Hae
Prime Life by Umppu

Istun täällä saatanan pimeessä huoneessa

Meidän heinäkuu oli vain ohi kiitävä hetki. Juuso on viettänyt kesälomaa lasten kanssa ja mää oon ollut töissä. Järjestely on toiminut kaikin puolin oikein mukavasti ja oon saanut sitä omaa tekemistä ja pikkuhiljaa pääsyt taas tuntemaan minkälaista se elämä on myös sielä kodin ulkopuolella. On todella paljon asioita, mitkä on auki mitä mun pitäisi tehdä, mutta se kiikastaa muualta johtuvista syistä ja tunnetusti kun olen ihmistyyppiä, että olisi parempi olla ollut jo eilen valmista niin turhaudun odottamaan. Muutin tmi toiminnan oy:ksi ja en todellakaan tiennyt että kaikenmaailman asiat kestää ja kestää aivan tuhottoman kauan..

Yöt on edelleen katkonaisia mutta parempia… Kun tulen töistä kotiin olen aktiivisena lasten kanssa siihen nukkumaan menoon asti. Saatan istahtaa sohvalle vasta illalla tai oikeastaan keskellä yötä aivan lopen uupuneena. En tiedä mitä teemme oikein ja mitä väärin, mutta meidän keskimmäinen ei meinaa nukahtaa sitten millään. Kaikki mahdolliset kikat on kokeiltu jo miljoonaan otteeseen ja voin sanoa, että vähiten mua kiinnosta istua saatanan pimeessä huoneessa tunti tolkulla iltaisin, kun kaikki muut asiat roikkuu.

Miksi lapsi ei nukahda on se mun suuri kysymys mihinkä en keksi vastausta. Muistan joskus arvostelleeni niitä vanhempia, jotka istuvat sielä sängyn laidalla ja nyt olen itse siinä samassa pisteessä. En voinut käsittää sitä ennenkuin koen sen saman. Muut lapset meillä vaan jätetään sänkyyn toivotetaan hyvät yöt ja he nukahtavat lähestulkoon heti.

Televisio saamutetaan.. leikit kerätään.. iltapala syödään.. hampaat pestään.. luetaan iltasatu ja mennään nukkuun.. siitä se kaikki vasta alkaa. Kun annat kotona itsestäsi sen 100 ja töissä saman verran ja usein myös yöllä niin missä menee se raja? Tiedän että kaikilla olisi varmasti antaa vaikka minkälaisia vinkkejä, mutta niissäkin täytyy asettua meidän perheen asemaan. Meillä on täällä ne kaksi muutakin joillekka pitää antaa aikaa ja laitaa nukkuun ja tehdä kaikki iltatoimet.

En halua kuitenkaan järjestä joka ilta mitään kamalaa itkukohtausta, koska se koettelee hermoja entistä enemmän ainakin omalla kohdallani ja se herättää  aina jonkun lapsen. Vivian lopetti nyt myös tutin ja silläkään ei voi niin sanotusti häntä enää ”vaimentaa” tai ehkä rauhoittaa on se oikea termi. Kun kärsin itse kamalasta väsymyksestä, niin ehkä en vain jaksa yrittää tarpeeksi. Ehkä olen liian väsynyt ja en vain keskity tarpeeksi? Olen lukenut ties sun mitkä opukset ja tuntuu ettei mistään ole apua. Juusolla on onneksi tässä asiassa pidempi pinna.. ja se yleensä laittaakin Vivianin nukkuun.

Mun on pakko myöntää, että tarvitsen jossain vaiheessa päivää sen oman hetken. Tarvitsen ainakin puolituntia, että kuulen omat ajatukseni. Meillä on töissä hirvee härdelli kokoajan ja sama jatkuu kotona ja musta tuntuu, että en pysy itse mukana kohta kelkassa. Se turhautuminen siinä tilanteessa, kun haluaisit mennä itse vaikka 9 nukkuun ja lapsi on elämänsä voimissa..

