Hae
Prime Life by Umppu

Meneekö sukupuolineutraalisuus jo liian pitkälle?

Mää en voi käsittää aina kaikkia asioita, mutta eihän mun tarvitsekkaan. Musta meille on täällä maanpäällä ihan tarpeeksi tilaa olla sellaisia kun haluamme olla ja jokaisella on siihen oikeus. Olin töissä ja mulle oli tullut kirje tasa-arvovaltuutetulta ja se koski sukupuoleen perustuvaa hinnoittelua. Meillä on ollut hinnastossa miesten hiustenleikkaus, sekä naisten hiustenleikkaus ja asia koski tätä asiaa. Joku oli tehnyt meistä valituksen. Tavallaan ymmärrän, mutta toisaalta taas en. Miksi me emme saa olla miehiä tai naisia?  Näinhän on aina ollut.

Varmasti kaikki kuluttajat ei tiedä, että meidän alalla on partureita, kampaajia ja parturi-kampaajia. Myöskään kuluttaja ei välttämättä tiedä, että parturi leikkaa vaan ja ainoastaan miestenhiuksia ja kampaaja taas vain naisten hiuksia. Eli minun tapauksessani, jos en vaihda hinnastoon (minkä siis tein) kampaamopalvelut ja parturipalvelut, voidaan minut tuomioistuimessa tuomita suorittamaan syrjitylle hyvitystä.  Syrjitty tässä tapauksessa on ilmeisemmin se ilmoituksen tehnyt henkilö? Mietinpä vaan eikö meillä ole tässä maassa suurempia ongelmia? … Paljon myös naiset käyttää lausetta: mää istun täällä parturissa tai mulla on tänään parturi. Eivät he  kaikki tiedä että se palvelu on vain ”miehille”.

Meillä on hinnastossa myös esimerkiksi miesten kasvohoito. Tähän väliin voin kertoa, että on vissi ero tehdä kasvohoitoa esimerkiksi parrakkaalle miehelle, kun esimerkiksi nuorelle naiselle. Meillä tehdään myös sokerointeja vain naisille, jotenka pitäisikö hinnastoon kirjoittaa esimerkiksi toosan tai pimpin sokerointi?  Jos se on hinnastossa bikirajan sokerointi niin voiko se varata mies joka käyttää bikineitä? Voiko siis sukupuolineutraali laki pakottaa kyseisen palvelun tekijän koskemaan esimerkiksi vasten tahtoaan kikkeliin ja repimään löysästä palli-ihosta karvoja?

Jos nainen astuu parturiin ei hän sieltä saa hiustenleikkausta, koska se on suunnattu miehille. Onko tämä syrjintää? Jos mennään asiassa vähän pidemmälle niin esimerkiksi monessa päiväkodissa on olemassa vain aikuisia. Enää ei ole käytössä tarhan täti tai tarhan setä. Lapset ei ole tyttöjä tai poikia vaan lapsia.. Minkä takia sen tarvii olla näin? Me ollaan kuitenkin tässä maailmassa synnytty mieheksi tai naiseksi. Tiedostan että maailma muuttuu ja esimerkiksi homojen ja lesbojen määrä lisääntyy jatkuvasti. Jos nyt vaikka ajatellaan, että olisi esimerkiksi kuntosali ”vain homoille” niin eikö sekin ole jonkinlaista syrjintää, koska esimerkiksi mulla ei olisi sinne mitään asiaa. Haluun tähän väliin sanoa että itseäni ei haittaa vaikka en sinne pääsisi, eikä myöskään se jos sellainen kuntosali olisi olemassa, koska se ei vaikuta mun elämään millään tapaa. En myöskään henkilökohtaisesti kokisi minkäänlaista syrjintää, vaan musta olisi huippu juttu että jokaiselle löytyy se oma paikka missä käydä.

Jos olisin mies joka haluaisi olla nainen ja pukeutuisin naistenvaatteisiin ja menisin vaikka naisten pukuuhuoneeseen niin aivan varmasti minua katsottaisiin pitkään, varsinkin jos minulla olisi miehen sukupuolielimet. Kun tilanteen kääntää näin päin onkin asia hyvin monimutkainen, enkä osaa tähän sanoa oikein mitään mutta pohdintani lähti ehkä vähän raiteilta.

Jos palataan kampaamo asiaan, niin minun mielestä on ihan normaalia, että palvelut on miehille ja naisille ja juurikin siksi että kuluttajan on helpompi valita se oikea palvelu itselleen. On aivan eri asia leikata esimerkiksi iäkkään miehen sivulla oleva kranssi, kun taas tehdä mallinmuutosleikkaus naiselle. Kuitenkin on mahdollisuus aina soittaa, jos asiakas tarvitsee apua ajan varauksessa tai ei ole varma minkä palvelun valitsee..Myöskään kaikkia palveluita meillä ei voi varata netistä, kuten pidennykset, mutta siihen voi valita maksuttoman konsultaation on sitten mies tai nainen.  Mutta tuosta kosmetologi asiasta en pääse yli.

On ollut muutama tilanne, missä meiltä on kysytty teemmekö miehille vahauksia/sokerointeja tai voiko teille varata miehelle kyseiseen palveluun aikaa. Jokaisella näistä kerroista on ollut kyseessä polttari porukka. Sehän siis tarkoittaa käytännössä sitä, että tälle sankarille tehtäisiin ”julkista” nöyryytystä joka varmasti haluttaisiin videokuvata niin että ne kaikki polttareihin osallistuvat kundit änkisivät itsensä kosmetologin huoneeseen pikku kännissä ja nauraa höröttäisivät vieressä.. Eli kyseenalaistan edelleen tämän hinnoittelun. Vai onko niin, että esimerkiksi kosmetoligilla saa olla hinnastossa naisten sokerointi? Tai jos oikein viilataan pilkkua ja hinnastossa on bikinirajan sokerointi niin onko se myöskin syrjintää, koska se koskee naisten uima-asua?  Joku viisaampi voi kertoa miksi tälläinen laki on ylipäänsä olemassa ja mitä hyötyä siitä on? Näköjään tässä maassa voi loukkaantua ihan mistä tahansa. Muistakaa, että tämä on vain minun henkilökohtaista pohdintaa.

 

No mutta oon kuitenkin super onnellinen mun uudesta hiustenleikkauksesta, jonka toteutti meidän Vilma #lol

Lue edellinen postaus: Kun kaikkia tuntuu kiinnostavan

-Umppu

 

138 kommenttia

 1. Terttu Hertunpää kirjoitti:

  Jaoin tänään uimakoulumaiset poikien ja tyttöjen ryhmään. Siis siksi, että jos ekaluokkalaiselle sanoo, että ”sä oot mustikka ja sun kaveris mansikka” niim 5min päästä mulla on allas täynnä pelkkiä mansikoita 😀 … Teinkö väärin???

  • primebody kirjoitti:

   varmaan jonkun mielestä hahah

  • - kirjoitti:

   Miksi ne ryhmät täytyy olla sukupuolen mukaan? Miksei vaikka aakkosjärjestyksessä ryhmä puoliksi tai kaksi ryhmää uikkarin värin/hiusten pituuden/lempiruoan/tms. merkityksettömän jutun perusteella? Ei lapsia tarvitse nimittää mustikoiksi ja mansikoiksi, ei sukupuolta ole kukaan mitätöimässä, mutta miksi uimaan pitäisi opetella sukupuolitetuissa ryhmissä?

 2. Elina kirjoitti:

  Kiitos kun kirjoitit aiheesta!

 3. Mari kirjoitti:

  Menee kyllä liian pitkälle tämä sukupuolineutraalihomma. Ihan helvetin absurdeja juttuja nykyään! Neuvolassa sanoi neuvolanTÄTI mulle just, että eivät hekään saa sanoa enää poika/tyttö vaan pitää sanoa henkilö. Voi jeesus sentään. Ei voi kyllä muuta sanoa. Ketäköhän varten tämmöset höpönlöpön jutut on keksitty? Jotain muutamaa transsukupuolistako? Voi hellanlettas sentään..

  Kiitos aiempi kommentoija mustikka/mansikka jutusta, sain päivän naurut!

  Ja Umppu sun uudet hiukset… Ihan mielettömän ihanat!

  • primebody kirjoitti:

   Ei tsiisus… En oo just nyt käynyt neuvolassa, mutta vaan ajatuksen tasolla: mitataanpas nyt henkilön pituus ja paino.. Jos joku meidän Viviania kutsuu henkilöksi niin sehän sanoo että minä iso tyttö 🙂

  • Suvakki kirjoitti:

   Niin eikö ookkin hienoa että Vivian voi ilmottaa että hän kokee olevansa tyttö/poika, eikä kukaan ulkopuolinen sitä hänelle pakota?

 4. kati kirjoitti:

  Kyllä menee yli hilseen ja ymmärryksen sukupuolineutraalius omasta mielestäni. Olen Päiväkodissa töissä ja aivan ihme koulutusta jo liikenteessä että pieniltä lapsilta viedään keskusteluissa ja toimissa sukupuoli-identiteettiä, neutralisoidaan sukupuolta eikä vahvisteta niinkuin sitä pitäisi! Poika saa olla feminiininen, tyttömäinen, mutta hei oikeasti, jo päiväkodissa neutralisoida sitä tosiasiaa että fysiologisesti jo on syntynyt pojaksi! näissä asioissa sekoitetaan tulevaisuuden lasten päät toden teolla. Ja vaikutukset varmasti näkyy ?

  • primebody kirjoitti:

   Niin siis nimeomaan. jo lapselle tulee sellainen olo, että kuka minä olen tai mikä minä olen. Ainakin itse kamppailen tätä vastaan todenteolla.

  • Werwet kirjoitti:

   Onkohan sulta hyvä tarhanTÄTI mennyt se teidän koulutus ohi? Ystäväni LASTENTARHANOPETTAJA on kertonut että he eivät neutralisoi tai kiistä kenenkään sukupuolia vaan antavat neutraalilla kielenkäytöllä lapsille vapauden toteuttaa itseään ja välttävät kohtelemasta lapsia sterotyyppisesti.

   Lapset ovat avoimia eivätkä mene rikki tällaisesta. Väärinsukupuolittaminen on vakavampi asia, se on systemaattista ja vahingoittavaa ihmiselle, jonka sukupuolo on joko epäselvä tai eri kuin syntymässä oletettu.

  • annieala kirjoitti:

   Sanot, että päiväkodeissa lapsilta viedään sukupuoli-identiteettiä. Mutta entä jos lapsen sukupuoli-identiteetti ei vastaa sitä, miksi muut sen mieltävät? Mietin myös että millä tavalla päiväkodeissa neutralisoidaan fysiologisia tosiasioita? Biologinen sukupuoli on täysin eri asia kuin kulttuurillinen ja sosiaalinen sukupuoli.
   Minusta olisi ihanaa jos kaikki saisivat olla niin ”tyttömäisiä”, ”poikamaisia” ja stereotyyppisiä kuin haluaisivat tai olla olematta.
   Olen samaa mieltä kyllä siinä, että välillä kaikkien termien keskellä tuntuu, että on hankala puhua mistään loukkaamatta jotakuta vahingossa. 😀 Mutta luulen, että neutraaleja ilmaisuja on kehitetty sen takia, että se vapauttaisi ihmisiä normeista ja kultturillisista odotuksista, jotka voidaan kokea todella ahdistaviksi ja rajoittaviksi. Ja senhän pitäisi olla vain positiivista.
   Lopuksi täytyy sanoa, että tuskin lesbojen ja homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen määrä on lisääntynyt. Ympäristö on muuttunut vain sallivammaksi.

   Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! 🙂

  • Androgyyni kirjoitti:

   Ei ole tainnut mennä opit tarhantädille perille. Sukupuolineutraaliuden tarkoitus on antaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet elämässä eikö laittaa heitä muotteihin, koska olet tyttö, olet kiltti ja koska olet poika, saat olla hieman villi

  • Pauliina kirjoitti:

   Kymppi vetoo tää kyseinen Kati on lastenhoitaja tai muu työntekijä, mutta ei LTO.

 5. Miia kirjoitti:

  Luin tuossa viime viikolla paikallislehtiä ja yhden vauvan nimeksi oli annettu Sammal Mustikka Menninkäinen. Muksun vanhemmat oli ilmeisesti ajatelleet antavansa vauvalle oikein tosissaan sukupuolineutraalin nimen… Ihan varmaan tulee kiittelemään toi lapsi vanhempiaan joskus teini-iän kynnyksellä.. Musta toi on mennyt ihan mahdottomaksi toi sukupuilineutraaliudesta vouhottaminen. Ja kyllä, minulla on itselläkin kolme lasta: kaksi poikaa ja tyttö. Jotka todellakin haluaa olla tyttöjä ja poikia -ei henkilöitä.

  • liisa kirjoitti:

   Meneekö nyt ihan vähän yli, että kirjottaa jonkun tähän asiaan aivan kuulumattoman lapsen koko nimen nettiin ja yhdessä päivitellään sen älyttömyyttä? Teillä on vain veikkaus siitä, että tällä nimellä on haettu takaa jotain, mitä ette itse pidä arvossa.

   Nään nyt hyvin selkeästi kuinka kiusaaminen todella lähtee vanhemmista liikkeelle.

 6. Kylli kirjoitti:

  Kiitos Umppu kirjoituksesta, oon täysin samalla linjalla sun kanssa = kyllä homma on vedetty ihan liian pitkälle :(!!
  Tosiaan koulussa ei saa käyttää enää tyttö/poika sanaa vaan kaikki ovat henkilöitä, tsiisus :(!!!
  Ilmoitetaanko lehtien syntyneet-osastollakin jatkossa esim. Maija & Matti Meikäläiselle on syntynyt henkilö?!?!
  Mä en voi käsittää, et ketä on edes keksinyt koko tämän naurettavuuden…

 7. janni kirjoitti:

  Voi huhhu! En kans ymmärrä tätä, miksi pitää muuttaa jotain sellaista mikä meihin nyt vaan on rakennettu jo valmiiksi ilman että kukaan siihen voi vaikuttaa. Kukahan tuollasen biologian vastasen hullutuksenkin on keksinyt, kysynpähän vaan.. tuliko tälle keksijälle mieleen kuinka korjata näitä asioita kymmenien vuosien päästä, kun ihmiset etsivät entistä kovemmin omaa itseään ja identiteettiään ja alkaa terapiat oleen tupaten täys, rahaa niille kun yhteiskunta sairastaa. Ihan loogisesti ajateltuna, jos lapselle jo lapsesta asti opetetaan että ole vaikka koira jos susta tuntuu siltä, niin kuinka hukassa nämä lapset tulevat olemaan, kun ei tiedetä kuka/mikä hän on. Ihan voi vaikka kokeilla etukäteen 5-vuotiaan lapsen kanssa, anna sille tarpeeks päätäntä valtaa niin menee viikko niin se oireilee jo. Lapset tarvivat selkeät rajat, ja tiedon siitä kuka hän on. Tyttö vai poika, koska kun ihminen syntyy niin siinä nyt ei kovin montaa vaihtoehtoa ole kumpi värkki löytyy haarovälistä.

