Hae
Prime Life by Umppu

Mitä on vanhemman vastuu?

Tampereen seudulla on vietetty syyslomaa ja varmasti moni vanhempi lomailee myös omasta työstään. Yhteiset lomahetket on unohtumattomia lapsille niin hyvässä, kun pahassa ja haluan kirjoittaa nimenomaan tästä pahasta…. Mun on pakko puuttua (en tarkoita kaikkia, en yleistä) hieman vanhempien käyttäymiseen lasten läsnäollessa. Me piipahdettiin siskoni ja vanhempien lasten kanssa laivalla, missä esiintyi Antti Tuisku.  Keikka oli ikärajaton, mikä on silloin ennalta (ainakin itsellä olettamuksena) arvattavissa, että laivalla on paljon lapsia.

Se oli iltalaiva ja keikka alkoi vasta klo 23.00 mikä on meidän 9-vuotiaalle jo todella myöhään  ja mietinkin kuinka se jaksaa valvoa keikkaan asti ja olinkin etukäteen varautunut siihen, että lähdetään sitten pois kun siltä tuntuu. Myös siihen että keikka jää näkemättä, vaikka Tuisku fani oonkin. Musta tuntui että olin siskoni lisäksi lähes ainoita selvinpäin olevia ihmisiä ( no ehkä vähän liioittelen). Enkä ny tällä tarkoita sitä että haluan tuoda esille olevani ”olen täydellinen äiti”  parempi ihminen kuin kukaan muu, mutta jotain rajaa sentään. Keikalla oli todella pieniä lapsia.. Oli ihan pieniä vauvoja ja siitä ylöspäin. Se mikä todella pisti silmään on heidän känniset vanhemmat, mikä oli surullista katsottavaa. Laivalla oli myös jotain haalari porukkaa, jotka olivat sitten ottanut vinettoa vähän enemmänkin.. Ehkä vielä sen jossain määrin ymmärrän, koska olenhan itsekkin ollut nuori joskus, mutta sitä vanhempien käytöstä en voi käsittää.

Mulle usein sanotaan, etten osaa asettua toisen asemaan, mutta se ei pidä paikkaansa.. En vain allekirjoita kaikkien tapaa toimia. Jos asetun nyt 2-vuotiian lapsen asemaan, joka raahataan (2 vuotiaan kellon mukaan) keskellä yötä keikalle, jossa äiti on umpi humalassa. Tila oli todella pimeä, ahdas ja sielä oli niin kuuma että mulla hikosi paita ihoon kiinni. Känniläiset aikuiset tuuppi, töni ja kun siitä huomautti, niin hyvä ettei heti ollut vetämässä turpaan. Sanoin yhdelle nuorelle tytölle, että ANTEEKS ette viitsis töniä, kun täällä on ihan pieniä lapsia teidän takana niin se alko huutaan: vittu koskenks mää suhun? Vittu koskenko? Ajattelin että varmaan parempi pitää lätty kii ja vaihtaa paikkaa. Katsottiin 3 biisiä ja Vili halus lähtee nukkuun niin sitten sitten hippastiin hyttiin. Meidän edessä pyörtyi yksi nainen ja se olikin ehkä hyvä hetki lähteä

Moni lapsista itki ja huusi, että haluun pois, mutta mammat pikku pieruissa vaan joras ja joi lisää. Se oli ihan oikeesti kamalaa katsottavaa.. Ja toki voin asettua jonkun niistä äideistä asemaan, jonka oli aivan pakko vetää lärvit, mutta heille multa ei heru yhtään ei empatiaa, ei sympatiaa, ei mitään. Onko se niin vaikeeta olla juomatta kun on lasten kanssa liikenteessä? Vaikka meidän perheessä ei alkoholi mikään pyhä asia ole ja saatan juoda lasten nähden esimerkiksi lasin viiniä tai drinkin niin se ei tarkoita että liikkuisin heidän kanssaan missään niin että olisin kännissä. Ilmeisesti oon jossain kuplassa, kun kuvittelin että tälläistä ei tapahdu yleisesti, mutta se nähtyäni jouduin miettimään asiaa uudelleen, koska se olikin todella yleistä…

