Hae
Prime Life by Umppu

Mää en enää voi pitää suutani kiinni tässä asiassa

 

En kestä enää näitä Iltapäivälehtien otsikoita, vaikka niitä ei aina kuuluisikaan ottaa tosissaan, mutta silti. Pitäisi lopettaa niiden lukeminen kokonaan, koska ne on aina täynnä pahoja ja rumia asioita ja juttuja, mistä tulee huonolle tuulelle.  Kaksi otsikkoa, jotka sai mut (yllis) taas nostamaan verenpainetta ja miettimään, että onko ihmiset oikeesti noin tyhmiä.  ensimäinen on tässä:

Työntekijöitä jatkuvasti etsivä yrittäjä ihmetelee: osa hakee vain leiman, että pääsee takaisin kortistoon. 

Tämä on se aihe, mistä saan aina sen esille ottaessa henkilökohtaisesti todella rumaa palautetta, mistä mut haukutaan ties miksi. Mää en ymmärrä sitä enkä tätä ja ajattelen mustavalkoisesti… mutta otan silti. Mää aina mietin, että koska ihmiset ymmärtää, että niitä töitä on vaan tehtävä. Aina ne ei ole mieluista hommaa, mutta jostain on lähdettävä. Kommentit jutussa oli pöyristyttäviä ja tuntuu ettei heillä kenelläkään ole aikomustakaan tehdä töitä.  Jo kasvatuksessa pitäisi opettaa, että ei ole muuta tietä, kuin työnteko. Sillä omalla PALKALLA JA TYÖNTEOLLA maksetaan ne asumiskulut, autot, vaatteet ja ehkä joskus joku lomamatkakin. On turha olla kateellinen työssäkäyvälle, sillä se maksaa senkin ihmisen oleilun, kuka ei halua mennä töihin. Eikö ihmiset ymmärrä, millä tätä valtiota pyöritetään? Ja tähän väliin kerron että en tarkoita poikkeuksia, vammaisia, sairaita yms, joita varmasti taas lainataan kommentointiin.

Tiedän, että töitä ei ole paljon tarjolla, mutta jos ei ole ronkeli niin takaan, että niitä löytyy. Juuri tämä yllä oleva yrittäjäkin niitä etsii tekijöitä ilman tulosta. Esimerkiksi tämän artikkelin kommentit kertovan juurikin sen ”totuuden” mitä itse ajan takaa. (en tarkoita missään nimessä kaikkia) Kukaan ei ole valmis tekemään ”paska duunia, paskalla palkalla”… Kysynkin mitä he ovat valmiita tekemään…. tuskin mitään. Jostain on aina lähdettävä ja sielä cv:ssä se 5-v työttömänä ei ole kovinkaan imarteleva teksti. Luuleeko joku vielä, että ovikelloa tullaan soittamaan ja tarjotaan johtajan paikkaa? Jos et ole viitsinyt nähdä vaivaa ja opiskella mieluista ammattia, niin on vaan tyydyttävä johonkin muuhun. On edettävä rauhassa, jos ei ole ammattia. Ei kaikki ole aina elämässä kivaa ja mielekästä.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Lähinnä mua ihmetyttää ihmisten moraali tai kun sitä ei ole. Olen itse tehnyt vaikka minkälaista työtä… Myynyt hevosenpaskaa ovelta ovelle, istunut asuntomessuilla junavaunuissa junaemäntänä, kerännyt rikkaruohoja sen minkä voimistelu treeneistä keskesin. Aloitin heti työt opiskelijana ammattikoulun ohella 2,80mk tuntipalkalla. Sielä kampaamossa pesin omistajan lakanoita, kun hän hikoili öisin vaihdevuosiaan yms. Oon tehnyt baarissa töitä kampaamon ohella, siivonnut ihmisten yrjöjä ja aina ei ollut edes aikaa nukkua ennekuin seuraava duuni alkoi. Rahaa ei ollut ruokaan, eikä aina laskuihin ja silloin kun juhlittiin, niin juotiin aivan kamalan makuista kotiviiniä, mitä itse keitettiin.. Nuudelit oli herkku, jota sai verrata ala carte ateriaan. Joskus kaivettiin maasta tökö, kun teki mieli polttaa tupakkaa. Ei se elämä tule kenellekkään tarjottimella.

Silti tässä ollaa ja kaikesta on selvitty ja raivattu tie työelämässä. Vaikka vihasin koulua, sain sen kuitenkin suoritettua. Olen onnellinen yrityksen omistaja, kuka työllistää nyt itseni lisäksi 5 henkilöä.

Nykyään ei olla valmiita liikkumaan työn perässä, mutta ei myöskään olla valmiita muuttamaan. Sitten valitetaan, kun töitä ei ole tarjolla 10km säteellä, ei pysty maksamaan (Helsingin) vuokraa jne . Jos omaan elämään haluaa muutosta on luovuttava jostain vanhasta, muuten se koko homma junnaa paikallaan. Jos tilanne on sellainen, että ei ole varaa asua Helsingissä niin on muutettava pois. En yleistä ja tiedän, että täällä on paljon ihmisiä ketkä haluaisivat niitä töitä, mutta niitä ei ole. Aina pitää miettiä eri vaihtoehtoja. Tiedän myös, että kaikista ei ole yrittäjiksi, enkä sitä kaikille kehoitakkaan. Jos tuntuu, että olet luova niin koita vaikka alkaa kirjoittaan blogia, millä voi nykyään tienata paremmin, kun sillä puhelinmyynnillä. Tuntuu että nykypäivänä mikään ei riitä ja kokoajan vaaditaan jotain, mutta kun kyse tulee omasta satsauksesta, niin ei ollakkaan valmiita tekeen mitään.

Mun ystävä sanoi että hän ei nosta mitään tukia sen takia, koska on itse päättänyt olla työtön ja lasten kanssa kotona kotiäitinä.  Hän on itse valinnut sen tien ja kumpa edes joku muu ajattelisi samoin. Sen tiedän että kotiäitinä oleminen on raskain työ mitä on olemassa ja jos jostain niin siitä kuuluisi maksaa palkkaa. Silloin ei eedes eletä tuilla, vaan usein perheen elättäjäksi jää mies. Musta tämä on jotenkin sairaalla tavalla hienosti ajateltu, kun kuulee vaan näitä: en viitti mennä töihin, kun saan kotona enemmän.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Vaikka saisin kotona 5000e/kk niin en jaksais sielä olla kun ehkä maksimissaan kuukauden.Vauva-aika on asia aivan erikseen.  Itse aina mietin, että mulla on joku varasuunnitelma, jos jotain käy ja se on pelastanut monesta tilanteesta. Mun koko vuosi on mennyt päin peetä, mutta en oo lannistunut vaan noussut aina vahvempana, koska olen ollut päättäväinen ja määrätietoinen.  En halua tällä tekstillä loukata, vaan koittaa saada ihmisten ymmärtämään asioita, vaikka sitten yrittäjän näkökulmasta.  Et voi antaa lapsillesi huonompaa esimerkkiä, kun opettaa että näin kotona ollessa saa enemmän rahaa kun töissä.. ja vielä toitottaa sitä ääneen, että ei kannata mennä töihin..  (tässä asiassa en nyt tarkoita sitä kotiäitinä olemista).

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Toinen otsikko mitä en voi käsittää http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001934743.html 

Näin hyvätuloinen tienaa perhe vapailla. Vaikka olen nyt kohta toista kertaa äitiyslomalla pienen ajan sisään, niin voin sanoa, että tässä tienaan pääse. Jos pikkusen saatkin enemmän rahaa, niin voin kertoa, että verottaja vie ne sinulta varmasti loppuvuonna.

Mää en vaan käsitä tätä ajattelu maailmaa. Jos otetaan esimerkki, että Ritva käy normaalisti töissä 5p viikossa. Hän jää äitiyslomalle (vihaan totakin sanaa, koska se ei ole lomaa nähnytkään) ja saa oman palkkansa mukaista äitiyspäivärahaa. Nyt kaikkien pitäisi saada samaa rahaa ko kö? Toiset tekee töitä ja toiset ei. Jotkut haluaa tietoisesti jäädä kotiin hoitamaan lapsia ja siitä vielä kaikenlisäksi saa ihan surkeaa rahaa, mutta auta armias, kun työnteko ei muuten vaan kiinnosta, niin sitten elellään herroiks ja valitetaan.

Suomi on kohta kriisissä tai on ollut jo hetken aikaa. Uusia lakimuutoksia on nyt odottamassa ilmeisemmin hallituksen hyväksyntää ja se koskee nimenomaan näitä työttömyys asioita, mikä on hyvä asia.

Jos olisin itse työtön, niin menisin vaikka ilmaiseksi jonnekkin oppimaan, että mulla olisi mahdollisuus ehkä päästä jonnekkin. Ottaisin kaiken vastaan mitä annetaan, enkä nirsoilis. Mää itse rakastan työntekoa ja oon ollut aina ahkera. Oon aina maksanut veroja ja mua välillä vaan kyrsii monen ihmisen asenne työntekoa kohtaan ja vielä se järkyttävä vittuilu, jos joku sanoo asiasta mielipiteensä.

