita eteenpäin miettimättä itse.

  Ja oikeasti jengi on ihan ihmeellisen puolustuskannalla. En minä ole huomannut ympärilläni mitään ihmesyyttelyä siitä, että joskus syön hirvimakkaran. Eikä ole näkynyt kasviruokatuputusta (on ihanaa miten paljon nykyään on vaihtoehtoja, kokeeko joku niistä puhumisen tuputuksena?). Joskus saa lähinnä perustella miksi en syö aina lihaa ja puolustella milloin mitäkin kasviproteiinivalintaani. Ehkä se johtuu iästä. 18-vuotiaana näitä keskusteluja kyllä oli: ”Kasveillakin on tunteet, miten sä voit syödä niitä sitten!!” + muuta järkevää. Toisaalta nilkkaan ei myöskään kalahda, joten puolustusreaktiota ei tule. Olen aika lailla sinut valintojeni kanssa.

 26. I kirjoitti:

  Itse olen sekasyöjä, syön paljon kasviksia ja riistalihaa, koska perheessä metsästetään. Kotimaisen lihan käyttö kohtuudella on mielestäni ok, kukin syö tavallaan. Mieleen tuli kun ylempänä oli puhetta et jos lihansyönti loppuisi Suomesta, niin miten kävisi maito- ja lihatilallisten? Maaseudut tyhjenisivät entisestään ja ajaisivat ihmiset kaupunkeihin työn perässä… onko sekään sitten hyvä asia..? Todella kärkästä kommenttia täällä, taitaa vetää monilla tunteisiin vaikka moni muukin kuin ihmisten ruokavalio tuhoaa tätä planeettaa (teollisuus, muovijäte, sodat, taudit yms.)

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos kommentista <3

  • Maalaismuija kirjoitti:

   Kyllä se vaan valitettavasti on niin, että se maaseutu tyhjenee tällä menolla joka tapauksessa. Karjankasvattajat eivät saa työstään riittävää korvausta, hyvä jos saavat kulut kattaneeksi.. Tilakoot suurenevat, koska pienet eivät enää todellakaan kannata, joka varmasti vaikuttaa eläinten ”hyvinvointiin”, vaikka Suomessa asiat ovat vielä jollain tolalla, verrattuna moniin tuontimaihin.. Hienoahan se on puhua, että tuetaan paikallisia ja ostetaan sitä luomua ym. mutta niin vain täällä pätee kysynnän ja tarjonnan laki, kun halpaa on oltava, niin sitten halpuutetaan. Mielestäni eläinperäisten tuotteiden hinnat saisivat olla reippaasti kalliimpia. Tulisi myös mietittyä, miten paljon sitä ruokaa lentää roskiin.. Tiedän muuten tilallisia, jotka ovat siirtyneet kasvin- ja viljantuotantoon, hienoa 🙂

   Minusta on ihan järkyttävää, mitä määriä ihmiset nykyään mättävät sitä lihaa kitusiinsa. (Et sinä Umppu, jos syöt sitä vain muutaman kerran viikossa 🙂 Ennen liha oli juhlaruokaa! Minusta on hienoa, että kuitenkin yhä useampi alkaa olla valveutunut lihan- ja maidontuotannon ongelmista ja hillitsee kulutustaan, vaikka ei ihan vegaaniksi ryhtyisikään.

   Olen ollut kasvissyöjä 14-vuotiaasta asti, heti kun sain päätösvallan siitä, mitä lautasellani on. Jos joskus saan lapsia, varmaan tarjoan heille mahdollisuuden lihattomaan ruokavalioon, päättäkööt sitten itse myöhemmin, mitä haluavat tehdä asian suhteen.

 27. Ok kirjoitti:

  Mulla on kasvissyönnissä se periaate, etten syö ketään, joka on murhattu.

 28. Annika kirjoitti:

  Kuulepas. Mitäs jos ensin perehtyisit asiaan, ennen kuin kirjoitat huomion hakuisen blogitekstin asiasta, josta et tiedä mitään (minkä myönnät itsekin.

