Hae
Prime Life by Umppu

Imetyksen viha ja rakkaus suhde

 

 

Kerron omin sanoin imetyksestä ja itse kokemastani viha rakkaus suhteesta siihen. Olen aina pitänyt sitä todella tärkeänä asiana ja olen jokaista lastani halunnut imettää. Kaikista parasta ravintoa lapselle on äidin rintamaito, mukä on ihan tutkittu asia. En tuomitse millään tapaa äitejä, jotka antavat lapselleen korviketta, koska itsekkin olen sitä käyttänyt kahdella lapsella. Mulle imetys on ollut aina haastavaa. Jotkut sanoo, että eihän siinä ole mitään, mutta toiset kokee sen hyvinkin haasteellisena. Se on ainakin itselleni todella herkkä aihe ja jos joku lähtee mua siinä asiassa arvostelemaan mun pinna kiehahtaa heti. Syy siihen on se, että kukaa ei koskaan tiedä sitä todellista tilannetta sielä kotona ja ainakaan syyllistävät kommentit ei auta ketään äitiä. Se on aina  helppo sanoa mitä kannattaa tehdä.

15328342_10154343159459118_1876001761_n

Tissit on kun joululimput. Elämäni toinen ja viimeinen imetyskuva. Ensimäinen oli omistettu Teri Niitille :).

Oon tehnyt paljon virheitä TIETÄMÄTTÄNI imetyksestä tarpeeksi ja esimerkiksi yksi asia mihinkä omasta mielestäni pitäisi ehdottomasti puuttua on imetystuki. En ole kertaakaan kolmen lapsen aikana saanut minkäänlaista neuvoa imetykseen neuvolasta.  Koskaan ei olla käyty mitenkä vauvan pitäisi olla rinnalla. Kuinka sitä pidellään tai ylipäänsä mitään siihen liittyvää. Sitä pidetään jotenkin todella itsestään selvyytenä, mikä ei ainakaan mulle ole ollut sitä koskaan. On häpeä pyytää apua ja sekään ei saisi olla niin.

Olen nyt lukenut paljon imetykseen liittyvistä asioista ja sairaala hotellissa ollessani päätin, että haen alkuun aina apua, kun alan imettämään, että saan sen heti oonistumaan. Ei se mennyt kun junan vessa ja vauva huusi useita kertoja  tissi suussa 30min. Pahinta on alkaa hermoilemaan, mitä yleensä kaikki tekee.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Haluan kertoa muutamia juttuja, mitä olen itse oppinut kantapään kautta ja mitä hyviä juttuja oon oppinut ja hyviä helppejä.

En tiennyt kuinka tärkeää lapselle on iho kontakti ja kuinka se myös vaikuttaa maidon tuotantoon. Vaikka vauva ei ole montaa päivää vanha olen joka päivä pitänyt sitä pelkällä vaipalla itse ilman liivejä paidan alla  tai kantoliinassa useita tunteja. Tätä en ole tehnyt koskaan aiemmin, enkä ole siitä ollut tietoinen. Noinkin yksinkertainen asia, mutta mulle ihan uus juttu. En ollut sitä KOSKAAN kuullut..

Mulle on myös aina ollut hieman epäselvä käsite lapsentahtinen imetys ja mitä sillä ollaan tarkoitettu. Muutenkin sanat tiheän imun kausi ym on jotenkin ollut jopa ”yököttävää” super mutsi sanastoa. Nyt ymmärrän nekin ja olen noudattanut täysin lapsen tahtista imetystä ;). En kuitenkaa käytä noita termejä … Usein vauvalla on nälkä kun se alkaa aukoon suuta ja vie käsiä suuhun. Myös mitä tiheämmin imetät ja mitä aktiivisempi olet, sen paremmin sitä maitoa tulee. Mulla on kaksi edellistä lasta nukkunut 3 ensimäistä kuukautta yöt kokonaan ja multa on jäänyt yö imetys väliin. Se on varmasti vaikuttanut negatiivisesti maidon tuloon, mutta silloin ajattelin, että minäpä nyt nautin kunnon yöunista… Nyt koen sen jopa hieman itsekkäänä ajatteluna.

