Hae
Prime Life by Umppu

Kuinka moni kärsii sisäilmaongelmista työpaikalla?

sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Kun kirjoitin aiemmin lastentarhanopettajista, niin nyt kirjoitan myös opettajista. Lähipiirissäni on paljon opettajia, joista oikeastaan kukaan ei ole sanonut positiivista sanaa koulujen sisäilmaongelmista. Se on se vaijettu asia, mistä tuskin kukaan uskaltaa sanoa ääneen. Kuulen jatkuvasti, kuinka joku on sairastunut ja joutuu työskentelemään esimerkiksi  parakeissa, mikä on omaan korvaan aivan hullua. Ihmettelen, mitenkä kukaan voi työskennellä tilassa mikä on pahimmassa tapauksessa homeessa… Mitenkä tässä hyvinvointivaltiossa, missä kaikkia hyysätään on edes mahdollista, että joku pakotetaan työskentelemään paikassa missä on kaikilla tiedossa tilojen sisäilmaongelmat?

Jatkuvasti saa lukea artikkeleita, kuinka kouluja tai päiväkoteja puretaan näiden ongelmien vuoksi. Vaikka omalla alallani myös me joudumme työskentelemään kemikaalien kanssa, niin ainakin voin olla siitä varma, että muuta ongelmaa tilassa ei ole. Olen tehnyt omalle työpakalleni viherseinän, mikä auttaa sisäilman puhtaudessa ja haluamme myös ajatella asiakkaitamme, että heillä olisi mahdollisimman mukava tulla asiakkaaksi ja olemmekin hankkineet ilmanpuhdistimen vielä ektraksi liikkeeseemme. Haluan myös itse tehdä rakastamaani työtä mahdollisimman pitkään ja ajattelen tässä myös ihan omaa naapanikin ja tietenkin muita työntekijöitä.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jotenkin ajattelisi, että täällä rakentaminen on vakaalla pohjalla. Itselläni on ollut lapsesta saakka ongelmia poskionteloiden kanssa ja sairastan useita kertoja vuodessa poskiontelontulehduksen. Mulla on niin pienet röörit, että ne menee heti tukkoon. Mun poskiontelontulehdus saattaa olla jonkun toisen flunssa. En tule siitä koskaan todella sairaaksi ja siksi se usein pitkittyy, kun en sitä huomaa kuten esimerkiksi nyt. Jos joutuisin työskentelemään tilassa missä olisi pahimmassa tapauksessa hometta olisin aivan varmasti jatkuvasti kipeä. Muutenkin musta tuntuu, että omaan omanlaisen homenenän ja pystyn usein sanomaan, jos jossain on hometta. Olisi kamala ajatella omalla kohdalla, että mut tavallaan pakotettaisiin työskentelemään sellaisessa tilassa ja vaihtoehtoa ei ole. Työskentelisin terveyteni kustannuksella..

Mitenkä tälläisessä sisäilma/home ongelmassa kuuluisi sitten toimia? Jos oltaisiin Amerikassa, niin varmasti haastettaisiin oikeuteen. Voiko kaupunki pakottaa ihmiset opiskelemaan ja opettamaan tiloissa, missä on sisäilmaongelmaa, joka vielä on kaikkien tiedossa? Mitä jos joku oireilee voimakkaasti ja pahimmassa tapauksessa ei pysty työskentelemään tiloissa? Tarjotaanko hänelle tila, missä ei ole edellämainittuja? Kuka on vastuussa, jos jatkuva sairastelu aieheuttaakin, jonkin elinikäisen pysyvän sairauden? Mitenkäs meidän lapset jotka opiskelee samoissa tiloissa?

Itse en ymmärrä mitenkä tätä ongelmaa ei oteta tarpeeksi vakavasti? Kun mennään pohjoiseen päin oli jossain koulussa oppilaat menneet lakkoon, koska heidän koulu oli homeessa. Mitenkä uusissa kouluissa ja päiväkodeissakin on näitä ongelmia?

Onko sinulla ollut ongelmia työpaikkasi sisäilmaongelmien kanssa?

15970101_10154456887369118_322940582_n

 

 

Ei kannattaisi hehkuttaa, mutta pari yötä on taas jo mennyt paremmin. Oon  ”keksinyt” öisin imettää makuulteen, jonka olin jotenkin kokonaan unohtanut. Kiitos jollekkin lukijalle, kuka siitä vinkkas. Oli vaan päässyt jotenkin sekin unohtumaan. Saan ite nukuttua siinä samalla ja heti unenpäästä kiinni uudelleen. Nukkuminen tekee todella ihmeitä.

