Hae
Prime Life by Umppu

Kun oma lapsi haluaa tubettaa

Hmmm…. Tämä on aihe mikä varmasti nostaa karvat pystyyn monella. Kirjoitin aiemmin tekstin onko ok laitta lapsen kuvia someen, mikä keräsi lähes yhtä paljon kommentteja puoleen ja vastaan. On jännä miten erilaisia ajatuksia ihmisillä on. No me eletään nyt digiaikaa halusimme tai emme. Kun olen itse syntynyt 80 luvulla ei silloin tiedettykään moisesta. Pitää aina itsekkin muistaa, että siitä on jo 30 vuotta aikaa ja maailma on todellakin muuttunut siinä ajassa. Moni vanhempi ajattelee että esim pädi ei kuulu lasten elämään. Mulla on itsellä hirveen ristiriitaiset tunteet asian suhteen. En halua, että lapseni ovat nenä kiinni kokoajan jossain laitteessa….

 

 

Meillä Vili on oikein taitava kaikkien laitteiden suhteen ja tuntuu välillä jopa nololta pyytää siltä apua, kun äiti ei osaa. Nykypäivän lapset kasvaa kännykkä kädessä ja mitäs me voimme asialle tehdä? Onko se väärin kieltää lapselta jokin asia mikä on kaikilla muilla? Musta tuntuu, että meidän on vain hyväksyttävä se tosiasia, että pian koulukirjatkin on varmaan  pädeillä ja voi olla että jossain vaiheessa koulu käydään etänä kotona… mistä sitä ikinä tietää?

Kun itse selaa pädiä niin huomaa, että sielä on vaikka mitä järkevääkin. Esim Vili pelaa paljon pelejä, missä on esim matemaattisia laskutehtäviä. Hän on myös oppinut huomattavan paljon englantia pädin avulla. En tarkoita, että meillä eletään naama kiinni ruudussa, mutta näen siinä myös paljon positiivisiakin puolia. Se minkä itse koen vääränä on se, että vanhemmat eivät jaksa touhuta lapsiensa kanssa ja annetaan (aina) pädi kouraan ja samalla itse räplätään puhelinta… Yhtäkkiä huomaat, että hupsis siinä onkin vierähtänyt 3 tuntia.. Ei seurata mitä sillä laitteella tehdään. Joillekkin pädi kuuluu vakiovarusteena ruokapöytään.. siihen ei vielä ole meillä ainakaan tarvinnut ryhtyä.

Nykyään lapset katsovat kokoajan videoita youtubesta. Meillä on jo pyydetty kohta vuosi lupaa tubetukseen. Vili oli salaa alkanut tubettaan Juuson yotube tilillä ja siitä käytiin hieman keskustelua.. Olenko huono äiti jos annan lapseni tubettaa? Pitäisikö se ehdottomasti kieltää? Jos ajattelen sen parhaita puolia niin lapsi saa käyttää omaa luovuuttaan ja mikä on parempi tapa harjoittaa ilmaisutaitoa? Se saa tehdä sitä mitä haluaa. Mää luulen, että ton ikäisillä ei ole kyse siitä että saadaan seuraajia, vaan se että saadaan tehdä jotain mistä tykkää. Joskus joku kommetoi mulle, että lapseni ei tule saamaan töitä, koska olen laittanut heidän kuvia blogiini ja hänestä ei voi tulla siksi koskaan lentäjää… Mitä jos mun lapseni vaikka haluaakin näytteliäksi?

Muistan ikuisesti kun mun äiti ei ostanut koskaan meikkinukkea lapsena… ja mikä musta tuli.. Leikkelin sitten omia ja siskon hiuksia ja aloin meikkaamaan salaa jo ala-asteella. Tosin ei se kovin salaisuudeksi jäänyt. Ehkä ajattelen nyt, että kun en silloin saanut tehdä sitä mitä haluan niin tein sitä sitten väkisin ja salaa.

Mitä haittaa siitä tubetuksesta voi olla lapselle? Videoista voi kokonaan poistaa kommentoinnin, eli niissä ei silloin voi esiintyä kiusaamista. Nykypäivänä sitä kiusaamista on ihan livenäkin aika paljonkin ja lapset on todella julmia ja keksii kiusaamista mistä vaan… On se sitten uuden hiukset tai toppahousut henkseleillä. Videot voi laittaa niin, että ne pitää erikseen hyväksyä, eli nettiin ei päädy mitään materiaalia, millä ei ole vanhempien hyväksyntää. Jos on selkeät säännöt/rajat ja niitä noudatetaan niin itse koen sen olevan ihan ok. Me oltiin blog awardseissa syksyllä ja mää sielä ihan mummona aloin jorailee ja huusin et JES JVG esiintyy.. Mua katottiin alta kulmien ja sanottiin et Umppu toi on Jaakko Parkkali…. Siis kuka? mulle valaistiin, että se on suomen yks tunnetuimpia tubettajia.. Enhän mää tiedä ketään youtube tähtiä ja olin aivan pihalla.

No jos palaan aiheeseen ja mietin mitä haittaa on kohta 9.v pojalle siitä jos hän tubettaa.. En usko että mitään. (jos rajat on selvät) Koen ennemmin haitalliseksi sen mitä ne sieltä katsoo…  Tällä hetkellä ne seuraavat sielä olevia tubettajia. Vähän vanhemmat pojat kun saattaa kiroilla ja puhua esim ryyppäämisestä yms, mitkä ei kuulu ton ikäiselle vielä ollenkaan. Ainahan sitä ajatellaan, että porukassa tyhmyys tiivistyy, mutta jos nyt esim ajatellaan että 9.v poika tubettaa niin videoilla ei voi esiintyä kukaan muu lapsi ilman vanhempien lupaa.