Humalassa oleva vanhempi käyttäytyy ihan erilailla, kun selvinpäin. Vaikka kuka väittäisi olevansa ihan samanlainen niin ei ole. Ei ole mitään perusteluja asialle miksi tarvii juoda lasten kanssa.. Kiinnitin myös laivalla huomiota minua hieman vanhempiin nais seurueisiin, jotka olivat kanssa niin umpitunnelissa, että huh.. Oli vähän vetskari jäänyt pissalla käynnin jälkeen auki ja jollain oli jäänyt mekonhelma sukkahousuihin ja siinä pikkarit persvaossa ja pakarat paljaana tanssittiin eroottisesti tanssilattialla samalla läikyttäen naapurin päälle vähän punaviiniä ja tallomalla varpaille…

Mua ihmetytti, että en nähnyt koko laivareisulla yhtään vartijaa enkä ketään muutakaan, joka olisi hieman pitänyt järjestystä ja ohjannut pahimmat örveltäjät vaikka hyttiin selviämään. Antti vetää aina ihan huippuja keikkoja, mutta nyt oli kyllä järjestelijöiden puolesta aivan pommi..

Mää haluaisin kysyä teidän mielipidettä, että onko teistä ihan ok olla aivan päissään lasten seurassa? Mun mielestä ei todellakaan, eikä kenenkään lapsen tarvi edes nähdä omaa vanhempaa humalassa. Niin paha viinanhimo ei voi olla, etteikö sitä pysty lasten seurassa hillitsemään.. Ja tässä asiassa pakko myöntää oon aika ehdoton, enkäh yväksy asiaa mistään näkökulmasta. Kenenkään lapsen ei kuulu pitää huolta sammuneesta vanhemmastaan, eikä pitää äidin hiuksista kiinni kun äiti oksentaa vessanpöntöön.

Mutta jos pyyhin nämä kaikki mielestäni niin oli muuten ihan hauska ja onnistunut reissu kaikin puolin. Ehdittiin piipahtamaan Tallinnassa vähän ostoksilla ja ihastelemassa kaupunkia. Teki ihan hyvää käppäillä raittiissa ulkoilmassa. Pienten lasten perheeseen tulon jälkeen on myös ihana viettää aikaa esikoisen kanssa ja nauttia vielä näistä hetkistä kun hän itse haluaa tulla mukaan.

Lue edellinen postaus: Mitenkä pukea lapset lämpimästi?

-Umppu

40 kommenttia

 1. Isla kirjoitti:

  En todellakaan salli että vanhemmat pitää lapsistaan ”huolta” humalapäissään, edes pienessä hiprakassa. Yksi drinkki tai ravintolassa ruokajuomana alkoholi on mun mielestä ok.

  Ihan kamalaa katseltavaa ja edesvastuutonta käytöstä jo ulkopuolisiakin toisten lapsia ajatellen, useat lapset kokee pelottavana känniset aikuiset jotka sössöttää muka tarkoittaen hyvää ja jos joku väittää että itse ei muutu vaikka olisikin hiukan hiprakassa niin kyllä sitä jokaisen ihmisen toiminta jollain tavalla muuttuu alkoholin vaikutuksen alla.

  Itse muistan ainakin lapsena jos jossain juhlissa oltiin ja joku vieraista oli ihan tuiskeessa, pelänneeni ja ahdistuneeni kyseisestä henkilöstä varsinkin jos tuli lähelle.

  Tytärpuoleni joka nyt 11 v kanssa asiasta juteltiin joskus ja hän sanoi samaa että tulee ahdistunut ja ikävä olo jos näkee edes jonkun tutun humalassa. Hänen mielestä oli ok että vanhemmat tai tutut nauttii sen 1 tai 2 juomaa, eikä mennä sille pahimmillaan örvellys tasolle.

  • primebody kirjoitti:

   Samoja ajatuksia.. Huomasin että oma lapseni myös hieman ahdistui ja pelkäsi ja varmaan se oli yksi syy miksi halusi lähteä.

 2. Marjut kirjoitti:

  Yhdyn ajatuksiisi. Muutama vuosi takaperin olin lomailemassa Rodoksella. Samassa hotellialueen baarissa oli keski-ikäinen äiti 4 vuotiaan lapsensa kanssa. Äiti joi itsensä illan aikana siihen kuntoon, että lopulta sammui pöytään. Kävin sitten ystävällisest herättelemässä naisen ja ehdotin, että voisinko saattaa heidät huoneeseen. Pikkupoika osasi kertoa hotellin ja huoneen numeron. Tavasta huolehtia äiti huoneeseen epäilen, että ei tainnut olla ensimmäinen kerta pojalle tuommoinen tilanne.
  Kyllä tuntui kamalalta ja turvattomalta lapsen puolesta. Yksin vieraassa maassa kännisen äidin kans ?

