Hae
Prime Life by Umppu

Ei oo olemassa ilmaisia lounaita..

Mää mietin todella paljon tätä nykypäivän menoa ja meininkiä. Mitenkä asiat on muuttuneet ihan muutamassa vuosikymmenessä, mitkä olen jo itse saanut elää. Kun aina maristaan niistä ”päättäjät sitä ja tätä” niin joskus vois miettiä, että niitäkin saattaa joskun vituttaa :). Parastahan on sitten myös seurata ihmisiä jota haastatellaan ”mää en ainakaan äänestä”.  Niitä varmaan kyrsii joka saakelin päivä meidän valittava kansa. Ihan sama mitä ne päättää niin valitetaan. Mää toivoisin että ne valittajat miettisivät joskus, että ei tätä Suomea pelasteta sillä että niiden PÄÄTTÄJIEN palkaa lasketaan. Jos olisin itse päättäjä niin todellakin minulle kuuluisi korvaus siitä paskan vastaanottamisesta, mitä he saavat jokainen päivä. Mieti tilannetta, kun sua on koko päivän arvosteltu ja haukuttu ja sun on vaan nieltävä kaikki ja pysyttävä tyynenä. Mieti jos vaikka Juha Sipilä aloittaisikin joku päivä puheensa, että haistakaapa kaikki Vittu, niin mitäs kansa siihen sanoisi? Valittaisi ;).  Kaikki on siis väärin mitä he tekevät.

 

Meillä on monta asiaa hyvin, mitä emme osaa arvosta niin kauan kun ne on meille ilmaisia, kuten koulutus. Meidän valtio kustantaa meille mahdollisuuden opiskella ILMAISEKSI koulussa. Meidän valtio mahdollistaa meille opiskelun ILMAISEKSI ammattiin, niin eikö me voida kiittää siitä ja mennä töihin? Työttömyys on kovaa ja kaikille ei ole töitä sen tiedän ja kaikki eivät saa töitä, vaikka haluaisivatkin senkin tiedän. Sitten on se osa jota ei huvita, ei kiinnosta, on kiva hengailla, elää tuilla, ryypätä, bilettää… ja puhun nyt AINOASTAAN vain heistä. Onko heillä mitään päämäärää elämässä? Aikooko he jatkaa samalla tavalla koko loppu elämän. Mitä tapahtuu heidän lapsille kenelle he näyttävät esimerkkiä, että tämä on ihan fine tapa elää. Ei tarvi tehdä töitä kun valtio kivasti elättää..

Me opiskelemme siksi, että me oppisimme. Me opiskelemme että me kouluttautuisimme ja saisimme töitä. Meillä on pakollinen oppivelvollisuus. Tiedän, että tuki systeemi on huono ja sille pitäisi tehdä jotain, mutta vielä huonompi on ihmisten moraali. Kaikki annetaan meille tarjottimella nenän eteen, mutta haluamme vielä lisää. Osa ei ole valmis laittamaan tikkua ristiin, mutta ollaan silti kateellisia niille, ketkä paiskivat töitä niska limassa elättääkseen itsensä ja jopa nämä kateelliset.

Oon ollut yrittäjän jo yli 10 vuotta. Olen elänyt niitä nousukausia kun rahaa on ollut vähän liikaakin ja sitten taas tipahtanut korkeelta ja kovaa. Aina oon yrittänyt ja sieltä oon aina noussut. Koska ihmiset ymmärtää sen, että ei se elämä oo aina kivaa… tai sen että meidän on tehtävä töitä sen eteen, että meillä on kivaa. Ei ole olemassa sellaista lifestyle elämää, missä vaan hegataan…

Joskus kuuntelen ihmisiä jotka sanovat, että en tosiaan mee mihinkään kassalle, en tee sitä enkä tota niin tekis meili kysyä, että mitähän vittua sää sitten haluaisit tehdä? Ei oo olemassa kivaa kolmen tunnin työpäivää vaan se normaali työaika on siinä 6-12h välissä. Suurinpiirtein se menee niin, että mitä kauemmin olet töissä… sitä enemmän saat rahaa. Turha sitä on kenenkään ylitöistä olla kateellinen, jos ei itse edes vaivaudu.

