Hae
Prime Life by Umppu

Mikä jalankulkijoissa ärsyttää?

Nyt kun ajan autoa päivittäin niin ei ole yks eikä kaksi kertaa, kun kiroan itsekseni jalankulkijan jossain kohtaa, en tiedä mikä siinä asiassa on niin vaikea ymmärtää, mutta miksei niitä heijastimia käytetä? Mää en päästä edes ovesta ulos jos ei oo heijastinta. Mua itseäni korpee aina jos mun takissa ei oo paikkaa heijastimelle. Mun puolesta se sais tulla pakolliseksi siinä missä esimerkiksi pyöräilykypärä.

 

Suomessa on niin pimeää, että heijastin on pakko olla, että me näytään. Varsinkin kun ei ole lunta niin ihmisiä ei erota sitten millään. On käsittämätöntä että varsinkin Tampereella keskusta-alueella minkä on vallannut miljoona työmaata jalankulkijat poukkoilevat pitkin ajokaistoja ilman heijastimia. En halua ajaa kenekään päälle ja tuskin kukaan haluaa että hänen päälle ajetaan. Jos se jonkun mielestä on epä esteettinen, niin nykyään on olemassa jopa heijastinlankaa mistä voi itse kutoa vaikka kaulahuivin. Heijastin tuotteita on paljon tarjolla eikä se tarkoita aina sitä heijastinliiviä.

Olen kuullut jonkun sanovan, että se on noloa käyttää heijastinta.. sitä se ei todellakaan ole. Ajattelisin ennemminkin että on noloa olla käyttämättä. Suomessa on muutenkin jalankulkijoilla tapana kävellä päin punaisia ja suikkia suojatielle ”kyllä mä tästä vielä ehdin”. Vaikka itse autoilijana olen kuinka tarkkana tahansa niin aina sitä koko mustaan pukeutunutta ihmistä ei pimeällä erota. Vaikka suojatiellä jalankulkijalla on oikeus niin jotenkin toivoisin heidän ottaen huomioon oman vaatetuksen.  Auton näkee ja erottaa aina ajovaloista ja usein sen myös kuulee. Sama ei koske jalankulkijaa. Ei se keskisormikaan pelasta hekiä.

Suomessa pitäisi myös pakkasaikaan huomioida jarrutusmatka mikä esimerkiksi jää kelillä on huomattavasti pidempi kun kesällä. Vaikka huomaisitkin mustan suojatie suikkaajan niin autosi ei välttämättä ehdi jarruttamaan ajoissa.

Kuitenkin jos koet äärimmäisen vaikeana asian käyttää heijastinta niin tee vaikka sitten elinluovutustestamentti. Maailmassa on kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat elää ja ovat jonossa jonottamassa  elimiä. Postauksen tarkoitus on nimenomaan paasata asiasta, mikä pitäisi olla itsestään selvyys.

Jos lähes joka päivä koen itse tälläisen ”läheltä piti” tilanteen niin kuinka paljon niitä on yhteensä..  Euron maksava heijastin on aika pieni sijoitus, jos kyseessä on ihmishenki.

Mun mielestä on äärimmäisen hyvä asia, että ainakin meidän lapsen koulussa järjestetään heijastin tarkastuksia. Usein koululaiset ottavat sen jopa vähän leikkimielisenä kilpailuna ja sekin on hyvä asia, koska heijastimia ei ole koskaan liikaa.

Nyt haastan ihan jokaisen tarkistamaan omat sekä perheen ja puolison heijastimet ja testaamaan että ne näkyy kunnolla. Vaikka liikkuu autolla niin se ei ole selitys olla käyttämättä, koska jokainen varmasti vie roskia, likkuu kaupan parkkipaikalla, harrastaa jne. Heijastinta tarvitaan ihan joka paikassa.

Itse haluan näkyä ja esimerkiksi lenkkeillessä käytän sitä ei niin muodikasta heijastinliiviä. En suiki suojatielle vaan odotan ja varmistan että mut on nähty. En halua tulla yliajetuksi. En myöskään autoilijana halua ajaa kenenkään päälle.

Lue edellinen postaus: Inspiroiduin tänään 

-Umppu

5 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Nykyään jokainen ihminen on kuollessaan mahdollinen elintenluovuttaja ellei sitä ole erikseen kieltänyt. Ei tarvitse erikseen tehdä testamenttia siitä.

 2. Jenna kirjoitti:

  Mulla ihan samat ajatukset. Ei oo niin hankala sitä heijastinta käyttää. Itse oon vielä ostanut sellaiset ulkoiluhousut joihin on se heijastin ommeltu, koska en vaan oo löytänyt sellaista heijastinta joka nilkassa/jaloissa pysyisi.

  Ei oo yks eikä kaks kertaa, kun joku täysin mustissa oleva ilman heijastimia oleva sujahtaa jostain yhtäkkiä eteen, ”kyllä mä vielä ehdin” tienylitykseen. Tähän kastiin laitan vielä pyöräilijät jalankulkijoiden lisäksi. Viime vuonna jäi viidestä sentistä kiinni etten törmännyt sujahtavaan pyöräilijään, pyörässäkään ollut yhtään heijastinta. Kyllä sydän hakkas ja lujaa.

 3. Ninni kirjoitti:

  Anna, eimiä ei edelleenkään oteta kuolleilta ihmisiltä, ainoastaan aivokuolleilta. Sen takia elinluovutustestamentti on tärkeä, koska omainen voi kieltää luovutuksen kun toivoo vielä että läheinen siitä heräisi vaikka kaikki aivotoiminta on loppunut.

  • Elina kirjoitti:

   Paitsi että ei. Omainen ei päätä elintenluovutuksesta, vaan jokainen on elintenluovuttaja, ellei ole tiedossa, että hän olisi sitä eläessään aktiivisesti vastustanut.

 4. M kirjoitti:

  Mä en kanssa ymmärrä noita hengellään leikkiviä. Mulla on itsellä myös heijastinliivi ja mun koirilla on liivit ja vilkkupannat sekä hihnat heijastavia. Yksi asia mikä ärsyttää on myös, että ihmisellä saattaa olla heijastimet, mutta niiden koirilla ei ollenkaan. Entäs jos se koira pääseekin karkuun ja jää auton alle, vaan sen takia ettei sillä ollut heijastinta.
  Viimeviikolla näin myös kompon, missä perheen äitillä oli heijastimet, mutta lapsille ei lainkaan :(.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.