Tässä muutamia kuvia potilas hotellista, missä oli ihana rauhassa opetella taas imetystä. Oma vessa jakaikkee <3. Potilas Hotelli on itseasiassa edullisempi, kuin sairaala paikka.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Alkuun nännit on kun tulessa. Imetys tuntuu siltä kun joku verhonipsuilla painelis nännejä ja se sattuu.  Itsellä ne on ainakin ihan veriruvilla. Siihen paras apukeino on nännirasva. Se on myös maailman paras huulirasva. Sillä saa hetkessä verta tihkuvat nännit taas ehjiksi. Myöskin imetyksen jälkeen voi puristaa hieman maitoa rinnan päähän mikä hieman suojaa myös. Usein kipu helpottaa viikossa parissa.

i16094824w800h465

 

Mulla ainakin rintoihin usein pakkaantuu maito ja niihin tulee sellaisia kovia paakkuja alku imetyksessä. Paras keino minkä olen itse niihin keksinyt on kuumassa suihkussa aika voimakaskin hieronta nännin suuntaan. Alkuun kun vauva syö määrällisesti aika vähän niin pumppaan maitoa pakkaseen. Mulla on ollut ennen käsikäyttöinen rintapumppu, mutta sain eilen sähköisen ja se on ehdottomasti sata kertaa parempi. Se myöskin säästää sun voimia, kun voit vaikka istua rennosti sohvalla ja vain pitää pumppua rinnalla. Ainakin omasta mielestäni saan sillä paremmin rinnat tyhjäksi ja se jäljittelee aivan erilailla vauvan imuotetta, kun käsipeli.

Oon aina kuvitellut, että mun maito ei riitä ja lapsi ei saa sitä tarpeeksi. Toki mulle on sanottu neuvolassa, että lapsesi on alipainoinen ja ehkä otin sen vähän itteeni ja aloin silloin samantien antamaan lisämaitoa…. mikä oli virhe.. Vauva tottuu tuttipulloon, mistä tulee maitoa nopeammin ja enemmän kerralla ja sitten se ei välttämättä halua enää rintaa..

Kun vauva imee rintaa, muodostuu aina uutta maitoa tilalle. Maidon eritys ei lopu yhtäkkiä, mutta herumisrefleksi voi häiriintyä. Olen todennut, että se mitä rintapumppu näyttää ei kerro todellakaan sitä todellisuutta.. Ei ole väliä onko isot vai pienet tissit, koska kaikilla voi imettää. Kysynnän ja tarjonnan laki määrää maidon tuotannon eli mitä useammin imetät, sitä enemmän maitoa tulee. Tämä onkin se missä olen mokannut molemmilla kerroilla. Nyt jos vauva nukkuu saatan nostaa se vaan rinnalle ja alkaa imemään. Jos imu ei kestä kauaa tyhjään rinnat pumpulla tyhjäksi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Mun päähän on vihdoin mennyt se, että mun maito riittää mun vauvalle. Mitä tiheämmin ja pitempään imetän sitä enemmän multa tulee maitoa. olen laittanut nyt tutin vain pari kertaa suuhun, mutta en ole antanut tuttia muuten ja imetys on heti lähtenyt paljon paremmin käyntiin. Käytin pari kertaa rintakumia, mutta nyt en tarvi sitäkään enää. Mun toinen nänni on sellainen ”sisääpäin kääntynyt” ja alkuun siitä ei saanut kunnolla otetta. Olen syöttännyt nyt molemmista rinnoista joka kerta ja jos on ollut imua niin molemmista useamman kerran. Olen juonut tosi paljon ja ja tuntuu muutenkin että on kokoajan jano. Olen myös koittanut levätä, vaikka olen ollut uskomattoman energinen. Mua ei väsytä vaikka saatan yöllä olla hereillä tunteja.

Mää oon aina ollut se äiti kuka tunkee tutin vauvalle suuhun heti synnytyksen jälkeen, mutta en enää. Haluan että lapseni saa tuttia, mutta aloitan vasta maksimissaan viikon päästä. Panostan nyt tähän imetykseen 100%. Musta on ihanaa kun mulla ei oo nyt mitään aikatauluja ja saan olla ihan rauhassa vauvan kanssa.

