Hae
Prime Life by Umppu

Alipalkatut lastentarhanopettajat

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

”En jaksa olla enää alipalkattu yliopistossa koulutettu lapsiparkinvahti” huokaa HS:n kyselyyn vastannut lastentarhanopettaja. Hän aikoo vaihtaa alaa.

Meteliä, uupumusta, levottomia lapsia. Siinä varhaiskasvatuksen ammattilaisten lohduton kuvaus päivähoidosta.

 

Lue koko juttu TÄÄLTÄ

Luin Hesarin jutu ja allekirjoitan täysin otsikon! Mun suvussa on paljon lastentarhanopettajia ja vaikka näin on niin olen siitä täysin samaa mieltä, että he todellakin ovat alipalkattuja. Nyt kun tässä päivittelen omaa arkeani, niin voin vaan kuvitella millaista se on isoissa päivähotoryhmissä. Lisäksi kaikissa ryhmissä ei aina ole edes lastentarhanopettajia, vaan lähihoitajia kenenkä koulutus ei ole ollenkaan sama ja ainakin itse mielestäni huomaan sen ajatusmaailmassa, kuitenkaan heitä mitenkään väheksymättä.

*lisätty jälkikäteen.. Moni lähihoitaja nyt pahoitti mielensä tästä, vaikka nimeomaan kirjoitin lauseen heitä mitenkään väheksymättä, mutta ilmeisesti sitä ei nähdä lukea. Työ päiväkodissa on kaikilla sama ja kaikki tekevät samoja juttuja. Itse vaan olen HENKILÖKOHTAISESTI kokenut, että lastentarhanopettajat ymmärtävät lasta/kasvatusperiaatteita/kehitystä paremmin kun lähihoitajat. Voi olla niin, että omalle kohdalleni on sattunut näin ja koen sen asian sen vuoksi tällä tavalla. Se että tekee samaa työtä ei kuitenkaan tarkoita, että koulutus on sama, sillä kyseessä on kaksi eri ammattia. Ja vielä selvennykseksi ettei kukaan loukkaannu niin yhtälailla lastentarhanopettaja olisi varmasti erilainen lähihoitajan työssä, kun lähihoitaja. Jos et ymmärtänyt tällä selityksellä mun pointtia niin ilmeisesti et vaan halua ymmärtää :)*

 

Kirjoitin jo aiemmin, että on hyvin erilaista tulla äidiksi reilu parikymppisenä, kun taas nyt reilu kolmekymppisenä. Voimia on huomattavasti vähemmän. Mitenkäs päiväkodissa, missä hoitajat vanhenevat….. lapsiluku lisääntyy, resurssit vähenee. Vivianin ryhmässä on esimerkiksi yksi hoitaja, kuka on hoitanut siskoani, kun hän on ollut pieni ja siitä on jo kohta 30 vuotta aikaa..  Heillä ei ole minkäänlaista vaikutusvaltaa säätää ryhmien kokoja yms.. en koe sitä kovinkaan reiluksi. Itse esimerkiksi yrittäjänä voin säädellä työaikaani oman mielen mukaan..

Mun mielestä tämä on aihe/ammatti mihin olisi ehdottomasti puututtava isolla kädellä. Kasvatustyö on todella tärkeää ja monella lapsella saattaa olla kotona niin huonot olot, että päiväkoti on heidän pelastus, missä heille tarjotaan lämmin ruoka ja he saavat edes jonkinlaista huomioo, sekä leikkikavereita. Mitä jos ne hoitajat sielä ovat uupuneita, eivätkä jaksa yhtälailla kun me kotiäiditkään aina..?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Itse olen aina arvostanut päiväkodissa työskenteleviä ihmisiä, koska silloin kun en itse jaksa he kuitenkin jaksavat, tai oikeastaan heidän on pakko jaksaa. He ovat ne tyypit ketkä menevät lapsesi kanssa retkelle ja askartelee, kun itse et jaksa. Myös heillä voi olla kotona 3 lasta ja he voivat olla niitä ketkä joutuvat valvomaan öitä omien lastensa kanssa..

En silti koskaan pienessä mielessänikään kuvittele, että lasteni kasvatus kuuluisi heille, vaan meidän  jokaisen on tehtävä se kotona. Niinkuin edellisessä postauksessa kirjoitin siitä, kuinka oma olo on välillä riittämätön niin  voin vaan kuvitella mitä se on päiväkodissa työskentelevillä.

Tiedän että kaikki eivät ole tyytyväisiä päiväkotiin ja varmasti on tapauksia, mitä en itsekkään allekirjoita, mutta moni vanhempi kuvittelee, että heidän perheen lapsi on ”muita parempi” ja vaatii hänelle erikoiskohtelua mitä ei todellakaan voi kenellekkään antaa.  Lapset on nopeita ja moni heistä odottaa, että silmä vältää ja ne ehtii tekemään sun mitä. Kaikkia ei pysty millään valvomaan, jos ryhmässä on paljon lapsia ja vaikka joku hoitajista sairastuu. Monet vanhemmista asettaa päiväkodille aivan överit toiveet ja tavoitteet. Itse koitan olla kiitollinen, että ylipäänsä saan jostain hoitoapua.

Mun mielestä ryhmäkokoja ei saisi missään tapauksessa suurentaa, koska meteli on todella kuluttavaa. Ryhmässä ei tarvitse olla kun yksi ”heittäytyjä” joka huutaa aamusta iltaan ja siihen lisätään vielä 10:n muuta niin koitappa itse olla sellaisessa metakassa joka päivä. Itse työstä katoaa miellekkyys ja tilalle tulee uupumus.

