Hae
Prime Life by Umppu

Kun tehdään itsestä numero!

Maailma on muuttunut todella paljon ihan muutamassa kymmenessä vuodessa. Kun olin lapsi poltettiin niin autossa kun lentokoneessa röökiä. Moni asia oli sallittua mikä nyt tuntuu ihan kummalliselta. Tänään juuri nauroin ääneen sille, että kun halusin teiniä ottaa selfien piti kamera kääntää väärinpäin kuvanottoa varten ja odottaa niin kauan kunnes filmirulla oli täynnä ja mennä valokuvaamoon kehittämään kuvat. Filmirullan kehitys maksoi noin 10e… saati mitä se oli markka aikaan. Kaiken lisäksi sun ottama selfie saattoi olla pilalla tai siitä puuttui esimerkiksi pää. Kaikki oli vapaampaa, mutta kotona elämä oli ehkä kurinalaisempaa kun nyt. Lapset teki kotitöitä, koska siihen opetettiin jo pienestä asti. Nyt tuntuu että lapset hyvä kun tietää mikä on tiskikone tai he kuvittelevat että roskapussit vain katoavat kun käynyt pieru saharaan. Elämä on tietyllä tasolla nyt paljon vapaampaa. Mistään et saa kieltää tai sanoa tai puuttua, koska pelätään seurauksia. Me saamme olla sellaisia kun haluamme mikä on hyvä asia, mutta se tuo myös niitä ei hyviä asioita pinnalle.  Nykyään kaikkien pitää seistä jonkun aatteen, periaatteen tai arvon takana. Tavallisena olo on epätrendikästä.

 

Yksi asia mitä ihmettelen suuresti on  kun omasta tekemisestä tehdään nykyään hirvee numero. On monta asiaa mitä en välttämättä itse allekirjoita, mutta kuitenkin suvaitsen ja hiljaa hyväksyen. Vaikka yhtenä esimerkkinä uimahallikäyntini. Olin perheen kanssa uimahallissa. Uiminen on kivaa, mutta kolmen lapsen kanssa aika työläistä. Sain 10 minutin hetken, että pääsin yksin saunaan. Ajattelin että nyt voin ihan hetkeksi sulke silmät ja vajota omiin ajatuksiin. Selkäni takaa alkoi kuulumaan voimakas lutkutus ja minun oli pakko kääntyä katsomaan mitä sielä tapahtuu. Kyseessä oli imetys. Lapsi oli arviolta noin 4-5 vuotias.

Imetys on täysin normaali asia ja ymmärrän varsinkin vauvoilla, joilla se on ainut ravinto, että sitä tissiä syödään silloin kun on se hetki eikä se katso aikaa eikä paikkaa. Imetys (tai tuttipullo) on myös vauvan luonnollisin tapa saada ravintoa ja onkin se ainut mistä sitä saa.  4 vuotias selviää ilman rintaa, koska saa muuta ravintoa. Mun on pakko sanoa, että musta se tuntui itsestä jotenkin todella kiusalliselta ehkä vähän ällöttävältä  tai no ehkä vain tunsin oloni vaivaantuneeksi. En osaa selittää miksi, mutta tuntui. Kuitenkin suvaitsin hiljaa asian vaikka en itse olisi toiminut samalla tavalla. Musta vaan  jotenkin tuntui siinä hetkessä siltä, että äiti ajatteli ”koska mulla on oikeus” ja jos katseeni olisi yhtään kauemmin hänessä viipynyt olisi tullut ”mitä sää siinä toljotata” tai jokin muu naseva kommentti. Tämä voi olla toki ajatus vain mun  omassa päässä, mutta koen että vaistoan ihmisistä niiden fiiliksiä ja viboja ja tälle kertaa ne ei ollut positiiviset. Onko teidän mielestä esim julkinen sauna hyvä paikka imettää ja nyt puhun lapsesta mikä on lähempänä eskari ikää, kun vauva aikaa? En siis puhu vauvoista vaan lapsista, jotka syövät jo ihan tavallista ruokaa ja saavat ravintoa myös muutenkin kun rinnasta kenelle imetys ei ole siinä hetkessä välttämättömyys. Ainakin itse kolme lasta imettäneenä halusin tehdä myös sen intiimisti ja ihan rauhassa pois katselta. Toki sauna on rauhallinen paikka, mutta myös monelle se rentoutumispaikka.

