Hae
Prime Life by Umppu

Miten tässä taas kävi näin?

Yksi asioista mitä en halua kuulla… oletko raskaana.. Varmaan pätee monelle muulleekin ja tarkoitan nyt sitä tilanetta, kun raskaana ei olla. Nykyään varsinkin siinä kuukautisten aikaan, mun vatsa näyttää tältä. Aamuisin se on ihan tavallinen, mutta iltaa kohti turpoaa ja usein on jopa todella kipeä. Varmasti tämä koko elämäntilanne tekee osuutensa asiaan, mutta tämä vaiva on ollut mulla jo vuosia. Ravasin muutamia vuosia takaperin ties missä tutkimuksissa ja niistä ei löytynyt mitään. Minulle sanottiin silloin että sinulla on ärtynyt paksusuoli. Sain lääkäriltä ruoka-aine listan missä oli asioita mitä tuli välttää. Tein työtä käskettyä ja vaiva poistui silloin kokonaan. Tämä oli yhden lapsen jälkeen..

Sen jälkeen takana on kaksi raskautta lisää niin ongelma vaan pahenee. Turvotus ei ole vaan kuukautisten aikaan vaan joka päivä.  Lähes jokainen vaate puristaa ja tekee oikein kipeää vatsan kohdalta ja siksi käytänkin paljon mekkoja. Varmasti tässäkin on monta monessa, mutta vaiva on inhottava ja se vaikuttaa kaikkeen. Joillain (äideillä) vatsa saattaa pömpöttää vatsalihasten erkauman vuoksi, joita on mielestäni vasta nyt alettu oikein kunnolla ”tutkimaan”. En ainakaan itse muista että esikoiseni saatuani lähes 9 vuotta sitten asiasta olisi koskaan edes julkisesti puhuttu.

Tässä on myös yksi hyvä syy siihen miksi en mielelläni käytä bikineitä.. Ihan vaan siksi, koska tunnen oloni niisstä epämukavaksi ja haluan vältellä niitä raskausepäilyjä kohdallani. Asia varmasti korjaantuisi ainakin osittain ruokavaliolla… ja tietenkin kunnon levolla ja stressittömyydellä. Ilmeisesti tämä on asia minkä kanssa on vaan ”opittava” elämään ainakin hetkellisesti. Tiedän paljon ihmisiä, jotka kärsivät samasta vaivasta ja siihen ei juurikaan ole mitään lääkettä, kun nuo edellä mainitut.

Myös tämä on syy miksi olen ottanut liikunnan todella kevyesti raskauksien jälkeen, koska itselläni on ollut pienä erkaumaa ja jos alan tästä vetään kunnon rääkki treeniä, niin hyvin todennäköisesti aiheutan sillä itselleni vaan tilannetta pahemmaksi. Huomaan myös se, että kun tässä olin niin tiiviisti raskaana muutaman vuoden putkeen, niin olen varmaan tietoisesti antanut vatsan vaan olla ns. lepotilassa pullollaan ja nyt pakettia on vaikea pitää kasassa ja hallita. Pitää aloittaa pienin askelin aktivoimaan lihaksia ja saamaan taas jotain järkeä tähän kehonhallintaan.

Kyllä ne raskaudet on vaan tenyt vartaloon kaikenlaisia muutoksia ja nyt niitä pikkuhilja lähdetään hiomaan ja koitetaan saada taas Ladasta Mersua. Odota myös minkälainen vaihe on tulossa hormoonimuutosten myötä, kun lopetin imetyksen. Usein naisilla noin puoli vuotta imetyksen lopetuksesta kehon hormoonit alkavat tasapainottuun ja siitä ikävänä seurauksena on todella voimaks hiustenlähtö. Toki tätä ei tule kaikille. Itse usein tunnistankin asiakkaan hiksista sanomatta mikä vaihe on meneillään. Usein tuoreilla äideillä on ohimoiden kohdalla ”maamanöyhtää”, millä tarkoitan sellaista untuvikko hiusta… Joillekkin siihen palaa hiukse normaalisti ja joillekkin se jää sellaiseksi nöyhdäksi. Itselläni kun puolet naamasta on otsaa niin en halua sitä yhtään enempää ja toivon, että hiusrajalleni hiukset palaisivat edes jossainmäärin takaisin. Vivianista mulla tuli myös imetyksen lopetettua ihan järkyttäviä ”vaihdevuosi” oireita. Muistan kun oltiin työkaverini kanssa Ruotisissa ja ilma oli hyytävän kylmä, mutta mun oli pakko riisua takki kun tuli niin kamalia kuumia aaltoja. Hikipisarat valui pitkin selkää. Sitän kesti hetken aikaa ja pikkuhiljaa se siitä tasaantui.