Jos olen ihan rehellinen, niin esimerkiksi jos omalle työpaikalleni tulee lapsia, niin olemme etukäteen ilmoittaneet nettisivuilla siitä, jos vanhemmat ottaa lapsensa mukaan: on heidän tehtävä järjestää lapsille hiljaista tekemistä. Syy siihen on, että meille moni tulee nauttimaan palvelusta ja esimerkiksi vaikka itse kun kuuntelen kotona sitä huutoa päivittäin niin en jaksa kuunnella sitä töissä, eikä moni asiakaskaan. Rumasti sanottu, mutta rehellisesti.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kerttu serkku hoitaa vauvaa <3

 

Mun mielestä päivähoito pitäisi olla jokaiselle maksullinen. Sillä saataisiin varmasti laadukkaampaa hoitoa ja nostettua lastentarhanopettajien palkkaa sille tasolle, mille se kuuluu. Jos ajattelet järjellä, että ne tyypit sielä tarhassa on hyvällä säkällä enemmän sun lapsen kanssa viikossa, kun sinä itse.

Meillä Vivian on 15/p kk päiväkodissa ja esimerkiksi nyt ennen joulua hän on ollut lomalla reilu 2 viikkoa. Oon itse niin pihalla valvomisesta ja laitoin päiväkotiin viestiä, että SORI SORI oon unohtanut laittaa päivät, jotenka laitan ne nyt heti… Vivian on sen ja sen päivän pois ja tulee silloin ja silloin…. Sain vastauksen, että olet ilmoittanut jo päivät… ja nyt aloittaa uusia lapsia, jotenka päiviä ei voi muuttaa..

En muistanut, että olin edes ilmoittanut niitä päiviä ja mua hävetti, mutta tässä sen huomaa…. Jos vaikka tulisi joku tilanne niin ryhmät on niin piukassa, että lapsi ei voi mennä jonain tiettynä ei ilmoitettuna päivänä, koska tupa on täynnä.

Sama on opettajilla, joilla tosin palkka on edes hieman parempi. Lisäksi näissä ammateissa yhä useampi joutuu työskentelemään sisäilmaongelmaisessa tai jopa homeisissa tiloissa, mikä altistaa jatkuvasti sairastumisille… Tähän pitäisi saada ehdottomasti jokin muutos.

Mitä mieltä muut on lastentarhanopettajien palkasta?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Välillä täällä kotona on sellainen härdelli, että mulla pitää olla jokin paikka minne laitan vauvan, niin ettei Vivian ylety siihen. Mulla kävi hyvä säkä ja voitin kotiin instagramissa olevasta kilpailusta vaavinsängyn. Tämä on sänky minkä saa vuokrattua kotiin ja on ainakin meillä aivan pelastus alakerrassa.

Vuokra-aika on neljä kuukautta. Vuokrauksen hinta 89 eur/ 4kk sisältäen uuden patjan, kotiinkuljetuksen ja postimaksut. Palautus vuokra-ajan päätyttyä on ilmainen. Tämä on muutenkin alkuun aivan loistava ja vie vain vähän tilaa. Sängyssä on pyörät, mikä helpottaa myös arkea ja vauvan voi rullata mukan siihen huoneeseen, missä olet. Suosittelen ehdottomasti jokaiselle lapsiperheelle kenellä on pieni vauva tai vauva tulossa.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Oon joutunut vuoraamaan sängyn peitolla, syystä ettei neiti näpsäkkä pääse tökkimään veljensä silmiä :). Ylhäällä meillä on tavallinen pinnasänky,  mikä jatkossa kun rytmi ja päiväunet selkiytyy, niin vauva saa nukkua kaikki unensa siellä. Tähän sänkyyn ei myöskään taapero pääse kiipeämään, mutta toki pyörät liikkuu kun sänkyä työntää. Silti tämä on ehdottomasti paras vaihtoehto. Harmi kun kuulin tästä vasta kolmannen lapsen kohdalla, koska olisin ehdottomasti käyttänyt tätä jo aiemmin. Sänky on niin näppärän kokoiken, että menee myös mukavasti vanhempien huoneeseen viemättä järkyttävää tilaa. Loppupeleissä tavallinen pinnasänky on aika iso ja nykypäivänä huoneet on pieniä.

 

Ellokselle olis kerrankin koodia, mikä koskee monia merkkituotteita ja osaa huonekaluja!  20% alennusta tilauksesta – koodilla: 355401

Alennus koskee uutta tilausta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, sisävalaisimia, tapetteja, mattoja, ja huonekaluja. Alennus on voimassa 8.1.2017 asti, ja sen voi käyttää vain kerran. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin eikä tuotemerkkeihin UGG, Odd Molly, Odd Molly Home, Vagabond tai Spanx.

Shoppaile TÄÄLTÄ*

 

Ja kiitos kaikille ihan super paljon edellisen postauksen kommenteista <3 mulla on ihanat lukijat <3

-Umppu

43 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Ihana mintunvihreä peitto. Mistä se on? 🙂

 2. Anni kirjoitti:

  Esikoiseni ensimmäisinä päiväkotivuosina en maksanut hoidosta mitään. Opiskelevana yksinhuoltajana en olisi muuten kyennyt jatkamaan opintojani. Nylyään taas maksan kuopuksestani oikein mielelläni maksimimaksua. Olen äärettömän kiitollinen yhteiskunnalle, että se aikanaan mahdollisti opiskeluni jatkumisen. Niin pienellä satsauksella valmistuin, sain hyvän työpaikan ja maksan nyt veroja. Enkä jäänyt kotiin työttömäksi syrjäytymään. Se olisi tullut yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi.

  Olen siis itse kokenut myös asian toisen puolen ja olen ehdottomasti nykyisen systeemin kannalla siltä osin. Isot ryhmäkoot eivät ole hyvä juttu. Eikä myöskään alan palkkataso. Mutta sama se on hoitoalalla. Työmäärä kasvaa ja palkkataso on työn vaativuuteen nähden matala. En siltikään kannata esim. poliklinikka- tai terveyskeskusmaksujen nostamista. Tai neuvolan muuttamista maksulliseksi. Se lisäisi taas eriarvoisuutta ja tuloeroja.