Pidän rintoja kokoajan lämpimässä, mikä on myös hyväksi maidon tuotannolle ja olen aina iltaisin juonut kupin imetysteetä. Sain siaraalasta mukaani kuumapussin, millä olen myös ”hautonut” rintojani yöllä. Rintoja alkuun hieman kivistää ja ne on isommat kun mun pää, mutta pikkuhiljaa sekin tasaantuu. En halua rintatulehdusta, minkä olen jo kertaaleen kokenut. Itse olen aina kuvitellut se tulevan siitä kun rinnat saa kylmää, mutta joku sanoi että se on jokin bakteeri tulehdus… Sitä en tiedä kumpi on totta, mutta riskiä en ota, että tuola tissi paljaana hilluisin. Eikä näitä joululimppuja edes voi esitellä menee liian härskiks :).

Imetys on niin herkkä aihe, että jokaisella on siihen jotain sanottavaa. Mun on pakko sanoo, että mua joskus jopa loukka pelkkä kysymys imetätkö sää.. En tiedä miksi ja saatan itsekkin kysyä samaa asiaa joltain äidiltä. Me kaikki ajattelemme eri tavalla. Toisille on yhden tekevää saako lapsi maidon pullosta vai rinnasta. Toiset imettä lastaan 4-vuotiaaksi. Kaikki tekee tyylillään ja antaa tehdä. Se ei ole sulta pois mikä on kenkin äidin valinta. Itse haluan imettää nyt niin pitkään kun siltä tuntuu, mutta jos siihen tulee joku stressaava tekiä tielle niin mietin asian uudelta kantilta. Nyt vaan haistelen näitä kesäkeitolta tuoksuvia vaatteitani :).

Haluan sanoa, että älkää lannistuko ja pyytäkää apua. Pyytäkää apua sellaiselta henkilöltä kenenkä sanoja et koe tuomitsevana tai loukkaavana. Usein tälläsisissä imetystuki ryhmissä saatetaan naulita seinälle, jos otat esiin sanan tutteli. Hae silloin apua jotain muuta kautta. Koskaan ei tarvi olla liian ehdoton ja ratkaisut kannattaa tehdä niin, että ne tuntuu susta itsestä hyviltä ja oikeilta. Ei tää homma täällä vielä suju kun  strömsöössä, mutta joka päivä eteenpäin

-Umppu

21 kommenttia

 1. Anniina kirjoitti:

  Heippa! En koskaan kommentoi mitään vaikka jokaisen kirjoituksesi luenkin mutta nyt on pakko. Itsellä 1 kk ikäinen poika ja olen niin samaa mieltä kaikesta mitä kirjoitit. Nyt vasta toisen lapsen kohdalla ymmärrän nämä asiat ja nimenomaan myös kaiken olen oppinut ja oivaltanut kantapään kautta ja itse apua pyytämällä. Ihanaa että joku muu ajattelee samalla tavalla kuin minä ? tsemppiä sinne kolmen lapsen kanssa ja mukavaa joulunodotusta ?

 2. Liinu kirjoitti:

  Ihana kun olet vihdoin saanut kaipaamaasi apua ja tietoa. Mä liityin vauvan saatuani imetyksen tuki facebook ryhmään ja sieltä keskusteluja seuraamalla olen saanut niin valtavasti enemmän tietoa kuin mistään neuvolasta 😉 suosittelen sitä kaikille kiinnostuneille. Ja tosiaan olen samaa mieltä, että itselleni on aivan sama imettääkö joku vai ei, äiti on silti paras omalle lapselleen! Imetys ei tee kenestäkään parempaa äitiä. Se on vaan omasta mielestäni ollut asia johon panostin ja haikeana siitä pikkuhiljaa luovun,lapsentahtisesti toki 🙂

  TSemppiä teille ja ihania hetkiä toivotan!

 3. vera kirjoitti:

  Eikös sullakin ole implantit rinnoissa?itse huomasin että maitoa erittyi huomattavasti vähemmän,kaksi lasta imetin ilman implantteja ja kaksi implanteilla.ja maidonnousu oli tuskasempi implanteilla.

