Hae
Prime Life by Umppu

Tuleeko minusta taapero imettäjä?

15820976_10154422238994118_286375832_o

 

Katsoin toissapäivänä ohjelmaa mikä koski imetystä. Siinä oli jos jonkinmoista perhettä ja tarinaa liittyen imetykseen. Näin kolmannen lapsen kohdalla imetys on mulle ihan erilainen juttu, kun aiemissa raskauksissa ja olen opiskellut asiaa ja keskittynyt siihen ihan eri tavalla, kun aiemmin. Kuvittelin tietäväni siitä paljon, vaikken todellisuudessa tietänyt juuri mitään. Mutta tähän ohjelmaan..

Varmaan jokainen tiedostaa, etää äidimaito on lapselle paras ravinnonlähde  ja siitä ei pääse mihinkään. Kaksi ensimäistä lastani on saanut rintamaidon lisäksi korviketta jotenka en lähde arvostelemaan ketään kuka sitä käyttää. Jokaisella tilanne kotona on mikä on ja kukaan muu ei sitä asiaa paremmin tiedä, kun se äiti. Toki omaan korvaan aina hieman kalskahtaa kommentit: en halua imettää ettei rintani mene pilalle tai vastaavat millä ei ole minkäänlaista tekemistä lapsen hyvinvoinin kannalta, vaan se on omasta mielestäni silkkaa itsekkyyttä. Jos rehellisiä ollaan niin harvalla iäkkäämmällä naisella on samanlaiset rinnat kun parikymmpisenä 😉 imetti tai ei.

Tässä oli esimerkiksi yksi perhe, missä äidin oli palattava töihin ja hän mietti mitenkä ruokkisi lastaan. He miehensä kanssa päätyivät sijaisimettäjään. Heille tuli ns. tissi kotiin kuka imetti lasta sen ajan kun äiti oli töissä. Itse ajattelen, että se on ainoastaan mun tissi mikä menee lapseni suuhun, mutta taas toisaalta voisin hyvinkin imettää jotain toista vauvaa, jos esimerkiksi vauva ei voisi syödä kun rintamaitoa vaikka pahojen allergioiden vuoksi.

Sitten oli äiti kenellä oli muistaakseni 5 ja 4 vuotiaat lapset ja äiti imetti molempia edelleen. Samaan aikaan eri tisseistä. Kaikki tyylillään ei siinä mitään, mutta kyllä se näytti jo omasta mielestäni hieman huvittavalta, kun lapset oli jo niin isoja eikä edes mahtunut kunnolla tissille. Äiti sanoi kokoajan, että nyt kunnolla ja tissillä ei leikitä. Mietin aina taaperoimetyksen kohdalla, että kuinka siitä pääsee ”eroon” ja onko se niin, että lapsi haluaa sitä itse vai äiti. Mielelläni kuuntelen tästä kommentteja.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Paras silti tässä ohjelmassa oli mies kuka oli mustasukkainen siitä, että vauva imi äidin tissiä!!! WTF? Hänen mielestään hänen vaimon rinnat olivat hänen omaisuuttaan ja kukaan muu ei saanut niihin koskea ja hän oli joutunut käymään henkistä taistoa sen suhteen, että nyt joutuu jakamaan rinnat jonkun muun kanssa.. Tää oli asia mikä meni multa todella yli hilseen. En tiedä oliko mies sitten itse ”the lutkuttaja” vai mikä asiassa kiikasti mutta ihan tätä juttua en allekirjoita. Jos esimerkiksi Juuso kommentoisi mulle jotain vastaavaa vaihtaisin varmaan lukot oveen tai ostaisin menolipun Kiinaan.