  • primebody kirjoitti:

   Ihan kamalaa… Ei varmasti ollut lapselle todellakaan mukava reissu ja varmaan painui mileen sellaisena muistona, että ei halua enää koskaan lähteä lomalle…

 3. mamma kirjoitti:

  Ihan pätevä syy tehdä lastensuojeluilmoitus huolesta, jos lapsi selvästi humalassa olevan aikuisen vastuulla. Aikuinen ei kykene silloin täysin loogiseen ajatteluun, joten lapsen terve kehitys vaarassa. Lapselle se yksikin ahdistava kokemus ja laiminlyönti voi määrittää loppuelämää….

 4. Anna kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Vaikka olikin ikärajaton konsertti niin jos meno on oikeasti ollut tuota mitä kirjoitit niin minusta on vanhempana vastuutonta edes viedä lasta sinne. (En nyt tässä sinua tarkoita vaan yleisesti) Itse en ole koskaan juonut alkoholia enkä käynyt baareissa tms. ja aikuisena ihmisenäkin koen ahdistaviksi humalassa olevat ihmiset enkä ihmettele yhtään jos lasta ahdistaa. En koskaan veisi lasta tuollaiseen paikkaan.

 5. Meme kirjoitti:

  Kyllä! Täysin samaa mieltä kanssasi Umppu!

 6. Tytti kirjoitti:

  En missään nimessä salli kännissä olemista lasten seurassa, oli kyseessä sitten vauva tai vanhempikin lapsi. Saatetaan itse hyvinkin ottaa pari viinilasillista ruokailun aikana tai saunaoluet lapsen aikana, mutta humalaan saakka juomista en ymmärrä missään määrin. Jos halutaan vetää ne kännit, niin silloin lapsille hankitaan turvallinen hoitopaikka. Lapsen tehtävänä ei todellakaan ole katsella humalaisia vanhempiaan tai muitakaan ihmisiä. Te tosin hyvin tiedostitte lapsen sietokyvyn ja häippäsitte paikalta, kun lapsi niin toivoi.

 7. Linda kirjoitti:

  Ihan järkyttävää toimintaa. Ei alkoholin himo voi olla noin suuri. Jos tilanne on toi et viina vie voiton,niin kyllä sillon ois kannattanu muutaman kerran miettiä kuuluuko ne lapset ylipäänsä siihen elämän tilanteeseen. Ja että lähdetään lapsien syyslomalla reissuun niin kyllä niiden lasten pitäis olla ehdottomasti nro 1. Kamalaa kuinka alkoholia (lasten seurassa) käyttävien vanhempien laspet varmasti saa traumoja,sekä pahimassa tapauksessa ajattelee niin että se on normaalia ja niin kuuluu tehdä.

 8. Elisa kirjoitti:

  Heippa,
  Olin samalla laivalla ja samalla keikalla. Olin itse varmaan aikalailla erikohdassa keikkaa katsomassa sillä näin kyllä lähes koko ajan vartijan/järkkärin siellä. Itse koin myös pahana sen että (humalaiset) vanhemmat toi niitä vauvojaan/hyvin pieniä lapsia keikkaa katsomaan ja lapsilla/vauvoilla ei ollut kuulosuojaimia..
  Kurjaa oli myös se että keikalla oli niin paljon porukkaa,lavalle ei edes nähnyt koska lapset seisoi kaikilla tasoilla tai oli vanhempien harteilla

  • primebody kirjoitti:

   Joo siis itse alueena ehkä surkein paikka keikalle koska kukaan ei nähnyt mitään…