  Hyvä teksi umppu!

  • Identiteetti kirjoitti:

   Mä ainakin olin henk.koht. terapiassa käysessäni hukassa identiteettini kanssa sen takia, että olin koko ikäni imenyt ympäristön paineita ja ollut sitä mitä läheiset halusi ja odotti miellyttääkseni (ja koska en tiennyt että jotenkin muutenkin voisi itseensä tutustua). Se itsetuntemuksen opettelu sitten rakentui pikkuhiljaa kun uskalsi alkaa kunnella _itseään_ muiden stereotypioiden ja toiveiden sijaan. Kyllä mulla identiteetti on nykyäänkin, paljon sopivampikin itselle ja sellainen, joka voi ajan kanssa muuttua koska ymmärrän sitä kaikein parhaiten itse eikä sitä sanele muut. Omalla kohdalla tässä ei ollut kyse sukupuolisuudesta mutta voin kuvitella että olisin helposti ollut vielä enemmän hukassa itseni kanssa jos minulle olisi elmän ajan tyrkytetty myös vääriä sukupuolistereotypioita.

   Muiden ei tarvitse kahlita ketään toista tarkkarajaisiin identiteetteihin, kyllä ihmiset löytävät identiteettinsä ihan itse. Helpomminkin kun ei ensin tarvi purkaa muiden vuosikausia pakottamia vääriä ohjelmointeja.

 8. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Omg mitä sontaa! En ymmärrä tätä vouhotusta yhtään. Mun puolesta jengi saa olla niin sukupuolineutraalia kuin haluaa, mutta miksi heidän takiaan täytyy muuttaa koko maailma? Tasa-arvonko? No, ei tämä meitä muita kohtaan ole kovin tasa-arvoista… Ehkä olen liian kapeanäköinen tai en ymmärrä tätä, mutta menee kyllä täysin yli hilseen.

  Onko muuten parturikäynnille ja kampaammokäynnille varattu eri aika? Nyt teillä alkaa sitten istua naisia parturissa kun termit menee sekaisin…

  • Majs kirjoitti:

   Miten se on sulta pois, että hiustenleikkauksesta maksetaan hiusten pituuden/leikkaukseen käytetyn ajan mukaan, eikä sen, mitä jalkojen välistä löytyy?

  • Anna kirjoitti:

   Oletko ikinä kuullut sanottavan että ”jos olet tottunut etuoikeutettuun asemaan, tasa-arvo tuntuu syrjinnältä”? Mietipä sitä. Ja mieti vielä lisää jos ei ekalla kertaa uponnut.

   Maailma todellakin muuttuu, halusit tai et. Miten se on juuri sinulta pois, että kaikilla on hyvä olla ja kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat: tämä on itseasiassa sukupuolineutraaliuden ydinajatus.

   Toinen vaihtoehtosi on perustaa heteropriden kaltainen ”vasta”liike jos koet olevasi syrjitty.

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Mun on pakko myöntää, että olin tietämättömyyttäni vähän liian kärkäs. Ehkä sen takia, että sitä nimenomaan ajattelee että tässä on jotain itseltä tai omalta jälkikasvulta pois.

   Mutta. Tuolla alhaalla Katsu kertoi omasta nuoruudestaan ja tuli kyllä omat fiilikset niin hyvin mieleen, että ehkä aloin ymmärtää mistä tässä on kyse. Olen siis itse ollut lapsesta tähän asti enemmän ”jätkä” kuin tyttö/nainen. Olen aina tullut paremmin miesten kanssa toimeen kuin naisten. Vielä tänä päivänkin mietin miksi haluan ennemmin kulkea verkkareissa ja tennareissa kuin pukeutua mekkoon, meikata ja laittaa jalkaan korkkarit. Toki noitakin joskus haluan, mutta vain harvoin. Oma lapseni taas on niin tyttömäinen kuin vain voi ollan ja olen onnellinen, että hänen annetaan olla juuri sitä mitä hän on. Niin kuin minunkin annettiin silloin olin lapsi, nuori ja vielä näin aikuisenakin.

 9. tipa kirjoitti:

  Mä olen tavallaan eri mieltä parturi/kampaamo -palveluista. Miksi nainen, jolla on ns. miesmäinen leikkaus hiuksissaan (eli lyhyt malli, jollaisia on yleensä miehillä) ei voisi käyttää parturipalveluja halutessaan siistiä mallia? Miksi hän maksaisi ”naisten” hinnan, kun palvelu olisi sama kuin miehille?

 10. Veera Luhtala kirjoitti:

  1) hiustenleikkuun hinnoittelu sukupuolen mukaan on epätasa-arvoista koska silloin naisen konesiili voisi olla kalliimpi kuin pitkätukkaisen miehen mallinmuutosleikkaus.

  Miksi hiustenleikkuuta ei voi hinnoitella käytetyn ajan mukaan?

  2) sukupuolisensitiivisen kasvatuksen tarvetta voi olla vaikea ymmärtää jos itse sattuu sopeutumaan tarjottuun kasvatukseen. Minä en sopeutunut, ja tästä seurasi esimerkiksi vuosia raakaa koulukiusaamista.

  Mitä hyötyä saattaisi olla siitä että välttäisimme lasten leimaamista ja lokerointia, ja sen sijaan suhtautuisimme heihin yksilöinä ja tukisimme heidän omia kiinnostuksenkohteitaan?

 11. kata kirjoitti:

  Jos sukupuolineutraalius on sinulle terminä hankala, voisitko pysähtyä tarkastelemaan asioita sukupuolisensitiivisesti, eli sukupuolistereotypioita, -oletuksia ja -odotuksia tunnistaen? Sukupuoliero ei ole lainkaan niin selvärajainen kuin kauneushoitoloiden kankeat mies-nainen-erottelut antavat ymmärtää.

  Mitä ”sukupuolineutraaliuteen” tulee, olennaisinta lienee ihmisen oikeus määritellä itse itsensä. Kyllä pikkutyttö saa edelleen olla vapaasti tyttö, mutta jos mielestäsi feminiinisen oloinen lapsi ilmoittaakin olevansa poika, tai jotain muuta, ei sinulla tai kenelläkään toisella ole oikeutta väittää vastaan tai sukupuolittaa häntä toisin tyyliin : ”Ei, kyllä sinä olet tyttö kun sinulla on pimppa”. Kokisin sukupuolineutraaliuden liittyvän myös siihen, ettei kokemus sukupuolesta saisi olla rajoitteena ihmisen oikeuksille ja omalle toimijuudelle. Huomioitavaa on myös, ettei sukupuoli-identiteetti ole sama asia kuin seksuaalinen suuntautuminen (homoseksuaali jne)!

  Voit miettiä, millaista arki on sellaiselle henkilölle kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa syntymässä määrättyä tai toisten katseessa hänelle määrittyvää sukupuolta, tai joka ei löydä itseään kategoriasta ”mies” tai ”nainen”.

  Asiakaspalvelutyössä on varmasti syytä pohtia, miten kohtaat asiallisesti ja loukkaamatta henkilön, jonka sukupuoli on määrittelemätön? Ja jätetäänkö teillä kokonaan palvelematta vaikkapa naista jolla on pallit?

  • Sp kirjoitti:

   Miten ihmisen sukupuoli voi olla määrittämätön, kun kyse on silkasta biologiasta? Sukupuolia on olemassa tasan kaksi. Mies ja nainen.

  • Veera Luhtala kirjoitti:

   Itseasiassa ei ole.

   Mahdollisia kromosomiyhdistelmiäkin on enemmän kuin kaksi.

   Monet ihmiset eivät koe olevansa sitä sukupuolta jota heidän olettaisi kromosomien perusteella olevan.

   On kohteliasta kuunnella ihmistä itseään. Epäkohteliasta on olla kuuntelematta ihmistä, kysyä mitä hänellä on housuissaan tai udella terveydellisiä yksityisasioita.

   Ethän halua olla epäkohtelias?

  • Olivia kirjoitti:

   Sp,

   Biologisestakin näkökulmasta ihmisen sukupuoli saatta olla ”epäselvä”. Toisin kuin kuvittelet, ihmisen sukuelimistäkin on useampaa kuin kahta variaatiota. On olemassa sukupuolielimien kaksi ääripäätä. Nämä ääripäät mielletään naisen ja miehen sukupuolielimiksi. Vaikka useimmat meistä asettuvat hyvin lähelle toista ääripäätä, on meitä myös monia jotka asettuvat jonnekin siltä väliltä. Siksi sukupuolen ajattelu täysin kaksijakoisena ei ole biologisestakaan näkökulmasta täysin pätevä.

   Sukupuolineutraalius yrittää tarttua kulttuurimme kaksijakoisuuteen mies/nainen. Tämä kaksijakoisuus jatkuu mm. luonteen piirteiden, töiden (palkattu ja palkaton), lelujen, värien, muodin (ja kyllä myös niiden parturi ja kampaamo palveluiden) määrittelemisessä joko maskuliiniseksi tai feminiiniseksi. Esimerkkinä ”vaaleanpunainen on tytöille ja sininen pojille”. Siinä ei ole mitään vikaa että tyttö tykkää vaaleanpunaisesta, eikä moni enää koe sitäkään ongelmaksi että tyttö tykkää sinisestä. Silti esimerkiksi lasten leluissa ja vaatteissa tämä värijako elää vahvana. Huomaamattamme ohjaamme ihmisiä tähän ajattelutapaan, sukupuolen ja sitä kautta identiteetin kaksijakoisuuteen. Tämä on kulttuurinen ilmiö, ei biologinen.

   Keneltäkään ei yritetä viedä omaa identiteettiään sukupuolineutraaliuden myötä. Tarkoitus on täysin vastakkainen. Kaikille halutaan antaa tilaa olla oma itsensä. Rakentaa identiteettiään sukupuolen mukaan tai siitä riippumatta. Olemme kaikki paljon enemmän kuin vain sukupuolemme. Siksi keskittyminen niin kapeaan ihmisen määritelmään on hassua.

 12. Kristian kirjoitti:

  Niin siis tässä parturi-kampaamo -asiassahan on kyse ihan puhtaasti siitä, että asiakkaita kohdellaan tasa-arvoisesti:
  nykypäivänä naisella voi olla lyhyt tukka, josta luonnollisesti tulisi ottaa ”miesten”leikkuun hinta ja vastavuoroisesti miehellä voi olla pitkät hiukset, joiden tuomasta isommasta työmäärästä otetaan se pitkien hiuksien leikkaukselle osoitettu hinta.

  Jos halutaan puhua naisellisuudesta ja miehekkyydestä tässä hiusasiassa, niin sanoisin Natalie Portmanin ja Emma Watsonin olevan hyvinkin naisellisia lyhyissä hiuksissaan, kun taas Jone Nikulaa ei minään andorgyyniyden perikuvana taideta tuntea hulmuavasta kuontalostaan huolimatta.

  Ikävää, että koet tämän ongelmaksi, sillä näin asiakkaan näkökulmasta tämä tasa-arvovaltuutetun kirje tuntuu oikein järkevältä.

 13. Elo kirjoitti:

  Suosittelisin, että ottaisit asioista hieman tarkemmin selvää, ennen kuin päästät tälläisiä aivopieruja julkiseen blogiisi. You know, muukin lukeminen ja tiedon etsiminen kuin Iltalehti ja sen kommenttipalsta ovat sallittuja.

 14. Johannes kirjoitti:

  Kirjoittajalla ja kommentoijillakin on tainnut mennä sukupuolineutraaliuden pointti vähän ohi. Wikipedian kuvaus on ihan hyvä teksti tutustua käsitteeseen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gender_neutrality

 15. Anna kirjoitti:

  Samaa mieltä.

  Olen miettinyt sitäkin, kun nykyään pitää suvaita kaikki asiat, että miten nämä kaikkein suvaitsevaisimmat ihmiset hyväksyy vaikka ihmisen ja koiran välisen suhteen. Ovatko he oikeasti täysin avoimin mielin…? Muutenkin joskus tuntuu, että ihmiset ajattelevat suvaitsevaisuuden tarkoittavan ainoastaan sitä, että hyväksyy homot ja lesbot. Unohtuu kaikki muu, mm. eri uskonlahkot, romanit yms..

  • Anna kirjoitti:

   Sinustako TUNTUU siltä? Mihin perustat väitteesi? Miksi ihmisen ja koiran välinen suhde pitäisi hyväksyä? Kaksi täysi-ikäistä ihmistä saa tehdä keskenään mitä haluaa jos molempien suostumus on asiaan. Koira (tai lapsi) ei ikinä ole suostunut ihmisen sairaisiin tekoihin, joten suhde olisi itsessään jo hyvin alistava ja riistävä. Ilmeisesti sinun maailmassasi kuitenkin aivan normaali suhdekäytäntö, kun olet noin huolissasi asian suvaitsemisesta!

  • Veronmaksaja ja ihminen kirjoitti:

   ”Olen miettinyt sitäkin, kun nykyään pitää suvaita kaikki asiat, että miten nämä kaikkein suvaitsevaisimmat ihmiset hyväksyy vaikka ihmisen ja koiran välisen suhteen. Ovatko he oikeasti täysin avoimin mielin…?”

   Tämä oli erittäin hyvin todettu. Itse olen miettinyt sitäkin, että jos kissat ja koirat eläisivät yhtäkkiä yhdessä? Mitä siitäkin tulisi? Kyllä tässä lopun aikoja eletään.

   Kiitos sinulle Umppu taas kerran niin osuvasta tekstistä. Veronmaksaja kun olen itsekin, niin tuntuu hyvälle kun joku muukin kantaa huolta näistä yhteisistä asioista ja vielä osaa jäsentää ne ajatukset näin hienosti. Olet hyvä kirjoittamaan ja elät oikein.

  • Tämän kylän homopoika kirjoitti:

   Kuten Pasila-sarjassa aikanaan hyvin tiivistettiin:

   ”Jos et erota kahden ihmisen parisuhdetta eläimiin sekaantumisesta, ehdotan, ettet koskaan hanki koiraa.”

   -Eino/TKHP
   http://www.tamankylanhomopoika.fi

 16. Iida kirjoitti:

  Ensinnäkin, homous ja lesbous liittyy sukupuolikeskusteluun miten? Toiseksi, olit oikeassa, sä et selvästikään ymmärrä kaikkea, eikä sun tarvikaan, mutta älä nyt herranjumala kirjoita sitten ymmärtämättömyydestäsi julkista blogikirjoitusta.

