Hae
Prime Life by Umppu

Kun neuvolan setä tökkää väärään reikään

sisältää alapää juttuja 🙂

14706938_10154231745184118_6073199446340108245_o

Tää kuva ja otsikko sopii tähän tekstiin, kun nenä päähän

En ole koskaan tykännyt käydä lääkärissä ja tarkoitan nyt näitä gyne käyntejä ensisijaisesti. Mikään ei ole niin vastenmielistä kun maata väkisin siinä lavetilla ketarat ojossa odottamassa lausuntoa. Pakkohan sielä on käydä ja varsinkin näin raskaana pitää tehdä tutkimuksia että kaiki on kunnossa. Kolmannen raskauden aikana musta tuntuu, että koko neuvola on jotenkin osittain turhaa. Toki mulla on aina ollut se huono veri (minkä tiedän jo etukäteen)  mikä on hyvä, että sitä tarkkaillaan ja sykkeet sun muut, mutta jotenkin esimerkiksi ultraa pidän paljon tärkeämpänä, kun näitä tutkimuksia. Tuntuu, että tiedän jo etukäteen, mitä mulle sanotaan. Raskaus on muutenkin sujunut tosi hyvin, eikä mulla ole ollut mitään huolta mistään.

No siis….. kerroin että unohdin neuvola/lääkäri aikani viime viikolla ja sain tälle viikolle uuden ajan. Se minkä koin jotenkin todella kamalana asiana oli, että mulle ei esimerkiksi etukäteen kerrottu, että lääkäri on mies.Mulle riitti se yksi mies, kuka silloin väitti mulle että en voi enää koskaan saada lapsia ja mulla on endometrioosa ja vaikka sun mitä rakkuloita ja kaikki oli ihan paska puhetta, jota kuitenkin ehdin suremaan jo kuukauden päivät muutamia vuosia takaperin. .  Oon ehkä tässä asiassa kapeakatseinen, mutta mun on todella vaikea keskustella raskauteen liittyvistä asioista tai ylipäätänsä omaa alapäätäni koskevista asioista miehen kanssa ihan vaan siitä syystä, että miehellä on pippeli ja mulla pimppi. On todella vastemielistä riisua ison mahan kanssa housuja niiden kirkkaiden loisteputkilamppujen alla, kun toinen on violetit kumihanskat kourassa odottamassa. Miksi ei ole olemassa vaikka jotain sermiä? Olisin tehnyt mitä vaan ettei mun olis tarvinnut mennä siihen makaamaan. Meinasin jo juosta karkuun, mutta keräsin rohkeuden ja menin.

14721489_10154231746364118_6905740901213080533_n 14725477_10154231746124118_7005140464739526464_n

 

Siinä sitten sorkitaan ja tutkitaan. Kohdun suu oli pehmentynyt ja kaula lyhentynyt ja synnytys on lähellä sanoi hän. Halusin siitä äkkiä pois, enkä juurikaan voinut edes katsoa lääkäriä silmiin. Hän kysyi onko ollut mitään vaivoja ja sanoin, että paineen tunnetta on ollut jo kauan ja sanoin siitä jo viime kerralla, mutta asialle ei tehty mitään. Sanoin myös, että en oikein osaa paikantaa kipua, kunnes yht äkkiä havahdun että sen miehen sormi on kirjaimellisesti mun persereijässä. Meinasin kysyä, että mitähän vittua ja kenenkä luvalla. Olis tehnyt mieli paskoa siihen lavetille ihan kiusaks tai päästää edes vaikka pieni  märkäpieru sen valkoiselle takille, mutta olin niin hämmentynyt asiasta, että halusin vaan pois.

Vivian oli mun mukana ja alkoi juuri siinä itkemään…. No ei kun äijä kaivaa vielä sen saakelin sydänääni masiinan ja alkaa kuuntleen sykkeitä. Lopuksi piti vielä sillä mittanauhalla mitata vatsan mittaa ja se runno kun viimestä päivää, että mua oikeesti sattu se aivan sairaasti. Kyseinen mittaus ei oo tuntunut koskaan miltään. Olin jo niin lähellä etten oksenna ja pillahda itkuun. Onneksi äänet löytyi heti ja nousin lavetilta. Siinä sitten seisoin Vivian sylissä joka itki suoraa huutoa ilman hausuja, pimppa paljaana ja joka rööri täynnä sitä saakelin liukastus voidetta. Mulla oli niin nöyryytetty olo, etten oo varmaan koskaan kokenut vastaavaa.

Siinä sitten koitat sillä saakelin serveetillä kuivailla torttua ja pukea itsesi ja lapsesi ja kadota mahdollisimman pian. Mulla on ens viikolla neuvola ja aion todella sanoa, että en mene enää koskaan mies lääkärille ja jos ei ole muuta vaihtoehtoa niin menen omatoimisesti jonnekkin muualle.

Jo edellisellä neuvola lääkäri käynnillä oli mukana joku harjoittelija poika joka näytti 15 vuotiaalta, mikä se oli jo ihan tarpeeks ahdistavaa.  Musta ihan koulussa vois opettaa, että kun potilas riisuu niin älä tuijota hänen pimppiään, niin kuin et olisi ennen sellaista nähnyt.. Oikeesti jotenkin niin oksettavaa… Mietin aina, että kuka mies haluaa ja miksi opiskella tähän ammattiin ja onko niillä aina kaikki kotona.. Mua ainakaan henkilökohtaisesti ei vois vähempää kiinnosta tutkia miesten sukupuolielimiä saati että se olis mun kutsumusammatti… Olen onnellinen, että ne pippelit ei oo koskaan huutanut mun nimee… Jos tähän sais vielä sellaisen pahoinvoivan emojiin niin laittaisin.

Olenko ainut, kuka ei pidä neuvola käynneistä tai gynekologeista?

14632846_10154231746689118_1589120100088428484_n

 

Ja tähän loppukevennykseksi nyt jos koskaan kannattaa käydä hakemassa uusin Kauneus ja Terveys lehti, missä on mun pitkä haastattelu. Hyvin Umppumainen teksti 🙂

-Umppu

66 kommenttia

 1. Sini kirjoitti:

  Mulla on taas täysin päinvastainen kokemus! Käyn aina mielummin miesgynekologilla, koska he ovat aina olleet paljon hellempiä ja huomaavaisempia kuin naiset. Etenkin vanhat naisgynekologit ovat runnoneet mun paikkoja niin, että ihan itku tullut.. Kun taas ”paras” gynekologikokemukseni ikinä on miesgynekologilla. Hän kertoi kokoajan mitä tekee ja oli todella varovainen. Eli varmaan aika henkilöstä riippuvaa, ei sukupuolesta 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Varmasti jokaisella on juurikin ne omat kokemukset. Mun pään sisälle ei vaan mee ajatus mikä siinä alassa miehiä kiehtoo 🙂 vielä kun kyseessä varmaan mun ikäinen mies niin tilanne oli vielä kiusallisempi. Ja tosiaan hän ei kertonut mitä tekee vaan runno meneen

   • Sini kirjoitti:

    Niin no jos otat vähän alasta selvää niin tuo sun sanoja lainaten ”pimpin tuijottaminen” on aika pieni osa naistentautien erikoislääkärin työtä. Kyseessä on todella mielenkiintoinen lääketieteen erikoisala (muun muassa lapsettomuushoidot, gynekoloiiset syövät jne), joten en todellakaan näe syytä miksi mies ei voisi olla kiinnostunut tästä alasta.