Mulla oli eilen vuoden ensimäiset jumppatreenit (valmennus). Oli ihana nähdä tyttöjä pitkästä aikaa ja jos jollain oli asiaa, niin heillä. Hieman samalla venyttelin heidän kanssaan ja KYLLÄ, spagaadi meni molemmilla jaloilla. Ei ne vanhat taidot näköjään katoa minnekkään. Hieman ehkä joutuu työstään vielä, mutta hiljaa hyvä tulee. Se fiilis muutenkin, kun ei tarvitse kantaa jotain muuta mukana ja saa liikkua vapaasti on todella vapauttavaa. Sielä jo vetelin piruetteja tyttöjen mukana. Voimistelu on vaan aina ollut se mun juttu <3.

 

15934756_10154442004409118_1532884846_n

Muistakaa vielä on viimeisiä hetkiä hyödyntää Biancaneven talvialet ja ostaa huippu laadukkaita KOTIMAISIA treenivaatteita.

Aleihin pääset TÄÄLTÄ* 

-Umppu

8 kommenttia

 1. Eve kirjoitti:

  Meillä on täällä kunnallisissa toimistohommissakin huono tilanne sisäilman kanssa. Istut pienessä kopissa 8 h, jossa ei kierrä ilma eikä ole esim. tuloilmaa ollenkaan saati poistoilmaa.. Ikkuna auki täytyy olla välillä ettei vallan pyörry. 😀 Täällä vähän on reagoitu asiaan, mutta tuskin suurempia investointeja tehdään vanhaan rakennukseen. Oireina silti mm. silmien kuivuminen, päänsärky, aivastelu ja yleinen uupuminen. Joku mittaaja kävi mm. mittaamassa minun lattian lämpötilan työnhuoneesta niin se on 27 astetta, täällä on välillä melkoisen tukala olla.

 2. Heidi kirjoitti:

  Hei!
  Luin aiemmin että sinun parturikampaamo likkeessäsi tehdään kulmien kestopigmentointeja taffy tekniikalla. Tehdäänkö myös silmien rajauksia? Olisin voinut samalla ottaa molemmat:)

  terv. Heidi

 3. eeli kirjoitti:

  Olen ensimmäisen vuoden opettajaopiskelija, ja vähän huolettaa millaisessa työympäristössä joudunkaan työskentelemään tulevaisuudessa. Tälläkin hetkellä suurin osa yliopiston rakennuksista on sisäilmaongelmaisia.. Koulun aloittamisen jälkeen pääkipu, hengitysoireet ym. lämpö ovat tulleet tutuiksi. Ennen en sairastellut oikeastaan koskaan, mutta nyt syksyllä muutamankin tunnin altistus huonossa rakennuksessa nostaa lämmön pariksi päiväksi, ja olokin on sen mukainen.. Yliopistolla on tiettyjä rakennuksia, joihin kuulemma jotkut opettajista ei suostu jalallaankaan astumaan. Meilllä opiskelijoilla vaan ei ole juurikaan vaihtoehtoja, sillä useimmiten opiskelu vaatii läsnäoloa.. Näihinkin on jo puututtu, mutta on täysin ymmärrettävää ettei ihmeitä voi tapahtua nopeasti. Pääsin vihdoinkin opiskelemaan unelma-alaani, ja sitten kohtaan tällaisia ongelmia, niiin kurjaa.
  Ihanaa lukea tällainen teksti, jossa tämäkin ongelma otetaan vakavasti. Yritin taannoin täysin asiallisesti ja yleisellä tasolla mainita hajusteyliherkkyydestä työpaikallani (asiakastiloissamme on oikeasti todella vahva ja voimakas hajuste), niin sain vain vittuilua ja kommentteja osakseni, joista näkyi että viestini pointti meni todella lujaa ohi. Ei täysin sama asia, mutta ainakin omien havaintojeni mukaan ei näitä sisäilmaoireita ym. oteta vakavasti ellei niitä itse koe.. Oma napa on monella vaan se tärkein. Huoh.

 4. Kukkis kirjoitti:

  Kyllä sisäilmaongelmia on yllättävän monella (varsinkin kuntasektorin) työpaikalla, näitä sairastuneita vaan usein pidetään turhanvalittajina ja elämäntapasaikuttajina, joten ihmiset vaan yrittävät kestää tilannetta.