Mulla on pitkästä aikaa tarjota teille blogin lukijoilla alekoodia Ellokselle. Koodilla 355449 30% ALENNUSTA* TILAUKSESI KAHDESTA KALLEIMMASTA TUOTTEESTA + SÄÄSTÄT  TOIMITUSKULUT* voimassa 2017-07-10

Shoppaile TÄÄLTÄ*

Lue edellinen postaus: Kiitos <3

-Umppu

24 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  Mulla on kanssa samaa vatsaongelmaa, kipeää ja kiusallista turvotusta, jolloin löysienkin housujen pitäminen tuntuu kamalalta. Vaikka oon muuten ihan hoikassa kunnossa, niin vatsani turpoaa silloin järkyttäväksi palloksi. Oot varmaan kaikenlaista jo kokeillut, mutta itse oon huomannut, että sokeri on kaikista pahin. Yritänkin sitä hieman välttää, koska tiedän, että esim. vähäisenkin karkinsyönnin jälkeen turvotus seuraa parissa tunnissa. Toinen tärkeä on syödä paljon kuitua. Mä syön ihan kuitulisää, koska en tavallisesta ruuasta saa sitä muuten suolistolleni riittävästi.

  Ja täytyy taas sanoa, että tykkään niin sun blogista. Näistä elämän ja arjen haasteista on paljon mukavampi lukea kuin siitä, kuinka ihanaa ja pumpulista arki omien lasten kanssa on ja kuinka treenattu bikinikroppa ruskettuu auringossa ?

 2. Jj kirjoitti:

  Kiitos tästä. Helpottaa omaa häpeää tästä vaivasta. Minäkin olen kuullut kaikkea raskausepäilyistä tivaamiseen et ” eikö sinun kannattaisi käydä lenkillä välillä”. Sattuu 🙁 sinun itsetunto on luja ja ihailen todella paljon asennettasi.

  • Sabina kirjoitti:

   Minullekin on tullu reilu 14v sitten tuo sama kommentti; pitäisikö sinun käydä vähän useemmin lenkillä?
   Ja voi hitto että se satutti silloin, ja vieläkin. Minun itsetunto mureni silloin, koska se sanottiin vielä baarissa missä oli muita ihmisiä. Huomaan edelleenkin olevani hyvin epävarma lähtiessäni ihmisten ilmoille hiukan tiukemmat vaatteet päällä (eli siis ihan normikokoiset). Ja mä olen kuitenkin tällä hetkellä 15kg kevyempi kuin silloin ja kolme lasta rikkaampi. Mutta jännä että se kommentti on iskostunut tonne mub takaraivoon kuin pieni piru.

 3. Mami kirjoitti:

  Hei!
  Nyt oli pakko kirjoittaa kun olen vuosikausia kärsinyt samasta vaivasta.
  Ihan ensiksi kannattais ottaa käyttöön ph:n tasoittaja. Eli esim. Pascoe-jauhe. Sitten entsyymit (muista laadukas, esim digest gold) ja myös kannattais kokeilla suolahappotasapaino. Googleta suolahappo testi? Varsinkin kun on pitkään ollut stressi ja kiireinen elämäntilanne.
  Lämpimästi suosittelen kyllä! Mä niin tiedän ton tunteen!
  Korjautuminen vie varmaan aikaa, koska ei ole hetkessä tullutkaan. Mut entsyymit auttaa lähes heti pahimpaan..