 4. Maarit kirjoitti:

  Upea asenne ja nimenomaan tiedolla pääset varmasti hyvin imetykseen kiinni ja tahdonvoimalla läpi vaikeat hetket.
  Tämä postaus oli aikas päinvastainen (jos oikein muistan) vivianin aikaisiin imetysaiheisiin postauksiin. Niistä huokui ehkä liialliset oletukset ja oikeanlaisen tuen puute.
  Tästä uudesta postauksesta saa varmasti moni uusi äiti (miksei vanhempikin) uutta tietoa ja tsemppiä (ja vielä oikeanlaista tietoa!!!) Olet varmasti ollut osaavissa käsissä ja saanut tietoa oikeista lähteistä.
  Itse muistan kanssa olelleeni tytön kanssa hukassa kun sai rintaraivareita eikä kukaan selittänyt mistä johtu tai mikä kyseessä. Onneksi avasin suuni ja yksi imetystietoinen ystävä osasi heti kertoa mikä kyseessä ja neuvoi ensin rauhoittumaan itse ja laittamaan lapsi vaikka isän syliin hetkeksi ja sitten kokeilemaan hetken päästä tisseistä vuoron perään.Lopulta raivarit olivat muisto vaan 🙂
  Vaikeeta oli 2kk ja sitten alkoi helpottamaan. Koita olla ylpeä jokaisesta onnistuneesta imetyksestä, äläkä laske epäonnistuneita. Näin mä ainakin jaksoin eteenpäin ja sanotaanko että kun soseet alko, niin imetys oli niin helppoa ja nopeaa!
  Yöt myös oli helppo ottaa rinnalle ja se tuntui luonnolliselta.
  Paljon on imetys kiinni tiedosta, asenteesta ja halusta.
  Paljon tsemppiä ja jaksamisia!
  Itse arvostan tod paljon äitejä jotka pystyvät imettämään, vaikka useampia lapsia. Ehkä se on silloin kiinni niistä elämän prioriteeteista.

  Palatakseni vielä.. juuri imetyksen takia en voinut esim hyvillä mielin mennä salille tms,koska vauva ei suostunut pulloon, mutta ajattelin että nyt on minun aikani luopua jostain, koska saan paljon parempaa tilalle (vaikka välillä hermot menikin 😉

  Summa summarum, tehkööt jokainen kuten haluaa kunhan eivät päätöksiään kadu hetkellisten halujen takia.

  • primebody kirjoitti:

   Joo on tässä omat oikkunsa, mutta tosiaan liian helposti moni lopettaa koska kokee tilanteen liian haasteelliseksi ja ei saa apua. Kun sitä pidetään niin luonnollisena asiana niin moni vaan olettaa tietävänsä kuten esim itse oletin..

 5. Riikka kirjoitti:

  Ihan mahtava kirjoitus! Jokaisen pitäs lukea tuo 🙂 huippua tsemppausta imetykseen! Imetyksen tuki ry:llä on paljon myös paikallisoa tukiryhmiä,mistä saa apua, jos/kun(!) Neuvolasta ei oikein neuvoja heru. Mulla esikoinem nyt 1v4kk, edelleen tissillä käy,ajoittain tuntuu,että saapi jo riittää,mutta mennään nyt vielä näin 🙂

  Onnea vauvasta teille 🙂

 6. Ansku kirjoitti:

  Ihana pikkunen siellä 🙂 Paljon tsemppiä teidän imetystaipaleeseen! Mä imetän tällä hetkellä 10kk ikäistä, ja voin sanoa että tuoreessa muistissa tuo alun tuskaisuus ja ei ole todellakaan ollut meillä missään vaiheessa helppoa! Nyt alkaa vasta olla pikkuhiljaa. 😀 Mut tärkeää on ollut tissi aina pienelle joten olen sen kans taistellut<3 Hyvä kirjotus Umppi, toivon teille aidosti kaikkea hyvää

 7. Raila kirjoitti:

  Voi miten kiva kun kirjoitit omista luuloista ja uusista tuulista. Mun mielestä on hyvä että kerroit reilusti missä on menty vikaan (ehkä) aikaisemmin.
  Tsemppiä imetyksen taipaleelle ♡

 8. opiskelija kirjoitti:

  Itse opiskelen terveydenhoitajaksi ja haave olisi juurikin tuo neuvola toiminta ja aika surullista kuulla että niin vähän vinkkejä neuvolassa jaetaan imetykseen sillä terkkarin koulutukseen kuuluu myös imetysohjauskoulutus. Itse myös olen kuullut kaikista asioista missä tässä mainitsit vaikka itselläni ei ole vielä omia lapsia. Otan vinkeistäsi vaarin että mistä kannattaa tulevana neuvolantätinä äideille sitten puhua! Onnea pikkuisesta ja tsemppiä!