Toivon todellakin että tämä on nyt tas joku vaihe, mikä ei kestäisi tolkuttoman pitkään. Meillä on jo päiväunien kanssa vähän niin ja näin nukutaanko niitä, niin tietenkin sitä omissa ajatuksissa ajattelisi, että illalla sitä ollaan väsyneitä, mutta ei. Kaikki normaalit jutut kotona sujuu oikein mukavasti, eikä ole sen kummemmin valittamista. Vivian on niin reipas isosisko ja Vikke touhottaa minkä kerkiää. Vieläkun se unikortti loksahtais kohdalle niin <3. Nyt on kaksi yötä peräkkäin, kun Vikke on herännyt vain kerran, mikä tuntuu itsestä taas yhdeltä suurelta työvoitolta. Toivottavasti näitä öitä tulisi lisää.

Mun muutama viikko ”normaalilla työajalla” 5p viikossa kertoi mulle ainakin sen, että en ole siihen vielä todellakaan valmis.  Onneksi pian on elokuu ja saa taas himmailla ja olla lasten kanssa enemmän. Mää niin toivon, että meille se aurinko paistaa, koska nää säät on yks iso vitsi.

Vaikka meidän vauva aika olemaan jo lopussa niin odotan kuitenkin sitä tulevaa arkea, kun alkaa koulut ja päiväkoti ja kaikki on selkeää. Kesä mennään viipottaen ties sun minne ja siinä on haastavaa pitää kiinni niistä tärkeistä rutiineista. Jos olisi nuorena tiennyt, niin olisin nukkunut silloin varastoon. <3

Ellokselle olisi taas koodia: *Tarjousehdot 365404: Alennus koskee uutta tilausta Elloksen valikoimasta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, sisävalaisimia, tapetteja ja mattoja. Alennus on voimassa 30.7.2017 asti, ja sen voi käyttää vain kerran. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin eikä tuotemerkkeihin Odd Molly, Vagabond, UGG, Odd Molly Home, Spanx, Morris ja Marimekko. Shoppaile TÄÄLTÄ*

Lue edellinen postaus: Kamalin päivä selätetty

-Umppu

26 kommenttia

 1. JonnaN kirjoitti:

  Nukahtaako helpommin jos ei ole nukkunut päiväunia? Jos nukahtaa niin mitä jos jättäisi päiväunet kokonaan pois? Meillä jätettiin nuorimmaisella lapsella päiväunet tosi aikaseen pois sen vuoksi kun muuten olisi kukkunut puolilleöin saakka kun ei ollut selvästi tarpeeksi väsynyt ja kuitenkin sitten taas herännyt muun perheen rytmin mukaan aamu kuudelta. Ei ihan toiminut noin mutta ilman päiväunia unetkin alkoi maistua illalla.

  • primebody kirjoitti:

   Ollaan todettu että sillä ei ole mitään merkitystä nukkuuko vai ei… Ehkä kun päiväkoti alkaa ja rytmi on selkeä, tasainen ja aina sama niin jos se siiten sujuisi helpommin?

 2. Sara kirjoitti:

  Lopetin blogin lukemisen yksinkertaisesti sen takia että se on niin negatiivinen ja pelkkää valitusta täynnä..milloin töistä milloin lapsista väsymyksestä ym.

 3. Daniella kirjoitti:

  Meillä oli esikoisen kanssa todella vaikeaa nukkumisen kanssa pitkään, kunnes ei enää ollut. Pahin aika taisi olla siinä pari vuoden tietämillä, kun oli päiväunet viemässä unta yöstä. Mutta ilmankaan ei pärjännyt. Päiväunet jäi kotona ollessa pois n. 2v8kk ja iltanukutus rauhoittui.

  Keskimmäinen on aina ollut helppo nukutettava ja nyt veikkaan kolmannesta samanlaista kuin esikoinen. Tunnen tuskaa, ihan todellakin. Puhelin/tabletti mukaan, äänikirja toiseen korvaan, mitä ikinä. Kyllä se vaihe ohi menee! Ennemmin tai myöhemmin 😉

 4. Syksylintu kirjoitti:

  Meillä on poika, joka on kuin Vivian. Temperamentia löytyy, energiaa on vaikka muille jakaa. Vähäuninen kaiken tämän lisäksi.