Kuvan takki House of Brandon TÄÄLTÄ*

 

Ihmisille tarjotaan erilaisia työharjoittelu paikkoja, mistä olisi työn hyvin hoidettua varmasti mahdollisuus saada vaikka hyvällä säkällä vakiduuni, mutta ”eihän me ilmaiseks mennä mihinkään töihin eihän, kun saan kotona enemmän rahaa. Kertokaa mulle mitä kohtaa mää en ymmärrä… Kertokaa mulle että onko asia todellakin niin, että odotetaan sitä ovikellon soittoa ja tarjotaan 5000e/kk palkkaa siitä unelma duunista jos sen eteen ei olla päivääkään tehty töitä? Sellaistakaan ei tule koskaan tapahtumaan. Elämää ei myöskään kannata pedata lottovoiton varaan…

Mulla on itsellä oma liike ja samalla halusin tai en joudun myös tekemään niitä johtajan hommia. Se ei ole todellakaan se mun unelma duuni, vaan se on Parturi-Kampaaja. Oon joutunut tähän johtajan paikalle aivan haluamattani, mutta jos haluan tehdä sitä mun unelma duunia on mun tehtävä myös tätäkin, vaikka vihaan sitä yli kaiken. Mää inhoon olla just se ihminen kuka joutuu sanomaan niitä ikäviäkin asioita, koska haluaisin sanoa vaan niitä hyviä. Mun on vaan pakko tyytyä omaan rooliini. Se on se hinta siitä, että saan tehdä sitä työtä mitä haluan.

Ei oo olemassa ilmaista elämää, vaan sen maksaa ne jotka käy töissä. Ei ole myöskään olemassa sitä ilmaista lounasta…senkin maksaa joku. Kokoajan vaaditaan lisää, mutta kohta ei ole mistä antaa. Valtiolla on huokea summa velkaa ja se vaan lisääntyy kokoajan. Vaikka mun veronmaksu on yks hiirenpaska siinä joukossa, mutta kun niitä paskoja on enemmän syntyy niistä lätäkkö. En missään tapauksessa viittaa ihmisiin, jotka jaksaa yrittää. Olen seurannut vierestä liian monta tapausta, missä haetaan ja haetaan töitä ja niitä ei saada. Se on asia mikä todellakin masentaa ja uuvuttaa. Näissä on kuitenkin ollut aina onnellinen loppu ja sinnikkyydellä on saatu hedelmää.

Mää autan todella mielelläni ihmisiä, jotka on avun tarpeessa. Lahjotan useita kertoja kuukaudessa keräyksiin joko rahaa tai tavaraa. Mulla tulee siitä todella hyvä mieli ja varsinkin siitä kun tiedän, että sen vastaanottaja on kiitollinen. . . . Haluan auttaa ihmisiä ihan aidosti ja oikeasti. homma vaan nyt menee niin, että meidän on kaikkien osallistuttava talkoisiin.

Lue edellinen postaus: Mitenkä mun kasvot näyttää tältä

 

-Umppu

 

13 kommenttia

  1. Mona kirjoitti:

    Oon Umppu aivan samaa mieltä kanssasi! Nimitänkin itse näitä, joilla ei ole aikomustakaan tehdä töitä tai edes yrittää hakea niitä, elämäntapatyöttömiksi. Olen kanssa monesti kuullut tämmöisiltä selityksiä, etteivät he ainakaan kaupan kassaksi mee jne… minä kun ajattelen nuorena opiskelijana, että eikö se ole ihan sama mitä työtä tekee, ainakin väliaikaisesti, jos siitä saa rahaa ja työkokemusta eikä tarvitse elää tuilla.

