Hae
Prime Life by Umppu

Äiti älä laita lastasi nettiin……..

 

Sanna Ukkolan kirjoitus siitä, että älä laita lastasi nettiin on varmasti aihe mikä puhuttaa. Voit lukea kirjoituksen TÄÄLTÄ

Koen että olen hyvä kommentoimaan tähän asiaan, sillä olenhan jopa synnyttänyt televisiossa :). Tässäkin asiassa koen monta eri näkökulmaa ja puolta. Asiastahan on silloin varsinkin helppo kommentoida, kun niitä omia lapsia ei ole. Suosittelen siis hankkimaan ensin lapset, kun kärkkäästi kommentoimaan jotain niihin liittyvää. Silloin on myös paras hetki arvostella niitä muita äitejä siitä, kuinka heidän tulee kasvattaa omat lapsensa ja mää en ainakaan tekis noin. Jokaisen ajatusmaailma muuttuu lapsien myötä.

 

IMG_4969

 

Itse olen laittanut kuvia lapisstani nettiin ja olen kokenut sen nykypäiväksi. Ymmärrän myös lauseen tekstistä ”sinä et omista lapsesi persoonaa”. Haluan antaa miettimisen aihetta, missä jokainen voi palata omaan lapsuuteen. Mun lapsuudessa 80-luvulla annettiin vielä joskus piiskaa. Silloin lapsia pakotettiin moneenkin eri asiaan halusi ne tai ei. Kurinpito oli jotain aivan muuta, kuin tänä päivänä. Lapsilla ei ollut mitään voimaa, niinkuin nykypäivänä on. Jos otan vertauskuvaksi sellaisen, että lapsi saisi valita saisiko hän isältään piskaa kerran viikossa, vai olisiko äiti laittanut hänestä nettiin jonkun kivan söpön kuvan, niin tuskin tavii arvata mikä on vastaus. Voi myös miettiä kumpi jättää pahemmat jäljet lapseen.

 

IMG_4970

 

 

Laitan paljon kuvia lapsistani blogiin ja ylipäänsä someen. Itselläni on kuitenkin omat rajat mitä en koskaan ylitä. Suurimmaksi osaksi ne on kasvokuvia, missä olen itse mukana. En näe siinä mitään pahaa, tai että siitä voisi aiheutua lapselleni mitään pahaa. Meidän pitää ymmärtää, että elämme digiajassa ja tämä on arkipäivää. Mun mielestä pitäisi olla enemmän huolissaan, mitä ne lapset itse tekevät sielä netissä.

Ymmärrän kyllä että ei ole soveliasta laittaa lapsesta kuvaa esimerkiksi alasti tai vaikka potalla kakalla. Alastonkuvat on sellaisia, mitkä saattaa mennä minne tahansa sivuille pedofiilien katseltavaksi. Sitä voi aina miettiä omalle kohdalle haluatko sinä, että sinusta on alastonkuva netissä? En myöskään ymmärrä näitä ”lapsi tipassa” kuvia, mutta sekin on jokaisen äidin ja isän oma päätös.

Me emme voi sille mitään, että maailma muuttuu, vaan meidän on opittava muuttumaan sen mukana. Mää ymmärrän täysin äidit, kenelle on syntynyt vauva, että he haluavat jakaa vauvan kuvaa tutuilleen somen eri kanavilla, enkä nää siinä mitään pahaa, mutta niinkuin sanoin: lapsia nolostuttavat ja häpäisevät kuvat on asia aivan erikseen.

 

IMG_4974 IMG_4977

 

Tähän liittyvään juttuun olisin ehkä halunnut liitteeksi jotain perusteluita, että mitä haittaa lapselle tästä on ja onko kirjoittaja miettinyt, että moni lapsi oikein haluaa oman kuvansa esille. Monilla nuorilla on jo instagramit ja snäpit ja ne on niitä pelottavia juttuja. En usko, että lapsille koituu omassa elämässä hankaluuksia asiallisista lapsuudenkuvista internetissä.

Mitä mieltä te olette? Meitä äitejä on paljon ketkä laittaa lastensa kuvia nettiin. Jotenkin ajattelen itse, että lapset on mulle kaikki kaikessa ja haluan ehkä kuvilla myös viestittää sen muille. Mun mielestä lapset on luonnollinen asia, enkä ymmärrä miksi niitä pitää nykyään ylisuojella. Jos joku äiti haluaa ottaa kannan, että en laita mitään kuvaa nettiin niin ymmärrän sen täysin, eikä se kuulu mulle.

Me oltiin perheen kanssa Särkässä viikonloppuna. Serkkutytöt oli mukana ja meillä oli oikein hauskaa. Ite en käy laitteissa ollenkaan, jotenka lapset suhuutti iltaan asti. Päivät alkaa jo hieman olemaan syksyisiä ja tuntuu, että kohta saa kaivaa syysvaatteet esiin.

IMG_4979 IMG_4981 IMG_4987 IMG_4993 IMG_4996 IMG_5002

-Umppu

80 kommenttia

 1. Johanna Moilanen kirjoitti:

  Jotta henki pysyy hyvänä niin haluan sanoa jo heti että pidän tyylistäsi ottaa lapsista kuvia. Ne ovat sensuroitu siltä miltä voidaan välttyä kun kuvat otetaan ajatuksen kanssa. Ihailen sitä että olet ajatellut asiaa ja ottanut esille eri näkökulmia.

  En itse ole äiti vaan ihan tavallinen monelle lapselle ohjaaja, täti, kummi ja kaikissa eri rooleissa lapseen kontakteissa. Jolla haluan kertoa että kuten minä ja kuka tahansa voi saada mahdollisuuden laittaa lapsista kuvia. Millaisia tahansa.

  On varmaan turvallista ajatella että on aikakausi, jolla kaikki tekee siten. Se suojaa mieltä lisätä se kuva, toinen, kolmas.. mm.. Mutta niin aikakausien mukaan. Mielen pyörteissä on tehty kovin julmiakin tekoja vain koska on menty massassa eikä pohdittu omaa filosofiaa.

  Oma kantani on että asiaan pitää suhtautua kriittisesti: haluaako antaa lapselle itse määrätä mitä hänestä julkaistaan ja mitä ei. Silloin kun hän on itse valmis siihen. Asia jakaa mielipiteitä kyllä ja ei muttei sen ole tarkoitus rytmittää ihmisiä eri lokeroihin. Vaikka en pidä päätöstä hyvänä. Silti minä arvostan äitiä, isää, ketä vaan lasta kuvaakin eri suhteessa kun kuva on asiallinen eikä välttämättä tuo niin suurta hallaa jos kuvan löytää kuka ikinä tahansa. Netissä siihen pääsee kaikki käsiksi.

  Toivon hyvää päivää ja keskustelua!?

  • primebody kirjoitti:

   Tämä on asia mikä nimenomaan varmasti jakaa mielipiteitä rajustikkin. Itse ymmärrän molemmat puolet, mutta nimenomaan haluaisin, että jokainen miettisi kuvien sisältöä.

 2. Hanna kirjoitti:

  Moikka!
  Monien asioiden vahingollisuus ja seuraukset nähdään ja ymmärretään vasta paljon myöhemmin kuin juuri sinä aikakautena. Näinhän on juuri esimerkiksi ruumiillisen kurittamisen kanssa- sehän oli ennen täysin hyväksyttävää ja normaalia, ei siinä nähty silloin mitään väärää.
  Paljon muitakin esimerkkejä ihmiskunnan ajatuksenjuoksusta, esimerkiksi tupakointi. Ennen sitä pidettiin suorastaan terveystuotteena, tänä päivänä nauretaan miten sellaista on voitu edes ajatella. Entäpä muistatko kun höyryhengitys tarkoitti suoraan kattilasta kiehuvan 100 asteisen veden höyryn hengittelemistä? 😉
  Mielestäni on ihan hyvä pysähtyä miettimään asioiden eri puolia. En kritisoi sinun kuviasi tai kirjoitustasi, haluan puhtaasti tuoda muille lukijoille ajatuksen aihetta, ja etenkin niille jotka julkaisevat niitä pissapotta kuviaan.

 3. Elina kirjoitti:

  Minulla on tähän asiaan sellainen näkökulma, että saatat sulkea tässä vaiheessa esim poikasi tulevaisuuden uravalinnoista tiettyjä aloja/tehtäviä pois. Sen olet varmasti ottanutkin jo huomioon.. Esimerkkinä nyt vaikka, että Vili voisi haluta armeijassa lentäjäksi. Onko kaikesta tästä julkisesta informaatiosta, mikä hänen elämästään on löydettävissä netistä myös silloin, hänelle haittaa valintavaiheessa. Kysy mieheltäsi mitä mieltä hän on, jos et ole itse armeijaa käynyt, niin hän varmasti osaa kertoa mitä kaikkea sellaisia nuorelle miehelle erittäin mielenkiintoisia tehtäviä Puolustusvoimilla on olemassa, joissa kaikesta julkisuudesta on vain haittaa. Tuo nyt oli vain yksi esimerkki. Itse työskentelen sellaisissa töissä, että en ehdottomasti halua, että perheestäni löytyy kaikki mahdollinen tieto netistä äitini kirjoittamana. Voisin kirjoittaa aiheesta miljoona esimerkkiä, mutta pointtini tuli jo tästä varmasti ilmi. Luulen silti, että jokainen vanhempi osaa linjata nämä asiat itse. Itse en arvostele sinua tekemäsi valinnan vuoksi ja toivon vain, että hoksaat miksi esim minä toimin kuitenkin asiassa toisin. Kunnioitetaan toinen toisiamme.

