Hae
Prime Life by Umppu

Ihmiset jotka eivät pidä suorista ihmisistä

Meitä ihmisiä on miljoonia täällä Suomessa ja kukaan meistä ei ole täysin toisen vastakohta. Meillä on kaikilla erilaisia tapoja tuoda esille omia mielipiteitä, ajatuksia tai vaikka elämänohjeita. Mää olen aina itse arvostanut rehellisyyttä ja suoruutta. Myöskin tietynlainen mutkattomuus kuulostaa aina omaan korvaani helpolta. Olen huomannut, että moni asia hoituu tietyissä tapauksissa paljon helpommin miesten kanssa, kun taas joissain naisten kanssa.

Olen itse aika suora ihminen ja sanon paljon asioita suoraan. En väitä että sanani on laki, mutta vaadin kunnon perustelut, että muutan kantaani. Tykkään keskustella ihmisten kanssa rakentavasti ja  kuunnella erilaisia mielipiteitä, silloin kun ne esitetään asiallisesti. Eilen uutisoitiin siitä, kun Maria Veitola (joka on aivan huippu nainen) oli kirjoittanut omaan instagramiinsa omasta jaksamisestaan ja siitä, kuinka esimiestyössä on haastavaa ja kuinka välillä vaan muiden duunit (omien lisäksi) kasaantuu hänen niskoilleen, kun jotain muuta ei huvita tai hän ei jaksa….  KIITOS MARIA <3 tästä kommentista…. Mutta sitten perus Suomalaiset mielensäpahoittajat kommentoi kuinka on väärin esimiestehtävissä kommentoida alaisiaan julkisesti ja kuinka hyvä esimies sen tekisi ja tästä nousi HALOO.. Voin kertoa omista vuosistani esimiehenä (enkä tarkoita sanallakaan nykyistä työporukkaani) että kyllä sitä on vituttanut ties kuinka monena aamuna toisten töppäilyt. On tultu kännissä töihin ja on jätetty kokonaan tulematta.. On jätetty hommia hoitamatta ja vuokria maksamatta. Olen joutunut sanomaan miljoona kertaa samoista ja niin typeristä asioista aikuisille ihmisille, että on meinannut mennä järki…. Ja kyse on ihan sellaisesta, että voitko vetää vessanpöntön kun käväiset kakalla, ettei se pökäle killu sielä seuraavan asiakkaan kohdalla… Pokaaliko heille pitäisi siitä hyvästä antaa? Vaikka sitä kuinka aikuisia ollaan, niin kaikki ei todellakaan ole samanlaisia ja ota vastuuta kun toiset ja niitä toisia se suunnattomasti ärsyttää, jos ne muiden hommat kaatuu vielä sen oman duunin päälle.

Maria on aina ollut yks mun suosikki haastattelioista, koska hän kysyy aina vierailta ne kysymykset, mitä kukaan ei kysy ja mitkä on juuri niitä kiinnostavia asioita. Mää tykkään itsekkin kirjoittaa välillä rohkeistakin aiheista ja sellaisista, mitä moni muu ei kirjoita. Usein kun vaikka saan jonkun postauksen kirjoitettua, niin tiedän, että osa lukijoista oikein nauttii kun pääsee taas lynkaamaan mut ja tarttuu usein hyvin epäolennaisiin asioihin kiinni. Miksi ihmiset ärsyyntyvät suorista ihmisistä? Sitä en tiedä, mutta usein juurikin ne ihmiset ovat niitä, jotka näkevät sen vaivan, että kommentoi jollain keksityllä nimimerkillä tai tekaisee jonkun sähköpostiosoitteen kunhan vaan pääsee sanomaan jotakin pahaa toiselle. Me ollaan kaikki ihmisiä ja meillä kaikilla on tunteet ja ne mielipiteet. Vaikka olet kuinka julkisuudessa esimerkiksi ammattisi puolesta sinulla on yhtälainen lupa olla joskus uupunut tai heikko.

Musta on ihailtavaa, että on vielä olemassa niitä aitoja rohkeita ihmisiä omien mielipiteittensä kanssa ja on hienoa, että niitä tuodaan julki. Ei se tarkoita jos minä sanon ääneen, että kärsin jatkuvasta väsymyksestä josta olen kärsinyt jo muutaman vuoden tarkoita sitä, että joku antaa mielestään nasevan kommentin: No mitäs vittua teet niitä lapsia kun oot kokoajan väsynyt.. Jos vastaan vaikka tähän, että lapsiahan ei voi tilata sellaisia jotka nukkuvat ilta seitsemästä aamu kymmeneen niin jonkun mielestä en kestä kritiikkiä… Luvassa ei ole muutakun loputon suo. On aina joku kuka ei ymmärrä tai halua ymmärtää..