 3. miltsu kirjoitti:

  kyllä sekä lastentarhanopettajien että lastenhoitajien palkat on liian pienet. ihan samaa työtä ne tekee päiväkodissa vaikka koulutus on eri,toki lto:lla on vasruu vasuista yms mutta kyllä lähihoitajakoulutuksen saanut lastenhoitajakin niitä hoitaa ja samoin lto pukee kuravaatteita siinä missä hoitajakin. itse pahastuin tosta koska tuli selkeesti olo että et arvosta meitä lastenhoitajia, sillä koulutus on alhaisempi.

  • primebody kirjoitti:

   Joo en tässä tarkoittanut sitä. Samasta työstä toki sama palkka sitä tekeville, enkä mitenkään vähättele lähihoitajia, vaan tarkoitan että heillä on eri koulutus kun lastentarhanopettajilla mikä keskittyy enemmän kasvatustieteeseen, kun lähihoitajan koulutus. kyse ei ollut nyt koulutuksesta vann eri ammatista. Omasta mielestäni tuntuu, että lastentahanopettajat ymmärtävät lapsen asioita, kehitystä yms erilailla. Anteeksi jos käsitit väärin.

  • Jutta kirjoitti:

   Lto ja hoitaja eivät tee samaa työtä. Lääkärit ja sairaanhoitajatkaan eivät tee samaa työtä keskenään, vaikka työn teema on sama. Arvostus kuuluu kullekin ammattiryhmälle.

  • Aino kirjoitti:

   Lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien ajatusmaailma todellakin poikkeaa toisistaan, ihan jo siksi, että heidän koulutuksensa tähtää eri asioihin. Lastenhoitajan koulutus on ammatikoulutasoinen, lto:n vähintään alempi korkeakoulututkinto. Lto on siis opiskellut alaa vähintään 3v. pidempään kuin lastenhoitaja. Et kai tosissasi väitä, että tämä ei näy ajattelussa? Yliopisto-opintojen perimmäinen tarkoitus on nimenomaan teoreettisen ja kriittisen ajattelun kehittäminen, tutkimustietoon perustuen. Ammattikouluopinnoissa korostetaan käytännön taitojen hankkimista, ei niinkään tiedon kriittistä tarkastelua. Lto:lla on myös vastuu lasten varhaisKASVATUKSESTA, joka on paljon muutakin kuin lastenHOITOA. Mielestäni tuo vastuunottaminen on juurikin se asia, jonka perusteella lto:lle pitäisi maksaa asianmukaisempaa palkkaa heidän työstään.

 4. Suski kirjoitti:

  Minua kiinnostaisi kovasti miten lastenhoitajien ja lastentarhanopettajien ajatusmaailma mielestäsi poikkeaa toisistaan? Erotatko lastentarhanopettajan ajatusmaailman sosionomin ajatusmaailmasta?

  • primebody kirjoitti:

   Onhan koulutuskin ihan erilainen. Tässä tekstissä nyt ei ollut tarkoitus mitenkään syyllistää ketään vaan nimenomaan korostaa sitä, että päiväkodissa työskentelevä ansaitsee enemmän palkkaa.

 5. Sara kirjoitti:

  Kirjoituksesi lämmitti etenkin omaa mieltäni, koska olen itse alalla ja opiskelen juuri yliopistolla lastentarhanopettajaksi. Olen samaa mieltä, että palkkatasoa pitäisi nostaa, koska lastentarhanopettajat tekevät työtä erittäin suurella sydämmellä ja monille työ on kutsumus. Lastentarhanopettajien työ kantaa myös pitkälle, koska ne mahdollisuudet mitkä lapselle luodaan varhaisäissä kantavat myöhempään elämään. On surullista, että kaikki eivät arvosta lastentarhanopettajan työtä tai eivät ainakaan kannata heidän kouluttamista yliopistossa, mutta itse koen että juuri nimenomaan pienten lasten on saatava laadukasta varhaiskasvatusta, koska siellä luodaan ne peruspalikat, joiden varaan myöhempi elämä rakentuu. Kiitos että otit aiheen esiin. Ihanaa vuoden alkua sinulle ja perheellesi <3

 6. Noora kirjoitti:

  Mieheni on lastenhoitaja päiväkodissa. Arvostan häntä suuresti tästä ammatista, mutta n1500€/kk siitä että 8h siinä metelissä ei ole mielestäni tarpeeksi. Mies on myös työpäivien jälkeen erittäin väsynyt ja ärtynyt ja on miettinyt alanvaihtoa stressin vuoksi.
  Itse valmistun terveydenhoitajaksi 3 vuoden päästä ja olen sitä mieltä että koko sote-alan palkkaus on kyllä siihen työmäärään mitä hoitajat ja sosiaalialan ammattilaiset tekevät ihan päin persettä. Jos ei olisi kutsumusammatti, menisin heti korkeammin palkatulle alalle.

  • primebody kirjoitti:

   Se on todella pieni palkka ja siihen tulisi ehdottomasti puuttua.

 7. Laura kirjoitti:

  Samaa mieltä tuosta palkasta. Tuttavani on päiväkodissa töissä ja olen kuullut sellaisia kauhutarinoita että nostan kyllä hattua niille, jotka sitä työtä jaksavat.. Pahin mitä olen kuullut oli, kun vanhemmat olivat vaatineet, että heidän lapsensa leipää täytyy erikseen lämmittää mikrossa sen verran, että voi sulaa hieman leivälle. Heillä oli ollut muitakin täysin kohtuuttomia vaatimuksia oman lapsensa suhteen.. Tuntuu käsittämättömältä, miten jotkut voivat olla noin kapeakatseisia…

 8. Minka kirjoitti:

  ”Lisäksi kaikissa ryhmissä ei aina ole edes lastentarhanopettajia, vaan lähihoitajia kenenkä koulutus ei ole ollenkaan sama ja ainakin itse mielestäni huomaan sen ajatusmaailmassa, kuitenkaan heitä mitenkään väheksymättä.”