  • primebody kirjoitti:

   Aika vähän kirjoitan lasteni elämästä ja hassua kuinka arvostelet minua ja kirjoitat loppuun kunnioitetaan toinen toisiamme. . .

   • Elina kirjoitti:

    Apua, en todella arvostellut sinua! Totesin vain miten asia on. Totuus on se, että minä tiedän Vilin elämästä hurjan paljon asioita ihan vain sinun jakaman infon perusteella. Tosihan se on, enkä siitä sinua arvostele. Pelottavaa on se, jos et ole tullut ajatelleeksi asiaa minun esimerkkien näkökulmasta. Hyvää alkavaa syksyä oikeasti, ilman kynsiä tai hampaita 🙂

    • primebody kirjoitti:

     Se mitä täällä jaan on todella pintaraapaisu asioista. Toki lapset on paljon esillä, niin osa voi mieltää tietävänsä paljonkin asioita. Samat asiat saisi lapselta kysymällä irti. Tarkoitan nyt ikä, mitä harrastat jne 🙂

     • Ilona123 kirjoitti:

      Pakko kyllä kompata kommentoijaa, että voihan olla, että silloin 15-20 vuoden päästä saattaa olla ihan tilanne toinen ja esim. armeijassakin Some on ihan OK. Kuka tietää, ei kukaan ainakaan ennakkoon. Kommentoija ei tosiaankaan arvostellut sinua, että menee nyt ihan Umpulla menee herne nekkuun ihan ’automaattisesti’ kun ei ole vain Jee jee kun kiva kun otat kuvia. Mutta sen tiedän kokemuksesta, että tietyillä aloilla ei ole ainakaan _tällä hetkellä_ suotavaa että somessa on hyvinkin aktiivinen ja runsaasti kuvia. Toki kampaajana, kauneusaloilla jne on ihan fine ja jopa erittäin suotavaa olla siellä somessa hyvinkin aktiivinen ja niiden pohjalta arvioidaan keneen luotetaan oman pään suhteen, mutta ei Vili välttämättä ole tulossa kampaajaksi. 🙂

      Toki itselläni on ainakin hieman tullut someähky, kun KAIKISTA tilanteista(kissan ristiäisistä…en tarkoita niitä pissikakkakuvia) tarvitsee sometta tai tilannetta ’ei ole olemassa’. Se on mielestäni erittäin väärä viesti lapsille ja nuorille, että eletään sen somen vuoksi eikä nautita hetkistä ilman sen kuvan ottamista ja sen jakamista muille. Olin kummityttöni synttäreillä ottamassa valokuvia ja ei sielläkään lapset välitä siitä otetaanko kuvia vai ei. Jotkut suorastaan ahdistui kun koko ajan olin räpsimässä ja pohdin juurikin tätä, että se tunne ja hauskanpito tärkein, ei suinkaan ne valokuvat. Myöskin ilman someaktiivisuutta on vähän nobody ja sitä huomiota haetaan joidenkin tasolla ihan hakemalla. Tällä EN arvostele sinua, vaan olen henkilökohtaisesti huolissani vain yleisestä suunnasta ’somehakuisuuteen’ ja toki vanhempina opetamme lapsille toimintamalleja tähän Some- ja mediakäyttäytymiseen.

      Myöskin 6-8vuotta serkkuni ovat hyvin matalalla profiililla somessa. Mitä olen heidän kanssaan asiasta keskustellut, niin ’maine’ on se tärkein jonka vuoksi jaetaan ja tyylinä olla mielellään jakamattakin. Koen, että tuossa ikäpolvessa se Some ei ole niin kova juttu samaan tapaan kuin minulle (27v) tai minua vanhemmilla, joten tämänkin vuoksi ainakin itse pyrin itseäni nuoremmista ja alaikäisistä ja varsinkaan lapsista olla jakamatta ja tekemään heidän puolestaan päätöstä tästä asiasta.

      Kuten itsekin sanoit, mielipiteitä on monia. Netistä on mahdoton saada pois tietoja ja kuvia ja itse en koe olevani oikeutettu tekemään päätöstä toisen puolesta mitä materiaalia jostain toisesta intenetistä löytyy. Varsinkin kun nettirikollisuus(ei vain hyväksikäyttäjät ja seksipimpoilijat) vaan joku epämääräinen kauppaaja voi käyttää mitä ihmeellisemmässä asiassa lapsiesi kasvoja tai ottamiasi kuvia. Rikollisten tekojen ja ideoiden perässä ei kukaan pysy ja niiden vuoksi ei toki voi liikaa pelätä ennakkoon…Esim. pappajugurttipurkin pappa varmasti on ihan hyvässä mielessä saanut tietämättään kasvonsa tunnetuiksi, mutta samaan tapaan johonkin epäilyttävänkiin saattavat avoimissa hauissa löytyviä valokuvia hyödyntää.

   • Johanna Moilanem kirjoitti:

    Onhan tämä herkkä aihe, jonka olet ottanut esille. Kuitenkin blogisi sisältää paljon lastesi kuvia. En usko että tulevan ammatin harjoittamista hidastaa tahdostaan riippumatta julkaistut kuvat lapsuudesta. Mutta ne voivat olla mässäilyn aihe vaikka lapselle jos joku keksii tehtäväkseen kiusata häntä. Minusta arvostelu on tässä nyt ehkä enemmän omia uskomuksia elämästä. Minä kyllä uskon että lapsi voi kokea häpeää tai iloa kuvista sekin on sattumaa. Blogia pitävän voi olla usein huoletta kun seuraajat usein ovat jakautuneet puolellasi usein jo sillä että he kuuntelevat ideologiaasi ja ovat sinusta kiinnostuneita. He varmasti haluavat ehkä sanoa jonkun sanan puolustaakseen sinua sillä että olette tätä massaa. Tärkeää on vaan ajatella tämän asian molempia puolia. Ja kunnioittaen tottakai. Turha on keskustella jos ei pureskele toisten mielipiteitä.

    • primebody kirjoitti:

     Mutta tuntuu ettet ymmärrä mun pointtia 🙂 Mielestäni en ole laittanut sellaisia kuvia mistä esim heitä voi kiusata. Toki nykypäivänä voi kiusata mistä vaan, jotenka tämäkin on taas tosi kaks piippunen juttu. Ymmärrän molemmat puolet, mutta itse näen asian niin, että me voimme niillä pahoilla asioilla aiheuttaa enemmän hallaa nykypäivänä, kun esimerkiksi asiallisilla kuvilla netissä. Mua ei itseäni koskaan ole haitannut jos kuvani on esim blogin myötä jossain, mutta kaikille se ei ole ok jonka ymmärrän myös. Uskon myös että paljon asia on kiinni itsetunnosta ja sen vahvuudesta.

     • Emppu kirjoitti:

      ”Mua ei itseäni koskaan ole haitannut jos kuvani on esim blogin myötä jossain”

      Siis mitä tällä tarkoitat? Tarkoitatko sitä, että vaikka joku toinen on lainannut kuvaasi ja käyttänyt esim. mielipidekirjoituksessa omassa blogissaan yms?

     • primebody kirjoitti:

      Välillä tää kommettiboxi on yks sanojen vääntäjä… Tarkoitan jos joku ottaa vaikka ryhmä kuvan missä olen itse ja TIETOISESTI annan luvan ottaa kuvan itsestäni niin sitä ei tarvitse minulta erikseen kysyä voinko julkaista kuvan. Kenelläkään ei ole lupaa vaikka kopioida minun itse ottamaa kuvaa yhtään minnekkään, koska omistan kuvan oikeudet, mikä pitäisi olla kaikille selvää pässinlihaa. Ei siis ole fine jos joku lainaa kuvaani mielipidekirjoitukseen minusta… Sehän ei ole kuvan lainaamista, koska sitä ei koskaan palauteta vaan se on laitonta…

     • Emppu kirjoitti:

      Kiitos selvennyksestä! 🙂 aikaisempi virkkeesi oli itselleni liian epäselvä ymmärtää, mutta nyt on asia selvä.

   • Anon kirjoitti:

    Kovasti hyökkäät Elinaa vastaa vaikka hän toi esiin asiallisesti hyvän pointin. Ja tuon ikäinen lapsi on kovin kiinni äitinsä elämässä jota sinä jaat ahkeraan somessa jolloin aina kun tuot lapsen esiin, lapsen elämästä välittyy ehkä enemmän kuin aina tajuaa (ei ollut syyllistys tai arvostelu, huomaa että en osoittanut lauseella sinua vaan yleisesti kaikkia vanhempia, älä suutu ja hyökkää siis turhaan). Lapsi ei tällä hetkellä voi valita mitä sinä hänestä jaat. Ja vaikka kysyt niin on vielä siinä iässä että ei välttämättä ymmärrä kauaskantoisesti seurauksia ja sitä että kaikki on ikuisesti netissä.

