Hae
Prime Life by Umppu

Koska epämäärisistä kikkareista tuli terveysihanne?

Varmasti jokainen on nähnyt somessa erilaisia puurolautasia, mitkä koostuu itselle täysin tuntemattomista kikkareista. Usein ne on jotain super terveellisiä marjoja, joita ei kasva lähimaillakaan. On jos jonkinlaisia siemeniä ja hyvä etttei puunjuuria. Koska siitä tuli muotia? En ainakaan muista omasta lapsuudestani ainuttakaan hetkeä, missä äiti olisi syöttänyt minulle kuivattuja superfood marjoja tai sekoittanut aamulla mehua ruskeassa paperipussissa olevasta vihreästä jauheesta. Silloin syötiin takapihan marjoja.

Onko terveysintoilu mennyt liian pitkälle? Itse ajattelen, että mitä selkeämpi ruoka sitä terveellisempi. Tarkoitan tällä sitä prosessia ja prosessoitua ruokaa. Jos kasvojesi edessä on esimerkiksi kurkku ta parsakaali on se sitä ihan itseensä.. Kun taas kaivat kaapista purkin, missä on ties mitä jauhoa ja sheikkaat siitä itsellesi pirtelön ei se aina tarkoita, että se olisi terveellistä. Tai no ehkä paperilla ”sisältää 30g proteiinia, mutta senkin voi saada puhtaasti.

Tavallinen ihminen ei mun mielestä tarvitse lisäravinteita mihinkään. Jos olet menossa illalla zumbaan ja olo on väsynyt kelpaa treeni ”laturiksi” vaikka kuppi kahvia. Sulla ei tarvitse olla helvetin kalliita treenilatureita ja muitakaan jauheita, mistä sekoitat itsellesi esanssille mastuvan juoman ja hyvällä säkällä saat niistä rytmihäiriöitä.

Kuva Noora Näppilä

Kuva Noora Näppilä

Musta tuntuu, että moni ajatuksissaan mieltää että proteiini on terveellistä ja hiilihydraatit ei. Molempia tarvitaan ihan yhtä paljon. Jos palaan mun ikimuistoisiin fitness vuosiin niin muistan niitä mun aivan järjettömiä dietteejä, missä oli 10 viikoa kestäviä ketooseja. Olin aivan aivokuollut silloin, enkä tajunnut mistään mitään. Dieetit alkoi jo valmiiksi aivan liian pienillä kaloreilla ja niistä ei voinut tiputtaa juuri muuta, kun aamupuuron 30g kaurahiutaleita. Söin käytännössä munanvalkuaista, kanaa, parsaa ja maitorahkaa.. Ihan järjetöntä touhua.

Olen tavallisen arkiruoan puolestapuhuja. Voin sanoa, että sen jälkeen kun luovuin kakista väittämistä omassa päässäni niin olen voinut vain ja ainoastaan hyvin. Juon maitoa ja syön leipää, jotka ovat nekin trendikästä jättää pois. En kärsi enää vatsan turvotuksesta enkä mistäkään muustakaan vaivasta.  En syö kolmen tunnin välein, enkä punnitse ruokaa. Syön silloin kun on nälkä. Meillä tehdään pääsääntöisesti joka päivä ruoka kotona, mikä valmistetaan alusta asti itse. Ehkä ihmiset ymmärtävät sen eron, että on eri asia ostaa valmiita mikroruokia, kun valmistaa ateria tuoreista ja terveellisistä raaka-aineista itse. Vaikka ne molemmat mielletään kotiruoaksi on niissä vissi ero.  Paras ruokajuoma on ehdottomasti vesi, mitä pitäisi päivän aikana juoda reippaasti. Nykyään mää nautin ruoasta ja arvostan sen makua.