 4. Justina kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä edellisen kanssa! En tykkää yhtään pumpuliblogeista, ns. hyvänmielen blogeista :’D ei mitään samaistumis- tai tarttumapintaa niissä.

  Ja mulla ihan sama raskausmaha, varsinkin iltaisin.. 🙁

 5. Ipa kirjoitti:

  Kiitos tästä, todella tuttu vaiva 🙁 Minullakin kolme lasta ja edellisestä synntyksestä jo vuosi, mutta silti maha näyttää siltä, että kohta sieltä taas joku tulee. Mulla on varmasti myös erkaumaa, mutta kukaan ei ole koskaan tutkinut sitä kunnolla, ”hiljalleen vaan” sanotaan. Mutta myös turvotus aivan älytöntä! Heti kun vähänkin jotain syön, niin masu plumpsahtaa housunkauluksesta. Täksi kesäksi ostin uhallanikin bikinit, mutta katsotaan jäävätkö ne kaappiin ja kuljen taas vain tutussa äitiysuikkarissa ja hymyilen onnitteluille -_- XD

  • sanniina kirjoitti:

   Käy ihmeessä synnytyksen jälkeiseen kuntoutukseen erikoistuneella fyssarilla. Erkauman voi kuntouttaa vielä vuosienkin päästä!! Asiasta puhutaan aivan liian vähän, ei mainintaakaan neuvolassa, samoin lääkärin 6vkon clear out urheiluun on yhtä tyhjän kanssa. Ärsyttävää, koska erkauma voi vaikuttaa selkäkipuihin, virtsankarkailuun, pömpötykseen eikä vähiten ulkonäköön. Joissain maissa äiti saa automaattisesti muutaman käynnin ko. fyssarilla. Kuuluisi kaikkialle!
   Itse tehnyt harjoituksia ja ne eivät ole vaikeita, vaativat vaan keskittymistä 🙂

 6. Oona S. kirjoitti:

  Siis mulla on aivan sama enkä ole siis ollut ikinä vielä raskaana. Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat turpoamista, mutta sitten taas aina ne ”tietytkään” eivät aiheuta ja sitten taas normaalisti sopivat ruoat ei käykkään. Koita siinä sitten miettiä mitä laittais suusta alas, ettei tulis huono olo. Ei sitä kuitenkaan kovin kauaa pysty syömättä olemaan ja sekin toisaalta varmasti yksi syy miksi maha turpoaa jos syö liian harvoin.

  Mutta ainakin varmasti turpoamista aiheuttavia aineita minulla on maito, gluteeni, raakaomena, tuore ananas(välillä), cashewpähkinät jos niitä syö enemmän kuin pienen määrän, taatelit ja reiluhko suolan käyttö.

  Entiiä.. olisi vaan ihana löytää joskus sellainen ruokavalio jota pystyisi noudattamaan ja josta ei tulisi tukala vaan enemmänkin eneginen olo !

 7. taika kirjoitti:

  Tuttu ongelma!! Mulla 5kk esikoisen saamisesta ja oon joka päivä miettimässä pitäskö varata aikaa lääkäriin et ultraisivat et jäikö sinne nyt kumminki joku vauva sinne mahaan kumminki! Maha on vieläki aivan ku siellä ois vauva! Täysin samanmuotoinen. Tuli paha mieli ku mieskin sanoi kerran saunassa et koska toi maha lähtee 🙁

  En lue semmosii blogeja missä fiilistellään miten maha on littee heti synnytyksen jälkeen ja loikitaan hoikin jaloin rannalla. Ne semmoset on kyllä ihan luonnonoikkuja!