Mää oon ite niin onnellinen, että mun imetys sujuu. Kolmas kerta toden sanoo kerrankin. Tiedän kyllä omasta kokemuksesta että se ei aina suju ja se ei ole niin helppoa ja yksinkertaista kun annetaan olettaa. Mulla oli jo Vivianin kohdalla haaveena imettää kauemmin, mutta se tyssäsi 3kk ikään ja nyt jos kaikki sujuu mutkitta niin aion jatkaa ehdottomasti pidempään jos vauva on samaa mieltä eikä tule sen kummempia mutkia matkaan.

Taapero imettäjää musta ei silti koskaan tule. Itse olen ajatellut ajatellut asian niin, että kun lapsi kävelee tai osaa vaikka sanoa tissi niin se on siinä. Mulle jo 6kk olisi aivan upea onnistuminen ja ehkä mahdollisesti siitä vielä pidempään. Tiedän jo, että Elokuussa äitiysloma loppuu ja sen pidemmälle en sitä ainakaan aio/pysty jatkaa. Imetyksestä on kuitenkin tullut tietyllä tapaa aivan ainutlaatuinen hetki vauvan kanssa ja samalla käyn sisälläni erotyötä, että tämä on se viimeinen vauvani. Vauva kasvaa jo hirveetä vauhtia ja koitan imeä kaiken vauva-ajan itseeni kun tuntuu, että edellisestä en muista mitään.

Nautin suunnattomasti siitä, kun vauva nukahtaa vatsalleen rintakehäni päälle ja saadaan olla vaan ihan kahdestaan. Se on tässä perheessä harvinaista herkkua ja toteutuu usein vasta muiden mentyä nukkumaan. Ne pienet kädet joita voisin nuuhkia ja posket joita voisin pussailla maailman loppuun asti. Kuinka sitä onkaan saanut aikaan jotain niin uskomatonta ja kolmin kappalein?

15776222_10154422239049118_2033298621_o

 

Ja voin vielä hehkuttaa, että toissa yönä menin nukkumaan vasta 1 aikaan ja syötin  vauvan ennen sitä. Heräsin vain kerran yöllä imettämään ja sitten olikin jo aamu <3 Ihan loistavaa jos se rytmi hieman alkaisikin kääntymään toiseen suuntaan. Pulloa en vaan yksinkertaisesti halua ottaa käyttöön, koska nyt en näe sitä vaihtoehtona. En halua ottaa mittään ”riskejä” että imetys mikä sujuu nyt kuin tanssi menisikin sen takia käteen, koska uskon, että Vivianin kohdalla yksi syy oli juurikin sen, että annoin niin omaa kuin korviketta pullosta ja lopuksi se ei enää huolinut rintaa ollenkaan. Meillä Vivian on nyt oppinut juomaan itse mukista ja olemme vihdoin saanut hänen pullot pois niin en millään jaksaisi aloittaa samaa rumbaa heti alusta.

-Umppu

 

 

14 kommenttia

 1. Joonuu kirjoitti:

  joulun aikaan löysin sun blogin ja kahlasinkin sitä läpi aika paljon. Heti jäin koukkuun. Vitsi miten toi teksti kuulostaa ihan siltä kun oisin ite kirjottanut. Esikoisen kohdalla mullakin tyssäsi 3kk kohdalla, koska olin antanu myös pulloa ja ei mulla ollut hajua mistään rintaraivareista ja hulinakausista joten luulin vaan että mun maito ei riitä.
  Nyt meillä kuopus 3kk ikäinen ja pulloja ei oo käyttöön otettu, kerran kokeillut ja ei edes oikein huolinut. Me ollaan ajateltu et tää ois viimenen vauva niin ehkä sekin ajatus saa mut ainakin nauttimaan näistä imetyshetkistä. ? hyvää tulevaa vuotta ja mukavia imetyshetkiä!!

 2. Cretchen kirjoitti:

  Mieheni sukulainen on sairaalassa töissä ja alunperin sairaanhoitaja. Hänelle sanottiin sairaanhoitajakoulutuksessa, että jos yli 1-vuotiasta imettää niin se palvelee enemmän äitiä kuin lasta. Itse olen samaa mieltä, vaikka ei minulla taaperoimettäjiä vastaan mitään ole. Kukin tavallaan!

