Hae
Prime Life by Umppu

Ne vaietut vaivat raskaudessa…. onko niitä olemassa?

sisältää kaupallisia linkkejä

Vapaapäivä ei olis voinut tulla parempaan saumaan <3. Mää olin jotenkin niin väsynyt, että kävin jo ihan ylikierroksilla. Mun isäkin jäi nyt eläkkeelle ja molemmat isovanhemmat on siis eläkkeellä. Äiti kysyi eilen, että jos ne vie ja hakee Vilin tiedekerhosta niin mun ei tarvi lähtee aamulla aikaisin Vivianin kanssa ja se oli enemmän, kuin ihanaa sillä Vivian usein nukkuu aamulla 8.30 asti. Me saatii rauhassa kaksin olla aamu. Jos olen ihan rehellinen niin aamupalan jälkeen otin prinsessan kainaloon ja laitoin Netflixin päälle ja jatkoin unia. Siinä se tapitti liikkumatta äidin kainalossa peiton alla ohjelmia ja hekotteli välillä itsekseen. Joskus näin. En silti koe yhtään huonoa omaatuntoa, sillä joskus lapsikin tarvitsee lepoa ja chilliä.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ehdittiin me vähän leikkimäänkin, mutta sitten olikin välipalan aika ja päiväunien, mitkä maistui myös mulle. Mulla on ollut niin paljon univelkaa, että olisin voinut nukkua kellon ympäri. Sielä me kaksi taas sylikkäin nukuttiin meidän sängyssä. Herättiin siihen, kun pappa tuli hakemaan työkaluja. Juuso tuli jo ajoissa kotiin ja käytiin laittamassa meidän kirppispöytä kuntoon ja mun lemppari paikassa smoothiella. Vedän päivittäin inkivääri/sitruuna shotteja, mitkä maistuu aivan kuolemalle, mutta tää tauti on vaivannut jo niin kauan, että pakko parantua. Yskin viimeyönä kurkusta lähes sormen paksuista kivikovaa limaa, niin että meinasin tukehtua…  Otin illalla vielä toiset kahden tuniin tirsat, että nyt on ainakin levätty, jos ei muuta.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nyt on jo viikko 35, eli kauaa ei enää oo jäljellä. Musta tuntuu että moni nainen on täysin yksin omien raskausoireiden kanssa ja toisillahan niitä ei ole ollenkaan. Mun yks suurimmista oireista on aivot 🙂 en muista mitään. Just äsken katoin, että mikä viikko mulla on menossa, niin kappas mulla olis ollut neuvola tänään, jonka siis missasin. Unohtelen asioita jatkuvasti ja en vaan voi sille yksinkertaisesti mitään. Se vituttaa, mutta en ole keksinyt siihen mitään lääkettä. Varmaan uni olisi paras, mutta se ei aina ole itse päätettävissä.

Mää oon tähänasti voinut tosi hyvin, mutta nyt huomaa, että H-hetki lähestyy. Osalla saattaa olla tosi voimakkaita liitoskipuja, mitkä tuntuu nivusten aluella lähes samalta, kun kamala hammassärky. Nyt ne on palannut. Kun hetkeksi istahtaa ei meinaa päästä ylös kun sattuu. Ainakin mulla ne katos samantien muistaakseni kun olin synnyttänyt. Myös supistuksia saattaa tulla raskausaikana ja niitä mulla on nyt ollut paljon. Vauvan pää on jo valmiina alaspäin, mikä tekee kamalan paineentunteen alapäässä. Se ei ole missään määrin miellyttävää. On kokoajan tunne, että pitäis päästä vessaan, vaikka sille ei aina ole tarvetta.

Toiset kokee pahaa närästystä ja sekin on nyt palannut. Onneksi vasta nyt, koska ei noiden rennien imeskely herkkua ole. Liikkuminen ei ole enää kovinkaan nopeaa ja ainakin itselle tavaroiden keräily lattialta on yhtä helvettiä.  Nukkuminen vaikeutuu ja hyvän asennon löytäminen on haasteellista.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Moni ei ymmärrä, että osittain ainakin loppuvaiheessa se raskaus ”on sairaus” koska vaivoja voi tulla kokoajan lisää ja ne saattaa tulla nanosekunnissa. Myöskin synnytys ei aina mee niinkuin televisiossa, vaan siihen saattaa liittyä vaikka mitä. Itse olen oksentanut ja kirjaimellisesti paskonut alleni siinä pedillä. Oon itkenyt onnesta ja pahasta olosta. Ensimäisen synnytyksen jälkeen olin viikon pyörätuolissa, kun taas toisesta kävelin itse osastolle reippaana. Sitä on turha suunnitella sen kummemmin, koska kaikki synnytykset on ihan erilaisia. ensimäinen kesti 33h ja toinen 3h15min. On myös ihan normaalia pelätä synnytystä.