Jos ajatellaan, että meillä ei olisi ollenkaan työttömyyttä, niin todella moni asia olisi paremmin ja silloin ihmiset olisivat tasavertaisia ja samassa asemassa. Nyt ei niin ole. Toivon todella, että tänne saadaan työpaikkoja lisää ja kaikki halukkaat pääsevät töihin. Koko Suomen pitäisi ottaa tässä asiassa pieni ryhtiliike ja lopettaa se valittaminen.  Haluan vielä tähän loppuun sanoa, kun moni valittaa rikkaiden tuloista, että kai ihmiset ymmärtää kuinka paljon he maksavat niitä veroja ja juurikin ne rikkaat pitävät tämän valtion pystyssä. Hekin jossain vaiheessa väsyvät ja siirtävät kirjansa muualle, koska ovat lopen kyllästyneitä olemaan maksumiehinä, niille ketkä eivät vain viitsi tehdä yhtään mitään.

-Umppu

80 kommenttia

 1. Johannna kirjoitti:

  Amen?

 2. Jonna kirjoitti:

  Niiin samaa mieltä!

 3. Hanna kirjoitti:

  Amen!

 4. Lovisa kirjoitti:

  Niin naulankantaan ihan koko kirjoitus!!! ??

 5. Sinikka kirjoitti:

  Boom!! ?

 6. muikku kirjoitti:

  Aina jaksat jauhaa tästä samasta aiheesta, mutta tää oli jo aika pohjanoteeraus ja oot varmaan kaikkia kavereitas käskeny tulla kommentoimaan tänne että ”Amen” 😀

  • primebody kirjoitti:

   Niin jaksan ja aion varmaan jauhaa jatkossakin 🙂 ja tiedoksi: en ole koskaan pakottanut ketään kommentoimaan mihinkään kirjoitukseeni mitään. Mukavaa viikonloppua 🙂

  • Sara kirjoitti:

   Pohjanoteeraus?? Taitaa osua arkaan paikkaan. Tää oli todella hyvä teksti. Tottakai ymmärtää kaikki, et on olemassa niitä poikkeuksia, jotka ei pysty töitä tehä/ei vaan millään saa niitä niin se on AIVAN eriasia , kun semmoset joita ei KIINNOSTA tai ei vaan JAKSA tehä töitä ja elää yhteiskunnan loisena! Oikeesti haloo ihmiset ottakaa nyt oppia ja niskasta kii jos ykskää joka ei jaksa tai ei kiinosta tehä töitä ja lukee tätä tekstiä tai kommentteja niin toivottavasti oikeesti rupeette vähän miettimään! Ootte ihan varmasti tyytyväisiä, jos alatte tekemään töitä jos kerran siihen ei ole sen kummempia tervedellisiä esteitä.

   • muikku kirjoitti:

    Ei suinkaan osunut arkaan paikkaan, sillä teenhän itsekin juuri alipalkattua ”paskaduunia” AMKin papereilla ihan vaan siksi kun en jaksa lorvia kotona. Oikeast, uskallan väittää että näitä lorvivia sossuloisia on hyvin pieni osa työttömistä, miten voi olla niin vaikeaa tajuta ettei niitä työpaikkoja yksinkertaisesti ole.
    Mutta sulta taisi tekstin pointti mennä hieman ohi, koska tilannetta, jossa työtä ei vaan millään saa on mahdoton, koska aina voi mennä ilmaiseksi johonkin ”oppimaan” jos vaikka ehkä pääsisi johonkin.

 7. Eleonoora kirjoitti:

  Kerrankin pakko kommentoida kun olen niin samaa mieltä sun kanssa
  Itse en ole yrittäjä vaan ”tavallinen” työntekijä. En ole kovin kouluttautunut, mutta aina on töitä löytynyt. Kaiken huonommankin pätkäduunin olen ottanut vastaan ja kunnianhimolla työni hoitanut. Ja aina tämä asenne on myöskin poikinut parempia töitä ja vakituisia työpaikkoja.
  Nyt olen itselle kovasti mieleisestä vakityöstäni äitiyslomalla. Ajattelin olla hoitovapaalla vielä puoli vuotta äitiysloman jälkeen koska meillä on siihen taloudellisesti mahdollisuus. Töihin paluu houkuttaisi toisaalta mahdollisimman pian, mutta tytär jää suurella todennäköisyydellä meidän ainoaksi lapseksi, joten haluan nyt tosissani ottaa tästä ihanasta vauva-ajasta kaiken irti.
  Minulla on useampiakin työttömiä tuttuja. Heilläkin olisi ollut tarjolla paljon enemmän töitä kun ovat suostuneet tekemään. Saahan sitä sitten ihmetellä miksei työhaastatteluissa käynneistä huolimatta töitä löydy kun pitkiä työttömyyspätkiä on ollut.
  Amen

 8. sanna kirjoitti:

  Umppu tuossa jälkimmäisessä linkissä verrattiin palkansaajan erilaista palkkaa ansaitsevien äitiyspäivärahoja keskenään. Se siis kiukuttaa kun yrittäjälle Suomessa ei tarjota tätä mahdollisuutta? Kuten sanoit että rikkaat täällä veroja makselee ja muiden kuluja niin sama asiahan se tuossakin vertailussa on. Vähemmän ansaitseva saa suhteessa enemmän korvausta kun enemmän ansaitseva vaikka on veroja huomattavasti enemmän maksanut.

  • sanna kirjoitti:

   Anteeksi tarkoitin vanhempainvapaa ansiosidonnaiseen perustuvaa etuutta joka jutussa oli, en äitiyspäivärahaa.

 9. Jonna kirjoitti:

  En yleensä ikinä kommentoi mihinkään blogitekstiin jonka luen, mutta niin samaa mieltä asiasta!!

 10. umppu kirjoitti:

  The end.
  Niin sanattomaksi vetää. Hyvässä ja pahassa, mutta tämä jutun takia vetäydyn blogistasi. Hyvästi Google-umppu.

 11. Ems kirjoitti:

  Pakko sanoo tähän ”Amen”, ihan vaan muikun kiusaks. Terkkuja!

  Ei vaan, pakko kyllä yhtyä ihan joka sanaan minkä Umppu tähän kirjoitit. En voisi olla enempää samaa mieltä!

 12. Jaaana kirjoitti:

  Niin asiaa! Huomasin koko tekstin ajan nyökytteleväni, oon täysin samaa mieltä!!

  Joskus toki voi olla niin ettei niitä töitä vaan löydy, mutta arvostan heitä jotka niitä kuitenkin uutterasti etsivät 🙂 Siipeilijöitä ja lusmuilua en hyväksy ollenkaan, kyllä ihmisen on töitä tehtävä vaikkei se aina mannapuurolle ja mansikoille maistukaan!

 13. Piia kirjoitti:

  Kyllä ?
  Suomella menis paremmin kun kaikki keräis kiviä samaan kippoon..

 14. Maiju kirjoitti:

  Amen ? Niin samaa mieltä Umppu, hyvähyvä! Olet rohkea nainen kun uskallat puhua näistä näin avoimesti ja suoraan!

 15. Susa kirjoitti:

  Olen myös niin samaa mieltä! Hyvä kun joku osaa ja uskaltaa kirjoittaa asiaa! Olet niin oikeassa! Itseäni myös todella raivostuttaa näiden kotona makaavien ihmisten laiskuus, saamattomuus ja nirsoilu töiden suhteen! Kuinka kehdataankin olla meidän työssäkäyvien elätettävänä, yhteiskunnan loisina!?? Ja mitä kauemmin maataan kotona, sitä korkeampi kynnys on mennä taas töihin tai opiskelemaan!

 16. taasqtaasq kirjoitti:

  Itse olet aikoinaan kirjoittanut että tarvitsisit uuden työntekijän firmaasi, MUTTA kun Se on niin kallista. Niin ne muutkin yrittäjät ajattelee, eli töitä ei ole. Aina saa tulla 9€ päivä tai opiskelun,kautta ilmaiseksi harjoittelijaksi.

  • primebody kirjoitti:

   Sinulle tiedoksi että juuri äsken tein työsopimuksen työntekijälle 🙂 ja edelleen sen ottaminen on ihan v….n kallista. Et ehkä ymmärrä omaa alaani ja voin hieman valaista asiaa. Kun teet asiakkaan saat siitä kassavirtaa mutta jos et tee niin et tienaa edes omaa palkkaasi. Työntekijää ei voi palkata jos hän ei tuota mitään. Mielestäni sun vertauskuva oli todella huono. Meidän alalla on oltava harjoittelussa että työn oppii ja tulevaisuudessa on mahdollisuus ansaita!

 17. Emmi kirjoitti:

  Hear hear! Huomasin myös nyökytteleväni joka sanalle. Arvostan että uskallat puhua tästä asiasta!