    En myöskään näe että Elina olisi arvostellut sinua mutta aika herkässä ollaan jos tehdään blogia ja älykäs kommentti koetaan kovin arvostelevaksi ja mennään puolustuskannalle.

    Piiska vs. kuva vertaus on vertauksena huono koska asiat eivät ole rinnastettavissa. Toinen on rangaistus, toista ei tietääkseni yleensä käytetä rangaistuksena.

    Bloggaajana toivottavasti kestät sen että lukijat osoittavat kykyä ajatella omilla aivoillaan ja ottaa siten osaa keskusteluun vaikka oisivatkin eri mieltä ja se tuntuisi sinusta pahalta. Oikeaan keskusteluun kuuluu kyseenalaistamiset ja perustelut ja jopa se, että eri henkilöt ovat eri mieltä. Mitä olen kommentti osiota lukenut, olen huomannut että suutut/menet puolustus kannalle jos joku kyseenalaistaa, tuo erilaisen näkökulman tms. sinun näkemykseesi. Valitettavasti se on elämää ja siihen ei kannata suhtautua aina niin negatiivisesti.

    Mirva Tarkkasen kommentin loppuosaa et ymmärtänyt (tai se ei käy ilmi vastakommentistasi). Hän tarkoittaa sitä että pedofiilit saavat kiksejä ihan tavallisistakin kuvista. Eli jos kuvaat lapsia uimarannalla ja laitat kuvan nettiin, esim. blogiin niin joku pedofiili voi sen omalle koneelleen tallentaa ja nähdä ja kokea kuvan sairaalla tavalla. Toiselle (sairaalle henkilölle) perhekuva voi olla seksuaalisia haluja herättävä. Se on väärin mutta turvallinen perhekuva voi sairaan silmissä olla muuta ja se ei varmasti tunnu kivalta kenestäkään.

    • primebody kirjoitti:

     Tottakai saan puolustaa jos olen asiasta eri mieltä. Mun mielestä on nykypäivänä täysin normaalia tuoda omasta arjesta kuvia esille, jos ne kuvat ovat hyvänmaun rajoissa. Kaikkien ei tarvi olla mun kanssa samaa mieltä todellakaan. Koko maailma on ihan sairas nykypäivänä ja ihmiset saa kiksejä mitä kummallisimmista asioista. Me emme voi lapsiamme suojella kaikelta pahalta vaikka haluaisimmekin. Lapsikuvia on julkaisuut valokuuvaajat vuosikymmenten ajan ja niitä on aina ollut kaikki paikat pullollaan. Pedofiili on sairas ihminen ja se saa sitten ne kiksinsä vaikka sieltä puistosta, jos haluaa..

     On hassua että kirjoitat ”Bloggaajana toivottavasti kestät sen että lukijat osoittavat kykyä ajatella omilla aivoillaan” ajtteletko että pidän blogini lukijoita täysin idiootteina? En suinkaan.. Nii hullu väite etten viitsi edes kommentoida.

     On myös täysin eri asia ottaa johonkin asiaan kantaa, kun arvostella jotain henkilökohtaisesti, mitä et ilmeisesti ymmärrä. Ajattelet varmaan niin ”että kun pitää julkista blogia niin pitää kestää arvostelu”.

  • Janika kirjoitti:

   Aika hassua, itse en koe tietäväni näiden muksujen elämästä juuri muuta kuin milloin vili on mennyt kouluun 😀 senkin voi näppärästi itse päätellä lukematta koko blogia. Mielestäni tässä blogissa rajat on pidetty hienosti, tiedot mitä täällä jaetaan eivät ole haitallisia tai millään muotoa sellaisia että niistä voisi vääntää haitallisia.

 4. Ida kirjoitti:

  Itse puolustusvoimilla työskennelleenä voisin sen verran kommentoida tähän, että normaalissa kutsuntatilaisuudessa harvemmin kyllä käydään läpi mitä henkilöstä löytyy internetin välityksellä. Ei siihen ole aikaa. Samaten Maanpuolustuskorkeakoulun hakutilaisuudessa pisteet ratkaisevat. Jos alokaskauden jälkeen haluaa erikoistua, niin kyllä siinäkin eniten painoarvoa on ihan eri asioilla, kun siinä mitä netistä löytyy.

  Pitkäaikaisena blogin lukijana ei koskaan ole tullut vastaan mitään kirjoitusta joissa kirjoittaisit lapsistasi negatiivisessa sävyissä, joten en millään jaksa uskoa että lasten tulevaisuuteen ne vaikuttaisivat millään tavalla. Kuten itse jo totesit, nykyään ihmisestä löyty jo googlaamalla kaikenlaista ja se on nykyaikaa. Olet kuitenkin äitinä varmistanut etteivät nuo googlettelun tulokset ole mitään huonoa, joten mitä pahaa siinä voisi olla.

  Uskon että sinä jos kukaan, kasvattaa lapsistaan vahvoja ja reippaita nuoria, joita tuskin mitkään internetin syövereistä löytyvät lapsuuskuvat hetkauttavat mihinkään suuntaan 🙂

 5. E kirjoitti:

  Mä ymmärrän taas tavallaan niitä vanhempia jotka eivät halua jakaa kuvia. Toisinaan esim. vanhemman ammatti voi olla syynä.. Vaikkapa poliisin työ. Aina on niitä hulluja jotka saattavat haluta vahingoittaa perhettäsi jos itse olet ollut jossain ikävässä tilanteessa mukana, poliiseilla kun ilmeisesti lukee sukunimet vielä kaiken hyvän lisäksi virkapuvuissa. 🙂
  Kaikki tekee tavallaan. Minulla ei ole vielä lapsia, ehkä joskus on ja kyllä ajattelin muutaman kuvan jakaa somessakin. 🙂

 6. Jasmina kirjoitti:

  Tuo teidän tyttö on kyllä niin söpö, että tekisi mieli napata syliin! 😀 Näin asiasta vähän poiketen 😀

  • anne kirjoitti:

   Ei ole kyse siitä, millaista materiaalia lapsista laittaa nettiin. Lapset/nuoret saattavat keksiä kiusauksen aiheita jo siitä että toisen lapsuutta löytyy sivukaupalla internetistä kiitos tämän äidin. Ei kovin todennäköistä mutta silti. Tämäkin ”söpö tyttö” -kommentti voisi yhtä hyvin olla joku haukkumisviesti, jonka toisaalta voisi jo mauttomuuden vuoksi poistaa.

   Ymmärrän että nykyajan tyylin vuoksi koet kuvien jakamisen luonnollisena asiana. Mielestäni taas juuri siksi tämä ei olekaan ihan harmitonta. Lähes kaikilla on nykyään jonkinlainen netti-identiteetti, ja nyt lapsesi eivät saa itse päättää millainen siitä heille muodostuu. Netti kun on jo pullollaan kuvia heistä, joista selviää hyvinkin nopeasti millaisesta perheestä hän on jne.

   Ainoa perustelusi näytti olevan se, että tämä on nykyaikaa. Kysyisin,, mikset voisi vaikka hillitä lastesi kuvien laittoa nettiin, jos se on niin pikkujuttu? Tai ainakin vilpittömästi kiinnostaa, missä vaiheessa lopetat kuvien laittamisen (kun lapsi on15v.?) ja mikä on silloin tähän syynä. Tämän olen halunnut aina kysyä joltain innokkaalta somevanhemmalta ja ihan vilpittömästi.

 7. vera kirjoitti:

  Kun miettii omalta kohdalta olisi kurjaa jos
  Itsestä löytyisi vanhempien julkaisemia kuvia,samoin meidän teinit on erittäin iloisia ettei heistä ole julkaistu kuvia.
  Vauva ja lapsikuvat on toki söpöjä ja kivoja mutta asiassa on monta puolta ja maailma on pullollaan ilkeitä tai sekopäitä..

  • primebody kirjoitti:

   Onhan se niin, että maailma on pullollaan sekopäitä, mutta emme millään tavalla voi suojella omia lapsiamme kaikelta. Ihmiset ketä on suojeltu koko elämän niin ei pärjää nykypäivänä tässä maailmassa….

 8. Ilargia kirjoitti:

  ” Jos otan vertauskuvaksi sellaisen, että lapsi saisi valita saisiko hän isältään piskaa kerran viikossa, vai olisiko äiti laittanut hänestä nettiin jonkun kivan söpön kuvan, niin tuskin tavii arvata mikä on vastaus.”