  • sanniina kirjoitti:

   Sinullekin sama kommentti, tarkista esim. netin ohjeen avulla, onko sinulla erkaumaa ja sen jälkeen käy asiantuntevalla fyssarilla kerran saamassa kuntoutusohjeet. Jos erkauma on vatsalihaksissa vielä suuri, kannattaa tukea normaalia palautumista harjoittelulla. Turvotus tulee raosta ulos ja näyttää siten paljon pahemmalta kuin normaalisti näyttäisi.

 8. sarppa kirjoitti:

  Ihanaa että muillakin!!Mulla kaksi lasta, viimeisimmästä synnytyksestä jo kohta 5vuotta mutta tuo inhottava vatsanturvottelu on jäänyt. Erityisesti menkkojen aikaan turvotus on ihan järkyttävää ja mahaan koskee. Mulle laitettiin hormonikierukka viimeisimmän jälkitarkastuksessa ja olen aina pohtinut voiko tuo kierukka pahentaa turvotusongelmaa…En muista että ennen lasten tuloa mitään turvotuksia olisi ollut. Tosin olinhan silloin vähän nuorempi.
  Vinkkejä turvotuksen ehkäisyyn ja hoitoon otetaan vastaan! On kokeiltu cuplatonia, entsyymejä ym mutta ne ei auta mitään. Ainoa mikä ehkä hieman on auttanut niin Vi-siblin ja maitotuotteiden vähentäminen/laktoositon

 9. Tuli mieleen! kirjoitti:

  Hei! En tiedä katsoitko Fitnesspäiväkirjoja. Valosaaren Marillahan oli samaa ongelmaa ja hänellä aiheuttaja oli huonot bakteerit. Otappa Mariin yhteys jospa sieltä saisi vinkkiä.

 10. Ilona kirjoitti:

  Kiitos ihanan rehellisestä blogista sekä tästä postauksesta. Onnea on se jokapäiväinen arki ja elämä, kaunistelematta sellaisena kun se siinä elämäntilanteessa on.

  • Julia kirjoitti:

   Hei Umppu, millasissa tutkimuksissa kävit ennen diagnoosin saantia? Skopiassa? Itselle myös tuttuja nää vatsavaivat, inhottavia?

 11. Riika kirjoitti:

  Näin kolmen lapsen äitinäon niin virkistävää lukea sun juttuja. Sanot asiat niinku ne on, etkä todellakaan kaunistele pikkulapsiarkea tai raskauden runnomaa vartaloasi. Tämä pikkulapsiaika ei todellakaan ole mitään lässyn lässyn kukkien asettelua, vaan täyttä työleiriä päivästä toiseen. Silti niin onnellisia varmaan olemme lapsistamme.

 12. Ansku kirjoitti:

  Mulla neljä lasta, nuorimmilla ikäeroa 1v3kk. Muuten on kroppa ihan kunnossa, mahakin aamuisin normaali hivenen roikkuvan nahan alla, muttä päivän myötä turvotus lisääntyy ja illalla maha voi olla kuin puolivälissä olis raskaana. Erkaumaa ei ole ollut pitkään aikaan, samat vaivat olleet jo ennen raskauksia, mutta lievempinä. Välillä tosi voimakkaita kipuja alavatsalla, sekä tuntuu kun ois maha ihan tupaten täynnä… IBS selittää osan oireista, refluksitauti osan, mut se ruokavalion hiominen kuntoon on melkoista rakettitiedettä! Imetys tuo myös haasteensa, kun mitä mun maha kestäisi, niin vauvan maha ei välttämättä kestä. Viljat on suurin paha omalla kohdalla, hyvänä kakkosena peruna. Kun syö paljon kasviksia, marjoja ja muistaa juoda vettä, on turvotus huomattavasti vähäisempää. Kypsennettynä tuntuu kasvikset sopivan paremmin, kesällä vaan ikävä syödä lämmintä ruokaa. Pienikin liikunnan lisääminen voisi myös auttaa, itse ainakin huomaan, että lenkkipäivinä turvotusta ja kipuja vähemmän. Toivottavasti saat apua vaivaasi, monet lääkärit ei vieläkään myönnä IBS:n olemassaoloa, mutta tämä vaivaa tuntuu jatkuvasti olevan yleistymään päin :/

 13. K kirjoitti:

  Moikka ! Jos olet ollut tutkittavana, niin varmaan keliakia suljettu pois.. ? Todella yleinen suomessa. Mun vatsa näytti vuosia tuolta, kunnes löytyi aiheuttaja. Nyt on muutama kk gluteenittomuutta takana ja kamalat turvitukset ja lukematon lista muita vaivoja on tiessään !