  Avaatko hieman tätä, mitä tarkoitat eri ajatusmaailmalla, miten se ilmenee käytännössä?

  Terveisin, 10 vuotta päiväkodissa työskennellyt ja täysin samaa työtä lastentarhanopettajien kanssa tehnyt lähihoitaja

  • primebody kirjoitti:

   vastasinkin tähän jo aiemmin

  • Sini kirjoitti:

   Miten voi olla että te lastenhoitajat nostatte täällä meteliä, että teette samaa työtä kun lastentarhanopettajat ja teitä ei arvosteta? Aivan eri koulutustaustat ja varhaiskasvatuslain sekä muiden varhaiskasvatusta ohjaavien asiakirjojen mukaan lastenhoitaja ei ole sama asia kuin lastentarhanopettaja. Ammattikoulussa hoitajilla painottuu perushoito, kun taas yliopistossa lastentarhanopettaja saa vahvemman tiedon ja käsityksen lapsen kokonaisvaltaisesta kehityksestä ja kasvusta. Hienoa, että on sentään vanhempia, jotka ymmärtävät hoitajien ja lastentarhanopettajan eron, joka on nimenomaan koulutuksessa ja sen kuuluu näkyä päiväkodin arjessa. Siitä on turha hoitajien valittaa, kouluttautukaa lisää. Ei sairaalassa sairaanhoitaja tee lääkärin töitä. Aamen.

  • Jutta kirjoitti:

   Lisäisin tähän vielä, että lastentarhanopettaja on pedagogisen koulutuksen saanut OPETTAJA.

 9. Ope30 kirjoitti:

  Niin polttava aihe. Itse olen kahden alle kouluikäisen äiti ja opena päiväkodissa. Ryhmässä vajaat 30 lasta, minun lisäkseni 2 lastenhoitajaa. Avustajia tarvittaisiin polttavasti ja hyvät opiskelijat ovat kultaakin kalliimpia.
  Päivien jälkeen väsymys painaa, eikä stressi katoa lomien aikana. Vastuu on valtava, ja lakia rikotaan viikottain. Lapset ovat vain säilytyksessä päiväkodissa, eivät nauti laadukkaasta päivähoidosta. Surullista.

  Koko joululoman selailin opiskeluvaihtoehtoja, ei tähän pysty eläkeikään saakka.

 10. Jenni kirjoitti:

  Onko lähihoitaja mielestäsi vähemmän tärkeä ammatti, kuin lto? Ammattikoulututkinto, siinä missä esimerkiksi parturi-kampaajakin. Lähihoitajillakin on pedagokisia opintoja ja varmasti myös ymmärrystä lapsia kohtaan, siinä missä lto:llakin. Lasteni paiväkodissa myös vasut hoitaa ihan vaan ne lähihoitajatkin. Ihan yhtä hyvin kuin päiväkodin johtaja. Itse näen tämän enemmän henkilö, kuin ammatti kysymyksenä. Kommenttisi oli todella harkitsematon.

  • Heini kirjoitti:

   Tää on ikuisuus valitus lähihoitajien toimesta päiväkodissa. Pelkäävät että ei arvosteta ja se vasta kauheaa olisi jos lto saisi koulutustaan vastaavaa palkkaa.. Molemmat ovat tärkeitä ammattiryhmiä päiväkodissa, mutta eri ammatteja. Eikä tässä musta mitenkään lähihoitaja väheksytty. Olisihan se nyt resurssien haaskausta jos lähihoitajien ja opettajien koulutus ero ei näkyisi käytännössä, niin että vanhemmatkin sen voi huomata?!?’ On ihan eri asia köydä ammattikoulussa lähihoitajan yleiset opinnot kuin opiskella yliopistossa se min.3vuotta pelkästää varhaiskasvatusta! Ja kyllä sen pitäisi palkassa näkyä. Opettajalla myös vastuu ryhmän pedagogisesta, toiminnan suunnittelusta..
   Ärsyttää että aina tää sama juttu lähihoitajat on niin karvat pystyssä heti.. Sinne vaan yliopistoon opiskelemaan se lto ammatti niin ei tarvi narista.. Ai niin ei se varmaan kannata kun se palkka ero hoitajan ja lton välillä on vaan muutaman satasen kuussa!! Ja sitten ihmetellään ku ei oo päteviä opettajia päiväkotiin..

  • Heini kirjoitti:

   Lähihoitajalla ei ole pedagogista opintoja

 11. Jenni kirjoitti:

  Ei missään nimessä päivähoitoa maksulliseksi kaikille vaan ennemminkin päinvastoin. Ruotsissakin on maksuton varhaiskasvatus kaikille 3-vuotta täyttäneille ja päiväkodin henkilöstöstä puolet ovat lastentarhanopettaja. Pedagogista osaamista tarvitaan ihan siinä missä hyvää ja kokonaisvaltaista perushoito. Ei kukaan ole toistaan tärkeämpi, olipa nyt lastentarhanopettaja, sosionomi tai lähihoitaja. Moniammatillista yhteistyötä tarvitaan moninaistuvassa yhteiskunnassa ja taitavin työntekijä on se joka kykenee työskentelemään moniammatillisessa .ympäristössä. Vielä lopuksi muistutan, että jokaisella lapsella tulee olla oikeus varhaiskasvatukseen siitä huolimatta, onko vanhemmilla varaa sitä maksaa. Ennaltaehkäisevä työ esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyssä on edullisempaa kuin korjaava työ.