  En kyllä voi käsittää tämän vertauksen ideaa. Miksi ihmeessä lapsen pitäisi valita näistä? Miten tämä muka todistaa, että kuvien laittaminen on ihan ok? Tuskin kuitenkaan olet sitä mieltä, että kaikki mitä vanhempi voi lapselleen tehdä on ihan ok, jos lapsi kuitenkin valitsisi sen mieluummin kuin fyysisen väkivallan?

  Mielestäni Ukkolan yksi poitti oli juuri siinä, että se äidin mielestä ”kiva söpö kuva” voi myöhemmin lapsen mielestä olla järjettömän nolo ja ikävä. Voi tietty myös olla olematta, mutta sitä ei voi mitenkään etukäteen tietää, ei edes se lapsen oma vanhempi. Mutta toki kyseessä on jokaisen vanhemman oma asia, eikä mulla sinänsä ole mitään lapsikuvia vastaan.

  Itse saattaisin kyllähän vähän pahastua, jos esim. vanhempani nyt keksisivät digitoida vanhat lapsuuskuvani ja julkaista ne jossain netissä kysymättä multa. Toisaalta sekin on totta, että nykypäivän lapset (ja varsinkin nää ”blogilapset”) kasvaa ihan erilailla somekulttuurin sisällä kuin mä, että voihan hyvinkin olla, ettei heitä haittaa.

  • primebody kirjoitti:

   varmaan jokainen tajuaa mistä tässä on kyse? On eri asia laittaa kuva esim alasti olevasta lapsesta, kun esim ”Onni 1.v” Ymmärrän että moni ei halua laittaa kuvia, mutta ainakin itse juurikin tykkään nähdä kuvia lapsista. Vertauskuva on ehkä vähän huono, mutta meidän lapsuudesta ei ole vastaavaa vertauskuvaa. Tarkoitin sillä, että kummasta on haittaa lapselle enemmän ja jos he saisivat aikuisena valita. Ja toki on yhtä monta kivaa söpöö kuvaa kun on äitiäkin. Itse ainakin nykyään kysyn jo vanhemmalta lapseltani, että voinko laittaa tämän kuvan, koska se jo ymmärtää asian.

 9. Mirva Tarkkanen kirjoitti:

  Hei, Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntijan mukaan lapsista ei pitäisi laittaa mitään kuvia nettiin, se on jopa laitonta. Jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin.
  Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin kuvaa ei siis saa julkaista ilman kuvassa esiintyvän – eli lapsen itsensä lupaa.
  Jos lapsi on niin pieni, että hän ei voi itse arvioida, haluaako kuvansa julkaistavan vaiko ei, kuvaa ei saisi julkaista. Tässä linkki juttuun: http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-2000000982573.html
  Lapsi voi haastaa vanhempansa oikeuteen somekuvista Suomessakin: http://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/juristikirje-lapsi-voi-haastaa-vanhempansa-oikeuteen-somekuvista-suomessakin/5818862
  Myös Väestöliiton lääkäri vetoaa vanhempiin, jotta nämä eivät laittaisi lasten kuvia julkiseen nettiin: Kiinni napattujen lapsipornon katsojien ja kerääjien tietokoneilta löytyy usein suuri määrä aivan tavallisiakin perhealbumikuvia uimarannoilta, joulunvietoista ja perhejuhlista. Siis kuvia jotka eivät mitenkään ole seksuaalissävytteisiä.
  http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/116123-laakari-ei-lainkaan-lasten-kuvia-facebookiin

 10. oikeus yksityisyyteen kirjoitti:

  Mun mielipide pohjautuu tässä asiassa lapsen oikeuksiin. Lapsella on oikeus yksiytyisyyteen ihan yhtä paljon kuin aikuisella. Vähintä, mitä vanhempi voi tässä asiassa tehdä, on kysyä lupa lapselta kuvan julkaisuun (niinhän aikuistenkin suhteen toimitaan). Tämä rajaa kuvaien julkaisun sellaisiin lapsiin, jotka voivat ilmaista tahtonsa. Samoinhan on aikuistenkin suhteen; kukaan ei ole niin ajattelematon, että julkaisisi tajuttomasta kaveristaan kuvia. Tietoturva-asiantuntijat puhuvat siitä, ettei yksityisyyden suojaamista verkossa ymmärretä. Siihen suhtautumista verrataan luonnonsuojeluun 70-luvulla. Oikeusoppineet ja lastensuojelun ammattilaiset taitavat poikkeuksetta vastustaa lasten kuvien julkaisua.

 11. Elina kirjoitti:

  Idan kommenttiin vielä haluan muistuttaa, että tuo ei pidä osin paikkaansa. Ei tietenkään normaali massakutsuntoihin mitään googlaillakaan, mutta muusta ei kannata puhua noin, kun et tiedä asian oikeaa laitaa. Fakta on se, että Suomessa on useita töitä/tehtäviä joihin valittavan on oltava ns. somesta tuntematon. Googlettamalla tai hieman enemmänkään kaivelemalla ei saa löytyä tiettyjä tietoja esim perheestä, omasta iästä, syntymäkunnasta jne. Näin se vain on. Toki nuoret tekevät omat valintansa somen suhteen viimeistään yläasteaikaan ja ne valinnat myös vaikuttavat näihin duunipaikkoihin hakiessa. Toki puhutaankin marginaaliporukasta jotka näihin mainitsemiini duuneihin haluavat hakeutua, mutta ikäväähän se on jos lapselta/nuorelta omat vanhemmat ovat jo mahdollisuuden ikään kuin pilanneet. Jälleen, en kritisoi ketään, kerron vain miten asiat on. Hyvää syksyn odotusta muillekin kuin Umpulle, hänelle jo syksyt toivotinkin 🙂

 12. Tittelintuure kirjoitti:

  ”Lapsista ei pitäisikään ladata julkiseen nettiin yhtään mitään ennen kuin he itse pystyvät päättämään omien kuviensa julkaisusta. Sillä sinä et omista lapsesi persoonaa. Äiti tai isä ei omista lastensa yksityisyyttä. Ja miksi taaperoiden yksityisyydensuoja olisi millään tavalla vähäisempi kuin aikuisten?”

  Tätä mietin itse. Ja näinhän se on. Seurauksista ei vielä kukaan voi varmasti tietää, sillä ilmiö on niin uusi. Omalle kohdalle kun mietin, niin en tykkää nykyisinkään, kun kaverit laittavat kuvia, missä esiinnyn, kysymättä multa lupaa.

  • primebody kirjoitti:

   Niinkuin sanoin on yhtä monta mielipidettä kun ihmistä. Mulle on aina ollut ihan sama jos joku laittaa jonkun kuvan missä itse oon, mutta kaikille se ei ole ihan sama ja ymmärrän sen

 13. Johanna kirjoitti:

  Mä en näe mitään väärää normaaleiden lapsi/vauva/taaperokuvien julkaisemisessa. Tässä pikku-Tiina syö jätskiä ekaa kertaa, tässä meidän Pekka täyttää 6v ja puhaltaa kakun kynttilöitä… Nämä hetket on kuitenkin sellaisia, joita haluaa jakaa ystävien kanssa. Ennen näyteltiin paperiversioita kuvista kun kyläiltiin sukulais- ja kaveriperheissä puolin ja toisin, nykyään lähes kaikki on digimuodossa, ja ”kyläily” on verrattavissa kaverin Facebook-seinän tsekkaamiseen. Tottakai sitä haluaa nähdä miten toisten lapset kasvaa ja mitä ne touhuaa 🙂

  Itse julkaisen kuvia lapsistani juurikin Facebookissa, jotka näkyvät vain ystävilleni. Joo yksityisasetukset ovat epävarmoja ja blaa blaa, mutta mun mielestä mennään jo liiallisuuksiin, jos kaikkea pitää varoa koska pedofiilit jne…

 14. Sanna kirjoitti:

  Pidän blogissasi siitä, että kirjoitat usein aiheista, joihin muut bloggaajat eivät välttämättä syystä tai toisesta tartu. Koen kirjoituksesi kuitenkin helposti hyökkäävinä, ja usein joutuu hiukan miettiä uskaltaako tänne tulla edes kommentoimaan (tämä taitaa itseasiassa olla ensimmäinen kommenttini tänne, vaikka kauan olenkin blogiasi lukenut).

  Itse jätän mieluummin lasten kuvat vain minun, ystävieni, ja perheen katseltavaksi. Koen kuvat sen verran henkilökohtaisina, että en halua niitä tuntemattomien kanssa jakaa. En kuitenkaan tuomitse niitä, jotka toimivat toisella tapaa. Toivon kuitenkin, että aikuiset miettisivät miltä tuntuisi, jos omat vanhemmat alkaisivat lisäillä sinusta vanhoja lapsuuden kuvia nettiin kaikkien nähtäville, kysymättä sinulta lupaa.

  Lisäksi haluan nostaa esille sen pointin, että lapset voivat todella kiusata aivan käsittämättömistä syistä toisiaan. Aikuisen mielestä aivan normaali ja asiallinen kuva, voi olla lasten silmissä jotain aivan muuta. Olen alakoulun opettajana nähnyt mitä uskomattomampia syitä kiusata/haukkua/härnätä toisia.

