Hae
Prime Life by Umppu

Musta tuli hampaaton

Nyt se alkaa… suuri hammasprojektini. Olen jo vuosia miettinyt asiaa ja päätin, että kun olen lapseni tehnyt niin laitan hampaani kuntoon. Pelkään hammaslääkäriä, koska kokemukseni on koulun pelottava hammaslääkäri, joka kiskoi lähes joka kerta jotain suustani tai asensi pelottavia erilaisia rautoja suuhuni. Aina lähdin poru kurkussa pois.. Koskaan se ei ollut kivaa ja siksi olen lähestulkoon aina vältellyt hammaslääkäriä mahdollisuuksien mukaan. Kaksi raskautta peräkkäin teki sen, että mulla oli ientulehdus putkeen varmaan lähes 2 vuotta. Aina hampaita harjatessa suu vuosi verta ja ikenet ja koko suu oli hyvin arka.

Vaikka mulla on ollut lapsena raudat on mun hampaat suurelta osalta vinot. Mulla on aivan sairaan pieni suu ja mulla on kiskottu jo ala-asteella osa hampaista pois, kun ne ei mahtunut mun suuhun.  Itse olen aina ihaillut ihmisiä kenellä on kaunis ja valkoinen hymy. Eihän tässä muu auttanut kun tehdä asialle jotain. Varasin ajan Tampereen TempoDentiin. Ensimäinen tapaaminen jännitti, koska en tiennyt mitä tulevan pitää. Ilmapiiri hammaslääkärissä oli jo todella ystävällinen ja rentouduin odotustilassa juttelemalla muutaman hauskan papan kanssa. Kimmo Rauhala teki minulle tarkastus/konsultaation missä kunnossa hampaani ovat ja  mitä niille mahdollisesti tehdään. Kävimme sähköposti kekskustelua ja samalla varasimme ajan vielä oikomis spesialistille Hanna Vallionimelle kenenkä luona kävin vielä toisessa konsultaatiossa.

Vaikka hoidan hampaitani mielestäni hyvin niin hampaideni tila ei ollut ihan priima. Hammaskiveä oli hampaissa. Nissä oli myös 5 reikää. Hampaissa oli yönarskuttelun vuoksi kulumaa. Etuhampaani oli kulunut (vanhan teinivuosien kielikorun rullailun vuoksi) sekä yksi hammas……

 

Tämä kyseinnen hammas, jota on useita kertoja juurihoidettu on oikutellut vuosia, mutta olen vain pantannut hammaslääkäriin menoa ja olen ollut suorastaan tyhmä… Se on niin huonossa kunnossa, että se joudutaan poistamaan kokonaan. Hammas on alkanut tummumaan ja se heiluu ja on lähestulkoon kuollut. Sen poistaminen kokonaan mitä nopeammin oli paras vaihtoehto.

Tottakai ajatus ilman hammasta pelottaa, koska omasta mielestäni ihmiset keneltä puuttuu hampaita on jotenkin jossain määrin epäsiistejä (en tiedä miksi). No eilen oli hampaanpoisto edessä ja tässä sitä ollaan edelleen hengissä. Sain etukäteen antibiotin, minkä otin ennen hampaan poistoa, millä ehkäistään tulehduksien syntymistä. Olo on outo ilman hammasta. Vili sanoi että äiti joku voi luulla että sulla vaan on puolukkahilloo jäänyt hampaisiin.. Tätä on nyt edessä sitten 3kk, joska jälkeen tilalle laitetaan uusi imblantti ja sen jälkeen vielä 3kk, että siihen saadaan oikeanlainen pinnoite. Olin aivan hiessä odotustilassa, mutta rento ilmapiiri ja ennestään tuttu hammashoitaja olivat enemmän, kun helpotus mun jännitykseen. Sillä on uskomattoman suuri merkitys ainakin mulle onko lääkäri ystävällinen ja nyt oli onneksi onni matkassa. Suu puudutettiin todella hyvin ja hammas saatiin irti. Vaikka mun niska oli jännityksestä ihan krampissa, niin itse toimenpide ei sattunut ollenkaan. Ainut mikä jäi vaivaamaan, että hitto kun en ottanut sitä hammasta mukaan, kun meillä kotona hiippailee öiisin hammaskeiju, joka ainakin lapsille tuo usein jopa seteleitä tyynyn alle, jos sitä olis mutsillakin käynyt tuuri..