 17. Katsu kirjoitti:

  Mitenhän avaisin tätä asiaa siten, että en saa lokaa päälleni… Valtaosalla ihmisistä se kokemus ”tyttöysestä” ja ”poikuudesta” tulee luonnostaan, mutta mun mielestä sen korostaminen taas on mennyt aivan yli varsinkin päiväkoti- ja koulumaailmassa. Mä oon vasta nyt kolmenkympin korvilla alkanut hyväksyä, että on ok olla Nainen, joka on töissä tekniikan alalla, joka pukeutuu ennemmin harmaaseen ja tummansiniseen kuin pinkkiin, jonka suosikkiohjelma telkkarista on formulat ja lätkä, ja joka ei tuhlaa kuukausittain kolminumeroisia summia kauneudenhoitoon. Mun on ok olla juuri tällainen, ja laittaa ne korkkarit tai tennarit sinne työpaikalle ihan fiiliksen mukaan. Mutta tän hyväksyminen varsinkin koulu- ja päiväkotiaikana oli hankalaa, kun mua kiinnosti paljon enemmän kaikki pojille mielletyt jutut. En kokenut siis sopivani oikein tytöksi (enkä kovin hyvin pärjännyt tyttöjen kanssa), mutta en ollut poikakaan. Nyt oon työelämässä onneksi löytänyt kaltaisiani ihania naisia, joilla kaikilla on sama kokemus siitä, että ei oo oikein sopinut siihen tytön muottiin. Siksi on musta hyvä, että näitä keinotekoisia muureja puretaan. Että edes joku säästyisi kaikelta siltä kiusaamiselta, paineelta ja itsensä etsimiseltä, minkä kans mä (ja moni muu) oon tuskaillut niin monta vuotta.

  Ehkä parturi-kampaamo -jako tulee nyt tän heräämisen myötä jäämään myös historiaan (vaikka musta on ihan mielettömän ihanaa käydä nimenomaan kampaajalla!), kun herätään siihen, että joidenkin ihmisten on aikuisenakin vaikea lokeroida itseään kumpaankaan sukupuoleen. Siinä mielessä tuon huomautuksen ymmärrän, että jos kaksi henkilöä tulee ihan samanlaisella hiuksella ihan samaan leikkaukseen&värjäykseen, niin hinnan pitäisi olla sama oikeudenmukaisuuden nimissä. 🙂

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Tämä oli kyllä aivan suoraan kuin mun omista kokemuksista! Olen aina ihmetellyt miksi olen koko ikäni ollut tällainen ”jätkä” enkä suinkaan mikään prinsessa niin kuin esim. oma tyttäreni on. Hän saa olla juuri sellainen kuin haluaa ja olenhan itsekin saanut olla tällainen kuin olen. Molemmat on ihan ok 🙂

 18. CIS-nainen (googlaa jos et tiedä mitä tarkoittaa) kirjoitti:

  Se on kyllä jännä kun halutaan tuoda tasa-arvoa tähän maailmaan, niin ne joita asia ei loukkaa eikä koske, tuntevat että tämä on yhtäkkiä heiltä pois. Tämä oli pahinta paskaa mitä olen aikaisemmin fiksuksi luulemani ihmisen näppäimistöltä lukenut aikoihin.
  Mistä veikat että et julkaise tätä kommenttia?

 19. nuunuu kirjoitti:

  Pitääkö sillitukkaisen naisen maksaa millinterällä ajamisesta kampaajalla enemmän vain koska parturi ei suostu siistimään kuin miehiksi tunnistamiensa asiakkaiden päät? Entäs pitkätukkainen mies, joka kaipaa väräystä, eikö kampaaja osaa toteuttaa tätä koska kyseessä on mies? Mistäs teillä asiakkaan sukupuoli päätellään ja onko sillä väliä? Näinkin yksinkertaisten tapausten takia on ihan asiallista hinnoitella kampaamo- ja parturipalvelut sukupuolittamatta asiakkaita. Ihan kamalaa varmaan olisikin jos transnainen kaipaisi parturipalvelua saati sitä bikinirajan siistimistä…

  • Jenna R. kirjoitti:

   Tätä minäkin mietin… Mulla ainaki moni kampaaja on ottanut parturi hinnan kun oon käynyt siistittämässä hiuksia pelkällä koneella. Olen aika huvittunut jos Umppu vilkaisee vaan et tolla on tissit, joten pulitanpa enemmän. Miksei vaan tunti hinnoittelua?

  • Pointsit asian aiheeksi ottamisesta kirjoitti:

   Oot varmaan kuullut myös yksilöllisestä hoidosta ja työstä? Parturit, kampaajat sekä parturi-kampaajat osaa tietenkin myös katsoa yksilökohtaisesti miten menettelee hinnoittelun kanssa, minä ainakin olen käsittänyt että hinnasto voi olla myös suuntaa antava eikä siltikään noin pilkun tarkka kuin annat olettaa, uskallan siis väittää että jos Umpullekin tulee nainen esim sillä erittäin lyhyellä siilillä, tuskin hän veloittaa siitä sitä oletettua naisten lyhyen tukan leikkuuta vaan kenties sillä siihen leikkuuseen sopivammalla hinnalla…

   Hieno postaus ja oikeessa olet, rajansa kaikella!

  • Suvakki kirjoitti:

   Juuri näin. Osaatko Umppu perustella miksi haluaisit hinnoitella sukupuolen etkä työmäärän (siili vs. pitkä hiukset) mukaan?

  • paradoxal kirjoitti:

   Nimenomaan. Parturipalvelut ovat vielä yleensä edullisempia kuin kampaamopalvelut – ihan tosissaanko parturissa alaselkään asti ulottuvan heviletin omaava mies saa leikkauksen ja värjäyksen samaan hintaan kuin mies, jonka kuontalo ei yllä peittämään edes korvia.

   Eli eikö hinnoittelu olisi asiakkaan sekä yrittäjän kannalta helpoin tehdä sen tapahtuvan palvelun mukaan, koska on olemassa pitkähiuksisia miehiä ja siilitukkaisia naisia. Pitkät/lyhyet hiukset ei tarkoita, että henkilö olisi mies/nainen. Eikä näin ole ollut muuten vuosikymmeniin.

  • Priki kirjoitti:

   Kahden pitkä- ja suorahiuksisen taloudessa (miehellä itse asiassa pidemmät hiukset kuin naisella) tämä on muutamaan kertaan tullut vastaan -suorien hiusten latvojen tasoitus olisi ollut tarpeen kummallekin ja naiselta olisi sujuvasti pyydetty hintaa täysin samasta toimenpiteestä kymppi enemmän, tapauskohtaisesta hinnoittelusta ei tietoakaan. Ei liene vaikeaa arvata että on tuollaisten paikkojen palvelut jääneet käyttämättä enkä keksi yrittämälläkään yhtään perustelua sille miksi tällainen hinnoittelu olisi tällaisessa tapauksessa ok. Hinnaston laittaminen toimenpidekohtaiseksi ei liene kovin vaativa työ.

 20. T kirjoitti:

  Siihen nähden että olet niin kovin varma sukupuolineutraalin ajattelun pahuudesta, sulla on kauhea tarve korostaa että tämä on nyt vaan sun omaa pohdintaa jne. Voisiko kuitenkin olla, että asia ei ole ihan niin suuren kiihtymyksen arvoinen kuin annat ymmärtää? Missään, siis yhtään missään, ei sanota ettei ihminen saisi edelleen olla mies tai nainen. Se vaan, että hän voi olla jotain muutakin. On perusteltua puhua parturihinnastosta ja kampaamohinnastosta, koska jokainen parran siistimistä toivova asiakas ei välttämättä ole mies, eikä jokainen pitkien hiusten leikkausta ja värjäystä hakeva nainen. Useimmat ovat, kaikki eivät. On todella pieni vaiva muuttaa nuo sanat siten, ettet sulje ulkopuolelle vähemmistöjä ja siten potentiaalisia asiakkaitasi. Isommassa mittakaavassa on siis kyse myös sinun edustasi. Sukupuoli kun ei sijaitse jalkojen välissä. Kerrot myös ihan itse tekstissäsi, että parturi- ja kampaamopalvelujen ero on käytetyissä tekniikoissa eikä asiakkaan sukupuolessa, ja että neuvot asiakastasi tarvittaessa sopivan palvelun valinnassa. Siksikään sukupuolittamiselle ei ole tarvetta.

  Peniksellisen ihmisen bikinirajan sokeroinnista voi hyvin kieltäytyä, jos perusteluna on esimerkiksi se että se löysä iho ei kestä sellaista käsittelyä. Myös humalaisen polttariporukan palvelusta saa tietenkin kieltäytyä, eikä siitäkään tarvitse tehdä sukupuolikysymystä.

  Sukupuolisensitiivisyys ei pyri poistamaan kenenkään sukupuolen olemassaoloa, vaan yksinkertaisesti huomioimaan sen, että mies ja nainen eivät ole ainoat mahdolliset kategoriat. Se, että juuri sinä et koe jotakin asiaa syrjiväksi ei tarkoita, että syrjintää ei ole olemassa. Ei minuakaan henkilökohtaisesti vaivaa, että minua koskevat kampaamopalvelut nimetään joskus naisten hiustenleikkauksiksi, koska satun olemaan sekä omasta että ympäristön mielestä nainen. Tunnen ja tiedän kuitenkin paljon ihmisiä, joita ympäristö sukupuolittaa jatkuvasti väärin, ja juuri heidän vuokseen tällaiset pienet teot ovat tärkeitä – sitä sanotaan empatiaksi, ei liian pitkälle menneeksi tasa-arvoksi. Miltä sinusta tuntuisi, jos ympäristö viittaisi sinuun jatkuvasti eri sukupuolen edustajana kuin olet?

 21. Sonja kirjoitti:

  ”Miksi me emme saa olla miehiä tai naisia? Näinhän on aina ollut.”

  Tarkoitatko tällä, että ”miksi minä en saa määrittää sitä, onko asiakkaani mies vai nainen ja kohdella eriarvoisesti sen mukaan?”

  Jos asiakkaana on kaksi asiakasta, jolla on samanlainen tukka ja tavoitteena samanlainen tukka, mikset voi tarjota heille identtistä ja saman hintaista palvelua?

  Naisena ärsyttää, että mun kuvitellaan hiustenleikkuussa haluavan jotain hemmottelua ja kiiltoa hiuksiin, kun sanon vaan, että tasausleikkaus. Ja sit se maksaa enemlän kuin poikaystävälle.

 22. Karo kirjoitti:

  Haha, päivän naurut. 😀 Mihinkähän ihmeeseen sitä tasa-arvolakia tarvitaan. Hmm niin. Ei ainakaan tasa-arvon ajamiseen?

  Hyvä tiedostaa tietämättömyytensä, ikävää jos ei aio asiaa korjata. Tai vielä ikävämpää, jos tosissaan tasa-arvo ei tippakaan kiinnosta.

  Sukupuolineutraaliudella lyhyesti sanottuna pelataan varman päälle, ettei ketään loukattaisi. Sukupuolineutraaliushan ei loukkaa ketään. Jos joku ihminen loukkaantuu siitä, että hänet oletetaan ihmiseksi, suosittelisin psykologikäyntejä. Lajiaan ei voi muuttaa, lajiin synnytään ja siihen kuulutaan. Sukupuoli taas on tieteellisen näytön perusteella monimuotoinen ilmiö. Kakki eivät synny mieheksi tai naiseksi. Tämä nyt toki kuuluu yleissivistykseen ja oli varmaan kaikille ennestään selvää, mutta tulipa kerrattua.

  Sukupuolen perusteella syrjiminen loukkaa monella tavalla ihmisoikeuksia. Ensinnäkin sukupuolen olettaminen voi mennä pieleen, ja vaikkei menisi, sukupuolen olettaminen voi loukata toisin kuin sukupuolineutraali kohtelu. Syrjintää on esimerkiksi laskuttaa sukupuolen perusteella enemmän naiselta, jonka lyhyet hiukset ajetaan siiliksi, kuin mieheltä, jonka yhtä lyhyet hiukset ajetaan siiliksi. Miksi tämä olisi oikeutettua?

  Parturi-kampaamot ovat jo vuosikymmenien ajan keksineet erilaisia tapoja parantaa asiakastyytyväisyyttä ja vähentää syrjintää. Hinnoittelussa voi ottaa huomioon työhön käytetyn ajan, siihen käytetyt välineet ja tuotteet sekä työn vaativuuden. Sukupuolella taas ei ole minkään laista tekemistä näiden asioien kanssa. Hassua, ettei kaikki ole tätä hoksanneet, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  Palveluiden tarjoamatta jättäminen ja palveluiden hinnoittelu ovat eri asioita. Palveluita ei tarvitse tarjota kaikille, vaikka onneksi esimerkiksi miesoletetuille tarkoitetuissa partureissa pääsee aina näin naisenakin hiustenleikkuuseen, ja saa muuten parempaa palvelua kuin monista naisia syrjivistä kampaamoista. Suosittelen. Koska palveluita ei tarvitse tarjota kaikille, on mahdollisia esimerkiksi naisoletetuille tarkoitetut kuntosalit, miesoletetuille tarkoitetut hemmotteluillat, naisoletetuille tarkoitetut oluenmaistelut ja niin edelleen. Syrjintää on yleensä vasta kun esimerkiksi naistenilta sulkee kaupunginosan miehiltä, koska ”miehet ovat vaarallisia”. Syrjinnässä otetaan siis huomioon tilannekohtaisuus. Jotkut keissit ovat rajatapauksia hinnoittelunkin kohdalla, esimerkiksi naisille tarkoitetut alennukset tiettyinä päivinä (naistenpäivä, äitienpäivä…). Finlayson järjesti jokin aika sitten kampanjan, jonka aikana naisoletetut maksoivat jokaisesta eurosta vajaat parikymmentä senttiä vähemmän kuin miesoletetut. Tämä oli myös tasa-arvolain vastaista, mutta Finlayson sentään tiedosti sen. Ihan hyvä, että niin iso yritys on perillä lainsäädännöstä.

 23. niinii kirjoitti:

  Me tullaan poikakaverin kanssa MOLEMMAT sokeroitaviksi asap.
  Epäreilua, jos yhden helvetin luonnollisen ulokkeen ja palveluntarjoajan inhotuksen takia vain minä lähtisin sieltä karvattomana, right? Vain siksi että oli oikeat elimet joita en edes itse valinnut?

 24. Neekkis kirjoitti:

  Koira ei voi suostua suhteeseen ihmisen kanssa. Koiralla ja ihmisellä on tällainen perustavanlaatuinen ero :).

 25. Jenna R. kirjoitti:

  Tai ”kampaamoleikkaus” ja ”parturointi”… Kyllä näitä muissa kampaamoissa näkee, en oo yhtään ihmeissäni mistä tuo huomautus tuli.

 26. Kukkunu kirjoitti:

  Niin eli naisilla on automaattisesti pitkä tukka ja miehillä lyhyt? Vai päätättekö te siellä, että pitkähiuksinen mies on nainen, koska hänellä on pitkät hiukset?