Kuva Noora Näppilä

Kuva Noora Näppilä

Nykyään on myös trendikästä juoda erilaisia muka terveellisiä ”urheilujuomia” pitkin päivää, joidenka käyttöperää en ymmärrä.  En voi uskoa, että niillä on ainakaan mitään terveyttä edistävää vaikutusta.

Musta olisi todella tylsää ja ankeaa viettää elämäni jollain toisen ihmisen laatimalla ruokavaliolla. Miksi joku toinen ihminen tekisi päätöksiä puolestani ja sanelisi mitenkä elän tätä elämää.  Nykyään on myös edelleen trendikästä kanniskella niitä pakastelootia mukana ja syödä niitä omia annoksia ihan missä vaan. Mun mielestä on surullista sekin, että kello määrittelee ajan koska syömme. No toki joku voi nauttia siitä, että tasan kello kolme syö vuodesta toiseen sen kananrinfileen riisillä ja parsalla höystettynä, mutta itse kokisin sen elämäni rajoittamisena. Vaikka sen perustelisi jotenkin hyvällä itsekurilla tai jollain muulla, niin silti se rajoittaa elämää.

Muistan myös niistä fitness ajoista, kuinka tarkka ruokailu vaikutti mun elämään ja varsinkin sosiaaliseen elämään ja vain ja ainoastaan negatiivisesti . Sitähän ei käytännössä ollut.  Oliko se sitten jotenkin hienoa? Nykyään on saatavilla todella hyviä vaihtoehtoja lounaspaikoista, jotka varmasti ovat nimenomaa niitä terveellisiä vaihtoehtoja. Jos joku käy ulkona syömässä ei se automaattisesti tarkoita sitä, että naaman edessä on makkispekkikset kaikilla höysteillä. Ruokailussa maalaisjärki on sallittua.

Ruoka on todella kallista ja siihen saa upotettua aivan uskomattoman määrän rahaa. Meillä perus kauppareissu on aina lähes sen 200->€ ylöspäin. Se on hirveä summa laittaa ruokaan useasti viikossa, mutta itse teen valinnat sielä hyllyillä. Toki listaan kuuluu kaikki vaipasta pyykkiaineisiin. Meillä ei syödä ranskalaisia tai valmisruokia (joskus  harvoin pinaattilättyjä) enkä aina välttämättä valitse sitä halvinta vaihtoehtoa vaan katson mitä tuote sisältää.

Se on hullua, että se terveellinen ruoka maksaa aina enemmän ja tiedän että kaikilla ei ole aina vaihtoehtona valita sitä ”parasta”. Me käydään välillä ulkona syömässä, jos laiskottaa ja onneksi nykyään saa noutaa aika monesta paikasta ruokaa.. muualtakin kun mäkistä. Wolt on ihan loistava apu ainakin mun työpäiviin.

Jotenkin joka asiassa trendit menee omaan makuun överiksi. Kaiken pitää olla aina niin erikoista.. miksi?  Syön itse kolmesti päivässä.. aamulla, päivällä ja illalla. Aineenvaihdunta toimii loistavasti ja pikkuhiljaa raskauskilotkin on selätetty. Miksi mun pitäisi syödä esimerkiksi kolmen tunnin välein, jos mulla ei ole nälkä eikä tavallaan mitään tarvetta siihen. En halua että mun elämä pyörii ruoan ja kellon kanssa, vain siksi että mun pitää. Juodaanhan Espanjassa ja Italiassa lähes joka ruoan kanssa vähän viiniä ja syödään ilta myöhään ja ihmiset voivat sielä hyvin :)… ainakin paremmin kun täällä Suomessa.

En jaksa olla millään dieetillä enää, koska haluan nauttia elämästä ja saada tasapainon sillai että mun ei tarvi koskaan tiputtaa painoa. Nyt kun mulla on nämä raudat suussa jatkuvasti ja niillä ei saa syödä niin ei tuu senkään puolesta naposteltua.