 18. Jansu kirjoitti:

  Hieno ja ihanan tunteellisesti kirjoitettu teksti! 🙂 Itse olen myös aina tehnyt kaikki työt, joita olen käsiini saanut ja nykyään toimin yrittäjänä. Vaatii kuitenkin paljon henkistä voimaa, että jaksaa aina uudestaan etsiä ja hakea töitä sekä olla parhaimmillaan työhaastatteluissa. Kaikki eivät ole yhtä vahvoja.

 19. Terttu kirjoitti:

  Täyttä asiaa. Mulle on aivan sama tekeekö kukin töitä vai ei, mutta MÄ en halua elättää niitä jotka ei ole valmiita tekemään ihan mitä vaan työtä, ihan missä vaan. Siipeilijöitä ja lusmuja en hyväksy. Lähipiiriimmekin kuuluisi sellainen, mutta koska olen julma ihminen, niin olen sulkenut heidät perheemme ulkopuolelle tylysti, vaikka se joissakin on herättänyt paheksuntaa. Olen valmis muuttamaan mielipiteeni vasta kun näen, että asialle tapahtuu jotain. Haluan lapsilleni esimerkin vain siitä, että työtä täytyy tehdä ja verot maksaa ja sellaista vaihtoehtoa ei ole, että näin ei tekisi. Itse olen aloittanut työurani 15vuotiaana rakennussiivoojana ja itkien hammasta purren menin joka päivä töihi… ja se työ on varmasti eniten kehuja saanut yksittäinen työpaikka elämässäni ja tulevien työntantajien osalta. Nyttemmin olen korkeakoulutettu, mutta silti jalat maassa, sillä tiedän miten helvetin kovan työn olen tehnyt nykyisen elintason saavuttamiseksi. Ilman kenenkään muun apua. Ja HUOM saivartelijoille tiedoksi: lusmu/ siipeilijä ei tarkoita MINUN päässäni tilapäisesti työtöntä, todistettavasti aktiivisesti mitä tahansa työtä hakevaa tai sairasta ihmistä, vaan ihmistä joka keksii tekosyitä työn tekemättä jättämiselle.

 20. Mummo1966 kirjoitti:

  Mitäpä siihen sanot nainen jos minua ei kukaan ota oikeisiin töihin, olen 50 vuotias ja selkä- ja jalka vammainen sekä allerginen hajusteille ja nikkelille?? Eläkkeelle en pääse, minä olen lopettanut siis työnteot ja elän tukijaisille, ropoilla.

  • primebody kirjoitti:

   Varmaan itsekkin ymmärrät että olet poikkeus! Mutta niinkuin kirjoitin pitää luopua jostain.. ehkä ne on ne unelmat ja pitää miettiä jotain ihan uutta ja olla avoin eikä ajatella ”ei mua kukaan”. Onhan niitä uusia ammatteja vaikka se blogin kirjoitus. Sitä voi tehdä kaikilla mainitsemillasi oireilla. Tämä ei ole kuitenkaan mikään kettuilu vaan tarkoitus on että ajattelisit eri tavalla koko asiasta ja kääntäisit asenteesi positiivisemmaksi

 21. Sara kirjoitti:

  Todella hyvä teksti!!! Munkaan äiti ei nostanu mitään työttömyysrahoja , kun hoiti lapset (5 lasta) kotona. Toki välillä oli töissä puolipäiväsesti ja meillä oli hoitaja kotona! Mun mielestä kyllä tosiaanki pitäs maksaa paremmin niille, jotka haluaa hoitaa lapset kotona jos siihen on mahollisuus! Kaikilla ei oo ja se on ihan yhtä ok mennä töihin, kun olla kotona mun mielestä 🙂 Ite oon kans 15 veestä asti tehny jos jonkimoista hommaa ja en yhtäkää työtä kadu. Tuntuu, että nykyään on ihan kummallinen ajatusmaailma työnteosta!! Sairasta tommonen, et käydää ottaa joku leima /käydää haastattelus, mut ei p*skaakaan kinnosta oikeesti mennä töihin, mut ku oot käyny sielä niin saat taas hetken aikaa rahaa…. Muiden verotuloilla!!! Pitäs erottaa kaks asiaa. Ne keitä ei kiinnosta mennä töihin: se on SUURI vääryys, et he saa sit muiden rahoja ja sit taas ne 50 v irtisanotut , joille ei meinaa millää löytyä tötä vaik haluis niin on asia erikseen ja pitäs kaikkien tehä kaikkensa että he myös saisivat töitä vaikka onkin vanhempia. Heillä on silti kokemusta. Jotkuthan sit kouluttautuu uuteen ammattiin esim merkonomiksi tai lähihoitajaksi joka on todella arvostettavaa!!❤️ Lähihoitajille on useimmissa paikoissa töitä. Ja ite kans ihmettelen, jos joku pk-seudulla sanoo et ei oo töitä?!!! Mten ihmeessä mä (ja mun kymmenet kaverit) ihan normi ihmisiä (opiskelija) oon ja ollaan saatu sieltä aina töitä, ku ollaan haluttu ja tarvittu?! Kesät oon sielä viettäny ja välivuoden myös. Oon kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Varastohommissa ja hoitanut lapsia yksityisenhoidon tuella. Ihan satavarmana pääsis esim. Mäkkiin tai siivoojaks töihin. Kimppakämppään kaverin tai jonku muu kaa ja töitä tekemään.

 22. Vilhelmiina kirjoitti:

  Todella samaa mieltä sun kanssa Umppu,loistava postaus!Itsekin tehnyt töitä laidasta laitaan ja AINA on löytynyt jotain työtä,joskus se on tarkoittanut sitä että piti tyytyä vähän vähempään palkkaan tai pienempiin tunteihin mutta fakta on se että siivoan mieluummin vessoja pienellä palkalla kun makaan kotona”koska saan siitä enemmän”,en ymmärrä sitä ajatusmaailmaa YHTÄÄN.Lisäksi olen huomannut sen että jos jaksaa painaa duunia kun duunia hyvällä asenteella,se huomataan kyllä työnantajan puolelta!Tämä on ainakin omalla kohdallani tarkoittanut lisää liksaa,työtunteja tai ylennystä eli summasummarum kova työ palkitaan kyllä jossain vaiheessa 🙂

 23. Mä joka päivä töitä teen kirjoitti:

  Tulen pahoinvoivaksi aina kun luen jonkun kaltaisesi uikutusta. Muija ei osaa kirjoittaa edes äidinkieltään, mutta on kovasti mestaroimassa muiden elämää. ”Kun mullakin on näin ja noin, söin kiviä ja tupakannatsoja…” Teikäläisen elämään ei mahdu kuin yksi mustavalkoinen ns. totuus. Siitä paistaa läpi empatiakyvyttömyys, yksisilmäisyys ja täydellinen, narsistinen lapsellisuus. Kun on hattu päässä ja Adidasta yllä niin vitut muista, olenhan sentään Yrittäjä, vähän parempi kuin leipäjonolaiset ja muut puliukot. Koita nyt saada pieneen päähäsi mahtumaan, että työpaikkoja ei ole niin paljon kuin työttömiä.

  • primebody kirjoitti:

   Tiedätkö että tälläinen uikuttaja kuka ei osaa edes kirjoittaa omaa äidinkieltä on pärjännyt kaikesta huolimatta ihan helvetin hyvin elämässään. On ollut ala ja ylämäkiä, mutta niistä on opittu. Sulle myös tiedoks että just lahjoitin monta säkkiä adidasta ja hattua vähävaraisille. Autan lähes päivittäin muita ja teen erilaisia lahjoituksia, mutta mun ei tarvi tehdä siitä sen kummempaa numeroa koska auttaminen on ihan perus arkea mulle <3. Ja vielä lisätäkseni et tiedä mun lapsuudesta mitään, mutta sen voin paljastaa että se on kaikkea muuta kun narsistinen. Niin kauan kun avoimia työpaikkoja on on aina jollakin mahdollisuus ja siitä on turha nurista. Sulla on todella paha asennevamma päänsisällä ja toivon sydämeni pohjasta ettet palaa tänne blogiin enää koskaan 🙂

 24. J kirjoitti:

  Olisi jo korkea aika sulkea puhelinmyynti pois näistä otsikoista ja keskusteluista ja lakata haukkumasta ihmisiä, jotka eivät halua provisiopalkalla häiritä toisia. Minäkään en ikipäivänä menisi puhelinmyyntiin töihin, ja pidän itseäni kuitenkin melko ahkerana ihmisenä, kun nytkin opintojen ohella teen kahta työtä. ”Paskaduunitkin” on nähty niin vanhainkodissa, ostarisiivoojana kuin myös hävyttömän pienellä palkalla kioskimyyjänä… Itsekunnioitus ei ole sama asia kuin laiskuus! Päivääkään en elämässäni ole ollut työtön, mutta silti oksettaa miten tämän maan media ja yrittäjät (nojoo, poikkeuksiakin on, mutta sinä et taida olla yksi niistä) haluavat leimata kaikki työttömät nirsoiksi työnvieroksujiksi.

