Hae
Prime Life by Umppu

Onko yrittäjällä äitiyslomaa?

 

Mun äitiysloma loppuu virallisesti elokuun lopussa. Vastahan olin synnärillä pieni käärö kädessä nuuskuttelemassa jotain niin pientä ja hentoa. Elän nyt tosi ristiriitaisissa tunnelmissa, koska töihin on kova kaipuu, mutta silti en haluaisi luopua tästä nykytilanteestakaan. Mulla on siitä hyvä tilanne, että voin tedä töitä vähän miten sattuu ja hoitaa niitä myös paljon kotoa. Silti mulla ei ole päiväkään ettenkö tekisi jotain yritykseeni liittyen. Tiedän että moni nainen kamppailee asian ura ja perhe välimaastossa ja miettii voiko ihminen samalla luoda uraa ja tedä lapsia. Vastaus on siien että voi. Kenenkään ei tarvitse potea siitä huonoa omaatuntoa, jos tykkää työstään ja haluaa sitä tehdä.

Mulle on yhdentekevää, jos joku haluaa olla lasten kotona vaikka koko heidän elämänsä. Se ei ole mun juttu ja tiedän, että musta ei olisi siihen. En silti näe että työssä käyvä äiti olisi yhtään sen huonompi, kun se kotonakaan oleva.

Luin tänään facessa kyseisestä aiheesta Suvi Pitkäsen seinältä ja mulle tuli tietylla tapaa paha mieli hänen puolestaan. Miksi meidän työssäkäyvien yrittäjä äitien pitää puolustella sitä mitä me teemme?

Mun elämäni tärkein asia on mun perhe, joka menee jokaisessa asiassa kaiken muun edelle. Vaikka tekisin siinä sivussa töitä, niin se ei tarkoita ettenkö rakastaisi lapsiani. Työn tekeminen on myös mulle sitä, että voin tarjota perheelleni tietynlaisen elämän. Olen ollut yrittäjä jo yli 10 vuotta ja olen tehnyt sen valinnan jo kauan sitten ennen lapsia.


Jokaisen lapsen kohdalla olen joutunut arvostelun kohteeksi ja puolustelemaan itseäni, mikä on huvittavaa. Nyt mulla on sellainen tilanne, että olen onnellisessa asemassa ja mulla on useiden vuosien takaa yhteistyökumppaneita. Voin sopia tapaamisia kotiin lasten päikkäreiden aikaan ja KYLLÄ olen lähestulkoon aina yökkäreillä. Kun homma toimii niin se toimii ja se aina ole vaikeeta. Toki on niitä tilanteita, kun esimerkiksi olet valvonut lasten kanssa niin sama onko sulla työpäivä tai lapsen neuvola, niin kaikki tuntuu haastavalta.

Niinkuin päivtyksessäkin sanottiin: (osa on suora lainaus ja osa on muokattu omaan henkiökohtaiseen tilanteeseen) kun olet tiesi valinnut niin on ymmärrettävä että yrittäjyys mahdollistaa paljon mutta tarkoittaa myös erilaista sitoutumista työhön ja luopumista tietyistä eduista kuten usein esim. työterveydenhuolto, lisät, lakisääteiset työajat ja vuosilomat yms. Yrittäjänä täytyy joustaa lähestulkoon aina myös äitiyslomassa.
Taloudellisesti itselläni on ollut tilanteita, että mun ollut olla pakosti töissä ja sitten tilanteita kun töitä on tehty omien asiakkaiden vuoksi. Teen töitä joka päivä sen eteen että mulla on oma liike ja paikka minne palata äitiysloman jälkeen. Yrittäjyys on pitkälti myöskin luonne kysymys. Jos jotain haluaa,sen eteen pitää tehdä töitä. Sitä yrittäjyys on.
Yrittäjänä et voi vain täysin häipyä kuviosta 1,5 vuodeksi ja tulla takaisin. Tai toki voit mutta toiminta tuskin on entisensä.Varsinkin jos sinulla on oma liiketila, niin siinä juoksee kulut jatkuvasti.  Haluan tarjota asiakkailleni parasta ja olla saatavilla mahdollisimman usein kun mua tarvitaan koska ala jolla työskentelen on aika henkilökohtaista ja asiakkuudet merkitsevät usein enemmän kuin käden puristusta ja kerta käyntiä.
Vaikka yrityksessä on työntekijöitä, se tarvitsee myöskin itse yrittäjää.
Monen silmissä voin ehkä olla kokoajan töissä, todellisuus on pari päivää viikossa.