Ja haluan tarkentaa sen verran, että olen imetysmyönteinen ihminen. On asia sitten mikä tahansa minkä joku toteuttaa erilailla kun valtaväestö niin miksi siitä on edelleen tehtävä numero. Olet sitten uskovainen, vegaani,  muunsukupuolinen tai mikä tahansa. Vaikka itse syön  esimerkiksi lihaa niin ei mun tarvitse sitä tuoda millään tapaa esille, mutta miksi kasvissyöjät usein tuovat ja moralisoivat kuinka liha on ”murha”. Mulle on myös ihan fine jos joku on kasvissyöjä. Se että puolustetaan omia valintoja on myös ihan fine, mutta jos se menee siihen vastakkainasetteluun niin siitä en henkilökohtaisesti pidä.

Yleensä sitä vaan lutvitaan muutoksien mukana oli ne miellyttäviä tai ei. Kaikkea ei voida muttaa sellaisiksi että ne miellyttäisi kaikkia. Jotenkin nyt vaan koen asian sellaiseksi, että on hienoa ja trendikästä olla erilainen ja tuoda sitä jopa provosoivasti esille.

Moni asia ainakin pelottaa mua ja mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Koitan mennä eteenpäin tässä elämässä maalaisjärjellä ja hyväksi havaitulla nikseillä. Saan olla siitä onnellinen että olen elänyt ihanan, tasapainoisen ja onnellisen lapsuuden. Mulla ei ole mitään traumoja tai asioita mitä en ole omassa elämässäni käsitellyt. Koen olevani hyvinkin tavallinen ihminen. Ja niinkuin olen jo monesti sanonut olkaa sellaisia kuin haluatte, mutta älkää tehkö sitä vaan siksi että se on trendikästä. Jos joku haluaa kasvattaa lapsensa ilman sukupuolta niin sen tehkööt, mutta tuskin se on se ainut ja oikea tapa eikä siitäkään tarvi tehdä mitään numeroa. Toki on hyvä että asioita nostetaan esille mutta se ihme möyhääminen alkaa tuntuun jo oudolta. En väitä että ne kaikki tavat ja asiat mitä itse teen on kaikkien muiden mielestä ok, mutta pyrin tasapainoiseen ja ihan tavalliseen arkeen. Mitä normaalimpaa ja tasapainoisempaa sen parempaa.

lue edellinen postaus: Onko mulla varaa?

-Umppu

 

 

26 kommenttia

 1. Äiti kirjoitti:

  Jes, sama vaivaantunut olo täällä! Imetän edelleen omaa lastani (10kk juo päivällä nokkamukista ja unien yhteydessä syö tissistä) ja mutta taaperoimetys on jotenkin vaivaannuttavaa ja vähän vastenmielistä tilanteessa jossa ollaan pienessä/lähekkäin julkisessa tilassa. Meillä imetys on rauhoittumis juttu jota tehdään omassa tilassa ja nautitaan siitä, vauvan ollessa isompi en ole kokenut tarvetta heilua tissit paljaana muiden katseiden alla. Anyway jokainen tyylillään, mutta samaistun kantaasi!