  • sg kirjoitti:

   Äh, harvoin älähdän mutta nyt on kyllä pakko. Olisi kiva tietää missä hoitsukoulussa ja millä vuosikymmenellä noin opetetaan?
   Ihan tutkittu fakta on että yli 1-vuotias saa maidosta todella paljon terveyshyötyjä. Maito ei muutu ravintoköyhemmäksi missään vaiheessa, se on aina ensiluokkaista ja täysin ainutlaatuista ravintoa ihmislapselle. Mikään muu ruoka-aine ei pääse lähellekään äidinmaidon ravintopitoisuuksia ja terveyshyötyjä, mm. koska siinä on mukana eläviä soluja ja entsyymejä.
   Myös WHO suosittaa imetystä 2-vuotiaaksi tai yli.
   En halua vouhottaa eikä kaikkien tarvitse imettää taaperoa (tai ollenkaan) mutta suututtaa suoraan sanottuna tuollaiset väitteet ammattilaistaholta joissa ei vain ole mitään totuuspohjaa.

  • Jjj kirjoitti:

   Maidon koostumus alkaa muuttumaan ja terveyshyödyt vähenemään kun imetys ei ole enää ”täysipäiväistä”. Eli kun lapsi alkaa syömään imetyskertojen tilalla muuta ravintoa, rintamaidon määrä alkaa vähenemään ja ravintokoostumukseltaan muuttumaan. Jos jatkat pelkkää imettämistä vaikka siihen asti kun lapsi täyttää 2v, maito pysyy ravintorikkaana. Siis kunhan lapsen maitokertoja ei korvata muulla ravinnolla.

  • Sg kirjoitti:

   Jjj – Faktat kuntoon, ei tuo pidä paikkaansa. Jos siis tarkoitat että maito muuttuisi vähemmän ravinteikkaaksi kun imetyskerrat vähenee. Maidon koostumus muuttuu kyllä koko ajan, imetettävän tarpeiden mukaan ja imettävä äiti tuottaa aina juuri omalle lapselleen ensiluokkaista ravintoa. Esimerkiksi jos lapsi on tulossa kipeäksi, maito sisältää enemmän valkosoluja jne.
   Silloin kun imetys vähenee, maito ”tiivistyy” eli pienemmässä määrässä maitoa on enemmän ravintoaineita, eli se on vain ravintotiheämpää. Luonto on suunnitellut asian erittäin fiksusti. Siksi onkin järkevää imettää, vaikka vähänkin, sen minkä määrässä mahdollisesti ”häviää” voittaa laadussa.

  • Heha kirjoitti:

   Tutkitusti äidinmaidon hyödyt vähenevät heti 6kk jälkeen, vaikka kuinka joku taaperoimettäjä yrittäisi asiaa selitellä toisinpäin. Merkittävimmät terveyshyödyt vauva saa siis ensimmäisten 6kk aikana. Muutenkaan äidinmaidosta ei saa enää 6kk jälkeen riittävästi rautaa ja valkuaisaineita, joita taas lapsi tarvitsee todella paljon kasvaakseen ja kehittyäkseen, että kyllä se muu ravinto alkaa olla jo siinä iässä tärkeämpää.

   Toiseksi WHO suosittaa imetystä jatkettavan 2 ikävuoteen maissa, joissa ei ole muuta laadukasta ravintoa lapsille, eli kehitysmaissa. Suomessa kukaan sen ikäinen lapsi ei enää tarvitse äidinmaitoa yhtään mihinkään.

  • sg kirjoitti:

   Mä nyt vaivaudun vielä kerran vastaamaan.