    • primebody kirjoitti:

     Kerroinkin tässä TAAS vain oman mielipiteeni 🙂 kuitenkin asiakkaalle pitää antaa oma yksityisyys esim riisuessa. Moni nainen ei ole sinut raskaana oman vartalonsa kanssa ja sitä pitää kunnioittaa ja ainakaan tuijottelu ei siinä asiassa auta asiaa. Sellainen sermi maksaa muutaman kympin ja katseen pois kääntäminen ei mitään… 🙂

 2. Ninni kirjoitti:

  Täällä yksi joka inhoaa gynekäyntejä… Kävin pari kuukautta sitten gynellä, joka oli vanhempi nainen. Itkun kanssa tulin pois. Oli niin kovat otteet ja loukkaavat puheet. Jankutti vain minun painosta, vaikka kerroin, et elämässä on nyt sattunut vaikka ja mitä, että on päässyt nousemaan, mutta silti liikun joka viikko hikiliikuntaa useamman kerran, ei tuntunut yhtään, että kuunteli ”miun Ongelmia” vaan tokas, että ”ethän sinä voi painonnousua noiden piikkiin laittaa” 😀 inhotti tosi paljon, kun lähdin hänelle edes avautumaan, kun ei tuntunut ymmärtävän ja kaikenlisäks ton käynnin jälkeen vuoti verta monta päivää.. Nimen pistin muistiin ja hänen vastaanotolle en enää mene.

  • primebody kirjoitti:

   Hyi kamalaa.. jotenkin asia on ainakin mulle niin herkkä niin en kestä yhtään mitään ronkkimista saati että vuotaisin verta sen jälkeen..

 3. Piu kirjoitti:

  Mulla on sellanen käsitys, että jos paikalla on harjottelija (terkkari, lääkäri tms) niin ei tarvi suostua siihen että tämä on paikalla 🙂 ja itseltänikin on kysytty kun oon opiskelijaterkkarilla käyny ja siellä on harjottelija ollut, että haittaako jos hää siinä on.

  • primebody kirjoitti:

   Mutta sekin tilanne on tehty sellaiseksi että se tyyppi kököttää siinä jo valmiina ja on jotenkin tosi koooa sanoa että voitko lähtee meneen 🙂

   • Hanna kirjoitti:

    Tähän on pakko kommentoida sen verran (entisenä lääkisopiskelijana, nykyisin juuri valmistuneena) että on sekin ihan kamalaa jos miesopiskelijat aina ajetaan ulos huoneesta jos pitäisi opiskeluaikana näitä asioita harjoitella. Karu fakta onkin monen miesopiskelijan kohdalla se, että et ole ikinä saanut jäädä huoneeseen kun gyn tutkimusta tehdään, sitten valmistut ja aloitat työt ja sinulle kuitenkin laitetaan esim terveyskeskuksessa gyn potilaita joita mieslääkäri ei haittaa. Arvaa onko sillon lääkärillä helppoa? Ei ole.

    Mutta aina pitäisi potilaalla olla mahdollisuus saada pyydettäessä naislääkäri. Olen pahoillani että tunsit itsesi nöyryytetyksi, olen varma että lääkäri ei sitä tarkoittanut.

    • primebody kirjoitti:

     Ehkä tiedoissa voisi olla jo etukäteis kysely: onko mies lääkäri ok, sopiiko jos on oppilaita. Raskaana ainakin itse olen aina paljon herkemmässä tilassa ja se ei ole ainakaan mun kohdalla se hetki kun joku opettelee mun alapäällä tutkimuksia.. on varmasti niitä ketkä siihen suostuvat mutta itse en hen.koht.

 4. Ipa kirjoitti:

  Haha! Toi otsikko oli ihan paras! Ja olen täysin samaa mieltä kanssasi! Kolme lasta minullakin, ja enää ei ole sellaista intiimiä aluetta minussa, jota mieslääkäri ei olisi tutkinut. Mutta edelleenkin koen todella ahdistavana riisuutua mieslääkärin tai hoitajan edessä ja ennen kaikkea raskaana ollessani. Olo on muutenki perseestä ja joka paikkaan särkee, yritä siinä nyt sitten kuvailla oireitasi ”Voin kuvitella että tää kipu tuntuu pahemmalta kuin potku munille”.. Ja koskaan ikinä milloinkaan ei minulta ole kysytty, että haluaisinko paikalle naisen tai tuotu sermiä jotta voisin ”siveelisesti” edes yrittää riisuutua.

  • primebody kirjoitti:

   Sitten kun et saa edes pikkareita pois jalasta, kun lähes kaatumalla ja oon tottunut heittää ne toisella jalalla ja koppaan kädellä kun enää en taivu niin olisihan se aivan saatanan noloa ampua niillä kalsareilla sitä lääkäriä 🙂 🙂

 5. Hemppu kirjoitti:

  Ikävää että kohdallesi sattui tuollainen käynti! Omalla kohdalla ikävät gynekäynnit on aina ollut naislääkärillä. Esim. viime raskaudessa oli limakalvot todella herkät ja kipeät ja silti teki kovakourasen sisätutkimuksen ILMAN liukastetta ?

  Yksityisellä gynellä käyn säännöllisesti ja olenkin löytänyt aivan mahtavan vanhemman mieslääkärin. Erittäin kokenut työssään, hyvin hienotunteinen kaikin puolin ja kertoo aina mitä tehdään seuraavaksi ja tutkii todella hellävaraisesti 🙂 Reseptin uusimisessa tai muussa pikkujutussa on riittänyt soittopyyntö ja puhelimitse ollaan hoidettu asiat ilman lisäkustannusta. Neuvolassakin sitten pyysin päästä mieslääkärille ja sielläkin oli hyvä ja tuskin vaihdan häntäkään 🙂

  Itsekin olen miettinyt että mitä miesgynet nyt sitten ihan oikeesti tietää kun niillä ei samoja elimiä ole mutta olen kokenut että ehkä juuri sen takia ottavat pienemmätkin vaivat tosissaan ja kuuntelevat sekä tutkivat perinpohjaisesti. Ei niin että joo joo, mullakin on kuule ollut vaikka mitä ja tää nyt on vaan naisen elämää ja voi voi 😀

  • primebody kirjoitti:

   Ihan hyvä pointti enkä ajatellut asiaa noin. Tuskin tää munkaan lääkäri yritti mitään muuta kun auttaa mua ja mää olin ihan mulkku mun ennakkoluulojeni takia 🙂 TAAS

 6. Tuuli kirjoitti:

  Täälläkin yksi, jolla on täysin päinvastainen kokemus. Nuorempana inhosin gynekäyntejä ja välttelin niitä viimeiseen asti, koska kokemukset olivat olleet epämukavia ja vaivaannuttavia joka kerta – ja aina naisgynellä, koska jotenkin kuvittelin, että se muka olisi luontevampaa. Kunnes viitisen vuotta sitten ”ihan oikeaan vaivaan” gyneaikaa varatessani halusin vain nopeasti ja lähelle ja varasin ajan vanhemmalle miesgynelle. Ja sen jälkeen en ole kenenkään muun vastaanottoa edes harkinnut. Mukava, rauhallinen, kuuntelee, selittää tarkasti mitä tekee, keskustelee, ottaa mielipiteet huomioon ja on todella hellävarainen. Nykyään gynekäynti on niin lähellä todella miellyttävää tapahtumaa kuin varmaan ikinä kyseinen käynti voi olla.