  • primebody kirjoitti:

   Lue teksti uudelleen ja ymmärrä se 🙂

   • J kirjoitti:

    Mitä kohtaa en mielestäsi ymmärtänyt? Uutisessa mainittu firma harjoittaa puhelinmyyntiä ja ihmettelee, miksi tekijöitä ei löydy. No niitä ei löydy siksi, että alalla työolosuhteet on tunnetusti yleensä pielessä ja on henkisesti helvetin rankkaa tehdä merkityksetöntä työtä josta saa vain haukut niskaan. Työn perässä muuttaminen johonkin hevonperseeseen on myös mielestäni aika paljon vaadittu – lähtisitkö sinä perheesi luota töihin vaikkapa Kuopioon?

    Onneksi joillain meistä pysyy jalat maassa, vaikka kuinka oltaiskin päästy oman duunin kautta maistamaan sitä ”parempaa elämää”.

    • A kirjoitti:

     Kaksi kaveriani oli töissä puhelinmyyntipuljussa. Ekan ”harjoittelukuukauden” ajalta he ei saanut ollenkaan palkkaa (teki hommia päivittäin) ja seuraavasta kuukaudesta tyyliin 15e/kk, vaikka oli töissä 4pvä viikossa.. joten joo todella kannattavaa hommaa! Ja sit ihmetellään miksei kukaan siihen halua mennä.

     • primebody kirjoitti:

      Tossa tapauksessa pitäisi miettiä itse sopimusta puolin ja toisin mihin nimen kirjoittaa. Toi nyt oli ihan silkkaa riistoa eikä kenenkään kuulu tollasella sopparilla töitä tehdä

    • primebody kirjoitti:

     Olen itse ollut monessa eri kaupungissa töissä kun en saanut täältä töitä. Jos tilanne muuttoa vaatisi niin en sitä pois sulkisi. Jos mulla ei olisi töitä niin joutuisin jokatapauksessa muuttamaan ja miettimään elämääni eri näkökulmasta ja mihinkä rahat riittää… btw sää et tunne mua henkilökohtaisesti niin en kaipaa sulta mitään luonne analyysiä 🙂

 25. Äiti kahdelle kirjoitti:

  Olen kahden lapsen yksinhuoltaja ja teen vuorotyötä josta nautin. Palasin työelämään kun lapseni olivat 3&1 – olin vuodenajan kotiäitinä samalla kun kävin osa-aika töissä. Aikamoista arjen pyöritystä se oli! Sain silloin paheksuntaa puisto mammoilta. Eihän he voisi ajatella että he palaisivat noin aikaisin työelämään, olihan heidän mielestä nuorimmaiseni liian pieni ollakseen äidistään erossa neljä tuntia kerralla, kolmesti viikossa. Nyt lapsilla on ikää 3&5 ja päiväkodin he aloittivat vuosi sitten syksyllä. Siitä asti olen tehnyt kokoaikaista työtä ja tämän vuoksi vein lapseni kuukausi sitten vuoropäiväkotiin, ihan vaan sen vuoksi koska välillä vuoroni alkaa 0700 ja toisinaan se loppuu vasta 2100. Tästäkin minua katsotaan kieroon ja kummastellaan että kuinka voin viedä lapseni lauantaisin päiväkotiin? Hyvin. Sillä kun lapseni on lauantaisin päiväkodissa niin se tarkoittaa vähintään yhtä arkivapaata ja viikossa lapsilleni on aina kaksi-kolme vapaapäivää joka on enemmän kuin keskiverto 7-17 päiväkotia käyvällä lapsella. Tällä hetkellä teen työtä josta nautin, saan kuukaudessa noin 3000€ käteen ja siitä huolimatta myös äitini on sanonut ”Jos jäisit lasten kanssa kotiin niin sun arjenpyöritys olisi helpompaa”. Olisi varmasti, totesin äidille. Mutta jos jäisin huvikseni kotiin, ihan vaan jottei aina tartteisi herätä puoli kuusi aamulla niin en voisi viedä lapsiani lomamatkoille, me ei pidettäis shoppailupäiviä eikä ostettais mitään ylimääräistä. Me ei myöskään asuttais nykyisessä kodissa ja joutuisin aina laskemaan budjetin joka kuukaudelle. Haluaisinko elää noin? En, sillä pidän siitä että mun ja lasten talous on turvattu. Tililleni napsahtava palkka on kiitos siitä että teen työtä mistä pidän mutta se on myös esikoisen sanojen mukaan ”Rahaa mitä äiti saa kun äiti menee töihin ja me mennään siskon kanssa päiväkotiin. Jos äiti ei kävisi töissä niin äiti ei voisi viedä meitä talvilomalle. Silloin kun äiti käy töissä niin äiti pystyy maksamaan meidän kodin, ostaa meille paljon leipää ja herkkuja (syödään meillä muutakin kuin leipää ja herkkuja?) ja ostaa meille vaatteita ja uudet päiväkoti kengät. Niin ja silloin kun äidillä on palkkapäivä niin me saadaan siskon kanssa valkata jotkut yllärit kaupasta.”

  Ps. Aloitin työn teon 15veenä Isäni tuttavan raksalla ja sain silloin 5€ tunnilta. Jostain se on aloitettava päästäkseen siihen mihin on tyytyväinen. Ja tosta on aikaa jo 13 vuotta ja sen jälkeen töitä on paiskittu mm. lehden jakajana ja bussien siivoojana?

 26. Laura kirjoitti:

  Mulle muutama vuosi sitten valottui kunnolla totuus ihmisistä jotka valittavat että töitä ei ole tai että heitä ei vain kiinnosta ja pakosta mennään haastatteluun.

  Itse olin silloin työttömänä, laitoin joka päivä useita hakemuksia (terveiset vain niille jotka itkevät iltapäivälehtiin että on laittanut 25 hakemusta kuussa eikä töitä ole, kun tuo on määrä joka itsellä tuli täyteen 3 päivässä ja niitä sinnikkäästi joka päivä laitoin menemään parin kuukauden ajan). No vihdoinkin sain kutsun vuokrafirman haastatteluun, jolla oli tarjota erilaisia hommia siellä ja täällä. Pukeuduin kuten mihin tahansa työhaastatteluun bisneselämässä eli jakkupukuun, laitoin hiukseni ja siistin meikin. Valmistauduin kunnolla koska tiesin kyseessä olevan ryhmähaastattelu. Halusin töitä, vaikka tiesin niiden olevan parhaimmillaan ja pahimmillaan tiskaamista, mutta siitä huolimatta valmistauduin ja valmistin itseni niin että motivaatio ja halu päästä vuokrafirman listoille näkyi.

  Kun pääsin haastatteluun olin ainut joka oli niin ulkoisesti kuin sisäisesti valmistautunut ja joka kätteli ja katsoi haastattelijaa silmiin kuten kuuluu. Muut olivat huput päässä, ränsistyneissä verkkareissa ja livahtivat haastattelijan ohi haastattelutilaan.

  Kun haastattelija esitti kysymyksiä, he vastasivat hiljaa niin että ääntä pyydettiin nostamaan joka kerta, eivätkä missään vaiheessa katsoneet haastattelijaa silmiin.

  Itse suljin muut tilanteen ulkopuolelle ja keskityin antamaan parhaan mahdollisen kuvan itsestäni. Muutama päivä myöhemmin soitin haastattelijalle ovatko tehneet päätöksiä ja vastaus kuului ”Joo heti tiesin jo kättelyvaiheessa että sut palkataan. Meidän pitikin kohta soittaa täältä sulle, mutta oot muuten ainut hakijoista joka tässäkin vaiheessa osoitti itse aktiivisuutta ja otti meihin yhteyttä.”

  Mitä tästä jäi siis käteen: Älkää jumalauta marisko jos töitä ei löydy tai mieleisiä sellaisia. Jos töitä oikeasti haluat tehdä, niin silloin kelpaa mikä vaan! Jokainen työ on arvokasta.

  Näytä myös sinut palkkaaville ihmisille että haluat oikeasti heille töihin/kirjoille jotta pystyvät tarjoamaan töitä ja näytä se myös ulkoisesti! Ensivaikutelma tehdään sillä miltä näytetään ja jos se on kunnossa, on myös helpompi tehdä vaikutus omilla puheillaan. Haastattelut ja niihin valmistautuminen on rankkaa, mutta se lopulta aina palkitsee!

  Niin ja se hakemuksien lähettäminen: Tee persoonallinen hakemus, jota pystyt muokkaamaan eri työtehtäviin sopivaksi. Tämä on myös aikaa vievää ja rankkaa mutta palkitsee lopulta. Hakemuksen pitää erottua, niin ja niitä hakemuksia pitää lähettää PALJON ja KOKOAJAN mikäli töitä mielii löytää. Terkuin: Itse tein juuri 3 tuntia hakemusta ja CV:tä omaan tän hetkiseen unelmaduuniin ja tiesin jo lähettäessä että se tulee näkymään edukseen muiden hakemusten joukosta.

  Ihmisillä on aina paljon tekosyitä miksi, mutta kun oikeasti pitäisi tehdä duunia jo sen eteen että saa duunia niin siihen ei olla valmiita.