 9. Manduca kirjoitti:

  Samoilla linjoilla. Lasten seurassa ei todellakaan alkoholia. Ja jos itse näkisin saman tilanteen, mitä nyt jouduit todistamaan, niin tulis kyllä paha mieli. Tulee jo tästä tekstistä asiaa lukiessani. Kyllä nuihin pitäisi puuttua, jos sellaista näkee. Itse en todennäköisesti edes veisi lapsia tuommoiseen tapahtumaan, missä voi ostaa aikuiset alkoholia. 1 tai 2 saunasiideriä hyväksyn, jos toinen aikuinen kotona myös ja se ei ota. Mutta nuissa tapahtumissa vaan aina tuppaa olemaan idioottiporukkaa. Tosin, miten sitä nyt voi kaikelta kauheuksen näkemiseltä suojata. Kun kuitenkin itselläkin on oikeus liikkua Ja pitää iisistä hauskaa. Eihän sitä nyt voi kotiinkaan aina hautautua. Mutta itse en ala-aste ikäistä vie tuommoisiin alkoholi örvellys ympäristöihin. Kerkiää se nähdä paskameininkiä myöhemminkin. Jo pelkkä laivalle meno ei inspaa lasten kans vkonloppuisin. Just kun, Harmi, aikuiset ei osaa käyttäytyä.

 10. Marjut kirjoitti:

  Minä en ymmärrä että miksi laivayhtiöllä ei ole vastuuta asiasta? Eikö laivayhtiön, siis työntekijöiden tule puuttua asiaan? Onko laiva jokin alue missä saa tehdä mitä haluaa? Kysyitkö Umppu laivan työntekijöiltä tai kysyikö kukaan teistä laivalla olijoista asiasta? Eli edes yrittää puuttua asiaan ja jos ei ole niin silloin on ihan turha tulla päivittelemään asiaa. Puutu asiaan tai edes yritä puuttua tai olet yhtä paha kuin ne humalaisen vanhemmat.

  • primebody kirjoitti:

   No ehkä se ei ole mun tehtävä….

  • Pairuo kirjoitti:

   Mäkään en hyväksy humalahakuista juomista lasten aikana. Saunakaljan tai ruokajuoman taas ymmärrän hyvin, sehän on tavallaan hyvä malli, lasillisen voi nauttia ilman humalaa.
   Mutta. En ymmärrä, minkä takia laivayhtiötä syytetään tästä, tai vaikka Umppua?
   Eikö jokainen lähtökohtaisesti vastaa itsestään ja lapsistaan? Tuollakin on niin monta tapausta, ettei mitenkään voi sysätä vastuuta muille…

 11. Jenni J. kirjoitti:

  Ei tulisi mieleenkään olla humalassa lasten seurassa. Voin itsekin ottaa sen lasillisen viiniä tai jotain muuta mutta ei sen enempää. Voin vain kuvitella miten ahdistava ja turvaton olo lapsella on se kun jompikumpi kumpi vanhemmista toikkaroi humalassa ja eikä kuuntele tai huolehdi susta. Ei voi muuta kuin ihmetellä tuollaista käytöstä.
  Eiköhän ne pää täyteen-reissut vois tehdä ilman lapsia…

 12. Yksi vanhempien vastuuta miettivä myös kirjoitti:

  Nyt on mun pakko kommentoida koska olin samalla risteilyllä tyttäreni 8 vee kanssa. Mä allekirjoitan kaiken mitä tekstissä sanot ja olen myös laittanut tallinkille palautetta asiasta. Ei yhden ainutta järkkäriä paikalla. Ja kun esim kuulutettiin juuri ennen keikkaa että ottakaa pienet kuulijat huomioon niin tuntui sen pahentavan vaan tilannetta. Edessämme oli nainen jolla 4 lasta ja äiti oli aivan naamat plus hänen miehensä joka kannatteli yhtä lapsista harteilla. Oli pelottavaa katseltavaa. Jäi kyllä itselle kakka maku kun oli ensimmäinen ns laivakeikka. Anttia käyn itse todella paljon katsomassa ja keikat on hyvin järjestetty k-18 paikoissa. Ja ärsytti myös se että kun noita alaikäisille suunnattuja keikkoja on muutenkin todella vähän ni se vähäinenkin menee ihan penkin alle eikä lapset näe sitten yhtään mitään kun itsekkäät/känniset aikuiset pilaa sen pienenkin. Tallink pahoitteli minulle tätä ja lupasit järjestelyjä miettiä seuraavia keikkoja järjestettäessä. No ehkä mennään, ehkä ei. Tyttö sanoi et ei halua kun on vaan humalaisia joita muutenkin vieroksuu.