  • primebody kirjoitti:

   Sain paljon postaukseen liittyviä hyviä näkökantoja. Asia kiinnostaa henkilökohtaisesti. Eihän blogeja olisi jos pitäisi olla joka asian asiantuntija

 29. Laura kirjoitti:

  Taalla on niin paljon kommentteja etten jaksa niita alkaa lukemaan lapi. Otsikointisi lienee tarkoituksella provosoiva, ja kieltamatta se toimii, eksyinhan itsekin blogiisi vain sen takia! Varmaankin joku muu on jo maininnut, etta onhan se lehmakin kasvissyoja; siis lehma syo kasvikset ja sitten ihmiset syo lehman. Verrattuna sitten ihmiseen joka syo kasviksia. 😉 Jos oikeasti olet kiinnostunut lihan (ja kasvis-)syonnin vaikutuksesta maapallolle, suosittelen katsomaan Cowspiracy-dokumentin joka pitaisi loytya Netflixista.

 30. Maria Haverinen kirjoitti:

  Vedä pääsi perseestäsi ja opettele ottmaan asioista selvää ja ajattelemaan.

 31. Paarma kirjoitti:

  Ei kannata kirjoittaa asiasta, josta on näin pihalla. Eikä btw moni lapsi haluaisi syödä eläintä, jos ymmärtäisi, millaisissa oloissa eläimet kasvavat ja miten teurastus tapahtuu. Kuka (lapsi) muutenkaan haluaa syödä kuollutta eläintä?

  • primebody kirjoitti:

   Tässä nyt oli lähinnä se pointtina, että mun mielestä olisi hyvä jos päiväkodeissakin olisi enemmn kasvisruokaa. Jos ei olisi joka päivä olisi sekin muutos parempaan…

 32. Selja kirjoitti:

  Totta, kasvissyönti voi olla tosi epäekologista jos syö vaan lehtisalaattia ja kaukana kasvatettuja ruokia. Mutta yleensä sekasyöjät syö ihan niitä samoja salaatteja ja kaukana kasvatettuja juttuja (vaikkapa Brasiliassa kasvatettua soijaa, jonka ensin syö possu/lehmä ja sitten ihminen syö sen eläimen eli kuluttaa myös sitä soijaa). Mutta mikään noissa asioissa ei oo mustavalkoista 🙂 Ympäristön kannalta kaikista parasta olisi syödä mahdollisimman lähellä ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa, oli se sitten lihaa taikka kasviksia. Kyllä suomessa on saatavilla paljon ekologista kasvis-lähiruokaakin, esim nyhtökaura, härkäpapu, juurekset ja monet kasvikset, viljat yms. Itsekin voi kasvattaa yrttejä ja salaattia ikkunalaudalla tai parvekkeella. Mä oon ollut elämäni aikana pitkään vegaani, mutta nykyään Atlantin rannalla asuessani oon alkanut syödä mm. miehen itse kalastamaa kalaa, enkä näe siinä mitään pahaa. Mulle on tärkeää välttää eläinten tehotuotantoa ja ympäristön tuhoamista, ei kaikkea lihansyöntiä. Riistaa voisin syödä mutta sitä ei ole täällä helposti saatavilla ja se ei ole täällä lähiruokaa toisin kuin Suomessa. Ihanaa että pyrit saamaan selville eri näkökulmia <3 Elämä on valintoja täynnä, eikä kukaan voi tehdä aina absoluuttisesti oikeita valintoja. Se on tasapainottelua. Tärkeintä että pyrkii tekemään enemmän hyvää kuin pahaa.