 2. Miriam kirjoitti:

  Jaa-a. Onhan se edelleen superfoodia ja luonnollinen vieroittumisikä on 2,5-7 v. (siksi niitä sanotaan maitohampaiksi) Uidessa ja saunoessa voi tulla jano, rinta voi olla lapsellekin sitä rentoutumista uimahallin hälinän keskellä. Kaikki ei halua imettää julkisesti ja sen valinnan voi ilman muuta tehdä, joillekin se taas on ihan tavallista. Liittyikö tuohon siis jotain muuta huomiota herättävää kuin imemisääni? 😀 En pääse imettäjän pään sisälle sen enempää kuin sinäkään, joten ei voi tietää mitä hän olisi sanonut, jos olisit tuijottanut. Jos on niin rohkea ja rento että imettää lasta julkisesti niin tuskin kovin pahasti siitä hämmentyy, vaikka ei kai saunassa muutenkaan ole tapana tuijottaa.

 3. Myöskin imettäjä kirjoitti:

  Olen kanssasi samaa mieltä, että ison lapsen imettäminen julkisissa tiloissa ei ole enää sopivaa. Olen itse myös erittäin imetysmyönteinen ihminen ja se joka yleensä paasaa siitä että vauvaa saa imettää missä tahansa kun tilanne sitä vaatii, kunhan tekee sen muita kunnioittaen, eli mieluiten suojaa itseään hieman vaatteilla tai harsolla eikä ole molemmat tissit paljaana kaiken kansan edessä. Vauvan nälkä ei katso aikaa eikä paikkaa, mutta muut ihmiset on otettava huomioon, kyse on kuitenkin vain ruokailusta, eikä mistään paljastelusta. Kuitenkin noinkin vanhan lapsen imettäminen ei ole enää millään tapaa välttämätöntä, eikä oikein istu nyky-yhteiskuntaan. Tietenkin jokainen saa tehdä mitä haluaa, mutta mielestäni muiden ihmisten ei tarvitse olla todistamassa ison lapsen imettämistä, koska siinä ei ole enää kyse pelkästään ravinnosta, vaan pikemminki tavasta, jolla äiti antaa lapselleen läheisyyttä. En sano että siinä on mitään väärää, mutta se alkaa kuitenkin olla jo todella intiimiä, kun lapsi on noin vanha, eikä näin ollen kuulu mielestäni ulkopuolisten silmille.
  Tämä on toki vain minun mielipiteeni ja perusteluni sille. Mutta sinun asemassasi Umppu olisin myös tuntenut oloni vaivautuneeksi, enkä olisi voinut saunaan enää jäädä.
  Mielestäni asiallisesti kirjoitit aiheesta, mutta ehkä hieman enemmän kautta rantain olisin itse kertonut tilanteesta, ettei kyseisiä henkilöitä vaan tunnisteta tekstistä.
  Kiitos kivasta blogista ja hyvää syksyä! 🙂

 4. Pah kirjoitti:

  Moi, itse olen imettänyt lastani kaksi vuotiaaksi asti. Hänelle jäi vauva-ajoista tavaksi juoda aina saunassa maitoa. Imetin myös julkisissa saunoissa ja muistan, että tein sen vähän häpeillen, usein aloin selitellä muille miksi imetän, kun lapsi on jo yli vuoden ikäinen. Tällainen ilmapiiri on kyllä harmillinen, kun tosiaan se lapsen luonnollinen vieroitusikä rintamaidosta on yleensä 3-4 vuotta. Saunassa aika usein tulee jano, etenkin lapsella, jonka nesteen tarve saunoessa lisääntyy huomattavasti enemmän suhteessa aikuiseen.

  • primebody kirjoitti:

   Ymmärrän pointin mutta en ymmärrä. Eihän saunassa lapsilla oo esimerkiksi vesipulloa mukana. Ymmärrän myös sen äiti/lapsi hetken mutta ymmärretäänkö siinä muut kanssaolijat?