On myös eri asia puhua jostain asiasta yleisesti kun kirjoittaa, kuinka naapurin Maija on täys lehmä. Silloin koen, että se on asiatonta, jos se kohdistuu johonkin tiettyyn ihmiseen nimellä, kun että sanot: Ihmiset on välillä ääliöitä. No tämäkin on varmaan ikuisuus kysymys, mutta jos joku ei ymmärtänyt mitä ajan takaa, niin käykääpä vaikka lukemassa iltapäivälehtien kommenttiosioita niin pääsette jyvälle.

Mun mielestä yksi ihmisen ihailtavimpia luonteenpiirteitä on itsevarmuus ja samalla tietynlainen rohkeus. Sitä ei kannata missään tapauksessa piilotella. Meillä on kuitenkin kaikilla oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme kaikkine hyvine ja huonoine piirteineen. Nyt esimerkiksi Turun tapauksen jälkeen on surullista lukea omaa face feediä, mikä on täynnä vihaa ja rasismia mikä ei auta uhreja tai heidän omaisi sitten millään tapaa. Kommentit painukaa mamut vittuun on todella säälittäviä ja kertoo enemmän niiden kirjoittajista.. ”muttakun mulla on oikeus”

Haluan sanoa, että olkaa rohkeita ja aina ei kannata miettiä mitenkä niitä muita ihmisiä miellyttäisi, koska kaikkia ei tässä maailmassa vaan voi yksinkertaisesti miellyttää. Joku kommentoi mulle kuinka näytän ihan vanhalta ämmältä, kun meikkaan niin paljon ja laitankin tähän postaukseen muutaman kuvan, miltä näytän suurimman osan elämästäni. Joku varmaan kommentoi kuinka meikki pukee sua ja oot paljon parempi meikattuna 😉 -Umppu

Lue edellinen postaus: Vierekkäin vai peräkkäin?

22 kommenttia

 1. Maijja kirjoitti:

  Anteeksi vain, mutta kukaan ei ole halunnut marialle pahaa tai nähdä tekstissä jotain vihattavaa vain ilkeilyn takia. Jos Maria saa kertoa ”mielipiteensä” suoraan, niin silloin saa muut kritisoida ja kommentoida asiaa. Keskustelua hän halusi. Hän halusi avata tabuja. Mut kappas mitä Maria teki.. Uhriutui ja uhriutui sillä tavalla, et ihmiset alkoivat syyttämään näitä keskustelun toisia osapuolia ihan syyttä. Hehän olivat vain suoria sun mukaan? Eikö sen pitänyt olla hyve?

  Kukaan ei kritisoinut Marian uupumusta (tämähän oli kaikkien mielestä hieno juttu ja etenkin metsä!), persoonaa vaan tapaa kuinka puhuu alaisistaan somesta. Tietysti jokaisella on mielipiteitä alaisistaan ja yhteistyökumppaneista, mut onko oikeasti hyvä tapa lytätä muut somessa ja kaiken lisäksi sillä verukkeella, et Maria tässä nyt kärsii ja hänen on pakko hengähtää. Harmillisesti työpaikan asiat käsitellään työpaikalla sekä voi avautua puolisolle, mutta ei missään nimessä somessa. Eikä tää ole mun mielestä edes mikään mielipidekysymys. Ihan vain toisten ihmisten kunnioittamista, koska esimiehen ja alaisen välinen suhde ei ole millään tasolla tasaväkinen, niin tietysti pomo joustaa. Se kuuluu työhön.

  Ja en keksinyt mitään sähköpostia tai tullut tänne vain ilkeilemään. Tulin vain kertomaan suoraa, mitä ajattelen tästä koko jutusta. Mut oikeesti kannattaisi vähän miettiä, et milloin on järkevää suuttua toisen puolesta ja milloin ei.

  • primebody kirjoitti:

   No asiat voi nähdä eri tavalla.. Esimies näkee asiat eri tavalla, kun esimerkiksi alainen. Esimiehillä on aivan erilainen paine ja vastuu yleensä verrattavissa alaisiin. Kaikkia ihmisiä ei saa millään motivoitua, koska he ovat jo valmiiksi perus negatiivisia… Heitänkin kysymyksiä, että miksi se on aina se pomo joka tai jonka täytyy joustaa? Miksi työntekijöiden ei aina tarvi ”kunnioittaa” esimiestään… Jos tarkoitit kommentilla ”oikeesti kannattaisi vähän miettiä” mua niin en tässä ole suuttunut yhtään kenellekkään…..