  Ja on uskomatonta, että sua voi noinkin paljon nolottaa kirjoittaa siihen kosmetologipalveluun, että vaikkapa häpykummun sokerointi. Tällöin et sukupuolita sukuelimiä, ja kaikki tietävät, millaiset sukuelimet heillä on, eikä sinun tarvitse koskea kenenkään kiveksiin, niin kuin kukaan ei sinua pakotakkaan tekrmään. Vai luuletko, että sukupuolitietoisuus on tehty jotain kännisiä polttariporukoita varten? Ja hei, tiesitkö, ettei kaikki cis-miehetkään (cis=sukupuoli synnytyksessä oikein määritelty) kasvata tai pysty kasvattamaan partaa, tarjoatteko tällöin heille vain puolen kasvojen kasvohoidon ja sanotte että sori, mies ei oo mies ilman partaa?

  Pitää ettiä teiän kampaamon nimi niin ei vahingossakaan eksy siihen paikkaan.

 27. omppu kirjoitti:

  Sinulla on tainnut mennä sukupuolineutraaliuden pointti täysin ohi, sillä toisen hyväksyminen sellaisenaan kuin on, nimenomaan on sen tarkoitus. Tunsit sitten olevasi mes tai nainen. Tai et kumpaakaan.
  Kaikille kokemus ei ole niin selkeää, joten jo lapsena alkanut sukupuoliroolien vahva jako voi auheuttaa paljonkin ahdistusta lapselle, jos tämä kokee ettei voi olla muuta kuin mihin hänet on opetettu. Vahvat sukupuoliroolit opettavat lapsille ettei muu ole hyväksyttyä, poika ei saisi leikkiä nukeilla tai tyttö tykätä autoista.
  Lapsi oppii ja kehittyy, ymmärtää kuka on ja mitä haluaa ihan omasta takaa, ilman että me aikuiset tuputtaisimme turhan kapeita raameja heille siitä millaisia heidän pitäisi olla.

 28. Ellen kirjoitti:

  Tässähän ei nyt ole kysymyksessä mikään nykyajan hömpötys vaan se, että Suomessa sukupuoleen perustuva hinnoittelu on ollut kielletty jo vuosikymmenet. Ihan sama lainsäädäntö on voimassa myös koko EU-alueella. Tämän ei pitäisi tulla enää yllätyksenä – etenkään kampaamoalan yritäjälle. https://www.tasa-arvo.fi/-/parturien-ja-kampaamojen-hinnoittelu-ei-saa-perustua-sukupuoleen

 29. Ville kirjoitti:

  ”Joku viisaampi voi kertoa miksi tälläinen laki on ylipäänsä olemassa ja mitä hyötyä siitä on? ” Viittaat ilmeisesti naisten ja miesten tasa-arvosta annettuun lakiin.

  ”1 § (30.12.2014/1329)

  Lain tarkoitus

  Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä”

  Siinä pähkinänkuoressa lain tarkoitus. Ihan vinkkinä, ajantasainen lainsäädäntömme löytyy mm. finlexistä.

  Sinulla on kyllä mennyt muutama (ellei kaikki) asia tässä sekaisin, puurot ja vellit jne. Ensinnäkin, kukaan ei estä sinua hinnoittelemasta palveluitasi tehdyn työn perusteella. Rautalangasta – jos leikkaat miehen x hiukset ja siihen menee 30 minuuttia, voit veloittaa siitä vähemmän kuin naisen y hiustenleikkuusta, johon on mennyt 60 minuuttia. Kukaan ei tule sinulta vaatimaan muuta. Sen sijaan, et voi veloittaa samasta tehdystä työstä eri summia sen perusteella, että eri asiakkaat ovat mielestästi/omasta mielestään miehiä tai naisia. Aika yksinkertaista.

  On totta, että erilaiset hiustyylit vaativat erilaista käsittelyä, ja että niihen käytettävä työaika ja työn vaativuus eroavat toisistaan. Näissä tapauksissa työn hinnoittelukin saa olla erilaista em. seikoista johtuen. Siinä ei ole mitään syrjivää. Sen sijaan työhön ei vaikuta se, onko asiakkaasi nainen, mies tai muuta. Lähtemättä sen syvemmin sukupuolikäsitteen perkaamiseen, väitätkö tosissasi, että ei ole lyhythiuksisia naisia tai pitkätukkaisia miehiä? Siitä syystä, sukupuolen (tai sen oletuksen) perusteella tehtävä hinnoittelu on syrjivää. Tehdyn työn määrään perustuva hinnoittelu ei ole syrjivää.

  Toinen pointti. Sinulta on kyllä aika ansiokkaasti mennyt ohi sukupuolineutraalisuuden käsite. ”Miksi me emme saa olla miehiä tai naisia? Näinhän on aina ollut.” Saisinko kysyä, kuka sinua tai ketään on estämässä? Huudellaanko sinulle kadulla siitä, miten ilmaiset itseäsi? Tässä tasa-arvovaltuutettu on puuttunut syrjivään hinnoittelukäytäntöösi, ei siihen, miten sinä tai asiakkaasi elävät, pukeutuvat tai millaisia hiustenleikkauksia teet/asiakkaasi toivovat. Älä uhriudu syyttä. Mitä taas tuohon näinhän on aina ollut -aspektiin. Sukupuoli käsitteenä ja ilmiönä on muuttunut aikojen saatossa paljon. Vielä 1900-luvun alkupuolella nainen on enemmän tai vähemmän ollut miehensä edusmieheyden alainen (eikä kaikilla tavoin täysivaltainen ihminen). Mitä luulet, löytyikö silloinkin edistyksen ja kehityksen vähättelijöitä ja ihmettelijöitä? Kyllä löytyi. Onneksi heitä ei kuunneltu, tai heidän kantansa ei voittanut. Silloin olisi voinut tulla sinullakin tasa-arvovaltuutettua ikävä. Sukupuolineutraalisuudesta puhuttaessa pyritään toimimaan sukupuolineutraalisti sellaisissa tilanteissa, joissa sukupuolella ei ole (tai ei pitäisi olla) väliä. Esimerkiksi sukupuolineutraali hinnoittelu voi tarkoittaa sitä, että palvelusta veloitetaan tehdyn työn määrän perusteella, eikä sen perusteella, mitä sukupuolta asiakas edustaa. Kuulostaako tämä sinun mielestäsi naurettavalta?

  Myös sukupuoleen liitetyt kauneusihanteet ovat eläneet jatkuvasti. Esimerkiksi korkokengät ovat alunperin olleet miehille tarkoitetut. Tällä nyt yritän alleviivata sitä, että älä nyt omista kokemuksistasi ja ajatuksista käsin lähde mitään iänikäisiä totuuksia loihtimaan. Se on lapsellista ja typerää.

  En tiedä, minkä aasinsillan kautta repäsit homot ja lesbot tähän. Rohkenen arvata; näit termin sukupuolineutraalisuus, ja mieleesi tulivat homot, lesbot ja kaikki muu normista poikkeava. On hienoa, että tiedostat homojen ja lesbojen olemassa olon. Se, miten homoille suunnattu kuntosali liittyy syrjivään hinnoittelukäytäntöösi, jäi itseltäni epäselväksi. Voin ymmärtää, että homot ja lesbot assosioituvat mielessäsi sukupuolineutraalisuuteen. Kannustan kuitenkin pureskelemaan aiheita vielä hieman, niissä on vielä työstämistä.

 30. Valeria kirjoitti:

  Siis mitä eroa on kampaajalla ja parturilla? Kai se parturikin osaa saksia käyttää ja kampaaja konetta. Miehellä voi olla pitkät tai lyhyet hiukset, naisella voi olla pitkät tai lyhyet hiukset. Mitä väliä sillä on, kenen päässä se tukka on kiinni? Toki se on eri juttu, jos muutetaan mallia (pitkästä lyhyeen), mutta silloinkaan ei pitäisi olla väliä onko hiukset kiinni miehessä vai naisessa. Eli ei, tämä sukupuolineutraalisuus ei ole mitään höpöhöpöä, vaan asiakkaan pitäisi maksaa _työstä_ ei siitä mitä sukupuolta nyt sattuu olemaan.
  Hinnoittelu voi olla joko tuntityönä tai juurikin ”koneleikkaus” vs ”saksilla leikkaus” ja erikseen isot muutokset, kuten mallin muutos. Mutta EI NYT herrajumala sen mukaan kenen päässä nämä hiukset on!

 31. Aisais kirjoitti:

  Eihän tuossa huomautuksessa ollut kyse siitä, että kaikki sukupuoliajattelu kyseenalaistettaisiin. Kyse oli siitä, että on väärin, että silloin, kun naiselle ja miehelle tarjotaan samanlaista hiustenleikkuuta, toinen joutuu maksamaan siitä enemmän vain sukupuolensa vuoksi.

  Järkevä hinnoittelu olisi lyhyet hiukset / puolipitkät hiukset / pitkät hiukset tms. Toki kampaaja saa kertoa olevansa kampaaja ja parturi parturi: tällöin kampaaja tarjoaa osaamisensa mukaisia hiustenleikkuita ja parturi omansa.

  Kuten edellinen kommentoi: Jos nainen haluaa leikata päänsä siiliksi, miksi hänen pitäisi maksaa sitä enemmän kuin miehen, joka päättää samoin? Yleensähän naisilla lyhyidenkin hiuksien leikkaukset on kalliimmat kuin miehillä.

  Ja toisaalta: jos pitkät hiukset kasvattanut mies haluaa tasoittaa latvat, miksi hänen pitäisi maksaa siitä vähemmän kuin pitkät hiukset kasvattaneen naisen?

  Tästä tässä huomautuksessa on pohjimmillaan kyse. Kaikki muu ”pohdiskelusi” menee täysin ohi aiheen.

 32. Nora kirjoitti:

  Loool mikä ”en minä aiheesta mitään tiedä, mutta kirjoitanpa siitä kuitenkin” -postaus! Ootpa kyllä melkoinen bloggari-ammattilainen, kun et voinut kirjoittamiesi aiheiden wikipedia-sivua avata.

  Mä olen valmis kuulemaan vastapuolen mielipiteitä (jopa näin älyttömiä), kunhan henkilö on ottanut asioista aidosti selvää.

  Ei luoja oikeesti kuinka turhaa öyhötystä.

 33. Karo kirjoitti:

  Oot niin asian ytimessä! Kiitos tästä postauksesta! Mennyt niin lujaa yli tämä touhu. Yksi täysin uskomaton muutos on myös nämä unisex vessat!! Mitkä kuulemma on jo otettu käyttöön ainakin pääkaupunkiseudulla suurimmassa osassa julkisia rakennuksia. Sielläkö ovat miehen kikulit kädessä pisuaareilla samalla kun naiset repivät siteitään irti kalsareistaan yms meikkaavat. Aivan järjetöntä. Miksi täytyy muuttaa nämä täysin perustellut normaalit ratkaisut, että miehillä ja naisilla on erikseen omat julkiset wc tilat?

  Ja pakko kertoa tohon sun heittämään polttariporukkaan.
  Olin siis kasvohoidossa muutama kk sitten ihan hyvätasoisessa kauneushoitolassa. Siinä makasin puoliunessa kuunnellen sitä rentoutusmusiikkia ja kosmetologin tehdessä kasvohierontaa. Rentous loppui kuitenkin lyhyeen kun viereiseen huoneeseen tosiaan paukkasi tämä humaltunut miespolttariporukka sokerointiin?? Se metelin määrä kun näitä jätkiä oli arviolta se 15 siinä pienessä tilassa, kaikki melko tukevassa humalassa ja nuori likka kiskoo munakarvoja itse polttarisankarilta. Mielestäni tosiaankin väärin kaikkia muita maksavia asiakkaita kohtaan. Itselle ainakin jäi ainakin olo ettei minua asiakkaana arvostettu niin että olisin saanut hoidosta nauttia. Olen käyttänyt heidän palveluitaan todella paljon mutta tämä jäi kyllä viimeiseksi ? Eri asia jos kyseessä olisi ollut vahinko tmv inhimillinen erehdys mutta varmasti on tiedetty mitä seuraa kun tuollaisen lauman bookkaa sokerointiin.

  • annieala kirjoitti:

   Mitä tekemistä sukupuolineutraalisuudella on idioottijätkäporukan kanssa, jotka on polttareiden vietossa??

  • Karo kirjoitti:

   Voi hyvää päivää anniela! Ootko oikeesti noin keila? Tämä oli kommentti UMPULLE, hänen blogiin ja hänen tekstiin jossa hän itse viittasi jätkäpolttariporukkaan, joka tulee sokeroimaan pallinsa?
   Tämä minun hurjaakinhurjempi tarina liittyi siihen ?! Ymmärrätkö? Jos on järjenjuoksu noin vähäistä niin kannattaa olla kommentoimatta tai vaikka lukea alkup. teksti ennen kommentointia niin olisit tämänkin (ehkä) pystynyt päättelemään itse.

  • meri kirjoitti:

   lähinnä olen käsittänyt unisex vessat kolmantena vaihtoehtona naisten ja miesten vessojen lisäksi. ketään ei siis pakota naisia ja miehiä menemään näihin vessoihin, mutta ne samalla tarjoavat ratkaisun ja ymmärrystä sukupuolineutraaleille, trans ihmisille ym. turvallisen paikan 🙂

 34. m kirjoitti:

  Huhhuh. Lähinnä siis tätä kommentointia. Tuosta miesten ja naisten hiustenleikkuun hintaerosta on väännetty viimeiset kymmenen vuotta, enkä kyllä itsekään ymmärrä minkä takia ystäväni (mies) pitkien hiusten leikkaus on pari kymppiä edullisempi kuin omien pitkien hiusteni. Eihän parturista nytkään saa kaikkia kampaamon palveluita, ihan sukupuolesta riippumatta, eikä tarvitsekaan. Mutta onko sillä oikeasti eroa jos samanlaiset hiukset kasvavat miehen vai naisen päässä? Jos siis toivottu lopputulos on sama.

  Sitten taas noihin kosmetologipalveluihin; eihän ketään voi mihinkään pakottaa, mutta kyllähän miehet väkisinkin käy jossain sokeroimassa vai onko nykyaikainen mies kehittynyt jo ylävartalostaan täysin karvattomaksi? Ihan näin uimarannoilta bongattua.

  Tasa-arvo siis ei ole vielä valmis ja kasvukipuja matkalla maailmaan, jossa sukupuoli ei ole esteenä/etuna yhtään kenellekään on vielä paljon. Näin esimerkkinä naisena perinteisesti miesten maailmassa olisi varsin mahtavaa saada samaa palkkaa kuin mieskollegat ja lakata olemasta sihteerioletettu joka palaverissa.

  Hiukan siis toivoisin avoimuutta. Kaikki uusi ei ole pahasta, ja jos muutoksia ei olisi historian saatossa käynyt useampia, ei esimerkiksi naisilla olisi vieläkään äänioikeutta. Miettikää hetki vaikka sitä.

