Hae
Prime Life by Umppu

Blogaajia viilataan linssiin

Monesti ajatellaan, että  nyt mää aloitan blogin ja alan tienaan sillä miljoonia…. No eihän se missään tapauksessa niin mee… Suositut bloggaajat on usein kirjoittaneet blogia monia vuosia.. Itse aloitin muistaakseni 2012 kirjoittamaan, eli siitäkin on jo 5 vuotta aikaa. Blogini oli alkuun hyvin fitness painoitteinen, koska kilpailin silloin ensimäisiä vuosiani bikinifitneksessä. Jo ihan siinä viidessä vuodessa pelkkä blogimaailma on muuttununt aivan hirveästi. Tuntuu että jokaisella oli jossain vaiheessa blogi, mutta se saako siitä hyvän/mielenkiintoisen on sitten toinen juttu. Moni on saanut työllistettyä itsensä pelkällä blogin kirjoittamisella, mikä on toisaalta aivan mahtavaa. Toivonkin salaa, että jossain vaiheessa meille tulisikin jonkinlainen ”ammattiliitto” sillä blogaajia on nykyään todella paljon.. Olisi paljon sellaisia asioita mihinkä itsekkin tarvisin neuvoja.

Moni mettii mistä blogaajat saavat palkkansa ja haluan avata sitä vähän. Usein blogaajien palkka perustuu sivulatauksiin. Jos mietitään että bloggaja kenellä on kuukaudessa n.  30 000 sivulatausta on sellainen aika pieni blogi nykypäivänä, kun niillä ketkä sillä elää on sivulatauksia  useita satoja tuhansia kuukaudessa. En usko että suomessa on ainuttakaan blogia mikä ylittää yli miljoonan sivulatauksen kuukaudessa, mutta voin toki olla väärässäkin.

 

 

No mutta siis. Usein blogaaja saa palkkionsa/korvauksen portaalilta kävijöiden perusteella. Edellä kuvaamani pieniblogi ei välttämättä yllä ollenkaan palkaan, vaan luokitellaan sellaiseksi harrastusblogiksi. Joillain blogi toimii omien sivustojen alla ja he saavat tulon sitä kautta. Elikkä siis suurin osa blogaajien palkasta koostuu mainostuloista. Montako sivulatausta niin sen mukaan he saavat rahaa.

Jotkut blogaajat tekevät todella paljon kaupallisia yhteistöitä. Ne tarkoittaa usein sellaisia, että bloggaja on saanut mainostamansa tuotteen lahjaksi tai saa kirjoittamastaan aiheesta tuotteen ja  rahallista korvauksta. Itse haluan pitää blogini sellaisena kuin se on ja siksi en tee kovin usein kaupallisia yhteistöitä, jollei ne inspiroi mua jollain tapaa tai sovi meidän perheen arkeen tai omaan tyyliin.

Moni firma tulee pikkuhiljaa hieman jälkijunassa markkinoinnissa mukana ja he ovat nyt ymmärtäneet kuinka kannataavaa esim blogimarkkinointi on.. Näissä pilee myös niitä vaaroja ja siksi olen itse aika skeptinen monenkin yhteydenoton tiimoilta. Tein tossa taannoin yhden yhteistyöpostauksen…Postaus oli sisältöyhteistyö, missä avasin hieman omaani rahankäytön historiaa… Kun olin tehnyt postauksen laitoin laskun menemään..

Ei kuulunut maksua ja laitoin laskun uudelleen.. Laitoin laskun myös s-postiin kenenkä kanssa olin asioinut tästä yhteistyöstä.. Kappas hänen s-posti ei ollutkaan enään käytössä… Menin kyseisen firman sivuille ja etsin sieltä yhteystiedot.. Laitoin vaihtamamme viestiketkun siihen ja laskun perään.

Sitten mulle soitta todella vihaisena firman työntekijä joka haistattaa tyyllin vittua sinne puhelimeen, koska kuvittelee että olen huijari.. Joudun häntä toppuuttelemaan ja sanomaan, että tehän tässä olette saanut ilmaista mainosta ja mua tässä on kusetettu… No hän selvitti asiaa ja soitti, että jokin firma joka ei ole (tietenkään) suomalainen tekee tälläisiä yhteistyö juttuja firmoille, että he saisivat näkyvyyttä… eli hän pesi kätensä pois tästä asiasta… Itseäni kyllä kiinnostaisi jos oma firmani olisi jotenkin kytköksissä tälläisiin juttuihin..

Mun meikissä käytettyjä tuotteita: huulipuna täältä*, meikkisienet täältä* meikkipohja paletti täältä* toppi täältä*

Olen siis jo tähän kyseiseen firmaan laittanut laskun jo kolmeen otteeseen ja laitan vielä kerran ja kirjoitan englanniksi viestin, missä kyselen rahojeni perään. Saan nopeasti vastauksen, että laitan tämän laskun maksuun mahdollisimman pian.. No tämä yhteistyö oli alkuvuodesta ja nyt on jo huhtikuu… maksua ei näy edelleenkään.. Minua siis kusetettin…

Se että olen tehnyt itse 5 vuotta lähes päivittäin hommia sen eteen, että blogi on minulle jo toinen työ, niin tiedättekö kuinka paljon ottaa päähän tehdä jollekkin huijari firmalle ilmaiseksi töitä/mainosta. Tuskin kukaan haluaa tehdä ilmaiseksi töitä, varsinkin jos tietää että joku siitä sinulle maksaisi.