   Tottakai kasvava lapsi alkaa tarvita pikkuhiljaa muutakin ravintoa, 6kk eteenpäin, mutta kyllä ihan täällä Suomessakin maidon tulee olla imeväisen PÄÄravinto 1vuotiaaksi asti. Se lukee virallisissa suosituksissa. On ihan selvää että jos maidon tulee olla pääravinnonlähde 1-vuotiaaksi, niin ei se ravintoarvo yhtäkkiä ole nolla siitä eteenpäin kun lapsi sen 1v täyttää. On toki jokaisen oma asia haluaako siinä kohtaa lopettaa imettämisen seinään, (vai missä kohtaa sen lopettelee), monihan siirtyy sitten lehmänmaitoon.

   Omasta mielestäni siinä on paljonkin pielessä että taaperon imettämistä joutuu selittelemään ja puolustelemaan, ja jengi heittelee näitä ”ei yhtään mitään hyötyä” mutuilukommenttejaan, kun joku haluaa tarjota lapselleen oman lajin maitoa mieluummin kuin jonkun 500kg painavan märehtijän. Mutta tätä tämä meillä on.

   Äidinmaito on lajispesifistä, ainutlaatuista, ihmislapselle suunniteltua ravintoa mutta tämän enempää en nyt jaksa aiheesta vääntää. Faktat äidinmaidon koostumuksesta ovat jokaisen ulottuvilla internetin ihmemaassa joten melko turhaa vääntää asiasta.
   Aihetta myös tutkitaan jatkuvasti ja esimerkiksi äidinmaidon merkityksestä suoliston kehittymisessä ja taas suoliston terveyden yhteydestä monien sairauksien suhteen ollaan vasta viime vuosina alettu saamaan enemmän tietoa.
   Antropologit eli ihmislajien tutkijat ovat myös monesti eri lajeja ja imetystä tutkiessaan tulleet päätelmään että ihmislapsen alkuperäinen biologinen tarve saada äidinmaitoa on paljon pidempi kuin mitä me esim Suomessa tällä hetkellä yleisesti pidämme tavallisena.

   Mutta se taas tästä keskustelusta mun osalta. 😀
   Edelleen olen sitä mieltä että jokaisen imetys on 100% oma henk kohti asia, mutta kyllästyttää jonkin verran nämä kliseiset ajattelutavat taaperoimetyksestä.

   • primebody kirjoitti:

    Mutta samalla kun puolustat taaperoimetystä haukut niitä ketkä ei sitä tee ja kommentoit että he antavat lapselleem 500kg painavan märehtijän maitoa.. Eikö se niin ole, että kukin tavallaan? Mulle on ihan sama kuka imettää ja kuinka kauan, mutta itse en edes voisi olla taapero imettäjä koska käyn töissä. Se sopii varmasti niille, ketkä on kotona lapsen kanssa ja ei ehkä ole sen kummempia työ velvotteita tai vaikka muita lapsia ja on kotona yms, mutta esim omalla kohdallani se ei oo mun juttu..

  • sg kirjoitti:

   Missä kohtaa mä oon ketään haukkunut? :/ Koko ajan sanonut että kaikki tekee niin kuin haluaa ja mä olen nähnyt ja kuullut niin paljon erilaisia tarinoita että en kyllä todellakaan hauku tai ihmettele tai kyseenalaista yhtään ketään. Kaikilla meillä on oma arkemme ja henk koht kokemuksemme.

   Oon puolustanut taaperoimetyksessä sitä että se olisi vain äidin lähtökohdista eikä lainkaan lapselle hyödyksi. Lehmänmaito on kuulunut ruokavalioon pitkään täällä meillä siinä missä muukin, vertasin siihen vain sen vuoksi että on se vaan hassua joutua sitten selittelemään sitä että antaa lapselle ihmisen maitoa. Mitään haukkumista tuossa ei mun mielestä ollut eikä todellakaan kuulu mun tyyliin mutta no tää on vaikeeta kun kaikki lukee niin omien lasiensa läpi näitä juttuja.