    Eniten näissä elämäntapatyöttömissä harmittaa heidän ainainen valitus siitä, kuinka pieniä tuet ovat ja tarvitsisi lisää rahaa. Itse koen, että sosiaaliturva on tarkoitettu elämän käännekohtiin turvaksi, jos työt odottamasti loppuu, sairastut tai niin edelleen. Ne eivät tosiaan ole tarkoitettu siihen, että voit elää niillä huoletta loppuelämäsi ja vielä valittaa siitä, että ”joudut” pian te-keskuksen työelämään ja työnhakuun valmentaville kursseille kesken ”kiireisen arkesi”. Lisäksi vuorenhuippuna ovat nämä ”liitonpäivänkalastelijat”, jotka tekevät töitä vain täyttääkseen liiton päivät ja jäävät heti pois eivätkä suostu solmimaan kuin määräaikaisia työsuhteita. Kaiken huipuksi nämä vielä kehtaavat kysyä, että enkö voisi olla vaikka kahta viikkoa vielä töissä, jotta saisin liiton päivät täyteen, anteeksi mitä. 😀 minua oikein ärsyttää tämä Suomen systeemi, että on niin paljon helpompi jäädä kotiin sylkemään kattoon ja elää tuilla vailla halua tai yritystä tehdä töitä. Ja sitten vielä valittaa siitä, että vaaditaan (minusta aivan liian vähän) siihen, että saa pitää tukensa (just nämä viikon kursseille osallistumiset yms.)

  2. Itsekin yrittäjä kirjoitti:

    Minulle eräs viisas yrittäjä sanoi näin: On sellaisia ihmisiä, vaikka sanoisit heille, että sinun työsi on hakea kerran kuussa palkkasi täältä yrityksestä. Muuta sinun ei tarvitse tehdä. Niin muutaman kuukauden päästä tämä ihminen soittaisi ja sanoisi, että en kyllä enää jaksa sitä palkkaa sieltä hakea, laita se tilille.

  3. Piupau kirjoitti:

    Hieman ristiriitainen kirjoitus, sillä eikös se ole nimenomaan PÄÄTTÄJIEN (:D) vika, jos yhteiskunnassamme jotkut valitsevat mielummin kotona makaamisen kuin töihinmenon, koska rahallisesti voi olla melkeimpä se ja sama, kumpaan ratkaisuun päätyy? Eikös tällöin valtiomme tuissa/kannustinloukuissa ole jotakin pahasti vialla, jos me emme saa ihmisiä töihin?? Eikai kukaan makaisikaan kotona, jos yhteiskuntamme ei sitä mahdollistaisi?

    Vai ketkä näistä asioista sitten päättää jos ei PÄÄTTÄJÄT?? :DDDD

    • primebody kirjoitti:

      Se ei todellakaan ole päättäjien vika jos joku päättää jäädä kotiin vaan moraalin ja tässä ei ollut mitään ristiriitaa. Tuet on varmasti rakennettu niin jos äkkinäinen tilanne tulee ja elämästä on selvittävä… ei niitä ole tehty sitä varten että sielä kotona makoillaan… mutta joku on keksinyt siitä hyvän duunin ja kun toi pääsee noin helpolla niin määkin kokeilen. Lumipallo efekti on valmis..

    • R kirjoitti:

      Kompaten edellistä: Nämä arvoisat päättäjät ovat he, jotka lakeja säätävät. Ongelma tuntuu olevan siinä, että Suomi on kommunistisen perinnön ansiosta hyvin byrokraattinen maa edelleen. Virossa esim saatiin työllistymistä korotettua suuresti, kun alvia laskettiin. Suomessa tämä ei muka toimisi (päättäjien, EI asiantuntijoiden mukaan). Nämä ovat monimutkaisia asioita, mutta faktat on faktoja: demokratian toimivuus edellyttää myös kritiikkiä sekä kansan ja ”päättäjien” vuoropuhelua. Asiattomat kommentit on toki tuomittava. Lopuksi vielä on todettava, että kyllä se viime kädessä on lainsäätäjätahon asia tehdä yhteiskuntarakenteisiin muutokset asiantuntijatuen kanssa, kansa vaatii ikävä kyllä tämän kontrollin. 🙂

