Hae
Prime Life by Umppu

Miten yhdistää yrittäjyys ja vanhemmuus

sisältää kaupallisia linkkejä*

Jos olen rehellinen niin yrittäjyys on todella raadollista Suomessa. Se on tietyllä tapaa veitsen terällä elämistä jokainen päivä ja koska tahansa saattaa sattua jotain, mikä muuttaa kaiken. Olen aina elämässä rakastanut haasteita ja luottanut omaan tekemiseen. Olen käynyt välillä hyvinkin pohjalla, mutta olen sieltä aina noussut vahvempana ja viisaampana. Suomessa yrittäjillä on paljon velvollisuuksia. Olen elättänyt itseni ja perheeni yli 10 vuotta yrittäjänä ja olen siitä todella ylpeä. Saan tehdä työtä mitä rakastan ja missä tiedän olevani hyvä. Olen kiinnostunut alastani ja seuraan sitä jatkuvasti ja selvitän mitä sielä tapahtuu. Haluan oppia kaikki uudet jutut ja sen vuoksi kouluttaudun jatkuvasti. Seuraan alaani kansainvälisistä kanavista päivittäin. Haluan olla kokoajan harjalla.

Jos joku ei toimi olen valmis muuttamaan sitä ja välillä sen vuoksi joutuu vaikeidenkin asioiden ja päätöksien eteen. On hyvin erilaista olla eri aloilla yrittäjänä. On erilaista onko sulla esimerkiksi oma liike vai oletko ns. liikkuva yrittäjä. Stressi ja paineensietokyky varmasti tuplaantuu, kun omien töiden lisäksi on vielä firma, mitä pitää pyörittää.

Mulle yrittäjyys on ollut se mun juttu kaikesta huolimatta. Vaikka se ottaa paljon niin se myös antaa. Oon vääntänyt niska limassa töitä, että ylipäänsä olen saanut itseni tähän pisteeseen. Mikään ei ole tullut ilmaiseksi, vaan kaikki on tehty kovalla työllä. Jos ajattelen vaikka mun äitiyslomaa, niin teen jatkuvasti töitä. Kun lapsi tai lapset nukkuu on mulla läppäri kädessä ja teen sellasiat työtä, mitä moni ei edes tiedä kampaamo/blogi yrittäjän joutuvan tekemään. Mulle on kehittynyt ympärille vuosien varrella aivan loistavia yhteistyökumppaneita ja niistä en hevillä luovu. Oon ihminen kenellä menee hyvin nopeasti hermot jos jokin asia ei hoidu tai toimi. Hyvää ei kannata vaihtaa, mutta huono menee vaihtoon samantien.

Vaikka oot kuinka lomalla niin tietyt asiat vaan on tehtävä, koska kukaan ei tee niitä sun puolesta. Oma liike on kuin yksi lapsista. Toki se ei muuta koskaan pois eikä sitä oikein voi laittaa kenellekkään hoitoon. Se on läsnä sun elämässä 24/7. Välillä on niitä hetkiä, että tuntuu että miks mää oon valinnut tän tien, kun helpommallakin ehkä pääsis. Silloin työ ei kuitenkaan olisi samaa. Jos olisin jonkun alaisena se hyvin todennäköisesti tukahduttais mun luovuutta ja voi olla, että en nauttisi työstäni samalla tavalla kun nyt.

 

Mulla ei oikeastaan koskaan ole vapaa-aikaa. Se on tietenkin asia mitä todellakin kaipaan paljon, mutta haluan olla hyvä äiti ja samalla menestynyt yrittäjä. Binsessmaailma on karua ja on kokoajan pysyttävä tässä päivässä mukana. Se vie todella paljon aikaa. Bisnestä on paljon erilaista. Mulla ei oo koskaan ollut haaveissa olla mikään suuryrityksen johtaja ja meidän alalla Suomessa niitä on vaan muutama. Silloin en tekisi enää työtä mitä rakastan vaan olisin johtaja. Tämä on juurikin se syy miks mun pitää tehdä pirusti töitä. Käsityöalalla kaikki raha tehdään käsin ja asiakkaita ei määräänsä enempää päivässä voi palvella. Sekin tekee meistä yrittäjistä erilaisia: myydänkö me palveluita vai tuotteita.

Jos vertaan vaikka mua ja Juusoa ja meidän päivää. Lähdetään me aina samaan aikaan töihin, mutta tuun joka päivä 2h myöhemmin kotiin. Jo se tekee yhden työpäivän lisää jos ajatellaan sitä tunneissa. Kuitenkaan sillä ei ole mitään merkitystä kuinka paljon käytän aikaa työntekoon, voi edessä olla tilanne että aina ei ole varaa nostaa itselle palkkaa. Kulut ja verotus on kovaa ja aina kun tilillä on ylimääräsitä niin tiedät vastauksen: olet maksanut liian vähän veroa..