 

On se sitten instagrami, youtube tai nykyään on joku musically myös…. kaikki ne on sitä samaa. Ei ketään enää kiinnosta heitellä kivillä leipiä järveen. Varmasti on joku vanhempi, kuka ajattelee että en minä ainakaan anna lupaa mihinkään laitteeseen. Heillä ei ole älypuhelimia tai muutakaan..Kaikki saa mun mielestä perheessä tehdä omat valinnat ja niitä pitää kunnioittaa. Se on todella karua, mutta sekin on syy miksi lapsi nykypäivänä kiusataan ”sulla ei oo uusinta i phonea”. Kannattaa muistaa että haukkuminen ja kiusaaminenkin tulee usein sieltä kotoa..  Tässä nykypäivässä on paljonkin miettimistä itsellänikin ja en olisi koskaan voinut uskoa, että jopa minä itse tienaan palkkanai tavallaan ”kuvaamalla itseäni”… Se tuntuu aika huvittavalta, mutta on totta. Ajattelen kuitenkin niin, että luovuutta ei saa koskaan tukahduttaa ja aina vanhempien pitää kannustaa lapsiaan, jos kyseessä on jokin asia mistä he pitävät.

 

Musta olis kiva kuulla muiden fiiliksiä asiasta. Tää on kuitenkin sellaine aihe mistä varmaan ollaan puolin ja vastaan. (ihan asiallisessa hengessä). Mää kerroin oman kantani asiasta ja mun kanssa saa olla erimieltä, muuta pidetään kommenttiboxi siistinä eikö?

Edellinen postaus: Äiti kyllä sää riität

-Umppu

40 kommenttia

 1. Elanya kirjoitti:

  Tiedän yhden 11-vuotiaan, joka tubettaa. Videoita ei tietenkään tule samaa tahtia kuin tubettamalla ”tienaavilla”. Katsoessani niitä videoita totesin, että hänen aiheensa ovat tietokone, pelit, uudet laitteet ja Pokemon-peli. Ei kuvannut juurikaan omaa naamaansa.

  Tiedän hänen äitinsä seuraavansa kanavaa, että tietää missä mennään. Mielestäni kommentoinnin poisto on 9-vuotiaan kohdalla hyvä vaihtoehto. Tosin, ilkeää sanoa näin, mutta ei niihin nuoren lapsen tekemiin videoihin yleensä tule näin aikuisena niin suurta mielenkiintoa, että jaksaisi kommentoida. Mutta ero onkin siinä, että lapset ja nuoret voi tosiaan mennä kommentoimaan ikäistensä videoita, kiusata ja haukkua.

  Mielestäni lapsen tubettaminen täytyy olla vahdittavissa ja tarkoin sovittu. Olihan meidänkin ikäluokka salaa aina IRC-galleriassa. Toki paljon pienemmälle yleisölle, eikä kansainvälinen kuten Youtube. 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Joo siis ainakaan itseäni ei kiinnosta poikien tekemät pelivideot 🙂 Ja jos palataan tohon irc-galleriaan niin mun vanhemmilla ei ollut ainakaan hajuakaan koko jutusta silloin.

 2. Mauis kirjoitti:

  Meillä lapset (7 ja 10v) saa valvotusti käyttää pädiä. Pelaavat just matikkapelejä, ja joitain Toca-pelejä. Ja on niillä siellä yks virtuaalikissa hoidettavana. 20min on viikottainen peliaika.
  Nettiä ei puhelimiin tule ennenkun täyttävät 12v. Kiusaamista ei ole netittömuudestä koulussa ollut, esikoiselle (joka on nyt 20v) sanoin että jos kaverit haukkuu tyhmäksi sen takia ettei puhelimessa ole nettiä, niin aina voi korjata että mutsihan se tyhmä tässä on. On toiminut. Esikoinen sai sitten netin vissiin 14-vuotiaana luurinsa…

  • primebody kirjoitti:

   Hyvä jos ei ole.. Nyt kun olen ollut paljon kotona ja seurannut poikia vähän salaa, niin tuntuu että heillä kyllä satunnaisesti nälvitään jos ei ole sitä ja tätä. Sama kyllä pätee joka asiaan. Vili häpeää korvat punaisena kun mää huutelen alakerrasta että NYT LOPPUU.. ja tosiaan mun mielestä tää on vasta tullut nyt ihan parina vuotena tää netti/tubetus