  Meillä serkkupoika samanlainen, eikä edes päiväunien pois jättäminen lisännyt yöunta tai helpottanut nukahtamista. Iän myötä nukahtaminen on helpottunut.

  Meillä vain yksi lapsi, joten kokemusta ei ole kuin näistä pitkistä nukuttamisista. Mutta välillä on huvittanut ne äidit, jotka kauhistelevat kun vietän iltasella pojan vieressä pitkän tovin. Ovat ehkä vähän jopa ylpeilleet sillä, ”Ettei meillä noin tehdä, viedään vain lapsi sänkyyn ja lapsi nukahtaa”. Meillä näki jo niin selvästi vauvavuotena, ettei nukahtaminen onnistu niin hyvin. Mutta lapset ovat erilaisia – kaikki ei ole kasvatuksesta aina kiinni hyvässä eikä pahassa :). Meilläkin ollut jo iltarutiinit pitkät, rauhalliset ja sanat lähes 8kk iästä eikä sillä ole vaikutusta.

  Ratkaisin itse asian niin, etten enää siellä pimeässä väkisin pyristele olemaan hereillä stressaten kotitöistä ja siitä, miten pitkään nukutus kestää. Menen itsekin maate ja selitän, että hetki jutellaan ja sitten ei enää. Ajattelin, että lepoa se on tämäkin ja yritän nukkua tai vain maata itsekin. Jos nukahtaa tunnissa, olen tunnin saannut maata. Toki ihanne olisi, jos tätä ennen olisi itsekin ehtinyt käydä suihkussa jne. Aina vaan ei onnistu. Mutta näillä mennään, ikuista tämä ei ole.

  • primebody kirjoitti:

   <3

  • Katri kirjoitti:

   Pakko kommentoida, että meillä on isomman kanssa ollut täsmälleen sama juttu. Siis on kyllä aina mennyt ihan kiltisti nukkumaan, mutta EI ilman seuraa. Vahti jo vuoden vanhana kuin haukka, että joku on vieressä ja heräs heti jos koitti hiipiä pois. En tiedä mistä johtuu, mutta ei oo koskaan voinut ”vain” jättää huoneeseen ja sillä selvä. Nykyään, vaikka on jo 4,5 iltasadun jälkeen jään pitämään kädestä kiinni kunnes nukahtaa. Yleensä just kuuntelen äänikirjaa tai musaa yms.

 5. Anna kirjoitti:

  Ootte varmaan kokeillu kaikki maailman niksit tohon nukuttamiseen ja tiedän niin tunteen, meidän 4v energiapakkaus esikoinen ei meinannut mennä millään nukkumaan ja istuskelin vielä varmaan kk sitten tuntitolkulla nojatuolissa esittämässä nukkuvaa jotta hän nukahtaisi, ja sai todenteolla hiipiä pois huoneesta ettei heräisi pienimpääkään narinaan! Auttaisiko teillä nopea muutaman minuutin suihku lapselle ennen nukkumaanmenoa? Lapsillakin hirveästi mölinää ja hälinää päivän aikana ja suihku ottaa päivän ”pölyt” pois ja voisi auttaa rauhoittumaan? Tämä toimii ainakin meillä ja se,että vaan päätettiin että tämä tuntitolkulla istuminen saa kertakaikkiaan loppua kun ei kenelläkään ole enää siihen energiaa kun on sata muutakin asiaa mitä pitäisi hoitaa, ja sanottiin että odotan/vahdin aulassa kunnes nukahdat ja ei oo mitään hätää, nyt vaan nukkumaan ja huoneesta ei tulla enää pois. Jos lapsi tulee pois niin ei sanota enää mitään muuta kuin korkeintaan hyvää yötä ja ei höpötellä mitään. Kesti ehkä sen 1-2vk ja tuli tietysti huoneesta monta kertaa pois, mutta nyt tää rumba on vihdoin ohi ja menee jopa ykkösellä nukkumaan! Voimia sinne <3 varmasti kaikki niksit oottekin jo kokeillu, mut meillä toimi tämä todella vilkkaan lapsen kohdalla 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Joo ollaan käyty kylvyssä, mutta siitäkös vasta riemu raikaa hahahahah 🙂 Meillä pikkuset nukkuu samassa huoneessa niin sekin on taas oma haasteensa, mutta jatkamme yrittämistä edelleen 🙂

