Hae
Prime Life by Umppu

Mahtavaa Päivi Räsänen!

Olen aika usein ennakkoluulojeni orja ja työstän asiaa jatkuvasti. Otan usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ja valitettavan usein olen jotain tiettyä mieltä. hah.. Voin ihan rehellisesti sanoa, että ajatukseni ei ole esimerkiksi Päivi Räsäsen kanssa kohdanneet viimeaikoina, mutta tämä nainen yllätti mahtavan asian esiintulolla. Voit lukea jutun alla olevasta linkistä. Lähde: Ilta-Sanomat.

Mää oon usein miettinyt juurikin rokotteita ja niiden vastaisuutta. Itse rokotan lapseni rokotusohjelman mukaisesti ja kun matkustelemme paljon on lapseni saaneet rokotteet  reissuja varten varten, jos on ollut jotain esimerkiksi ylimääräisiä matkustaessa hieman kauemmaksi. Tuntuu että on jopa trendikästä olla rokoitevastainen mikä on aivan hullua. Rokotteet suojaa tappavilta taudeilta ja epidemioilta. Toki nykyään on saatavilla rokote vaikka vesirokkoa vastaan, mikä nyt ei ole sieltä vaarallisimmista päästä, mutta yhden lapsen kanssa lastenosaston eristyksessä istuneena hourailevan lapsen kanssa rokotan tältä taudilta aivan varmasti jatkossa. Haluan todella kyseenalaistaa niitä vanhempia, jotka eivät lastaan rokota että millä perusteella he haluavat altistaa lapsensa ja kaikki heidän ympärillä olevat ihmiset mahdolliseen tartuntaan… Myös Monna kirjoitti aiheesta: hopeavettä massuun ja silikoonia peppuun

Rokotuksista kannattaa muistaa se, että se suojaa henkilön itsensä lisäksi myös ympärillä olevia ihmisiä tartunnalta – myös niitä, joilla on luontaisesti heikompi vastustuskyky kuten vanhuksilla, lapsilla ja syöpäsairailla.

Entinen ministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) vaati Helsingin Sanomien mielipidesivuilla (15.1.) vaihtoehto- ja uskomushoitojen suitsimista erillisellä puoskarilailla.

 

Se että lapsella ei ole itse mahdollisuutta päättää asiasta eikä tuskin muutenkaan ymmärrystä  asiaan on tärkeää että nimenomaan ne vanhemmat kantavat sen vastuun lapsen ensisijaisesta hyvinvoinnista, sekä niistä ympärillä olevista. Mikä on ihan oikeasti peruste sille rokoitevastaisuudelle? Ymmärrän erikseen uusimmat rokotteet, mistä ei ole tarpeeksi tutkimustietoja.  Meillä on täällä ihan tarpeeksi jo niitä tappavia tauteja ja niitä ei tarvita yhtä ainutta lisää. Sitten toinen paljon pinnalla ollut asia on tämä hopeavesi. Hep nostan kädet ylös ja kerron, että sitä löytyy mun kaapista. En ole sitä koskaan juonut, enkä missään nimessä juottanut lapsille.. ehkä jotain naurattaa mutta olen käyttänyt sitä lähinnä villamaton ja sohvan ”desinfiointiin”… Mua alkoi jo vähän itseänikin naurattaan.. ja unohdin että välillä oon suihkassut sitä iholle, jos se on vaikka ollut auringon polttama tai käyttänyt vastaavassa tilanteessa. Toki sama litran pööti on jo ollut hetken kaapissa ja lähes täynnä, eli käyttö on maksimissaan kerran kahdessa kuukaudessa.

Asiantuntijat pitävät juuri tuhkarokkoa suurimpana uhkana. Mitä laajemmin väestöä rokotetaan, sitä heikompi on epidemia ja sitä paremmin puolustuskyvyltään heikot selviytyvät. Rokotusvastaisuuden leviäminen on outoa. Asiasta on saatavissa helposti tietoa internetistä, silti monet ihmiset ovat valmiita riskeeraamaan omansa ja lähimmäisensä hengen.

Joissain asioissa mun on vaikea ymmärtää outoutta ja tää on juuri sellainen. Voin sanoa, että tässä viimeisen pari kuukautta enemmän tai vähemmän kipeänä ollessani on ainakin oma vastustuskyky niin heikko, että jos näen jollain nenän vuotavan nousee mulla samantien kuume ;).  Jotenkin tuntuu että kaikki menee jo monessakin määrin överiksi. Aamulla syödään siemeniä ja lounaaksi imeskellään puunjuurta.. pestään hiukset kananmunalla ja tehdään kaikkia muita ihmeellisiä asioita. Vaikka maailma kehittyy niin ei ne uudet asiat todellakaan aina ole hyviä juttuja. Musta on erittäin tärkeää että tästä asiasta puhutaan ja nimenomaan jopa syyllistetään ihmisiä. Jos et rokota voit aiheuttaa sillä vaaraa niin sille omalle lapselle, sekä niille heikommille ympärillä. Joku täysin tuntematon voi joutua ”uhriksi” haluamattaan. Olen kirjoittanut useita postauksia uusista asioista ja siitä, kuinka pelottavaa se välillä on. Missä on ihmisten tavallinen maalaisjärki monessa asiassa? Jotenkin kaikki vedetään nykyään överiksi. Sulla pitää olla ruokavalio, treeniohjelma, pitää levätä, ei stressata, olla sitä olla tätä… jos siinä ei pikkuhiljaa ne stressi levelit nouse niin missä sitten. Kokoajan joka tuutista tulee kamalaa painetta, että ihmisten pitäisi olla super ihmisiä ja jaksaa jotain aivan älyttömiä asioita.

 

 

Kuvan asu: Paita ja korvikset Zara, musta paita* ja housut*  House of Brnadon*,

Kuvat Noora Näppilä

Lue edellinen postaus: Meneekö lasten harrastaminen liian vakavaksi?

Tai rasvaisen ja epätasaisen ihon luotto meikit

-Umppu

 

27 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  En ole rokotevastainen, mutten myöskään kiljuen juokse ottamaan kaikkia rokotuksia. Itse lasteni kohdalla olen tehnyt niin, että ensimmäisen vuoden aikana en anna ollenkaan rokotuksia siitä syystä, että lapsen immuunipuolustus kehittyy eniten ensimmäisen vuoden aikana. En halua ”sotkea” luonnollista kehittymistä. Ensimmäisen vuoden jälkeen olen antanut pikkuhiljaa rokotteet. Terveitä lapsia ovat olleet.

  Ja vielä tuohon kun kirjoitit, että saisi jopa jollain tasolla syyllistää rokottamattomien lapsien vanhempia, niin rokottaminenhan ei ole pakollista. Että niin kauan kuin niin on niin millähän oikeudella kukaan voi syyllistää ketään..?

  • primebody kirjoitti:

   No juurikin sillä että ne rokottamattomat ihmiset voivat saada tartunnan ja tartuttaa muita…

  • Anna kirjoitti:

   Myös rokotetut voivat saada taudin ja levittää tautia.

  • Anna kirjoitti:

   Ja kysyin millä oikeudella, en minkä syyn vuoksi.

  • kissa kirjoitti:

   Anna, jos joku tekee selvästi moraalisesti väärin ja siitä on haittaa muille, niin silloin pieni syyllistäminen ei ole pahasta. Ihan samalla tavalla kun passiivinen tupakointi on haitaksi muille ihmisille, syyllistetään tupakoitsijoita.

  • Lastensuojeluilmoitustarpeen kirjoitti:

   Entä jos lapsesi olisi sairastunut tuhkarokkoon tuon ensimmäisen vuoden aikana ja kuollut? Tiedätkö kuinka helposti nuo taudit leviää, joita vastaan on ihan asianmukaisesti rokotteet kansallisessa rokotusohjelmassa?! Ei se ensimmäisen vuoden tuoma ”immuniteetti” kulkutaudeilta suojaa, ja sellaisen lapsesi voi saada neuvolakäynnine yhteydessä toiselta vastuuttaman vanhemman lapselta. Nuo kulkutaudit ovat syystä hävinneet Suomesta lähes täysin, oikeaan aikaan annettujen rokotteiden ansiosta.
   Varmaankin rokotusohjelman laatijat ovat perehtyneet rokotusasioihin HIEMAN syvällisemmin kuin kaltaisesi musta tuntuu-tyypit… huhhuh.

  • Maarit kirjoitti:

   Et ole rokotusvastainen, mutta silti saatat sekä oman lapsesi, sekä myös muut vaaraan antamatta rokotusohjelman mukaisia rokotuksia lapsesi ensimmäisen elinvuoden aikana!! Ja kaikki nämä olisivat erityisen tärkeitä juuri ensimmäisen elinvuoden aikana. Nämä pienet kuuluvat riskiryhmään!! Vrt. THL: n tiedotteet esim rotoviruksista johon menehtyi useita pieniä ennen rokotteen tuloa. Oikeesti? Onko näin suppea ja surkea tietämys? Pitäisikö perehtyä enemmän epidemiologiaan?? Ei voi ymmärtää tämmöistä välinpitämättömyyttä! Hyvä Umppu ja kiitos kun tuot näitä esille. Toivottavasti näistä viisastutaan ?