 5. Jenni kirjoitti:

  Täysin sun kanssa samaa mieltä sinun kanssasi. Olisin itse varmaan jopa poistunut saunasta. En todellakaan pystyisi nauttimaan omasta hetkestäni tuossa tilanteessa. En tiedä miksi mutta musta se on jotenkin pervoa imettää noin pientä lasta. En vaan koe että se on sille lapselle enää mitenkään hyödyksi ja ai kamala miten noloakin nyky yhteiskunnassa jos kaverit tietäisi. Pelkästään ajatus siitä miten lapseni voisi tästäkin syystä joutua kiusauksen uhriksi saisi mu miettimään kaksi kertaa imettääkkö vielä tuollon vai voisiko se lapsi sitten juoda siihen janoonsa siellä saunassa vaikka vähän vettä. Jos tämä meinaan herättää jo minussa aikuisessa ja melko suvaitsevaisessa ihmisessä ihmetystä. Mitä se tekee niissä vanhemmissa lapsissa. Tämä on vähän mun mielestä näitä asioita kun ei uskalleta vierottaa lasta tutista,tuttipullosta,vaipasta jne. kun koetaan että näin pääsee helpommalla.

 6. Anna kirjoitti:

  Samaa mieltä. Mun mieleistä se on jollakin tavalla ällöttävää jos tuon ikäistä vielä imettää..

 7. Minna kirjoitti:

  En ole koskaan tainnut kommentoida mihinkään postauksiin, mutta nyt jotenkin osu ja upposi tää teksti! Itteäni myös ärsyttää ja ihmetyttää nykymaailmassa se että kaikki aatteet täytyy tuoda tosi vahvasti esiin. Esimerkiksi juuri jos on vegaani, niin vaikka Facebook tykitetään täyteen ”liha on murha” meemejä ja muita linkkauksia.
  Eihän me ns. normi ruokaakaan syövät julisteta joka paikassa mitä me syödään ja mikä on oikein ja väärin. Kaikki syökööt mitä syö. Sama juttu tossa lapsen kasvatuksessa, maalaisjärki on unohtunut monessa asiassa. Tää on asia mikä tuntuu nostavan itellä tunteita eniten. Missään ei oikein enää pidetä kuria lapsille tai sitä ei uskalleta pitää.. en mä mennyt rikki siitä jos joskus tukkapöllyä sain 😀 Itellä on kaksi poikaa ja kyllä mä toivon että niistä saan kasvatettua tavallisia työtä pelkäämättömiä aikuisia MIEHIÄ, en henkilöitä 😉
  Ja tuo imetys juttu, niin hieman ehkä ällöä..jos sen ikäistä lasta vielä imettää niin se on ihan ok, mutta voihan se tehdä jossain muualla kuin julkisessa saunassa..
  PS. Tykkään kovasti lueskella sun kirjotuksia 🙂

 8. Susanne kirjoitti:

  Otan sen verran kantaa siihen miksi kasvissyöjät pitävät meteliä ruokavaliosta. Kyseessä on usein joko eläinrakkaat ihmiset tai ympäristöä suojelevat. Tottakai silloin haluaakin vedota lihansyöjiin, että please lopettakaa lihansyönti, jotta meidän maapallo ei tuhoudu tai sitten kokee suurta empatiaa eläimiä kohtaan ja toivoo myös muiden ihmisten alkavan tuntea myötätuntoa eläimiä kohtaan. Minusta pitääkin pitää ääntä sellaisista asioista, jotka oikeasti vaarantavat lapsemme tulevaisuuden täällä maapallolla. Valitettavasti lihansyönti on yksi niistä.