 3. Pauliina kirjoitti:

  Youtuben ikärajahan on 13, joten sekin jo osaltaan antaa osviittaa, onko tubettaminen lapsille tarkoitettua. Jokainenhan toki perheessään luo rajat itse, mutta mun mielestä kaikki sosiaalisen median ikärajat on ihan perusteltuja. Ja vaikka kommentoinnin saa videoista pois, oikeassa elämässä et voi toisten lasten kommentteja estää. Lapset kyllä löytää keinot kiusaamiseen, valitettavasti. Ja totta on se, että nykyaikana teknologia ja sosiaalinen media on olennainen osa myös lapsuutta, mutta mun mielestä 9-vuotiaan ei niihin vielä tarvitse suhtautua aikuisen lailla. Oon itse koulussa töissä ja mun mielestä lasten somekäyttäytyminen on jo nelosluokkailaisilla lähtenyt ihan käsistä. Juuri eilen yksi lapsi juoksi todella varomattomasti koulun jälkeen vilkkaan autotien yli, kun samalla otti kaverilleen videoo tilanteesta. Lapsi ei ole tarpeeksi kypsä suhtautumaan kaikkeen siihen, mitä sosiaalinen media hyvässä ja pahassa tarjoaa. Sosiaalinen media on myös kontrolloimatonta, koska itse et pysty viime kädessä vaikuttamaan siihen, miten sinuun siellä suhtaudutaan. Kommentoinnin poistaminen ei poista ihmisten reagointeja. Mitä jos kommentointi videoihin tapahtuukin välitunneilla? Mitä muuten tarkoitat kun sanoit että haukkuminen ja kiusaaminen tulee kotoa? En saanut ihan ajatuksesta kiinni. Mienkiintoinen aihe tämä kyllä!

  • primebody kirjoitti:

   Hyviä pointteja. Olen samaa mieltä ikärajoista mutta ne ei tunnu kiinnostavan ketään. Kiusaaminen kotoa: tarkoitin lähinnä sitä että jos esim vanhemmat katsovat vaikka nyt tv:tä ja puhuvat esim. Onpas toi ruma, kamalat vaatteet, hirveet hörökorvat yms. He oppivat että on ihan ok sanoa toisesta ihmisestä niin. Esim hyvänä esimerkkinä rasismi jos katsotaan vaikka ihonväriä. Eihän lapset synny rasisteina vaan se opetetaan heille.. tai ainakin näin itse koen. Usein myös kotona se huomion ja rakkauden puute saattaa ajaa lapset tekemään ilkeitä juttuja jolla saisi edes vähän aikuisten huomioo. En ehkä osannut kirjoittaa selkeästi mitä tarkoitin.

 4. Melina kirjoitti:

  Samoilla linjoilla oon Umppu sun kans! Itellä ei oo lapsia, mutta siskon lasten elämää sivusta seuranneena haluan kertoo oman kantani tähän asiaan. Itseä todellakin hirvittää se, miten moni vanhempi turvautuu kiireessä, väsymyksessä jne. pädiin tai älypuhelimeen. Oonkin vähän miettinyt, että onko tää nykylasten sukupolvi semmonen ”pädien kasvattama”. Mutta toisaalta oon just huomannut, miten paljon hyötyä lapsille näistä kaikista laitteista ja vekottimista on. Ihan päällimmäisenä tulee just mieleen kielitaidon (etenkin englanti) kehittyminen, ongelmanratkaisutaidon kehittyminen (terv. Täti, jonka 3-vuotias siskontyttö osaa päivittää pädin 😀 ), matemaattisten taitojen kehittyminen yms. Lisäks ainaki mä oon huomannu, että samalla lapsille kehittyy iästä riippuen ehkä jonkinlainen käsitys siitä, miten netissä tulee käyttäytyä nätisti eli just ehkä vähän semmosta tilanteiden ”lukutaitoa”. Totta on se, että lapsen luovuus kehittyy parhaiten sillon, ku on ns. tylsää eli mitään virikkeitä ei oo saatavilla. Mun mielestä kuitenki just esim. hyvän maun rajoissa ja vanhemman luvan kanssa tehdyt videot yms. on tosi hyvä tapa tuoda sitä luovuutta esille. Ei kaikki lapset halua esim. piirtää tai maalata tai tehdä muovailuvahasta niitä paskanruskeita klönttejä 😀 Ja mitä lapsen tulevaisuuden ammatinvalintaan tulee, niin en oo ite henkilökohtaisesti ikinä ymmärtänyt niitä vanhempia, jotka on jo siinä vaiheessa päättäny, mikä niiden lapsesta tulee isona, kun lapsi on vasta ollu kiiltoa silmäkulmassa. Eikä luulis, että hyvät some- ym. taidot ainakaan huonontais kenenkään mahdollisuutta päästä unelma-ammattiin. Koska siihen suuntaan tässä nyt vaan ollaan väistämättä menossa, että moni arkinenkin asia tulee tapahtumaan netissä. Huh, olen puhunut! 😀 Mukavaa viikonloppua koko teidän perheelle! 🙂 P.S. On aika jännää, että ite elän tällä hetkellä täysin erilaista elämänvaihetta kuin sä Umppu, mutta silti tää sun blogi on yks niistä harvoista, joita viitsin lukea. Tykkään siitä, miten puhut asioista niiden oikeilla nimillä etkä kaunistella mitään. Iso peukku sulle, jatka samaan malliin! 🙂

 5. Ansku kirjoitti:

  Tosiaan se kommentoinnin poisto ei poista välttämättä kiusaamista ja no, miten olisi tubettamisen sijaan joku muu luova harrastus, johon ohjata? Löytyiskö Tampereelta jotain kuvataidekoulua lapsille, jossa varmasti yhtenä taiteenlajina on myös kuvaaminen? Tai jos annatte hänelle mahdollisuuden tehdä oikeita videoita, joita ei nettiin laiteta vain vaan omaan käyttöön?

  Kun ainoa huoli netissä lapsen videoista ei ole minusta muut lapset, vaan myös muut aikuiset. Ikävä kyllä todella sairaita aikuisistakin löytyy ja en siksikään antaisi lapsen tubettaa.

  Tässä tapauksessa lienee ihan sama, minkä valinnan tekee: lapsella ei nettiä –> potentiaalinen syy kiusata tai lapsella kaikki pelit ja vehkeet + netti/tubetus –> syy kiusata. Eli sitä en lähtisi miettimään, syy löytyy aina.

  • primebody kirjoitti:

   Oon ehdottanut nimenomaan miljoonaa erilaista vaihtoehtoo mutta se on juurikin se tubetus. Tubettajia fanitetaan ja halutaan olla yksi heistä.. voihan olla että innostus katoaa muutaman videon myötä eihän sitä koskaan tiedä.

 6. Taru kirjoitti:

  Kiinnostava aihe! Olen itsekin miettinyt tätä, vaikkei ole ajankohtaista kun oma lapsi on vasta reilu vuoden ikäinen. Toisaalta ajattelen ettei kannata kieltääkään täysin, koska sitten innostus voi vain kasvaa…mutta toisaalta 9 -vuotias on vielä niin pieni. Kiusata nyt voi mistä tahansa, sitä en hirveästi miettisi. Toivottavasti keksitte kaikkia miellyttävän ratkaisun. 🙂

 7. Jenny kirjoitti:

  Kommenttimahdollisuus pois ja tarkka seuranta, niin miksipäs ei. Ehkä kannattaisi alkuun pitää kanavan julkisuusasetukset sellaisina, että videot näkee vain linkin saaneet (eli vaikkapa kaverit tai perhe). Tubettaminen, videoiden muokkauksineen ja aihevalintoineen ovat yllättävän raskaita niin voi hyvinkin olla, että into laantuu ensimmäisen kuukauden aikana.
  Kuitenkin uskoisin (mitä itsekin sanoit) että jos ei luvalla niin sitten salaa. Mieluummin tekee vanhemman valvonnassa (tai vanhemman avustamana?) kuin että keskenään kavereiden kanssa ja piilotellen. Samalla tulisi hyvin opetettua lapselle tiettyjä someen ja julkaisemiseen liittyviä perusasioita: mitä saa kuvata, ketä saa kuvata, missä saa kuvata ja myös medialukutaitoja. Videoiden luominen on kuitenkin yksi tulevaisuuden taidoista (videotyöhakemukset esimerkiksi yleistyvät jatkuvasti) ja kehittäähän se myös luovuutta, kommunikointitaitoja ja esiintymiskykyä niin… Vaikea asia 😀

  t. mediakasvatuksen maisteri.

  • primebody kirjoitti:

   Io tuo linkki juttu visi olla hyvä. Uskon muutenkin että katselukerrat pyörisi siinä muutaman kymmen tienoilla. Ja nmenomaan toiveena olisi saada tehdä pelivideoita, mitä esimerkiksi mää voisin itse kuvata. Ja nimenomaan se tulee kuitenkin olemaan sitä tulevaisuutta. Itse koen että olen joissain asioissa todella heikoilla. Tarkoitan taitoja mitä tarvitaan esim bloggaamisessa yms. Siitä tuleekin lempinimeni hifi ulla 🙂

  • Henna kirjoitti:

   Arvon mediatieteen maisteri!
   Arvostaisin vinkki vitosta mistä saisin neuvoja kaikkiin näihin ”mitä saa kuvata/julkaista” yms asioihin koska olen tekemässä lapselleni sellaista YouTube”tenttiä” minkä tarkoituksena olisi kartoittaa lapsen ymmärrys ja osaaminen sekä kehitys kohteet ja arvioida ”kypsyyttä” siirtyä tubettajaksi… siksi arvostaisin kaikkia mahdollisia vinkkejä/linkkejä joista pääsen helposti selvittämään kaiken maailman faktat yksityisyyden suojasta sekä netissä kuvattujen videoiden saloista

   • primebody kirjoitti:

    hmm… en tiedä onko näihin mitään selkeää oheistusta.. ehkä joku tubettaja osaisi paremmin vastata tähän asiaan sulle.

 8. Sari kirjoitti:

  Meillä on lapset 2v ja 6 kk, enkä anna katsoa ollenkaan telkkaa /pädiä tms älyvehkeitä. Musta tää toimii hyvin lapsen näkökulmasta (lue: aivot saa rauhassa kehittyä). He ehtivät kyllä ihan varmasti räplätä niitä vielä ihan tarpeeksi, vaikka äiti ei antanutkaan ihan lapsena niihin tutustua. Mutta meillä ei myöskään räplätä puhelimia lasten hereilläoloaikana (siis aikuiset) ja telkkakin avataan sitten kun lapset on saatu yöunille. Eli se ei koskaan pyöri siellä taustalla, mitä huomaan monilla tapahtuvan. Ja toi asioiden oppiminen niistä olisi munkin mielestä ainoa plussapuoli, mutta mä oon lukenut ihan vauvasta satuja myös englanniksi, niin hyvin näkyy oppivan myös siten. Mutta.. Vaatii meiltä vanhemmilta aika paljon, että ei laiteta niitä älylaitteita lapsia kasvattamaan, vaan joudutaan olemaan aikas lailla läsnä 24/7. Toki normi kotihommat tehdään kotona aina, ja silloin annan mahdollisuuden osallistua tai mennä lekkimään omiaan. Että ihan 24/7 ei kuitenkaan olla vieri vieren, mutta pääpointti on se, että kuitenkaan ne laitteet ei toimi viihdyttäjinä, vaan sit tekee mukana, tai leikkii niinkun ”ennen vanhaan”. ? Tuntuu, että tää on se syy, miksi useat antaa käyttää niitä, että saa itse hengähtää ”hetken”. Ja sekin on mulle ihan fine, jos muut tekee niin. Mutta omille mukuloille haluun opettaa muita arvoja elämässä, ja onneksi jokainen saa tehdä oman perheensä kanssa just niinkun itestä hyvältä tuntuu. ?

  Ja vielä se, että munkin mielestä niitä ikärajoja olisi syytä noudattaa. Vaikka muut ei noudattaisi, niin kannattaa antaa siihenkin malli kotoa, että meillä noudatetaan, ja selittää homman nimi lapselle.

  • primebody kirjoitti:

   On hienoa että teillä on näin. Varmasti tuokin tapa tuo jossain vaiheessa haasteita koska lapsien hereilläolo aika pitenee ja nykyään telkkareita yms on jokapaikassa. Toki jos lapset on vain kotona niin se on eri asia. Itse olen aina hieman skeptinen ”totaali kieltoon” missään asiassa.. Olen niitä seurannut vierestä, kun jollain on esimerkiksi sokeriin sellainen ja sitten kun sitä saadaan vaikka juhlissa niin ahmitaan kun hullu puuroa ja mennään ihan sekaisin.. En siis sano, että sokeri on hyvästä, mutta tuskin ketään yksi karkki tappaa.. (maalaisjärki) Mielenkiintoista että 2 oppii englantia :).. Vaikka meillä esim katsotaan lasten tv ohjelmia televisiosta niin kyllä sekin vaatii läsnäoloa kokoajan. Mää en koe että kyse älylaitteista on kiinni arvomaailmasta tai arvojen opettamisesta. Vaikka on perheitä missä on älylaitteita niin mun mielestä ei voi sanoa, että niiden perheiden arvomaailma olisi jotenkin pielessä?

 9. a kirjoitti:

  Miten oot hoitanu ihoasi? meinaan et välteltävä samat virheet koska en haluu sen olevan noin jäätävän näkönen sun iässäs..Alimmast kuvast voisi veikata iäksi 50 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Voihan ihon toki blurrata sellaiseksi ettei ihohuokosia näy.. se on kai tätä nykypäivää. Itse en vaan koskaan käsittele kuviani koska koen että mulla ei ole siihen tarvetta. Tiesitkö että meillä jokaisella on ihohuokoset? #lol

 10. Rahkamuija kirjoitti:

  Moro! Mä voisin pitää hyvänä vaihtoehtona sitä, että videot ehkä jatkossakin tehtäisiin vaikka iskän kanavalle, niin silloin homma olisi kontrollissa. Voisihan se olla myös isän ja pojan yhteinen harrastus tehdä videoita yhdessä, esimerkiksi voisi sopia että tehdään yhdessä yksi video viikossa. Kannatan myös tota Jennyn ajatusta, että videon voisi nähdä vain linkin saaneet, eikä se olisi yleisesti löydettävissä YouTubesta. Tämän voi valita videota ladattaessa, vaihtoehdot ovat julkinen, piilotetty ja yksityinen ja tämä ratkaisu on se piilotettu.
  Tubettamisessa oppii valtavasti taitoja, mitä tarvitaan nykyään, kuten kuvaamista, editointia, esiintymistä ja muuta sellaista. Videoden tekeminen on tosi hyvä harrastus ja kannatan sitä kyllä. Videoita voi tehdä aivan hyvin myös niin, että henkilöllisyys ei tule muiden tietoon. Voi esimerkiksi kuvata pelien pelaamista, lelujaan tai legorakennelmia, leipomista tai ruuan laittoa tai ihan mitä vain mikä poikaa kiinnostaa. Jos on kuitenkin pakottava tarve tehdä ns. puhuva pää -videoita, joissa näkyy kasvot ja videoiden tekijä puhuu, kannattaa aiheet valita hyvin tarkkaan, että yksityisyys pysyy. Ja sellainen huomio, että jos kuvaa ulkona esimerkiksi omassa pihassa, kannattaa tsekata, ettei paikkaa ole liian helppo tunnistaa.
  Kun on selkeät ja yhdessä sovitut säännöt, niin tubettaminen on varmasti tosi kiva harrastus nuoremmallekin. 🙂

  t. ammattitubettaja

 11. JK kirjoitti:

  Meillä kans kohta 9v. poika ja on kysynyt tubettamisesta. Oon kyl sanonut että ei ja koittanut selittää, mut ehkä ne syyt ei aukene pienelle. Mut ei mitään taistelua oo tullut, kiltti kun on. Musta se ei vaan vielä oo tarpeen, ehtii sitä myöhemminkin jos haluaa. Mun luona ei myöskään oo telkkua, mut katsotaan joskus nettitelkusta yhdessä jotain. Kotona on tablettikielto, mutta vain siksi, että iskän luona pelaa, niin ei todellakaan enää kotikotona. Nytkin se vähän murhettaa, koska ei käy kieltäminen etteikö se iskänkin luona pelaaminen ole pois liikkumisesta yms. No luinhan mäkin pienenä paljon kirjoja mut silti oltiin ihan superpaljon pihalla juoksemassa. Nykyään sellaista ei oikein oo kun siellä pihoilla ei ole iltaisin ketään. (Harrastukset ei oo sama kun aktiivisuus, koska aktiivisuutta pitäisi tulla koko päivän aikana.) Eikä se tablettikielto poikaa oon surettanut, viipottaa sit tekemässä kaikkea muuta mitä päästä keksii mikä oli se mun ajatuskin idean takana, että ITSE keksii tekemistä, kuulemma kehittää sitä päänuppiakin eri tavalla kuin melko passiivinen pelailu yms.