Mun mielestä kaikki dieetit kuuluisi unohtaa. Pitää myös muistaa, että esimerkiksi stressaantuneena vaikka olisit tyyliin syömättä niin se paino ei  välttämättä tipu ollenkaan. Kehoitankin ennemmin löytämään kehon ja mielen tasapainoa, kun laihduttamaan. Usein ylipainoisilla ne ongelmat on jossain ihan muualla, kun siinä syömisessä ja ne kannattaa selvittää ensin, kun aloittaa painonpudotus projekteja.

 

Lue edellinen postaus:Epätasaisen ihon meikkaus

Kuvista kiitos Noora Näppilälle. Tästä pääset Nooran blogiin

-Umppu

18 kommenttia

 1. Elina kirjoitti:

  Aamen! 🙂 Just näin! Olen viime aikoina – tainno viimeisen parin vuoden aikana, äidiksi tultuani – miettinyt tasan samoja asioita. Ei huvita enää syödä sitä pelkkää rahkaa, riisiä, salaattia ja kanaa. Elämässä on niin vähän nautintoja muutenkin, että miksi tinkiä yhdestä suurimmista. Jotenkin hullua, että itse ainakin tarvitsin jonkinsortin oivalluksen siihen, että niin tosiaan, jospa söisi silloin kun on nälkä, eikä silloin kun pitäisi. Missähän kohtaa sitä on mennyt perustarpeiden suhteen näin metsään, että on pitänyt kellosta katsoa koska saa syödä. 😀 Taidan tästä painella lohisopalle. 🙂

 2. E kirjoitti:

  Juuri näin. Musta tää aika on jotenkin käsittmätöntä, en kans oikein ymmärrä näitä jauheita yms muita? Onko ne edes oikeesti mitenkään terveellisiä. Palkkarin jotenkin vielä ymmärrän mutta sitten on viis muuta juomaa jota juodaan ennen treeniä, treenin aikana.. Jne. Musta myös tää gluteeniton hommeli on lähtenyt käsistä.. Tottakai ne ymmärrb kenellä on keliakia, mutta ihan peruspirkotkin on ettei voi yhtäkki syödä sitä kun se turvottaa.. Mites kuitenkin kohtuus? Meilläkin syödään ihan perusruokaa, eipä juuri hifistellä sen kummemmin.. 🙂 no jokainen tablailee omalla tyylillään..

  • primebody kirjoitti:

   Ja se että porukka on vaan omaksi huvikseen gluteiinittomalla, vaikuttaa oikeasti niihin kenellä on se keliakia ja aina sitä ei oteta niin tosissaan

 3. Johanna kirjoitti:

  Loistavaa Umppu! On ollut kyllä ihana seurata sun blogia ja nähdä miten paljot olet ihmisenä kasvanut.

 4. Anni kirjoitti:

  ”#Eatclean” hömpötyksiä seuranneena ei mene mullakaan jakeluun, jos aamulla otetaan kourallunen erilaisia pillereitä ja seitsemästä eri pussista sekoitellaan jauheita ruokiin ja juomiin. Mun näkökulmasta siitä on puhtaus kaukana! Ja varmasti on vatsaongelmia kun pitää itsensä näivettyneenä ja syö maidotonta/gluteenitonta vaikka sille ei olisi mitään terveydellistä perustetta.

  • Anna kirjoitti:

   Siitä ei todellakaan tule vatsaongelmia jos jättää maito-/viljatuotteet pois vaikka niitä voisi syödä… ?

  • Anni kirjoitti:

   Anna: kyse onkin siitä, kun yrittää joskus syödä perusruokaa sen temppuilun jälkeen. Ei enää pystykään kun vatsa on ihan sekaisin.