 2. Lumia kirjoitti:

  Terveydenhuoltoalan ammattilaisena on pakko todeta, että kirjoituksesi oli täyttä asiaa. Hienoa, että otat kantaa myös tähän asiaan, jospa se edesauttaisi sitä, että ihmiset ottaisivat rokotteita lapsilleen. On pelottavaa, miten lapset ovat täysin vanhempiensa päätösten armoilla. Sääli, että jonkun lapsen täytyy mahdollisesti kuolla, ennenkuin vanhempien silmät aukeavat tälle asialle.

 3. Jenni kirjoitti:

  Joo kyllä pienen vauvan äitinä hirvittää kun sen tuhkarokkorokotteen saa vauva vasta vuoden iässä ja sitte on näitä ääliöitä jotka varta vasten jättää lapsensa rokottamatta ja altistaa kaikki vaaralliselle taudille.
  Mun mielestä tässä kohtaa pitäis itsemääräämisoikeuteen puuttua ja tehdä nuo rokotusohjelman rokotteet pakollisiksi kaikille joille ne voidaan antaa.
  Ilman rokotuskorttia ei olis asiaa neuvolaan tai päiväkotiin muita lapsia vaarantamaan.

  Hyvä että sinäkin nostit tämän asian esiin!

 4. Elämän valintoja kirjoitti:

  Olen pohtinut jo vuosia miten maksat kestää kaikkia jauheita ja luontaistuotteita sekä muita villityksiä. Tällä viikolla sain kuulla lähipiirin vuosia erästä luontaistuote merkkiä syöneen joutuneen sairaalaan ja todettu maksan surkastuneen ja muuta selitystä ei löydy kuin syödyt luontaistuotteet. Maksan siirtoa odottaa ja toivoo eikä ole helpoimmasta päästä sekään toimenpide..
  En siis tuomitse muiden valintoja,mutta antaa ajattelemisen aihetta.

 5. Sandra kirjoitti:

  Toi on valitettavan tavallista myös ihan sairaalamaailmassa, että ollaan rokotteita vastaan. Kyllähän sitä saa tarkkana olla, mitä pistetään esim. Muutama vuosi takaperin tapaus jossa pistettiin ihmisiä käytetyillä neuloilla, mutta suurimmaksi osaksi oikeita rokotteita pistetään ja oikein.

  Mutta rokotteen tehtävä on suojata sinua ja ympärillä olevia ja jos on paljon kieltäytyjiä myös ns laumaimmuniteetti katoo, eli suoja myös rokottomattomilta.

  Kaikkien kannattaisi myös miettiä, että kun matkailu on lisääntynyt ja Suomessa koko ajan enempi ulkomaalaisia, myös taudit liikkuvat enempi, sen kautta jo Suomesta hävinneet taudit on tullut takaisin….

  En ymmärrä miksi jonkun tarvii aina vääntää tästä rokotuksesta (viitaten lähteeseen) toinen mikä on koko ajan esillä on että influenssa piikki oli väärä tai paska. Luin artikkelin kuinka lääkärit olis halunnut siitä erilaisen mutta jonkun päättäjän mielestä ei kannata lisätä resursseja… ihan kiva, jotkut taudit vaan voivat olla hengenlähtön syynä.

 6. Katja kirjoitti:

  Oletko miettinyt asiaa siltä kantilta, että rokotteet sisältävät usein kaikkia melkosen turhia lisäaineita kuten alumiinia ja näin ollen rasittavat elimistöä. Itse olen kemikaaliyliherkkä ja koetan siksi vähentää kehoni kuormitusta kemikaaleille, raskasmetalleille jne. Itse en ole täysin rokotevastainen, vaan otan ne ”pakolliset” rokotteet kuten jäykkäkouristusrokotuksen. Sen sijaan välttelen ylimääräisiä rokotuksia kuten influenssarokotuksia. Jokainen päättää tietenkin itse mitä tekee, mutta rokotteiden välttelyynkin on monia syitä.

 7. Katja kirjoitti:

  Ja vielä lisäyksenä tuohon puoskarilakiin, että monet hyötyvät ns. vaihtoehtoisista hoidoista kuten vitamiineista.

 8. Tuuli kirjoitti:

  Vesirokkorokotteella on tosi iso taloudellinen merkitys, kun rokotteen ansiosta vanhempi ei jää töistä kotiin sairaan lapsen kanssa. Siinä menee yleensä useampi päivä ja tämän taudin on tähän asti kokeneet lähes kaikki Suomen lapset. Se on ihan jäätävä summa rahaa mitä ne sairaspäivät maksaa työnantajille vuodessa koko Suomen tasolla.

 9. Äiti kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus. Voi kumpa ihmiset ymmärtäisi ottaa rokotteet, edes ne ”perus”.

 10. Jenna kirjoitti:

  Tämä oli ihan täyttä asiaa. Itseä kans hirvittää, että vartavasten altistetaan mahdollisesti tappaville taudeille kun ei rokoteta. Vielä kun rokotevastaisuus on lisääntynyt niin joukkosuoja heikentyy ja ne jotka eivät allergian vuoksi voi rokotetta ottaa altistuvat herkemmin vastoin tahtoaan.

  Ei sillä, olen itse kriittinen rokotteiden suhteen sillä että mietin tarkkaan onko jokin tarpeellinen. Tähän mennessä ottamatta on jäänyt vain ja ainoastaan sikapiikki. Hepatiitti rokotteista jouduin itseasiassa ottamaan aikataulujen takia yhden ylimääräisen. Tällä hetkellä huolestuttaa se, että mun rokotereagtiot voimistuu kerta kerralta ja mahdollinen allergia puhkeamassa…

 11. EiInfektioille kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus!

  Minusta on suoranaista typeryyttä jättää lapset rokottamatta. En todellakaan haluaisi tuhkarokkoa tai hinkuyskää takaisin, kun ne on jo kertaalleen saatu lähes katoamaan!

  Vesirokostakin sen verran. ett’ jos sitä ei lapsena sairasta, se voi olla vaarallinen aikuisena.

 12. J kirjoitti:

  En suoraan sanottuna ymmärrä tuota että ei rokoteta alle 1-v. lapsia kehittyvän immuniteetin vuoksi??
  Itse kannatan kaikkien rokotteiden ottamista, VARSINKIN, koska oma lapseni sairastui hinkuyskään ihan tässä nykypäivän Suomessa. Ensimmäisen rokotteet oli ehtinyt saada, mutta tehoa ei ollut vielä syntynyt. Hinkuyskä on vaarallinen tauti pienelle vauvalle ja onni onnettomuudessa lapseni keuhkot olivat jo sen verran kehittyneet, että selvisimme viikon sairaalareissulla (toki yskä kesti vielä monta kuukautta). Laumaimmuniteetin suojaa lapseni ei siis saanut.. Jokainen äiti tai isä tuskin kyseenalaistaa enää siinä vaiheessa rokotteita kun joutuu antamaan omalle lapselleen ”tekohengitystä”.

  Ja rokotevastaisuus on toisaalta helppoa, koska ei nykypäivän ihmiset tiedä minkälaisia tauteja polio, tuhkarokko, vihurirokko, kurkkumätä ja jne. Ja jopa vesirokko lapsena sairastettuna voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja.

  Suosittelen jokaista lukaisemaan THL nettisivuilta rokotusohjelmasta! On sitten puolesta tai vastaan.

 13. Lovisa kirjoitti:

  Meilläpäin oli tuhkarokko epidemia kaksi vuotta sitten. Se pääsi leviämään Steiner -koulussa, jossa suurin osa lapsista oli rokottamattomia. Yllättäen iso osa näistä lapsista saivat tämän rokotuksen kun uhka tuli tarpeeksi lähelle… Mitäs tämä kertoo? On luotettu laumasuojaan, mutta kun oma lapsi on vaarassa sairastua oikeasti, ei rokotuksesta enää kieltäydytäkään.
  Vanhat, hyväksi havaitut rokotteet tulisi kyllä ottaa lapselle, mutta me jätimme HPV -rokotteen ottamatta teini-ikäiselle lapselle syystä että rokote on uusi ja hyvin kiistelty, sen antaminen on haittavaikutusten vuoksi lopetettu mm. Japanissa. Onneksi lapsi uskoi meitä, hän olisi voinut jo ottaa sen omalla päätöksellä.