  Ja kun ajatellaan kasvavia ja kehittyviä lapsia, jotka joutuvat kestämään päiväkodin ja koulujen sisäilmaongelmia ikävuosina 1-19, niin eipä ole mukavaa.

 5. Eveliina kirjoitti:

  Nyt oli kyllä niin ajankohtainen aihe, että päätin ihan kommentoida vaikka yleensä en sitä tee. 🙂

  Olen ollut samassa työpaikassa nyt 2,5v ja samana syksynä kun menin tuonne töihin alkoi myös sairatelut. Oon kärsiny kanssa noista jatkuvista poskiontelontulehduksista (nytkin 5antibioottikuuria viimeisen 4kk sisällä) ja lisäksi kaikkia muita oireita kuten pahoinvointi, jatkuva tukkoisuus, väsymys, päänsärky, kuumeilu… Kun menin vuosi sitten kattoon googlesta homeelle altistumisen oireita niin noihan mätsäs kaikki niihin… Ite kuitenkin urheilen paljon ja tää jatkuva sairaana oleminen syö naista niin paljon kun on jatkuvasti kipeänä eikä treeneissä tule tulosta!! Aloin epäillä homman johtuvan työpaikasta viime kesäloman jälkeen kun viikon jälkeen kaikki oireet vaan hävis ja mulla oli mielettömän hyvä ja energinen olo… Neljän viikon loman jälkeen oireet palasi kolmantena työpöivänä. Ite oon ollut yläasteen ja lukion homekouluissa ja silloin ollut sama kierre. Vasta edellisen työpaikan aikana (reilu 3v aikana) sai olla ihan terveenä pääosin muutamia flunssia lukuunottamatta.

  Nyt on sitten 6kk kulunut siitä kun asiasta on polkaistu tutkimisvaatimukset liikkeelle kaupungin suuntaan kun ollaan heidän tiloissa vuokralla. Työterveyshuollosta on jo käskytetty vaihtoehtoisiin tiloihin tai etätöihin, mutta se ei ole työn puolesta täysin mahdollista.

  Herää vaan kysymys jos nyt on 25v ja oireilee näin, että mikä on tulevaisuus? Ja se miten suomessa osa ihmisistä suhtautuu tähän sisäilmasta sairastumiseen on aivan naurettavaa. ?

 6. Taru kirjoitti:

  Munkin mielestä on aivan järjetöntä, miten paljon täällä on rakennuksia jotka on ollut vuosikymmeniä homeessa ja korjauksia tehdään vasta kun on aivan pakko. Muun muassa Lastenklinikka on tällainen rakennus. Onneksi uutta ollaan vihdoin ja viimein rakentamassa. Pitäisi ehdottomasti ottaa vakavammin tällaiset asiat ja vastuu osoittaa tietylle taholle ettei asiaa vain pompoteltaisi eri paikkoihin.

 7. Taina kirjoitti:

  Heips!
  Tuohon poskiontelotulehdusasiaan pakko kommentoida kun itselle niin tuttu aihe. Itselläni oli sama tilanne kuin sulla vielä n. puoltoista vuotta sitten, lähes joka kerta pienenkin flunssan yhteydessä tuli se hiton poskiontelotulehdus eli antibioottikuureja tuli syötyä aivan liikaa. Jossain vaiheessa aloin ahkerasti käyttämään nenäkannua/suolavettä flunssien ollessa päällä, vähän se ehkä auttoikin mutta ei tarpeeksi.

  Lopulta sain tarpeekseni ja menin yksityiselle lääkäriasemalle nenä-, korva-, kurkkulääkärin vastaanotolle. Hän totesi nenäonteloni rakenteeltaan ahtaaksi ja puolsi avarrusleikkausta. Vakuutus korvasi leikkauksen ja siihen liittyvät lääkärikäynnit ja lääkkeet.
  Ja se auttoi! Ei yhtäkään tulehdusta ole ollut tuon jälkeen. Ja eka ”kunnon” flunssakin operaation jälkeen iski tuossa viikko sitten, mutta alkaa jo paranemaan ja ilman tulehduksia. 🙂
  Kyllä paransi hurjasti elämänlaatua tuo pieni operaatio, suosittelen lämpimästi. 🙂
  Itselle se tehtiin nukutuksessa, kun niin halusin, useimmille tehdään kuulemma puudutuksessa.

  • primebody kirjoitti:

   Joo tämä on ollut tässä suunnitelmissa. Nyt vaan oon kokoajan ollut raskaana niin se on ollut itsellä esteenä ja ajattelinkin tän toteuttaa tässä asap

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.