Naisen kroppa kokee raskausaikana kovia ja sitä ei pidä vähätellä. Mua aina puistattaa se sali postaukset, mutta kaikki tyylillään. Mulle on aivan sama miltä näytän nyt tai synnytyksen jälkeen, mutta haluan kuitenkin voida hyvin. Suojaan rintani aina jollain villasella, etten saa rintatulehdusta, koska kerran sen kokeneena en halua sitä uudelleen. Rintatulehdus on aika yleinen ja se tulee siitä, jos rinnat sa kylmää ja todella herkästi.  En ole edes kotona hihattomalla paidalla sen vuoksi, sillä jääkapilla käynti saattaa sen laukaista. Synnytyksen jälkeen voi myös alapää tulehtua ja jollain sinne saattaa jäädä jotain synnytyksestä. Nekin on ihan normaaleja vaivoja mistä ei koskaan puhuta. Joillain saattaa kestää jälkivuoto useita kuukausia.

Päästäänkin mun lempi aiheeseen peräpukamat. Kenelläkään niitä ei omien sanojen mukaan ole, mutta totuus on jotain ihan muuta. Ne tulee melkein joka toiselle ja usein ne tulee synnytyksessä. Ne saattaa olla niin kivuliaat, että jopa istuminen sattuu. Niihin melkein paras lääke on aika. Nännit saattaa myös tulhetua ja ainakin itse suosittelen käyttävän nännivoidetta.

Kun sinusta tulee äiti niin sinulla on kaapillinen erilaisia salvoja joka lähtöön :). Kaikilla on oma tyyli hoitaa vauvaa ja mikään niistä ei ole väärä. Juuri synnyttänyt äiti on todella herkillä kuuntelemaan arvosteluita ja niitä kannattaa välttää antamasta jollei hän niitä kysy.

SAMSUNG CAMERA PICTURESTää mun ihana neule on House of Brandonilta. Löydät sen TÄÄLTÄ

Kannattaa käydä tsekkaamassa huikeat alet TÄÄLTÄ
aaaamidseason-paabanneri-2

 

 

Myös se kroppa ei ole enää samanlainen, kun se on joskus ollut. Toisilla saattaa koko vatsan aluen revetä arville ja siihen ei pahimmassa apauksessa ole mitään keinoa. Vaikka ihoa kuinka rasvaa, niin se ei aina auta. Nyt kolmannella raskaudella en ole rasvannut vatsaa kertaakaan ja samanlainen se on kuin ennenkin. Rinnat usein imetyksen jälkeen ”tyhjenee” ja ne saattaa alkaa roikkumaan, mutta mitä sitten. Jos se häiritsee niin onneksi siihen löytyy erilaisia apuja hyvinkin helposti. Liikunnalla saa hyvin palautettua kehoa, mutta mitä vanhempi olet niin usein jäljet on pysyvempiä. Mää arvostan äitejä ja varsinkin niitä, ketkä kantavat arvokkaasti raskauden tuomat muutokset. Muistakaa, että se lapsi on jotain niin ihmeellistä ja niin suuri palkinto meille. Olkaa itsellenne armollisia ja antakaa kehon palautua. Kun raskaana ollaan se 9kk niin ainakin sen se ottaa, että ollaan takaisin. Me kannamme ihmisen sisällämme <3

Se ei kuulu kenellekkään miltä me näytämme, vaan pääasia on että lapsi ja äiti voi hyvin. Mää itse haluan alkaa kuntoilemaan ja liikkumaan kun kolmas syntyy ihan oman jaksamisen vuoksi, sillä se antaa mulle energiaa. En ehkä vielä uskalla luvata, mutta koitan tehdä sellaisia liikunta juttuja mitä te kaikki voitte tehdä kotona ja lähteä mukaan tähän projektiin. Mutta sen aika ei ole vielä.

Btw mulla olis kaks kysymystä mihinkä haluaisin vastauksia: kumpi on parempi rimtapumppu vai sähkökäyttöinen sellainen? itselläni ei ole sähkökäyttöisestä mitään kokemusta. Ja toinen: mikä on hyvä itkuhälytin, mikä kestää kunnolla pakkasta? meillä on nyt ollut vain sellainen mikä toimii sisällä hyvin, mutta ulkona se ei kestä.