 14. MM kirjoitti:

  Mulla oli sama vaiva ja syynä siihen vatsahappot tai niiden puuttuminen. Joku ehdottikin entsyymeitä ja happotestiä. Mulla vei ongelman pois kokonaan pitkäaikainen maidoton, gluteeniton ja vatsaystävällinen ruokavalio. Liikunta auttaa myös. Nykyään voi jo syödä silloin tällöin ohi ruokavalion ilman turvotusta.

 15. Vilma kirjoitti:

  Mulla on n. 5cm erkauma synnytyksen jäljiltä. Aamulla maha ok, mutta illalla turvotus + erkauma saa vatsan näyttämään isolta. Suosittelen kans fyssaria joka katsoo onko erkaumaa ja antaa sinulle sopivat jumppaohjeet.

 16. Juuli kirjoitti:

  Sulla on kauniit kasvot. Ja hymy! Jotenkin ne on mihin ekana kiinnittää huomion koska olet todella näyttävä ja kaunis.

 17. Mrs Viola kirjoitti:

  Hei! oletko kuullut ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS)? Se on melko yleistä Suomessa ja varsinkin naisilla. Kuten itsekin jo kirjoitit, niin tuntuu ettei siihen ole mitään lääkettä, vain ruokavalio auttaisi asiaa. Tietyllä FODMAP-ruokavaliolla voi saada asiaan apua. Mutta se vaatii tosiaan sitä jaksamista arjessa, että pystyy ruoka-aineita tarkkailemaan. Jaksamista sinne arjen keskelle ja toivottavasti löydät apua vaivaan! Googlaamalla löytyy varmasti paljon tietoa tästä mutta tässä suoraan yksi linkki: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

 18. Satu kirjoitti:

  Mulla auttoi Kaisa jaakkolan vatsanhoito-ohjelma.
  Digest gold entsyymi 1xruokailun yhteydessä.
  1/3 pussia vahvinta maitohappobakteeria päivittäin (tätä saa yliopiston apteekeista jääkaapista)
  Glutamiinia 1tl veteen sekoitettuna, 5x päivässä.
  Itsellä pahat turvotukset vatsassa ja kovia kipu kohtauksia. Tämä auttoi omiin vaivoihin , ilmeisesti oman suoliston bakteeri tasapaino huonossa kunnossa joten noilla korjaantui ja kipeitä vaivoja ei oikeastaan enään ole. Myös synnytyksen jälkeisen erkauman vuoksi tietty vielä maha pömpöttää itsellä ?

 19. K kirjoitti:

  Täällä kanssa yksi kohtalontoveri. Mä en ole edes ikinä ollut raskaana ja olen muuten tosi hoikka, mutta vatsa turpoaa ihan jäätäväksi palloksi päivän mittaan ja vaatteet todellakin ahdistaa, sekä se turvonnut olo ihan yleisesti. Mä en juurikaan saa apua edes fodmap ruokavaliosta ja tosin kyllä mulla löytyy myös vähän rasvaa vatsasta, että varmaan laihtuminen vähentäisi osaltaan sen turvotuksen kokoa, mutta tosiaan kun olen muuten todella hoikka niin eipä oikein tee mieli sitten alkaa vielä laihduttamaan, kun siinäkin ne vatsarasvat todennäköisesti olisi viimeiset, joista pääsisi eroon, eikä sekään kuitenkaan kokonaan sitä turvotusta poistaisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.