 14. Tanja kirjoitti:

  Itse otan lapselle rokotteet jotka olen itsekkin lapsena saanut. Eli (perus) rokotteet. En ottanut lapselleni edes rota-rokotetta. Vaarallinen tauti siis alle 1-vuotiaalle lapselle. Mutta rokotteen ottaneet, joutuvat vanhemmat varomaan lapsen ulostetta jonka myötä vanhempi voi siihen sairastua. Sitten tullaan tähän ”vesirokko rokotteeseen”. Otettu ohjelmaan vain sen takia jotta säästöjä saataisiin, mutta vesirokko on aina ollut normaalia sairastaa vaikka nyt vanhuksena on riskimpi sairastaa vyöruusuun. Mitä sitten jos kaikki ottaisi kyseisen rokotteen ja menisi 20-vuotta eteenpäin aikaa. Sitten muutama ihminen sairastuisi rokkoot. Tulisi kauhea EPIDEMIA pelko! Uutiset ja lehdet huutaa hoosiannaa ja ihmiset menee sekaisin. Siis sairaudesta joka on ennen ollut normaalia sairastaa?
  Rokote on hyvä ihmiselle eli aikuiselle antaa joka ei ole kyseistä tautia sairastanut. Silloin se voi olla hengenvaarallinen.

  • Rota-rokotus?! kirjoitti:

   Me ollaan otettu Rota-virus rokotteet sen jälkeen muille lapsille,kun ohjelmaan tulivat. Ensimmäiset lapset sai Rotan eikä silloin ollut rokotetta ja kolme lasta oli sairaalassa nenämahaletkuissa 5päivää eristyksissä. Se riitti taudin voimakkuuden määrittelyks meille! Aikuisina me emme ole sairastuneet ja kerran kunnolla sairastanutkin tulee vastustus kykyisemmäksi ja sen jälkeen. Myöskään rokotteiden jälkeen nuorimpia vaippaa vaihtaessa ei ole tullut mitään.

  • Maarit kirjoitti:

   Tuossa jo ylempänä postasin tästä rotavirusrokotteesta.. erityisen vaarallinen riskiryhmille, ja etenkin vauvoille. Kannattaa tutustua tilastoihin, mitkä kertovat kuolleisuuden alle 1-v. On ikävää ja surullista katsottavaa.. Erityisen typerää olla ottamatta rokotetta sen takia että mahdollisesti vanhempi sen saisi. On totta, että tämän voi saada kakkapyllypesun yhteydessä, mutta aikuiselle terveelle ihmiselle se ei ole hengenvaarallinen!! Toisin kuin immuunipuutteisille riskiryhmään kuuluville, kuten alle 3 v lapsille, vanhuksille tai muutoin sairauden vuoksi immuunipuutteisille. Eikö tämä nyt herätä mitään ajatuksia?? Ja vesirokkorokote!! Tauti ei välttämättä ole itsessään paha, mutta se jälkitaudin mahdollisuus kuten keuhkokuume voi olla kohtalokas kun immuniteetti on heikentenyt! Nyt oikeesti järkikäteen näiden rokotuksien suhteen. Onneksi näyttää että tämä rokotusvastaisuus painottuu lähinnä tietylle alueelle Suomessa, ja suurin osa kuitenkin toimii niinkuin kuuluukin, huh!

  • Maarit kirjoitti:

   Pitää vielä lisätä, että myös ajan hermoilla on syytä liikkua. Rotovirus on yleistynyt vasta viime vuosina, joten se on nyt se ”perusrokote”, jonka luultavasti sinäkin olisit saanut, mikäli sikäli se olisi ollut silloin rokoteohjelmassa.

  • Ilona kirjoitti:

   Itseasiassa perusterveelle ihmiselle rotavirus ei käytännössä voi tarttua ulosteen välityksellä. Jos on jokin immuniteettia heikentävä sairaus, voi silloin olla pieni riski.

   Ja vesirokko on jo itsessään kurja viikon kestävä tauti. Pahimmillaan satoja erittäin voimakkaasti kutisevia rakkuloita joista lapsi joutuu kärsimään. Ja vanhempi olemaan töistä pois viikonkin. Saati sitten vesirokon jälkitaudit, jotka voivat pahimmillaan tappaa.

   Ei suomalaiseen rokotusohjelmaan oteta heppoisin perustein rokotuksia. Esim. vesirokkorokotus on ollut markkinoilla yli 15 vuotta ja on erittäin hyvin tunnettu, eikä rokotteella ole todettu vakavia haittavaikutuksia ja sitä on kuitenkin annettu yli 200 miljoonaa annosta.

   Kannattaa tutustua faktoihin hyvä Tanja ennen kuin alkaa viisastelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.