-Umppu

22 kommenttia

 1. Iida kirjoitti:

  Mulla on ollut nyt toisen lapsen aikana britton merkkinen itkuhälytin. Baby stylestä 99€ ja ollut joka euron arvoinen. Toimii niin sisällä kuin ulkonakin, ihan kestävä akku joka kestää kyllä useita tunteja ja paras ehkä tässä hälyttimessä on lämpömittari joka mittaa lapsen yksiköstä lämpötilaa joka esim kesälläkin voi huomaamatta nousta vaunun kuomun suojissa korkeaksi ja se lämpötila näkyy sitten vanhemman yksikössä 🙂 tosi kätevä!

  Niin ja noista raskausoireista, tutuksi tullut useampikin noista..myös se että eipä paljon synnytyksen ”jälkitiloista” naisen kropassa puhuta, mutta se nyt vaan kuuluu siihen että suurimmalle osalle jotain siitä tulee, oli sitten lyhyempi tai pidempi vaiva. Mielestäni se vaan kuuluu siihen, ei se itselleni ainakaan ole ollut ihan läpihuutojuttu pungertaa sitä pientä ihmisen alkua alapäästä pihalle 😀 toisaalta äkkiä se palautuminen sitten alkaa ja onhan se lapsi kaiken sen arvoista .
  Paljon paljon tsemppiä ja jaksamista sulle raskauden loppusuoralle ja kaikkea hyvää! <3 tykkään kovasti blogistasi!

 2. Veera kirjoitti:

  Moikka! Suosittelen cobra itkuhälyttimiä. Tai ne ei varsinaisesti ole itkuhälyttimet vaan radio puhelimet joissa on kuitenkin itkuhälytin ominaisuus. Ovat langattomat. Kanto matka pari km ja tosiaan niille on myöhemminkin käyttöä just radio puhelimina. Ollaan hyödynnetty esim remonttia tehdessä. Ne on luotettavat ja kestää pakkasta..ja hintakaan ei ole hirveä. Suosittelen!

  Pumpuista ei itsellä oo kauheesti kokemusta mutta sen mitä oon pumppaillut niin sähkökäyttöisellä.. Se on vaivattomampaa!

 3. Piude kirjoitti:

  Moii!Sähkökäyttöinen mun mielest,paljon helpompaa väsyneenä =)vaikka itellä ei loppujen lopux maitoo tullukkaan mutta imuteho tuntu kyllä siltä että tehoja on!kokeile muuten flunssa oireisii/yskäänkarmoliitta munkin yrttitippoja ruokalusikal huivii ja vettä päälle ni kyllä helpottaa=)

 4. Lyy kirjoitti:

  Mulla on tommonen Medelan Harmony -sähkökäyttöinen rintapumppu. Siinä on semmonen herutteluvaihe ensin ja sitten voi laittaa ”imulle” kun maito on alkanut herumaan. Toimii verkkovirralla tai pattereilla/akuilla.
  Se on ollut kyllä ihan ok, mutta toiset tykkää käsikäyttöisestä, toiset sähköisestä. Hirveä ääni siitä lähtee, että ei sillä esim yöllä vähän pumpata toista tissiä, jos vauva syö vaan toisen 😀

 5. Iitu kirjoitti:

  Ehdottomasti sähköpumppu! Varsinkin jos on tarkotus enemmänkin pumpata.
  Meillä on Philips Avent dect itkuhälytin. Prismasta ostettu eikä ole ollut mikään hirveen hintanen. Toiminut tosi hyvin, ollut ulkona kovillakin pakkasilla.
  Onnea ja tsemppiä loppu odotukseen!!!

 6. Hansu kirjoitti:

  Hauskaa kun mennään aika samoilla viikoilla raskauksissa ja samat oireet täälläkin; närästys, suonikohju löytyy, peräpukamat, väsymys, unohtelu jne…. ? öisin vaikea saada unta kun etenkin jalkoja ja lantiota särkee, lattialta tavaroiden nostelu sattuu, onneksi useimmat vaivat jää synnytykseen.