 6. K kirjoitti:

  Lapsen nukutukseen en osaa sanoa muuta kuin tsemppiä ja toivottavasti pian helpottaa, mutta pakko sanoa, että noi sun hiukset on aivan täydellisen väriset ja sopii sulle tosi hyvin, kivaa vaihtelua sen mustan tilalle 🙂

 7. Ninnukka kirjoitti:

  Ensimmäinen lapsista oli vaikea nukuttaa jo lapsena. Ei nukkunut päivisin iltaunille ruhotuttiin kannettaessa, kannoin kakaraa 2-4h joka ilta, muuten se huusi kun hyeena. Toisen kohdalla on ollut samaa jumppaa, sillä erotuksella että neiti on nyt jo 2,5 vee ja joka ilta alkaa huuto kun mennään maate. Ensin makasin samassa huoneessa luetellen itselleni hommia mitä pitää tehdä kun ipana joskus sammuu. Väsyin siihen ja itsekkäästi annoin muksun huutaa ja toivotin hyvät yöt. Huutoa jatkui lähes kaksi kuukautta, mutta nyt se on jo lyhyempi episodi ja uni tulee hälle nopeammin. Ja ihan yhtä iloinen ja luottavainen on kuin silloinkin kun makasin sängyn vieressä. Voimia sinne.

 8. minttu kirjoitti:

  Meillä oli ihan sama juttu nuoremman lapsen kanssa ja kesti siihen asti kunnes lapsi oli noin viisivuotias. Tämän jälkeen riitti kun jätti ilta sadun jälkeen oven raollaan. Meillä mies nukuttI lapsen eli makasi lattialla tunnin – kaksi (joskus pidempään) ja katsoi samalla tabletilla (äänettömänä) sarjoja Netflixistä. Lapsi onneksi pysyi sängyssä eikä hoksannut mitä isi tekee lattialla. Jaksamisia teille, toivotaan että pian helpottaa tai muuten löydätte asiaan jonkun ratkaisun mikä on kaikille hyväksi ?

 9. Marianne kirjoitti:

  Omalla tytöllä oli toi vaihe n.2-2,5v. En tiedä liittyikö just siihen et ei enää tarvinnut päiväunia ja jos oli ne nukkunut niin vaikutti iltaan. Vai joku kehitysvaihe mikä vaikutti.

  Nyt kauhulla jo odotan alkaako kuopuksella kohta sama meno. Kaikki nukuttamishommat on kyllä heti vaikeampia kun on useampi lapsi. En kans viitti mitään unikoulua yrittää, kun siihen kuitenkin kuuluu jonkun verran huutoa ja väkisin sit se toinen lapsi siitä kärsii.

  Tämän toisen kans ajattelin kokeilla nukkumaanmeno ajan siirtämistä jos tuo vaihe alkaa. Esim. puol tuntia tai tunti normaalia myöhemmin sänkyyn. Tai aiemmin, sekin voi kuulemma auttaa.

  Jaksamista. Väsymys on perseestä ja nukuttaminen vielä enemmän!

 10. Samsu kirjoitti:

  Laita tämä https://youtu.be/a56kTSFpJBI kännykästä soimaan hiljaisella kun nukutat Viviania. Kun tottuu tuohon niin nukahtaa sitä kuunnellessaan. Meillä oli 2 veellä ihan hirveä mekkala iltaisin, sitten näin tuon video vinkin fb:stä ja nyt lapsi nukahtaa 5-10 minuutissa kun laitan tuon hiljaiselle soimaan.