  • primebody kirjoitti:

   Jotenkin tää aihe on sellainen ettei tästä voi olla jotain tiettyä mieltä. Tavallaan ”jos näin olisi” niin emme näkisi lapsien kuvia missään… Ei mainoksissa, ei televisiossa, ei lehdissä, ei missään. Suhtautuuko ihmiset erilailla vaikka lapseen joka on mainoksessa, kun naapurin mukulaan? Lapsi on samanlailla ihminen, kun kuka tahansa.

  • primebody kirjoitti:

   Ja vielä tosta kiusaamisesta… Lapsia usein kiusataan ties mistä, mutta en ole vielä kuullut ketään kiusattavan kuvasta netissä. Toki varmasti niitäkin on, mutta uskon että syyt on ennemmin ruma reppu tai halpa puhelin tai jotain vastaavaa.. Mun mielestä myös lapsien pitää nähdä eri asioita, eikä me voi nähdä jos ne suljetaan kaikesta. Itse ainakin koitan opettaa hyväksymään eriarvoisuutta ja erilaisuutta ja kerron asioista ihan miten ne oikeasti on

 15. Erica kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja olen hyvinkin samaa mieltä kanssasi.
  Etelä-Suomen sanomissa oli ihan vähän aikaa sitten juttu asiaan liittyen ja se kannattaa käydä lukemassa http://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2285110
  (PÄIJÄT-HÄME 11.7.2016
  Vanhemmilla on valta luoda lapsen digitaalinen jalanjälki)
  En ole ihan varma näkyykö ilman digilehden tunnuksia.

  Aurinkoista viikkoa perheellesi! 🙂

 16. Sari kirjoitti:

  Eipä ole koskaan tullut mieleenikään julkaista 1,5 vuotiaasta lapsestani ainuttakaan kuvaa somessa. En tosin ole itsekään yhdessäkään sosiaalisessa mediassa jäsenenä. Ja siis olen vähän päälle 30-vuotias, eli en mikään ikäloppu. Mielestäni somessa kuviaan julkaisevat ovat jonkinsortin exhibitionisteja, mutta digitaalisessa muodossa vain. Minä ainakin koen asian siis juuri päinvastaiseksi kuin sinä Umppu, eli koska perheeni on minulle kaikki kaikessa, en tahdo ulkopuolisten kuuluvan siihen missään muodossa. Ei siis siten, että kuka tahansa näkee lomakuviamme, kotikuviamme tms. Saatika sitten, kun ajattelen, että joku tallentaisi lapseni kuvia koneelleen ja onanoi niitä katsellessaan ja minä olen sen mahdollistanut. En tarvitse somea ja ulkopuolisten mielipiteitä ja ihastelua pönkittääkseni ajatusta siitä, että lapseni/perheeni on ihana, tai että annan kaikkeni perheelleni. (En välttämättä tarkoita, että sinä teet niin, tiedät itse teetkö vai et) Riittää, että minä itse ja perheeni tiedämme, kuinka ihana ja tärkeä perheeni on. Tiedän, että kaikelta ei voi suojella, mutta tältä minä voin suojella perhettäni omilla valinnoillani. Joten: ei kiitos sosiaaliselle medialle.

  • primebody kirjoitti:

   Jos et ole missään sosiaalisen median kanavassa, niin eikö se nyt ole sevää ettet ole niissä mitään julkaissut? Mulle taas ympärillä olevat ihmiset on hyvin tärkeitä ja saan paljon vertaistukea lähipiiristä, ehkä juuri siksi kun olen hyvin avoin asioiden kanssa. En tajua tätä asiaa, että kun julkaiset lapsestasi kuvan niin se tarkoittaa automaattisesti sitä, että joku runkkari vetää käteensä sitä katsellessa… Näitä runkkareita tarvii pian olla miljardeja se vasta iso ongelma onkin. Mitenkä voit olla varma ettei juuri sinne puistoon, missä olet lapsesi kanssa ilmesty joku ”onanoimaan” ? Kaikki on nykypäivänä teoriassa mahdollista ja mun mielestä meidän ei tarvitse elää jatkuvassa pelossa kokoajan että mitä jos.

   • Ilona123 kirjoitti:

    Nyt kyllä olet ihan suotta lähtenyt asiallisen kommentin suhteen vinettämään. Onko avoimuus yhtä kuin SOME? Ei ole. Tärkein pointti Sarilla: ”En tarvitse somea ja ulkopuolisten mielipiteitä ja ihastelua pönkittääkseni ajatusta siitä, että lapseni/perheeni on ihana, tai että annan kaikkeni perheelleni.” Voi niille läheisimmille jakaa ne kuvat muutenkin kuin facessa,instassa tms. Ja se perhe ja ne kokemukset on aivan htä ihania tai jopa parempiakin kun ei tarvitse sen kamerassa poseilun suhteen stressata ja miettiä miltä näyttää.

    Meidän sukupolvi 70-90-luvulla syntyneet ollaan oikeasti, niitä jotka vähiten Somesta ja sen merkityksistä ymmärretään. Tämä maailma on tullut meille aikuisena, toisin kuin nykylapsilla. Heidän aikuisuudessa Some saattaa olla ihan out ja juurikin trendi saattaa olla ihan toinen. Kuten nykymaailman ilmiöistä Angry Birds on aika Out ja se meni pois noin 5 vuodessa. Tai ainakaan se ei ole niin iso juttu enää. Joten trendit tulee ja menee. Myös somessa jakaminenkin on kyllä monella tuttavapiirissä aiheuttanut vastareaktion ja ei nappaa somessa jakaminen yhtään.

 17. EB kirjoitti:

  Tämä taitaa olla taas niitä asioita, joissa ihmisillä on hyvin jyrkkiä mielipiteitä. Ja jokainen vanhempi päättää miten oman lapsensa kohdalla toimii.

  Me päätimme mieheni kanssa ennen lastemme syntymää, että me emme laita heistä someen tai internetiin sellaisia kuvia joista heidät voi tunnistaa. Joitakin kuvia olen laittanut Facebookkiin, joissa lapsemme ovat (jakanut vain kavereille), mutta nämäkin kuvat ovat sellaisia, joissa heidän kasvojaan ei näy ja joista heitä ei voi tunnistaa.

  Tämä päätös syntyi silloin joskus ihan vain siksi, että esim. omassa Facebookin feedissä oli ja on edelleen ihmisten, perheiden & lapsien kuvia, joita en edes tunne. Ilmeisesti kun kaveri tykkää jostain kuvasta, näkyy se myös kaikille hänen kavereilleen, vaikka he eivät olisikaan kuvan jakaneen henkilön kavereita (ja tähän ei voi vaikuttaa itse laittamalla suoja-asetukset niin, että omat julkaisut näkyisivät vain kavereille). Ajatus siitä, että omien lasteni kuvat näkyvät ventovieraille ihmisille tuntui mielestäni jotenkin hurjalta. Ja jotenkin tuntuu siltä, että liian vieraat ihmiset pääsevät tuolloin osaksi meidän elämää ja tärkeitä tapahtumia emmekä me edes tiedä, kuinka moni nuo kuvat oikeasti näkee. Mielestäni tämä on aika pelottava ajatus (erityisesti kun tämä ei ole tietoinen valinta jakaa kuvia koko maailmalle). Ja kuka tahansa voi tosiaan tuollaisen kuvan kopioida ja kuvat saattavat levitä ties kuinka laajalle, vaikka ne omat turva-asetukset olisivatkin ne tiukimmat. Ja kun kuva on netissä, on se siellä aina eikä sitä voi tietää koska ja missä yhteydessä sitä saattaa omaan kuvaansa myöhemmin törmätä niin, että ei itse ole asiasta tietoinen.

  Joku toinen saattaa ajatella, että ompa ihmeellistä nipottamista ja että tosiaan on ihan nykypäivää ladata kuvia perheestään eri somekanaviin. Mutta minä koen, että on lasteni oikeus itse päättää, milloin he haluavat kasvonsa näkyviin someen. Minua itseäni ei haittaa, jos näyn kaverieni kuvissa, mutta lapsiani haluan suojella kaikelta tältä niin kauan, että he itse asian ymmärtävät.

  Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki eivät ajattele samalla tavalla. Jokaisella on oikeus toimia niin kuin itse parhaaksi asian kokee. Minun puolestani muut voivat jakaa kuvia lapsistaan. Se on heidän valintansa eikä ole minun asiani siihen puuttua. Jokainen päättäköön tämän asian itse.

  • primebody kirjoitti:

   Juurikin näin. Mutta edelleen se on hassua, että joku luulee, että jos on yksityisasetukset päällä niin se estää kuvan näkemisen…. Kun kerran kuvan laitat nettiin se on sielä ja pysyy, eli jos joku ajattelee yksityisasetuksien anatavan suojaa kuville niin väärässä on..