 27. ilari kirjoitti:

  ok siis ne jotka tosiaan ajattlee rahan kautta elämää niin paska hommahan se on mutta puutun tohon moraali kysmykseen. sisi oikeesti mua ei töissä kiinnosta itteä raha ollenkaan vaan saan sieltä hyvinvointii ja voin olal vähä ku gumppi tehä huvikseen sitä noh en siis ole miljardööri vaan enneminkin titanicki jack en iin komea kyllö kuin leo mut enywais nyt siihen moorali ksymykseen.

  Mitä jos tää yhteiskunta on nii mätä että rahat sijoitetaan schaiseenn esim tuetaan euroopan pankkiireita ja sitten mun pitäisi maksaa enemmän päiväkotimaksui sairaalamaksut nousee kaikki amksut nousee mihinkä mä maksan sitten veroi siihenkö et politiikot voin en typeryyspäissään sijoitaa ulkomaille puhumalla paskaa ja lupailemalal satui meille kun todellisusu on että kaikki rapaantuu? sellaistako yhteiskuntaa pitäisi tukea missä tuetaan ahneutta ja typeryyttä ja rahottaa sitä kyllä se on moraalisesti itselelni ainakin väärin kun yhteiskunta joka tukee toisiaan ja rahtoetaan ne palvelut verorahosita. ku eiks oo jännä veronmaksajat on amksanut koko vr touhun ja silti ne korottaa meilel hommai kaikki aivan kaikki on veronmaksajien rahoittamaa . otetaan pois pienyritykset jotka mun mielestä voi olla omai yksikköjään ja tukea niitä verovapuaksin kun sitten ne saa kasvuvaraa rauhassa ja voi palakta niiit duunareita ja voi ottaa riskei. sitten esim mitä ihmettä nää aravat sun muut kynyttää vuokra hintoi koko ajan vaik ne on hitto suoraan otettu veronmaksajien rahoista ja sit viellä kiskotaan törky hintaa nuokin voii olla suoraan veronmaksajien hallussa ja antaa niit pikku hiljaa vaik ilmatteeks pois kun kuitenkin se maksetaa nesim kelan tuissa pois ei tarvis aina maksaa ja sit tulevaisuudessa n e rahat jää muuhun käyttöön. sitten politiikot tuhlaa milajrdei meijän rahaa esim umts kaupat ja siellä ne samt pellot vielläkin kehtaa istua tolalsten mokien jälkeen?. siten esim mielenterveyspalvelut niistä säästetään vaikka kun siihe panostettaiisiin nyt olisi se tulevaisuudessa säästöä kun jos ongelmat kasvaa on sen ongelman hoitamninen tulevaisuudessa kalliimpaa eli hölmöläiste kylä tämä on kyllä iso moraalinen ongelma miten asiat näkee elämässä.

  ja helaktti se työ mitä mä rakastan tehä noh hitto sitä teen ilmatteeks kun henkinen pääoma on tärkein ja monipuolisuus.
  .
  pitää muistaa milalsita yhteiskunta palvelee jos menee moraali kysmyksiin mielestäni.

 28. K kirjoitti:

  Todella samaa mieltä sun kanssa! Aikaisemmin olen itse työttömänä ne sun työttömyyttä käsittelevät tekstit kokenut vähän ikävinä, kun et ole osannut ottaa huomioon, että on myös meitä, jotka oikein mielellään mentäs töihin, vaikka palkka oliskin pienempi, mitä se kotona ollessa tukena olisi, mutta tässä tekstissä otit senkin asian huomioon 🙂 Mulla kävi kyllä kesällä hyvä tuuri ja sain osa-aikaisesti oman alan töitä vanhan tutun kautta ja nyt taas ensi kuussa pääsen samaan paikkaan osa-aikaiseksi, mistä olen todella mielissäni, vaikka tulot ovatkin samaa luokkaa, kun nyt kotona kökkiessä, mutta itselleni tärkeintä on kuitenkin se, että on edes jotain sisältöä päivissä ja tuntee tekevänsä jotakin tärkeää. Kyllä täällä kotonakin tosiaan alkaa tylsistyä, vaikka opiskelujen jälkeen olikin ihan kiva hetken aikaa olla vaan tekemättä mitään, mutta kyllä siltikin aktiivisesti samalla hain työtä ja vaikka epätoivo jo meinasi iskeä niin lopulta kuitenkin kova yritys tuotti tulosta edes näiden osa-aikapätkien muodossa, joista kuitenkin saan sitä arvokasta kokemusta työhön 🙂

 29. Reetta kirjoitti:

  Täyttä asiaa. Olen ihan samaa mieltä. Hienoa, että uskalsit rohkeasti ottaa asian esille… Hyvä Umppu!

 30. Emilia kirjoitti:

  Umppu, sä oot kova muija. I love you ? olen kampaaja, yrittäjä, äiti ja salimuija. On totta että moni työtä haluava ei siltikään löydä töitä eikä uskalla alkaa yrittäjäksi. Blogit, tubettaminen, suoramyynti yms on hyviä tapoja saada lisätuloja työttömyys rahan rinnalle. Mut sen eteen pitää TEHDÄ duunia. Mitään ei saa jos ei mitään tee. Ja ”en tee paska duunii paska liksalla”. Vituttaa niin ettei veri kierrä…. kun kaikki, myös ne nykyiset ”rikkaat” on aloittanu jostain. Välillä ei tiedä pitäiskö itkee vai nauraa. Kuuntelin yks päivä ku tettiläiseg 9lk keskusteli: oli niin tylsää ja ankeeta hyllyttää tuotteita s-marketissa, mut onneks meni paremmkn ku ”virtasella”. Se joutu laittaa hintalappuja tuotteisiin ainaki 200 ja vaa siivoo.

 31. M kirjoitti:

  Mä olin ennen samoilla linjoilla sun kanssa mutta iän ja elämänkokemuksen karttuessa olen alkanut nähdä asian vähän toisin.
  Kuulun itsekin ihmisiin, jotka on koko ikänsä tehny duunia, myös niitä ”paskahommia” vessojen siivoamisesta puhelinmyyntiin. Nyt jo vuosia rankassa mutta hyväpalkkaisessa hommassa. Että veroja on tullut maksettua.
  En koe kuitenkaan minkäänlaista vihaa tai muuta heitä kohtaan ketkä on työttömänä syystä tai toisesta.
  En tunne yhtäkään pelkästään laiskaa tai huvikseen kotona lusmuilevaa työtöntä. Melkein aina taustalta löytyy masennusta, muita mielenterveysongelmia tai vaikka sosiaalista kyvyttömyyttä. Nämä on usein niitä ihmisiä kenellä ei lapsuudessa ole ollut mitään normaalia mallia työssä käyvästä ihmisestä.
  Harva normaali hyvän lapsuuden elänyt terve ja hyvinvoiva ihminen on huvikseen kotona.
  Ja kyllähän jokainen tajuaa ettei työttömyyskorvauksilla matkustella, shoppailla ja ajella hienolla autolla. Ei se elämä herkkua ole niillä tuilla.
  Nämä asiat ei ole vaan niin yksiselitteisiä että on ahkeria työtä aktiivisesti hakevia työttömiä ja sitten laiskoja työntekoa karttelevia tapauksia. Ihmisiä tässä kaikki ollaan. Ne tekee ketkä jaksaa ja pystyy ja kannattelee sillä muitakin. Joskus osat voi vaihtua:)

  • primebody kirjoitti:

   En nyt puhukaan tässä näistä ihmisistä kenellä on masennusta yms taustalla. Mutta totuus on että täällä voi aivan liian moni aivan liian huonosti.. jäädään paikalle junnaan eikä edes yritetä..

 32. Työtön kirjoitti:

  Sinulta puuttuu realistinen käsitys ihmisen psyykeestä, itsekunnioituksesta ja keskivertotyöttömästä.

  • primebody kirjoitti:

   Määhän en muutenkaan ymmärrä mitään eiks se niin ollu?

   • heinis kirjoitti:

    Työn saanti ei nykyään ole mikään itsestäänselvyys vaikka kuinka yrittäisi. Sillä palkalla tarvitsee myös pystyä elämään, maksamaan vuokrat, sähköt ja ruoat. Vuokrafirmojen listoille ilmottautuessa et ikinä voi tietää saatko kuukaudessa työtarjouksia satasen vai kahden tonnin edestä.. Silti ne vuokrat ja muut pitäisi saada joka kk maksettua. Tuo on syy miksi vuokrafirman listoille ei välttämättä uskalla heittäytyä jos siellä on muutama työkeikka tarjolla. Suoraan työnantajan tarjoamat työpaikat taas ovat todellakin aivan kiven alla. Milloin olet viimeksi koettanut hakea töitä? Kokemuksesta voin sanoa että esim.yhteen kahvilatyöntekijän paikkaan hakijoita on yhdessä päivässä satoja! Vaikka sinulla olisi tarjoilijan koulutus ja kokemusta, työtä on silti lähes mahdoton saada. Kannattaa ymmärtää että työttömyys ei todellakaan aina johdu laiskuudesta tai siitä ettei viitsi. Epämääräiset osa-aikatyöt voivat aiheuttaa suurta taloudellista epävarmuutta, etenkin yksinasuvalle tai yksinhuoltajalle, joilla ei ole ketään tukiverkkoa, työkeikkojen suhteen huonon kuukauden osuessa kohdalle. Itselläni on hyvä tilanne koska uskallan ottaa mitä tahansa osa-aikatyöpätkiä vastaan ja haalia niistä mitä kuukaudessa saa, koska mieheni on vakitöissä, joten vuokran maksu on jokatapauksessa taattu. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Ja vakityöt todella ovat kiven alla nykyään!