No tämä on vasta alkua, sillä edessä on seuraavaksi reikien paikkaus, johon varattiin aika muutaman viikon päähän….. Jos olette huomanut niin mulla on etuhampaiden ikenet todella eri korkeudella ja se on häirinnyt mua mun koko elämäni. En tiennyt että ikeneen voi tehdä ienplastiaa ja sitä voidaan muotoilla. Mulla siis on mahdollisuus saada etuhampaistani saman näköiset <3. Kun suuhun saadaan tehtyä ensin nämä pienemmän operaatiot niin seuraavaksi mulla aloitetaankin oikomishoito. Onneksi nykypäivänä nekin on kehittynyt huimasti verrattuna niihin kouluajan ”telaketjuihin” ja oikominen on mahdollista tehdä suht huomaamattomasti. Mun hampaat oiotaan sellaisia hieman hammassuojia muistuttavilla muovisilla jutuilla, joita pidetään 22h päivässä.

En ollut aiemmin edes tiennyt että nykypäivänä voidaan oikoa hampaita ilman niitä kammotuksia ja jotenkin koen varsinkin aikuisena ne jotenkin häiritseväksi.

Tässä hieman oikomishoidosta lisää:

Mikä on Invisalign?

Invisalign on oikomisjärjestelmä, jossa hampaita siirretään vaihdettavien, läpinäkyvien kalvojen avulla. Perinteisiä rautoja ei siis tarvita lainkaan.

Miten hoito etenee?Aluksi hampaat jäljennetään ja selvitetään, voidaanko ne oikaista Invisalign-järjestelmällä.Useimmissa tapauksissa menetelmää voidaan käyttää. Kun sopivuus on varmistettu, tehdään yksityiskohtainen hoitosuunnitelma virtuaalisen kolmiulotteisen ClinCheck®-ohjelman avulla. ClinCheck näyttää siirtymät, joita hampaille suunnitellaan tehtäviksi hoidon aikana. Hammaslääkärisi lähettää suunnitelman sinulle hyväksyttäväksi ja näet jo ennen Invisalign-hoidon aloittamista, miltä hampaidesi odotetaan näyttävän hoidon päätteeksi.Kun aloitat Invisalign-hoidon, käytät kutakin mittatilaustyönä valmistettua oikomiskiskoa kahden viikon ajan. Kun etenet seuraaviin kiskoihin, hampaasi alkavat siirtyä vähitellen kohti suunniteltua lopullista asentoa. Kiskoja käytetään noin 22h vuorokaudesta ja ne irrotetaan hampailta syödessä ja hampaita pestessä.Hoidon aikana tapaat silloin tällöin Invisalign-hammaslääkärisi, joka seuraa edistymistäsi ja varmistaa, että hoito tuntuu sinusta hyvältä. Yleensä näitä kontrollikäyntejä on 1-2kk välein. Hoidon kesto vaihtelee yksilöllisesti oikomisongelman vaikeuden mukaan.

 

Oikomishoidon jälkeen näillä näkymin osaan etuhampaista laitetaan vielä kuoret, että eturivistöstä tulee entistä ehompi ja kaunis. Ja hampaat valkaistaan.  Vaikka kuvitelin, että hammaslääkärille meno tulee olemaan oman elämän pelkokerroin, niin tähänasti kaikki on mennyt todella hyvin. On paljon turvallisempi olo kun ensiksi käy konsultaatiossa ja saa keskustella hammaslääkärin kanssa kasvotusten ilman niitä siaraan nopeita laseja päässä lampun häikiessä vedet silmiin. Voin suositella lämpimästi Tempo Dent hammaslääkäri palveluja jopa niille hammaslääkäri kammoisille.

Tästä se matka sitten alkaa kohti virheetöntä ja valkoista hammasrivistöä. Hamapaat on usein ne mitkä paljastavat ihmisestä paljon. Jos muuten ei näe ihmisestä ikää niin hampaista sen viimeistään erottaa. Hamapaita tulisi hoitaa päivittäin ja käydä vähintään kerran vuodessa hammaslääkärissä katsomassa niiden kunto ja mahdolliset tehtävät toimenpiteet. Itse harjaan hampaat aamuin illoin sähköhammasharjalla. Putsaan iltaisin hammasvälit hammaslangalla ja sen jälkeen hampaille tarkoitetulla pienellä puhdistusharjalla. Hoitamattomat hampaat saattavat pitkittäää ja ylläpitää erilaisia tulhduksia. Usein myös hampaiden tilasta kertoo pahanhajuine hengitys.