 13. Marjut kirjoitti:

  Itseasiassa on!!!! Miten joku voi ajatella kun näkee alaikäisen lapsen (ja vielä tosi pienen) humalassa olevan aikuisen seurassa ettei siihen kuulu puuttua. Ette te oikeasti voi olla niin tyhmiä että suljettu paikan päällä silmänne ja sitten päivittelette täällä asiaa. Hävetkää! Meidän jokaisen tulee puuttua jos tilanne niin vaatii. Tämä kertoo paljon siitä miksi esim koulukiusaamista ja lasten kaltoinkohtelua on niin paljon, ihmiset eivät tee mitään vaan päivittelevät asioita keskenään. Jokainen teistä laivalla olijoista voisi mennä peilin eteen ja katsoa itseään ja miettiä onki itsestään ylpeä? Miettikää niitä pieniä lapsia joita näitte ja niiden hätää ja nukkukaa sitten hyvillä mielin kun olette niin hyviä ihmisiä. Voi vaan ihmetellä ihmisten välinpitämättömyyttä ?

  • primebody kirjoitti:

   Menin laivalle viettämään aikaa oman esikoiseni kanssa jonka kanssa aika on muutenkin kortilla. Oletko tosiaan sitä mieltä että olisin oman lapseni kanssa mennyt kaikki laivan humalaiset ihmiset ojentamaan ja ilmoittamaan???? En olisi koko yönä muuta ehtinytkään. Koko asia tuntui todella pahalta ja mun olis tehnyt mieli mennä huutaan niille jokaiselle, mutta mun mielestä tämä on tälläisessä tilanteessa missä tapauksia on kymmeniä, jollei satoja niin järjestäjien tehtävä. Jos näkisin vastaavaa muualla niin varmasti ilmoittaisin asiasta enkä jättäisi asiaa siihen, mutta tilanne oli niin kaoottinen etten voinut siinä tilanteessa kun pitää (keskellä yötä) huolen omistani

 14. Memmu kirjoitti:

  Olenkin miettinyt, miksi ihmeessä laivalla on sallittua ottaa lapset baareihin mukaan ja olla (valitettavasti) humalassa. Vaan eipä samanlaista ole Suomen rajojen puolella?! Kotomaassa kun ottais lapsen mukaan, olisi äkkiä sossut perässä.
  Miksi lapsien turvallisuutta ei varjella laivoilla…

  • Jenni kirjoitti:

   Itseasiassa ihan missä tahansa Keski-Euroopassa lapset otetaan ravintoloihin ja jopa baareihin mukaan. Missään muualla kun Suomessa ei ole aidattuja anniskelualueita Ja lapset on joka paikassa mukana. Ja muualla tämä ei ole mikään ongelma koska osataan ottaa maltilla. Viini kuuluu ruokailuun ja illanviettoon, lapset tottuu siihen pienestä pitäen ja örvellystä ei synny. Siinäpä mietittävää päättäjille.

 15. Noora kirjoitti:

  Olen itsekkiin todella tarkka alkoholin käytöstä lasten nähden. Ei kyllä mene miun kaaliin tuommoinen käytös. Kun vieraitakin on käymässä niin meillä ei juoda vettä väkevämpää ennenku lapsi on nukkumassa.

 16. Jenni kirjoitti:

  Olen itsekkin joskus törmännyt tuohon kaameuteen ruotsinlaivalla jukka pojan keikalla. Aivan kaameeta. Ilmoitin mielipiteeni laivanhenkilökunnalle ja tein asiasta vielä valituksen jälkikäteen. Nimenomaan eniten ihmetytti että järjestyksenvalvojia ei ollut tekemässä työtään ja valvomassa että känniset vanhemmat poistuvan itkevien pikkulasten kanssa hyttiin. Aivan kamalaa! En kanssa mistään suunnasta hyväksy sitä että lasten edessä juopotelllaan. Tottakai lasi viiniä ruuan kanssa tai siideri sillontällön saunassa on eriasia. Lapsille on hyvä näyttää oikeanlaista ”juomista” ei ryyppäämistä! Mä olen kanssa ihan pöyristyny miten jotkut vanhemmat voi olla noin edesvastuuttomia!

 17. Niina kirjoitti:

  Itse olen joutunut seuraamaan vierestä lapsena vanhemman juomista ja en todellakaan halua että omat lapseni joutuvat todistamaan samaa. Ymmärrän kyllä lasin viiniä tai jonkun saunaoluen mutta en ryyppäämistä lasten paikalla ollessa. Ja myönnän että olen tämän asian kanssa ehkä liiankin ehdoton mutta osuu itsellä aika arkaan paikkaan.