    • primebody kirjoitti:

     Voin kertoa että yrittäjyys on ihan yhtä riskipeliä. Jos jotain tapahtuu, niin et saa palkkaa ja näin voi olla useita kuukausia putkeen. Mutta se taas on jossittelua. Tiedän että töitä on vähän mutta uskon että jokainen voi omalla aktiivisuudellaan siihen vaikuttaa. Kannattaa miettiä mitenkä erotun joukosta vai olenko vain yksi cv muiden joukosta. Mulla on ollut niin ihanasti asiat, että olen tasan kerran elämässäni hakenut töitä. Toki olen valinnut sellaisen ammatin missä voin työllistää itseni ja taata sillä sen että mun ei tarvitse hakea niitä töitä. Toki tässä tilanteessa on mun oma tehtävä miettiä ja kehittää omaa ammattitaitoa jatkuvasti ja kouluttautua omakustanteisesti mutta pidän siitä mitä teen. Opiskelen kokoajan jotain uutta että työni pysyy mielekkäänä!

 33. Kata kirjoitti:

  Kaikki jotka väittää että töitä ei ole, voi koittaa kouluttautua uudelleen vaikkapa oppisopimuksella. Voin kertoa että esim. Hoito alalla on hommaa, eikä mulla ole esimerkiksi koskaan ollut opislelun ohella sellasta tilannetta etteikö jostain olis tullu keikalle kutsua. Mutta ei kaikki hoitoalalle sovellu edes.. esimerkkinä vaan. Seuren ym kautta saa varmasti helposti töitä, jos ei halua sitoutua yhteen tiettyyn työpaikkaan ja haluaa vaikuttaa jonkin verran työvuoroihinsa.

  • heinis kirjoitti:

   Nimenomaan, kaikki eivät sovellu sille hoitoalalle jolla töitä olisi. Ja ai että tuosta vaan voi mennä oppisompimuksella jonnekkin opiskelemaan?! ? Koitappa ihan huviksesi alkaa kyselemään oppisopimuspaikkaa jostain, niin huomaat ettei se niin vaan onnistukkaan! Kaikilla ei taas ole varaa jäädä opintotuelle opiskelemaan uutta ammattia. Ja koska esim. ravintola- ja hoitoala joilla niitä, ainakin osa-aikaisia töitä olisi tarjolla, eivät sovi kaikille henkisesti eikä fyysisesti, niin millehän alalle sitä kannattaisi kouluttautua että työllisyys olisi taattu? Oikein mukava olisi kuulla mikä se ala on! Itse olen nyt uudelleen kouluttautumassa, juurikin sen ansiosta, koska minulla on siihen mieheni ansiosta taloudellinen mahdollisuus, mutta kaikilla ei ole sama tilanne. Voin kertoa että aikuiskoulutusluokallani on mm.fyysikko ja insinööri, jotka kouluttautuvat uudelleen (alempaan tutkintoon), koska heille ei kertakaikkiaan ole töitä omalla alallaan! Tällä uudellakaan tutkinnolla työnsaantimahdollisuudet eivät silti päätä huimaa.. Jos nyt todella koetettaisiin nähdä tämän maan kokonaistilanne, eikä osoteltaisi työttömiä syyttävällä sormella ja haukuttaisi heitä laiskoiksi vain siksi että itsellä on ollut onni työllistyä.

   • Oisko noin? kirjoitti:

    Ihanaa, edes 1 järjellinen kommentoija 😀 KIITOS

   • Antsku kirjoitti:

    Sairaanhoitajille ja lastentarhanopeille olisi töitä! 😀

    Minäkin opiskelen tällä hetkellä ns. uutta ammattia. Ensinnäkin voisin todeta, ettei opiskelupaikkaa ole ihan superhelppo ainakaan pk-seudulla saada, koska hakijoita on satoja. Varsinkin kun on jo yksi opiskeltu tutkinto alla ja ensikertalaiset pääsevät hakujonossa suhahtaen ohi.

    Oppisopimuspaikkoja ei juurikaan tänä päivänä tarjota. Eikä ilmaisiin harjoittelupaikkoihinkaan pääse, koska onhan siitäkin yritykselle vaivaa kun sun pitää joku ilmainenkin henkilö perehdyttää töihin.

    Opiskelupaikoilla sen sijaan tulisi mielestäni ohjata ihmisiä enemmän niille aloille, joilla on työvoimapulaa ja pois sieltä, missä ei vaan töitä ole. Tämä ei ole yksittäisten ihmisten tehtävä, vaan valtion huolehdittava asia.

    Toiseksi, on sekin verovarojen helvetinmoista tuhlaamista, jos henkilö on opiskellut kauppatieteiden maisteriksi ja päätyykin tekemään pätkähommia kaupan kassalle. Jokuhan sen koulutuksenkin maksaa. Vaikka se hemmetin ahkera yrittäjä sitten 😉

    Ja kolmanneksi (vai mones kohta jo olikaan) – mitä korkeammin koulutettu olet ja mitä enemmän työkokemusta taustalla, sitä vaikeampi on päästä töihin. Toimitusjohtajille kun vaan ei tarjota sitä sihteerin tai assarin paikkaa, mutta avoimia, omaa koulutusta/työkokemusta vastaavia paikkojakaan ei ole tarjolla tuosta noin vaan. Tämä voi olla jonkun vaikea tajuta.

    Opinnot eivät tänä päivänä takaa yhtään mitään. Ei vaikka olisit kolminkertainen maisteri. Ja se on vaan valitettava totuus. Se ei kerro ihmisen omista työnhakutaidoista tai työnhakumotivaatiosta yhtään mitään.

    • primebody kirjoitti:

     Mää haluan tähän kommentoida sen verran että esim mua on usein dissattu siitä että ”olet tyhmä kampaaja” mutta kappas kehveliä kun siltä alalta löytyykin töitä. Nimenomaan kannattaa miettiä koulutusvaiheessa millä alalla on töitä. Joskus sitä joutuu muuttamaan myös opiskelun perässä valitettavasti

     • Antsku kirjoitti:

      En ihan ymmärrä miten tämä liittyi mun postaamaan kommenttiin?

      En minä ainakaan nimittele ketään sen perusteella, mitä työtä tekevät. Mun mielestä kaikki työ on arvokasta ja on ihanaa, jos joku on löytänyt työn, mistä nauttii. Mutta ei meistä kaikista tosiaan ole lastenhoitajiksi, kampaajiksi tai vaikka bussikuskeiksi, vaikka heillä just tänään töitä olisikin.

      Pakko ihmisen on kuitenkin myös miettiä mille alalle soveltuu, eikä tyhmänä tuijottaa pelkästään sitä, millä alalla on juuri nyt töitä. Töitä kun joutuu tehdä sen 45 vuotta, niin olisi ihan kiva ettei se olisi ihan hirveää pakkopullaa joka aamu 😉

 34. Minävain kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä!!! Hyvin kirjoitettu 🙂

 35. pettynyt kirjoitti:

  Miksi fitfashioniin kirjotetaan tällästä täysin aiheeseen kuulumatonta soopaa,kommenttien toivossa tietysti ja joo tiedän sinun blogi saat kirjottaa mitä lystäät mutta pitää miettiä missä portaalissa bloggaa. Täälä on nykyään pieni vähemmistö joka pysyy aiheessa. Moni etsii treenivinkkejä ja motivaatiota,mutta eipä sitä juuri löydy,kaikkea diipadaapaa ja yhteistyöpostausta sitä tämä nykyään on? harmi,alkuun Täältä löysi motivaatiota ja hyvää fiilistä.

