Hae
Prime Life by Umppu

Ollaan jatkossa kaikki näkymättömiä

Voi tätä mielensäpahoittajien maata. En tiedä mihinkä koko maailma on menossa ja mitä täällä kohta tapahtuu. Jos sitä tuodaan esille, että kaikki saa olla sellaisia kun haluaa niin onko se kuitenkaan sittenkään niin. Kun liikennemerkeistä päästiin niin nytten ollaan ryöväämässä isänpäivä. Ja heti alkuunsa kerron, että mulle henkilökohtaisesti on ihan fine, että päiväkodissa juhlitaan tärkeän ihmisen/aikuisen päivää. Se ei ole mun/ei mun lasten elämästä millään pois ja siinä huomioidaan kaikki lapset.

En voi millään tapaa sanoa tai tuntea miltä tuntuu elämä ilman isää. Osa on menettänyt isänsä ja joillain se ei vaan muuten ole elämässä, mutta ihan yhtälailla kun on niitä ”huonoja isiä” on myös niitä hyviä ja niitä tässä maailmassa on kuitenkin suurin osa. Niinkuin sanotaan, että maailma muuttuu niin muuttuuko se siinäkin määrin, että kaikki hiemankin kipeät ja koskettavat asiat siirretään sivuun, eikä niitä käsitellä. Lakaistaan asiat maton allle. Mun mielestä lapselle on ihan yhtä suuri velvollisuus kertoa esimerkiksi isän kuolemasta, kun aikuiselle. Jos me poistetaan kalenterista isänpäivä ei silti koskaan muuta sitä totuutta. Ei se suru siitä miksikään muutu, tai ainakin näin kuvittelisin. Jossain vaiheessa elämää ne asiat on kuitenkin käsiteltävä. Vaikka isä olisikin kuollut niin kuinka hienoa on juhlistaa isänpäivää isän muistoa kunnioittaen?

Kuitenkin valtaosa tässä maailmassa elää perheenä. On siinä sitten minkälainen kokoonpano tahansa. Mun elämässä äidiksi tuleminen on ollut parasta, mitä mulle on koskaan tapahtunut ja kyllä olisi hassua jos kalenterista poistettaisiin äitienpäivä. Miksi tässäkin asiassa kuitenkin äitienpäivä on eri asia kun isänpäivä ei se ole sitä tasa-arvoa vai onko?. Varmasti on ihmisiä, jotka on mun kanssa eri mieltä ja saa olla. Varmasti ne kenellä on omasta isästä huono isä kokemus tai ei isää lainkaan ovat kaikki kanssani erimieltä.

Jaoin eilen facessani Sinkkosen: Isänpäivä pysyköön isänpäivänä

Mikä keräsi paljon kommentoinita, mikä pohjalta asiaa kirjoitan. Tähän tuli myös kommenttia että jonkun lasta oltii rajoitettu päiväkodissa kenelle esimerkiksi saa tehdä kortin ”isänpäivänä”. Se on taas omasta mielestäni kyseisen päiväkodissa työskenneleen ihmisen ammattitaidon puutetta.  Jos lapsi kenellä vaikka isää ei ole haluaa tehdä kortin mummolle niin se saa sen tehdä. Lapset ovat päiväkodissa kuitenkin vuorokaudesta hereilläoloajasta suurimman osan ja päiväkodin henkilökunnan (mielestäni) pitää tietää jokaisen perheen kuviot. Toki niitäkään ei heille aina kerrota ja tässäkin asiassa on voinut olla myös kyse siitä. Ken tietää. Aina on se kaksi puolta jokaisessa asiassa.

Mää en kuitenkaan usko, että kukaan lapsi draumatisoituu siitä, että juhlitaan isän tai äitienpäivää. Mun mielestä muutenkin on hyvin tärkeää, että nimenomaan lapsesta asti käsitellään asioita. Tiedän paljonkin ihmisiä kenellä on aikuisiällä todella suuria ongelmia juuri sen vuoksi, että on lapsuudessaan kokenut asioita mitä ei ole käsitelty, vaan ne on nimenomaan lakaistu sinne maton alle odottamaan parempaa päivää. Olen aikaisemminkin sanonut kuinka tärkeää olisi ihan jokaisen käsitellä elämässä ne vaikeat asiat ja sitä varten on erilaisia terapeutteja ja  psykologeja, jotka on ihan koulutettu siihen asiaan. Olen itsekkin käynyt kymmeniä kertoja avamassa oman elämän solmuja ja saanut ne pahat asiat pois ja paljon parempaa tilalle.

En vastusta kaikkia muutoksi tässä maailmassa, mutta omasta mielestäni jotkut asiat menevät vähän ohi sektorin. Jos uusia lakia/tapoja/sääntöjä tulee voimaan niin niitä pitää kaikkien noudattaa ja sitten eletään siinä mukana. Ei silti tarkoita, että kaikista asioista kaikkien pitäisi olla samaa mieltä. Tuntuu vaan siltä, että me ollaan kohta kaikki näkymättömiä olentoja väriin, hajuun, makuun katsomatta.