 35. meri kirjoitti:

  saa olla jako naisiin ja miehiin, mutta jos joku tulee sanomaan että ei ole kumpaakaan, minne menen? niin siinä mielessä pitäisi olla jo mielessä miten toimia. ehkä tähän yritetään puuttua, ei ole olemassa vain kahta sukupuolta vaikka se onkin standardi nykyään. tästä ajattelutavasta olisi kaikkien hyvä pyrkiä pois, sillä se sortaa useita ihmisiä puhuttaessa heistä väärällä termillä ja aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta jos olen nainen ja minusta puhutaan neutraalisti, ei se minuun vaikuta mitenkään 🙂 toivottavasti ymmärsit pointin

 36. suvakkihuora kirjoitti:

  Eiköhän kyseessä kuitenkin ole tavoite tasa-arvoisesta hinnoittelusta? Esimerkiksi miesten ja naisten hiustenleikkausta pitäisi ennemminkin hinnoitella siihen käytetyn ajan ja materiaalin kulumisen mukaan eikä sukupuolen, tai muunkaan kriteerin. Lisäksi kirjoittajalla on mennyt sekaisin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt tai sitten hän ei ymmärrä näiden eroa. Kannattaisi tsekata, on avaavaa ymmärtää asioita laajemmin. Kannattaisi myös yleisestiottaen ajatella maalaisjärjellä eikä kirjoittaa erittäin kärjistettyjä esimerkkejä joista muut saavat epätotta informaatiota.

 37. Nimim. Syvä huokaus kirjoitti:

  Surullista, miten hakoteillä iso osa porukasta on.

  Neutraali ei tarkoita sukupuolen kadottamista vaan eriarvoisuuden poistamista eri sukupuolten väliltä. Kenenkään yksilön sukupuolesta ei tehdä neutraalia, vaan sukupuolten merkitys muille tahoille neutralisoidaan. Että kenenkään sukupuoli ei määrittelisi häntä muiden silmissä. Että sukupuoli ei vaikuta, vaan on neutraali asia suhteessa MUIHIN asioihin.

  Sukupuolineutraali tarkoittaa sitä, että nainen saa olla niin nainen kuin haluaa ja mies niin mies kuin haluaa, mutta kumpaankaan ei sen vuoksi kohdistu ennakko-oletuksia tai erilaisia sukupuolisodonnaisia odotuksia / velvoitteita.

  Hinnastosta on valitettu varmasti sen takia, että sukupuoli ei saisi määritellä hintaa. Erilaiset kampaaja- / parturipalvelun voi ja kuuluu hinnoitella työn sisällön mukaan, ei asiakkaan sukupuolen. Se, onko haarovälissä kikkeli vai pimppi ei ole oikea eikä reilu tapa määritellä hinnoitella hiuksiin kohdistuvaa työtä. On reilua hinnoitella sen mukaan, mitä niille hiuksille tehdään ja millainen on hiusten lähtötilanne.

  Ja sitten. Neuvolassa ei tarvitse puhua henkilöstä. Lasta voi kutsua sen nimellä, ja jos nimeä ei vielä ole, ”lapsi” on ihan käypä sana.

 38. Elsa / Oi mutsi mutsi kirjoitti:

  Moi Umppu.

  Luin tekstisi ja vähän hämmennyin, eikö sinunkin työsi helpotu, jos pystyt hinnoittelemaan palvelut palveluina kuten lyhyiden hiusten leikkuu, keskipitkien hiusten leikkuu, lyhyiden hiusten värjäys yms. Mulla on 6v poika, jolla on pitkä tukka. Jos hän haluaisi vaikka isompana värjätä tukan, sulla menisi paljon enemmän väriä hänen pitkään tukkaan kuin lyhyempään tukkaan. Hän on silloin mies, menisikö hän ”miesten värjäyksen” hinnalla vai ”naisten värjäyksen hinnalla”? Helpompi varmaan on mennä pitkien hiusten hinnalla.

  Mietin myös, että voisiko nuo sinun palvelut alla vaikka nyt vaginan alueen vahaus ja kivesten alueen vahaus tms, jossa kerrotaan se alue ja siihen tehtävä työ? Kukaan ei ole kieltämässä sukupuolia sen vuoksi hiustenleikkuun vuoksi, vaan tässä ajetaan ihan vain sitä, että hinnoittelu olisi tasapuolista. Jokainen varmasti ymmärtää, että hinnoittelusi perustuu tuntitaksaan, joten voit ihan rauhassa jatkossakin pyytää kiveksien sokeroinnista enemmän kuin vaginan alueen. Syy ei kuitenkaan ole asiakkaan sukupuolessa, vaan toimenpiteeseen menevässä ajassa. Sukupuoli ja sukupuolielinhän eivät aina ole yksi yhteen muutenkaan.

  Lapsilla usein on nimi, jolla heitä voi kutsua. Ei tarvitse kutsua henkilöiksi, on aikuisia ja on lapsia. Ja aikuisilla ja lapsilla on omat nimet. Me käytetään usein myös nimiä kuten kaveri tai lapsi, jos ei tunneta toista lasta. Esimerkiksi mun POIKAA harmittaa tosi usein kun häntä tytötellään pitkien hiusten ja esimerkiksi punaisien vaatteiden takia.

  Tämä varmasti hiillyttää nyt sinua siksi, että vanhat tutut kaavat menevät uusiksi. Mutta mitään maailmaa ei nyt olla muuttamassa, se muuttui jo <3 Kyse ei ole loukkaantumisesta, nythän kyse on ihan vain ihmisten tasapuolisesta kohtelusta.

  Kaikkea hyvää! T. Elsa

  • Viiki kirjoitti:

   Sun poika voi kattoo peiliin ja miettii et miks sitä tytötellään. Naurettavaa loukkaantua asiasta ”laitoin seeprapuvun päälle ja mua sanottiin seepraks, en käsitä” :—D

  • Petu kirjoitti:

   Viiki, niin ai että punainen vaate = tyttö? Ei, ne eivät ole synonyymejä. Eikä pitkä tukkakaan ole toinen synonyymi tytölle. Eikä ole olemassa seepra-asun kaltaista tyttö-asua, jonka päälle puettuaan olisi tyttö. On asuja, jotka mielletään tyttömäisiksi, mutta ne eivät kantajastaan tee tyttöä. Sen tekee itse kantaja, eiköhän hän osaa paremmin kertoa sukupuolensa jos tarve tulee. Tytöt eroavat ulkonäöltään hyvin paljon enemmän kuin seeprat keskenään.

 39. Elina kirjoitti:

  On kyllä todella huono kirjoitus ja korostaa vaan sun tietämättömyyttä asiasta.

 40. satunnaisvieras kirjoitti:

  Meillä on suomen kielessä järkeviä sanoja jotka eivät sukupuolita ketään kuten lapsi, nuori, nuori aikuinen, aikuinen, kaveri, ystävä. Lapset itse käyttävät joissain päiväkodeissa sanaa ”tyyppi” muodossa ”tyyppä”, mikä on musta hauska pieni esimerkki siitä miten kieli kehittyy myös uusien sukupolvien myötä.

  Kirjoittajan alkuperäiseen turhautumiseen totean että yrittäjän kannattaisi olla perillä siitä, että sukupuolen perusteella hinnoittelu on laitonta, mikäli kyseessä on sama palvelu.

 41. Ninni kirjoitti:

  Useampi vuosi sitten muistaakseni Meidän Perhe -lehdessä oli juttua sukupuolineutraalistuudesta. Siinä oli perhe joilla ehkä 2 v. lapsi. Nimi oli sukupuolineutraali, vaatteet ja ulkonäkö (esim hiukset) sopivat olemaan kumman sukupuolen vain. Vanhemmat eivät kertoneet lapsensa sukupuolta. Mutta.. eivät olleet kertoneet sitä läheisillenkään kuten isovanhemmille. Myöskään lapsi ei itse tiennyt onko tyttö vai poika kun hän vain oli lapsi. Kun lapsi nyt vain oli sukupuolineutraali. Mietin, että mihin lapsiraukka vielä elämässä joutuu, millaisia henkisiä ongelmia tällainen tuottaanja identiteettikriisiä. Mikä minä olen? Miksi en voi olla poika tai tyttö, en itsekään tiedä kumpi olen?

  En käsitä mitä vaaraa on olla jotain sukupuolta, mitä haittaa siinä on?

  • ainiin kirjoitti:

   Useampi vuosi sitten muistaakseni Meidän Perhe -lehdessä oli juttua sukupuoliin kasvattamisesta. Siinä oli perhe joilla ehkä 2 v. lapsi. Nimi oli sukupuolitettu, vaatteet ja ulkonäkö (esim hiukset) sopivat olemaan vain toisen sukupuolen . Vanhemmat kertoivat lapsen sukupuolen ja kertoivat sen kaikille: poika. Lapsi kuitenkin itse tunsi olevansa tyttö. Kun lapsi nyt vain tunsi olonsa tytöksi. Hän odotti rintojensa kasvavan ja haaveili kantavansa joskus lasta kehossaan. Häntä kuitenkin kasvatettiin poikana. Mietin, että mihin lapsiraukka vielä elämässä joutuu, millaisia henkisiä ongelmia tällainen tuottaanja identiteettikriisiä. Mikä minä olen? Miksi en voi olla tyttö?

   En käsitä mitä vaaraa on olla sukupuoleton, mitä haittaa siinä on?

  • Ninni kirjoitti:

   Nimimerkille ainiin. Tietenkin lapsi saa olla sitä mitä haluaa ja jos on tyttö mutta tuntee itsensä pojaksi niin tottakai antaisin lapseni olla juuri omanlaisensa!! Vedit nyt kommenttini johonkin ääripäähän. En ite omalla toiminnallani tuo tyttöni kasvamista tytöksi tai poikani kasvamista pojaksi! Tyttöni on kiinnostunut vain tyttöjutuista ja sen sallin hänelle, poikani leikkii sujuvasti ”mitä vain”. He saavat olla täysin omia persooniaan sukupuoleen katsomatta. Kommenttini pointti oli se, että miksi lapselle ei kerrota sukupuolta, mitä haittaa siitä on, se nyt on ihan normaalia. Tai ei sitä yleensä kerrota ”lapsikulta, sinä olet poika, POIKA” vaan se tulee elämässä ilmi. Kai sinäkin ymmärrät että jutun kasvatusaatteen mukaan lapsi on ennenpitkää terapiassa selvittelemässä minäkuvaansa. Summasummarum: jokainen voi olla ja saa olla itsensä juuri sellaisena kuin on, mutta sukupuolettomaksi ehdoin tahdoin kasvattaminen ei kuulosta järkevältä lapsen henkisen kehityksen kannalta. Jos tyttö haluaa olla poika tai toisin päin, sallittakoon se hänelle. Aikuisena voi sitten itse päättää lähteekö asiaa viemään isolla pyörällä eteenpäin. Itse en näe ketäään sukupuolettomana. Väärässä sukupuolessa voi toki kokea olevansa, mutta sitä kommenttini ei käsitellyt vaikka sellaiseksi sen vedit.

 42. Johanna kirjoitti:

  Ymmärrän suuttumuksesi liittyen yhteydenottoon hinnoittelusta. Mielestäni on järkevää ja selkeää että ne on tehty erikseen miehille ja naisille ja onhan tehtävä työkin eri vaativuustasoa kummallakin. Silti mielestäni menit yli aiheessasi ja sanoit epämukaviakin asioita. ” Homot ja lesbot lisääntyy”, ihan kuin puhuisit sienistä sateella. Jäi olo että et tosiaan ymmärrä miten vaikeaa se näille ihmisille on koska maailma nyt on todella julma ja epäoikeudenmukainen tässä asiassa. Enkä tarkoita kampaaja/parturikäyntiä vaan ihmisten suhtautumista ”erilaisuuteen”. Kun tässä maailmassa ei saa olla mitä on. Ehkä olisit voinut kohdistaa kiukkusi lähinnä tähän kirjeen lähettäjään kuin että lauot mitä mieleen tulee. Vain ne jotka itse on tullu kohdatuks tässä asiassa ymmärtää mistä on kyse.

 43. Maja kirjoitti:

  Hienot hiukset! Meidän päiväkodissa henkilökunnassa on vain naisia,joten meidän poika on alkanut puhumaan ”aikuiset ja miehet” :”D

 44. Sirpa kirjoitti:

  Mä en tykkää siitä, et sukupuoleni takia en saa ostaa niitä halvempia parturipalveluita, vaan mulle pakkomyydään kalliimpia kampaamopalveluja. Se on syrjintää. Piste. Mikä siinä oikein on, ettei voi veloittaa puhtaasti käytetyn ajan ja työmäärän mukaan? Tästä syystä en niitä kampaamopalveluita (tai parturi-, koska sukupuoli) käytä, koska en halua, että mun sukupuolella rahastetaan. Mikä se kampaaja on sanomaan, kumpi palvelu mulle on se ”oikea” vain sillä perusteella, et eka arvioi sukupuolen? Aletaanko sairaalassakin tekemään miesten kipsejä ja naisten kipsejä? Naiset tietty maksaa enemmän, koska miksipä ei?

  • primebody kirjoitti:

   Mulla ei ole ainuttakaan nais asiakasta, joska leikkaan yhtä nopeasti kun miehen. Hinta olisi joka tapauksessa kalliimpi. Toki meillä saa myös nainen varata miestenhiustenleikkauksen itsellee SITÄ EI KUKAAN KIELLÄ ja myös itse välillä varaan sen joillekkin todella lyhyille naisten hiuksille ja veloitan miesten hinnaston mukaan…

  • Katri kirjoitti:

   Jotenkin pisti silmään tämä sun vastaus nyt tässä. Eli siis sun mielestä sukupuolineutraalius on mennyt yli, kun miehiä ei voi kohdella miehinä ja naisia naisina. Kuitenkin itse olet valmis käsittelemään naista miehenä (veloittamaan miesten hinnan), jos tietyt ehdot täyttyvät?

   Kyllä täytyy sanoa, että itse en olisi naisena kovin iloinen, jos katsoisit mua ja varaisit ajan miestenhiustenleikkaukseen, ihan sama vaikka perusteena ois hiusten pituus. Oisko siis kuitenkin helpompi hinnoitella työ- tai aikaperusteisesti? 😀

   Suosittelen myös lukemaan näitä muitakin vastapuolen kommentteja ajatuksen kanssa, on nimittäin kattavasti perusteltu sukupuolisensitiivisyyden hyötyjä ja tarkoitusta 🙂

 45. Johanna kirjoitti:

  Päivän naurut! Ei ooo todellista! Tsiisus!
  Ollaankohan kohta enää edes äitejä vai vanhempia? Hmph

  Kaikkea hyvää sulle ja yritykselle – blogisi on mahtavaa luettavaa! (:

 46. Saga kirjoitti:

  Ei mene liian pitkälle. Suosittelen vahvasti Setan koulutuksia, joissa myös osaa asettaa itsensä asiakkaiden tilalle, joihin tämä vaikuttaa. Paljon enemmän saadaan vahinkoa aikaan ns. heteronormatiiivista kasvatusta puoltamalla. Kaikkea hyvää työhön!