  • primebody kirjoitti:

   Musta tää on just se ongelma mitä ihmiset ei ymmärrä…. kun rahaa ei ole niin mitenkä se voisi esimerkiksi olla yhtäkkiä vielä kaikille ilmaista? Ymmärrän hyvin sun pointin ja oon hyvin samaa mieltä, mutta käytännössä se on täysin mahdotonta ja koko Suomi menee kokoajan vaan huonompaan suuntaan, mikä on ihan perseestä. Enkä edelleenkään vähättele kenenkään työntekoa, vaan kerroin mitenkä olen sen itse kokenut henkilökohtaisesti.

  • Kajsa kirjoitti:

   Missäpäin Ruotsissa maksuton päivähoito?? Ei ainakaan meillä Tukholmassa!!

 12. Pph kirjoitti:

  Mä oon perhepäivähoitaja ja teen yksin kaiken saman mitä päiväkodissa tekee ltot ja lähihoitajat yhdessä. Päivät voivat olla jopa 10tuntisia ja lapsia ryhmässä neljä, yleensä alle 3 vuotiaita. Palkka riittää koska taloudessa myös toinen palkkaa saava, yksinhuoltajana en tätä työtä pystyisi tekemään surkean palkkatason takia.

 13. Eva kirjoitti:

  Oli aivan pakko nyt kommentoida…itse olen valmistunut lähihoitaja ja tällähetkellä sairaanhoitaja/kätilö opiskelija. Teen koulun ohella lastenhoitajan tuurauksia ja olen juuri miettiny työskennellessäni tuota että mielestäni lähihoitajien suorittamat opinnot eivät TODELLAKAAN riitä ymmärtämään lasten kehitystä kunnolla yms muita asioita joita käydään aivan eri lailla lto:n koulutuksessa. Se ei silti tarkoita etteikö lähihoitaja voisi antaa hyvää perushoitoa ja työskennellä samoissa tehtävissä kuin lto…itse olen vain onnellinen ettei päiväkodeissa koeta niin suurta hierarkkiaa kuten esimerkiksi sairaalassa vaan lto:t työskentelevät pääsääntöisesti samalla tasolla lähihoitajien kanssa. Mielensäpahoittajat voisivat opetella luetunymmärtämistä..nyt opintojen aikana on tullut myös vastaan esimerkiksi terveydenhoitajien työskentely neuvoloissa kätilöiden sijaan, jossa jälleen voisi nähdä suuren eron kätilön ja terveydenhoitajan välillä mutta se onkin asia erikseen

  • primebody kirjoitti:

   Mua on palvellut neuvolassa niin terveydenhoitaja kuin kätilö ja mielestäni eron huomaa. Toki aina on kyse vain omalle kohdalle sattuneista henkilöistä, mutta ymmärsit pointtini.

 14. Essi kirjoitti:

  Luin sinun tämän tekstin miettien monta eriasiaa. Itse olen opiskellut lastenohjaajaksi, koulutus kesti sen kolme vuotta suoraa yläasteen.jälkeen. En siis ole lähihoitaja vaan lastenohjaaja joka on opiskellut kolme vuotta lapsiin liittyvää asiaa. Olen ollut harjoittelussa ryhmiksissä, päiväkodissa, seurakunnan kerhoissa, aamu ja iltapäivätoiminnassa sekä erityisharjoittelu jossa seurasin tiiviisti monta viikkoa tiettyä erityislasta. Tietysti oma ammattivalintani vaikuttaa valtavasti mielipiteeseeni, mutta oman kokemukseni perusteella lastentarhanopettajan ja lastenohjaajan ammatti ei eroa juuri toisistaan. Lastentarhanopettajia pidetään monesti jalustalla parrasvaloissa, lastenhoitajat unohdetaan täysin. Päiväkodinarjessa lastenhoitajat ovat yleensä enemmän lasten kanssa, hoitavat lasten tärkeät perustarpeet= vaipanvaihto, syöttäminen, nukuttaminen ja hoivaaminen. Lastentarhanopettajilla ei mielestäni ole mitään muuta eroa kuin pedagoginen koulutus ja näkökulma, ja se näkökulma löytyy useilta lastenhoitajilta joilla ei ole vain ammattikorkean leimaa koulutuslapuissaan. Rakastan työtäni päiväkodissa, vaikka olen nuori (pian 22) ja tehnyt tätä työtä valmistumisestani asti eli 2,5vuotta, huomaan olevani pätevämpi kuin päiväkotiimme palkattu lastentarhanopettaja. Kaikki toki ei ole aina koulutuksesta kiinni, vaan esimerkiksi työvuosien aikana tulleesta kokemuksesta. Silti en jaoittelisi lastentarhanopettajaa siihen kastiin jonka palkkaa tulisi nostaa, vaan varhaiskasvatuksen ammatti-ihmisten palkkoja tulisi nostaa, riippumatta ammatista. Toki itsekin opiskelisin lastentarhanopettajaksi jos minulla siihen mahdollisuus olisi, mutta täytyy kai soimata itseä, että olin liian menestyksekäs valmistuttuani. Sain siis ensimmäisestä työpaikastani vakituisen työsuhteen ja ostimme oman asunnon puolisoni kanssa. Jos kouluun pääsisin tarkoittaisi se jo tarpeeksi pienen tuloni loppumista ja puolisoni täytyisi minut elättää. Ymmärrän kyllä kantasi, mutta päiväkodin arjessa mukana ollessani en näe eroa, kenen palkkaa pitäisi nostaa ja kenen ei. Kirjoitusvirheitä saattaa olla ja paljon, mutta en jaksa oikolukea enää vuodatukseni jälkeen.

  • primebody kirjoitti:

   Kirjoitukseni perustui täysin otsikkoon ja ylipäänsä tarkoitin, että kaikilla päiväkodissa työskentelevillä on surkea palkka on sitten koulutus mikä tahansa! Ihan yhtälailla kaikki sielä tekevät tärkeää työtä, mutta silti väitän että ymmärtämisessä on eroja. Tähän voisi vaikka ottaa esimerkin että osaa jokainen äiti vaihtaa vaipan ja antaa ruokaa lapselle, mutta se ei merkkaa sitä ymmärtääkö kasvatuksesta mitään. Ja edelleenkään en vähättele ketään.