 11. Laura kirjoitti:

  Voimia! Postauksesi tuli mitä parhaimpaan saumaan, kun juuri istuin itse sen tunnin tuolla helkutin pimeässä huoneessa. Vajaa 2v poika on ihan vasta viimeisten muutaman kuukauden ajan nukkunut öitä ilman herätyksiä, ja samaan aikaan ”oppinut nukahtamaan itse”, kun vaan peittelee ja sulkee oven. Nyt vaihdettiin pois pinnasängystä ja homma meni taas uusiksi. Silloin kun pinnasängyssä asiasta tapeltiin niin pistäytymisunikoulu toimi meillä loistavasti, nyt en oikein tiedä mitä pitäisi tehdä kun sängystä pääseekin pois kiipeämään. Tuntuu, että kaikki uudet kikat vaan sekoittaa pakkaa kun lapsi ihmettelee että mitä täällä nyt oikein tapahtuu kun ei yleensä näin.

 12. TiiaHanna kirjoitti:

  Voin vain kuvitella teidän tilanteen, omia lapsia kun ei vielä ole. Jaksamista ja toivotaan että kohta helpottaisi. Työskentelen päiväkodissa ja meillä käytetään kauratyynyjä, jos tuntuu että joku lapsista ei meinaa rauhoittua päikkäriaikaan. Käytetään joko sellaisenaan tai lämmitettynä ja laitetaan lapsen jaloille. Useimmiten tämä auttaa meillä, voisiko olla teille apua? Jos siis ette ole vielä kokeilleet 🙂

 13. neljän äiti kirjoitti:

  Kannattaisko mennä ite nukkuun yhtäaikaa muksun kans? Sais äitiki tarpeeksi unta ja lapsella turvallinen olo. Uniongelmiin yleensä auttaa säännöllinen päivärytmi, niin aikuisilla kuin lapsilla. Eikä muutos tapahdu hetkessä parissa yössä vaan vaatii esim. kuukauden ajan.
  Toivottavasti arkirytmin palautuminen loman jälkeen muuttaa tilanteen paremmaksi!
  Ihanaa kesää!

  • primebody kirjoitti:

   Pakko ne arki askareet ja laskut yms on hoitaa. Joskus voi mennä mutta useimmin ei ..

  • Myös neljän lapsen äiti kirjoitti:

   Kai sitä vanhempana nyt haluaa ja tarvitsee sitä omaakin aikaa ja yleensä se aika koittaa sen jälkeen, kun lapset nukkuu. Jos se mukula huomaa sen, että huudon avulla äiti/isä jääkin tänne huoneeseen palvelemaan pikku kiljukaulaa niin voi morjens! Siitä pikkusormestahan se lähtee.

   Uniongelmista on aivan turha aina syyttää päivärytmiä. Harvoin se edes onnistuu mikään kellontarkka hissuttelu, varsinkin jos on muutakin elämää ja se varmaan olisi ihan toivottavaa. Jotkut ipanat vaan ovat sen nukkumisen kanssa ongelmallisempia kuin toiset. Etenkin jos sitä virtaa on kuin pienessä pitäjässä niin sellaisten lasten mielestä nukkuminen on aivan yliarvostettua.

   Yritä jaksaa ja ota lepohetkiö aina kun voit. Päikkäreitä hyvällä omallatunnolla kans jos onnistuu. Kyllä se vielä helpottaa vaikka tämän sanominen ei sinua nyt lohdutakaan. <3 Sama on koettu ja nyt sitä aikaa eletään melkein uudestaan, kun tämä mun uneton "villipeto" on 17,5v. ja hilluu kaiket illat ja yöt. 😉 Kiva kun itte haluaisi mennä ajoissa nukkumaan niin mitä sitä paskaa, nuorisolla kaikki vasta alkaa siinä vaiheessa! 😀 Että emmä oikeastaan tiedä milloin tämä sitten loppuu. Varmaan vasta kun muuttavat pois kotoa.

 14. mari kirjoitti:

  Mitä jos ne päikkärit jätetään välistä?
  Onko se lapsi pakko nukuttaa päivällä? Jos unta ei riitä..teet sit lapsi ööh hihnassa/turvakarsinassa kotihommat
  Joo oon lapseton ihminen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.