Hae
Prime Life by Umppu

Kuinka pyörii 5:n hengen perheen talous?

Silloin kun elelimme vain kolmistaan, niin en osannutkaan miettiä minkälaista rallia tämä arki välillä on. Mulla ei ollut tietoakaan siitä, että tiskikone pyörii kahdesti päivässä ja pyykkisuo on lähestulkoon loputon. Nyt kun Elokuussa olen enemmän ollut vain  kotona niin voin ylpeänä sanoa, että meidän pyykkikoppa on tyhjä. Siihen on toki vaikuttanut paljon se, että olen tarkka meidän vaatteista. En halua ylimääräistä ja kierrätän todella tiuhaan vaatteita. Juuri loppui kirppispöytä, mikä tuotti huimat 780e ja päästään sillä melkein koko porukka Jenkeissä Disneyhin. Meillä on lastenvaattet viikattuna (konmari) laatikoihin ja kaapit on aina siistit. En myöskään osannut aavistaa, että roskia pitää viedä useita kertoja päivässä. Heilun imurin kanssa päivittäin, koska meillä on hiekkapiha, mistä tulee kiitettävästi päivittäin tavaraa ja jos sitä ei heti siivoa, niin se leviää jokapaikkaan. Moni varmaan muistaa kuinka mua ahdistaa se kaaos ja mulla on vain pakonomainen tarve siivota enkä oikein osaa höllätä..

Nyt kun meitä on se 5 niin on todella monta asiaa, mitkä on muuttunut ja jos puhutaan ihan rehellisesti rahasta, niin monia asioita joutuu miettimään tarkkaan. Jos heitetään vaikka vertauskuva, että asuisin yksin voisin varmasti lomailla yhden jos toisen viikon kuukaudesta niillä rahoilla, mitkä menee niiin välttämättömiin kuluihin. Toki mulla ei ole edes mitään käryä, mitä yksin matkustaminen maksaa tänäpäivänä, kun on tottunut että reissussa on koko kööri aina mukana.

 

Monissa kuluissa vaikuttaa myös asuinpaikka.. Esimerkiksi ison omakotitalon saattaa saada Ähtäristä reilulla 100 000e, millä taas ei välttämättä saa edes yksiötä Helsingistä. Mää oon  ollut aika lepsu rahankäyttäjä aikoinani ja ehkä vieläkin vähän, mutta esimerkiksi kaikki laskuihin liittyvät maksut haluan aina hoitaa heti ja kun on lapsia niin raha ei vaan voi olla koskaan lopussa. Maksan aina ensin kaikki laskut ja sitten katson jääkö johonkin hurvitteluun rahaa. Joskus jää ja joskus ei.

Olen ollut lapsesta asti Danskebankin asiakas, joka silloin oli Postipankki. Joudun yritykseni takia käyttämään lähes päivittäin pankkia ja mulle se on tärkeää, että asiat toimii. Mää oon aina halunnut, että mulla on se oma ”pankintäti tai setä”, joka tietää mun ja meidän perheen asiat. Danskebank on kasvanut niin suureksi, että mulla on ollut jo pitkään tyytymätön fiilis sen suhteen. Aina uus tyyppi, jolle joutuu selittämään asiat ja tuntui että kaikki on aina jotenkin todella hankalaa. Niinpä siis pitkäaikainen lähes 30 vuoden suhde päättyi ja siirryin Ålandsbankin asiakkaaksi.

Me saimme sieltä kaikki mitä halusimme ja siirsin myös yrityksen asiat sinne. Musta on ihana käydä konttorissa, missä ei tarvitse jonottaa tuntitolkulla ja vastassa on aina tutut kasvot. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että mulla on joku yksi ihminen kenelle voin laittaa s-postia koskien meidän talouteen liittyvistä asioista ja saan vastauksen lähestulkoon heti. Kaikki on sovittavissa ja yksi ja sama henkilö voi hoitaa ne kaikki asiat. Ei tarvitse odotella päätöksiä viikko tolkulla..

Mun ei tarvitse jonottaa  palvelunumeroissa, mikä on mahtavaa. Musta on tärkeää, että pankissa ajatellan sinua henkilönä ja kuitenkin kaikkia meitä perheenä, koska meillä on yksi yhteinen talous. Minua ehdottomasti kiinnostaa tulevaisuus ja esimerkiksi sijoittaminen. Olen säästänyt jo vuosia erilaisiin rahastoihin, koska haluan, että mulla on jotain pahan päivän varalle. On tärkeää olla tietoinen niistä omista talouden asioista ja itse en voi kun nauttia kun saan talousneuvontaa ja vinkkejä.

Tän kaiken hullunmyllyn keskellä mulle ainakin itselle merkitsee todella paljon, että mulla on kokoajan realistinen ja realiaikanen tieto meidän taloudesta ja missä mennään ja nyt vihdoin on nekin asiat täysin kunnossa. Suosittelen lämpimästi vertailemaan vähän pankkeja ja mikä pankki palvelee juuri sinua parhaiten. Itse tarvitsen pankkiasioita niin tiuhaan, niin mulla tarvitsee olla, juuri minulle paras paikka ja se on nyt Ålandsbank. (ja tämä ei ole maksettu mainos).

Taloudella on todella suuri merkitys ihan parisuhteessakin ja kun se on hoidossa ja kunnossa, niin moni asia on helpompaa. Tiedätte yhdessä mihinkä on varaa ja mitä mikäkin maksaa. Säästäminen ja sijoittaminen on myös asioita mitä kannattaa miettiä.  Mukavaa viikonloppua kaikille <3 – Umppu

Lue edellinen postaus: Tuli suru puseroon lastensuojelusta

 

3 kommenttia

 1. Sonja kirjoitti:

  Muu kuin tilisäästäminen tuntuu olevan Suomessa vielä aika harvinaista, vaikka nykyisessä taloustilanteessa inflaatio syö vaatimattoman pienet talletuskorot mennentullen. Pahimmillaan pidetään kaikkia säästöjä sillä tilillä, johon on kortti. Siinä on sitten aivan kusessa, jos joku varastaa sun korttitiedot ja tyhjentää tilin. Hyvä postaus!

  • primebody kirjoitti:

   Mulla just varastettiin lompakko, mutta onneks ei tyhjennetty tilejä. Toki en koskaan säilö tililläni rahaa 🙂

 2. Johanna kirjoitti:

  Siis ihan pakko kysyä kuinka sait niin hyvän tilin kirpputorilta? Oliko sinulla pöytä vain yhden viikon vai useamman? Myitkö pelkästään vaatteita vai oliko muutakin tavaraa? Oliko pelkästään lasten vaatteita vai myös aikuisten? Merkkivaatteita?
  Itse olen yrittänyt myös myydä turhaa tavaraa kirppiksellä, mutta jotenkin tuntuu että täällä paikkakunnalla missä asun ei tavara siellä liiku. Tai hinnoittelenkohan väärin… Paras tili minkä olen viikossa tehnyt oli noin 100 euroa.

  Kiitos myös hyvästä blogista! Tätä on ilo lukea! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.