  • primebody kirjoitti:

   Onhan niitä asioita toki muitakin.. maapallo hukkuu kohta jätteisiin ja meri on täynnä roskista muodostuneita riuttoja.. on huumeongelmaan ja ties sun mitä. Joo ymmärrän pointin, mutta niinhän se menee että toista ihmistä ei voi muuttaa. Mulle taas tärkein asia on lasten oikeudet ja en voi ymmärtää ihmisiä jotka eivät pidä lapsista. Silti se mun asiasta paasaaminen tuskin muuttaa lapsia vihaavaa ihmistä lapsirakkaaksi

 9. Susanne kirjoitti:

  Pakko kommentoida vielä. Siis tutkimukset osoittavat, että juuri suurin syy siihen, että maailma hukkuu roskaan ja saasteisiin on lihansyönti. Varsinkin lapsirakkaiden luulisi haluavan ajatella, että maapallolla on ylipäätään elämää vielä kun he ovat iäkkäitä. Tätä menoa ei ole. Harmittaa tosi paljon, ettei ihmiset opiskele asiaa, lue tutkimuksia ja usko tutkijoita. Vaikka eläimistä ei välittäisi pätkääkään, paras tapa pitää huolta lapsistaan on turvata heille tulevaisuus. Ympäristöä tuhoamalla lapsemme ei näe eläkepäiviä. Itse vielä vuosi sitten söin lihaa, mutta en vain halunnut enää sulkea silmiäni varsinkin kun olen äiti. En halua ajatella, että mun lapsi ei elä vanhaksi sen takia että tää pallo tuhoutuu saasteisiin. Ja kyllä, paras ja nopein tapa on siirtyä kasvissyöntiim. Tästä pitääkin paasata niin pitkään, kuin vielä voi. Ja juurikin lasten oikeuksien vuoksi.

  • Henna kirjoitti:

   Hei. Voisitko (Susanne) linkata tähän jonkun noista tutkimuksista/ tutkijoista? Itseäni kiinnostaisi oikeasti lukea joku akateemisesti kestävä (suomenkieleinen) tutkimus aiheesta. Enkä tätä tarkoita nyt minään hyökkäykenä kasvissyöntiä vastaan, haluaisin vaan aidosti lukea tuommoisen luotettavan tutkimuksen, en mitään vegaaniliiton lähteitä, ne on luettu jo.

   Itselläni ei sinänsä ole mitään kasvissyöntiä vastaan, mutta en vain itse koe pystyväni siihen ainakaan vielä, vaikka lihaa en paljoa syökkään. En nimittäin vielä ole onnistunut löytämään kanlle riittävän hyvää korviketta, jossa olisi vastaava protiini-hiilari-suhde. (Mm. Pavuille & pähkinälle olen allerginen ja liika kananmuna/maitotuotteet pistävät mahan sekaisin.) Siksi toivosinkin, etteivät (läheiset) ihmiset koko ajan painostaisi kasvissyöjäksi/vegaaniksi, vaikka toki asioitaan saa ajaa ja mielipiteitään levittää…

 10. E kirjoitti:

  Mulla on kyllä erilainen kokemus kasvissyönnistä. Olen ollut ilman lihaa yli 15 vuotta enkä ole IKINÄ (siis oikeasti kertaakaan) ottanut asiaa puheeksi muiden kuin ihan läheisten kanssa (ja heillekin lähinnä ilmoitin että en syö enää lihaa) mutta olen silti saanut kuulla lihansyöjiltä pään aukomisia kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja, siis silloin kun he ovat jotenkin kuulleet kasvissyönnistäni esim. mieheltäni tai perheenjäseniltäni. Todella, todella rasittavaa kuunnella sitä ”siis miksi sä et syö lihaa?” ”eikös ihminen tarvitse lihaa” lässytystä, koska en ihan oikeasti ymmärrä miksi ketään kiinnostaa se mitä minä syön.

  • primebody kirjoitti:

   Tuo on kyllä ihan totta että varmasti siitäkin asiasta naljaillaan, mikä ei todellakaan ole hyvä asia. Ehkä nykypäivänä kaikki hieman häämärtyy kun porukka on gluteiinitomalla ja ties miellä ihan huvikseen vain koska se on trendikästä niin muut saa sitten osakseen sen kettuilupuolen.