 36. Olisko noin? kirjoitti:

  Täytyy sanoa, että aika suppea on sinun maailmankatsomuksesi. On toki niitä, jotka eivät halua ja viitsi. Mutta vielä enemmän niitä, jotka ovat halukkaita työhön. Työpaikkoja on liian vähän suhteessa hakijoihin.
  Mitä mieltä olet tyypillisestä esimerkistä korkeakoulutetusta +50 ihmisestä, joka ei saa ikänsä vuoksi koulutustaan vastaavaa työtä? Pitäisikö hänen suostua mielestäsi ilmaiseen ”työharjoitteluun” tai uudelleenkouluttaa itsensä ammattiin ja todeta että on taas monta vuotta vanhempi ja ei todennäköisesti kuitenkaan työllisty?
  Itse olen koko pienen elämäni tehnyt töitä, ikää 30. Muutama vuosi sitten vaihdoin alaa ja olen uudelle alalle ihanteellinen työntekijä paperilla. Etsin tuolloin kesätyöpaikkaa.
  27-vuotias, 10 vuoden asiakaspalvelukokemus, kaupallista koulua käyvä terve, myyntihenkinen, ahkera ja innokas työnhakija.
  Lähetin reilusti yli 30 hakemusta 3kk kesätyöstä joista minut kutsuttiin 3 (!) haastatteluun. Monta hakemusta oli mm. kaupan kassalle, joista en päässyt yhteenkään haastatteluun.
  Sain onneksi noista muutamasta haastattelusta kesätyön (ja nykyään vakituisen paikan ok palkalla ja kehittyvillä uramahdollusuuksilla). Toki vaihtoehtona oli entinen ala, jossa olin edelleen samanaikaisesti vakituisessa työsuhteessa.
  Käsittääkseni tällä hetkellä työllistyminen on vieläkin vaikeampaa, joten voin kuvitella että ne, jotka ovat paperilla ns. heikommassa asemassa ovat melko epätoivoisessa tilanteessa.
  Tästä en syyttäisi työntekijöitä sen paremmin kuin yrittäjiäkään, vaan rakenteita jotka ovat jähmeät ja tekevät palkkaamisesta hankalaa.
  Mutta minua henkilökohtaisesti oksettaa asenne, että kaikki (tai suurin osa) työttömistä olisivat laiskoja ja yhteiskunnan elättejä.
  Kannattaa muistaa, että jokaisen työttömän takana on tarina.
  Olen pahoillani, mutta mielestäni sinun ajatuksesi ovat melko lapsellisia ja kapeakatseisia. Toivottavasti saat hiukan erilaisia näkökulmia elämääsi jatkossa. Vaikka kohtaamalla näitä (työttömiä) ihmisiä. Saatat yllättyä.

  Terv. Työtä tekevä ja hyvässä sosiaalisessa asemassa oleva

 37. Belle kirjoitti:

  Umppu ei petä, yksi kolmesta vakioaiheesta taas ihan töttöröönä… ?

 38. C kirjoitti:

  Todella rohkeaa tekstiä,Umppu 🙂

  Olen samoilla linjalla useammankin kommentoijan kanssa siitä,että niitä töitä pitää oikeasti hakea.On turha odottaa,että työtä tarjotaan tuosta noin vaan esim. puhelimen välityksellä.On varmasti poikkeuksiaki,mutta sillon on hommat tehty niin hyvin,että oot haluttu työntekijä!

  Se ei tullu yllätyksenä,että ihmiset tulee tänne kommentoimaan erittäin negatiiviseen sävyyn.Tutkitusti suomalaisten luetun ymmärtäminen on 14-vuotiaan tasolla.

  Umppu korostaa poikkeuksia.Eli niitä,jotka eivät esim. oman terveydentilan (fyysinen/psyykkinen) vuoksi kykene kokopäivätyöhön tai työhön millään tasolla.C’moon,Umppu ei pidä teitä lusmuina,laiskoina työvieroksuvina valittajina.Tekstissä selkeästi viitattiin terveisiin (fyysinen/henkinen) lusmuihin,jotka ei laita tikkua ristiin oman elannon suhteen (ellei nyt Kelan/sossun hakemusten täyttämistä lasketa).

  Jos olet henkilö,joka pyrkii kovasti työelämään aktiivisella CV:iden täyttämisellä ja yhteydenotoilla yritykseen,mutta vielä ei oo tärpänny,niin kovasti onnea ja toivotaan, että työpaikka löytyisi! Umpun blogiteksti ei koske sinua.

 39. Lillukanvarsi kirjoitti:

  On näitä akateemisia työttömiä, jotka eivät löydä siksi koska ovat ylikoulutettuja ja tämä on ikävä kyllä totta. Aina menee väärin. Kyllä osa nuoremmista on vähän näitä kännykkään tuijottelijoita, jotka hämmästyy kun jotain pitää ihan oikeasti tehdäkin ja yleensä tehdään vasta kun käsketään tekemään. Ja turhaan yrität Umppu kiltti ihmisille yrittäjyydestä kertoa, ns. tavalliselle työssäkäyvälle ei mene kaaliin oikeasti mitä yksinyrittäjyys on, että revit kaiken omasta selkänahastasi, etkä tosiaan lapioi rahaa kassiin päivän päätteeksi. ”Koska permanentti maksaa 300 euroa” harva on kirjanpitoon syventynyt, tuntuu kuin tuuleen huutaisi, kun yrittää joskus selittää miksi ei ole varaa palkata työntekijää vaikka kuinka haluaisi ja töitä olisi. Ja hallitus puhuu vaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä, ei koskaan ns mikroyrittäjistä. Anarkiaa!!!!

 40. Töitä on kirjoitti:

  Mä kirjoitin valmistuttuani varmaan 100 hakemusta ja pääsin ehkä 10 haastatteluun ja 3 työpaikkaa lopulta sain, eli pääsin oikein valkkaan 😉 Pari kuukautta siinä meni. Nytkin kun ton työkkärin sivuston avaa, niin siellä on vaikka kuinka paljon töitä. Aina voi vaikka uudelleen kouluttautua, jos omalta alalta ei löydy töitä. Tai mennä vaikka siwan kassalle kunnes löytyy jotain omalta alalta. Mutta näihin töihin ei ”alennuta”, kun on hankittu niin hieno koulutuskin.

 41. Aj kirjoitti:

  Olen seurannut blogiasi ja instagramiasi jonkin aikaa ja tykännyt kauheasti kun vaikutat niin aidolta ihmiseltä ja instagram-kuvasi ovat aitoja. Lisäksi elämäntilanteemme ovat osittain samanlaiset. Olen tästä kirjoituksesta (ja yleensäkin asioista kanssasi) samaa mieltä, mutta se mikä muutti hieman käsitystäni sinusta oli se miten olet tässä vastannut joidenkin kommentteihin. Jos saat typeriä kommentteja, suoraa haukkumista tms. niin älä alennu heidän tasolleen vastauksissasi, jätä vaikka mielummin vastaamatta. Haukkujilla yms. ei yleensä ole muutenkaan mitään perusteluja sanomisilleen niin itse jättäisin ne huomiotta.

 42. H kirjoitti:

  Itse olen päiväkoti ikäisen lapsen totaaliyksinhuoltaja äiti. Käyn vakituisessa työssä josta tienaan saman verran käteen mitä saisin toimeentulotukea. Mulla ei ole tullut mieleenkään että jäisin vaan kotiin. Haluan näyttää esimerkkiä lapselle siitä miten tämä maailma pyörii. Aina täytyy tehdä jotain, edes jotain. Mun mielestä työttömyystuille pitäisi olla joku vastine vaatimuksena, käydä lukemassa vaikka mummoille kirjoja tai jotain. En ymmärrä miten voi vaan saada rahaa tekemättä mitään. Aivan älytöntä. Vaikka olenkin vaan ”pa#ka”duunissa niin silti olen ylpeä siitä että kaikesta tapahtuneesta huolimatta en ole luovuttanut, ja kaikki mitä mulla on, on mun omaa 🙂

 43. Tupuna kirjoitti:

  Vau… Ihmisenä, jonka lähipiirissä on jonkin verran työttömyyttä, täytyy sanoa että tällaisen postauksen ja useimpien kommenttien lukeminen todella särkee sydämeni.

  Olen itse korkeakoulutettu. Opiskelin alaa, jolla piti olla hyvä työllisyystilanne, mutta valmistumisen aikoihin ei enää ollutkaan. Tein ”hanttihommia” n. 8 kuukautta, kunnes sain oman alan työpaikan. Arvioin, että lähetin päivässä 1-5 hakemusta, siitä voi päätellä miten huikean määrän hakemuksia lähetin kokonaisuudessaan. Mutta minulle kävi hyvin, sain työpaikan. Osalle opiskelutovereista ei käynyt yhtä hyvin. Osa on edelleen työttömänä, ja hakevat työtä aivan vimmaisesti. Osa keskittyy työnhakuun, osa tekee niitä hanttihommia samalla. Jotkut kommentoijista täällä ovat sanoneet, ettei korkeaan koulutukseen saisi nojata ja jättää siksi tekemättä niitä hanttihommia. Minä taas ihmettelen, miten joku ei ymmärrä, että sen väh. viiden vuoden yliopisto-opiskelun jälkeen voisi jotain halutakin opintojensa vastineeksi? Ja toisaalta, jos korkeakoulutetut alkavat taistella niistä hanttihommistakin, niin sittenhän ei ole niitäkään paikkoja vähemmän koulutetuille.

  Tunnen myös ihmisen, joka kymmenien vuosien työhistorian jälkeen sai yt-neuvotteluissa kenkää. Ikää 50 vuotta, todella aktiivista työnhakua takana nyt kolme vuotta. Tarjolla olisi palkatonta työharjoittelua omalla alalla. Alalla, jolla hän on ollut töissä kymmeniä vuosia!! Voitteko pienissä mielissänne alkaa kuvittelemaan, miten nöyryyttävää tuollainen on?

