Hae
Prime Life by Umppu

Huomaatteko mun hammasraudat?

Tänään oltiin jo aikaisin aamulla ylhäällä, kun lapset ei oikein välittänyt nukkua…. Yöllä varmaan 3 maissa mun oli pakko herättää Juuso, kun meidän sängyssä oli taas 4 henkeä ja itse makoilin jossain epämääräisessä kyttyrässä kaikkien jalkopäässä potkittavana.. Edelleen toiveajattelua niistä katkeamattomista yöunista.. Onneksi eilen oli vapaata ja nukuin Viken kanssa kahdet päiväunet ja sain pahinta väsymystä pois alta.. Juuri kun olin saanut nukahdettua, niin herätyskello soi… perus..

Olin aamulla taas Fustrassa. Mää oon siihen jotenkin todella motivoitunut ja huomaan jo pienen pientä kehitystä. Hiljaa hyvä tulee eikö? Siitä sitten seuraavana oli hammaslääkärin aika Tampereen Hämeenkadun TempoDentissä Hanna Vallioniemellä. Mun hammasprojekti lähti nyt käyntiin oikein kunnolla. Mulla on aiemmin paikattu (muistaakseni) 5 reikää, poistettu hammas ja tehty toiseen etuhampaaseen ienplastia ja nyt oli ”hammasrautojen” vuoro.

Mulla otettiin edellisellä kerralla hampaista muotit, jotka lähetettiin laboratorioon, missä minulle valmistettiin hampaideni mukaiset raudat, eli hammaskalvot. Sain nähdä digitaalisen videon s-postin kautta mitenkä oikomishoitoni etenee ja mikä on lopputulos. Kun olin sen hyväksynyt, niin kalvoja alettiin valmistamaan. Tänään käynnillä hampaisiini asennettiin pienet huomaamattomat kiinnikkeet, minkä avulla kalvot pysyvät paikoillaan.

Kuvassa hampaat ilman kalvoja, mihinkä on asennettu kiinnikkeet

Hampaat kalvoilla

Hampaat kalvoilla (kalvot ovat ylä sekä alahampaissa)

 

Kuvassa kalvot

Kuvassa kalvot

Kalvoja pidetään päivässä 22h, eli ne irroitetaan vaan silloin kun syödään. Vettä voi juoda, mutta kaikkia hampaita värjääviä nesteitä on syytä välttää kalvojen kanssa. Kalvot on helppo ja nopea irrottaa ja hammaslääkäristä sain mukaani rasian, minne ne laitetaan ruokailun ajaksi.  Aluksi ne tuntuu suussa vähän hassulta, mutta nyt jo muutaman tunnin jälkeen niihin on aika hyvin tottunut. Kalvoja pidetään aina viikko kerralla, jonka jälkeen ne vaihdetaan uusiin. Sain mukaani nyt näiden suussa olevien lisäksi 3:t kalvot. Eli seuraava käynti on noin kuukauden kuluttua, jolloin hampaat tarkastetaan ja saan uudet kalvot. Hoidon pituus (ja hinta) määräytyy sen mukaan minkälainen ja kuinka vaativa oikomishoito on. Musta tää koko juttu on vaan jotenkin niin siistiä, että mun ei tarvitse aikuisena laittaa niitä telaketjuja suuhun, vaan voin normaalisti olla ja hymyillä ja näitä ei oikeesti edes huomaa.

Kalvot ja säilytysrasia

Mietinkin, että tässähän pääsee väkisinkin laihtuun, kun ei voi napostella kokoaikaa :). Selkeät ruokailurytmit tulee tutuksi ja toivottavasti myös pysyviksi hoidon aikana. Eli käytännössä nämä on mulla kokoajan suussa myös nukkuessa. Hampaat pestään normaalisti ja kalvot voi myös harjata kevyesti hammasharjalla (ilman tahnaa). Voin puhua normaalisti, mutta s-kirjain ehkä vielä vähän suhahtaa. Luulen, että sekin on tottumiskysymys.  Invisaling oikomishoito on mielestäni juuri aikuisiän oikomishoitomuoto, koska se on täysin huomaamaton. Kaunis hymy on myös kaunista katseltavaa. Voit lukea hoidosta lisää TÄÄLTÄ