  Tää oli vaan miten meillä toimii, en ole jaksanut itse pillastua toisten valinnoista, ei se mulle kuulu. Luokkakaverit kuulemma saa pelata 18v. pelejäkin, ei kuulosta sekään kivalta, mut toisaalta ei sekään kai mulle kuulu enkä voi sille asialle mitään tehdä. Pitää huolta vaan omasta tekemisestä omassa kodissani.

 12. Natalia kirjoitti:

  Mä tartuin siihen kommenttiin mitä olit saanut, siis minkä takia lapsuuskuvat netissä estäisi aikuisena uran lentäjänä? 😀

 13. Minttu kirjoitti:

  http://www.mediakasvatus.fi/files/ISBN978-952-67693-3-2.pdf

  Tuossa on ihan hyvä tutkimus aiheesta.

  http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/9_12-vuotias/media/

  Itse työni puolesta tiedän hieman näistä jutuista ja niihin liittyvistä riskeista joten lapseni eivät todellakaan ala tubettamaan 9 vuotiaana.

 14. Minttu kirjoitti:

  Mun 11v ja 8v molemmat tubettaa. Mä katson videot ennen niiden julkistamista ja on poistettu kommentoinnit, seuraan kanavia ja teen yhessä niiden kanssa videoita mun omalle kanavalle. En tod osaa mitään, mut ne kersat opettaa mulle sitä ? viime vuonna oltiin 11v kanssa Tubeconissakin, ja olihan sekin kokemus. Jengi jonottaa 2,5 tuntia saadakseen nimmarin joltain, joka kertoo netissä videolla että mitä se söi aamupalaks ?

  Myös mä uskon, että ne taidot kehittyessään tulee tarpeeseen ja on hyvä lasten pysyä kärryillä. Rajoittaminen tuskin on edes aito vaihtoehto, kun kaikki siirtyy nettiin, verkkoihin ja laitteisiin. Mutta sokea ja tyhmä mun ei tarvi olla, koska netti on oiva leikkikenttä kaikille urpoille. Se onkin mun mielestä tärkeää, että näistä asioista keskustellaan, puhutaan, ollaan mukana ja tiedetään mitä lapsi tekee, mitkä on pelisäännöt ja miten netti toimii. Ei pelotellen, mut realistisesti kuitenkin.

 15. Anna kirjoitti:

  Tää ei nyt liity kyseiseen postaukseen, mutta mun oli pakko saada johonkin käydä kommentoimassa kun en instagramia omista. Olit julkaissut siellä kuvan jonkun kommentista ihostasi, mikä odotti hyväksyntääsi ilmeisesti blogiin. Joo, kommentti oli erittäin asiaton, mutta mielestäni on yhtä asiatonta julkaista se omalla instagram-tilillä nauraakseen/pilkatakseen yhdessä seuraajiesi kanssa kommentoijalle. (Varmaan tähän kommentoit että et sitä julkaissut sille pilkataksesi, mutta miksi muutenkaan…) Tai vajosit kyllä mielestäni yhtä alas kommentin lähettäjän kanssa. Tässä postauksessa puhut siitä millaista esimerkkiä vanhemmat antavat lapselle kiusaamisesta…… 🙂 Eikö tuo edellä mainitsemani asia ole kiusaamista 😉

  • Mria1 kirjoitti:

   Totta helkkarissa umppu saa julkaista tollasen aivopierun. Miksi pitäisi suojella ilkeää kommentoijaa. 😀 tuo on niin absurdin törkeä kommentti että ihan hyvä kun voidaan muuttaa tuo huumoriksi yhdessä…

  • primebody kirjoitti:

   Nimenomaan TODELLAKIN noista näitä kommentteja esiin. Mun pointti tässä on se että minkä helvetin takia… jos sulla ei ole ihmiselle mitään muuta sanottavaa niin opettele olemaan hiljaa. Musta on törkeää ja jopa naurettavaa kommentoida yhtään kenellekkään noi. Oon monesti kirjoittanut siitä kuinka ihmiset netissä piiloutuvat nimimerkkien taakse eivätkä uskalla/kehtaa tehdä samaa asiaa omilla kasvoilla. Kuinka helppoa se on huudella mitä sylki suuhun tuo? Mua ottaa päähän tässä nykymaailmassa juurikin se että kaikki pitäisi olla niin käsiteltyä. Kuvat pitäisi olla blurrattuja, vyötäröt hoikistettuja ja mikä parasta: ihmisillä ei saisi olla ihohuokosia… toi kommentti oli musta täysi aivipieru ja sen kirjoittaja toivottavasti miettii jatkossa, että kannattaako vastaavanlainen kommentti. Mitä jos olisinkin heikko ja kommentti olisi sattunut niin kovaa että itkisin? Toisille saattaa niin käydä ja se on monelle syy blogin lopettamiseen koska ei kestä ilkeitä kommentteja. Niitä ei tarvitse kenenkään edes kestää …saati omassa blogissa.

