Hae
Prime Life by Umppu

Stressi on epävarmuutta

 

Stressi on sellainen sana mitä voi käyttää monessa asiassa syynä, mutta myöskin tekosyynä.. Kun mietin asiaa tarkemmin niin voin ihan itsekkin myöntää tehneeni niin. Kun kuulin ensimäistä kertaa lauseen stressi on epävarmuutta, niin en ensin jotenkaan uskonut sitä, mutta niinhän se menee. Itsellä on ainakin käynyt elämässä niin monta kertaa sellainen tilanne, että kun kaikki on menyyt hyvin niin matto on vedetty jalkojen alta ja kovaa. Se onkin se asia mikä tekee ainakin itselle sitä epävarmuutta, mikä taas johtaa stressiin.

Ihminen pystyy alitajuisesti strssaamaan monestakin asiasta… On se sitten työ, perhe, talous, lapset tai oikeastaan mikä tahansa. Stressi on myös tietyllä tapaa todella tappava tauti. Stressi lisää kehossa kortisolin tuotantoa ja siksi sitä kutsutaan ”stressihormooniksi”. Silloin kun se pahin stressi on päällä on oikeastaan turha miettiä esimerkikis painonpudotusta… se tuskin onnistuu.. stressi vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi itse tunnistan sen helposti asiakkaan päänahasta.

Mitenkä itse olen saanut vältettyä pahinta stressiä tai saamaan sen jotenkin edes handlattua.. on siihen montakin asiaa. Tiedättekö ne listat ja asiat, mitä pitää tehdä ja ne kolkuttelee sielä takaraivossa ja ärsyttää ja stressaa. Ei siinä muu auta kun iskeä kimppuun ja saada ne pois päiväjärjestyksestä.

 

Kun mulla oli pahin stressi päällä reilu vuosi sitten niin mulla ei ollut enää juurikaan keinoja, millä pystyin kontrolloimaan tilannetta.  Laihduin, koska ruoka ei maistunut ollenkaan.. hiukset lähti ja olihan siinä vaikka sun mitä. Silloin aloin taas kuuntelemaan syvärentoutuksia. Ne on pelastanut niin monesta pinteestä ja saanut ajattelemaan paljon järkevämmin monessakin asiassa. Joskus ylistressaantuneessa tilassa on vaikea tehdä päätöksiä tai ratkoa pulmia ja moni asia tuntuu kaatuvan päälle. Asiat kannattaa silloin laittaa lokeroihin ja alkaa purkamaan niitä sieltä vaikeimmasta päästä.. Homma helpottuu kokoajan, kun maaliviiva lähenee.

Mulle yksi kova stressitekijä on mun työ. Vaikka nautin ja rakastan sitä, enkä koe epävarmuutta esimerkiksi ammattitaidossani niin paljon on asioita mitä pelkään. Kivijalkaliikkeen ylläpitäminen ei ole mikään itsestään selvyys tai sen pitäminen, niinkuin moni saattaa kuvitella. Sen pitämiseesä joutuu tekemään aivan uskomattoman määrän metatyötä. Usein kun kaikki on hanskassa sattuu aina jotain, mikä taas muutta koko paletin. Työssä liittyvissä asioissa niitä ei myöskään voi lakaista maton alle, vaan ne on selvitettävä heti.

Toinen asia, mistä tuntuu että saan stressiä on lapset. Vaikka hyvin niiden kanssa pärjään, niin mietin kokoajan olenko tarpeeksi.. riittääkö aika kaikille… Äitiyttäni en kuitenkaan epäile eikä se aiheuta minulle päänvaivaa ollenkaan, mutta se kaikki muu siinä ympärillä ja vieläkun unettomuuden takia ajatuksen juoksu on hieman hidasta normaaliin verrattuna.

Talous on myös sellainen asia mitä mietin päivittäin. Vaikka raha-asiat on nyt ihan hyvällä mallilla, niin koskaan ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan.Pakko kokoajan säästää vähän sukanvarteen, jolla koitan kombensoida siltä osin sitä stressiä. Vaikka haluaisin aina ajatella positiivisesti niin sellainen pieni pessimisti asuu sisälläni. Eikö se niin mee, että pessimisti ei pety.

Stressi on asia mitä pitää työstää jatkuvasti. Pitää miettiä miksi juuri jokin aihe aiheuttaa sinulle sitä ja keksiä siihen ratkaisu, millä siitä pääsee eroon. Pahimmillaan stressi tunkeutuu kehoon sisälle ja saattaa aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia, suoliston ongelmia ja vaikka sun mitä. Se on viheiliäsitä ja ennalta arvaamatonta.

Olisi todella tärkeää saada niitä pieniä hetkiä, missä voit vain olla ja kuunnella omia ajatuksia. Ihmisen mieli, kun on aika erikoinen. Niinkuin aiemmin kirjoitin, niin olen ainakin itse löytänyt apua erilaisista terapeuteista. Ratkaisukeskeinen psykoterapia on loistava avain ratkoa niin jo ongelmiksi muodostuneita asioita ja saada ne jollain tapaa päätökseen.

Eilen oltiin ystävien luona kesäpäivillä ja nyt todellakin tuntuu siltä että lepo olisi paikallaan. Juuso lähtee pienempien kanssa mökille ja saan nukkua taas yhden kokonaisen yön… Tiedän että se ei kerta viikkoon riitä, mutta on siitä edes jotain apua. Kun sitä vetää viikon yhteensä 10h unta alkaa loppuviikosta olemaan aika veto pois.

Muistattehan että saatte blogini lukijoina -20% kaikista Biancaneven* vaatteista (myös alennetuista). Koodilla UMPPU20 joka on voimassa 16.7 asti. Kannattaa käydä nappaamassa ihanat uutuudet ja nyt valikoimiin on myös tullut lippiksiä*. 

Lue edellinen postaus: Mitä mahtuu kahteen vuoteen?

-Umppu

5 kommenttia

 1. RR kirjoitti:

  vinkkaatko mitä ja mistä kuuntelet rentoutuspätkiä? Pitäisi itsekin kokeilla!

 2. Eve kirjoitti:

  Moikka ! Hei halusin kysästä jos ei oo liian henk koht kyssäri, kun lopetit imetyksen ja sanoit että imetit vaan toisella tissillä et palautuko ne ns samankokosiks tai ees lähes?
  Mä oon imettäny vaan oikeella ja tää on joku 2-3krt isompi ku vasen, mietin vaa et toivomukaa ei jää sit tälläseks ?????

  • primebody kirjoitti:

   Ei ne vielä ihan normaalit ole, mutta pikkuhiljaa palautuu ja on suht samankokoiset 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.