Jokainen kalvo on hieman erilainen ja eri muotoinen ja niillä ohjataan hampaita oikeaan suuntaan. Vaikka oon kärsinyt hammalääkäri pelosta aikuisena ja vaikka edelleen olen hiestä märkänä käynnin jälkeen, niin tämä on ensimäinen hammaslääkäri, missä saa aivan loistavaa palvelua ja henkilökunta on aivan täys 10!  TÄÄLTÄ voit katsella ennen ja jälkeen kuvia, mitä minulla ei vielä ole teille omalla kohdallani näyttää. Innoissani odotan lopputulosta ja pidän teidät ehdottomasti kuulolla.

Lue mun edellinen postaus: Mitä tapahtui mun pömppömahalle?

-Umppu

14 kommenttia

 1. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Mikä on sun oikomishoidon tavoite? Mun mielestä sulla on upeat hampaat, valkoiset ja ihan normaalit vaikkei tietty täysin vatupassilla vedetyt, mut harvallapa meistä on 🙂 Onko ajatuksissasi saada ihan täydelliset hampaat vai millaista lopputulosta haet?

  • primebody kirjoitti:

   Haluan hampaat suoraksi:) itseäni ei niin mun ylähampaat ole koskaan häirinneet, mutta alahampaat. Mulla on aivan sairaan pieni suu ja esimerkiksi mun tilanteessa mun alahampaita ei voi pelkästään oikoa, koska purenta muuttuisi. Siksi hoito tehdään, sekä ylös, että alas. Lisäksi mun hampaat on monesta kohtaa kuluneet ja lyhentyneet (kielikoru, narskutus) joita myös sitten hieman paikkaillaan. En halua mitään pimeässä hohtavia, mutta sellaiset virheettömät 😉

 2. Tiisu kirjoitti:

  Mahtava oikomishoitomuoto, ihanaa kun kaikki kehittyy!

  Varmasti monelle pienempi kynnys aloittaa oikomishoito, kun on erilaisia vaihtoehtoja – tällaisia lähes huomaamattomiakin.

  Mutta koitetaanko aikuisten kesken ainakin olla puhumatta kovasti ”telaketjuista”, ainakaan kovin negatiiviseen sävyyn? Itselläni on ollut pieni pätkä ”telaketjua” hampaissa nuorena ja jos olisi tarvetta, voisin laittaa vielä nykyäänkin sellaiset. Mitä väliä? Ei kauneimmat ehkä, mutta ei ole tarkoituskaan ja ovat vain hetken elämässä.

  Uskon myös, että monella lapselle ne ”telaketjut” ovat vielä ”pakollisia” oikomishoidossa. En edes tiedä mikä virallinen nimitys on niille, oikomisraudat? Vai joku muu? Mutta telaketju-sanassa on vähän ikävä kaiku ja luulenpa, että toiset lapset saattaavat sitä sanaa käyttää muita pilkatessaan edelleen, ainakin joskus on käytetty muistaakseni.

  En usko, että sinä kiusaamismerkityksessä sanaa käytit, mutta voisihan niitä tarkoittaessa puhua vaikka perinteisistä oikomisraudoista. Silloin voisi kuvitella, että niistä ei pidetä esimerkiksi siksi, että niissä aina välillä saattaa esim. posken iho mennä rikki, kun ovat terävät. Telaketju-sanalla minun mielestäni viitataan vähän liikaa siihen ulkonäköön. Ja oikomishoidossahan läheskään aina tavoite ei ole ”kaunis hymy”, vaan oikeasti kipujen helpottaminen ja muiden vaivojen vähentäminen jne.

  • Elina M kirjoitti:

   Moi Umppu!
   Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Itselläni 8 vuoden kokemus oikomisraudoista eli melkein koko peruskoulu ne jossakin muodossa suussani olivat. Tästä sai kuulla alakoulun lopussa ja yläkoulussa jatkuvasti välillä käyttämälläsi termillä ja välillä muilla. Tiestysti et varmastikkaan tarkoittanut pahaa, vaan ehkä käytit termiä vain siksi että se nyt tietysti monille tuttu ja kuvaava nimitys. Muuten loistava nosto siitä, että aikuisillekin oikomishoitoa tehdään!

