Hae
Prime Life by Umppu

Kuinka saada kodista sellainen, että se ei olisi aina sotkussa? Onko konmari se viimeinen toivo?

 

Varmasti ikuinen lapsiperheen ongelma on koti, missä tavarat on aina sekaisin ja levällään. Varmasti jokainen vanhempi on astunut legon tai pikkuauton päälle, niin että kyseinen esine on uppoutunut jalkapohjaan ja tekisi mieli huutaa kaikki mahdolliset kirosanat, mitä siinä tilanteessa keksii, mutta lasten ollessa paikalla nielet ne ja kestät kivun. Olen itse pikkuhiljaa alkanut laittamaan yksi asia kerrallaan paikkoja järjestykseen ja samalla olen heittänyt tuhottoman määrän tavaraa ihan vain roskiin, vienyt kirpputorille ja antanut paljon kelpo tavaraa hyväntekeväisyyteen. Kiitos pikkusiskoni, kuka jaksaa hakea täältä aina kassi tolkulla tavaraa ja roudata niitä pitkin Tamperetta. Huomenna homma taas jatkuu :).

Lastenvaatteet on meillä nyt järjestetty Konmari oppeja käyttäen, jota aion todellakin hyödyntää jatkossakin. En ole sen kanssa niin neuroottinen ja varsinkin kun on pieniä lapsia voi moni tavara olla heille todella tärkeä, vaikka itse olisin sen jo heittänyt aikapäivää sitten roskiin. Jatkossa aion hankkia vain tarpeellisen ja teen ostokset harkitusti. Meillä pestään paljon pyykkiä, jotenka lapsetkaan eivät tarvitse OIKEASTI paljoakaan vaatteita, jos vain vain äiti on ahkera pesukoneen kanssa.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vilin vaatehuone on nyt järjestetty <3

 

Kun vaatteet on viikattu kaappeihin siististi, niille tarkoitettuihin muovikoreihin, näkee sieltä jokaisen vaatteen, mitä sielä on. Silloin huomaa myös sen, että emme tarvitse yhtään näitä lisää. Vili on jo monta vuotta pukenut ja valinnut vaattensa itse ja hänen on nyt helppo valkata sopivat vaatteet, kun kaikki on esillä ja vaatteet on lajiteltu selkeästi. Hän on myös sen ikäinen, että uskon laatikoiden pysyvän siistissä kunnossa. Aion opettaa myös lapsille kuinka vaatteet laitetaan kaappiin. Olen myös pikkuhiljaa suunnitellut kolmea erillistä pyykkikoppaa: värilliset, mustat ja valkoiset minne pyykit lajiteltaisiin valmiiksi. Ainoa hankaluus tässä on se, että yläkerrassa on pyykkikoppa myös.

Voin kertoa, että mua on aina ahdistanut katsoa vaatekaappiin, mutta ei enää koska kaikilla tavaroilla on oma selkeä paikka. Mulla on myös olemassa oma lajittelu systeemi, että aina kun esimerkiksi joku vaate käy pieneksi laitan se kotona tiettyyn paikkaan ja käyn se tasaisesti läpi. En jätä niitä kotiin jemmaan, vaan annan ne eteenpäin kiertoon mikä on myös todella vapauttavaa.

Meillä on alakerrassa Vivianin ja tulevan vauvan vaatteet. Nille on varattu isot kaapistot. Olen kuitenkin laittanut molempiin kaappeihin kaksi alinta metrin levystä vetolaatikkoa, minne saa lelut mukavasti jemmaan. Kaikkien lelujen ei tarvi olla samaan aikaan esillä ja kaapistot on sellaiset, että pienet lapset ei saa niitä ihan helposti itse auki. Niin myös lasten leikkihuone pysyy suht hyvässä järjestyksessä kokoajan ja lelut on silti helposti saatavilla.

Vielä on järjestettävää, mutta kokoajan ollaan voitonpuolella ja se jos jokin on vapauttavaa. Tiedät aina missä on mikäkin tavara, etkä tee kodistasi niitä löytöjä. Sain eilen päätökseen yhden projektin. Meillä on umpiraput, minkä alla oleva säilytystila on ovellinen. Sielä oli aiemmin hyllyköt, jotka laitoin juuri toriin ilmaiseksi ja ne käytiinkin jo hakemassa. Purin koko sisällön, josta lähti taas 3 jätesäkkiä roskiin. Lajittelin kaikki tavarat isoihin muovilaatikkoihin, joita on helppo siirrellä ja kun niistä näkee läpi tiedät mitä missäkin on. Ei enää pahvilaatikkoja, missä on ties mitä viemässä tilaa ja pölyttymässä.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jos tässä vielä ehtii ennen vauvan tuloa, niin olisin todella onnellinen jos saisimme vessan kalusteet vielä vaihdettua. Saisin kaikki tavarat järkestettyä oikeille paikoille ja laitettua kaiken kosmetiikan piiloon. Ihan turvallisuus syistäkin. Jokainen äiti tietää kuinka yksin vessassa käynti on harvinaista herkkua ja siinä pöntöllä istuessa ei jaksaisi kokoajan olla: älä ota sitä, laita se takaisin, se on äidin jne.

Suosittelen jokaista lukemaan Konmari  kirjan läpi ja varsinkin niiden ihmisten kenellä on ongelma luopua tavarsta. Tilasin siitä juuri kauppaan saapuneen kakkososan <3 Kirja antaa hyvä vinkkejä siihen kuinka moni säilömäsi tavara on aivan turhaa ja se vaan pitää nin paikkansa.

Odotan myös, että saamme meidän keittiöön lisää vetolaatikoita kaappien sijaan ja saan järjestää sinne kaikki ruokatavarat uudelleen. Teen tämän kaiken minulle sopivassa aikataulussa, enkä ota sitä minkäänlaista stressiä.

Mulla on onneksi apuri, jota ei vois vähempää mun konmarit kiinnostaa ja se pitää huolen, että valmista ei helpolla tule: Se ilme kun ei vois vähempää kiinnostaa 🙂 🙂

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

-Umppu

3 kommenttia

 1. Alisa kirjoitti:

  Siis mää en kerta kaikkiaan KESTÄ, miten söpö toi Vivian on!!! Niin huippu, tekis mieli rutistaa täältä ruudun takaa!!!

 2. Ninnukka kirjoitti:

  Aivan mahtava toi sun apurin viimeisen kuvan ilme :D.

 3. Jonna kirjoitti:

  Haha, ihana Vivian <3

  Mä olen kans karsimishommaa tehnyt meillä ihan urakalla, mutta kyllä sitä vielä on tehtävänä. En millään pystyisi hoitamaan koko maritusta yhteen pötköön, kuten kirjassa suositellaan. Ei vaan riitä aika! Mutta on se näin hiljalleenkin onnistunut. Tänään urakka jatkuu 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.