 7. Ama kirjoitti:

  Mä oon tykänny kyllä käsikäyttöisestä pumpusta enemmän. Mulla on Aventin sähköpumppu ja Medelan käsikäyttöinen. Jouduin pumppaamaan vauvalle kaiken maidon 2 kuukautta ja käsihän siinä väsyi, joten hankin sähköpumpun. Mutta en tiedä, enkö saanut säätöjä kohdilleen vai mikä, mutta käsikäyttöisellä pumppasin puolet nopeammin. Ja hiljaisempikin se on.

 8. Neppis kirjoitti:

  Itse lopettelen kohtapholin imetystä kun lapsi täyttää vuoden. Nyt jo huomaa että rinnat ovat paljon roikkuvammat ja tyhjemmät kuin vauvan ensikuukausina olleet Pamela Anderson -tissit 😀 sanoit että jos rinnat roikkuvat, on siihen useita keinoja. Mitä siis teen, että saisin rintoja vähän kiintämmiksi?

  • K kirjoitti:

   Mulla tuli kyllä ekana mieleen silarit, eipä niille kai muuten oikein mitään voi, paitsi ajan kanssa saattavat vähän palautua, mutta samoinhan se rinnoissa on vaan iho, joka imetysaikana venyy ihan kun raskaudessakin maha niin jos vatsakaan ei enää entisiin mittoihin palaudu synnytyksen jälkeen niin on varmaan aika turha odotella rinnoillekaan mitään ihmeitä tapahtuvan.

 9. Annika kirjoitti:

  Mulla on ollut käsikäyttönen pumppu kaikkien kolmen lapsen kohdalla. Ainoa millon olisin kaivannut sähkökäyttöstä oli tissien ollessa niin hemmetin kipeet ettei meinannut pystyä itte pumppaan. Tää viimesin lapsista ei suostunut millään syömään pullosta koko vuoden aikana, joten sähkökäyttösen hankinta olis ollut muutenkin rahan hukkaan heittämistä. Itkuhälyttimen ostin testiin keskimmäiselle (radiokirppikseltä 5€?) meni vielä kolmannellekkin loistavasti. Rakennettiin taloa kolmannen syntyessä ja oli käytössä tosi paljon, merkki tais olla Philips.

 10. En halua maksaa hajamielisten aiheuttamia kuluja ;) kirjoitti:

  Tiedätkö paljonko tuollaiset unohdetut neuvolakäynnit maksavat yhteiskunnalle? Toivottavasti niistä peritään sakko!

  • primebody kirjoitti:

   Onneks oon kohta maksanut parin kuukauden sisällä 10 000e veroja, niin enköhän kuittaa sillä yhden neuvolakäynnin…..

 11. ElinaS kirjoitti:

  Täällä Helsingissä varatuista neuvola-ajoista tulee tekstarilla muistutus kaksi työpäivää ennen ko.käyntiä. Laitan käynnit myös puhelimen kalenteriin ja hälytyksen 1 tunti ennen käyntiä, auttaa ainakin minua muistamaan!

  Mä olen raskaudessa pikkuisen sua edellä, nyt menossa rv 37+6. Olen päässyt vaivoissani todella vähällä mutta liitoskivut ja herkästi supisteleva kohtu ovat tehneet jopa tavallisesta kävelemisestä kipeää. Innokkaana jumppaajana & hölkkääjänä odotan innolla talvea jolloin voin taas liikkua normaalisti.
  Mun raskauskuulumisia löytyy täältä: http://www.lily.fi/blogit/mina-0

  • primebody kirjoitti:

   siis tarviin niin noi muistutukset 🙂 sitten vielä kun koitat soittaa sinne niin joudut soittaan monta päivää, kun on vaan tunnin soittoaika ja puhelin kokojan varattu

 12. Viveka kirjoitti:

  Mä tykkäsin sähköisestä enempi, ja etenkin silloin sai hyvin herumaan kun imetti vauvaa toisesta tissistä niin pumpullekkin herui paljon paremmin. Säätämistähän se on kyllä. Mä käytin Medelan pumppua ja se toimi mulla hyvin, mut olen kuullut että jos joku pumppu ei toimi niin toisen merkin sähköpumppu voi toimiakkin. Eli kannattaa kokeilla mikä toimii, kai niissä vähän eroja kuitenkin on.

 13. taika kirjoitti:

  Mieliaiheeni!! Mä oon huomannu raskaudesta, et immuniteetti paljon huonompi ku normaalisti! En normaalisti saa mitään tartuntoja mistään mut nyt tulee flunssat ja kaikki helposti ja lähtee hitaasti pois.