 18. mimmu kirjoitti:

  No huh, eniten minusta täällä hernettä nenään vetävät ne jotka ovat eri mieltä kuin Umppu, turha hyökätä häntä vastaan! Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, ja ne mielipiteet voi esittää asiallisesti 🙂
  Jos mennään oikeasti niin äärimmäisyyksiin että kuka tahansa voi käyttää lapsen kuvaa vääriin tarkoituksiin, niin sehän tarkoittaa ettei voi viedä lasta edes puistoon tai kauppaan, tai vaikka Muumimaailmaan – KOSKA kuka tahansa ”hullu” voi napata lapsesta siellä kuvan ja mennä kotiin tekemään sen kanssa mitä tahansa. Nykyisillä kännyköillähän saa kaukaakin hyvin tarkkoja kuvia. Tosi asia on että nykymaailma on niin digitalisoitunut että me emme tosiaan sitä täysin edes ymmärrä, ja se meno vaan kiihtyy. Emme voi tietää millaista some-maailmassa on siinä vaiheessa kun omat lapsemme saavat lapsia jne. Jos kaikki päättävät ettei lapsista saa julkaista kuvia tai pelkäävät että lasten kuvat joutuvat vääriin käsiin, niin eihän kohta varmaan oteta enää ryhmäkuvia edes päiväkodeissa tai kouluissa. Lisäksi jos n. 30-v ihminen tällä hetkellä ei kuulu mihinkään somekanavaan, niin voi olla hiukka hankala löytää esim. uutta työpaikkaa. Melko monessa työssä tällä hetkellä jo some-osaaminen on yksi aika iso vaatimus, koska se nyt vain ON tätä aikakautta.
  Enemmän minua ainakin huolettaa se mitä nuo 10-15-v lapset alkavat itse postailla itsestään, uskon sen olevan paljon vahingollisempaa heidän tulevaisuudelleen kuin vauvakuvien joita äiti tai isä on joskus julkaissut. (Ja ei, en tod. itsekään julkaisisi mitään potta/naku-kuvia joita usein julkaisevat ylläri ylläri isovanhemmat, jotka eivät ehkä ole niinkään perillä some-maailmasta…) Nuo esiteinit ja teinit eivät välttämättä kovin paljon mieti mitä tekevät vaan se on sitä mitä muutkin ja menevät massan mukana. Tai mietityttää välillä sekin, että nuoren päiväkotiavustajan facebook-feed on täynnä kuvia bileilloista, koska ne ovat julkisia. Tottakai hänelläkin on oma elämä, mutta…ehkä hänenkin työlleen olisi parempi olla julkaisematta ihan kaikkea. Asioilla on aina monta puolta.

 19. Kupla kirjoitti:

  Olen Umppu kanssasi asiasta samaa mieltä. Minäkin laitan lapsistani kuvia nettiin, isommat sanoo itse haluavatko että joku laitetaan tai ei, pienemmistä laitan oman päätökseni mukaisesti. En katso että siitä on mitään haittaa lapsilleni nyt eikä tulevaisuudessa, sen enempää kuin ihmisistä voi julkisilla paikoilla ottaa kuka vaan kuvia ja laittaa minne vaan, nyt ne kuvat on sentään äidin ottamia ja harkitsemia. En kuitenkaan tuomitse ketään siitä että EI laita lapsistaan kuvia nettiin, se on jokaisen oma päätös – enkä myöskään siedä että minua esimerkiksi joku vastakkaisen kannan omaava omasta päätöksestäni haukkuisi.

  Tuohon MLL:n ”tekijänoikeuksiin” liittyen pari pointtia elämästä:
  -minä aikuisena olen vastuussa lapsestani (mitä pienemmästä on kyse, sitä enemmän), minä päätän hänen valinnoistaan ja terveydestään ja turvallisuudestaan, vaatetuksestaan ja ravinnoistaan, minä siis olen se vastuun kantaja ja ei meillä esimerkiksi kolmevuotias tee päätöksiä sen suhteen mikä hänelle on hyväksi ja mikä ei , otan vanhempana hänestä kokonaisvaltaisen vastuun

  -kouluista tulee kotiin paperi (tai nettiversio), jossa VANHEMPI, siis sen alaikäisen lapsen huoltaja PÄÄTTÄÄ saako lapsesta julkaista kuvia jos koululla käy haastattelijoita jne jne , onko MLL:lta päässyt unohtumaan tällainen asia vallan, että ei lapsi omista oikeuksia oman elämänsä päätöksiin ollessaan alaikäinen! Esim kohua herättäneet tyttöjen rokotukset olivat täysin aikuisten harkinnassa, vaikka kyse oli muistaakseni 13-16 vuotiaista tytöistä. Jos vanhempi päätti ja lomakkeella kielsi, ettei rokoteta ja ”iso” lapsi olisi itse sen halunnut, niin lasta ei rokotettu. (toki itse käytän ihan täysin tuossa iässä olevien kanssa keskustelua ja kunnioitan ison lapseen mielipidettä, mutta jos mennään oikein pykäliä pitkin niin vastuu ja ”oikeudet” on vanhemmilla)

  Ketään ei saa tietenkään nolata, mutta kuva lapsista keinumassa tai muu vastaava on sitten jo sellainen asia, että joka sitä pitää loukkaavana, on oman asenteensa kanssa todella hukassa.

 20. Jenni kirjoitti:

  Täällä keskustellaan lasten kuvien jakamisesta niinkuin se olisi mielipideasia. Vaan kun ei ole. Kuten Mirva Tarkkanen jo ylempänä kertoi, minkä Umppu ohitit kommentoimatta muuten kuin siihen pedofiiliasiaan, on olemassa lait jotka käsittelevät kuvien julkaisua. Jos kuvissa on tunnistettavissa oleva henkilö, on henkilöltä oltava lupa kuvan julkaisuun. Pienellä lapsella ei ole riittävää ymmärrystä antaa lupaa, joten kuvien julkaiseminen on laitonta.
  Mun mielestä on myös hölmöä sanoa ettei tähän voi kommentoida jos ei ole lapsia. Laki on sama niin lapsettomille kuin lapsellisille. Osaan lapsettomana sanoa, että lapsen piiskaaminen on laitonta ja siksi niin ei tehdä, miksi en osaisi sanoa, että lapsen kuvien jakaminen ilman lupaa on laitonta ja siksi niin ei tehdä? Kun kerran itse otit esille vertauksen piiskaamiseen.

  • primebody kirjoitti:

   Edelleen haluan kyseenalaistaa sitten esim kaikki mainosfirmat yms! Mitenkä esim vaippa mainos on laillinen, jos vauvan lupaa ei ole siihen saatu? Eikö se silloin olisi rangaistava rikos? Mää oon tästä asiasta eri mieltä ja seison sanojeni takana. Ei mun tarvi alkaa selittää omia päätöksiäni kenellekkään nimimerkkien taakse

  • Kupla kirjoitti:

   Muutama virhe: tunnistettavissa olevalta kysyttävä lupa JOS KUVAA KÄYTETÄÄN KAUPALLISIIN TARKOITUKSIIN. Alaikäisestä lupa kysytään ko tapauksissa vanhemmilta. Kuka vaan voi mennä vaikka torille/kadulle ottamaan kuvia kenen vaan lapsista ja oikeudet kuviin on kuvaajalla.

 21. Sebu kirjoitti:

  Kuva-asiaan sen kummemmin kantaa ottamatta on ikävä lukea, kuinka tuomitset usein lapsettomien henkilöiden mielipiteet lapsiin liittyvistä aiheista. Varmasti osa omista mielipiteistä muuttuu lasten saannin myötä, mutta väittäisin, että silloin tällöin muutokset ovat hyvin tunnesidonnaisia eivätkä niinkään järkeen pohjautuvia eivätkä välttämättä ole sen pätevämpiä ja oikeampia mielipiteitä kuin ulkopuolisen lapsettoman aikuisen mielipide. Miksei henkilö, jolla ei ole lapsia, voisi kommentoida lasten kuvien jakamista someaaa? Siksi, koska hänellä ei ole omia lapsia, joiden kuvia täytyisi jakaa kaikkiin somekanaviin vai siksi, että hän ei näe kuinka ihania kuvia ne ovat eikä tämän vuoksi ymmärrä halua jakaa soveliaita lasten kuvia? Itse todennäköisesti tulen tulevaisuudessa työskentelemään lasten ja nuorten parissa ja toivon todella, etten tule kuulemaan lausetta ”Et voi tietää, koska sinulla ei ole lapsia.” vaikka todellisuudessa tilanne on niin, että en näe asiaa äidin/isän näkökulmasta, jolloin vanhempi ajattelee eriävän mielipiteen johtuvan siitä, etten omista lapsia enkä voi ymmärtää vaikka todellisuudessa minulla olisi ammattilaisen näkökulma ja kokemus useammasta lapsesta työn kautta. Eräs luennoitsija kertoi aiheeseen osuvasti omakohtaisen kokemuksen, jossa oli esimiesasemassa päiväkodissa, mutta silloin vielä lapseton. Hän kuuli tämän kyseisen arvostelevan lauseen tilanteessa, jossa oli yrittänyt ammattilaisen näkökulmasta antaa apua/neuvoa vanhemmille. Tänäkin päivänä, lapsia saaneena, luennoitsija oli edelleen sitä mieltä, että silloinen neuvo/apu olisi voinut toimia, jos vanhemmat olisivat kuunnelleet ja unohtaneet, että heitä neuvoi lapseton ihminen. Loppuun luennoitsija totesi, että lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ihmiset ovat koulutettuja ja tämän vuoksi päteviä riippumatta lapsilukumäärästä ja vanhempien olisi syytä se muistaa. Toki on tilanteita, joissa omat vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten, jolloin järkiperiaatteella ja lapsiperhe-elämään peilaamalla kertovat mielipiteensä, mutta joissain asioissa olisi syytä vanhempien ottaa äiti/isä-lasit pois silmiltä ja antaa tilaa ulkopuolisen mielipiteelle tyrmäämättä sitä lauseella ”äitinä/isänä minä…”.