-Umppu

17 kommenttia

 1. muhku kirjoitti:

  Paljonko oikominen kustantaa tuolla menetelmällä?
  😮

  • primebody kirjoitti:

   se riippuu aivan minkälaista oikomista tarvitaan ja tehdäänkö oikominen ylä sekä ala hampaisiin. Tarkan hinna saa vasta konsultaation jälkeen

 2. Heidi kirjoitti:

  Hanna Vallioniemi on paikannut hampaitani täällä Jyväskylässä vielä toimiessaan ja hän on todella kiva lääkäri. Hän ehti muuttaa Tampereelle, ennen kuin yläetuhampaitani oiottiin, mutta hyvissä käsissä olin uudenkin lääkärin vastaanotolla. Hampaat ovat niin näkyvä osa ihmistä, että ne kannattaa hoitaa – ja hoidattaa, jos luonto ei ole suonut täydellistä rivistöä. Itse mietin oikomishoitoa liian pitkään, mutta kiva se oli saada suora rivi yli viisikymppisenäkin. 🙂
  Sitkeyttä operaatioon.

 3. Laura kirjoitti:

  Hienoa, että saat toivomasi hampaat ja hymyn kuntoon. Hymy onkin naisen paras asuste 😉 Varaudu kuitenkin, että hampaat ovat aina arat muutaman päivän kiskojen vaihtamisen jälkeen, mutta lupaan että lopputulos on sen arvoista!
  Terkuin hammashoitaja

 4. Jossu kirjoitti:

  Minulle tehtiin alahampaiden oikomishoito 38 v ja se maksoi kokonaisuudessaan 1800 euroa täällä Oulussa. Prosessi kesti 8kk.

  Kannattaa käydä parissa paikassa kysymässä arvio, säästin näin yhden terveen hampaan poisoton sekä muutamia satasia. Toinen hammaslääkäri oli nimittäin sitä mieltä, ettei hampaat mahdu suoraan riviin ja olisi poistanut yhden. Toinen päätti hioa hammasta ja se mahtui hyvin riviin.

  Olen todella tyytyväinen, että nyt on suorat hampaat. Enemmän toisaalta maksaa perheen etelänmatka, joka kestää vain hetken. Hampaat, toivottavasti, loppuiän.

  Olisi mielenkkintoista nöhdä sitten sinun ennen ja jälkeen kuvat,

  • primebody kirjoitti:

   Mun hammas oli pakko poistaa ja se oli ihan mätä. Mulle itselle tärkeintä tässä on ihmiskemia eikä suinkaan säästö. Hampaisiin liittyvät operaatiot on aina hintavia, mutta ainakin itsellä on kova luotto siihen, että saan mitä haluan

 5. Laura kirjoitti:

  Itsekin todella huonojen kouluaikaisten hammashoitojen kokemuksien jälkeen oli monta vuotta etten käynyt kunnolla hammaslääkärissä saatika suuhygienistillä. Viime vuoden alusta päätin sitten varata ajan suuhygienistille. 4 reikää löytyi ja lisäksi edelleen purentavikaa, jota mulla lähdetään pian korjaamaan yöllä käytettävillä purentakiskoilla. Mä siis myös narskuttelen öisin ja hampaissa kulumaa aikalailla. :/ Mullahan ei siis aikaisemmin ollu reikiä paikattu ja viime vuonna sain sitten reiän paikkausajan lokakuulle. Muistan vieläkin niin elävästi sen tunteen kun istuin odotustilassa ja odotin vuoroani ja meinasin oikeesti lähteä karkuun. Vilkuilin hissiä kohti koko ajan, että kohta lähden pakoon ja pelotti ihan hirveästi. Näin jälkikäteen ajateltuna vähän huvittaa, mutta mä oikeasti pelkäsin silloin. Onneksi hammaslääkäri oli todella mukava ja hän taisi jopa aistia pelkoni tilanteessa. Hän puhui koko toimenpiteen ajan ja kertoi minulle koko ajan mitä tehdään. Käynnistä jäi hyvä mieli mutta kyllä silti viime viikolla taas hammaslääkärissä käydessäni sama pelko oli edelleen vatsanpohjassa. Ei niin pahana kuin aikaisemmin mutta silti. Odotan sitä aikaa kun pääsen vihdosta viimein kokonaan tästä pelostani eroon. <3 Tsemppiä Umppu projektiin! <3

 6. Salla kirjoitti:

  Mielenkiintoista olisi kuulla tästä projektistasi kuinka etenee. Koulu aikana itsellä myös täyskäsi oikomishoidon kanssa, kaikki mahdollinen tehty aikoinaan mutta hampaat palanneet jonkunverran takaisin. Olen pohtinut itsekin että korjautan mutta pelkään hammaslääkäriä todella paljon. Hampaat ovat tärkeät ja koska olen terveydenhoito alalla niin jotenkin ajattelen että haluaisin terveennäköisen hymyn kun potilaita kohtaan kasvotusten.
  Jään siis seuraamaan tätä prosessia 🙂 mukavaa loppuviikkoa!