  • Sg kirjoitti:

   Niin no, halusin vaan korostaa sitä miten hullua se mun mielestä on että lehmän maito lapselle on ok ja useimpien mielestä tarpeellista, mutta sitten se ihmisenmaito on tässäkin muutamien kommenttien mukaan täysin turhaa ja tarpeetonta.

   Mähän vastasin tässä näihin pariin kommenttiin, en blogitekstiin, siinä ei ollut mitään ”vastaanväittämistä” koska sehän on sun kokemuksista. Oon myös ajatellut että kommentointi yleensä on tervetullutta blogeissa, ja jos otsikossa jo mainitsee esim nyt taaperoimetyksen niin ajattelin että tähän on ok vaikka syventyä enemmänkin. Lisäksi mainitsit että mielelläsi kuulet kommentteja (taaperon vieroittumisesta). Oon kyllä ainakin yrittänyt asiallisesti aina kirjoittaa, toki en tiedä sitten olenko onnistunut.
   Tiedostan että mun tapa ladella hyötyjä ja faktoja voi olla jonkun mielestä ärsyttävää, vouhkaamista tms mutta se on mun tapani muutenkin monessa muussakin asiassa. Tykkään lukea tutkimuksia ja opetella asioita ja nippelitieto jää mulle päähän, en voi sille mitään. En tiedä viittasitko tähän kun sanoit toisessa postauksessa että et ymmärrä miksi joku tulee toisen blogiin ”vouhkaamaan” tms. No viittasit tai et niin mun tarkoitus ei ollut kuitenkaan ärsyttää tai päteä, intouduin kommentoimaan vasta luettuani näitä kommentteja missä annetaan ymmärtää että ihan terveydenhuollon tasolta sanotaan että taaperoimetys on jotain äitilähtöistä friikkishowta. Mulle tuli paha mieli taaperoimettäjien puolesta. Harvemmin siitä kukaan pitää meteliä, (paitsi laktivismimielessä kun ihan kaikkea imetystä ylipäätään halutaan normalisoida). Jos joku imettää taaperoa ja on sitä mieltä että se on hänen mielestään hyvä juttu, niin se ei ole yhtäkuin että muut tekisivät hänen mielestään väärin kun eivät imetä. Varmaan sama juttu toisinpäin, toivottavasti?
   Tai että joku tekisi sitä vain voidakseen olla ”superäiti”. (Ei sellaisia superäitejä oo olemassakaan niin ihan yleisesti mun mielestä kaikki äidit vois lakata puhumasta niistä 😛 Lisää vain tätä vertailua yms.) Kyse on vaan valinnoista ja niitähän me ihmiset tehdään jatkuvasti erilaisia. Olisi tärkeää että muiden erilaisia valintoja ei tuomittaisi mutta ei myöskään syyllistyttäisi niistä, puoleen tai toiseen.

   Oon pahoillani jos mun kommentit on aiheuttaneet vitutusta tms, jos näin on niin ei mun ole mikään pakko lukea tai kommentoida.
   Ja siitä vieroittumisesta tai vieroittamisesta, en olisi itsestänikään ikimaailmassa uskonut että imettäisin taaperoa, mutta ajauduin siihen ja omalla kohdalla syyt jatkaa (lapsen halu ja hyödyt) olivat suuremmat kuin oma haluni lopettaa. Oon kyllä halunnut lopettaa, mutta btw edelleen jatkamme harvakseltaan, ei edes joka päivä. Meillä esim lapsi vuorotyön vuoksi on myös yöhoidossa pitkiä vuoroja, jolloin imetys on ollut taaperolle tosi tärkeää erossaolojen jälkeen. Sen vuoksi minun valintani nyt on ollut tällainen, olemme vähentäneet hiljalleen 1-vuotiaasta asti ensin minun taholtani ja nykyisin lapsikaan ei edes joka päivä muista asiaa. Tässäkin lienee tapoja yhtä monta kuin on perheitä. (Tähän väliin vielä yksi nippelitieto, että jos lasta ei vieroita lainkaan niin ajan myötä hän kyllä itse vieroittuu, halusi tai ei. Imuote katoaa eikä rinnasta saa enää maitoa.)