  • primebody kirjoitti:

   Olen sitä mieltä, että jokaisen ihmisen mielipide ja elämänkatsomus muuttuu kun sylissä on se oma lapsi, kun että se on jonkun muun. Näin on käynyt jokaisella 🙂 en tuomitse, mutta näen asian eri kantilta

   • Jenni kirjoitti:

    Mielipiteiden ja elämänkatsomuksen muutos ei kuitenkaan muuta faktoja, ymmärräthän sen?

  • Jenni kirjoitti:

   Olen samaa mieltä Sebun kanss.a Lapsen saaminen ei muuta ihmistä yhtäkkiä miksikään yleisneroksi. Toki omat vanhemmat tuntevat juuri sen oman lapsensa usein parhaiten, mutta se ei tarkoita, että he olisivat kaikkia lapsia koskevissa kaikissa asioissa erityisasiantuntijoita verrattuna lapsettomaan henkilöön.

 22. v kirjoitti:

  No huhhuh mitä kommentteja! Joku saattaa nyt järkyttyä ja pitää mua sairaana ihmisenä, mutta ihan rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä että jos joku pedari haluaa runkata mun lapsen kuvalle, niin runkatkoon. Tässä maailmassa tapahtuu todell sairaita asioita, mutta miten se, että joku runkkailee jonkun lapsen kuville, oikeasti vahingoittaa ketään? Ihan oikeasti, haluan tähän vastauksen. Kyllä, se on sairasta, se on oksettavaa, niin ei kuuluisi kenenkään tehdä. Kyllä, joitakin voi järkyttää pelkkä tieto että sellainenkin on mahdollista, mutta tätä samaa voi tapahtua siellä puistossa, kaupungilla, ihan missä vaan. Pedofiileja tulee aina olemaan, halusit tai et. He tulevat aina toteuttamaan itseään tavalla tai toisella. Luuleeko joku tosiaan suojelevansa lastansa kaikelta mahdolliselta vaan sillä periaatteella, ettei laita tästä kuvia nettiin?

 23. Ilona123 kirjoitti:

  Edelleen tässä keskustelussa perustellaan vain kuvien julkaisua sillä kun muutkin tekevät ja pedofiilejä on vain marginaalinen osa. en vain käsitä, että porukka oikeuttaa ne kuvien julkaisun vain sillä ”kun mun mielestä on hirveen kiva” ”Ei maailman pahuudelta voi kaikkea suojella” ”En julkaise pissipottakuvia.” Siis oikeesti kuunnelkaa itseänne. Me aikuiset ollaan vastuussa lapsistamme. Ja toki joissakin ammateissa se aktiivisuus on jopa suotavaakin, mutta päätöksen tekeminen oman lapsen puolesta on hyvinkin itsekästä. Lapsi pystyy olemaan someaktiivinen myöhemminkin mikäli niin haluaa kaiken mediakasvatuksen ja huomattavasti pidemmän käyttökokemuksen jälkeen. Ainakaan tässä kirjoituksessa, en näe mitään järkevää perustelua sille miksi julkaista kuvia?Mitä lisäarvoa ne kuvat tuo esim. tässä postauksessa? Tai voisiko se olla ihan ok jos kuvassa lastani ei näkyisi? Toki kun bloggajana saa tuloja niistä kuvista, niin toki ihan jees niitä kuvia on räpsiä. Mutta ainakin itse koen, että kyllä moni bloggaaja on menestynyt silläkin kun ei ne lapset siellä kuvissa näy (suoraansanottuna arvostan järjettömän paljon sitä kun eivät julkaise lapsistaan kuvia, koska ne eivät lisäarvoa minulle lukijana tuo vaikka näkyisivät, mutta suojelevat lasta). Pystyvät ne bloggaajat ihan yleensä muutoin kertomaan siitä perhe-elämästä. Mutta tähän kuvan julkaisuasiapäätökseen voi itse vaikuttaa: julkaiset kuvia tai et. Tuossa Umpun viittaamassa Sannan kirjoituksessa juurikin pohditaan syvällisemmin asiaa, eikä vain ”no kun on hirveen kiva”. Niillä sanoilla ihan minkä tahansa toimintamallin perustelu on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kriittisesti ja eri näkökulmien huomiointi omissa toimintamalleissa on erittäin suotavaa. Ja edelleen painottaisin, Some on ilmiönä erittäin nuori ja sen vaikutuksia 15-20 vuoden päästä on yhtä mahdotonta ennustaa kuin ensi viikon sää. Se mitä ilmiö on nyt tai ollut eilen, niin sillä ei voi ennustaa tulevaisuutta.

  • Kupla kirjoitti:

   Minä en perustele sillä, Ilona123. Minä perustelen sen sillä, että pienenä lapset on vanhempiensa päätösten varassa muutenkin. Se on vanhemmuuden oikeuksia ja velvollisuuksia. Päätämme lapsemme ruuan laadun ja monipuolisuuden lautasella ja päätämme paljonko tänään ulkoillaan, miten pukeudutaan jne. Päätämme missä asutaan ja miten meillä raha käytetään. Lapsi ”altistuu” tässä kaikessa myös hyvin paljon sille mihin hänen oma tahtonsa ei taipuisi, mutta vanhemman tehtävänä on olla se joka päättää. Katson että pienen lapsen ollessa kyseessä minä olen se joka päättää myös ottamani kuvan julkaisusta. Tietenkin minulla on vanhempana myös vastuita ja katson vastuullani olevan tässä kuva-keississä sen, että tarkistan ettei kuvat ole häpäiseviä tai lasta nolaavia.

   • Ilona123 kirjoitti:

    Toki voit sen vanhemman vastuullakin nimittää, mutta enpä usko sinun ajattelevan ”olen vastuullinen vanhempi ja _juuri sen vuoksi_ julkaisen kuvia lapsistani.” Öö. Siis ihan omaa huvia, kiiltokuvamaailman jakamista ja egon pönkitystä se on ja voit antaa itsellesi anteeksi ”ajattelen lapsen parasta”. Toki voit halutessasi itsellesi vastuun nimiin sen pukea. Edelleenkään kukaan ei ole perustellut, mitä _LISÄARVOA_ ne lasten kuvien jakaminen siellä Somessa tuovat, kun ne jakaa koko tuttavapiirille vs että perhettä nähdessä näytät sieltä omasta puhelimesta kuvat mummille,papalle, ystävälle jos asia tulee puheeksi(tällöin riski sille, että kuva lähtee vääriin käsiin on huomattavasti marginaalisempi). Kuten moni muukin on lakiin vedonnut niin se ei ole tosiaankaan mielipide asia.

 24. Anksu kirjoitti:

  Kiitos, Umppu, taas hyvästä ja mielenkiintoisesta aiheesta. Söisin samalla poppareita, jos ei olisi painonhallinta meneillään ? On äärimmäisen viihdyttävää seurata, kuinka aiheesi usein provosoivat sanomaan jyrkkiäkin mielipiteitä, joita tuskin face to face tulisi sanottua. Some on aikansa ilmiö kuvineen. Onhan meidän monen lapsia esim lehtikuvissa, joita varmasti myös arkistoidaan pitkään. Some ilmiönä vaan tuntuu niin paljon ulottuvammalta kuin lehdet. Itselläni ei löydy somesta montaakaan lasteni kuvaa, mutta onhan ”tavissomettajan” tilanne täysin eri kuin ”työkseen” bloggaavan. Saahan bloggarin elämästä kokonaisuutena paremman kuvan, kun blogi sisältää laajasti asioita; hyvällä maulla.

  • primebody kirjoitti:

   Joo välillä tää on kyllä viihdettä ja toivottavasti saat dieetin pian loppuun, niin saat popparit mukaan 🙂

 25. Sippu kirjoitti:

  Itsekin äitinä olen sillä kannalla etten halua julkaista lapsestani kuvia nettiin. Jo pelkästään tuo melko äärimmäinen pedofiili-kortti riittää minulle; eipä niiltä löydy ainakaan minun lapsen kuvia joiden kanssa runkata. Ja kun vedotaan tuohon ”vanhempana olen muutenkin vastuussa lapsestani, esim. ruuan ja vaatteiden muodossa”, niin minusta tuo kuvien julkaisu on kuitenkin niin älyttömän vähäpätöinen asia meille vastuussa oleville, kun taas sille lapselle se VOI joskus olla tosi iso asia. Ja rohkenen väittää että ainakin pikkusen saattaa kaduttaa siinä vaiheessa kun/jos lapsi tulee sanomaan että ei yhtän pidä siitä että hänestä on aikanaan kuvia nettiin laitettu?