  Terv. opettaja

  Ja ps. ei niihin kikkeleihin tarvitse koskea, jos ei välttämättä halua. Varmasti sen työn saa ostettua ulkopuoliseltakin tekijältä, joka käy sen firmassanne hoitamassa.

 47. Matti-Matilda kirjoitti:

  Aika itsevarmasti kirjoitat aiheesta josta et tunnu paljoa tietävän. Muunsukupuolisena vähän ärsyttää lukea tällaista, että toistellaan jotain Trump-henkisiä ajatteluvirheitä siitä että syrjinnän vastaiset lait jotenkin mahdollistaisivat laillisen seksuaalisen hyväksikäytön, oli sitten kyse julkisista vessoista tai bikinirajan sokeroinneista, ja samalla tullaan rinnastaneeksi transhenkilöt seksuaalirikollisiin. Me transihmiset yritetään vaan elää omaa elämäämme ihan siinä missä muutkin, mutta se on välillä haastavaa kun saa kuulla tällaisia avautumisia. Kampaajalla käyminen ahdistaa muutenkin, ja mistään bikinirajan sokeroinneista en viitsi edes haaveilla, varsinkin kun saa lukea tällaista.

 48. Anniina kirjoitti:

  Sulla tuntuu menevän nyt vähän puurot ja vellit sekaisin. Se, että palveluntarjoajan tulee tarjota tasavertaisesti hinnoiteltuja palveluja ei ole millään tavalla yhteydessä siihen, miten kukin kokee sukupuoli-identiteettinsä. Olkaamme kaikki naisia, miehiä, transsukupuolisia tai muunsukupuolisia kuinka itse koemme, MUTTA palveluiden tulisi olla samanhintaisia sukupuolesta riippumatta.

  Miksette hinnoittele palveluitanne esimerkiksi käytetyn ajan tai tehdyn palvelun mukaan riippumatta siitä onko kyseessä parturi -vai kampaamopalvelu? Itse en ymmärrä miksi joudun maksamaan latvojeni tasoituksesta kampaajalla huomattavasti enemmän, kuin esimerkiksi man bunin parturissa leikkaamassa käyvä mies maksaisi.

 49. N. kirjoitti:

  Rento feministiryhmä lähettää terveisensä.

 50. Minttu Niinivirta kirjoitti:

  Tuohan on ihana nimi, minusta. <3 Toivon sulle mukavaa päivää.

 51. Anna kirjoitti:

  Tässä kirjoituksessa oli kyllä puurot ja vellit sekaisin.

  Seksuaalisella suuntautumisella ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Sukupuolia on enemmän kuin kaksi – jos siitä piirtäisi janan niin useimmat meistä olisivat sillä janalla jossain muualla kuin ääripäissä (mies-nainen). Sukupuolta ei voi päätellä ulkonäöstä, hiusten pituudesta, siitä mitä on jalkovälissä. Se ei riipu sukuelimistä. Kenenkään sukupuoli ei kuulu kuin hänelle itselleen (eli älä kysy jos et osaa päätellä, vaikka kuinka olisit utelias). Jokainen meistä tietää ja tuntee kyllä oman sukupuolensa, sitä ei tarvitse hänelle ulkopuolisen kertoa.

  Myös ne lapset, jotka on kasvatettu niin sukupuolineutraalisti, ettei kukaan ole sanonut kenellekään heidän sukupuoltaan, tietävät sen itse. Heillä on vain vapaus määrittää se itse, ilman ulkopuolista vaikutusta. Ja niin he tekevätkin.

  Se ei ole keneltäkään pois. Meidän yhteiskuntamme on täynnä turhia normeja, joilla määritetään sitä millainen tietyn sukupuolen edustajan edustajan pitäisi olla. Niistä luopuminen ei vahingoita ketään. Eikä ketään myöskään hyödytä se, jos joku (päiväkodissa, koulussa, kampaajalla) olettaa tietävänsä hänen sukupuolensa – siinä saattaa nimittäin myös mennä mönkään. Mikä voi olla erittäin loukkaavaa ja ahdistavaakin.

  Miksi nyt ylipäätään pitäisi tietää kenenkään sukupuolta? Mitä merkitystä sillä on? Turha sukupuolittaminen pitää yllä stereotypioita ja pakottaa meidät rooleihin ja raameihin, joihin kaikki eivät sovi.

  Ja ne kampaamohinnat? Minun kampaajani määrittelee erikseen parturileikkaukset ja kampaajaleikkaukset, se on hyvin käytännöllistä eikä loukkaa ketään.

  • Ihan nainen vaan kirjoitti:

   Jotenkin mä ymmärrän tän vouhotuksen – jotenkin en taas yhtään.
   Meille töihin joku toivoin sukupuolineutraaleja vessoja ja pukuhuoneita, vaikka asiakkaiden keski-ikä on ensinnäkin yli 60-vuotta. Heissä tuskin on montaakaan sukupuoletonta – tai en ole ainakaan itse bongannut.

   Tämä on nyt vaan tosi mediaseksikäs aihe, joka on tavallaan hyväkin. Mutta minusta olisi ihana, että yhtä raivokkaasti ajettaisiin muiden erityisryhmien asioita. Ja mitä tulee siihen väitteeseen, että lapsella ei ole sukupuolta syntyessään niin se on kyllä jo aikamoista satuilua. Silloin on kyllä jäänyt biologian tunti väliin. Se on sitten eri asia, tunteeko olevansa päässään joku muu.

  • Zedä kirjoitti:

   Ei sitä sukupuolettomuutta kuule aina näe. Etenkään vanhemmassa ikäluokassa sitä ei hyväksytä tai ymmärretä, ja harva varmaan uskaltaa toteuttaa sukupuolettomuuttaan vaikka haluaisi. Sitäpaitsi mulle ainakaan ei ole vielä selvinnyt miten voi näyttää sukupuolettomalta, vaikka olenkin identiteetiltäni sellainen. Ei munkaan ole pakko tykätä neutraaleista ja välimaaston asioista, vaan voin tykätä äärimmäisen naisellisista tai miehekkäistä jutuista ihan oma fiiliksen mukaan jakamatta niitä sukupuolten perusteella. Trans- inter- ja muunsukupuolisuutta todennäköisesti on väestössä aina yhtä paljon, mutta sen ilmaisu vaihtelee.

  • Sama Anna kirjoitti:

   En tiedä kuka tässä on väittänyt, ettei lapsella olisi sukupuolta syntyessään? Kyllä lapsella on sukupuoli. Mutta se voi olla mies, nainen tai jotain muuta. Eikä sitä voi välttämättä päätellä siitä,mitä lapsen jalkovälissä on. Meidän joukossamme on ihmisiä, jotka eivät koe olevansa sitä sukupuolta, mihin heidät on syntyessään määritelty.

   Pointti tässä on se, että sillä sukupuolella ei pitäisi olla mitään merkitystä siihen, miten kyseistä yksilöä kohdellaan. Jokaisen pitäisi saada olla juuri sellainen ihminen kuin itse haluaa, ilman ulkopuolisia määrittelyjä siitä millainen naisen tai miehen pitää olla.

  • Pitkätukka kirjoitti:

   Ihan nainen vaan: en tiedä, millainen työpaikkasi on, mutta eihän sukupuolineutraalit vessat liity ikään. Jos toimistossa on vaikka kaksi erillistä umpiovellista vessakoppia, miksei ne vois olla unisex-vessoja sen sijaan, että toinen on miesten ja toinen naisten vessa? Esim. joissain pienissä ravintoloissa tai baareissa on vain yksi tai kaksi unisex-vessaa. Jos vaikka jonossa on neljä naista ja yksi mies, niin nopeamminhan se vessajono lyhenee kun on kaksi vessaa käytössä kaikille kuin niin, että mies käy ”miestenkopissa” ja neljä naista jonottaa siihen toiseen ”naistenkoppiin”.

 52. Minttu Niinivirta kirjoitti:

  Voi tsiisus mitä vauhkoamista, ”kumpi tuli, TYTTÖ vai POIKA?” Miksi sen pitää niin valtavasti kiinnostaa? Luulisi, että lapsella on muitakin kiinnostavia ominaisuuksia, kuin hänen tyttöytensä/poikuutensa tai miten kukin asian tahtookin ilmaista.

 53. G.A. kirjoitti:

  Sinäkö naureskelet pienen lapsen nimelle (Sammal)? Hyi helkkari, mikä tyyppi! Muistatko miten mielesi pahoitit, kun uusimman tulokkaasi nimeä arvioitiin täällä?

  • Manduca kirjoitti:

   Totta! Nimi on kyllä harvinainen, ja vanhempien päätöksestä syntynyt, mutta en lähtisi morkkaamaan sitä julkisesti, minkäpä lapsi sille itse voi minkä nimen on hän saanut. Ainahan lapset on vääntäneet pilkkaa nimestä, kuin nimestä, mutta että aikuiset niin tekevät. Ja vielä täällä julkisesti koko nimeä käyttäen. Nyt meni mulla vähän maku. Toivottavasti kys. Henkilö ei tätä tekstiä koskaan pääse lukemaan. Ihan jo mielipahan takia.

 54. Mona kirjoitti:

  Tää on maailman naurettavin asia! Vaihda herranjumala vaan ”miesten hiusten leikkaus” – > ”lyhyet hiukset” ja ”naisten hiustenleikkaus” – > ”pitkät hiukset”. Sukupuolielimetkö ne hinnat määrittelee? Järki käteen, nainen! Turha vollottaa sukupuolineutraaliudesta, kun oot itse noin takapajuinen. Tervetuloa vuoteen 2017!

 55. Hannakaisar kirjoitti:

  Pakko kommentoida kun tää oli mun mielestä ihan huippu postaus ja ERITTÄIN HYVIN perusteltua. Mun muelestä yksi sun parhaimmista teksteistä 🙂

 56. Senna kirjoitti:

  Kirjoitus huokuu perehtymättömyyttä ja tietämättömyyttä aihetta koskien. Kannattaa vähän perehtyä aiheeseen ennen kun lähtee blogissa julkisesti avautumaan. Suosittelen bloggaajalle myös perehtymistä oikeinkirjoitukseen, juttu on täynnä kirjoitusvirheitä. Kommentoijille, jotka mm.vertaavat sukupuolineutraaliutta koiran ja ihmisen väliseen suhteeseen, ei voi paljon mitään sanoa. Tai lähinnä kannata. Aion muuten tehdä kirjallisen kyselyn A-lehdille blogin sisällöstä. Sen verran ”ampuu ohi” aiheesta.

  • Anni kirjoitti:

   Ne A-lehdet vois keskittyä mieluummin poistamaan fitfashionilta ne bloggaajat, jotka näyttävät kirjoittavan kerran puolessa vuodessa jos sitäkään.

 57. Leena kirjoitti:

  Sukupuolineutraaliuden ymmärtämisessä ei lähdetäkään itsestä vaan muista.

  Sukupuolineutraalius ei tarkoita sitä, että jos tyttöoletettu kokee olevansa tyttö, hänelle väitetään, ettei hän sitä ole. Sukupuolineutraaliutta on muun muassa se, että transsukupuoliselle tai muunsukupuoliselle henkilölle ei määritetä itse sukupuolta sen mukaan, kummaksi häntä itse luulee.

  Sukupuolisuus on hyvin moninainen asia. Miksi sitä pitää painottaa, kun puhutaan henkilöistä? Miksi omassa puheessa jakaa ihmisiä eri kastiin: tytöt ja pojat? Päiväkodissa, koulussa ja elämässä on täysin luontevaa puhutella henkilöitä nimillä, ei joukkona ”tytöt” ja ”pojat”. Itse näenkin jopa muutamia uhkakuvia, kun tällaista ryhmittelyä tehdään, sillä sukupuoli sisältää kulttuurissamme aina joitakin oletuksia, jotka eivät välttämättä ole reiluja tai oikein.

  Jos vaikka luokan takapulpeteilta kuuluu kovaa hälinää, opettaja voi nopeasti lausahtaa: ”pojat, olkaapa hiljaa siellä!”. Todellisuudessa hälyä ovat aiheuttaneet Pekka, Niko ja Tiina. Vieressä oleva Pauli on ollut täysin hiljaa, mutta kokee, että saa myös torut niskoilleen. Tiina taas pääsee kuin koira veräjästä.

  On hyvä tiedostaa, että lapsia kohdellaan sukupuolen mukaan hyvin eri tavalla jo pienestä lähtien. Poikia kehutaan enemmän, he eivät saa itkeä, mutta voivat kuitenkin käyttäytyä huonommin, koska ovat vain poikia. Tyttöjen pitää olla siistejä ja kauniita.

  Nämä asiat todella haastavat kehittämään omia ajatuksiaan siitä, mihin on totuttu, mutta emmekö me kaikki halua kehittyä? Tiedän, että on yksinkertaisempaa, kun voi laittaa selkeän leiman otsaan: tyttö, poika, nainen, mies. Mutta tietoisuus kanssaihmisisten moninaisuudesta lisääntyy koko ajan. Otetaan se tieto ilolla vastaan.

  Jollekin ihmettelijälle kommenteissa haluan kommentoida, että ei ole vaarallista olla tyttö tai poika ja jommaksi kummaksi tunnustautua. Sukupuoli ei vain saa olla liian määrittävä tekijä, eikä sen perusteella missään nimessä saa ainakaan syrjiä ketään.

  Vessoista: ne sukupuolineutraalit vessat, joissa olen käynyt, ovat kokonaisia ovellisia ns. umpihuoneita, jossa ei ole yhteistä käsienpesu- saatika pisuaaritilaa. Vessaa voi käyttää kuka tahansa, sukupuoleen katsomatta – näinhän meillä tapahtuu kodessakin.

  Homoja ja lesboja on ollut aina. Heidän määränsä tuskin on kasvussa. Ihmiset uskaltavat vain nykyään olla avoimemmin sitä, mitä ovat.

  Tässä hyvä juttu, joka kannattaa lukea:
  http://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/sukupuolisensitiivinen-ei-sukupuolineutraali/765199/

  Lisäksi toivoisin ihan jokaisen lukevan Tasa-arvotyö on taitolaji -oppaan ennen kuin puhuu sen sisällöstä mitään. On parempi tietää kuin luulla.

  Ja kyllä, sulla on upeet hiukset :).

 58. Ihmetys kirjoitti:

  Luin otsikon ja ajattelin että nyt ollaan asian ytimessä! Olin väärässä.. Tässä on menny puurot ja vellit niin pahasti sekasin ettei tiedä itkiskö vai nauraisko! Harmisi hinnoittelu periaatteidesi laittomuudesta on ymmärrettävä, mutta sukupuolineutraaliuden tai edes sensitiivisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemästä. Kysymys on laista jonka tarkoitus on TASA-ARVOISTAA. Esimerkiksi baarit eivät ole enää hetkeen saaneet hinnoitella erikseen naisten tai miesten sisäänpääsy maksua. Ja sitten vielä että miten homot ja lesbot nyt tähän taas liittyi? Vai onko sinun silmilläsi kaikki ”erilainen” vain yhtä ja samaa sillisalaattia? Mielipiteitä saa ja pitää olla, mutta asioista kannattaa ensin ottaa selvää että tietää mistä puhuu.