Blogissani on ollut jo pitkään kuukausittain useita satojatuhansia lukijoita ja se on suomen mittakaavassa jo todella suosittu blogi. Mulle tulee päivittäin yhteydenottoja eri firmoilta jos voisin mainostaa sitä sun tätä.. Moni koittaa siis aivan surutta hyötyä meidän  kovalla työllä hankkimalla näkyvyydellä ja välillä aivan naurettavilla ehdotuksilla. Varmasti löytyy aina niitä jotka tekevät kaiken  ilmaiseksi, mutta itse en.. On kiva välillä testailla erilaisia tuotteita ja kirjoitella niistä, mutta niin se homma ei vaan toimi että hei lähetän sulle proteiinipatukan, jos kirjoitat siitä blogiisi.

Osa blogaajista tekee vain kaupallisia yhteistöitä, mutta se on heidän valintansa. luulen että niiden korvaussummat vaihtelee muutamista sadoista useisiin tuhansiin euroihin. Itse mielellläni tuon esiin yrittäjien hyväksi havaittuja tuotteita tai palveluita ja nostan esille uusia firmoja. Ihan siitäkin syystä, että joku on taas työllistänyt itsensä ja mahdollisesti työllistää jatkossa jonkun muunkin. Jos tuote on hyvä ja uskon sen kantavan hedelmää niin miksi en auttaisi toista yrittäjää? Markkinoinnin tyyli on muuttunut ihan muutamassa vuodessa. Ei enää osteta kalliita lehtimainoksia vaan käytetään markkinoinnissa nettiä ja somea mikä on hyvä asia. Sillä tavoitetaan määrällisesti enemmän ihmisiä ja tuodaan palvelu lähelle asiakkaita. Mutta kyllä tässä pitää olla tarkkana mihinkä sitä itsekkin jatkossa lähtee vai lähteekö ollenkaan mukaan…

Lue edellinen postaus: Ei city karhut vaan city kärryt

-umppu

 

10 kommenttia

 1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Mä sain myös yhteistyöehdotuksen tuolta samaiselta firmalta. Onni onnettomuudessa viesti oli mennyt roskapostiin ja löysin sen sieltä vasta vähän aikaa sitten..

  • primebody kirjoitti:

   Kyllä ottaa aivoon. Korjailin tekstiä miljoonaan otteeseen…. no tästäkin opin..

 2. Sanna kirjoitti:

  Hei,
  Miten noissa on sopimusasia? Tarkoitan että varmaankin köydään sähköpostilla ainakin kirjeenvaihtoa joissa sovitaan sisällöstä ja korvauksesta yms
  Oliko siis kyseessä tekaistu firma vai ei vaan haluta maksaa korvausta?
  Satuin lukemaan ja kommentoimaan sen postauksen mitä luultavasti tarkoitat ja hieman taisit vittuillen vastata jostain korkoasiasta kun sitä ihmettelin että eihän tuossa mitään järkeä ole, niinkuin yleensä, en tarkoittanut juuri ko. Yritystä vaan sitä ajatusmaailmaa.

  • primebody kirjoitti:

   Kaikki yhteistyöt käydään yleensä sähköisesti läpi. Tottakai varmistan aina firman yms ja selvitän taustoja.. tässä tapauksessa sekään ei kuitenkaan auttanut.. Firma on olemassa, mutta yhteistyössä ei ollut itse firma vaan joku ”klikki metsästäjä ilmeisesti…

 3. tiina kirjoitti:

  Ja lukijoita myös,mainospostaus tämäkin niinkuin lähestulkoon jokainen kirjoittamasi nykyään.

  • primebody kirjoitti:

   Koen itse helpompana linkata tuotteet/vaatteet tekstiin koska esimerkiksi instan puolella lähes joka kuvaan tulee kommentti mistä paita? Mikä huulipuna yms. Näissäkin on säädetty lait ja niitä on noudatettava blogeissa… ja onhan blogi yksi markkinointiväline ei sitä pidä kieltää.

  • Samppaliini kirjoitti:

   Nimenomaan! Bloggarit itse k*settavat lukijoita huomattavassa määrin hehkuttamalla mukamas hyviä tuotteita, vaikka itse asiassa kyse on vain ja ainoastaan maksetusta mainoksesta.
   Itse asiassa se koko pikavippipostaus ei ollut yhtään Umppu sinua, joten toivoisin pientä rajaa ahneudellekin. Pää jää joskus vetävän käteen, if you know what I mean.

   • primebody kirjoitti:

    Sehän ei ollut pikavippi postaus vaan mielestäni yksi mahdollisista ratkaisuista niiden käyttäjille. Kyllä se oli ihan mua en olisi sitä muuten kirjoittanut. Kai ymmärrät että nykypäivänä kaikki perustuu markkinointiin? Uskotko että vaikka esimerkkinä Eva Longoria käyttää lorealin kotivärejä hiuksissaan mitä se mainostaa? Tai käyttääkö Adriana Lima 9€ ripsaria? Medialukutaito on nykypäivänä valttia joka asiassa ja se pitää ymmärtää. Ihmiset brändää itsensä ja myy tuotteita omilla kasvoillaan mistä niille maksetaan ja ihmiset ostaa sitä kautta tuotteitta..

  • LauraJ kirjoitti:

   Huhheijaa taas näitä kommentteja ? Ärsyttää kun ihmiset ei ymmärrä lukemaansa. Kyllä mä ymmärrän että mainostaminen on osa blogia ja musta on hienoa että Umppu valikoi tarkkaan mitä mainostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.