 33. Qwerty kirjoitti:

  Taas tuo vanha ”tutkimus” joka lytättiin jo ilmestyessään. Huokaus. Sitä kuuluisaa maalaisjärkeä saa toki käyttää. Kummasta tulee enemmän kasvihuonepäästöjä: salaatista, joka tulee suoraan pellolta pöytään vai siitä, että ensin kasvatetaan lihakarjaa ja sille syötetään sitä salaattia monta sataa kiloa? Mieti Umppu, mieti.
  t.Sekasyöjä

  • primebody kirjoitti:

   Varmaan tajusit että nimenomaan olikin tarkoitus saada keskustelua aikaiseksi ja itseäni kiinnostaa ihmisten valinnat. On tullut todella hyviä ja rakentavia kommentteja asiasta ja sitten tiettyä näitä 😉

 34. Katarina Laiho kirjoitti:

  I honestly think that you are the stupiedst person that I’ve ever crossed online. Ilike it’s not even funny.

 35. Peeee kirjoitti:

  Oon pescovegetaristi (=syön kalaa, mutten muuta lihaa) puhtaasti siitä syystä, että liha oksettaa mua. Se maistuu oksettavalta, haisee oksettavalta ja mua on aina oksettanut ajatus syödä muita eläimiä yms. Lapsenakaan en suostunut syömään muuta lihaa kuin lihapullia ja jauhelihaa. Vegaanius myös kiinnostaa mua enemmän ja enemmän, koska musta on ällöttävää syödä jotain eläimestä tullutta (vaikka juusto onkin tällä hetkellä vielä liian hyvää, maidosta en kyllä muuten tykkää). Pointtini siis oli se, että kaikki ei lopeta lihansyöntiä eettisistä syistä, vaikka ne mun mielestä todella hyviä syitä onkin.

  Mua ei itseäni kiinnosta muiden ruokavalio muuten, mutta en mielelläni ole samassa asunnossa silloin, kun jonkun on pakko valmistaa siellä lihaa, koska se haju saa mut melkein oksentamaan. ?

 36. reetta kirjoitti:

  Oon tykännyt sun blogista ja pitänyt sua fiksuna. Mä syön lihaa jonkin verran, mutta ikinä en ole kuullut että mun kasvissyöjä ystävät valittaa lihansyönnistä päinvastoin tää on niin koomista just teidän kaltaiset ihmiset jotka ei ymmärrä toisia tai ottaa kantaa asioihin jota ei itse tajua niin arvostelette toisia. Jokainen kasvissyöjä on joskus syönyt lihaa. Se on niiden oma valinta ne tietää miksi ovat siirtyneet siitä pois. Lihan syöjä taas ei tiedä muuta siksi se on aina sama laulu lihan syöjät kitisevät kasvissyönnistä. En aijo jatkossa lukea sun blogia. Jotku asiat on parempi jättää kirjoittamatta jos ei ymmärrä, nykyajan liha tuotanto on perseestä miten paljon eläimet kärsii, kuinka monta eläintä kuolee turhaan tai syntyy laitoksissa, poikaset revitään emoilta pois. Jos perehtyisit millaista eläinrääkkäystä nykyaijan lihansyönti on en usko että kehtaisit edes kirjoittaa tälläisestä aiheesta. mutta hei, ”enhän mä voi muuttaa maailmaa tai satuttaa eläimiä mä olen vain umppu yks ihminen”
  ton ajatusmaailman ku evoluutio sais karsittua pois niin kummasti maapallo ois parempi paikka. Ihminen on pahin peto maanpäällä.

  • primebody kirjoitti:

   Nää kommentit en lue enää sun blogia. Olen pitänyt sua fiksuna ”mutta en enää” en voisi kirjoittaa blogia jossa olisin kaikkien lukijoiden kanssa samaa mieltä tai ajattelisin samanlailla asioista.. ei sellaisia ihmisiä ole. Ja kyllä lähes jokainen ihminen tässä maassa on syönyt lihaa ja ollut ihan yhtälailla osallisena siihen samaan asiaan mistä mulle nyt kerrot.. ei se ole sanomatta selvää että juurikin kasvissyöjä ei tee taas jotain muuta asioita mitkä saastuttaa. Me teemme kaikki niitä.