 59. Juuli kirjoitti:

  Hah, oon niin monesti miettiny, että pitäis mennä miespuolisen kaverin kanssa, jolla on samanpituiset hartiamittaiset hiukset, parturi-kampaamoon, ja sanoa ”latvojen tasaus, kiitos!” Ja katsoa, että ihanko oikeasti multa veloitetaan enemmän sen vuoksi, että olen nainen? Miksei hinnoittelu voi olla mallin mukaan? Eikö se nyt oo älytöntä, että hinnoittelussa lukee ”miesten hiukset leikkaus alkaen 20€ ja naisten alkaen 30€” mallista riippumatta? 😀 Jos en halua mitään ihmeellistä, perusleikkaus, ja silti alkaen-hinta on minulle naisena korkeampi kuin samaa toivovalle miehelle? En vaan voi ymmärtää logiikkaa…

 60. bihplease kirjoitti:

  Sanattomaksi vetää tällainen typeryys ja yksinkertaisuus. Saisit hävetä itteäs ja tätä tekstiä… Häpäiset ittes. Tasa-arvo mennyt liian pitkälle? Meno niin elämämmkoulu. Leikkaa sä vaan niitä hiuksia jos siihenkään kykenet ja jätä ajattelu ja kirjoittaminen toisille…

 61. Repe kirjoitti:

  Ei kaikesta voi aina tietää eikä kaikkia ilmiöitä ymmärtää, mutta fiksu ihminen osaa ottaa selvää etenkin aikana jolloin kaikki informaatio on muutaman hakusanan päässä.

 62. Teresa kirjoitti:

  AAAMEN! voiko tähän enää muuta sanoa? 😀 Puhuit niin asiaa

 63. Satu-Pekka kirjoitti:

  Tiedoksesi, että homojen ja lesbojen määrä ei ole lisääntynyt. Nykypäivänä he vain uskaltavat elää julkisesti homoina tai lesboina, koska kaltaisiasi syrjintää harrastavia takapajuisia elämänkoululaisia on onneksi paljon vähemmän kuin ennen.

 64. Terttu kirjoitti:

  Mä pistin päiväkodissa älämölön pystyyn kun mun lasta alettiin puhuttelemaan henkilönä. Toinen on prinsessa henkeen ja vereen ja ylpeä siitä! Antaa jokaisen perheen päättää omat asiansa. Kyllä se lapsen pää saadaan sekaisin helpomminkin…. kuitenkin niin pieni osa väestöstä ei uppoa näihin historiallisiin sukupuolirooleihin. Alle promille veikkaanpa….

 65. Sheikku kirjoitti:

  Tämän blogin lukijoissa taitaa oikeasti olla jollakin tavalla vajaita, tai tahallaan joka sanaan takertujia! Toisinsanoen nimettömiä nettikiusaajia! Itse olen NAINEN, ja aivan sama minkä pituiset hiukseni ovat, haluan käydä KAMPAAJALLA. Kampaaja ja parturi ovat varmasti ”vanhoja käsitteitä” siltä ajalta, kun joka asiaa ei tarvinnut kyseenalaistaa. Jos joku nainen haluaa PARTURIPALVELUN siilitukkaan, eiköhän hinnasta päästä sopuun! Tässä maassa on edelleenkin ihmisiä, jotka ovat tottuneet hieman vanhempiin termeihin, ei siihen että kaiken pitäisi olla neutraalia. Suurin osa väestöstä.

  Pointti Umpun kirjoituksessa oli se, että nykyään on aivan naurettavaa kuinka överiksi sukupuolineutraalisuus vedetään. Repeän nauruun seuraavassa neuvolassa, jos pientä poikaani kutsutaan henkilöksi ? hyväksyn kyllä kaikenlaiset ihmiset, ja poikani saa leikkiä vaikka barbeilla halutessaan, mitä sitten?! Kaikesta ei vaan tarvitse tehdä niin hemmetin isoa numeroa!! Olen itse hetero ainakin toistaiseksi, olen nainen, mutta minulla ei ole tarvetta toitottaa naiseuden tai heterouden tai neutraalisuuden puolesta. Se on kumma, että nämä massasta poikkeavat tekevät kaikesta niin ison numeron, jos eivät tekisi, saisivat varmasti olla juuri sellaisia kuin ovat.

 66. kunhan löysin kirjoitti:

  Voi pyhä väärinymmärrys.

  ”Jos mennään asiassa vähän pidemmälle niin esimerkiksi monessa päiväkodissa on olemassa vain aikuisia. Enää ei ole käytössä tarhan täti tai tarhan setä. Lapset ei ole tyttöjä tai poikia vaan lapsia.. Minkä takia sen tarvii olla näin?”

  Mitä muutakaan ne on kuin lapsia? Oletetaan, että sinä, kampaaja, olisit miesvaltaisella alalla. Haluaisit suunnitella laivoja. Olisit halunnut tehdä niin lapsesta asti. Sitten päiväkodissa olisi tarjolla joko laivanrakennuslegoleikki tai kotileikki. Tiedostamaton, vanhan liiton opettaja/hoitaja ohjaa POJAT legoihin ja TYTÖT kotileikkiin, koska niin se vain on aina tehty. Harmittaisiko sinua?

  Pointti on siinä, että lapset saavat itse valita, mihin leikkiin he menevät. Heitä ei komennella joukoin ”tytöt” ja ”pojat” vaan lapset. Itse yksilönä he ovat sitten tyttöjä tai poikia, elleivät muuta halua sanottavan. On jo pieniä lapsia, jotka eivät tunne itseään siksi sukupuoleksi, johon ovat syntymässä määriteltyjä.
  Tytöt saavat mennä legoleikkiin ja pojat vaikka parturikampaamoleikkiin, tai pukeutua hameisiin. Legot olivatkin tullessaan sukupuolineutraaleja, mutta joku valopää keksi yhdistää sen tekniikkaan ja tekniikan miehiin. Huoh.

  Toisekseen, emme ole tätejä tai setiä. Olemme lastentarhanopettajia, sosionomeja ja lastenhoitajia. Olemme aikuisia, ja meitä voi nimitellä myös ihan oikealla nimellä, jos tuppaa yhtään kiinnostamaan, kenen kanssa se muksu viettää suurimman osan arjensa hereilläoloajasta. On se jännä, jos ei kiinnosta.

  Itse omistan vulvan ja tissit, pidän itseäni naisena, käytän kampaamopalveluita hyvin harvakseen, koska vituttaa ne hinnat ja tällä palkalla ei kampaamoissa käydä, ja olen täti yhdelle sisaruksen lapselleni. En niille 24 lapselle, joita opetan.

 67. ainiin kirjoitti:

  Se, että halutaan tietää mistä vauva, lapsi tai aikuinen pissaa, kertoo ainoastaan siitä, että aiot kohdella häntä eri tavalla riippuen siitä, onko kyseessä pinpi vai pipeli.

  Tervetuloa 2000-luvulle.

 68. Hernepurkkiresepti kirjoitti:

  Hienoa, että joku uskaltaa sanoa oman mielipiteensä! Tässä maailmassa, kun ei suvaita enää mitään eikä saa olla omia mielipiteitäkään. Ihmiset on erilaisia joo ja ne mielipiteetkin! Kuinka voi ottaa noin itseensä jonkun kommentoinnista XD! Eikös sellainen sanontakin ole, että makuasioista ei voi kiistellä? Suvaitsevaisia ihmisiä ei ole olemassakaan!

 69. mari kirjoitti:

  Huhhu mitä tekstiä, nää ”tasa-arvon” kiihkoilijat pahottaa heti mielensä jos joku nyt onkin eri mieltä heidän kanssaan :’D mitäs tasa-arvos se sitten on? Eikös jokainen saa olla mitä mieltä tahtoo, ilman että alatte kritisoimaan ja tuomitsemaan. Kannattaa muistaa että on myös ihmisiä jotka vastustaa tätä, ja siihen niilläkin on oikeus. Joku tuolla kommentoi että ei ole olemassa vain kahta sukupuolta, voin kertoa että kyllä muuten on… Sulla on jompi kumpi alapäässä, joka nyt vaan sattuu määritteleen sun sukupuolen! Jos sitä ei ymmärrä, niin kannattaa vähän pohtia asiaa tarkemmim..

  • jepjep kirjoitti:

   Teetkö sä pimpillä kaiken, minkä teet?! Jestas, miten taitavaa!

   Ps. kannattaa sunkin tutustua siihen, miten asiat oikeasti on, eikä olettaa olettamisen perään.

 70. Mari kirjoitti:

  ”Näinhän on aina ollut” on aika kestämätön argumentti, jonka varjolla mikään ei ikinä muutu parempaan. Avioliitossa raiskaus kiellettiin lailla vuonna -94 vaikka ”niinkin oli aina ollut” – olisko kiva joutua elämään muinaisjäänteessä edelleen? No ei vitussa.

  Kiva jos sulla on valkoisen heteron etuoikeuksia, ja koet syntyneesi itsellesi oikeaan kroppaan. Kaikilla ei käy niin hyvä tuuri, vaan osa on taistellut identiteettinsä kanssa VUOSIKYMMENIÄ. Kukaan ei kiellä sua olemasta nainen, mutta entä ne ihmiset jotka genitaaleistaan huolimatta kokevat olevansa naisia? ”Miehen sukupuolielimet”, joihin viittasit, eivät määrittele ihmistä.

  Ikävää ettet saa työssäsi syrjiä ihmisiä, ja jo se että valitat siitä kertoo kyllä susta ihmisenä.

 71. Parturi/kampaamokelmi kirjoitti:

  Itse työskentelen myös parturi-kampaamo alalla ja nyt on ihan pakko kommentoida tätä hiustenleikkaus hinnoittelua. Minusta on ehdottomasti selvää että työt hinnoitellaan tehdyn työn mukaan, ei niinkään käytetyn ajan. Esim jos nainen jolla on siilitukka, leikataan koneella ja lopuksi tulee vaha päälle niin tottakai se on sama hinta mielestäni mitä miesten vastaavassa. Ja aivan kuten Umppu sanoi on ihan eri asia föönata, kohottaa ja viimeistellä lyhyttä mallia kun laittaa se vahalla. Tästä syystä yleensä naisten hiustenleikkaukset hinnoitellaan kalliimmaksi koska yleensä työtä on enemmän kuin koneella ajetussa! HInnat siis tehdyn työn mukaan!! 🙂

 72. Nita kirjoitti:

  Tätä kommenttipaskamyrskyä kun lukee niin tuleeko jollain muullaki mieleen miten tekopyhää on olla niin saatanan suvaitsevainen ja tietäväinen mitä tähän teemaan tulee, ja silti samaan aikaan niin armoton niitä kohtaan, jotka ei välttämättä oo toistaiseksi saaneet kerättyä yhtä paljon ymmärrystä sukupuolien moninaisuuden tiimoilta? Hieno juttu että vastustetaan syrjintää ja lisätään tietoisuutta mutta miks niin usein sen kanssa käsi kädessä kulkee tuollanen tosi alhainen tapa olla halveksiva, törkeä ja mollata heitä, jotka eivät ole pysyneet yhtä perässä näissä asioissa tai vain ole samaa mieltä? Millon syyttely ja osottelu on johtanu mihinkään, ja silti moni tälläkin kommenttipalstalla varmasti kokee tekevänsä sillä vaan hyvän teon. Tätä oon havainnu kaiken sorttisisissa ”suvaitsevaisuuden nimissä” puhuvissa piireissä ja vaikka suvaitsevaisuuteni onkin korkealla niin haluan pysyä kaukana tästä tekopyhästä köyhiin menetelmiin turvautuvasta ihmisryhmästä johon täälläki törmää. Oikeesti menkää itteenne ja kehittykää ihmisinä, tuo ei oo oikee tapa toimia vaikka varmasti moni asia ärsyttäiskin.

 73. ninni kirjoitti:

  Olen sun kanssa Umppu täysin samaa mieltä! Överiksi on mennyt! Esim. nuorimman poikani synnyttyä neuvolassa tarjottiin sukupuolineutraalia neuvolakorttia, pyysin etsimään ihan periaatteesta jos johonkin olisi vielä jäänyt vaaleansininen kortti, ei ollut.
  En ymmärrä yhtään, miksi sukupuolet pitää nykyään kieltää ja kaikki on yhtä massaa. Ennemmin kannattaisi vaikka antaa vanhemmille ohjausta, miten tukea lapsen persoonaa. On meilläkin tyttö ja pojat leikkinyt vauvana ihan samoilla leluilla, isompana ovat löytäneet ihan itse ympäristöstään ne itseä kiinnostavat asiat, ja kas kummaa tyttö kiinnostui hameista, nukeista ym ja poikien silmät loisti nähdessään kaivurin, auton ym. Tyttö on myös halutessaan saanut vaikkapa lippiksen tai autolelun, hänellä on paljon poikia kaverina ollut aina. Vastaavasti pojat on saaneet halutessaan nuken, leikkivät kotileikkejä, yksi tykkää työntää nuken rattaita jne.
  Itse kasvoin lapsuuteni autotallissa ja olin isän tyttö, autot ja moottorit kiinnosti nukenhoidon ohella.
  Tytöt on tyttöjä ja pojat poikia, eikä se estä sitä jos joku on tai haluaa olla jotain muuta.

  • tipa kirjoitti:

   ninni, tehän olette sitten kasvattaneet lapsianne sukupuolineutraalisti antaen lasten leikkiä itselleen mieluisilla leluilla ja antaneet itse löytää kiinnostuksen kohteet.

   Sukupuolineutraalius ei tarkoita sukupuolen kieltämistä, vaan vaikkapa tässä tapauksessa sitä, että lapsi saa itse löytää itseään kiinnostava jutut sukupuolesta riippumatta. Olivat ne sitten autot, hameet tai kotileikit ilman, että heitä ohjattaisiin sukupuolen ja niihin liittyvien stereotypioden perusteella. Ei sen monimutkaisempaa.

  • Maria kirjoitti:

   Minun nuvolakorttini 43 vuotta sitten oli keltainen. Olisiko se sukupuolineutraalina värinä kelvannut sinulle?

   Ja blogisti: Voisitko kerrata suomen kielen yhdyssanasäännöt, jotta kirjoituksiasi pystyy lukemaan raastamatta hiuksiaan irti jo pelkästään kielioppivirheiden vuoksi.