 5. Päivänsäde kirjoitti:

  Ihan loistava postaus, kiitos 🙂

 6. Ellis kirjoitti:

  Mää tulin lukemaan ihan vain siksi, että selviää mistä kikkareista puhutaan ? Ihan perusruuan kannalla olen ja luulen, että monet hienot jauheet yms on vain muotia ja hyvä bisnes jollekkin. Itse kyllä vältettelen tiettyjä juttuja ruuassa syystä, että suolisto-oireet on välillä aika hurjat ja on tyhmää syödä jotain mistä tietää tulevansa kipeäksi, vaikka kyse ei ole allergiasta tai ole lääkärin nimeämää diagnoosia vaivoille. Suon jokaiselle toki oikeuden tehdä kuinka haluaa ja pyrin olemaan tuomitsematta ketään. Söipä mitä tahansa niin on äärimmäisen tympeää jos joku tulee siinä hetkessä arvostelemaan. Teen vuorotyötä ja syöminen töissä tapahtuu siinä työn ohessa ja joskus joku idiootti voivottelee ääneen toisen eväitä. Omassa kodissa peruspilari on tavallinen kotiruoka, jossa vältellään eineksiä. Einekset on vaan ”hätäruokaa” joka sekin toisinaan on ok.

 7. Pikkumyyx kirjoitti:

  Hyvä postaus! Tärkeintä on löytää se itselle sopiva ”ruokavalio” ja ”ruokarytmi”. Itse olen todennut, että se max 4h taukoa ruoka aikojen välillä on mulle passeli. Tästä pidän kiinni ainakin arkisin, töissä kun käy 7-15 on helppo joka päivä syödä ruuat lähes samaan aikaan. Samoin annoskoot ja ruoka aineet täytyy optimoida itselle sopiviksi. Esim välillä voi syödä kebabia/pizzaa, mikroruokaa, mutta ainakin itselle tulee huono olo jos viikon elää kebabilla. Eli syö niin, että sulla on hyvä olo. Amen!

 8. JK kirjoitti:

  Ei ehkä ihan suoraan aiheeseen – tai no sivuttiin tuossa sitä ulkomaisuutta. Mä olen jo 90-luvulta koittanut käyttää kotimaisia korvikkeita ja nykyään se vähän särähtää korvaan, kun noista joistain uudemmista tuotteista jotkut paheksuu että ulkomaista jotka rahdataan ties mistä.

  No riisi tulee ulkomailta, sitä on jo mun nuoruudessa paljon käytetty. Mä oon käyttänyt mm. ohraa. Nykyään on muutakin sinne päin olevaa kotimaisena, koska ruokajutut on aika paljon laajempia mitä vaikka 90-luvun alussa. Sama jokin banaani on jo niin arkipäivää, että siitä ei kukaan älähdä, mutta höh, ulkomaista sekin on. Ei Suomessa voi välttyä siltä,ettei ostaisi jotain ulkomaisena, joten miksi syyllistää ihmisiä siitä. Moni ostaa ulkomaista jo ihan siksi, että se on HALVEMPAA kuin suomalainen. Ja ymmärrän sen, jos rahavarat on vähissä. Tarkoitan, että jos joku ostaa ulkolaista banaania niin miksi joku ei saisi ostaa vaikka goji-marjoja. Itse en niitä osta, mutta tulipa mieleen vain esimerkkinä. Omaa lähipiiriä ei voi vetää yleistyksen merkiksi, mutta tosi harva jaksaa ihan kauheasti kotimaisuuteen panostaa. Minusta vain on ihan hassua, että mietitään toisten ruokavalintoja.

  En käytä jauheita siinä merkityksessä mitä tässä varmasti tarkoitettiin (menee kyllä esim. marja,- lupiinijauhetta, pari esimerkkiä, lisääkin varmaan kaapista löytyy), mutta oon sitä mieltä, että kukin tavallaan, en jaksa enää ihmetellä muiden ruokakaappeja. Varmaan aika monella ihmisellä on elämässä monenlaisia vaiheita, niitä tulee ja menee. Jos joku on vaikeaa, niin tuskin sitä kukaan kauan jaksaa. Joten annettakoon anteeksi jauheet ja kellon mukaan syömiset. Mäkin oon ollut valmennuksessa ja ihan mielenkiinnosta, jo aloittaessani tiesin, etten tule sitä kellontarkkaa ja grammantarkkaa ruokavaliota valmennuskautta pidempään harjoittamaan. Otin sen kokemuksena ja hyvä niin, tuli paljon viisaammaksi sen jälkeen monin tavoin.