  • Jenni kirjoitti:

   Itsekin Marian päivitykset lukeneena voin sanoa että nyt hänellä meni homma kirjaimellisesti vähän metsään.
   Esimiehenä toimiminen on asema, mihin ketään ei pakoteta, vaan se on täysin oma valinta. Esimiestyöhön kuuluu sekä suuri vastuu että suuret vapaudet. Itse olen elämäni aikana ollut sekä alainen että esimies ja voin sanoa että kumpikaan asema ei ole helppo.
   Esimiehen ja alaisen välillä kunnioituksen kuuluu olla molemminpuolista, ihan niin kuin missä tahansa suhteessa, oli kyse sitten parisuhteesta tai työsuhteesta. Ja totuus on että on olemassa paskoja työntekijöitä, jotka eivät välitä tai hoida töitään kunnolla. Mitä esimies voi silloin tehdä? Ottaa puhutteluun, antaa muutaman varoituksen ja jos homma ei vieläkään toimi, antaa potkut ja palkata tilalle jonkun paremman.
   Mitä sitten kun se esimies sattuu olemaan paska? Tilanne onkin paljon vaikeampi, sillä harvassa työpaikassa kokonainen työporukka pystyy ottamaan loparit, vaikka kärsisi kuinka paljon tahansa surkeasta esimiehestä. Töissä on kuitenkin käytävä ja laskut maksettava.
   Tässä juurikin menee se tasavertaisuuden ero, mikä esimiehellä ja työntekijällä työsuhteessa on. Esimies tekee päätökset, olivat ne sitten hyviä tai huonoja, ja työntekijä tekee työnsä niiden mukaan.
   Mariankin tapauksessa hän sanoo että uupuminen on monen tekijän summa ja useampi velvollisuuksistaan laistanut työntekijä on saanut hänet tuohon pisteeseen. Mitä tekee Maria? Ilmoittaa itse töihin ettei voi uupumuksensa takia tulla ja työkaverit, eli alaiset, hoitaa duunit.
   Asiassa ei mielestäni olisi ollut mitään kaksinaismoralistista, mikäli Maria ei ensin olisi arvostellut työntekijöitään siitä etteivät he tee töitään kunnolla ja sitten itse pitänyt rokulipäivän metsässä, koska on pomo ja koska vaan voi.
   Olen itsekin suuri Maria-fani, mutta nämä päivitykset olivat täysin sitä vastaan, mitä itse ajattelen. Välillä vaan näin ?
   Ja mitä tulee kysymykseesi siitä, miksi se on aina esimies joka joustaa, niin vastaukseni on edellä mainitsemani esimerkit esimiehen ja työntekijän välisen aseman tasa-arvoeroista. Esimies tekee päätökset, niin hyvässä kuin pahassa, ja työntekijä toimii niiden mukaan tai vastaa sitte seurauksista, mikäli ei toimi. On esimiehen valinta lepsuileeko hän alaistensa kanssa niin että on itse kohta burn outin partaalla, vai sovitaanko työpaikalla pelisäännöt, joiden noudattamatta jättämisen puitteissa esimies voi näyttää työntekijälle ulko-oven suunnan.

   Haastavia juttuja, mutta itse näen asiat näin 🙂

  • Maijja kirjoitti:

   Noh suuttuminen oli ehkä vähän liian tunnekuohuksissa kirjoitettua. Mut mua rasauttaa ihan hirveästi, et Maria on rohkea ja suora, mutta sitten ne, jotka kommentoivat omalla naamalla fiksusti instaan ja kritisoivat, et onko tämä oikea tapa (jenni hienosti kiteytti koko nurinkurisuuden), niin heitä aletaan syyttelemään kiusaajiksi ja aina niitä vihaajia löytyy ja siellä monta sataa tyyppiä jakamassa voimia Marialle, sinä mukaan lukien.

   Myös toisen postauksen surullisuus, et media on lähestynyt työntekijöitä, niin sehän oli ihan Marian oma syy. Hän itse avautui asiasta, joten tietysti media haluaa ottaa selvää. Ja siinä yksi syy, miksei noin tunnettu esimies voi noin räikeästi alkaa syyttelemään työkavereitaan ja yhteistyökumppaneita. Hän pomona on vastuussa heistä. Ja tuolla tavalla ei sitä kunnioitusta ainakaan saada. Nyt hän asetti työntekijänsä vain huonompaan asemaan. ?

 2. Simona kirjoitti:

  Yleisellä tasolla ajatuksia, koska en ole tätä Maria casea seurannut. Hyvä esimies ei koskaan käsittele omaan työyhteisöönsä liittyviä ristiriitoja somessa tai muutenkaan julkisesti. Sitä varten on ihan muut kanavat, kuten esimerkiksi työnohjaus, jonka avulla saa tukea siihen omaan jaksamiseen ja ammatillisuuteen esimiestyössä, koska totta, vastuu ja paine on ihan erilainen esimiehellä.

  Lisäksi työntekijöiden oikea kunnioitus ja arvostus ansaitaan olemalla hyvä esimies, se ei tule ilmaiseksi vain koska on esimies asemassa. Välttämättä se, että on hyvä siinä omassa perusduunissa, ei tee hyvää esimiestä. Monilla työpaikoilla varmaan tunnollinen työntekijä saattaa ajautua ottamaan sen esimiehen työn ja vastuun vastaan, vaikka ei ole oikeastaan kiinnostusta eikä rahkeita hommaan. Ja ei, hyvä esimies ei tarkoita kaikkien kaveria tai mitään Jees-miestä. Hyvän esimiehen ominaisuudet on jotain ihan muuta.

  Kaikkia ei vaan saa sitoutumaan työhön. Jotkut säilyttävät sen negatiivisen asenteen, vaikka mitä tekisi. Ja siltikään esimiehen tehtävä ei ole tätä työntekijää parjata julkisesti missään, edes siellä työpaikalla muille työntekijöille.

  • primebody kirjoitti:

   Puhut ihan asiaa, mutta eihän tässä ketään täysin sormela osoitettu. Välillä tilanne saattaa myös olla niin, että kaikki kortit on käytetty kuten ehkä tässä? Toki asia oli monen asian summa ilmeisemmin. Itse olen ainakin kokenut vuosien varella, että nykyään ihmiset vain olettaa, että heillä on oikeuksia, mutta sitten ne velvollisuudet jäävät ja pidetään vain kiinni niistä omista asioista eikä nähdä asia kokonaisuutena, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikka nyt huonona esimerkkinä jos myöhästytään niin sillä ei ole merkitystä, mutta jos joku päivä satutaan vaikka olemaan 15min yliaikaa, niin siitä pidetään huoli, että palkka maksetaan, koska on ”oikeus”. Toki omaan kantaani vaikuttaa varmasti se, että takana on kohta 15-v yrittäjänä ja olen aina panostanut työhöni sen 110 ja mun on aina ollut vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka valittavat työnteosta. Meillä on ilmaiset koulut, missä saa opiskella juuri haluamansa ammatin itselleen ja kuvittelisin, että jengi valitsee sellaisen, mistä tykkää. Musta olisikin kiva aina kuulla, että mikä on kenenkin mielestä hyvä esimies… Se saattaa olla jonkun mielestä se tyyppi, joka ei välitä mistään ja lepsuilee ja toisen mielestä taas jotain ihan muuta. Ja niinhän se menee, että yksi ihminen voi pilata omalla käytöksellään koko työyhteisön… oli se sitten alainen tai se esimies.. Ehkä mulla tässä oli pointtina juurikin se, että niitä esimiehiä on aina helvetin paljon helpompi arvostella ja niitä saa usein arvostella julkisesti, mutta jos joku tekee toisinpäin ilmestyy someraivo ja julkinen lynkkaus… Kiitos kommentista <3

 3. Sari kirjoitti:

  Mitä sä olet mieltä nimenomaan tuosta somessa alaisten parjaamisesta? Tai siis ylipäätään työasioista puhumisesta somessa?

 4. Laura kirjoitti:

  Tykkään tyylistäsi kirjoittaa. Ihanan rehellistä tekstiä ja hienoja pointteja. Vaikka joka kerta on joku kielteisenä tai muutoin pahalla mielellä toisten teksteistä, on mukava itse tiedostaa arvostavansa ja kunnioittavansa sinun kaltaisia ihmisiä ja heidän mielipiteitään. Vaikkei ole joka asiassa samaa mieltä, uskon että niin moni ruudun toisella puolella näkee sinussa pelkkää hyvää ja hyväksyy myös omat heikkoudet ja jättää kirjoittamasta ”negatiivista” asian yhteyteen, koska ei ole tarvis luoda pahaa mieltä vain koska itsellä olisi. Onneksi uskon sinun tietävän että moni on aidosti iloinen ja onnellinen sinun puolestasi (kuten minä, heh) ja aion jatkossakin olla. Harvoin otan kantaa blogiteksteihin, mutta halusin tuoda jotain positiivista kommenttia 🙂 Mukavaa syksyä Umppu!