  • Anna kirjoitti:

   Tuo ei nyt liity mitenkään siihen, että nykyään pitää olla kaikki niin siloteltua. Mutta kuten sanoin niin se kommentti sinusta oli törkeä! Mutta tarviiko siihen vastata yhtä törkeästi…?

  • Hippitäti kirjoitti:

   Tää on muuten jännä juttu somessa… Jos mietitään vaikka, että koulun pihalla joku sanoo ilkeästi toiselle ja sitten kiusaamisen kohde ja muut siinä ympärillä sanoisivat, että olipa typerästi sanottu, niin kiusaaminen loppuisi varmaan hyvin nopeasti.
   Mutta somessa bloggaajat tuntuvat olevan ”vapaata riistaa”, joihin jotkut purkavat paskoja fiiliksiä. Ja jos joku sitten naureskelee ilkeälle kommentille ja sanoo mielipiteensä siitä, niin sitten aletaan itkemään, että se ilkeän kommentin heittänyt onkin uhri. 😀
   Omasta mielestäni ilkeät kommentit somessa olisi parasta jättää täysin huomioimatta, koska sehän on semmoisten pikku ”trollien” tavoitteena, että saavat sanomisillaan huomiota ja ”kuhinaa” aikaiseksi.

 16. puolesta kirjoitti:

  Veljeni 8v. tubettaa, tainnut jatkua jo syksystä saakka. Säännöt oli alusta alkaen että omaa tai muiden kuvaa, nimeä, osoitetta tms. sellaisia tietoja ei saa julkaista (ei sanoa edes ääneen). Kaikenlainen haukkuminen ja ilkeily myös kiellettyä ja perhe saa aina katsoa videot. Kommentoinnista en tiedä mutta tykännyt tämä jäbä on, ja muutama kaverinsakin tätä harrastaa. Seuraajia heillä ei oikeastaan edes ole eikä kaiketi videoilla katsojiakaan, mutta kaveriporukassaan tämä on kuulemma todella tykättyä hommaa 😀

 17. Korulipas kirjoitti:

  Meidän 10 vuotiad poika on tubettanut nyt noin vuoden.
  Alkuun ehtona oli että kasvot ei näy videoilla. Nykyään videoilla saa näkyä myös kasvot mutta tätä ennen kävimme keskustelua kiusaamisesta ja sitä mitä videoilla saa olla ja mitä ei.
  Videoiden aihepiiri on lähinnä muutamat tietyt pelit,ilmaveivaus ja joskus tekevät jonkun haastehöntsäily-videon kavereiden kanssa joilla on myös lupa julkaista videoita.
  Meillä ei ole koettu tätä ongelmaksi muulla saralla kuin sillä että välillä tulee eteen lause ”niin mutkun mun pitää tehdä video” . Että pojan ei todellakaan ”pidä” tehdä mitään vaan niitä tehdään miten muulta elämältä keretään.
  Olemme keskustelleet myös aiheista ja vanhempina antaneet vinkkejä mitä videoille voisi laittaa ja miten saisi äänet paremmin,kuvakulmat jne.
  Vaikka en pidä siitä että poika on välillä liimattu laitteeseen niin koen ettei youtube-videoiden teko ole pahinta mitä lapseni voisi tehdä.

 18. Sonja kirjoitti:

  Anna Vilin tubettaa jos hän niin haluaa. Tosiaan vaan sillä ehdolla, että tarkastatte jokaisen videon ennen julkaisua.

  Mä olen nyt 20 vuotias, ja muistan 10-11 vuotiaana kuvanneeni paljon meidän videokameralla. Niitä ei toki julkaistu mihinkään, mutta ai että se oli kivaa! Siis mulla oli monesti joku oma ohjelm mitä ”juonsin”.. oli Voicea ja sit niitä kaikkia chättejä mitä pyöri silloin aina Nelosella yms . En tiie onko tässä yhteyttä, mutta musta on kasvanut tosi puhelias ja sosiaalinen tyyppi.. sainpahan ainaki höpöttää junnuna kameralle niin paljon kun halusin.

  Mutta toisaalta ajattelen kokonaisuudessaan tästä aiheesta vähän eri tavalla. Jos nyt mietitään somea ja laitteita ylipäätään.
  Olen lähäri/lastenhoitaja ja olen ollu töissä niin ala-asteella kun päiväkodeissakin. Alakoulussa tehdään ihan älyttömästi tehtäviä ipadin kautta. Se on musta ihan järjetöntä! Ei me tarvittu tollasia koulussa. Ei kukaan tarvi. Musta on älytöntä että toi some ja tekniikka on tuotu noin vahvasti jo kouluun, eskareissakin on kyllä jo käytössä.
  Missä vanhat kunnon kirjat ja monisteet?

  Kolahti sun tekstissä toi ”Ei ketään enää kiinnosta heitellä kivillä leipiä järveen.” Kyllä muuten kiinnostaa. Ja se on täysin kasvatuksesta ja vanhempien asenteestakin kiinni. Mun siskon lapset ei käytä mitään tekniikkaa oikeestaan ollenkaan. Niillä on perheessä yksi läppäri ja sillä vanhemmat hoitaa työasiat. Se on opetettu lapsille, että tätä laitetta te ette tarvi, koska te saatte aikanne kulumaan normaalisti leikkienkin. Lapset siis 8 & 6 -vuotiaat. Välillä kuulunut purnausta etenkin isomman suusta, kun kavereillakin on omat padit, mutta vanhempien on tossa vaiheessa pysyttävä tiukkana. Ja ovat pysyneetkin, siitä oon ylpee. Just viimeeksi eilen kävin heillä kylässä ja lähdin lasten kanssa ulos hiihtämään. Sen jälkeen pelattiin sisällä Afrikan tähteä. Ihan huippua!! Ilman nettiä ja ruutua.