 37. Rei kirjoitti:

  Miksi olet sekasyöjä? Aiheutat tietoisesti kärsimystä ja kuolemaa viattomille eläimille ja aiheutat kiistattomasti enemmän kasvihuonepäästöjä. Haluan tietää syyt siihen.

  • primebody kirjoitti:

   Syön lihaa koska pidän sen mausta. Syön myös kalaa ja kanaa sekä kasvisruokaa. Lihaa näistä vähimmässä määrin. Söisin varmasti enemmän kasvisruokaa jos osaisin sitä valmistaa monipuolisemmin. Usein ne ruoat on omaan makuun liian mauttomia. Mulla ei ole mitään syytä miksi mun olisi pakko syödä sitä lihaa, mutta toistaiseksi se kuuluu mun normaaliin ruokailuun. On eri asioita mitkä on toisille tärkeitä. Mulle tärkeämpänä tulee lapset kun taas toisilla eläimet.

  • Pusu kirjoitti:

   Mutta jos lapset on niin tärkeitä niin luulisi, että olisi kiva että niillä on maapalloa vielä jäljellä elettäväksi tulevaisuudessakin.

   Tässä on tämä hassu argumentaatiovirhe, että vastakohdaksi otetaan pelkästään avokadoa ja lehtisalaattia syövä ympäri maailmaa lentävä vegaani ja sitten joku pelkkää riistaa ja luomumunia ja itse kasvatettuja nauriita kiskova lihasyöjä, joka ei koskaan matkusta kuin polkuveneellä. Totuushan on se, että Umpunkin ”ympäristörikosten” lista on aika pitkä (esim. aika tuore lentomatka maahan, jossa kuivuuden keskellä kirmaillaan vedessä jne.). Ja ei, tarkoitus ei ole syyllistää jokaista yksittäistä kuluttajaa mutta kun jokainen puolustelee niitä valintojaan sillä, että vei nyt jotkut vanhat rätit ja lumput kierrätykseen tai ”kun kaikki muutkin tekee tätä”, niin lopulta kukaan ei tee muuta kuin jatka samoja kulutustottumuksia, joilla ihan_oikeasi_maailma_tuhoutuu (eikä mitään ”jokaiselle on se hyvä tapa tehdä asioita eikä ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa”). Joissain asioissa meillä on ihan oikeaa tutkimustietoa ja kaikkia omia tapojaan ei yleensä saa yhdellä rysäyksellä kestävän kehityksen mukaisiksi, mutta tällainen selittely ja muiden osoittelu on vähintäänkin masentavaa. Jos siis ne omat lapset ja niiden tulevaisuus yhtään kiinnostaa.

 38. Leena kirjoitti:

  Todellakin hyviä pointteja!! Itse olen kasvissyöjä, muu perhe sekasyöjiä, tai mikä nyt se hieno nimitys lienee. Kaikelle on nykyään niin hienoja nimityksiä, että ei perässä pysy :).
  Mun ”ruokavalion” perustana on ennenkaikkea hyvä olo, olen vain todennut, että tämä on just MULLE paras vaihtoehto. Me ollaan kuitenkin kaikkia erilaisia (luojan kiitos), joten se mikä sopii mulle, ei todellakaan sovi ehkä just sulle tai naapurille tai sille kuuluisalle kummin kaimalle. Toki olen miettinyt paljon eettistä näkökulmaa myös. MUTTA. Esim. Nyt vain tänne Suomeen joudutaan tuomaan raaka-aineita pitkin maailmaa, niin ei sekään nyt ihan eettistä ole niitä lentokoneilla tai rahtilaivoilla pitkin meriä kuljettaa. Saatikka sitten tämä meidän ihmisten matkustus. Kyllä noi lentokoneet on niin kovia saastuttajia, että ei siinä mun salaatin syönti paljon paina, kun lennän etelän lämpöön… Toki eivät kaikki tietenkään matkusta. Mä kyllä matkustan… Ja eläinten oikeuksista, eihän kotieläintenkään pitäminenkään ehkä sitä eettisesti oikeinta valintaa ole, ihminen jiitäkin kasvattaa/jalostaa omaksi ilokseen. Että kyllä monen asian pitäisi muuttua, jos maapallo kasvissyönnillä meinataan pelastaa. Piece and love, ollaan ihmiset armollisempia toisillemme <3