 5. Laura kirjoitti:

  Ps. Olet kannustava ja insiroiva henkilö. Luen mielelläni tekstejäsi ja joskus saatan piipahtaa kampaamossasi kun tukka taas kasvaa. Kiva, että on kaltaisiasi ihmisiä 🙂 pahoittelut ettei kommentti osu aiheeseen, halusin vaan mainita positiivisuuden merkeissä!

 6. Ilona123 kirjoitti:

  Pakko sanoo, että taso on laskenut Umppu sun blogissa. Ja ihmeellistä huomionhakuisuutta. Lieneekö lukijoita kadonnut…

 7. Justjoo kirjoitti:

  ”On myös eri asia puhua jostain asiasta yleisesti kun kirjoittaa, kuinka naapurin Maija on täys lehmä. Silloin koen, että se on asiatonta, jos se kohdistuu johonkin tiettyyn ihmiseen nimellä,”
  Ai kuten sä pari postausta sitten kirjoitit tästä instagram-kommentoijasta, jossa ko. Henkilö oli helppo tunnistaa…????

  • primebody kirjoitti:

   Menikö postauksen pointti ohi? Aivan sama oliko se helppo tunnistaa, koska ihan jokainen kuka instagramiani seuraa lähe 16 000 ihmistä näkee sen, koska se on kirjoitettu sinne ihan ilman koko postausta… Ja todellakin se oli mielestäni törkeä ja asiaton ja kohdistettu täysin minulle henkilökohtaisesti…

 8. Reissari 25 vee kirjoitti:

  Yleensä en harrasta kommentointia täällä netin puolella mutta täytyypä nyt kirjoittaa kun on positiivisiä ajatuksia. Oma elämän tilanteeni on täysin erilainen kuin sinulla mutta tykkään lukea tekstejäsi kun ne pursuavat elämää ja sisältävät sitä aitoa elämää kuvien ja tekstien kera ! Olen ollut reppureissaamassa kohta vuoden verran ja netin äärellä kun olen niin olen aina seuraillut blogiasi ympäri maailman kolkkia. Kaikkea hyvää sinulle 🙂

 9. Reissari 25 vee kirjoitti:

  Hei ja lisäyksenä se että jotenkin mua huvittaa kuinka ihmiset ottaa välillä niin raskaasti sinun juttujesi aiheet mutta musta on hyvä että keskustellaan eri mielipiteistä! Ja hei kukapa sitä jaksaisi jotain diiipadaapa jeejee kaikki on vaan ihanaa- juttuja kommentoidakkaan 😉

 10. Sanna kirjoitti:

  Jokainen osaa varmaan puhua asioita suoraan, mutta kuinka moni osaa kertoa oman rehellisen mielipiteen niin ettei samalla jyrää tai lyttää toisia. Se vaatii mun mielestä enemmän taitoa jota itse pyrin opettelemaan jatkuvasti. Hyvää keskustelua aiheesta, mielipiteitä on monia.

  • primebody kirjoitti:

   Hyvä pointti.. Itsellänikin varmasti siinä vielä opettelemista 🙂

 11. Adeler kirjoitti:

  Olen lukenut blogiasi vasta vähän aikaa, mutta mielestäni olet hyvällä tavalla erottuva ja räväkkä kirjoittaja! Uskallat tuoda rohkeasti eri aiheita esille, vaikka näköjään näytät saavasi ei-niin-positiivista palautetta lukijoilta. Jään seuraamaan blogiasi edelleen, koska uskallat kirjoittaa!

  Olen myös itse kokenut sen, että sen ihmisen tie ei ole helppo, joka uskaltaa puhua suoraan ja kaunistelematta, sanoa ääneen ja puuttua asioihin, kun toiset vaikenevat tai piiloutuvat ryhmän taakse :). Täällä tarvitaan myös erityisesti niitä, jotka eivät ole hiljaa kun pitäisi puuttua. Koskee myös mm. kiusaamistapauksia, rohkea puuttuu siihenkin.
  Jatka samaan malliin, olet rohkea ja kannustava esimerkki kaikille nuorille ja miksei vanhemmillekin naisille.

  Maria Veitola on huippupersoona. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.