 11. Sanna kirjoitti:

  Mulla jäi tästä tekstistä vaan sellainen kuva, että sinä itse teet asioista haloon. Kuten nyt vaikka tämä imettävä äiti. Jos se sua häiritsi niin paljon, niin miksi et poistunut? Eikö se rentoutuminen yleensä hoideta kotisaunassa? 🙂 Jos sulla olisi ollut lapset siellä saunassa mukana ja joku heistä olisi kaivannut syliä, sä varmaan olisit ottanut lapsesi syliin. Tämän äidin lapsi kaipasi läheisyyttä ja heille imetys on osa sitä. En mä näe yhtään mitään syytä miksi lapsen tarpeisiin ei saisi vastata juuri siinä hetkessä kun se on tarpeen, vaan siksi, että joku näkijä/kuulija pahoittaa mielensä. Mielensä pahoittaja voi poistua silloin paikalta 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Voi toki tekstin niinkin tulkita. Syli on täysn eri asia kun 4 vuotiaan lapsen imetys yleisissä tiloissa jotenka siihen ei oikein voi verrata. Sauna on saunomista varten uimahalleissa ja niissä on myös ”hoitotilat” missä voi vauvojen kanssa hoitaa ne imetykset, vaipanvaihdot yms. Ei kai se niin voi mennä että muiden pitää poistua saunasta… Tarkoitan tässä ehkä enemmän sitä muiden huomioimista. Vaikka imetys on täysin luonnollista vauvojen kanssa niin en kuitenkaan allekirjoita sitä että isoja lapsia imetetään yleisessä saunassa ”vain koska mulla on oikeus”. Toki tämä oli vain mun mielipide asiasta ja sinulla saa olla omasi.

 12. Sanna kirjoitti:

  Toki, mielipiteitä on monia. Sitten voi myös miettiä sitä, että kuinka pitkälle toisilla ihmisillä on oikeutta määritellä missä äiti imettää lastaan, oli se sitten minkä ikäinen tahansa. Imetys on imetystä. Sitä voi ehkä pohtia, että miksi isomman lapsen imettäminen herättää itsessä voimakkaita tunteita ja ällötystä.

  • Ama kirjoitti:

   Itse olen ymmärtänyt niin, että julki-imetyksen pointti on siinä, että vauvoilla ei ole ruokarytmiä, he syövät tiheästi ja vain maitoa, niin näin mahdollistetaan äitien liikkuminen kodin ulkopuolella. Taaperoilla/4-vuotiaalla lapsella tulisi olla jo ruokarytmi ja hänen ravintonsa koostuu pääasiassa muusta kuin maidosta, joten ei ole mitään syytä julkisesti imettää. Isommalle lapselle voi jopa opettaa, että joka paikassa ei voi tulla tissille. Olisiko esim. OK imettää siellä allasalueella? Tuskin katsottaisiin hyvällä, jos pariskunta olisi antamassa siellä toisilleen läheisyyttä tai yleisessä saunassa. Imetys on hieno asia, mutta toivoisin, että siinäkin otettaisiin toiset huomioon, eikä aina käytetä sitä ”mulla on oikeus”-korttia.

  • primebody kirjoitti:

   Mielestäni perustelin sen jo postauksessani. Ei voi verrata vauvan imetystä, jolle se on ainut ravinnon lähde, kun taas 4 vuotias joka saa ravinnon muualta.