 39. Juhana kirjoitti:

  Mulla ei ole mitään muuta sanottavaa tähän, kuin että henkilö joka haluaa pihvinsä paistettavan kuiviksi korpuiksi ei ole oikea henkilö sanomaan mitään kasvis- tai liharuuasta.

 40. Oikolukija kirjoitti:

  Opettele kirjoittamaan. Tai käytä oikolukuohjelmaa.

 41. Selja kirjoitti:

  Tossa ylempänä jo kommentoin postausta mutta pakko vielä sanoa että tosi kurjaa kun oot saanut näin paljon ilkeitä kommentteja 🙁 Netissä on ilmeisesti niin helppo haukkua nimettömänä kun vähääkään tulee puheeks semmonen aihe mikä jakaa mielipiteitä. Noi ilkeät kommentoijat vaan kaipaa rakkautta elämäänsä ja purkaa pahaa oloaan haukkumalla muita. Oot ihana ja rohkee <3

 42. Sara kirjoitti:

  En ota muuten kantaa asiaan, mutta ei lapsen kasvatuksessa ja ruokailussa ehkä ole järkeä kysyä lapsen mielipidettä.. 🙂 lapset tekee kuitenkin päätökset maun perusteella eivätkä he ole muutenkaan (tietenkään) perillä asioista. Ellei sitten koe, että olisi ok, että lapsi syö vain karkkia tms! T. Lihansyöjä

  • K kirjoitti:

   Samaa ajattelin. Aikuisella on enemmän tietoa ruuan ravitsemuksen, sen ekologisuuden ja eettisyyden suhteen, ja täten myös vastuu. Jos annetaan lapsen päättää, maistuisi aika monelle limpsat ja karkit lounaaksi.

   Myös näinpäin; lihansyönti on se normaali lähtöhta, elu normi kulttuurissamme. Entäs jos asian näkisikin niin että tarjoaa lapselle vegaaniruokaa (ymmärtäen ensin itse miksi niin tekee) ja antaa lapsen isommaksi tultuaan itse päättää mitä syö?

   Normeja ja perinteitä on tärkeä tarkastella ja punnita niiden oikeutusta lisääntyvän tiedon maailmassa.

 43. Maalainen kirjoitti:

  Vau, harvoin minä näihin otan kantaa, mutta nyt sen teen.
  Kiitos ensinnäkin blogitekstistä, tärkeä aihe!
  Minä olen kasvispainoitteinen sekasyöjä. Miksi nyt otan tähän asiaan kantaa, on keskustelu tuotannon eettisyydestä.
  Minä olen nuori maatalousyrittäjä. Minulla on karjaa. Pieni karja tosin, lypsyssä on tällä hetkellä n. 20 lehmää. Vuoden jokaisena päivänä nousen aikaisin aamulla ja hoidan karjani parhaan osaamiseni mukaan. Syötän, lypsän, rapsutan, kuivitan. Maatilan arki on raskasta ja sitovaa. Minä olen tieni valinnut, omasta tahdostani, verenperinnöstäni. Arjesta tekee raskasta myös negatiivinen, julkinen keskustelu maataloudesta, maanviljelijöistä, ja no, siitä tuotannon eettisyydestä. Tiedättekö sen tunteen, kun joskus vuotaa sydänverta? Minä vuodan sydänverta silloin, kun meistä eläintenpitäjistä puhutaan, kuin emme välittäisi eläimistä. Aika moni on tuonut esille eläinten kärsimyksen. Eläinten kärsimyksen? Mehän teemme kaikkemme, jotta eläimet eivät kärsisi. Meidän hyvinvointimme on riippuvainen eläintemme hyvinvoinnista. Emme me pidä niitä aiheuttaaksemme niille kärsimystä. Millaisina meitä oikein pidetään? Me kouluttaudumme alalle ja toimintaamme valvotaan, ja minäkin teen tätä rakkaudesta eläimiin. Tuntuupa hassulta kirjoittaa se! Minä en osaa edes kuvitella elämääni ilman karjaa. Katsooko peilistä takaisin siis eläinrääkkääjä, kun aamulypsyltäni tullessani pesen hampaitani? Ei. Tästä kaikesta voimaantuneempana minä hoivaan eläimiäni yhtä suurella sydämellä ja antaumuksella kuin tähänkin asti.
  Elämähän on niin hassua sen suhteen, kun puhutaan siitä, että pitää tehdä sitä mikä itsestä tuntuu oikealta. Mikä sitten on oikeaa, mikä hyväksyttävää ja mikä syntistä? Niinkuin kaikessa muussakin tässä elämässä, on niin monta tapaa tehdä asioita, niin myös syömisen suhteen. Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin, näin haluan uskoa.
  Varmaan vähän sekavaa tekstiä, ja jollekin merkityksettömiä sanoja. Tahdoin vain tuoda tämän esille. Huomenaamunakin nousen lypsylle, voimaantuneena siitä, että tiedän karjani olevan terve ja hyvinvoiva.

  Me, a vegan? Sorry I can’t, my cows need me!

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos loistavasta kommentista. Tämä koko teksti ja kommentit jäi sen verran vielä vaiheeseen että aion tehdä jossain vaiheessa postauksen ”makkarasta” kerron minkälaista on olla makkara yrittäjä ja tutustun aiheeseen tuttuni makkara firman kautta. Kerron minkälaista se on todellisuudessa.

  • Anni kirjoitti:

   Jos sinä kohtelet eläimiäsi oikein tekeekö se koko toiminnasta eettistä? Onko sinusta oikein, että ne sinun rakkaat lehmäsi menevät lopulta teurastamoon, jossa niitä potkitaan ja hakataan, jossa tainnutus epäonnistuu, ja jossa sinun rakas lehmäsi kuolee kärsien?
   Ja vaikka ne eivät sinne menisikään, onko oikein että porsaat viettää suurimman osan elämästään porsimishäkeissä, jossa eivät edes pääse kääntymään ja lehmät parsinavetoissa. Possuilta leikataan kivekset irti ilman kivunlievitystä, maitotuotantolehmät viettävät koko elämänsä joko tiineenä tai juuri synnyttäneenä, eivätkä silti saa toteuttaa luontaisia vaistojaan kun vasikat viedään niiltä, jotta niiden maito saadaan ihmisille.

   Hienoa, jos sinä kohtelet elämiäsi oikein! Mutta jos avaat silmäsi niin tajuat että se ei tee lihatuotannosta oikeutettua.

   • primebody kirjoitti:

    Musta oli nyt väärin sun alkaa haukkumaan ihmistä kuka nimenomaan kertoi kuinka hän pitää hyvää huolta omistaan. Nyt kärjistät asian ja raivoat ka vielä syyttelet sellaisesta toista mitä hän ei tee!

  • Maalainen kirjoitti:

   Hei Anni,
   kiitos kommentistasi.
   Tuntuiko sinusta, että yleistin kotieläintuotantoa? Huomasitko tehneesi sitä itsekin, teurastuksen osalta? Potkitaan ja hakataan, kuollaan kärsien? Saattaessani lehmän viimeiselle matkalleen, luovutan vastuun eläimen asianmukaisesta lopettamisesta seuraavalle henkilölle. Ja luovutan vastuun luottaen. Tunnen kyllä ketjun, ja tiedän päätepysäkin. Teurastamoilla työskentelevät ammattilaiset. Kuitenkin, niin kuin kaikessa, on myös tässä asiassa epäkohtia, kuten taannoin saimme nähdä julkistetuissa teurasvideoissa. Epäkohtiin täytyy puuttua. Tahdon uskoa, että teurastamoissakin toimitaan ammattimaisesti ja eläintä kunnioittaen.
   Kiitos että mainitset rakkaat lehmät, mutta tekstistäsi huokuu sarkasmi.. Minä kirjoitin ihan tosissani, ja tarkoitin mitä sanoin. Minä en voi edustaa kaikkia maidontuottajia. Mutta minä olen yksi heistä, eikä ammattiylpeyteni anna yhtään periksi vaatimattomuudelle ääneni kantavuudessa.
   Lehmät poikivat, eivät synnytä.
   Ja silmät avoinna tätä elämää opettelen, toimin arvojeni mukaan, tuen lähituottajia ja edelleen, samalla palolla hommiani teen.

  • Anni kirjoitti:

   Umppu: En ole missään välissä ”maalaista” haukkunut ja on aika erikoista sinulta noin väittää. Osoitin hänelle kiitollisuutta siitä, että kohtelee eläimiään hyvin. Halusit näkökulmia kasvissyöntiin mutta vaikutat olevan kovin negatiivinen kaikkeen, missä osoitetaan sekasyönnin epäeettisyys tai epäekologisuus. En tiedä vaikuttaako se vain siltä kommentteja lukiessa vai onko näin.

   Maalainen: en ollut sarkastinen kirjoittaessani. Varmasti eläimesi ovat sinulle rakkaita. Ihmettelen vaan sitä, että koko kieroutunutta tuotantoa voi puolustaa sillä jos itse toimii oikein. Edelleen, on hienoa jos kohtelet eläimiäsi hyvin enkä ole tippaakaan sarkastinen kun näin kirjoitan. Mutta se ei tee lihatuotannosta eettistä. Ja ihmettelen, että ne rakkaat eläimet voi luovuttaa eteenpäin paikkaan, jossa tietää, että niitä saatetaan kohdella todella väärin.
   Ja no, sillä ei ole mitään merkitystä kutsutaanko lehmän vasikan maailmaan puskemista synnyttämiseksi vai poikimiseksi, jokainen tietää kuitenkin mistä puhutaan eikä se sitä lehmän elämää muuta vaikka käyttäisi vähemmän inhimillistä sanaa.

 44. TJ kirjoitti:

  Loistavaa viihdettä 😀 Miten Pisa-tutkimuksissakin menestyneestä kansakunnasta voi kerta kaikkiaan löytyä näin älyllisesti laiskaa tekstiä tuottava yksilö?

 45. itsekin syön lihaa mutta hyvin harvoin ja silloin mielellään riistaa kirjoitti:

  Karjantehotuotanto on myös yksi suurimmista tekijöistä antibioottiresistenssin syntyyn (sorry mahdollisesti huono käännös, opiskelen ruotsiksi sairaanhoitoa, lähde Global folkhälsa). Antibioottiresistenssi taas on maapallomme suurimpia uhkia terveydelle. Eläimille syötetään antibiootteja ns ennaltaehkäisevästi jotta ne eivät sairastuisi ahtaissa ja likaisissa oloissa.

  • Tiiasara kirjoitti:

   Suomessa ei anneta ennaltaehkäisevästi antibiootteja tuotantoeläimille. Kuten monessa muussakaan maassa.

 46. Milja kirjoitti:

  Muihin asiavirheisiin en jaksa edes puuttua, mutta tuo lentokoneviittaus on jo ihan naurettava. Tässä on tosiaan verrattu koko lentokoneen kulutusta yhteen lihansyöjään, ja pitkänmatkan koneisiin mahtuu keskimäärin se 200 ihmistä. Eli yhden ihmisen osa on tosiaan sen puolisen prosenttia. Ja toisekseen ihan kuin kasvissyöjät ois ainoita jotka matkustaa ja lihansyöjät ei matkustais ollenkaan? Kuten jo itse mainitsit, et ole perehtynyt asiaan juurikaan. Siinä tapauksessa ei varmaan kannata alkaa kirjoittaan aiheesta blogipostausta, ilman että tarkistat faktat.