  4. Laura kirjoitti:

    Ollaan tätä ystävän kanssa monesti ihmetelty, molemmaat ollaan 24-vuotiaita ja aloitettu työnteko 15-vuotiaina toinen mansikanpoiminnasta ja toinen lapsenvahtina.. työelämässä siis mukana jo miltei 10vuotta eikä kyllä aloituspalkat oo ollu kovinkaan kummoisia 😀 kävin tutun kanssa keskustelun, joka elänyt työttömyystuilla 15 vuotta (!!?), että ei hän halua mennä töihin ilman, ett jää 2000 käteen ja pitkät lomat. Kun nyt valtio maksaa hänen vuokransa ja kaik tarpeensa ja jää viel rahaa juhlimiseenkin sekä kesäl saa rauhas oll biitsillä. Ite vaan sanoin, ett alotin vakiduunissa 5 vuotta sitten ja viikko tuntimäärä oli noin 18 ja tein kunnon paskahommaa, no nyt 5 vuotta myöhemmin teen 40h viikkoa ja sitä mitä itse haluan. Kovan työn vaati, mut lopputulos se minkä halusin.. joten en vaan voi ymmärtää tätä nykyajan menoa ja kuinka sit viel valitetaan, kun tuet liian pieniä. Itse oon opiskellu samoilla tuilla ja ollut todella iloinen, kun semmoinen on mahdollistettu? ja aion nyt viel palata opiskeluiden pariin ja samalla paiskia töitä. Ja ymmärrän kyl ettei kaikille töitä riitä, mut kyl mää jo väitän, ett 15 vuoden työttömyys on ihan oma moka ?

    • primebody kirjoitti:

      Nimenomaan…. Itse aloitin voimisteluaikoina 10.v myymällä seuran hyväks hevosenpaskaa lannoitteena ovelta ovelle, että voitiin rahoittaa meidän harrastustoimintaa… En saanut markkaakkaan palkkaa. Kun aloitin kampaaja opiskelijana oli palkka 2,68mk/h 🙂 🙂

  5. Sakke kirjoitti:

    Hei,
    Pahoittelut etten jaksanut lukea koko postausta. Mutta kiitos Umppu myös sinulle, että maksat veroja niin ihmisestä saavat ilmaisen koulutuksen. Seuraavan kerran, kun tekee mieli valittaa veroista, mieti miten autat Suomen uuteen nousuun mahdollistamalla ilmaisen koulutuksen.

  6. Outi kirjoitti:

    Mä olen työtön ja elän valtion tuilla. Mä kuulun tähän kastiin jotka eivät halua kaupan kassalle töihin. Olen ollut 2 vuotta kaupan kassalla ja se riittää. Mä haen jatkuvasti töitä ja mun koulutus riittää niin kaupan kassalle kuin toimistohommiinkin. Ja haen toimisto töitä. En ymmärrä miksi valitat työttömistä jotka elävät valtion tuilla. Eivät ne päättäjät niitä pääse kukistamaan ikinä. Aina niitä tulee olemaan.

    • primebody kirjoitti:

      Jos olisin itse työnantaja ja minulla olisi vaihtoehtona 2 ihmistä joista toisen palkkaisin. Toinen on ollut työttömänä 2v ja toinen kokoajan töissä. Mitä luulet kummalla on paremmat mahdollisuudet. Mun pointti on se että joskus sitä ikäväkin työtä pitää tehdä saadakseen jotain muuta. Työttömänä olo ei ole tie eteenpäin missään suunnassa. Eniten mua ottaa päähän vaatimukset ja asenne. Kuten esim sanoit en mene kaupan kassalle….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *