Hae
Prime Life by Umppu

Kaikilla asioilla on seuraukset

Olen lukenut paljon artikkeleita ihmisestä, jotka ovat joutuneet kärsimään lapsuudessaan vanhempien toilailujen takia. Aivan liian moni pitää lapsia tyhminä ja ajattelee, että ei ne mitään tajua. Joka kerta kun saan kommentin, missä minulle kirjoitetaan että miksi raahaan lapsiani sinne tai tänne kun ne ei siitä mitään muista/ymmärrä, niin tietyllä tapaa  ne jopa järkyttävät mua kun ajattelen että voiko joku ihan oikeasti ajatella noin. Lapset ei ole tyhmiä ja niitä ei saa koskaan aliarvioida.Lapsen ensimäisinä elinvuosina luodaan pohja koko elämälle ja se kehittää lapsen perusturvan.  Monissa perheissä on paljon ongelmia ja varsinkin nykypäivänä se on jo vähän liiankin yleistä. On kyse sitten alkoholista, huumeista, köyhyydestä tai mistä tahansa niin siihen pitäisi puuttua ettei tilanne kärjisty liian pahaksi.

Lapsen tehtävä ei ole huolehtia sammuneesta äidistä tai isästä, vaan asian pitäisi olla toisinpäin (tietenkin iman alkoholia). Niiden vanhempien tulisi huolehtia niistä lapsista ja olla heille se ihminen kehenkä voi aina luottaa ja kuka on aina läsnä. Luin aamulla artikkelin: Miksi alkoholistiperheeseemme ei puututtu  ja en voinut muutakun itkeä. En ole itse joutunut kohtaamaan vastaavaa tilannetta ja olen siitä niin onnellinen, enkä ole kuuna päivänän voinut kuvitella että elämä voisi olla tollasta.. Onneksi tässäkin tarinassa oli tietyllä tapaa onnellinen loppu missä pystyttiin rakentamaan suhde uudelleen kaikkien kokemusten jälkeen. Olen seurannut lapsuudessa muutaman koulukaverin vanhempien alkoholismia enkä ole yhtään osannut arvata minkälaista heidän elämä on ollut tai saattanut pahimmillaan olla. Yllä oleva tarina antoi aivan uudenlaisen näkökannan asialle. Musta tuntuu että vasta näin aikuisena voin ymmärtää asiaa paremmin ja mietenkin että jos olisin tiennyt paremmin olisin auttanut paremmin. Sitä kun saattoi joskus kaveriporukassa ilkkua että kato…tuola se sun iskäs taas on kännissä kuitenkaan tietämättä yhtään miltä siitä toisesta tuntuu.. ja se ilkkuminen tuntuu todella pahalta nyt.

Kuitenkin se mitä mitä se lapselle tekee saattaa olla pysyvää. Miksei me tehdä asiaan muutosta?. Miksi me nykypäivän vanhemmat emme olisi esimerkkeinä lapsillemme. Varmasti ainakin suurinosa vanhemmista on valmiita tekemään lapsensa eteen mitä vaan? Jos näemme lähellä esimerkiksi alkoholismia niin miksi emme puutu siihen? Vaikka se saattaisi tuntua tungettelevalta niin voimme pelastaa jonkun elämän. Lapsen ei kuulu nähdä omia vanhempiaan humalassa ei edes juhlapäivinä. Itse ajattelen että lasi viiniä ravintolassa lapsien seurassa on ihan normaali asia tai olut saunan jälkeen, mutta pullo tolkulla tinttaaminen ei ole normaalia.  Se tehdään silloin kun lapset ei ole paikalla. Äidillä on silti aina ne velvollisuudet omien lapsien kanssa ja ainakaan omat lapseni ei ole nähnyt eikä näe minua humalassa. Kuvan housut TÄÄLTÄ* Takki TÄÄLTÄ* Bomber TÄÄLTÄ*

Kun me ihmetellään miksi ihmisillä on niin paljon ongelmia niin lähestulkoon suurinosa juontaa juurensa jo sieltä lapsuudesta. Vaikka kuka sanois mitä niin aivan varmasti jokaiseen lapseen vaikuttaa niin vanhempien juomiset, huumeidenkäyttö tai ihan vaan niinkin ”pieni” asia kun ero. Olen kirjoittanut aiemminkin siitä kun vanhemmat eroavat ja tavallaan on ihan luonnollista että moni eronnut puolustaa omaa valintaansa ja sanoo että se on kaikille paras vaihtoehto.. Varmasti näin saattaakin olla mutta silti vaikka se olisi paras niin se ei pois sulje sitä vaihtoehtoa että se ei vaikuttaisi lapsiin. Mitä siis jo me äidit ja isit yrittäisimme hieman enemmän. Ero on nykypäivänä helppoa ja sitä tehdään aivan liian heppoisin perustein. Voin jopa sanoa omalla kohdallani että olisimme saattanut erota jos meillä ei olisi lapsia. Oon silti niin onnellinen että emme ole sitä tehneet vaan selvittänyt aina ne ongelmat juurta jaksaen ja meillä on nyt hyvä ja vahva liitto. Kaikilla niitä on ja miksikään ne ei muutu, jos niistä ei puhu. Oman alan ammattilaisia on sitä varten. Oonkin aina miettinyt miksi meillä kaikilla ei ole omaa terapeuttia? Terapeutilla käynti on hieno asia ja ainakin itse olen aina liputtanut heidän puolesta.