  Mutta joo, mielipiteitä jakava asia 🙂

  • JK kirjoitti:

   Minusta tuossa tekstissäsi tuli ilmi juuri yksi asia, mikä ihan jees – sitä vasten, kun joku toinen tässä oli kertonut, että tubettaminen on ok että pysyy kärryillä. No oma lapsi on ollut ihan pro tietokoneissa jo lapsesta, koska isänsä on, joten ei varmasti jää kärryiltä vaikka ei 9-vuotiaana tubeta. Videoita voi tehdä ilmankin 🙂 Ja tässäkin jokin suvaitsevaisuus olisi pop, kukaan 9-vuotias ei tosiaan jää junasta jos ei julkaise videoita. Jään silti miettimään, että kun ammattilaiset aina varoittavat, että vanhempana ei saa laittaa alaikäisen kuvia tai tarinoita alaikäisestään nettiin sekä että lapset/teinit, heidän pitää miettiä mitä laittavat sinne (vanhemmat toki ”lapsi-ikäisen” puolesta) tai mieluummin ei ollenkaan koska kiusaamistarkoituksessa ne viattomimmatkin voi lähteä pitkäksi aikaa kiertämään. Se, että alkuperäisen kuvan tai videon alla EI ole kommentointimahdollisuutta niin tiedättekö miten helppoa se kuva tai video on varastaa ja julkaista muualla, kommenteilla. Eikä kiusaamiseen todellakaan tarvita mitään teini-ikäisten puolialastokuvia vaan jos nyt silmätikuksi joutuu niin siihen näyttää kelpaavan mikä naurunaihe vain.

 19. Barby kirjoitti:

  Mäkin tein tuonikäisenä videoita ja muita ja hävettäisi kyllä nyt todella paljon jos ne olisi jossain netissä näkyvillä, sen ikäisenä ei osaa ajatella asioita pitemmällä tähtäimellä. Miettisin asiaa tältä kantilta myös. Lasten kuvien julkaisuun liittyen jossain oli pedofiilin kommentti, sanoi että koska vanhemmat ovat ihmeen varomattomia lastensa kuvien kanssa niin käyttää eniten perheblogien lasten kuvia ”tiedätkyllämihin”. Koska näin näkee tyypin sanojen mukaan kuvia samasta lapsesta eri-ikäisenä. Jos ei haittaa että omien lasten kuvia käytetään tällaiseen tarkoitukseen niin sitten ei. Mutta niin kuitenkin tehdään ja varmaan myös jaetaan näitä kuvia muille.

  • Sari kirjoitti:

   Umppu on muistaakseni sanonut aiemmin siinä lasten kuvien julkaisuun liittyvän postauksen kommenteissa, että häntä ei suoraan sanottuna haittaa, jos hänen lastensa kuvilla joku runkkaa. ?? Korjaa, jos muistan väärin. Jäi vaan mieleen, kun tuntui itsestä ajatuksena ihan sietämättömältä.

   • primebody kirjoitti:

    On aika heviä lähtee vääristelemään mun sanoja. Taisit ehkä itse nyt jotenkin loukkaantua siitä, että oon sun kanssa erimieltä näistä tietyistä asioista/ehdottomuudesta? Et vastannut siihen mitään, mutta päätit sitten kirjoittaa näin..

 20. Tuikku kirjoitti:

  On ihan totta että tuon ikäiset tekee suurimmaksi osaksi niitä pelivideoita ja niitä katsoo omat kaverit. Sitten on ne vähän isommat pojat jotka voi tehdä vähän hölmöilyjäkin. Mä pidin kerran lasten synttärikutsuja työssäni n.2v sitten ja siinä tuli kuunneltua poikien 9-10v juttuja. Nämä pojat piti ihan starana jotain saman koulun tubettavaa poikaa ja tiesivät että se oli sytyttänyt jotain tulipaloja! Mun oli pakko mainita tästä sen synttärisankarin vanhemmillekin, niin hurjalta se kuulosti. Samalla tajusi miten tuollaiset pikkupojat on aivan vietävissä ja porukassa tyhmyys tiivistyy.
  Mun mielestä olisi hyvä noudattaa sitä ikärajaa mutta jos sinne tubeen menee, niin vanhemmat tarkistaa säännöllisesti mitä kanavia poika itse tilaa ja mitä niissä on.

  • Sari kirjoitti:

   Sori, mä taisinkin muistaa väärin. Se olikin vissiin joku muu, joka kommenteissa näin totesi? Mutta jotain sen suuntaista taisit todeta? ? Enkä tarkoittanut millään pahalla tuota, vaikka sen niin otit. En ole ehtinyt vaan kommentoida vielä siihen toiseen kommenttiisi.

 21. seppo kirjoitti:

  Meijän 7v elmeri tubettaa joka päivä ja saa paljon naisia koulussa näin homo isänä olen ylpeä elmerin puolesta itse ajattelin alottaa pornhubiin kuvaamisen miesystäväni kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.