Lue edellinen postaus: Perhe yllätti yrittäjän

-Umppu

 

21 kommenttia

 1. Vilma kirjoitti:

  Tää kommentti ei nyt suoranaisesti liity tähän postaukseen mutta pitkään oon halunnu sulle kommentin jättää joten nyt sen teen. Oot mun mielestä aivan erinomainen persoona. Suht tuoreena äitinä rakastan lukea sun blogia ja seurata sua somessa muutenkin. Sulla on järki päässä, rennolla otteella. Ihailen sitä rohkeutta mikä sulla on kun uskallat postata aiheista mitkä aiheuttaa paljon hälinää. Ja äitinä vaikutat upealta. Kiitos blogista!

 2. Johanna kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksesta. Hyvä teksti.
  Ollaan meidän perheen sisällä kanssa mietitty tätä sukupuolineutraali hässäkkää mikä tässä on kokoajan kaikkien huulilla. Aika pelottavaa tiettyllä tapaa. Meistä nyky aikuisista kaikki on ihan hyviä tälläsinään vaikka ollaankin juhlittu lapsuudessa isän/äitienpäivää,tehty lumiukkoja ja käyty miesten ja naisten vessassa sen mukaan miltä itestä tuntuu.
  En vain mahda ymmärtää miksi. Ehkei mun tarvikkaan.
  Pienen lapsen äitinä hämmästyttää että mitä tulevaisuudessa kun tarha ja koulu asiat lähestyvät niin millanen on taakka minkä lapsi kantaa näistä asioista,vaikka kaikki ei varmaankaan mutta silti.
  Umppu oot mahtava tyyppi,upee ja ihailtava äiti. Kiva kun oot tommonen kun oot,oon saanu paljon voimia ja huumoria/iloa ja uusia näkökulmia asioihin lukemalla sun kirjotuksia.
  Kiitos. <3

 3. Emma kirjoitti:

  Todella hyvä teksti! Ihan samat ajatukset mulla ? ihanaa kun kirjoitat asioista niin suoraan aina! Tykkään 🙂

 4. Lilja kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä!

  Minusta on kamalaa, että nyt trendinä on kaikkien asioiden neutralisoiminen, ettei kukaan vain pahoita mieltään. Pettymykset kuuluvat elämään ja niitä täytyy oppia käsittelemään.

 5. Hms kirjoitti:

  Mä ymmärsin lehtikirjoituksista, että lähimmäisen päivä on vain muutaman päiväkodin veto/kokeilu sekä isänpäiväksi että äitienpäiväksi. Sen takia, jos perheessä onkin kaksi äitiä tai isää, niin kukaan ei jää juhlatuokiosta pois. Päiväkodeissa aika usein pidetään äitien- ja isänpäivänä kahvitus.

  Ymmärsin, että isän- tai äitienpäivää ei poisteta kalenterista ja vaihdeta tilalle lähimmäisen päivää. Tämä on vain joidenkin päiväkotien oma veto.

  Mun mielestä molemmat juhlapäivät on syytä pitää kalenterissa samaan tapaan kuin tähän asti. Jokainen perhe juhlii niitä tavallaan tai jättää juhlimatta.

  Ymmärrän kyllä päiväkodin vedon, koska etenkin siellä (ja koulussa) lapsen on niin helppo vertailla itseään muihin ja tuntea itsensä ulkopuoliseksi. Ehkä jopa joutuu kiusatuksi, koska tänäkään vuonna sulla ei ollut kahvitusvierasta isänpäivänä lälläläää.

  • Lto kirjoitti:

   Tämä on uusi tapa, joka tulee käyttöön niin isän- kuin äitienpäivän kohdalla. Ei jää siis kokeiluksi. Olen töissä yhdessä noista päiväkodeista missä läheisenpäivä -nimi otettiin nyt käyttöön.

   Käsittääkseni kaikissa päiväkodeissa tehdään selväksi ja on aina tehty (ainakin niissä missä oon ollut) että esim. nyt isänpäiväaamiaiselle ovat tervetulleita myös äidit, isovanhemmat tai muut lapselle tärkeät aikuiset. Jos ei, niin siinä on kasvattajilla ja johtajilla kehittämisen paikka. Lasten kanssa ollaan myös siitä keskusteltu, ettei kaikilla ole isää tai isä ei vaan pääse paikalle esim. töiden takia. Keskustelu ja avoimuus on tärkeämpää kun tällaiset muka tärkeät nimen vaihdot.

   Meillä käytiin myös töissä keskustelua siitä, että eihän tämä uusi nimitys nyt vaan vie iseiltä kunniaa. Johtajan mielestä ei kuulemma. Saadaan kuitenkin askarrella ja tehdä isänpäivälahjat ja -kortit edelleen. Eli käytännössä mikään ei muutu paitsi nimi. Turhaa ja typerää mielestäni, mutta minkäs teet.

 6. Lisa kirjoitti:

  Luitko artikkelia ollenkaan? Kyse ei ollut siitä, että isänpäivä ollaan viemässä kalenteristamme pois vaan kyse oli muutaman helsinkiläisen päiväkodin päätöksestä, että päiväkodissa heillä ei käytetä isänpäivä nimeä. Kukaan ei ole viemässä pois isänpäivää! Jokainen voi sitä rauhassa kotonaan viettää. En itsekään ole sen kannalla, että isänpäivä muutettaisiin, mutta kyllä nyt vähän provosoiduttiin ja tehtiin kärpäsestä härkänen että koko isänpäivä viedään, kun kyse ei ollut kuin muutaman PÄIVÄKODIN toiminnasta.

 7. Ettei nyt vaan sattuis mitään kirjoitti:

  Ethän kuvaa videoita instaan kun ajat? Aurinkolaseistasi heijastui ajotie ja olit liikkeellä kun kuvasit. Kiire on varmasti suurperheen äidillä mutta olisi ihanaa jos kaikki keskittyisivät täysillä ajamiseen ja jättäisivät puhelimet odottamaan. Täytyy muistaa että opetat myös lapsillesi mikä on sallittua ajon aikana. Et varmasti ole huono kuski mutta liikkeellä ollessa eteen voi tulla joku muu huono kuski tai pieni lapsi ylittää kadun yllättäen ja silloin tarvitsee käyttää molempia käsiä ajamiseen. Jokainen sekuntti kun katse on pois tieltä on mielestäni liikaa ja poliisi on varmasti samaa mieltä ? ethän suutu kommentistani.

  • primebody kirjoitti:

   Pakko sanoa että tein juuri noin. Toki en voi puolustella asiaa mitenkään mutta tie oli ihan tyhjä ja avarat peltonäkymät ja olin juuri pysähtymässä valoihin ja vauhti oli todella hidas. Ei lapsia kyydissä. Tein väärin ja tajusin sen myös ite ja oli typerästi tehty. Enkä loukkaannu. Ihan asiasta TODELLAKIN huomautit.

 8. Sara kirjoitti:

  Minun mielestäni päiväkodissa henkilökunnan tehtävä on pohjustaa ja keskustella lasten kanssa isänpäivästä sekä äitienpäivästä. Kaikilla ei isää ole mutta voi olla ettei jollain ole myöskään äitiä. Jokaisen tausta huomioidaan ja isänpäivää sekä äitienpäivää voi silti viettää, jokainen tavallaan<3 lapsille nämä päivät ovat tärkeitä ja jollain tapaa ne tulee huomioida päiväkodeissa.

 9. nelly kirjoitti:

  ? En kyllä ymmärrä että missä on sanottu että isänpäivä oltaisiin poistamassa, jos yhdessä päiväkodissa tehdään kokeilu viettää ”läheisenpäivää”.

 10. hanski kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Ihanaa, että löytyy samalla tavalla ajattelevia ihmisiä 🙂

 11. Seffe kirjoitti:

  Voi jessus tuota punaniskaisuuden määrää mitä sinä ja suurin osa likettäjistäsi edustaa!

  • Anna kirjoitti:

   Avaatko hieman mikä tässä on niin junttia? Miksi kaikkien pitäisi olla samaa mieltä?

 12. Täämaailmaonsairas kirjoitti:

  Mä oon muistuttanut läheisiä tänään, että muistetaan juhlia joulua oikein kunnolla tänä vuonna, sillä joulu on PERHEjuhla ja kuten tiedetään kaikilla ei ole perhettä… joten lähellä on varmaan myös joulun juhlinnan lopettaminen.

  Haluaisin tavata henkilön, joka on traumatisoitunut isänpäivän vietosta. Lupaan osallistua terapiakustannuksiin!

 13. Katja kirjoitti:

  En millään ymmärrä miten sinä tästä asiasta niin mielesi pahoitit. Kyseinen kokeiluhan ei millään tavalla rajoita sinun ja perheesi isänpäivän juhlintaa. Suosittelen lämpimästi, että harjoitat medianlukutaitoasi.

  • primebody kirjoitti:

   En Mää tästä mieltäni pahoittanut… kunhan ihmettelen tätä maailman menoa ja mihinkä suuntaan kaikki on muuttumassa. Mun omasta mielestä pettymykset myös on niitä asioita mitä elämässä pitää opetella käsittelemään. Ei aina voida ajatella että jollekkin tulee paha mieli.

 14. Maria kirjoitti:

  Lapseton leskimies, 75, ehdottaa: Läheisenpäiväkin on liian rajoittava – isän- ja äitienpäivien sijaan pitäisi juhlistaa ”kodinpäivää”
  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711072200511048_u0.shtml

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.