 

 

Tässä on hyvä lainaus yrittäjien sivuilta:  Lue koko juttu täältä

Yrittäjät joutuvat toimeentulon menettämisen pelossa ottamaan suuriakin terveysriskejä. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan lähes 72 prosenttia yrittäjistä on harjoittanut yritystoimintaa sairaana viimeisen 12 kuukauden aikana, joka viides yli kymmenen päivää.      Kun yrittäjä kaatuu sairausvuoteelle, kaatuu pahimmassa tapauksessa koko yritys, kirjoittaa aiheesta Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén blogissaan sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla.

Hellstén viittaa Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 tekemään kyselyyn, jonka perusteella yrittäjät ovat selvästi useammin töissä sairaana kuin työntekijät. Sairauspäivärahassa yrittäjän omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat kolme arkipäivää.Yrittäjän omavastuuaika on todellinen ja sairastamaan jäävälle tuloton, Hellstén muistuttaa epätasa-arvoisesta tilanteesta työntekijöihin verrattuna.Harri Hellsténin mukaan nopea apu yrittäjän tilanteeseen olisi lyhentää yrittäjän omavastuuaikaa sairauspäivärahassa sairastumispäivään. Muutos mahdollistaisi erityisesti pienemmissä yrityksissä yrittäjän jäämisen sairauslomalle ja siten vähentäisi riskiä työkyvyttömyysjaksojen pitkittymisestä ja työkyvyn kokonaan menettämisestä. Tästä aiheutuisi yhteiskunnalle mittavia säästöjä.

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä yrittäneistä ei ole hakenut sairauspäivärahaa.Yleisin sairauspoissaoloja aiheuttava tauti flunssa paranee yleensä muutamassa päivässä, mutta voi ilman lepoa johtaa vakaviinkin jälkitauteihin, Hellstén muistuttaa. Yrittäjälle riski lyhyen sairauden pitkittymisestä ja terveyden menettämisestä on suuri, koska lyhytkin poissaolo voi olla toimeentulon kannalta merkityksellinen.Suomen Yrittäjien ja Työterveyslaitoksen vuonna 2014 yhdessä toteuttaman yrittäjän hyvinvointibarometrin mukaan yrittäjät tekevät pitkää työpäivää vähillä vapailla ja lomilla. Saman selvityksen mukaan yrittäjät ovat erittäin innostuneita työstään ja kokevat työkykynsä hyväksi.

Mää oon aina ollut yrittäjien puolestapuhuja ja toivoisin, että meillä joskus olisi tasavertaiset oikeudet esim palkansaajaan olla sairaslomalla tai ylipäänsä lomalla. Eihän sitä tiedä jos maailma tulee muuttumaan. Lutviminen perheen äitinä ja yrittäjänä on todella työllistävää. Koitan olla kaiken sen ajan mitä olen kotona läsnä lapsilleni. Moni saattaa ajatella, että se on mahdoton yhtälö ja joskus se siltä tuntuukin. Onneksi mulla on asiat nyt hyvin ja voin keksittyä molempiin. Onneksi mulla on paljon apukäsiä. Saattaa olla että istahdanvasta sen jälkeen kun saan lapset nukkumaan, mutta kaikki tämä on sitä mun elämää ja olen siitä sellaisen luonut. Elän päivä kerralla jonka olen todennut parhaaksi vaihtoehdoksi, muuten elämä olisi yhtä stressaamista <3

Etsin itselleni uusia ”juhla lenkkareita ja en voinut olla ihastumatta näihin Rihannan Punalle suunnittelemiin kenkiin. Mulla on vaan niin pieni jalka, että kokoja ei mulle löynyt. Koitan vielä väijyä josko kokoja tulisi lisää.

Kengät löytyy TÄÄLTÄ*

Pienijalkaisena on omat etunsa, mutta myös hankaluudet, koska 35 kokoa ei aina ole saatavilla. Usein katsonkin lenkkareita lastenosastolta :). Noi kengät on aivan ihanat <3 Calirootsilla on aivan sairaan ihania kenkiä, joihin pääset TÄÄLTÄ*

Edellinen postaus: Adidas minirodini nyt niitä saa

-Umppu

2 kommenttia

  1. JK kirjoitti:

    Ja siis etenkin pienyrittäjillä toi sairastaminen yms. on hankalampaa. Mä oon ollut isommissa yrityksissä töissä ja kyllä yrittäjät ovat saaneet JOTAKUINKIN rauhassa levätä sairautensa pois, kyllä jos on osaavia ja lojaaleja työntekijöitä niin ne pitää yrittäjälle taloa pystyssä jonkun aikaa 🙂 Toki siis suuremmankin puljun yrittäjällä on paljon sellaista, mitä pitää kuitenkin tehdä eli tuskin siis 100% saavat loikoilla. Kyllä nämä yrittäjät ovat pitäneet pitkiä lomiakin onnistuneesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.