  • primebody kirjoitti:

   Joo niitä vaiheita tulee ja menee kuten itsellänikin. Lähinnä se että jonkun ihmisen toimesta kielletään tietty ruoka kokonaan ja rajoitetaan omaa sosiaalista elämää.

 9. Anna O. kirjoitti:

  Minä en kannata eineksiä ja en oikeastaan edes tiedä mistä jauheista on kyse. MUTTA tunnen oman kroppani ja ruokailurytmini ja sitä on pitänyt etsiä lähes 10 vuotta, koska on ollut erilaisia iho- ja vatsaoireita. Yritän suosia suomalaista, puhdasta ruokaa. Ja muutenkin pyrin tekemään eettisiä valintoja ruokakaupassa. Se on yleensä aika kallista, mutta se ei haittaa, sitten tingin jostain muusta. Mua oikeestaan ärsyttää kun ruuan hinnasta valitetaan, kun se nyt kuitenkin on ihmisen perustarve. Ilman sitä ei voi elää. Kyllä mä haluan siihen panostaa. Ja sitten vielä se, että postauksessa mainitsit esimerkkinä espanjalaisten ruokailu- ja viinikulttuurin ja tulikin mieleeni, että pari vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan Espanjassa (sekä Portugalissa, Kreikassa ja Irlannissa) on ylipainoisimmat 11-vuotiaat. Että ei se ruokailu sielläkään ihan nappiin kansanterveydellisesti ole mennyt. Jokainen tallaa tyylillään!

 10. Reeta kirjoitti:

  Boom!!! Just näin!!
  Mitä enemmän syön leipää, sitä siistimpi kakka tullee. Maito saattaa välillä pierettää, mutta vatsan turpoilu ja ilmavaivat on ihan normaalia suoliston toimintaa! (Poislukien tietenki jatkuva ja kivulias turvotus)

  Syökää ja juokaa suomalaista maitoa ja lihhaa niin pietään maataloudesta leipänsä tienaavat tilat hengissä. Se on ihan sama kuinka paljo meiän lehemät metaanipiereskelee ja kiihdyttää kasvihuoneilmiötä, kun yks Sanghain aamuruuhka kattaa tyyliin vuoden päästöt suomessa.

 11. Teija Ilves kirjoitti:

  Vaatteet ja erityisesti kengät,mistä?

 12. minäinen kirjoitti:

  Kolme kertaa päivässä toimii mullakin! Ja ihan perusruokaa, tosin lihansyöntiä olen vähentänyt, varsinkin punaisen lihan. Tunne oloni kevyemmäksi ja ruoansulatus toimii paremmin ilman sitä, koska kärsin ummetuksesta silloin tällöin. (Ja juu syön aamulesepuuron joka aamu.) Hyvät öljyt ja rasvat ovat kyllä voinnilleni myös tärkeää. Mutta en todellakaan ymmärrä kun joka toinen ystäväni jättää viljat ja leivät pois gluteiinin takia (haloo), ilman diagnisoitua keliakiaa tm. Sekä maito jätetään pois jne. No varmaan aikas ankeaksi menis syöminen ku ei oikein mitään saa syödä. Varsinkin yksi hiilarikammoinen kaverini, joka ei syö viljoja, eikä lihaa, eikä maitotuotteita.Ei hedelmiä hiilareiden takia. Mitä jää jäljelle hei? Pinaatti öljyllä? Liian vaikeeksi mennyt syöminen. Itse syön mikä TUNTUU ja MAISTUU hyvältä. Olen hoikka ja voin hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.