  Mulla on kauheet krampit vaivannu jo 10vkoa. Ne on pirullisii ku hyppäät yössä jotain 7 kertaa ylös seisoo ku kramppaa ja kouristaa jalkaan.

  Vaiettu vaiva on varmasti se et jos sulla on joku virus piilevänä kropassa joka ei yleensä ikinä aktivoidu normaalisti niin satavarmana raskaana semmoset hyppää pintaan. Esim herpes!

  Lisäksi finnejä pukkaa pintaan mitä kummempiin paikkoihin. Alapää vuotaa koko ajan valkovuotoo. Karvankasvu on ihan mieletöntä! Saa koko ajan ajaa karvojaan.

  Aah, kyllä on ihanaa aikaa.

 14. ilo kirjoitti:

  Rintatulehdus ei itseasiassa aiheudu kylmästä vaan on bakteerin aiheuttama infektio, joka voi saada alkunsa esim. pienen pienestä ihorikkeymästä nännissä, josta sitten bakteeri pääsee rintaan. Ennen vanhaan uskottiin, että kylmä aiheuttaisi rintatulehduksen, mutta se on vanhaa tietoa. 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Mulla ei ole tästä faktaa, mutta silti suojaan tissini kylmältä 🙂

 15. Hellu kirjoitti:

  Kiitos ihanasta blogista! Ihan mun lemppari vaikka lapsia ei itsellä vielä olekkaan. Kerrot kaikesta niin rehellisesti ja ihanalla omalla tyylilläsi. Saatan käydä monta kertaa päivässä katsomassa, että onko tullut uutta kirjoitusta, vaikka tiiän että ei niitä montaa päivässä tule ? jatka samaan malliin ja tsempit loppumetreille!

 16. Sari kirjoitti:

  Mä tein kauheen googletuksen, kun etin aikoinaan parasta ja pakkasen kestävää itkaria. Ja tulin siihen tulokseen, että Padwico 850 se on. Löytyy lämpömittari, pakkasenkesto, alhainen säteily, hyvä kuuluvuusalue, värinähälytys, kompakti koko jne. Hinta 150e, että se ainoo miinus.. ? Ja kestävät on myös. Nyt ollu 2 v käytössä eikä akku mennyt miksikään. Plus jätin vahingossa toisen yksikön auton takaronkin luukun väliin eikä mennyt siitäkään miksikään.. ? Ne cobra radiopuhelimet kannattaa ainakin unohtaa, kun ei niitä oo itkareiks tarkotettu, niin ei niiden ominaisuudet tosiaan oo mitään parasta mahdollista luokkaa. Esim. kaveri yritti käyttää niitä, mutta vauvan piti huutaa aika kovaa ennen kun ne reagoi.. meni ja osti kanssa sit lopulta padwicot kokeilemiensa cobrien ja philips aventin jälkeen.

  Paras sähköpumppu on semmonen, jota voi käyttää tarpeen mukaan manuaalisesti tai sähköllä/pattereilla. Mulla Philips ja se on hyväksi havaittu. Aina tilanteesta riippuen käytin käsin/sähköllä. Mut melkeinpä se sähkö tuli valittua, kun oli niin paljon helpompaa kun käsin pumpata. Ääni tietty on vähän kova..

  Ja tosiaan rintatulehdus ei tuu kylmästä, vaikka munkin nlatäti niin luuli, kun kauhisteli, kun haen postinkin pelkkä toppi päällä. Mut mulla imetys laittaa kropan niin kuumaks, että ei voi käyttää mitään muuta kun imetystoppia tai on järkky hiki. Siihen tulehdukseen vaaditaan tosiaan bakteeri. Ja ennen vanhaan luultiin, että se tulee kylmästä. Mut tiedä sitten, jos kylmä jotenkin laukasis sen pöpön jylläämään elimistössä.

 17. Riikkahannela kirjoitti:

  Mä oon tykännyt Ainun Medela Harmony Basic- rintapumpusta. Se on käsikäyttöinen ja hinnaltaan n.40e. Tietenkin riippuu käyttötarkoituksesta, mutta jos on tarkoituksena pääsääntöisesti imettää ja lisäksi välillä pumpata maidot mukaan/tyhjentää tissit jne niin tää on loistava! Helppo, nopea, ei väsy käsi. Ihan riittävä, koen et olis turha maksaa sähkökäyttöisestä ainakin tällä käytöllä 🙂 Meillä on tosta myös se syöttöratkaisu, jotta pullosta syöminen on vauvalle vähän verrattavissa rintaan eikä ihan lorise kurkkuun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.