  • Essi kirjoitti:

   ”Se ei merkkaa sitä ymmärtääkö kasvatuksesta mitään.” Pätee aivan jokaiseen päiväkodin katon alla työskentelevään ammatista riippumatta. Mutta tehdään me hoitajat muutakin kun vaippoja vaihdetaan, seurataan lasten karkea- ja hienomotorista kehitystä, sosiaalistakehitystä ja paljon muuta. Käymme varhaiskasvatuskeskusteluja vanhempien kanssa siitä kuinka meidän toimintamme tukisi heidän lapsen kasvua ja kehitystä. Toivoisin kyllä, että lastentarhanopettajien palkkoja nostettaisiin ja samoin hoitajien. Samalle palkkatasolle niitä ei tarvitse nostaa, mutta korotus kumpaankin. Teen kyllä tätä työtä mielelläni tälläkin palkalla, paras palkinto on lapset. Viikon jaksaa hyvin vetää, kun 3v tyttö tuumaa ruokapöydässä ”oot ihana”. Korotus olisi itselleni tärkeää sen kannalta, että pystyisi pitämään itsestä parempaa huolta. Käymään salilla, aloittaa uusi harrastus tai vaikka käydä hierojalla.

 15. Minna kirjoitti:

  Tää on hyvä aihe. Kyllä. Palkka on surkea. Kaikessa hoitotyössä. On varmasti muitakin huonopalkkaisia aloja mutta pysytään tässä.

  Ymmärrän pointtisi täysin. Onhan omassa työssänikin sairaanhoitajan ja perushoitajan koulutuksessa ero. Kuten lto ja lapsiin erikoistuneella lähärillä. Itse olen ylpeä työstäni vanhusten kanssa ja teen työtä samalla sydämellä kuin sh työtoveritkin. Kaikki ei vaan kaikkia kiinnosta ja sen näkee valitettavasti työn laadussa ja asenteessa. Kampaajillakin on eroja .
  Itse olin ennen opiskeluja päiväkodissa töissä. Lapset oli erilaisia. Järjestys oli aivan eri. Tottakai ääntä riitti,mutta nykyään on paljon enemmän levottomuutta. Sekä asenne joillakin jo pienestä ”et sä mua määrää”. Aikuisilla on pää räjähtää melussa ja vilinässä mutta se vaikuttaa myös lapsiin hermostuttavasti. Keskittymiskyvyttömät lapset ovat lisääntyneet.?

 16. Outi Karita kirjoitti:

  Hyvän aiheen nostot esiin ja kyllä palkat ovat liian pienet varhaiskasvatuksen puolella työhön ja koulutukseen nähden.
  Itse olen ammatiltani lastentarhanopettaja, koulutukseltani sosionomi. Tein aiemmin lastenhoitajan töitä kun koulutukseni ei riittänyt ja kun kouluttaudun lisää jatkoin muutaman vuoden vielä lastenhoitajan, koska päiväkotimaailma oli vielä niin uutta etten kokenut olevani vielä valmis opettajan saappaisiin. Jossain kohtaa kuitenkin huomasin että opettaja minussa puskee päälle enkä osaa enää pysyä lastenhoitajan roolissa, teen enemmän mitä ns. tarvisi, opettajan hommia lastenhoitajan palkalla. Komenttiboxissa ilmenevää keskusteluun siis sanoisin, että itse olen konkreettisesti kokenut näiden kahden ammatinerot ja jos joku ei näin kokisi niin kyllä olisi aika lusmu opettaja työssään, mutta tän eron ehkä huomaa vasta koulutuksen ja kummankin työn tekemisen kautta tai itselle se ainakin konkretisoituu selkeämmin näin… Tapasin tässä juuri myös erään lastenhoitajan, jolla oli myös opettajan pätevyys, mutta tehtyään opettajan hommia palasi lastenhoitajan tehtäviin, koska palkka vs. työnkuva ei kohdanneet tarpeeksi. Otti siis mielummin pienemmän palkan kun opettajan tehtävät, että kyllä näissä työtehtävissä eroa on…
  PS. Rakastan työtäni!

 17. Minttu kirjoitti:

  Vitsit mä tykkään tästä sun blogista, pitkään aikaan ei oo tullut luettua postauksia, joista jää näin vahvasti tarve kommentoida, mutta on pakko miettiä, mitä sitä itse asiassa on mieltä näistä asioista ?

  Mä oon ehdottomasti samaa mieltä lto:jen palkkauksesta, ja siitä että päiväkodeissa on ihan liian tiukoille vedetty resurssit. Omia lapsia en ole ehdottomasti halunnut päiväkotiin, ja oon aina ollut sitä mieltä että minä itse olen paras kasvattaja lapsilleni. Esikoiseni oli pph:lla puoli vuotta toisen synnyttyä, koska mä pelkäsin että toinen on kuten eka – ei nuku ja huutaa yötä päivää. Niin ei käynyt, ja sen jälkeen lapset on olleet kotona eskariin asti. Silloinkin, kun kolmas sitten oli yötä päivää huutava tapaus, mutta mä vaan sinnittelin, koska ei ollut mahdollisuutta saada hoitopaikkaa sille toiselle. Eka oli silloin eskarissa.