   • primebody kirjoitti:

    Joo tosiaan tohon jo alle kommentoinkin. Ja tiedän myös kun itselläni ne raudat on kans ollut vuosia ja multa revittiin vielä kaikki hampaat suustakin, niin olin vielä ilman niitäkin.. Mutta siis joo tarkoituksena ei ketään ollut loukata tai levittää mitään haukkumanimitystä eteenpäin 🙂

  • primebody kirjoitti:

   En itse käytä tätä telaketju nimitystä lasten kuullen ja ajattelen (ainakin toivon) että lapset ei blogiani lue vaan aikuiset. En missään nimessä tarkoita sitä sillä että haukun jotain, mutta esimerkiksi minulla on ollut oikomisraudat lapsena ja ne eivät olleet ne ”telaketjut” ja ajattelin ihan sillä selventää, mitä tarkoitan tässä tapauksessa… En nyt (taaskaan) ollu tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä…

  • D kirjoitti:

   Täällä 26 vuotias jolla ”telaketjut.” Ja kuten joku fiksusti kirjoittikin niin useimmiten näitä oikomiskojeita ei laiteta esteettisistä syistä. itsellä siis todella vaikea syväpurenta, joka vaatii noin 1-2 v oikomisen ja sen jälkeen leukaleikkauksen. Minun tapauksessani siis invisaling ei ole tarpeeksi tehokas, kun on radikaalimpi prosessi. Koen silti olevani kaunis, vaikka on kyllä huomattu, että monelle tämä on hirveä ongelma. Tollotetaan ja puhutaan rumasti. Onneksi itselläni on hyvä itsetunto ja hymyilen kyllä leveästi välittämättä ”telaketjuista” kuten tässä ne nimettiin 🙂

   • primebody kirjoitti:

    Minulla nimenomaan on kyse juurikin siitä esteettisestä oikomishoidosta… Koen että tässä nyt takerruttiin hieman tähän sanaan liikaa :). Se oli siitä syystä, että moni varmasti havainnollistaa paremmin mitä tarkoita, koska pelkkä sama hammasraudat voi tarkoittaa niin montaa eri menetelmää ja edelleenkään ei ollut kenenkään mieltä pahoittaa…

 3. Memmu kirjoitti:

  Miten tätä narskutuksen aiheuttamaa kulumaa hampaissa sitten korjataan?

  • primebody kirjoitti:

   Esimerkiksi etuhampaissa niitä voi korjata muovipinnotteella, mikä tulee hampaan päälle

 4. S kirjoitti:

  Kun hampaat oiotaan tämmöisellä kalvolla, miten jatkossa varmistetaan, etteivät hampaat liiku takaisin vanhoihin kohtiin? Itselläni on aikuisiällä hampaat oiottu pahan purettavina takia, hampaiden ’takana’ nyt ohut rautalanka, joka estää hampaiden liikkumisen takaisin virheasentoon. Tuleeko hampaisiin saman tyylistä kipua/jomotusta, kuin perus hammasraudoilla aluksi tulee?

  • primebody kirjoitti:

   Ei tule sellaista kipua, kun raudoilla. Rippuu varmasti kuinka paljon hampaita oiotaan, että mikä on sitten se lopullinen tulos.. Osalla varmasti pysyy ilman sitä rautalankaa ja osa tarvitsee sen

 5. Eevis kirjoitti:

  Minulta löytyy suusta nämä mainitsemasi ”telaketjut” mutta värittömänä versiona, eikä niitä oikein edes ulkopuoliset huomaa. Itse valitsin tämän menetelmän koska noilla kuorilla oikomiseen olisi mennyt noin kaksi vuotta – näillä noin kuusi kuukautta.

  Aikuisena itsetunto jännästi kestää vähän paremmin myös raudat suussa – kipu on ainoa haitta mitä näistä on seurannut. Ulkonäköäni kukaan ei ole kommentoinut.

  • primebody kirjoitti:

   Joo niitäkin on nykyään todella huomaamattomia, mikä on myös hyvä asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.