 18. Mari kirjoitti:

  No hyh hyh. Kuvottavaa sakkia. Olis tosi mielenkiintoista, että joku näistä, jotka tätä ”harrastaa” tai esim. oli tuolla samalla laivalla, tulis vaikka kommentoimaan, että mikä ihme on se motiivi tuollaiseen ja eikö koe itse tekevänsä väärin. Mun mielestä kaikkien täyspäisten ihmisten mielestä tää on tietysti täysin väärin, mutta olis kiva vähän päästä näiden toistenkin pään sisällä sen verran, että kuulis niiden ajatuksia tästä käytöksestään.

 19. Jossie kirjoitti:

  Oon ehdottomasti samaa mieltä, lasten ei kuulu nähdä vanhempiaan humalassa! Se on pienelle ja vähän isommallekin lapselle pelottava tilanne ja pakottaa lapsen ottaan sellasta vastuuta, mikä ei oikeasti hänelle kuuluis. Toisaalta mun mielestä on ok ottaa vaikka olut tai lasi viiniä lapsen nähden, ettei alkoholista tuu mikään pelottava tabu tai kiehtova kielletty, millä sit vedetään oma pää sekasin heti kun mahdollista. En vaan voi kuvitella miks joku vanhempi pistäis kännit etusijalle ja lapsensa toiselle. Terkuin Alkoholistin lapsi

 20. Anna kirjoitti:

  Voi Umppu sinua!!
  Olet monella tapaa ihailuni kohde tarmokkuudessasi ja reippaudessa. Ainakin blogin perusteella pidät lapsistasi huolen ja olet kaikilla tavoin lapsillesi todella upea ja hyvä äiti, väsyneenäkin.
  Blogiasi on ilo lukea ja tsekkaan sen joka ilta, sulta löytyy kunnolla mielipiteitä, olet rohkea ja minun makuuni teet asioita pääosin oikeaan suuntaan.
  Mutta jotain kummaa on välillä noissa sun jutuissa: vaikutat järkevältä naiselta, mutta silloin tällöin (kuten tässä postauksessa) tuntuu kuin maalaisjärkesi olisi sinut jättänyt. Tietenkin sitäkin voi kyseenalaistaa, viedäkö nyt 9-vuotias laivalle konserttiin, missä on varmasti humalaista porukkaa, mutta olit kuitenkin itse selvinpäin ja lähdit pois kun poika pyysi. Plussaa siitä!!
  Mielestäni on kuitenkin ehdottomasti kaikkien aikuisten velvollisuus tehdä ilmoitus lastensuojeluun jos pieniä lapsia hilluu siellä humalaisten vanhempien kans yömyöhään ja rääkyy päästä pois, eikä vanhemmat lähde. Lasten rääkkäystä tuo on!
  Tehdäänhän niitä ilmoituksia pienemmästäkin syystä esim. eläimistä. Miksei sitten ihmisistä?

  No, nyt sulle tulee Umppu rapaa silmille tästä postauksesta aika paljon ja napakasti. Seiso suorana ja ota opiksi, nyt on sen paikka!

  • T kirjoitti:

   Kysymyksenä vain, miten teet lastensuojeluilmoituksen laivalla olevista tuntemattomista aikuisista ja lapsista? Vartijalle voi toki aina asiasta ilmoittaa.

 21. Marjut j kirjoitti:

  Mikä ihme näitä joitain kommentoijia vaivaa. Koen syyttävät kommentit hyvinkin tekopyhinä. Mielestäni tälläisessa julkisessa järjestetyssä tapahtumassa vastuu on tietenkin tapahtuman järjestäjillä joiden vastuulla on järjestää tilaisuus niin, että paikalla on järjestyksen valvojia ja tilanteesta ollaan ajantasalla. Sama asia kun pistäisitte antille viestiä, että teeppä lastensuojeluilmoituksia, kun varmasti huomasit, että keikalla päihtyneitä aikuisia.