 74. Epätasa-arvoinen hinnoittelu kirjoitti:

  Minä en ymmärrä miksi kampaamo/parturi hinnoittelu ei voi mennä käytetyn ajan mukaan vaan menee sukupuolen mukaan!! Mieheni tarkkaan siistiin miesten peruslookiin menee paljon enemmän aikaa kuin omaan suoran pitkän tukan tasaukseen ja maksan tuplahinnan! Miksi? Kerro se niin voin ymmärtää miksi hinnoittelussa ei ole syrjintää!

  • primebody kirjoitti:

   Ei latvojen tapauksessa mene kauaa aikaa. Meillä palveluun kuuluu pesu, föönaus ja kampaus ja aikaa menee siihen. Jos asiakas ei näitä halua niin tietenkää niitä ei tehdä ja hinta sen mukainen. Mutta meillä esim ei ole pelkkää latvojen tasoitusta siitä syystä että esim itse en halua leikata likaista tukkaa… jäljestä ei tule hyvä ja sakset kärsii likaisen hiuksen leikkaamisesta!

  • Juuli kirjoitti:

   Mutta miesten likaisen tukan leikkaus onkin Ok, vai mitä yrität nyt sanoa? Koska juuri olet selittänyt, että naisten hiusten leikkaukseen menee usein enemmän aikaa föönauksen yms. takia. Siis mitä? En vieläkään ymmärrä, ihan oikeasti, miksi naiset ja miehet hinnoitellaan erikseen, koska YLEENSÄ menee enemmän aikaa naisten kuin miesten… Ja ei, en naisena halua varata itselleni aikaa ”miesten leikkaukseen” tai ”parturiin”, vaan ihan oikeasti kampaajalle, joka tekee sen minkä pyydän ja veloittaa sen mukaan.

 75. noloa kirjoitti:

  Moi,

  Tasa-arvoinen kohtelu ei edellytä sukupuolineutraalia kohtelua, vaan sitä, ettei ihmisiä aseteta __perusteetta__ eriarvoiseen asemaan. Tämän johdosta on laitonta asettaa miehen ja naisen leikkauksille sama hinta silloin, kun palvelu on sama. Sinun ei tarvitse ryhtyä vahaamaan jonkun ”löysiä palleja” samalla hinnalla, koska kyseessä on tällöin eri palvelu. SInulla on huomattavan vähän käsitystä kirjoittamistasi asioista, ja todellakin mielestäni asetat itsesi todella noloon tilanteeseen tietämättömyydelläsi jopa oman alasi sännöksistä.

 76. HeiA kirjoitti:

  Hyvä teksti! En ikinä näitä kommentteja katso tai muutenkaan itse kirjoita, mutta luin uudemman postauksesi niin oli pakko vähän vilkaista! Nää kommentoijat taitaa olla näitä joilla ei ole muuta sisältöä elämässä kuin etsiä tekstejä ja juttuja joihin pääsee pätemään ja sitten vielä nuo linkitykset niin huh huh:D onneks sinusta saa kuvan että itsetunto on kohdillaan, kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi, ja vitsit että mä tykkään sun blogista!:)

 77. Hei kirjoitti:

  Joopajoo… Olen tosi pitkään miettinyt mitä järkeä sukupuoleen perustuvassa hinnoittelussa on, silkkaa riistoa. Itselläni on lyhyet ”miesmalliset” hiukset ja olen nuori nainen. Varasinpa jokunen aika sitten ajan timmasta, jossa varaus tehtiin hiusten pituuden mukaan. Lyhyet ”yli leukalinjan” olevat hiukset oli määritelty ”parturipalveluksi” ja halusin tosiaan vain ihan nopean siistinnän. Menin paikalle ja kampaaja katsoi kuin halpaa makkaraa: ”SIIS onx tää aika sulle? Tää on MIESTEN hiustenleikkuu”. Paha mieli jäi, ja leikkaamiseen meni n. 10 min.

  Miksi olisin maksanut enemmän, tuplasumman, leikkauksesta vain sukupuoleni perusteella??? Siis missä todellisuudessa parturi-kampaajat elävät jos ajatus on ”pitkät hiukset = nainen, lyhyet hiukset = mies,” ?? :””D Tulevaisuudessa pitänee väittää olevansa mies jos sillä kerran säästää kymmeniä euroja.

  • Juuli kirjoitti:

   Siis näin juuri!! Ei vaan voi olettaa sukupuolen perusteella, minkälaisen palvelun haluaa. Ei voi ajatella, että naisen tukan leikkaaminen on ”parturipalvelu” vain, koska ei tule tyvikohitusta, föönausta ja suoristusta. Että alkaen-hinta on korkeampi aina naiselle. Ja siis pitäisi valita naisena miesten hiusten leikkaus, jos ei halua mitään erityiskohtelua? Perustelkaa nyt hitto joku tää logiikka mulle ?

 78. Titta kirjoitti:

  Täällä muutama kommentoija on todennut, että biologian perusteella sukupuolissa vaihtoehtoja on vain kaksi, mies tai nainen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Minunkin neuvolakortissani 80-luvulta on ruksittavina vaihtoehtoina tyttö, poika ja sukupuoli epäselvä. Aina on syntynyt lapsia, joiden elimistä ei pysty sukupuolta päättelemään. Voi olla, että niiden rakenteissa on sekä tytön että pojan piirteitä, tai ei kumpiakaan. Lisäksi ihmisillä voi olla eroja kromosomeissa tai hormonituotannossa, ja nämä erot varsinkaan eivät välttämättä näy ulospäin. Biologisen sukupuolen kaksijakoisuuden korostaminen on kuin sanottaisiin, että kaikilla tutuillani on kaksi näkevää silmää, joten kukaan ei voi syntyä sokeana. Tai että albinoita ei ole olemassa, koska aina on ihmisillä ollut tumma tai vaalea pigmentti. Poikkeukset sukupuolessa ovat harvinaisia, mutta niitä on silti olemassa, eikä harvinaisuus tarkoita sitä, että sen takia asian saisi kieltää tai sen perusteella syrjiä.

  • primebody kirjoitti:

   Luin juuri että näitä syntyy Suomessa vuodessa 3-8! Se on aika marginaalinen määrä jos mietitään että meitä on esim Suomessa 5,5 miljoonaa asukasta!

 79. Lahos kirjoitti:

  Miten homo ja lesbot liittyvät asiaan?

 80. Jenpa kirjoitti:

  KAIKKI SAA OLLA MITÄ HALUAA: on olemassa miehiä ja naisia, mutta muutkin pitää ottaa huomioon. Jos haluan päälleni palvelua, enkä koe olevani mies tai nainen, silloin olis kiva saada sopivaa palvelua.

  Hyvä vaan jos lapsia ei pakoteta tyttö- tai poikamuotteihin. Ympäriltä tulee muutenkin niin paljon paineita siitä, mitä pitää olla. Kuvittelepa jos olet aina kuvitellut olevasi nainen ja kaikki on läpi elämäsi tunkeneet sua toiseen muottiin.

  Ei kukaan pahuuttaan halua muuttaa näitä asioita. Järjen ja oikeanmukaisuuden eteen pitää taistella.

 81. Sanna Palo kirjoitti:

  Täällähän on mahtava määrä ihmisiä jotka ihan avoimen rehellisesti vastustavat muutosta, ihmiskunnan kehitystä ja eteenpäin menemistä! Kai te tajuatte sen että ajat on aina muuttuneet, te ootte varmasti itsekin päivitelleet ihmisiä jotka ei ”päästä irti markka-ajasta” tai mitä vaikuttavampia esimerkkejä vanhoissa ajoissa roikkumisesta tähän voiskaan keksiä.
  MINKÄÄN ASIAN PERUSTA MAAILMASSA EI VOI OLLA SE ETTÄ ”NÄIN NYT ON AINA OLLUT NIIN TÄLLÄ KYLLÄ MENNÄÄN”. Ööö orjuutus? Natsismi? Rasismi? Naisten sorto? (HUOM kaikki kuitenkin edelleen olemassaolevia asioita) Nyt ihmiset haloo!!??

  Muutos tapahtuu parhaillaan, sitä vastaan tappeleminen tuo teille vaan enemmän tuskaa ja ahdistusta. Kirjoittajan on helppo kirjoitella että häntä ei hänen syrjintä haittaisi jos tilanne olisi sellainen. Ei varmasti, sillä kuulut ja tuut aina kuulumaan siihen parempaan etuoikeutettuun väestöön; valkoihoinen, hoikkarakenteinen, pari-kolmekymppinen hetero. Ainoastaan jos olisit siihen päälle vielä mies, sulla ois asiat vielä pikkasen paremmin tässä maailmassa. Tää voi olla yllättävää mutta kuulun itsekin tasan samaan ryhmään ja haluisinkin jakaa mitä oon itse tajunnut hiljattain: Meillä ei oo mitään vastaansanottavaa vähemmistöjen ja marginaaliryhmien haluun tulla osalliseksi näistä etuoikeuksista eli ihan vaan vaikka turvallisesta, tavallisesta elämästä. Mulla ja sulla ei ole mitään vastaansanottavaa silloin, kun joku ihminen marginaaliryhmästä sanoo kokevansa pahaa oloa jäädessään ulkopuoliseksi meidän takia. ’Meidän takia’ siksi, koska me ei tehdä vielä asialle riittävästi. Niin kauan kun meidän pitää pohdiskella blogeissa että voi luoja kun noi taas vinkuu etuoikeuksia, me ei yksinkertaisesti tehdä riittävästi.

  Onneksi ajat onkin just nyt muuttumassa. Tuntuu varmasti pelottavalta kun sun ”normaali” muuttuu ja miestenvessa ei ole enää miestenvessa, mut ehkä parempi taktiikka on ”kuinka voin auttaa marginaaliryhmiä kokemaan olonsa tervetulleeksi hiushoitolaan leikkauttamaan lyhyttä tai pitkää fledaa (ei näitä niin vaikee ole keksiä, kovin oli ehkä ’kolmion karvanpoisto’ mitä tuli mieleen tekstiä lukiessa), kuinka voisin kantaa oman korteni kekoon tehdäkseni kanssaihmisille paremman olon” sen sijaan että jankkaa asioiden aina olleen näin ja että nyt mun maailma menee tässä aivan sekasin kun muutkin haluaa elää ja olla. Näitä kysymyksiä yritän ainakin itse parhaillaan kovasti pohtia kun huoli jengin pahoinvoinnista on aika kova tässä ajassa mitä me parhaillaan eletään.

 82. Tiina kirjoitti:

  Tuohon ”Me ollaan kuitenkin tässä maailmassa synnytty mieheksi tai naiseksi”. Tiedoksi vastaisuuden varalle, olemassa myös Intersukupuolisuus jolloin on molempia.

 83. Riikka kirjoitti:

  Tekstin pointti on hyvä!! Niin pieni määrä meistä.täällä on heitä joilla ei ole selkeää sukupiolta. Nykyään ilmeisesti näissä tapauksissa sukupuoli päätetään kromosomien määrän mukaan(?). Oon ite ollut opettajana ja se oli tosi haastavaa opetella tytöt ja pojat jaottelusta pois. Olen siis 25 ja silti erittäin haastavaa. Miten komennat oppilaita kun et muista nimiä?
  Takarivin.henkilöt suu kii! Muutos ei siis synny hetkessä, vaikka toki tähän pyrkii.

  unisex vessat on maailman ällöimpiä. Ite valitsen aina naisten vessan.jos mahd. Miehet kun.on usein niii paljo epäsiistimpiä.

 84. transtaustainen mies kirjoitti:

  Sinunkaltaisesi parturikampaajat, jotka halusivat pakkoleikata minulle, transsukupuolisille miehelle aina naisellisen hiusmallin pyytäessäni siilitukkaa ja periä tästä hyvästä vielä ulkomuotoni perusteella naisten hiustenleikkuun hinnan ennen kuin näytin ulospäinkin mieheltä olivat suurin syy sille, miksi en monien kaltaisteni tavoin halunut asioida aikoinaan alan liikkeissä ollenkaan.

  Samaa voin sanoa kaikista naisista, joiden kanssa jouduin aikanaan olemaan samassa pukuhuoneessa. Minua ei olisi kiinnostanut kuunnella teidän juttujanne menkoistanne tai nähdä teitä alasti sen enempää kuin sinua kiinnostaa repiä jonkun palleista karvoja irti, mutta yhteiskunta pakotti minut siihen.

  Teidän ”oikeutenne olla miehiä ja naisia” koskee aina vain teitä itseänne, ei meitä muita. Sukupuoli tai sen ilmaisu ei määrity hiuksista, eikä näin ollen pitäisi määrittyä myöskään hiustenleikkuun hinta. Eivätkä sinun homokaverisi liity tähän asiaan millään tavalla tai muuta asiaa miksikään.

 85. Tasa-arvoako? kirjoitti:

  Meillä on Suomi täynnä parturi-kampaamoja, joissakin kaikille palvelut. Miksi erikoistumista ei hyväksytä? Eikö ole kaikkien eri etu, että erkoistutaan ja saadaan parempia palveluita??? Jos on parturi vain miehille, se pitäisi olla Ok ja samoin jos on parturi vain naisille, se olisi Ok. Mitä ongelmaa on siitä, että erikoistutaan? TOinen näkökulma asiaan on myös se, että kai ihmisellä on oikeus tehdään työtään ja valita asiakkaat? Nainen on saatettu raiskata ja ei kykene enöö leikkaamaan miehiä, eikö hän saa enää tehdä työtään vain sen takia, että nillitetään tasa-arvosta, joka ei enää palvele ketään, vaan rajoittaa työntekijän vapautta. Törkeää valittaa tällaisesta, kun parturi-kampaajia on pilvin pimein ja jos muutama ei suostu leikkaamaan kaikkia niin ei pitäisi olla ongelmaa???

 86. Maisa kirjoitti:

  Löysin tämän vanhan aiheen ja olen aivan samaa mieltä kanssasi. Jos vanhemmat eivät saa lähtökohtaisesti kasvattaa/opettaa lapsia niinkuin he kokevat oikeaksi ja parhaaksi niin missä me elämme, pohjois koreassako? Tämä sukupuolineutraalius on jo sanana ihan vitsi ja lapset tarvitsevat jo pienestä pitäen tukea ja miehen ja naisen mallia, ihmisiä joihin samaistua! Tässä koko touhussa tehdään isoa hallaa pienille lapsille. Kuka maksaa mielenterveysongelmista koituvat jättikustannukset kun nämä ihmiset kasvavat isoiksi?

 87. fff kirjoitti:

  Ongelma ei ole siinä, etteikö saisi olla nainen tai mies, kyllä saa. Ongelma on siinä, etten minä halua naisena maksaa mitään naislisää esimerkiksi pitkätukkaiseen mieheen verrattuna. En tahdo hoitoa ja hemmottelua, vaan nopean siistimisen. Hinta on silti ollut aina täysi naisten hinta, vaikka aikaa mennyt reilusti vähemmän. SIKSI hinnoittelu työn mukaan, ei sukupuolen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.