  Että kyllä, olen nähnyt läheltä sen tuskan ja epätoivon, mitä työttömyys aiheuttaa. Itken, kun joudun tämän blogin kautta kasvotusten sen faktan kanssa, että näin kylmää ja epäempaattista porukkaa voi olla olemassa.

  Katsokaapa vaikka mol.fi-sivuston työpaikkojen määrä, ja verratkaa sitä siihen faktaan, että maassamme on laskutavasta riippuen ainakin puoli miljoonaa vastentahtoisesti työtöntä henkilöä.

  Työttömyyden on ennustettu kasvavan yhteiskunnan rakenteellisten muutosten johdosta pysyvästi. Ei naurata enää yrittäjääkään, kun keskiluokka käytännössä katoaa, eikä yhä useammalla ole enää rahaa kuluttaa. Tähän kehityssuuntaan voitaisiin vaikuttaa monin tavoin, esim. tekemällä työllistämisestä yrittäjille kannattavampaa ja edullisempaa (ei ehkä palkkoja, mutta kenties sivukuluja laskemalla). Mutta ei, sen sijaan että keskityttäisiin ratkaisukeinoihin, lyödään lyötyjä eli niitä työttömiä. Se on helpompi, mutta niin, niin väärä keino.

 44. Tupuna kirjoitti:

  Miksiköhän et hyväksynyt kommenttiani, jota kirjoitin pitkään ja hartaasti, ja jota varten vuodatin muutaman kyyneleenkin? Mielestäni kommentissa ei ollut mitään epäasiallista, vaan yritin tuoda kaikille keskustelijoille vähän sitä näkökulmaa, etteivät nämä asiat ole aina niin yksinkertaisia. Voisitko ystävällisesti julkaista kommenttini? Aihe on minulle läheinen ja tärkeä.

  Terveisin Tupuna

  ”Vau… Ihmisenä, jonka lähipiirissä on jonkin verran työttömyyttä, täytyy sanoa että tällaisen postauksen ja useimpien kommenttien lukeminen todella särkee sydämeni.

  Olen itse korkeakoulutettu. Opiskelin alaa, jolla piti olla hyvä työllisyystilanne, mutta valmistumisen aikoihin ei enää ollutkaan. Tein ”hanttihommia” n. 8 kuukautta, kunnes sain oman alan työpaikan. Arvioin, että lähetin päivässä 1-5 hakemusta, siitä voi päätellä miten huikean määrän hakemuksia lähetin kokonaisuudessaan. Mutta minulle kävi hyvin, sain työpaikan. Osalle opiskelutovereista ei käynyt yhtä hyvin. Osa on edelleen työttömänä, ja hakevat työtä aivan vimmaisesti. Osa keskittyy työnhakuun, osa tekee niitä hanttihommia samalla. Jotkut kommentoijista täällä ovat sanoneet, ettei korkeaan koulutukseen saisi nojata ja jättää siksi tekemättä niitä hanttihommia. Minä taas ihmettelen, miten joku ei ymmärrä, että sen väh. viiden vuoden yliopisto-opiskelun jälkeen voisi jotain halutakin opintojensa vastineeksi? Ja toisaalta, jos korkeakoulutetut alkavat taistella niistä hanttihommistakin, niin sittenhän ei ole niitäkään paikkoja vähemmän koulutetuille.

  Tunnen myös ihmisen, joka kymmenien vuosien työhistorian jälkeen sai yt-neuvotteluissa kenkää. Ikää 50 vuotta, todella aktiivista työnhakua takana nyt kolme vuotta. Tarjolla olisi palkatonta työharjoittelua omalla alalla. Alalla, jolla hän on ollut töissä kymmeniä vuosia!! Voitteko pienissä mielissänne alkaa kuvittelemaan, miten nöyryyttävää tuollainen on?

  Että kyllä, olen nähnyt läheltä sen tuskan ja epätoivon, mitä työttömyys aiheuttaa. Itken, kun joudun tämän blogin kautta kasvotusten sen faktan kanssa, että näin kylmää ja epäempaattista porukkaa voi olla olemassa.

  Katsokaapa vaikka mol.fi-sivuston työpaikkojen määrä, ja verratkaa sitä siihen faktaan, että maassamme on laskutavasta riippuen ainakin puoli miljoonaa vastentahtoisesti työtöntä henkilöä.

  Työttömyyden on ennustettu kasvavan yhteiskunnan rakenteellisten muutosten johdosta pysyvästi. Ei naurata enää yrittäjääkään, kun keskiluokka käytännössä katoaa, eikä yhä useammalla ole enää rahaa kuluttaa. Tähän kehityssuuntaan voitaisiin vaikuttaa monin tavoin, esim. tekemällä työllistämisestä yrittäjille kannattavampaa ja edullisempaa (ei ehkä palkkoja, mutta kenties sivukuluja laskemalla). Mutta ei, sen sijaan että keskityttäisiin ratkaisukeinoihin, lyödään lyötyjä eli niitä työttömiä. Se on helpompi, mutta väärä keino.”

  • Oisko noin? kirjoitti:

   Tää oli niin upeasti kiteytetty! En voisi Tupuna enempää samaa mieltä olla kanssasi.

 45. nnnn kirjoitti:

  Jaa että kotiäidin työ on maailman rankinta 😀 Työssäkäyvä äiti tekee käytännössä kaiken saman minkä kotiäitikin, onhan pyykin, ruokaostosten, ruuanlaiton, siivouksen ynnä muun määrä vain hyvin vähän riippuvainen siitä, ovatko lapset hoidossa ja vanhemmat töissä vai eivät. En edes väitä olevani missään maailman haastavimmassa työssä, mutta totta helvetissä on rankempaa tehdä ensin kahdeksan tunnin työpäivä JA kaikki kotityöt ja hoitaa siinä sivussa se kaikki ”silpputyö” neuvola-ajoista talvikenkien ostamiseen ja uimakouluun viemiseen kuin olla vain kotona.

 46. Pauliina kirjoitti:

  Go Umppu, tää teksti on täyttä asiaa! En jaksa ymmärtää ihmisiä joilla on pakollinen tarve ettimällä ettiä virheitä toisista. Aivan naurettavaa nillittää siitä miten joku kirjottaa yms.

  Mutta joo kyllä niitä töitä löytyy, mutta eihän ne ”paska duunit” nykyaikana kellekkään kelpaa. Pohjalta se on aloitettava, jos haluaa elämässään johonkin edetä. Itse olen sitä mieltä, että vaikka väliaikaisesti tekisikin sellasta työtä mistä ei niin hirveästi tykkää, niin sitä mieluisempaa työtä voi samalla etsiä. Kunhan nyt on edes jotain millä elättää itsensä ja maksaa elämisensä niin ei tarvi muiden siivellä elää.

  Pidä pää pystyssä, oot huippu! ?

 47. Torvi kirjoitti:

  Rauhoittukaa, rauhoittukaa hyvät ”tirkistelijät”. Umppuhan on toistamiseen kertonut 33-vuoden iässä, että hän haluaa kirjoittaa julkisesti, mutta häntä ei kiinnosta ihmisten mielipiteet. Vähän niinkuin kylähullu, joka huutaa mielipiteitään kykänraitilla ja ketä ei kiinnosta vastakaiku. Antakaamne hänelle hänen ansaitsemansa rauha. Ja aiheeseen; Umppu tarkoitti tekstillään, että työttömyysongelma ratkeaa sillä, että työttömät ottaa työtä vastaan. Oisko tässä paikka Nobelin suurikeksintö -palkinnolle! Ja tuha häntä on tästä soimata, hän vain halusi huutaa tämän loppuun asti pureksimansa ajatuksen ääneen virtuaalisella kylänraitilla. Annetaan hänen kertoa mielipiteensä. Ei niistä tarvi sen enempää välittää.

  • primebody kirjoitti:

   Hei torvi soitin! Haluaisin kysyä sanoisitko samat asiat omilla kasvoillasi suoraan minulle? Uskon että et. On naurettavaa pukeutua keskityn nimimerkin taakse ja huudella.

  • Sari kirjoitti:

   😀 Huippuhauska kommentti Torvi! Totuuden siemenkin siellä…

 48. Työtä on, vaivaa se vaan vaatii :) kirjoitti:

  Itselläni tulee työmatkaa 500 km/vko. Viitenä päivänä viikossa/9 h päivässä/ keskimäärin 1400 e kuukaudessa. Tällä kuviolla en kuvitellut eläväni kouluttautuessani kahteen eri käsityö ammattiin. Mutta kouluttauduin kolmanteen ammattiin, koska edellisillä ammateilla ei löytynyt määräaikaista sopimusta kummempaa. Kolmannen ammatin luettuani, johti se nykyiseen työhöni, joka on vakituinen. Olen pystynyt myös omaa varallisuutta kasvattamaan asunto-osakkeella, ”huonosta palkasta” huolimatta. Ja töiden takia olen muuttanut 400 km.n päähän. Elämä on valintoja. Mielummin maksan osakkeesta, jonka voin joskus myydä, kuin merkkivaatteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.