 22. Marjut kirjoitti:

  Umppu, sinä et nyt ymmärrä. Jos sinä näet tilanteen mikä olisi lastensuojelun piiriin kuuluva asia on sinun tehtäväsi tuossa tilanteessa etsiä laivan henkilökuntaan kuuluva ihminen ja ilmoittaa asiasta. Sitä minä en tiedä voiko asiassa tehdä muuta, mutta vähintään edes ilmoittaa. Henkilökunnan vastuulla (kuten jokaisen aikuisen) vastuulla tulee katsoa että kukaan lapsi ei joudu vaaraan ja vaaraan joutumista on jos pieni lapsi on humalaisen aikuisen kanssa. Siis että tämä humalainen aikuinen on ainoa joka huolehtii pienestä lapsesta sillä hetkellä. Itse ainakin huolehdin muistakin ihmisistä enkä ajattele vain itseäni mutta jokainen tyylillään ?

  • primebody kirjoitti:

   Sun on turha syyllistää mua tässä asiassa tai sanoa itsekkääksi.. tein mitä siinä tilanteessa voi.. et ollut paikalla jotenka… jo katsominen sai voimaan pahoin.. tämä on todella iso ongelma. Toivon että kirjoituksellani voin herättää jonkun ajattelemaan tilannetta lasten kannalta. Olen ilmoittanut laivan henkilökunnalle asiasta juuri muuta en voinut. Minä huolehdin myös muista ja ajattelen usein itseäni viimeisenä, mutta tilnne ja avun tarve oli niin suuri että siinä olisi tarvinnut olla todella suuri partio..

 23. S kirjoitti:

  Ymmärrän sun pointin tässä kirjoituksessa! Ei ole sun homma mennä ojentamaan vanhempia. Ja mikä haistattelu niiltä olis tullu, siitä se soppa vasta olis syttynyt. Tuskin humalainen aikuinen tilannetta niin ymmärtää, selvinpäin niille pitäis puhua. Enkä usko että laivan hlökunta olis asiaan kovinkaan puuttunut(?) Olisko keikka keskeytetty, laitettu valot päälle ja raahattu kaikki humalaiset vanhemmat pois, tuskin. Niin typeriä noi kommentit lastensuojeluilmoituksesta, kuten joku kommentoija kirjotti; miten tuntemattomasta henkilöstä teet ilmoituksen 😀 Sun pitäis suoraan vaan olla julkaisematta noi idiootit kommentit, niin ei mene energiaa niihin vastaamiseen.

 24. Katja kirjoitti:

  Miten ihmiset luulette, että yksi ihminen olisi pystynyt jokaisen humalaisen vanhemman ilmoittamaan henkilökunnalle. Käytöstapoja ja kunnioitusta muitakin aikuisia kohtaan, kukaan meistä ei pystyisi siinä hetkessä maailmaa parantamaan. Se että Umppu on lähtenyt pois tilanteesta ei tee hänestä itsekästä. Vastuu on järjestäjällä ei yhdellä asiakkaista. Ainut ketä tässä voi syyttää on humalaiset vanhemmat, jotka juovat kännit lastensa edessä.

 25. Seija kirjoitti:

  Uskon että laivan henkilökunta näki tasan saman kuin Umppu ja ehkä ilmoituksia on tehty/joihinkin tilanteeseen on puututtu, kuka tietää….
  Sitten tilanne olisi eri jos Umppu olisi nähnyt esim. hyttikäytävällä missä henkilökuntaa ei ole jatkuvasti, jotain sellaista että vanhemmat humalassa ja lapset niiden armoilla jne.. varmasti silloin olisit Umppu käynyt sanomassa vartijalle!

 26. Anna kirjoitti:

  No hei Umppu vielä…olen tuo sama aiempi kommentoija nimellä Anna. Taidan olla samanlainen rouva Suorasuu kuin sinäkin, että kun jostain olen jotain mieltä, annan tulla kuten ajattelen. Pyydän anteeksi jos liian kärkevä ja suora kommentointini tuntui hyökkäävältä ja tuomitsevalta: sanoin vain mielipiteeni, mutta ainahan vois miettiä kaksi kertaa…muutamien kommenttien jälkeen itselleni on muodostunut tarkempi kokonaiskuva laivan tilanteesta, että se lastensuojeluilmoituksen tekeminen olisi ollut aika haastavaa ellei mahdotonta: porukkaa paljon ja kaikki tuntemattomia.

  Ihmettelen vain ja suren niiden lasten puolesta, joiden vanhemmat ovat tuollaisia idiootteja laivalla. Laivatouhu taitaa olla jonkinlainen lain ulkopuolinen alue, jossa heikoimmat jäävät jalkoihin. Tosi surullista luettavaa.

  On tämä nykytouhu mennyt Suomessa älyttömäksi kun kaikkien pitäisi huolehtia vain omista asioistaan, sairaita juostaan karkuun, toisten lapsia ei saisi komentaa eikä surevaa uskalleta kohdata. Tai jos uskalletaan, henkilö on osoittanut normaalia suurempaa rohkeutta, minkä pitäisi mielestäni olla ihan normaalia käytöstä, eikä osoitusta rohkeudesta. Näin se maailma muuttuu. Ja tottakai tässä muutoksessa on sitten omat hyvätkin puolensa, mutta se kärsivä lapsi surettaa eniten, lasku maksetaan tulevaisuudessa ja verorahoista.

  Jatketaan Umppu työtä ennen kaikkea omien lastemme hyväksi ja niillä voimilla muidenkin lasten, mitä jäljelle jää. Siinäpä se järjestys, eikö?

 27. JK kirjoitti:

  Hm, tästä asiasta on mielestäni ollut jo vuosia juttua ympäri nettiä. Samaa on tehty laivalla kauan. En enää muista tarkalleen näistä virallisemmista artikkeleista, mutta joku juttu siinä on miksi sitä ei ns. saada kuriin. Jotenkin tuo laivahomma olisi ”lain ulkopuolella”. En nyt jaksa lähteä kaivelemaan, mutta varmasti ketä kiinnostaa niin tietoa löytyy kyllä netistä(kin). Jos ihan pätevää tietoa haluaa esim. vastaisuuden varalle niin varmasti lastensuojelusta voi kysyä toimintaohjeita tähän.

  Mäkin oon noita keikkoja laivalla katsellut sillä silmällä, että ois lapsellekin ollut jotain kivaa. Ei vaan kuitenkaan voi. No nukkumaanmenoaika on tietty yks, siitä voi venyä jonkun verran, mutta jos keikka tosiaan alkaa vasta 23 niin aika myöhään. Toinen on just toi meno, jonkun Tuiskun keikan voin hyvin kuvitella miltä se meno näyttää. Ja siinä menee mun raja, en ite kyllä tule viemään lastani sinne vaikka kivahan se ois. Ei kuulu hänen silmille vielä se meno, riittää ihan pakolliset torin kulmien kaatuilijat ja vakioasukit, miltä ei voi välttyä vaikka keskellä päivää kävelis kaupungilla.

  Jos laivayhtiö haluaa järjestää ikärajattoman keikan, sen todellakaan ei kuuluisi alkaa klo 23 vaan paljon aiemmin.

 28. Vee kirjoitti:

  Mä en veisi lomaa asta klo 23 alkavalle keikalle. En maissa enkä laivalla. En vaikka kuinka olis ikärajaton. Enkä varsinkaan paikkaan jossa on anniskelua. Johan noi olosuhteetkin huutaa että ei ole lapsiystävällinen tapahtuma! Kyllä varmasti on parempiakin mahdollisuuksia viedä lapsi keikalle.

  Ymmärrän kyllä myös jutun pointin, lapset pitää jättää kotiin jos meinaa dokata.

 29. bini kirjoitti:

  Mää ensin mietin että ei luoja suomalaiset mitä urpoja, mutta muistui vuoden takainen samankaltainen juttu mikä sattui Australiassa. Asuin Sydneyssä puolivuotta hostellissa muiden backpackereiden kanssa. Viikolla siellä oli rauhallista mutta viikonloppusin se oli kyllä 24/7 bilettämistä. Ihan tämän takia en ymmärrä miksi jotku vanhemmat haluaa tulla hostelliin lasten kanssa (paitsi joku ihan viimein ratkaisu yhdeksi yöksi). Se ei oo semmonen ympäristö mihin ikinä veisin omat lapset tulevaisuudessa. Erään ison tapahtuman yhteydessä koko hostellin 3 kerros oli varattu lapsiperheille. Siellä me 20v reppureissaajat sitte mietittiin että missä me kehdataan polttaa tupakkaa ( kukaan on halunnut polttaa niin että lapset altistuisi), missä kehtaa juoda kaljaa ( kaikkia vähän hävetti alkaa lasten edessä ryyppään ) kunnes huomattiin että lasten omat vanhemmat oli aivan ympäripäissään ja örvelsi… Lasten puolesta säälitti. Muutenkin näytti että vanhemmat keskittyi vaan keskenään seurusteluun eikä lasten kanssa olemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.