  Nykyään mä työskentelen yksityisenä pph:na, eli kaupunki ostaa multa päivähoitoa, työskentelen yrittäjänä. Mä suunnittelen suuntaavani opiskelemaan erityiskasvatusta ja varhaiskasvatuksen pedagogisia opintoja, jotta saan lisää pätevyyttä ja laajennettua työmahdollisuuksia tulevaisuudessa, kun ei ehkä enää jaksa tai halua näitä nykyisiä hommia – mutta sitä varten on ensin säästettävä rahaa ja voimia, jotta pystyy edelleen elättää lapset ja jaksaakin vielä eikä tarvitse lähteä opiskelemaan jo valmiiksi piipussa… Anyway, mä silti ihmettelen päivähoidon eli varhaiskasvatuksen hypetystä. Äitinä mä oon usein saanut kuulla, että lapset tarvis päiväkotia, jotta saisi ikäistään seuraa. Siltikin, vaikka mä oon pph. Vaikka mä oon omasta mielestäni paras just tässä työssä ja hyvä kasvattaja, mäkin väsyn 4 hoitolapsen (yksi niistä on oma) ja kahden koululaisen kanssa päivät vietettyäni, ja oikeasti päiväkotiryhmät on nykyään hirveän isoja. Mitä ihmettä siellä on annettavana, jota mä en pysty tarjoamaan? Mun hoidokit tykkää musta ja ne on ihania ja mä oon opettanut niitä kuivaksi, syömään, käyttäytymään, hallitsemaan sosiaalisia taitoja ja niin edelleen, mutta en hetkeäkään kuvittele olevani lasten omia vanhempia parempi kasvattaja. Sanon asiakkaillekin aina, että tehdään yhteistyötä, koska he tietävät ja tuntevat lapsensa parhaiten.

  Mä en varsinaisesti ajattele, että pelkästään koulutuksen pitäisi olla palkan peruste. Oon tavannut korkeakoulutettuja, jotka on ihan kuutamolla oikeasti alastaan (opettajia, joilla ei ole aavistustakaan eri oppimistyyleistä ja erityislasten tarpeista, lto:ia jotka tunkee kaikki lapset yhteen muottiin, sairaanhoitajia joilta puuttuu empatia…), ja sitten taas perustason opintoja käyneitä, jotka jaksaa vapaallakin seurata alansa tutkimuksia ja opiskella itsenäisesti niin, että työnjälki on ihan mielettömän hyvää. Oma mieheni on lähihoitaja, joka on työn ohessa kouluttautunut niin, että hän tekee käytännössä sairaanhoitajan töitä, mutta lähihoitajan palkalla – ja tämä on työnantajan tietoinen ratkaisu, antaa kouluttautua niin että voi tehdä hommia huomattavasti pienemmällä palkalla, mutta kun mies kyselee opintovapaata voidakseen opiskella ihan päteväksi sairaanhoitajaksi, niin vastaus on ”joskus, nyt ei tällä hetkellä voida myöntää opintovapaata kellekään”. Tottakai mies harkitsee työpaikan vaihtoa tän takia, mutta ei sekään ole perheellisenä niin yksinkertaista, tietenkään.

  Ja kaiken muun random-kommentoinnin lisäksi ihan random-kommentti siihen liittyen, ettei lapsia saisi enää viedä mihinkään julkiselle paikalle, koska ne saattaa pitää ääntä. Ymmärrän varsin hyvin sen, että ei sitä jaksaisi kuunnella jos joskus nyt pääsee töihin tai vapaalle kotoa kuulemasta sitä. Se vain on epäreilua mun kaltaisia vanhempia kohtaan, eli kun meillä ei nyt vaan ole tukiverkostoja käytössä, niin meidän on pakko mennä kaikkialle lasten kanssa. Kauppaan, verotoimistoon, lääkäriin, ravintolaan ja apteekkiin. Mä en ole käynyt kampaajalla 4,5 vuoteen juuri siksi, että en pääse sinne ilman lapsia ja tiedän, ettei kukaan siedä niitä siellä. Kukaan kampaaja ei ota asiakkaita iltakasin jälkeen, jolloin mies olisi kotona. Kyllä mä toivoisin vähän enemmän ymmärrystä sitä kohtaan, ettei kaikilla vain ole vaihtoehtoja, mutta näillä mennään mitä on.

 18. Kaisa kirjoitti:

  Hei, miten ootte saanu 15hoitopäivää/kk vaikka oot äitiyslomalla? Eikö nykyinen laki määritä että jos toinen vanhempi on kotona, niin kunnallista päivähoitoa voi olla vaan puolikas, eli 20h/viikko tai 10päivää/kk.

  • primebody kirjoitti:

   No mulla on näin ja teenhän jatkuvasti töitä joka päiv, vaikka oon äitiyslomalla. Eri kunnissa ne muutenkin vaihtelee… Toisissa on se tuntiperusteinen ja toisissa ei

 19. Jenni kirjoitti:

  Jos lähihoitajalla ja lastentarhaopettajalla ei olisi mitään eroa, niin täytyy vaan ihmetellä miksi kukaan opiskelisi lastentarhaopettajaksi jos helpommallakin pääsis 😀
  Kyllä on hyvin pintapuolista se, mitä lähihoitajalle opetetaan lasten kehityspsykologiasta jne. Toivon todella, että siellä yliopistossa paneudutaan vähän paremmin 😉
  T. Lähihoitaja

 20. Anni kirjoitti:

  Pakko kommentoida, että olen samaa mieltä palkkauksesta. Työ on aliarvostettua. Mutta sen verran otan kantaa, että lto ja hoitaja käyvät eri koulutuksen ja tehtäväkuvat on eri. Ne kannattaa myös lukea.Vasut on meillä ainakin rajattu vain opettajille nykyisin kirjaamisineen. Lto:na työhöni kuuluu ryhmän (sekä jokaisen lapsen)toiminnan suunnittelun ja toteuttamisen lisäksi myös arviointi ja tärkeän tärkeä lapsihavannointi. Hoitajat meillä minunkin ryhmässä on kullanarvoisia konkareita jotka tuovat lisää näkökulmaa omiin havainnointiin mutta opettajana loppuviimein olen vastuussa pedagogiikasta. Opettajana myös hoidan yhteistyön neuvolaan, kuntouttaviin tahoihin, erityisopettajaan, lastensuojeluun ja pidän pedagogisia kahviloita. Luulen, että näitä asioita (ainakaan meidän talossa) ei tee hoitajat, paitsi ne jotka tekevät niitä jostain syystä epäpätevänä. Tottakai työllämme on paljon rajapintoja, mutta tehtäväkuvilla on syystä eroa jo koulutuksenkin vuoksi. Ja se on hyvä asia, arvostan suunnattomasti osaavia hoitajia ja annan siitä suuresti palautetta.