   Kaikkea hyvää Umppu sun perheelle ja imetykselle, olkoon se just sellainen kuin toivot!

 3. Inna kirjoitti:

  Tuo on jännä kysymys tuo taaperoimetyksen suunnittelu. Kun harva sitä kai etukäteen varsinaisesti suunnittelee. Eihän se lapsi ensin tänään ole vauva ja heti seuraavana aamuna taapero joka on liian iso imetettäväksi 🙂 Itse olen kolmesti päätynyt taaperoimettämään, ihan vaan päivä kerrallaan jatkamalla. Olen muuten taaperoimettänyt myös töissä ollessani, eihän se mikään este ole! Eivät nuo ole isompana enää rintaa syöneet kuin harvakseltaan, sitten illalla kotona vasta tai nukkumaanmennessä. Muutenkin maidontulo siinä vaiheessa (parivuotiaan lapsen kanssa) tasoittuu niin että päivän-parinkin imetystauon voi pitää. Ei se sido ollenkaan niin kuin pienen imettäminen. Lopettaminenkin on jokaisen kanssa tapahtunut itsekseen, sen kummemmin vierottamatta. Ne vähät kerrat ovat vaan entisestään harventuneet ja joku kerta on sitten vain ollut se viimeinen.

 4. Heini kirjoitti:

  Meillä just pari viikkoa sitten lopetettiin imetys 1v 2kk tissitakiaisen kanssa äidin tahdosta kerrasta poikki meiningillä… neiti oli tissillä jatkuvasti yöllä ja päivällä, niin tuntui että tuollainen kertaheitolla oli paras ratkaisu. Vähentämistä koitettiin mutta se aina palautui siihen jatkuvaan tissin vaatimiseen kuitenkin.
  Muutamien päivien raivoamisten jälkeen tyttö unohti tissin ja on aivan ihanaa kun tulee nykyään halailemaan hellyyttä halutessaan eikä vaadi tissiä.. Tai kun tulen kotiin niin halii, eikä ole heti tississä kiinni. Lisäksi mun niskat kärsi imetysasennoista varsinkin öisin. Ihanaa olla muutakin kuin tissi vaikka tykkäsin kyllä imettää.
  Meillä vahingossa kävi muuten niin, että tyttö unohti miten pullosta juodaan kun tuli alussa kuukauden tauko pullosta, imetys sujui eikä itse tarvinnut mennä mihkään. Muutaman kuukauden jälkeen olisi kuitenkin ollut kiva olla omiakin pikku menoja ilman huolta vauvan nälästä. Ei oppinut enää pullolle, ja varmasti lähes kaikki markkinoiden pullot ja tutit tuli kokeiltua.

 5. Julia kirjoitti:

  Itsekin tuossa kohtaa olin vielä sitä mieltä että ikinä en taaperoimettäjäksi rupea.. Imetys meillä oli lähes ensimmäisen puoli vuotta vaikeaa.. Liian pienet nännit > rintakumia pakko käyttää kun vauva ei ilman ota kiinni, liian runsas maidontuotanto > antibioottia vaativa rintatulehdus kolmesti, alkavia tulehduksia vielä useammin.. Noh puolen vuoden jälkeen alkoi helpottaa ja lapsesta näkee jo miten onnellinen se on päästessään rinnalle, nyt 10kk ikäinen ja pakko se on myöntää että kyllä musta vaan se taaperoimettäjä tulee koska en mä pysty viemään tolta pieneltä sitä onnea parin kuukauden päästä jollei hän siitä itse oo valmis luopumaan ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.