  • primebody kirjoitti:

   Joo ehdottomasti kannattaa antaa neuvoja ja jos joku niistä kieltäytyy niin vaikka jotain oppaita tunkea väkisin mukaan 😉

 9. Katri kirjoitti:

  Hienoa, että jaksat kolmannen kohdalla vielä panostaa imetykseen, ei oo mikään pikkuhomma vielä kun toiset lapset vaatii aikaa myös 🙂 Täällä on nyt 8kk esikoisen imetystä takana ja ei se aina kivaa oo ollu, mutta kaiken arvosta ja yleensä ihanaa <3

  Samaa mieltä oon tuosta, että imetyksen alkua pitäisi tukea enemmän. Meillä meni kaikki hienosti, maito nousi ja vauva imi oikein, mutta kyllä olisin jatkoa ajatellen kaivannut vähän ohjeistusta asentojen yms kanssa. Eipä sitä tajunnut ite pyytääkään sillon synnärillä…

  Ja rintatulehduksesta sen verran, että niitä on kahenlaisia. Tihyetukos voi aiheuttaa tulehduksen, siihen tukoksen muodostumiseen vaikuttaa kylmyys ja rintojen tyhjentyminen yms ja toinen on sitten ulkoapäin nännin kautta rintaan tuleva bakteeri, joka myös voi aiheuttaa tulehduksen. Eli molemmat on oikeassa 😀

  Tsemppiä teille arkeen ja imetykseen, mikä suloisuus tuo pieni poika!

 10. M kirjoitti:

  Hieno kirjoitus ja mahtava asenne sulla ? Kävi imetyksessä miten kävi, niin jo tämän kirjoituksen kirjoittaminen voi olla iso apu monelle. Todellakin alussa pitäis opastaa äitiä uppoutumaan siihen vauvakuplaan, (niin hyvin kuin se nyt useamman lapsen äidillä onnistuukaan..) ja juuri kertomallasi tavalla sitä voi tehdä, vastasyntyneelle ihokontakti on erittäin tärkeää! Tulipa hyvä mieli tästä tekstistä ?

 11. Riikka kirjoitti:

  Ootpas kaunis näissä kuvissa. Aiheeseen ei kommentoitavaa, koska en ole vielä äitiyttä päässyt kokemaan.

 12. Janna kirjoitti:

  Tärkein oivallus, minkä toisen lapsen kanssa hoksasin heti alussa oli tuo, että maito ei lopu imettämällä. Esikoisen kanssa pelkäsin tyhjentää rintoja syöttövälien aikana, jotta maitoa olisi tarpeeksi ruoka-aikana. Sitten tulikin rintaraivareita, kun illalla heruminen oli tiukassa.
  Nyt toisen kanssa luotan maidon riittävyyteen eikä ainuttakaan raivaria ole tullut tämän 7 kk aikana. Surutta pumppaan aina kun siltä tuntuu ja aina on vauva saanut mahansa täyteen.

  Onnea koko perheelle ja tsemppiä ja itseluottamusta imetystaipaleelle! 🙂

 13. ellu kirjoitti:

  Samaa puhuttu kavereiden kanssa, neuvolan tuki puuttuu lähes kokonaan ja synnytyssairaalassa on hoitajilla kiire, tai on näitä vanhan kansan ohjeita :(. Itse joutuu jokaisen tiedonjyvän kaivamaan. Iso kiitos kuuluu kyllä imetystuelle fb:ssa!!! Onnea koko perheelle!

 14. Sara kirjoitti:

  Kiitos todella kattavasta ja monipuolisesta postauksesta! Olen seurannut kauan sun blogia ja ilo huomata, että susta on tullut pehmeäarvoisempi ja lapsilähtöisempi koko ajan! Muista, kun taistelet imetyksen kanssa ekan kuukauden pari, se alkaa helpottaa! Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.