 21. Katri kirjoitti:

  Oon samaa mieltä kuin edellinen kommentoija, että täytyyhän korkeamman koulutuksen jossain näkyä. Ja tietysti etenkin ammattitaidossa.

  Mun täytyy sanoa, että oon ollut todella tyytyväinen meidän lasten päiväkotiin! En tiedä vaikuttaako jotenkin se, että se on ruotsinkielinen… Mutta ryhmät on aika pienet, eli yhdelle hoitajalle taitaa olla 5 lasta. Toki heilläkin on päiviä kun joku on kipeenä, mutta aina tulee tunne, että lapsille jaksetaan antaa aikaa ja pitää sylissä! Mun poika RAKASTAA hänen omaa hoitajaa, siis niin paljon, että häntä ikävöidään myös niinä päivinä kuin hoitoa ei ole. Tuo sama hoitaja on ollut sen koko 1,5v kun poika on ollut siellä hoidossa. Itseasiassa vain yksi hoitaja on vaihtunut, eli siirtyi isompien ryhmään.

  Kaikki kunnia hoitajille. Täysin aliarvostettu ammattiryhmä ja vaatii kyllä omanlaisen luonteensa. Itsestä ei olisi siihen ei koskaan, koska melunsietokykyni on niin surkea ja saan siitä jäätävän päänsäryn.

 22. HI kirjoitti:

  Itse opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi oppisopimuksella eli olen töissä 4krt/viikossa, tykkään työstäni ja haluan tälle alalle. Moni opettaja on puhunut alan vaihtamisesta tai palkasta valittanut, niin myös lähihoitajat. Esikouluryhmässä opettajan rooli korostuu entistä enemmän, ja heillä on paljon enemmän tekemistä ja enemmän vastuussa. 0-5v ryhmissä opettajilla myös iso vastuu, harmi vaan että kokemukseni mukaan kaikki ei osaa arvostaa sitä työtä. Olen samaa mieltä kirjotuksestasi, lastenhoitajat ja opettajat kuuluu saada enemmän palkkaa. Harmi vaan että oppisopimusopiskelijana saa vain 1200e/kk käteen, vaikka tekee suht. Samaa työtä toki ilman samanlaista vastuuta. Hyvä kirjoitus, toivottavasti palkkaasiat otettaisiin oikeasti huomioon!

 23. Elliina kirjoitti:

  Hei,tämä oli hyvä postaus!Yliopistokoulutuksen saaneena ltona ilahduin tästä kovin ja toisaalta tulin vähän surulliseksi siitä,että heti alkoi tämä ikuinen kissanhännänveto eri ammateista ja samoista tehtävistä päiväkodissa.Tottakai jo käytännön sujuminen ja työvuorojen pyörittäminen vaatii sen,että osittain samoja tehtäviä tehdään.Mitä pienemmät lapset,sitä enemmän varhaiskasvatus painottuu perushoitoon.Lastentarhanopettajalla on kuitenkin pedagoginen vastuu ryhmästään ja näinhän sen pitää ollakkin,siihen puoleenhan me olemme koulutuksemme saaneet.Tottakai tämän eron tulisi näkyä selvemmin palkassa,muutenhan meidän kaikkien olisi aivan sama kouluttautua lähihoitajiksi.Tämä taas ei tarkoita sitä,etteivätkö kaikki ammattiryhmät pk:ssa tekisi yhtä tärkeää työtä,koulutus ja teoreettinen ymmärrys lapsen kasvusta vaan on eri.Koska pk-työtä tehdään vahvasti omalla persoonalla,toiset ihmiset tottakai ovat luontevammin lasten kanssa,ammattinimikkeestä tai koulutuspohjasta huolimatta.Tämäkään ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa,että teoreettinen tieto lasten kasvusta ja kehityksestä on ltolla huomattavasti lastenhoitajaa laajempi.Nämä julmetun säästöt ovat vuosien myötä tehneet sen,että työnkuvat ovat sekoittuneet ja lastentarhanopeilta on viety paljon mahdollisuuksia laadukkaan pedagogisen toiminnan toteuttamiselta.Säästöistä,jättisuurista ryhmistä,metelistä,levottomuudestayms.kärsimme kaikki pk:ssa työskentelevät ihan yhtä paljon,koulutukseen katsomatta ja sille asialle pitäisi nopeasti tehdä jotain,palkankorotuksen lisäksi tottakai.

 24. Lovisa kirjoitti:

  Mielestäni koko ala on alipalkattu. Jos lto:n palkkoja nostettaisiin, pitäisi myös lähihoitajien palkkoja nostaa. Lyhyesti virsi kaunis sen enempää perustelematta.

 25. Katariina kirjoitti:

  Kiitos tästä tekstistä, olipas kivaa kun kerrankin meidän opettajienkin puolia pidetään! 🙂
  Työ käy kyllä koko ajan vaan rankemmaksi, tällä hetkellä ryhmässä kirjoilla 23 lasta ja kolme kasvattajaa. Meillä ei ole mahdollisuutta edes sanoa hoitopäivien vaihtajille, että ei voi enää vaihtaa, koska hoitomaksut ovat tuntiperusteisia ja hyvässä lykyssä jonain päivinä hoidossa on se reilu 20 alle 5-vuotiasta lasta. Eipä riitä kaikille enää edes sänkypaikat, että kyllä ne lapsetkin siitä kärsivät kun ryhmät kasvavat ja aikuiset vähenevät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.