Hae
Prime Life by Umppu

Perhe yllätti yrittäjän

Mulla on aina ollut unelmissa iso perhe ja muutenkin perhekeskeinen elämä. Tällä hetkellä elämäni on juuri sitä mitä olen toivonut. Kun minulla oli vain yksi lapsi olin silloinkin yrittäjä, mutta minulla ei ollut omaa liikettä, vaan työskentelin vuokratuolilla. Se on ihan erilaista, koska sun ei tarvitse huolehtia liiketilasta muuten kun hoitaa se oma tontti. Mää en osannut odottaa että arki on ihan näin aktiivista, vaikka itse tilanteeseen sopeutuukin aika helposti. Harva oikeasti ihan ymmärtää minkälaista se elämä on ja haluan sitä hieman avata ihmisille.

Ehkä se itseäni ärsyttävin kommentti on se että muistathan levätä kunnolla.. Se lause on niin helppo letkauttaa, mutta jos näyttäsin listaa niistä hommista mitä minun oikeasti pitää tehdä ihan joka päivä, niin ehkä varmasti osa söisi sanansa takaisin. On myös tässä asiassa ihan eri asia olla nainen kun mies. Nainen ja tässä tapauksessa minä (äiti) on aivan erilailla kiinni lapsissa ne ensimäiset vuodet, kun isä. Äiti imettää ja on lapsen kanssa kotona ”äitiyslomalla”. Toki varmasti on poikkeuksia, mutta yleisemmin se on juurikin se äiti.

Itse olen halunnut tehdä näin ja myöskin kommentti: kannattaa lopettaa se yrittäjyys jos se on niin rankkaa on sellainen mitä kuulee usein. Vaikka mulla olisi mikä loma tahansa niin koskaan ne yrityksen asioiden hoito ei lopu. Mun ”vapaapäivä” on usein sellainen, että koitan vastata kaikkiin mahdollisiin sähköposteihin ja teen tilauksia ja hankintoja ja soitan pakollisia puheluita esimerkiksi verotoimistoon, pankkiin, kirjanpitäjälle jne. Tähän asti ne mun vapaapäivät on vielä ollut sellaisia, että kaikki kolme lasta on usein kotona ja koitan tehdä nämä hommat siinä sivussa, kun siivoan, pesen pyykkiä tai laitan lapsille ruokaa. Se vaatii ihan älytöntä keskittymistä ja ajanhallinnan mestaruutta.

Kampaamon hoidossa on paljon muutakin hommia, kun asiakkaiden palvelu. Joka päivä teen erilaisia tilauksia koskien värejä ja tuotteita. Ne ei itsestään ilmesty sinne hyllyyn ja ilman niitä liiketoimintaa ei pysty harjoittamaan.  Haluan pitää liiketilan kokoajan ns. ajantasalla ja kokoajan on jotain korjattavaa ja uusittavaa.

Kun esimerkiksi uusin meille hierovat pesupaikat vaatii se paljonkin erilaisia toimenpiteitä. Tapaan edustajan ja me yhdessä mitataan tila ja mahtuuko paikat vanhoille paikoille. Sitten tehdään tuotteiden tilaus. Kun saan tiedon koska on tarkka toimitus hoidan liiketilan niin, että kukaan ei ole töissä ja kenelläkään ei saa tietenkään sinä päivänä olla asiakkaita. Sovin putkimiehien kanssa asennuksen ja kun se on saatu valmiiksi sovin sähkömiehen kanssa sähkötyöt. Ja unohdin mainita, että ennen tätä kaikkea on tehtävä ilmoitus talohtiölle tehdystä työstä ja odotettava sen hyväksymistä. Kun itse remonttipäivä koittaa tulen tänne avaamaan ovia (juurikin sinä omana vapaapäivänä) hoidan samalla hallinnoillisia hommia. Kun työ on tehty menen hetkeksi kotiin ja palaan illalla taas liikkeeseen, koska vanhat pesupaikat tullaan noutamaan ja mun pitää olla silloin paikalla. Tälle ajalle mun on hoidettava myös lastenhoito. Tässä siis vain yksi esimerkki. Tavallaan pienen asian hoitoon menee tuhottomasti sitä metatyötä ja organisointia.

Onneksi olen ollut jo kauan alalla ja mulla todella pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Kun olin äitiyslomalla pystyin sopimaan edustajien tapaamisia meille kotiin, mikä helpotti huomattavasti, koska silloin mulla ei ollut autoa käytössä ja olsin joutunut lähtemään bussilla kaupunkiin kahden lapsen kanssa, mikä ei aina houkuttele jos tavoittena olisi tehdä tilauksia ja tutustua uusimpiin tuotteisiin, koulutuksiin jne.

Mää olen aina se henkilö kuka vastaa niinsanotusti kaikesta. Juuri toissa aamuna putsasin ilmanpuhdistimen ja kaivoin viemäristä karvatolloja. Putsasin pyykinpesukoneen jne. Vaikka moni saattaa mieltää että toimiminen ”toimitusjohtana”(mitä titteliä en koskaan itsestäni käytä) olisi jotenkin helppoa niin ei todellakaan ole. Mitä pienempi yritys niin sitä enemmän sitä melkeinpä on hommaa. Toki voin jotain asioita delegoida, mutta nekin asiat on aika vähissä. Usein kun pääsen töistä niin tiedä, että mulla on vielä edessä mutama tunti koneella nakuttelua. Niiden asioiden hoitoa, mitä en työpäivän lomassa ehdi yksinkertaisesti tekemään.

 

Välillä niitä asioita on hoidettava jopa yöllä. Herään joka aamu noin 5.00, kun Vikke herää ja menen nukkuun siinä 23 maissa. Saattaa olla että herään yöllä jopa 8 kertaa lasten takia. Esim viime yö oli ihan perseestä ja valvoin 2.30 eteenpäin pari tuntia js aamulla en meinaa päästä sängystä ylös..

Jos sairastun ei ne työt mihinkään katoa, vaan pakkaantuu entisestään . Tässä on syy miksi me kampaajat usein menemmekin hieman kipeänä töihin. Niin ei saisi olla, mutta ei ole vaihtoehtoja. Liikkeen kiinteätkulut ja juoksevat asiat on hoidettava. Muistan kun yksi kerta kannoin koko yön oksentaneena noroviiruksessa 896kg seinälaattoja liikkeeseen, koska ne olisi muuten jäänyt siihen pihalle. Kun olet kotona niin mikään ei korvaa menetettyä liikevaihtoa. Välillä mietinkin asiaa toisinpäin.. miksi kampaaja aika on se minkä voi vaan perua jopa tunnin varoitusajalla. Esimerkiksi kesällä tulee soittoja, että oon vielä mökillä en pääse. Varmasti se tieto on ollut jo edellisenä päivänä eikä kampaaja-aika tule yllätyksenä.  Meillä ainakin lähtee asiakkaalle muistutus tekstiviesti ajasta. Asiakas ei ehkä tiedosta, että joskus me yrittäjät joudumme tekemää  myös omassa elämässä vaikka mitä säätöjä että ylipäänsä pääsemme paikalle. On lapsenhoitoon liittyviä järjestelyjä ja meidänkin lapset ovat välillä kipeenä, treenejä, synttäreitä, kotieläimiä ja vaikka sun mitä.  Aina jättämättä tullut asiakas on palkkaa joka tunnilta 0€+ miinusta ja kukaan tuskin haluaa tehdä töitä ilman palkkaa? Mutta jos me ilmoitamme että sairauden vuoksi perun aikasi niin lähes 70% suuttuu, mitä aina välillä ihmettelen. Me teemme aina kaikkemme palvellaksemme asiakkaamme aina silloin kun heillä on tarve ja usein nipistämme omista menoista.

Joka vuodelle pitää tehdä erilaisia suunnitelmia markkinoinnin, budjetin yms suhteen. Ne teen kaikki itse. Jos en niitä tee ei niitä ole. Pitää päivittää nettisivuja, facea, somea ja kaikkia muita kanavia. Tässä toki apuna on muut yrittäjät liikkeessäni. Hommaa olisi niin paljon kun sitä vaan jaksaa tehdä.

 

Kolmen lapsen äitinä, mun on tietenkin huolehdittava lapsistani ja niiden menoista. On Vilmaa ja Helmee ja kasvunkansioita, minne tulee jatkuvasti vietejä vanhempien huolehdittavista asioista. Usein kun illalla kaikkeni tehneenä lösähdän sohvalle on kello 23.00. Silloin alkaa se mun oma-aika. Pakko on vaan lutvia ja olenkin nyt järjestänyt itselleni hieman aikaa. Nuorin aloitti päiväkodin ja minulla on perjantai päivä vain itselleni aikaa, jolloinka koitan hoitaa kaikki hommat ja nukkua hieman varastoon. Aikamoista hullunmyllyä tämä arki on, mutta silti se on mun elämää jota kuitenkin rakastan.

Yrittäjyys yhdistettynä perhe arkeen on välillä todella haastavaa, mutta hengissä vielä ollaan

-Umppu

 

 

3 kommenttia

 1. Mummeli kirjoitti:

  Ei olisi minusta ollut yrittäjäksi. Hatunnosto sinulle ja muillekin yrittäjille. Sen verran olen tuota sivusta seurannut (poika ja vävy yrittäjiä), että osaan jollain tavalla käsittää sen työn määrän. Väitän kuitenkin, että nainen yrittäjänä joutuu vielä kovemmalle, jos on perhe ja lapset lisänä.

 2. Mari kirjoitti:

  Voin allekirjoittaa joka sanan, itsekin kolmen lapsen äitinä ja yrittäjänä, yhdessä miehen kanssa tosin. 🙂 Hullun hommaa toisinaan… Eikä sitä tosiaan ymmärrä ennen kuin itse kokee. Tsemppiä kovasti, sinne perhe-elämään ja yrittäjyyteen, ehkä se joskus helpottaa! 😀 😀

 3. myös kolmen äiti. kirjoitti:

  Kiitos taas kirjoituksesta. Samoja fiiliksiä löytyy täältä!

  Töitä tehdään silloin kun niitä on, oli sitten laskettu aika seuraavana päivänä tai viikko synnytyksen jälkeen… …

  Töitä tehden juuri tälläkin hetkellä autossa istuen, lapset päikkäreillään tuoleissaan ja minä näpyttelen pakollisia 🙂

  Hyvää viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.