 47. Oona kirjoitti:

  Toivoisin että mikä tahansa ruokavalio, ihmiset ottaisivat selvää ruuan alkuperästä, esimerkkinä espanjalaiset tomaatit yms. Lisää pohdittavaa kasvihuoneista ja niissä kasvatetttavista ruuista:
  https://www.ecowatch.com/europes-dirty-little-secret-moroccan-slaves-and-a-sea-of-plastic-1882131257.html
  kannattaa tutustua aiheeseen vaikka googlaamalla plastic sea spain.
  Antaa aihetta miettiä?

 48. Yasmina kirjoitti:

  Olen vähän samaa mieltä kanssasi. Olen kuitenkin vähentänyt runsaasti lihansyöntiä, koska mielestäni ei ole terveellistä syödä päivittäin punaista lihaa. Suosin enemmän kanaa ja kalaa. Kanan ostan luomuna ja suosittelen sitä kaikille muillekin, vaikka kilohinta onkin reilusti kalliimpi. Punaista lihaa syön enää max. 5 kertaa kuussa. Yleensä kuitenkin vain 2 kertaa kuussa.

  Olen avannut hiljattain blogini ja sinne tulee mm. paljon terveellisiä reseptejä. Minulla on sairaus nimeltä lipödeema, josta koko blogin idea lähti 🙂
  http://www.avabella.fi

 49. Veera kirjoitti:

  Hauskaa, että nopealla kommenttien skannauksella mulle tuli sellanen mielikuva että vastaat vain kommentteihin jotka eivät kritisoi tekstiäsi. Molemmat jakamasi artikkelit ovat typeriä ja se, että otat niihin kantaa olematta yhtään kriittinen on vielä typerämpää. Kuinka moni kasvissyöjä syö PELKKÄÄ vihreää salaattia? Näissä uutisissakin kasvi- ja eläinperäistä ravintoa on verrattu KALORIEN perusteella ja totta kai vihreää salaattia pitää syödä enemmän kuin punaista lihaa jotta saavuttaa saman kalorimäärän. Molemmat uutiset ovat täyttä lukijoiden provosointia ja oman aatteen ajamista ilman vedenpitäviä perusteita ja ne menevät läpi vain ihmisille joilla ei ole tippaakaan medilukutaitoa tai lähdekriittisyyttä. Surullista.

  Fakta on se, että kasvissyönti on luonnolle moninkertaisesti parempi ratkaisu kuin lihansyönti eikä sitä salaatinlehtien hiilijalanjälki muuta.

  T. Sekasyöjä

 50. Sari kirjoitti:

  Ihan vaan jokainen miettisi hieman, millinen maailma olisi jos maatalaus ja tuotantoeläimien kasvatus lopetettaisiin…kuten vegetaristit ja eläisuojelukansa ideologiallaan ajaa takaa. Pelottava ajatus. Miten käy pohjoisten maiden kansoille jos tuo ilmastonmuutos ei olekkaan enään meistä kiinni. Toivottavasti minun ei tarvitse olla – ei kä lastemme- siinä tilanteessa kun värjöttelemme kylmissämme, ilman ruokaa, ilman avotulta, , salaa syöden kiinni saamamme eläimiä jotka siinä vaiheessa olisi ainutta ruokaamme. Annetaan karjankasvattajien tehdä tärkeää työtään ja edistetään omilla valinnoillamme, että kannatamme sellaisen lihan tuottamista joka on kunnioitus myös ruoaksi kasvavalle eläimelle. Nostan hattua karjankasvattajille jotka joutuvat tärkeän työnsä ohella turhautumaan näiden utopiassa elävien feikkiruokaa syövien ihmisten parjauksiin . Minulle on ihan sam millaisia litkuja tehosekoittimillanne väännätte. Minä syön lihaa, kalaa ja kasviksia – se on luonnollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.