 7. Anna kirjoitti:

  Umppu oot ihan paras!!! Nauretaan mun siskon kans täällä vedet silmissä!!! :’D

  Älä koskaan muutu <3 😀

 8. R kirjoitti:

  Kyllä musta tuntuis ainakin näin lääketieteen opiskelijana ihan TOSI pahalta jos potilaalla olis inhottavaa olla vastaanotolla mun takia! Monesti etenkin nuorempana opiskelijana ohjaava lääkäri (terveyskeskuksissa siis) sanoi jo etukäteen että hei, nyt on sellainen case että potilas tuskin tahtoo että olet paikalla. Opiskelijan pitäisi kans itse jokseenkin osata tulkita tilannetta ja olla valmiina poistumaan jos potilas niin tahtoo, edes vähän.. Toki harmittaa aina jos mukana ei saa olla koska se on pois tulevaisuuden ammattitaidosta ja kokemuksesta mutta potilaan takiahan siellä vastaanotolla ollaan eli hän päättää!

  Ihan tosi kurjaa että sulla on ollu noin ikävä kokemus. Tällaisia lukiessa alkaa vaan miettiä että mitä voi itse tehdä tulevaisuudessa ammatissaan vähän paremmin… Onneksi gyne on sellainen ala että naislääkäripyynnöt ymmärretään ja toteutetaan aina resurssien salliessa.

  Tsemppiä loppuraskauteen!

  • primebody kirjoitti:

   Usein oon suostunutkin jos harjoittelija on ollut nainen. En tiedä mikä siinä mies lääkärissä niin etoo 🙂

 9. Jenna kirjoitti:

  Onpas sulla ollut ikävä kokemus. Pahoittelut siitä. Itse en mene myöskään mieslääkärille gyne hommissa mielellään ellei sitten aika mene johonkin hamaan tulevaisuuteen muuten. Itse vaivaannun noissa tutkimuksissa jos on mies ja aikaa varatessa sanonkin etten halua mieslääkärille jos vain mahdollista.

  Muuten mä inhoan gynekäyntejä ja välttelen menemistä ellei ole pakko. Aikaisemmat kerrat olleet aina kivuliaita, parhaimmillaan 3 päivää käynnin jälkeen kipeänä. Jännitän kaikkia tutkimuksia tuon takia entisestään, mikä taasen tekee siitä hankalampaa jolloin se on kivuliaampaa. :/

 10. Hoitsu kirjoitti:

  Yhtä ällöttävälle varmaan miehistä tuntuu kun naishoitaja tulee ja joutuu katetroimaan.Kikkeli kouran silmään ja pikkasen liukastetta ja katetri sisään;). Mutta nää on vaan sellasia asioita että pakko tehdä.Jos ei kusi huilaa niin ollaan kirjaimellisesti kusessa. Ja sama se noissa tarkastuksissa on, pakko niillä on oppia tekemään gynetarkastuksia jos esim.tk lääkärinä toimii ja nainen tulee valittamaan mahakipua niin kyllä se gynehommilla alkaa. Mutta meitä ihmisiä on monenlaisia ja osaa ei haittaa että kuka tutkii,osalle on herkempi asia että ei mieslääkäriä missään nimessä tekemään alatutkimusta.Kannattaa rohkeasti vaan sanoa siinä vaiheessa ennen ku on jo alapää paljaana että voidaanko vaihtaa naislääkäriksi. Aina se ei välttämättä ole mahdollista mutta siinä voi kertoa että se ahdistaa ja tuntuu epämiellyttävälle niin lääkäri varmaan suhtautuu asiaan eritavalla. Kun sitä hoitotyötä tekee niin ei siinä ajattele toisten sukupuolielimiä ja ensimmäisenä tule toisen kampe mieleen kun seuraavan kerran näkee:)

 11. Pampula kirjoitti:

  Hah mikä kirjoitus! ? Ittekseni tirskun täällä yliopiston ruokalassa ? Itse kieltäytyisin menemästä miespuoliselle gynelle, ja todellakin odotan että neuvolassa sanottaisiin että se lekuri on sitten ukko. Annahan vähän huutia ensi viikolla ?

 12. Paulaliina kirjoitti:

  Jep, mä kävin toisessa loppuraskaudessa lääkärin pakeilla ihan loppumetreillä. Paikalla oli ”lääkäriharjoittelija”, mies. Kysyttiin, että saako hänkin tehdä sisätutkimuksen…siis että hän tekee ensin ja sitten paikalla ollut kokeneempi naislääkäri sitten sen jälkeen. Noh, mitäpä siinä sitten, sanoin et ok. Mut jösses, et kuule kesti kauan se miehen sisätutkimus, siellä se kuule pyöritti sormiaan ihan antaumuksella ja vastaili kysymyksiin, joita se toinen sille esitti. Olo tosi ahdistavaa… Sit se naislääkäri tuli, sananmukaisesti runnas muutaman kerran ja teki saman tutkimuksen 10 sekunnissa. Mut kyllä siinä oli itsellä vähän sellanen olo, et kiitos ei enää uudestaan.

  PS. Kiitos ihan superihanasta blogista, usein oot mun päivänpiristys!

 13. Ninni kirjoitti:

  Itsekään en yksityiselle gynelle mene. Raskauksiin liittyen kolme kertaa miehen vastaanotolle joutunut, hyviä olleet kaikki, mutta tosiaan jotenkin ”noloo”. Koen helpommaksi asioida naisgynellä.

  Äitiysneuvolalääkärihän on tk-lääkäri eikä gyne varsinaisesti. Olen kyllä itsekin miettinyt tuota että miksi mies haluaa erikoistua naistentauteihin, toisaalta on myös paljon naisurologeja ja iso asiakaskunta on miehet joilla pissavehjevaivaa..

  Mä en kans kehtaa sanoo jos on jo opiskelija huoneessa et hei ei ole ok, mene pois. Toisaalta mietin myös siltä kantilta, että täytyy opiskelijan nähdä ja kuulla niitä oikeita tilanteita, aina käytäntö parempi kuin pelkkä teoria.

  Mulla kans yllättäen muuten ekassa raskaudessa aika lopussa nlalääkäri laitto sormen persreikään, selitti sit kyllä mitä tutki mut tokassa ei sieltä ronkittu, ehkä riippuu lääkäristä :D..

  Jaksamista loppuodotukseen!

 14. Ninni kirjoitti:

  Edelliseen korjausta.. siis yksityiselle miesgynelle en mene eli kun saan itse valita.

 15. Selja kirjoitti:

  Itse olen 20 vuotias opiskelija ja opiskelen pienellä paikkakunnalla, jossa ei edes ole mahdollisuutta mennä olleenkaan naisgynelle vaan ainoa vaihtoehto on mies, joka samalla kun ronkkii alapäätä heittää todella härsiä läppää aiheesta. Taitaa jäädä tämän takia monien opiskelukavereiden gyne käynnit vähiin.

 16. ElinaS kirjoitti:

  Mä yleensä tykkään käydä naisgynekologeilla ihan samasta syystä kuin sinäkin. Mutta poikkeuksia on toki matkaan tullut. Tässä mun postaus elokuulta pieleen menneestä gynekäynnistä, sama MIESlääkäri kuin reilu vuosi sitten käynnillä, joka meni myös aivan pieleen. http://www.lily.fi/blogit/mina/kaikista-helsingin-gynekologeista-taas-tama-sama

 17. Marjut kirjoitti:

  Itse soitin kerran gyneajan ja pyysin päästä naislääkärille juurikin samoista syistä mitä itse mainitsit tekstissä. Kun menin gynekologille, minulta alettiin kysymään mikä syy siihen että haluan naislääkärille. Hetken päästä tajusin, että lääkäri piti minua raiskauksen uhrina 😀 olin hämilläni ja tuli tunne että toiminnväärin halutessani naisen tai sen olevan jotenkin erikoista. Mutta on meitä muitakin ?

 18. K kirjoitti:

  Onko kellään tullut mieleen täällä, että gyneiksi/urologeiksi erikoistunelle miehille ja naisille ne pimpit ja pippelit on ihan vaan tavallisia toimivia ihmisruumiin elimiä siinä missä vaikka nenät tai kädet. Eikä mitään hihhihhii-pimppejä 🙂 Täytyy myös muistaa, kuten joku edellinen kommentoja sanoi, että näiden erikoistuneiden lääkäreihin päiviin kuuluu muutakin kun näiden heille niin arkipäiväisten elimien tutkimista. Myös kaikilla kävijöillä ei valitettavasti ole niin siistejä ja putsattuja alapäitä joten kyllä siinä kaikki seksuaaliviritteiset ajatukset katoaa jo opiskeluaikana, jos niitä ikinä kellään olikaan.

  • primebody kirjoitti:

   Mutta potilasta voi silti kunnioittaa, kun kaikki eivät nauti tästä kyseisestä tapahtumasta…..

 19. M kirjoitti:

  Kävin parikymppisenä gynekologilla. Lääkäri oli kolmikymppinen mies, lääkärintakin pari ylimmät napit auki ja rintakarvat oli esillä ja iso kultaketju näkyi, tummat kiharat hiukset, jenkkihymy naamalla. Myöhemmin kuulin, että lääkäri oli tapparan joukkueen lääkäri. Olin pari kertaa jo käynyt gynellä ennen nuorena. Olin tosi fyysinen ja harrastin tanssia, jumppaa ja salilla käyntiä, suhtauduin kroppaani kuin mihin tahansa työkaluun. En ollut siis ujo lainkaan, kun tutkimukseen menin, vaikka jos nyt miehistä yleensä puhutaan, kokemusta oli tossa iässä mulla aika vähän. Asiallisesti menin gynetuoliin ja siinä kylmänrauhallisesti oottelin, että homma ois hoidettu, niin tämä mieslääkäri hymyili korvasta korvaan ja sanoi jotain, mikä sai mun ajatukset hetkeksi psyähtymään ja ajattelemaan,että mitä v…ua??…:” Sullahan on kivat rusketusraidat täällä” ( mun alapäässä). En nolostunut enkä pelästynyt, koska ei ollut mun syy, että lääkäri oli ääliö. Katsoin äijää aika pahasti alaspäin tuolissa ja sanoin hyvin matalalla ja hitaalla äänellä, että Ai ihanko totta, niinkö sä ajattelet? Mieslääkäri alkoi selitellä sanojaan. En kuunnellut. Ajattelin vaan, että tee nyt se tutkimus, että pääsen asioille. Halveksin miestä niin paljon, että teki mieli lyödä nyrkillä päähän kuin nuijalla, kun nousin. Lääkäri kyllä huomasi, että jotain oli mennyt pahasti vikaan hänen käytöksessä. No, mutta. Mulle joskus puhelimessa kerrottiin, kun varasin aikaa gynelle, että saan valita nais- tai mieslääkärin itse. Ja opiskelijoita ei kuulemma tule ellei potilas siihen suostu. Sanoin heti etten halua. Olisi muuten tullut. Jos mulle tulisi opiskelijoita lupaa kysymättä, sanoisin, etten halua. Jos joku sanoisi, että kuuluu asiaan, että opiskelijoita tulee, sanoisin, että sitten en suostu tutkimukseen ja vaikka olisin tuolissa, nousisin ylös ja pukisin ja lähtisin sanomatta enää mitään. Mulla on oikeus siihen. Ja Lääkärin pitää osata käyttäytyä potilaan kanssa. Turha tuijottaminen ei oo sallittua. Se on ahdistelua. Tutkimusta ei voi tehdä suljetuin silmin, mutta kun potilas pukee tai riisuu, ei saa tuijottamalla tuijottaa. Jos lääkäri tökkäisi mua väärään reikään, huolimatta onko nainen tai mies, huutaisin varmaan täyttä kurkkua raivona. Lääkärin pitää AINA kertoa mitä tekee ENNEN kuin tekee, kun tutkii. Se kuuluu asiaan. Gynekologikin aina ilmoittaa, ennen kuin tökkää putken. Lääkärit on palveluammatissa ja heille pitää sanoa suoraan mitä ajattelee ja mitä haluaa ja mitä ei halua. Tutkimuksia ei voi tehdä pakolla ja potilas voi poistua tahtoessaan vaikka kesken tutkimuksen. Ei lääkärit oo mitenkään potilaan yläpuolella. Mua ei hävetä mikään mikä ei oo mun syy. Mutta suutun sellaiselle, on lääkäri tai kuka vaan, joka loukkaa mun fyysistä koskemattomuuttani asiattomasti. Jos joku mieslääkäri lähentelisi, löisin kunnolla. Olisi vaikea hänen tehdä ilmoitusta minusta, kun kävisi ahdistelu ilmi.

 20. Sini kirjoitti:

  Ei luoja, ei varmaan sais nauraa mutta mä ääneen täällä nauran ??? sä kirjotat niin hauskasti, ”vivian sylissä, pimppa paljaana” ”sormi persereijässä, mitähän vittua ja kenenkähä luvalla” ei luoja sä oot ihan paras ??

  Mut joo, muakin ahistaa mieslääkärit siis jos pitää jalkoväli levällään olla, ja musta tuntuu aina että vaan pervomies lukee itelle ammatin jossa saa räplätä värkkejä.

 21. Kupla kirjoitti:

  Hah, oli hyvin kirjoitettu! Ymmärrän tuntemuksesi. Jos saan vähän lohkaista, niin ehkä mullakin oli jotain tollaista oloa joskus kolmannen lapsen kohdalla… nyt kun kahdeksan on saatettu maailmaan, on varmaan kaikki maakunnankin gynet käyneet kurkkimassa mun alakertaani, joten jossain vaiheessa siihen ei enää itsekään kiinnitä mitään huomiota.

  Mutta, muutama pointti mun elämästä: mulla on aina ollut raskausajan gyne mies. Siis aina. Joskus mä oikein ihmettelin että onko niitä muka naisiakin, kun täällä kaikki oli miehiä 😀 Ja KAKSI kertaa voin sanoa, että tuli vaivaantunut olo. EKA kerta oli niin, että suakelin lääkäri vastas puhelimeensa samalla kun tutkimus oli vielä kesken. Siis mieti nyt! Enhän mä voinut ees tietää kelle se lääkäri puhu, mutta tilanne oli jotenkin nolo kaikkineen. TOINEN kerta veti kyllä vertoja sillekin. Olin nimittäin päivittäin tekemisissä erään laitoksen henkilökunnan kanssa kun olin siellä virkistystoimintaa ohjaamassa. Juotiin kahvit aina porukalla ja oltiin muutenkin aika tiivis yhteisö. Sitten mulla oli mun raskausajan lääkäriaika neuvolassa ja kun painelin sinne aamupäivän töiden jälkeen, niin ”tervepä terve” siellä mut otti vastaan siis mun ”työkaveri” joka oli siis miespuolinen lääkäri. Jotenkin oli absurdia vetää housut siinä kinttuun kun just oltiin nähty töissä. Mutta siitäkin selvittiin….. eikä ne ajatukset noloudesta luultavasti ollut kuin minun omassa päässäni, mutta vieläkin sen muistan vaikka aikaa jo on kulunut.

  Sitten vielä yks juttu, kerran oli neuvolassa miespuolinen harjoittelijakin ja oli muuten hyvä. Teki painoarvion lapsesta ja meni kymmentä grammaa vaille oikein loppuviimeksi! Kokeneemman arvio heitti paljon enemmän. Mun mielestä miehet näissä synnytysjutuissa on paljon herkempiä kuuntelemaan äitiä, koska eivät elä omien kokemustensa tai kenties luulojensa varassa.

  Ja lopuksi: mullahan kuopuksen synnytykseen käveli ihka oikea huoltomieskin paikalle. Aina kun näistä vitsiä väännetään, niin tämäpä haalariheppu talsi saliin sisälle ja alkoi korjailla seinällä roikkuvaa lasikaappia… minä siis samassa huoneessa kintut tanassa pidätteli pierua ja parkua yhtä aikaa…

  Koita jaksaa vielä, kohta se se on tuokin koitos ohi! <3

 22. TiaMariia kirjoitti:

  Itse myös inhoan gynekologilla käyntiä. En ymmärrä naisia, jotka haluavat lapsia ja alentuvat kaikkiin siihen liittyviin tutkimuksiin ja synnytykseen. Miehet eivät koskaan ryhtyisi samaan.

 23. Suusu kirjoitti:

  Täällä sama juttu , että on tosi kiusallista riisua siinä pöydän ääressä . Olisi kiva jonku sermin takana. Sitten yrität peitellä pimpsaasi siihen asti ,kunnes pakko kiivetä siihen tutkimuspöydälle. Sitten kun makaat pöydällä niin mietit , että koskahan leväyttäisit ketarat levälleen. Yleensä mulle sanotaan,että laita vaan vielä leveemmälle .
  Ja kanssa vähän sellainen tunne , ettei mies voi tietää asiasta ….

 24. Jonna kirjoitti:

  Eilen kävin vauvan kasvukontrollissa ja kerrottuani supistuksista aloin jo katumaan, koska lääkäri halus sen takia tehdä sisätutkimuksen. Jos ne vaan vois skipata! ? Mä oon just niin nihkee, et kysyn terkkarin varatessa aikaa lääkärille, että onhan se varmasti nainen. Mä juoksisin varmaan karkuun jos ykskään mies (omaani lukuunottamatta) käskin riisua housut.

  Kiva lukea toisenkin odottajan blogia. Tykkään sun tavasta kirjottaa! Tekee blogista sun näkösen 🙂

 25. Memmu kirjoitti:

  Inhottava kokemus sulla, mutta ei voinut olla nauramatta tätä lukiessa kun niin hyvin taas kirjoitit 😀
  Eihän noi kyl koskaan oo mukavia käyntejä että niitä odottais into piukassa!

 26. Saara kirjoitti:

  Voi ei Umppu, ihan kamalalta kuulosti toi käynti :(( mäkin inhoon noita alatutkimuksia ja välttelen niitä viimeseen asti, nytkin olis pitäny keväällä käydä ottaa papakoe (jälkitarkastuksessa lekuri kehotti) mutta hupsista, ei oo tullu mentyä…
  Mullakin on kerran naislääkäri työntäny sormen berberiin ja olin niin järkyttyny että googlailin käynnin jälkeen just että mitäköhän v*ttua… Siellä sitten luki jotain että sen takia ei varoiteta kun sitten potilas monesti jännittää niin ettei se luotaaminen onnistu 😀 mut silti, hyi kamala… Se on tosin ainoo kerta mistä jäi traumat, olin 19 v ja eukko tutki myös tissit ja ei puhettakaan että olis siksi aikaa saanu pukee alaruumiin vaan ihan alasti jouduin olee koivet telineellä :(( jälkeenpäin mietin että miks?? Muut käynnit on menny ihan siedettävästi mut oishan se kiva jos ei tarttis käydä ollenkaan.
  Tulipa pitkä selostus mutta vielä pakko sanoo et laitan nykyään AINA kyseisille käynneille pitkän hameen jota en riisu vaan nostan vaan ylös, näin saa pimperon peittoon heti kun tutkimus on ohi 😀

  • Piitu kirjoitti:

   Moi

   Mulla 18 v samanlainen kokemus terveyskeskuksesta ekan pillerireseptin uusinta. Lekurina harmahtava nainen. Kyselyiden jälkeen riisutti alapään ja sitten pöydälle jalat auki. Aloittikin ylhäältä, veti paidan melkein naamalle ja nosti rintsikat niitä avaamatta pois silloin aika pienten tissien päältä. Paineli kovasti, nipisti sitten useamman kerran molempia nännejä niin, että sattui. Sitten tuntui tekevän vielä ”inkkarilihaa” kainaloihin, jotka sen ajan ”muodin” mukaan eivät olleet ajellut. Varmaan muutamia karvojakin irtosi.
   Siiten vuorossa alapää: ”Minulla on tapana tehdä nämä emätintutkimukset ilman liukastetta. Itsellenikin on joskus tehty niin”. Lopuksi vielä sormi ilman varoitusta pyllyyn. Vähän olin siinä ”palvelun” päätteeksi pöllämystynyt, tissit edelleen paljaana ja rintsikat kaulalla alapää tykyttäen. Pyllysormessa sentään oli kilo jotain kylmää mömmöä, joka tuntu märkänä ja kylmänä, kun kampesin ylös. Että onhan näitä…

 27. saana kirjoitti:

  Pakko kommentoida, toista lasta odottaessani osui myös kohdalle nuori mieslääkäri. Ajatuskin tästä sisätutkimuksesta niiden lamppujen alla kera tietysti yhden harjottelijan oli jo kauhistuttava, saati sitten tilanne että tää lääkäri oikeesti tökkii sormella tän raskauden aiheuttamia peräpukamia ? ”Mitäs palleroisia sulla täällä on….?” Ihan järkyttävää! Olisin voinut kadota jonnekin maan alle…. Huh, onnex sekin on muisto vain, mutta eipä tuu unohtuun ihan äkkiä!
  Sulla on Umppu by the way kiva blogi, pystyn niin samaistuun pienten lasten äitinä näihin sun kirjotuksiin ☺

 28. Ihmettelen vaan kirjoitti:

  Mitä hän tutki ja selvitti laittamalla sormensa perseeseen? Yrittikö hän paikallistaa kipua? Jos alhaalla painetta niin eikös se kuuluu raskauteen, useimmiten vaaratonta mille ei pysty tekemään mitään. En ole koskaan kuullut, että loppuraskauden käynnillä lääkäri toimisi noin, etenkään neuvolalääkäri. Ihmettelisin kyllä hänen touhutaan ja kysyisin jälkeenpäin varmaakin syytä tähän tutkimukseen.

 29. kettu kirjoitti:

  Osu ja uppos. Oon käyny muutamalla miesgynellä myös enkä pistäny pahakseni, niin kuin moni muukin kokee on mies useim kohteliaampi tutkimuksissaan.

  Mikä mua sen sijaan risoo on se RONKKIMINEN. Mua ei haittaa alastomuus, en koe tilannetta lääkärissä mitenkään seksuaalisesti oli lääkäri nainen eli mies, mutta suututtaa miten mun kroppa muuttuu siinä tutkimuspöydällä esineeksi. Vaan siks että oon nainen mun pitää säännölliseti alistua siihen että kaiken maailman levittimiä ja sormia tungetaan mun sisään, välillä tehdään haavoja, sattuu, musta puhutaan niin kuin en olis paikalla. Veikkaan että jos miehille vastaavaa tehtäis säännöllisesti olis itsestäänselvää että tutkimus tehdään hellästi ja kunnioittavasti, onhan käden ja kaiken maailman välineiden tunkeminen toisen sisään äärettömän intiimiä.
  Jos miesbloggari kertois vastaavantyyppisestä tutkimuksesta missä lekuri kyselemättä olis tunkenu sormet kakkoseen veikkaan että iltapäivälehdet olis täys lööppejä lähes raiskauksesta. Sen sijaan kun Umpun sisään on tunkeuduttu me täällä kommenteissa hymistään että ”sellasta se on”.

  • Hanna kirjoitti:

   Miehellä tunnustellaan peräaukon kautta säännöllisesti prostata, varsinkin jos vähänkin jotain pissavaivaa on. Toimenpidettä kutsutaan tuseeraukseksi. Eikä nekään siitä erityisesti pidä, mutta enpä oo vielä iltalehdestä lukenu lööppejä ”raiskauksistakaan” ?

   Toki hyvä lääkäri kertoo aina ensin miksi ja mitä aikoo tehdä. Itse ainakin sanon yleensä jotain tähän tyyliin: ”nyt voittekin pukea paidan takaisin päälle ja ottaa sitten kaikki housut pois, niin kokeilen vielä eturauhasen kokoa peräaukon kautta sormella.” Itse en nimittäin haluaisi ainakaan olla kokonaan alasti tutkimuspöydällä. Mutta eihän toi tutkimus hyvältä kuulosta kenenkään korvaa, pakko silti tehdä.

 30. Tintti kirjoitti:

  No et ole ainoa, joka vihaa gynekäyntejä. Hyi hemmetti. Siitäkin huolimatta tyrskähtelin ja repeilin täällä – en suinkaan kokemuksellesi vaan elämänmakuiselle kirjoituksellesi 🙂 Sulla on hyvä tyyli, pidä se! Oma elämäntilanteeni on sinuun verrattuna erilainen (olen eronnut ja lapseton), mutta siitä huolimatta seuraan blogiasi mielenkiinnolla. Tsemppiä loppumetreille!

 31. Kohtalotoveri kirjoitti:

  Samantyylinen kokemus miesgynen kanssa. Menin hoidttamaan CIN 3- tason solumuutoksia eli syövän esiasteita loop-hoitoon. Siinä poltetaan sähkösilmukalla nämä vaurioituneet solualueet pois. Noh ensin se lääkäri laittoi metallisen spekulan kunnes hoitaja huomautti että tässä nyt työskennellään sähkön kanssa. Jos siis hoitaja ei olisi avannut suutaan, olisi mun koko naiseutenu palanut sillä metalli tunnetusti johtaa sähköä. No siitä sitten vanhoilla liukasteilla muovinen spekula tilalle ja puudutteet. Sitten alkoi silmukkahoito ja yhtäkkiä tunsin silmitöntä kipua johon lääkäri totesi ”Oho en puuduttanut tosta, pitikin ottaa vähän laajemmin.. noh nyt se on tehty!” pillahdin samantien itkuun sekä säikähdyksestä, että nöyryytyksestä. Muutenkin todella inhottava ja ahdistava tilanne ja sitten vielä tuo.

 32. K kirjoitti:

  Siis joo kyllä itselläkin usein käy mielessä, että mistä syystä ne miehet ihan oikeasti sellaseen ammattiin haluaa, jossa pääsee pimpsoja ronkkimaam päivittäin… Ehkä olen vaan ennakkoluulonen ja oikeesti heillä nyt vaan on kiinnostus alaa kohtaan ihan muista syistä, mutta itse en kyllä silti ikinä tule suostumaan miesgynekologin saatika -kätilön hoidettavaksi. Mulle se ajatus on vaan niin vieras ja omituinen, että pitäisi värkkiä esitellä jollekin muulle kuin omalle miehelleni, koska niin vahvasti nuo sukuelimet kuitenkin seksiin liittyy, vaikka tilanne oliskin ihan terveydellisistä syistä.
  Itselläni taas on vaan hyviä kokemuksia vanhemmista naisgyneistä; aina ovat olleet hellävaraisia ja kertoneet etukäteen, mitä tekevät ja milloin saattaa vähän nippasta.
  Ja tosiaan potilaalla on kyllä aina oikeus kieltäytyä tutkimuksesta oli syynä sitten miespuolinen lääkäri tai mikä tahansa, mutta eipä meistä tosiaan kaikista noissa tilanteissa ole suutamme avaamaan, kun varmasti on hämillään tilanteesta eikä myöskään halua olla epäkohtelias. Valiettavaahan se on, että varmaan aika harva suostuu sitä miespuolista opiskelijaa ottamaan tutkimustilanteeseen mukaan, mutta kun siinä ei kuitenkaan yleensä ole mistään välittömästä hengen hädästä kyse niin valinnanvapaus kyllä potilaalla asiassa on ja varmasti ovat miehet jo alaa opiskelemaan lähtiessään itsekin tajunneet ettei kaikille vaan ole okei esitellä alapäätään vieraalle miehelle edes hoitotoimenpiteen aikana.

 33. miltsu kirjoitti:

  mä oon käyny usein miesgynellä,tosin tahtomattani ja ne on ollu ihan hyviä! ajatuksena tietty tosi ällö mutta ne on paljon hellempiä kun useat naiset. viimeksi jopa päivystävä lääkäri oli hyvännäköinen mies ja en osannut kuvitella että hän tekee myös tutkimuksen alateitse,oli hieman kiusallista mutta siitä selvittiin 😀 tää sun blogi on ihan huippu!

 34. Iidu kirjoitti:

  Voin kuvitella miten inhottava kokemus :/ Itsellä on tainnut olla kerran nuori, miespuolinen lääkäri tekemässä raskaudenaikaista sisätutkimusta, se meni muuten hyvin, mutta jotenkin koin tilanteen myös kiusallisena ja jotenkin koin, että lääkärin jutut olivat vähän epämääräisiä. Silloin jäi sellainen tunne, että jatkossa haluan asioida vain naispuoleisilla. ”Järkytys” oli melkoinen, kun sitten synnärillä synnytyksessä kysyttiin voisiko opiskelija osallistua, ja vieressä seisoo sellainen nuori sairaanhoitaja-palomies, joka oli keräämässä oppia mahdollisia synnytystilanteita varten. Olin kylläkin niin kivuissani jo siinä vaiheessa, enkä jaksanut enää oikein välittää ketä ympärillä hyöri, joten opiskelija oli koko synnytyksen loppuun asti paikalla ja saattamassa osastollekin. Mutta, tästä synnytyksestä jäi todella positiivinen mieli, tämä miesopiskelija oli todella rauhallinen ja varma kaikessa mitä teki ja läsnäolo oli ennemminkin rauhoittava kuin kiusallinen. Miehellänikin oli juttuseuraa kun löysivät kiinnostavia puheenaiheita siinä odotellessa, kun minä makoilin epiduraali-taivaassani 😀 Mutta pointti siis se, että on näköjään myös miespuoleisia, jotka onneksi hoitavat hommat todella hienosti. 🙂

 35. Jansku kirjoitti:

  Kuinkahan monella naisgynellä olen tähän 35 ikävuoteen mennessä ehtinyt käydä, eikä yhtäkään huonoa kokemusta sisätutkimuksista, ultrasta tms. Sen sijaan ainoa miesgyne oli kovakourainen ja epäkohtelias. En mene miesgynelle, ellei joskus tule äärimmäinen pakko.

  Sanokaa mitä sanotte, mutta onhan se outoa että mies erikoistuu alalle, jossa yleisin työtehtävä on naisen alapään tutkiminen.

 36. sympatiani sinulle kirjoitti:

  Pakko kommentoida että ymmärrän kyllä hyvin ahdistuksen mies gynejä kohtaan. Ylipäätään gynellä käynti aina yhtä ahdistavaa. Itse olin viimeisilläni raskaana kun kävin lääkärillä jossa vastassa oli mies ja tietenkin nuori lääkäri opiskelija. Siellä ne kummatkin herrat tuijotti kun makasin pipari levälläni tutkimuspöydällä ja tälle opiskelijalle alettiin pitää vielä oppituntiakin siinä. Lääkäri halusi vielä ultratakin vatsan päältä ja edelleen makoilin siinä ilman pöksyjä ja pierua pidättelin koko toimenpiteen ajan. Mulle on myös tehty paksusuolen tähystys tähystäjänä tietenkin mies ? se vasta nöyryyttävää olikin maata perse pitkällä kun joku ronklaa sun suolistoa ? noh tähystäjä oli mukava mies ja läppääkin siinä heitettiin mutta eihän se hääviä ollut ? varsinkin kun mulla oikeesti tuli välillä pierua sitä ei voinut siinä tilanteessa hallita pahoittelin vaan nolona niin lääkäri siihen ”sitä sattuu paremmissakin piireissä” ?

 37. Sane kirjoitti:

  Mulla on vaan huonoja kokemuksia terv.keskus ’gynestä’ eli ihan yleislääkäri jolle menin gynekologinen vaivan takia ja sain myös tämän lapsettomuus -tuomion -.- olin 18 vuotiaasta, eli 10 vuotta syönyt e-pillereitä (järkyttävää) ja kun itse aloin asioista enemmän ottaa selvää näin aikuisena, niin päätin että tämä kama saa nyt riittää. Jonkin ajan päästä alkoi ihan jäätävä viiltävä kipu alavatsassa ja menin tk lääkärille, niin suunnilleen mun ikäinen mimmi tyyliin nauraa ensin päin naamaa kun kerroin etten halua hormonikuormituksen takia niitä pillereitä syödä ja ilmoitti että ’kyllä tää on endometrioosi ja sehän on sellanen sairaus että ne lapset pitäs suunnilleen olla jo hankittuna’. Puhuttiin jo kotona miehen kanssa että no se voi sitten olla ettei niitä lapsia saada, kunnes lähetteellä oikea gynekologi tutki ja kertoi että kyseessä ei todellakaan ole endometrioosi vaan kuukautiskivut,jotka pillerit oli ennen blokannut mm.seksihalujen lisäksi. Joku vastuu varmaan pitäs olla ettei lauota potilaalle tuomioita sen perusteella että oireet tavallaan täsmää, vaikkei olla tutkittu..

 38. jou kirjoitti:

  mitä erikoista tuossa nyt oli? menet sinne tutkimaan tulevan lapsesi terveyttä, niin alat narista kun LÄÄKÄRI, ei gynekologi haluaa kuunnella sydänäänet ja tutkia. Ei se ole hänen vika että raahaat sinne huutavan lapsesi mukaan. Ja mitä kummaa että mies haluaa olla lääkäri? Nekun tekee muutakin kun sisätutkimuksia naisille. Gynekologi sua tuskin on hoitanut.

  • primebody kirjoitti:

   Sää saat mun puolesta tutkia itsesi missä haluat ja milloin haluat, mutta niin kaun kun kyseessä on mun keho ja pakolliset tutkimukset koen että mulla on edes jonkinlaisia oikeuksia… Terve mikä kommentti

   • jou kirjoitti:

    no terve vaan itsellesi 😀 Itsepähän kakaras oot vienyt sinne tutkimuksia häiritsemään.

    • primebody kirjoitti:

     Olisko se pitänyt jättää autoon??? Valoja päälle..

     • jou kirjoitti:

      Ei olisi? Oletko nyt tahallasi vähän tyhmä? Mutta jos viet sinne mukaan lapsen mitä häiritsee tutkimusta, niin vähän naurettava kommentti tuo ”sitten se vielä kaivoi esiin sydänäänilaitteen, vaikka minun kultapirjopetteri itkee” Se ei ole lääkärin vika, silti hänen on tehtävä työnsä.

     • primebody kirjoitti:

      Sulla ei taida olla lapsia? Neuvola on nimenomaan paikka missä tutkitaan myös lapsia ihan btw tiedoksi. Sinne otetaan lapset mukaan ja jokaisella paitsi esikoista odottavalla on niitä lapsia… Itse et ehkä tästä ole tietoinen. Lapseni alkoi siksi itkemään kun näki että oma äitinsä oli hätääntynyt ja siihen sattui. Lapset ei ole tyhmiä! Ja niitä sydänääniä voi kuunnella myös housut jalassa BTW

     • jou kirjoitti:

      On kyllä useampikin lapsi ja meillä päin ihan ohjeistetaan jättämään lapset pois esim ultra käynneiltä kokonaan, koska he häiritsevät. Luulisi tuon olevan itsestäänselvyys, ilmeisesti ei ole kaikille.

     • primebody kirjoitti:

      Kyseessä ei ollutkaan ultrakäynti…. aivan eri asia

     • jou kirjoitti:

      Joo mutta tutkitaan kuitenkin -.- Ensi kerralla jätä lapset kotiin niin lääkärit saa tehdä työnsä rauhassa ja lapsesi ei saa traumoja kun näkee äidin ilman housuja 🙂 Hyvää loppuvuotta kuitenkin.

 39. Eve kirjoitti:

  Asiatonta käytöstä neuvolalääkäriltä! Jos vaan suinkin jaksat, niin tee valitus!

  Sisätutkimuksiin ei muuten ole pakko suostua äitiysneuvolassa. Ei raskaana ollessa tai jälkitarkastuksen yhteydessä. Jokainen nainen päättää kehostaan. Näinpä ollen jokaisella naisella on mm. oikeus kieltäytyä sisätutkimuksesta.

  • Ansku kirjoitti:

   Pakko minunkin työntää lusikka tähän soppaan….
   Ymmärrän, että tilanne voi olla potilaalle ikävä, mutta niin kuin aiemmin on todettu, on nämä alapää-hommat lääkärille peruskauraa ja naistentautien ja synnytysten erikoisalaan kuuluu paljon muutakin kuin alapään tutkiminen! Jos haluaa naisgynen that’s fine.
   Opiskelijat saattaa tuntua kiusallisilta, mutta vielä kiusallisempaa olisi se, että valmistuneet lääkärit, kätilöt ym. eivät osaisi hoitaa potilaita, koska kokemusta ei olisi! Itsekkään en menisi esim. kampaajalle, joka olisi vain lukenut kirjoista kuinka hiuksia leikataan ja värjätään 😀

   MUTTA mikä minulta menee nyt yli hilseen on ”oikeus kieltäytyä sisätutkimuksesta”. Oikeushan on kieltäytyä mistä vaan: tutkimuksista, hoidoista jne. Mutta mitä helvettiä sitten teet lääkärin vastaanotolla?!?! ”Menenpä käymään lääkärissä tarkastuksessa, mutta en muuten varmana suostu mihinkään tutkimuksiin”
   Ei se lääkäri kristallipallosta näe mikä on vaivana. Tässäkin on kyse nyt äidin ja lapsen terveydestä, joten itse ainakin mielelläni tutkituttaisin kaiken mahdollisen.

   Ps. Umppu tilanteesi oli varmasti kamala, mutta sait sen kirjoituksessasi kuullostamaan surkuhupaisalta:D tsemppiä loppuraskauteen!

 40. Hilppa kirjoitti:

  Mulla ollut kolme riskiraskautta ja loppukuukaudet viikottain polikäynti missä opiskelijoita, tutkimuksia jne. Menin sinne aina mielelläni kuulemaan onko lapseni terve edelleen, ja miltä oma tilanne näyttää alapäässä. Ajattelen että ei ne lääkärit synny taitavina tutkijoina vaan jonkun on oltava tutkimuskappale. Viimeisen lapseni käynnistykseen kun menin niin miesopiskelija teki sisätutkimuksen niin jännittyneenä että kädet vapisi ja instrumentit kalisi sisälläni. Jännittää ne lääkäritkin alkuun..tai voi kokea että tilanne on epämukava. Itse ajattelen että sisätutkimuksesta kieltäytyminen voi olla aika typerää, siinä kuitenkin selviää asioita joita ei esim ultralla näe. Raskaus ja synnytys kokonaisuudessaan sisältää paljon ikäviäkin tutkimuksia mutta palkintona siitä on onneksi oma lapsi

 41. Sippu kirjoitti:

  Hyi, itsekkin kammoksun miesgynejä. Ainut kerta kun olen joutunut miehen ronkittavaksi, oli silloin kun olin saanut keskenmenon ja mieslääkäri tarkitsi vielä asian varmaksi ennen kuin mulle annettiin tyhjentävät lääkkeet. Silloin olin niin järkyttynyt ja surullinen keskenmenosta että tajusin vasta jälkeenpäin että sehän oli tosiaan mies, ja vieläpä turkkilainen!
  Toisen raskauden aikana menin lääkärineuvolaan, niin se lääkäri (nainen) tuli hakemaan mua sieltä aulasta ja kysyi siinä että haittaako että tuolla huoneessa on myös opiskelija. Olin vaan että ööööööö, niin hän totes sit heti että ei tarvitse tehdä sisätutkimusta kun siihen ei nyt ole aihetta, joten suostuin sit. Ja se opiskelijahan oli tietysti ihan urvelo nuori mies, joka kädet täristen ojensi mulle paperia ultran jälkeen (päältä tehtynä) eikä todellakaan uskaltanut ees silmiin saati minuun päinkään katsoa 😀
  Kolmas juttu mikä tuli mieleen, oli se kun olin jotain 19vee tytönhupakko ja normi gynekäynnin jälkeen jouduin käymään ultrassa kainaloissa olevien pahkuroiden takia. Ultraajana oli n. 40-vuotias, ällöttävä, kiireinen mieslääkäri, joka ensinnäkin puhui minulle todella töykeästi, mutta sitten vielä koki tarpeelliseksi kommentoida rintojani ”näteiksi nuoren tytön rinnoiksi, tollaisiksi kirjaviksi”. WTF?! Ja mitä se edes tarkoitti sillä kirjavalla?? Niitä verisuoniako joita silloin nuorena ja laihana näkyi paljon rinnassa/rinnoissa? Tuli kyllä niin paska fiilis siitä käynnistä. Kuulin myös vuosia myöhemmin että kyseisellä paikkakunnalla oli lääkäri joutunut syytteeseen IMESKELTYÄÄN potilaiden rintoja, ja olen sata varma että se oli se sama mies!

 42. Johanna Koskela kirjoitti:

  Moi, ensinnäkin onko kyseessä edes ollut gynekologi – jos kyseessä on ollut tavallinen äitiysneuvolakäynti, silloin kyseessä on ollut ihan tavallinen terveyskeskuslääkäri, jolle kuuluu nämä äitiysneuvolakäynnit. Näet lääkärin tiedot esim äitiyskortista tai Omakanta.fi-sivulta. Onko sinulla hyvä bloggaaja käynyt mielessä, että voit hoitaa nämä lääkärikäynnit raskauden aikana miellyttävämmin yksityisellä gynekologilla, ei ole mikään pakko käyttää terveyskeskuksen palveluja näissä käynneissä?

  Tuo harjoittelijapoika, joka oli ollut aikaisemmalla lääkärikäynnilläsi, oli varmaan lääketieteen opiskelija, ei varmaankaan mikään ”gynekologiopiskelija”. Heille kuuluu pakollisena tuo harjoittelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.