Moni saattaa kokea ne palvelut kalliina, mutta jos se voi pelastaa edes yhden parisuhteen/perheen tai avioliiton niin koskaan se ei ole turhaa.. Ei myöskään niissä erotilanteissa. Haluaisinkin jokaisen meistä miettivän minkälainen äiti tai isä olen ja minkälaisen mallin annan omille lapsilleni. Hyvänä vanhempanan oleminen ei tarvitse rahaa tai merkkivaateita vaan ihan sitä pelkkää rakkautta, läsnäoloa ja välittämistä. Sitä voi antaa lapselle koska vaan. Välittäminen on yksi tärkeimmistä asioista ja varsinkin tässä kännykkäkulttuurissa se on entistä tärkeämpää. Olkaa niiden lasten kanssa läsnä (ilman niitä puhelimia) ja touhuilkaa yhdessä asioita. Olkaa hyviä vanhempia ja jos tuntuu että ette jollain osa-alueella pärjää niin hakekaa apua. Tehdään me vanhempina ne ihanat muistot lapsillemme lapsuudesta eikö?

Lue edellinen postaus: Miten teillä nukutaan?

Jos tykkäät lukea mun juttuja ja susta tuntuu, että ansaitsisin siitä jonkinlaista tunnustausta niin: Ilmianna vaikuttaja, joka erottuu joukosta ja ansaitsee tunnustusta vuoden säkenöivimmässä gaalassa!Voit ehdottaa suosikkejasi mukaan kilpailuun yhdessä tai useammassa eri kategoriassa. Kirjoita boksiin vaikuttajan nimi, nikki tai kanava ja paina Lähetä-painiketta.Tuomaristo koostaa yleisön ilmiantamista ehdokkaista TBAF 2017 -kilpailun shortlistat, jotka julkistetaan syksyllä. Kaikkien ilmiantajien kesken arvotaan 5 kahden hengen lippupakettia TBAF 2017 -gaalaan. Äänestykseen pääset

TÄÄLTÄ

-umppu

 

3 kommenttia

 1. Sini kirjoitti:

  Hei!

  Olen aivan samaa mieltä avioliitosta kanssasi. Meillä sama juttu, eli todennäköisesti olisimme mieheni kanssa eronneet, ellei lapsia olisi ollut. Tietenkään lapset eivät olleet eivätkä saakkaan olla ainut syy, mutta silti. Kun on lapsia, sitä yrittää tehdä parhaansa ja tehdä töitä heidän eteensä. Tämäkin meillä kannatti, nyt meillä on entistä lujempi ja erittäin hyvä avioliitto! Meillä kävi kotona avioliittoneuvoja, täysin ilmaiseksi. Tässäkin pieni vinkki lapsiperheille. Lapset olivat päiväunilla häkkisängyissä ja me puhuimme keittiössä. Näin ei tarvinnut lapsia viedä mihinkään ja sai omassa kodissa olla ja puhua. Liian moni heittää avioliiton liian herkästi hukkaan. ”Ei vaan toiminu” kuuluu aika monesti.. Miksi avioliiton eteen ei tehdä töitä? Avioliitossa olevat ongelmat eivät ole tulleet yhdessä päivässä, joten ei voi olettaa, että ne lähtisi päivän aikana. Se vaatii paljon työtä ja aikaa. Meille avioliittoneuvoja sanoi, että häntä itseään harmittaa niin paljon kun liian moni luovuttaa niin herkästi…. Toki eihän ulkopuolisena nää, mitä siellä seinien sisäpuolella tapahtuu. Puhuinkin nyt ”tavallisesta avioliitosta”, jossa ei ole väkivaltaa tms uhkaavaa asiaa.

  Ja joka ainoa avioero vaikuttaa lapseen, ja sitä on turha kieltää. Vaikka vanhemmat olisivatkin erittäin hyvissä väleissä, se vaikuttaa silti lapseet. Se yhteinen elämä loppuu ja alkaa ”kaksi elämää”, kummankin vanhemman luona erikseen. Jotkut lapset ovat herkempiä kuin toiset. Ollessani vielä töissä (lastenohjaaja) näin tätä liian usein…

  Itselläni tuli vasta mieleeni yläasteelta tapaus, jossa olin mukana yhden tytön kiusaamisessa. (Ei siis fyysistä, mutta levitettiin kaikkea ja puhuttiin pahaa yms) Otin eräänä päivänä itseäni niskasta kiinni, otin yhteyttä tähän henkilöön ja pyysin anteeksi. Kirjoitin pitkän viestin, johon hän onneksi vastasi. Niistä kaikista nuorista, minä olin ainut, joka on pyytänyt anteeksi. Tämä henkilö arvosti tekoani ja se tuntui todella hyvältä. Suosittelen! Sitä ei arvaakkaan, kuinka paljon tällainenkin teko vaikuttaa toiseen ihmiseen.

  Jaksamista arkeen! 🙂

 2. Hande kirjoitti:

  Olen samaa mieltä kanssansi monista asioista! Ihailen esimerkiksi kantaasi avioliittoa kohtaan, itsekin ajattelen ja toivon sen olevan elinikäinen. Tekstejäsi lukiessa sinusta välittyy ihanan positiivinen ja maanläheinen fiilis 🙂 hyvää kevään jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.