Mää tykkään työskennellä yrittäjien kanssa, koska niillä on samanlaiset ajatukset. Meillä on jopa töissä niin ihana tilanne, että hoidamme välillä toistemme lapsia, jos tulee kiperä tilanne ja joskus ihan muuten vaan. Vaikka itse teen vielä kesäkuussa vähemmän töitä, niin yleensä mun 3 päivää on normaalin työssäkäyvän viikkotyötuntimäärä.

Välillä sitä itsestäkin tuntuu, että oon hullu kun oon tässä oravanpyörässä, mutta tiedän itsestäni että jos en toimi ja tee kokoajan jotain niin tylsistyn. Mielummin överi kun vajari vai mitenkä se meni. Mua aina naurattaakin kun tilitän jollekkin mitenkä en ole saanut taas mitään aikaan niin usein monen mielestä touhuan kokoajan jotain. Mutta turha sitä on kenenkään miettiä, koska kyllä se elämä siinä kuljettaa. Asioilla on aina tapana järjestyä ja niin ne on aina meilläkin mennyt.

Mulla on hyvät kokemukset päiväkodista, eikä mulla ole koskaan ollut ongelmaa viedä lapsiani sinne. On myös hassu lukea joskus kommentteja siitä kuinka lapsen paikka on kotona ja minkälainen äiti vie lapsensa tarhaan… On niitä lapsiakin todella erilaisia. Joillekkin tarha on todella hyvä ja lapset oikein haluavat sinne mennä ja sitten on niitä, joille se ei sovi. Ei ne toisten ihmisten toimintatavat ole edelleen kenenkään muun elämästä pois. Usein huomaan että ne pahimmat arvostelijat ja niiden omat toimintatavat herätää itsessäni juurikin niitä kysymysmerkkejä, mutta ei mulla ole tarvetta sen enempää puuttua. Tehkööt miten lystää..

 

Mää olen aina nauttinut yrittäjyydessä niistä vapauksista. Mulla on mahdollista olla keskellä viikkoa vapalla ihan koska haluan ja olla niiden lasteni kanssa, mikä taas perus duunissa ei ole mahdollista. Voin myös pitää lomaa silloin kun haluan. Toimin kuitenkin niin kun meidän perheelle on paras <3

Lue edellinen postaus: En vaan kohta kestä enää

-Umppu

6 kommenttia

 1. Sari kirjoitti:

  Moi! Kannattaa aina laittaa lainausmerkit (” ”) kun lainaa suoraan tekstiä joltakin toiselta. Nyt meni sekaisin, mikä ajatus oli omaasi ja mikä otettu Suvi Pitkäseltä.

 2. Laura kirjoitti:

  Hei umppu, mistä noi kuvassa olevat ripped jeansit on..? Upeet ?

 3. Miisa kirjoitti:

  oih ottaako päiväkodit jo Viken ikäisiäkin hoitoon??! Hienoa jos nykyään ottavat, mä oon tyhmyyksissäni luullut et ei äitiyslomalla voi viedä lasta päikkyyn jos haluis töihin. Mäkin nimittäin tykkään työstäni kovin:)

  • primebody kirjoitti:

   En tiedä kirjoitinko epäselvästi mutta siis Vikke ei ole päiväkodissa. Se aloittaa vasta marraskuussa. Eli siis ihan oikeassa olet ei noin pientä saa viedä päiväkotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.