 13. katariina kirjoitti:

  sattumalta tulin lukemaan blogiasi ja aion jatkossakin lukea. tämä osui ja upposi! nykyisin ei ”saa” enää olla tavis. tuntuu että kaikilla vähemmistöillä on oikeus ja tulisi toimia niin ettei heidän mieltään vaan pahoiteta. entäpä tavikset? heiltä riisutaan oikeuksia ja kaikkea sanomisia ja mielipiteitä saa varoa jotta ei aiheuta mielipahaa. luultavasti tästä mielipiteestä joku jo mielensä pahoittaakin… 😉

 14. Jenny kirjoitti:

  Mua ällöttäisi myös olla tilanteessa, jossa noin vanhaa imetetään. Mitä äiti saa tuon ikäisen imettämisestä? Olen joskus miettinyt, ovatko nämä pitkään imettäjät ihan terveitä mieleltään. Lapsen muistijälki alkaa tallentaa 3v, kuinka moni haluaisi imuistaa, että on joskus lussuttanut äitinsä rintaa?

 15. Äiti ihminen kirjoitti:

  Ihan mahtavaa lukea miten moni ajattelee kuin minä. On luonnotonta imettää ja nähdä että yli 1-vuotiasta imetetään!! ”Lapsen vieroitusikä on 2-4v) kilin v*t**t sanon minä. Ton ikäinen lapsi tarvii oikeaa ravintoa ja lehmänmaitoo. ”Siitä se nimitys maitohampaat tulee” ööö eikö se hampaiden puhkeaminen just kerro että tarvii oikeaa ruokaa?? Ja maitohapaat = kaupanmaito = kalsiumin tarve.
  Hyvä Umppu jatka samaan malliin, kyllä uimahallin saunassa voi ja pitää rentoutua, eikö sauna ole aina sitä varten 😉

 16. Ansku78 kirjoitti:

  Minäkään en ymmärrä näitä muka rohkeita ja rentoja saunassa taaperoitansa imettäviä. Nykyään ei saisi mitään moukkamaista ja huonoa käytöstä kritisoida. Kaikkien pitää saada olla just niinkuin haluaa, vaikka se olisi kuinka typerää. Miksei hae janoonsa vesipulloa pukkarista? Vaatisi fiksuutta ja toisten huomioimista.

 17. Ansku78 kirjoitti:

  Eikä missään nimessä tarvitse kenenkään miettiä, miksi ison lapsen rinnan imeminen yleisessä saunassa ällöttää tai ihmetyttää! Ko. äiti voisi itse miettiä omaa kuvitelmaansa ns. rohkeudestaan ja rentoudestaan toteuttaa itsekkyyttänsä. Jos väkisin haluaa 4-5-vuotiasta saunassa imettää, hankkikoon oman saunan, jossa voi itseään toteuttaa vapaasti ja yksityisesti. Miksi provosoiva käytös täytyy toteuttaa muiden silmien edessä? Koska Minä voin? Sekö on oikea tapa olla ja elää?

 18. Heidi kirjoitti:

  Oli tosi hyvin perusteltu ja kirjotettu postaus! Mielensäpahoittajatkin vois vaan lukee uudelleen koko tekstin, jos toi imetys osu kiukusuoneen.

 19. Julia kirjoitti:

  Ethän voi tietää tarkalleen imetettävän ikää? Lapset kehittyvät eri tahtiin ja ovat erikokoisia. Mun mielestä on ihan ok imettää julkisessa saunassa. Eikä allas-osastoa ja sauna osastoa voi verrata keskenään. Itse imetän vielä lastani joka täyttää pian 2 vuotta. En osaa sanoa milloin lapsi on valmis luopumaan rinnasta. Tuli jotenkin tosi paha mieli kommenteista jota tämän postauksen alla oli. Jos ajattelen itseni samanlaiseen tilanteeseen ja lapsi haluais maitoa, tottakai antaisin sitä hänelle. Jos vesipullo olisi mukana voisin yrittää sitäkin tarjota lapselle. Ihan selvästikään joka ei itse ole imettänyt taaperoa, ei näköjään voi myöskään ymmärtää taaperoimetystä. Nythän on ollut keskustelua paljon siitä imetyslaista. Ilmeisesti sellainen olisi todella tarpeellinen suomessa kun monien ihmisten asenteet imetystä kohtaan ovat kummallisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.