 7. Westend Mum kirjoitti:

  Iso projekti, mutta lopputulos on varmasti hieno 🙂
  http://westendmum.fi

 8. Linda Riihimäki kirjoitti:

  Moi,

  Hienoa kuulla. Voin omasta kokemuksesta suositella Invisalignia ja Vallioniemen Hannaa oikomishoidossa. Itselläni täällä Tampereella juuri 1.4. oli vihoviimeinen tarkistus noin vuoden kestäneen invisalign projektin jälkeen ja ai että olen ikionnellinen, että lähdin hampaitani oikomaan. Nyt on valkaisu jäljellä. Iso satsaus, vaikkei hampaani kovin vinksallaan olleetkaan, mutta on se hymy silti tärkeä ja oli todellakin hintansa väärti.

  Kannaattaa muuten varautua siihen, että ne muotit vaikuttaa aluksi hieman puheeseen. Itse sössötin hassusti pari viikkoa ennenkuin totuin. Sen jälkeen ne muotit oli todella helpot ja huomaamattomat eikä aina itsekään muistanut, että muotit on suussa. 🙂

 9. Iida kirjoitti:

  Mieti niiden laminaattien ottoa sitten vielä kymmenen kertaa ennen kuin teet päätöksen. Toivottavasti myös hammaslääkäri on järkevä sen suhteen kannattaako oikeasti tehdä. Jos sulla ei oo ihan paikatut etuhampaat, niin siinä joudutaan hiomaan sun omaa tervettä hammasta pois. Mitkään laitettavat rakenteet eivät ole yhtä kestäviä kun sun oma terve hammas (jos nyt ei ole mitään kiilteen kehityshäiriötä), voi tulla esim. saumavuotoa, jonka seurauksena hammas siellä alla voi reikiintyä. Pyydä hammaslääkäriä kertomaan myös mahdollisista huonoista puolista, yksityisellä osa tekee varmasti kaiken mitä potilas ikinä haluaa ja enemmänkin mutta toivottavasti pitävät myös ammattietiikan mukana. En nyt ota kantaa mitä just sun kohdalla kannattaa tehdä tai olisko laminaatit huono vaihtoehto, kun en sen paremmin tilannetta tiedä mutta halusin vain sanoa, että mieti tarkkaan ja kysy myös hammaslääkärin mielipidettä kunnolla, älä tyydy pelkkään ulkonäkö asiaan vaan myös kuinka pitkän ennusteen antaa rakenteelle yms..

  • primebody kirjoitti:

   Näillä näkymin niihin laitetaan muoviset kuoret, milloinka omaa hammasta ei tarvitse alta hioa pois.

 10. Emma kirjoitti:

  Moikka !
  Kuulin yhdeltä sun lukijalta, että oot kans alottamassa oikomishoidon Invisaligneilla ja päätin tulla jakamaan sulle blogini, jossa kirjotan omasta puolen vuoden oikomishoidosta kyseisellä menetelmällä. 🙂 Ihan vaan jos kiinnostaa lukee muiden kokemuksia tästä. 🙂 Pystyn niin samaistuun tohon haaveeseen suorasta valkosesta hymystä !

  http://operaatioinvisalign.blogspot.fi/

  -Emma

 11. Jenni kirjoitti:

  Saako kysellä miten sun ja hammasprojekti etenee? Oletko jo hankkinut implantin puuttuvan hampaan tilalle? Mulla olisi huomenna juurihoidetun hampaan poisto edessä ja jännittää aika huimasti kaikki tuleva poistosta implantin asennukseen..

  • primebody kirjoitti:

   Juuri päivitin kuinka sain raudat 🙂 löytyy uusia postauksia

 12. Jarsse kirjoitti:

  Mitä sulla maksoi TempoDentillä per hammas, hampaan paikkaaminen?

 13. jesus kirjoitti:

  Minusta oot tosi söpö kun hammas uupuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.