  Pakko kyllä vielä sanoa, että olen myös aika yllättynyt umpun reaktioista joihinkin kommentteihin. En nähnyt täällä yhtään asiatonta sellaista, korkeintaan muutamassa oli aika jyrkästi ilmaistu asioita, mut silti umppu vetäs ensin herne-maissi-paprikat ja loppuun totes että en tuomitse, kukin tyylillään… Aika ristiriitaista. Mut ehkäpä tämä asia kuitenkin jonkun verran menee ihon alle, kun te jotka olette lapsistanne kuvia julkaisseet, ette enää asialle mitään voi tehdä, vaikka ehkäpä tuon Sanna Ukkolan jutun luettuanne haluaisittekin?

  • primebody kirjoitti:

   Määhän oon aina se kuka vetää kaiken nenään 🙂 🙂 Ja voin ihan rehellisesti omilla kasvoillani sano, että en kadu ainuttakaan kuvaa mitä olen lapsestani nettiin laittanut. Ne mitä katuisin ei ole sielä. Ajattelen asiasta erilailla, jotenka anna minun ajatella..

 26. Sippu kirjoitti:

  Ai niin se unohtui vielä sanoa, kun jotkut vetoaa siihen että voihan se pedofiili tulla vaikka sinne puistoon runkkaamaan katsellessaan mun lasta. Se asia ei ole minun käsissäni jos niin käy (muutenku että turpaan saattaisin vetästä jos tilanteen näkisin), kun taas se, löytääkö se hullu mun laittamana niitä lapsen kuvia sieltä netistä, on.

 27. Sirkku kirjoitti:

  Muutamaa asiaa en ymmärrä. Voisko joku kertoa missä työpaikassa on haittaa jos työnantaja näkee että olet vauvana kakannut matolle tai mikä on ollut lempilelusi lapsena kun siitä on niin paljon kuvia somessa? Eikös nämä asiat ole ihan normaaleja ja todennäköisesti ne pätevät työnantajaan itseensäkin.

  Haluaisin myös kuulla vastauksen kuvien kieltäjiltä Umpun kysymykseen siitä, että jos kuvien julkaisu on laitonta niin entäs kaikki lastenvaatemainokset yms.? Mielestäni tämä on hyvä pointti.

  Olen Umpun kanssa samaa mieltä siitä, että lasten kuvien julkaiseminen on vanhempien vastuulla ja mielestäni siitä ei ole haittaa niin pitkään kun kuvat ovat säädyllisiä. Jokainen voi miettiä mikä on parasta omalle lapselle, toisten valintoja tuomitsematta.

  • Elina kirjoitti:

   No minäpä kerron Sirkku mitä minä tarkoitin. En tarkoittanut asiaa kuten sinä ymmärsit, vaan, että niitä työpaikkoja nyt vain on olemassa joihin hakijasta ei saa googlettamalla tai somesta löytyä liikaa tietoja. Usko nyt vain, vaikket itse sitä tietäisikään se ei tarkoita etteikö sellaisia työpaikkoja olisi. Aiemmin käytin esimerkkinä Puolustusvoimia ja jatkan sitä linjaa; ajattele nyt vaikka niin, että hakia hakee tehtävään, jossa haetaan tiedustelijaa sota-alueelle. Siihen tehtävään EI valita henkilöä jonka perhe, kaverit ja kaikki muu löytyy googlettamalla. Ymmärrätkö? Ymmärrätkö Umppu sinä, mitä haen takaa. Tällaiset tehtävät ovat monille nuorille miehille ja naisille erittäin mieluisia tehtäviä, mutta vain harvat valitaan ja tässä yksi syy. On siis työtehtäviä, ei ainoastaan Puolustusvoimilla, joihin ei valita henkilöä, joka voi joutua tai hänen perheensä voi joutua vaaraan, mikäli taustat on ”liian helppoa selvittää”. Eli tällaiset työt/tehtävät/toimet TE saatatte jo heti lapsen elämän tässä vaiheessa sulkea heiltä pois. Näin tämä asia nyt on, eikä tämä ole mielipideasia.

   • ilona123 kirjoitti:

    Elina puhuu niin totta. Veljeni oli aikoinaan rauhanturvaajana ja tuolloin ei todellakaan SOMEsta ole hyötyä vaan haittaa. Itseasiassa lähipiirin kanssa pidimme huolen, ettei some hiljentynyt vaan kuvia otetiin ennen lähtöä jotta kukaan ei ainakaan osaisi epäillä hänen olevansa rauhaaturvaamassa. Ja ihan muutoinkin meidän oman maamme rauhan turvaamisessa ei kyllä ole järin suotavaa sotaharjoituksista somettaa. Tämä on ehkä ’ääriesimerkki’, mutta sosiaaliviranomaisilla ihan samainen asia. Tai ainakin ystäväni on erittäin tarkka yksityisyydestään sillä huostaan otetut lapsien vanhemmat tulevat pahimmassa tapauksessa uhkailemaan tai aiheuttamaan ilkivaltaa omaan kotiin. Hänellä ei lue edes postilaatikossa nimeä ja on valinnut asuinalueen sen mukaan, jossa ei todennäköisemmin löydy ’asiakkaita’. Ehkä voi kuullostaa hätävarjelun liioittelulta, mutta en ainakaan itse haluaisi testata ns.tulella leikkimistä. Ja varsinkin kun porukka osaa tulla iholle. Mutta somea pystyy helpommin hyödyntämään epämääräiseen kun on sitä matskua julkaissut runsaasti.Lähivuodet näyttävät mihin kaikkeen somea tullaan hyödyntämään. Varmasti hyväänkin, mutta toki kolikolla on aina se kääntöpuoli, jota ei edes tunneta kunnolla.

    • primebody kirjoitti:

     Tää todellakin on ääripää. Mitä jos vaikka lapsi haluaisi johonkin julkiseen ammattiin, missä olisi vain hyötyä ”some” jalanjäljestä? Mitä jos hänellä ei tulisi mieleenkään mennä rauhanturvaajiin? Mitä jos hän saisikin töitä oman näkyvyyden vuoksi ja olisi siitä kiitollinen…

     • ilona123 kirjoitti:

      Ja eikö lapsesi voi jakaa niitä kuviaan itse sitten kun on kykeneviä siitä itse päättämään? 😀 Miksi tarvitsee asioiden tapahtua juuri nyt? Ei ole alexander Stubb tai Sauli Niinistö kuule vauvasta saakka somettanut. Se ei poista edelleen sitä, että teet päätöksen lapsesi puolesta kun ajattelet todella naivisti pelkästään hyvänä Somea. Esim. Vappu Pimiä on erinomainen esimerkki siitä kun ei näytä lapsiensa kasvoja ja pyrkii säilyttämään heidän yksityisyyden. Tosin ihmettelen myös suunnattomasti, että sulla on suosittu blogi jota lukee aika moni henkilö ja silti et ole tehnyt bloggaamisestasi ja julkisuuskuvastasi riskianalyysiä.

    • Henni kirjoitti:

     Hei höpö höpö! Mun mies on rauhanturvaaja ja tää on kyllä aika potaskaa. Laittaa kuvia aivan normaalisti someen ja hänestä löytyy paljon materiaalia. Antaisin mielelläni ihan nimenkin jos viitsisin ?

 28. Sari kirjoitti:

  Mainoksissa esiintyvillä lapsilla on mahdollisuus haastaa vanhempansa oikeuteen, kunhan ovat kasvaneet. Jos luitte kaikki kommentit, niin tämähän kävi hyvin ilmi asiantuntijan lausunnosta, jossa myös selvisi, että tämä ei tosiaan ole mikään mielipidekysymys. Sen takia tässä ei ole mitään miettimistä, kun asia on niin yksiselitteisesti selvä. Vanhemmilla ei ole oikeutta julkaista kuvia lapsistaan, niin kauan kuin nämä eivät ole kykeneviä tekemään päätöstä kuvistaan itse. Vanhempien mielestä kuvat on ihania ja söpöjä yms, mutta niinkuin olemme tässäkin keskustelussa huomanneet, mielipiteitä on todella monia ja lastenne mielipide asiasta voi olla aivan eri kuin teisän. Ja todella on olemassa ammatteja, joissa ei ole hyväksyttävää näkyä lapsena, mm. maanpuolustusvoimissa.

 29. Jaana kirjoitti:

  ”Laitan paljon kuvia lapsistani blogiin ja ylipäänsä someen. Itselläni on kuitenkin omat rajat mitä en koskaan ylitä. Suurimmaksi osaksi ne on kasvokuvia, missä olen itse mukana. ”

  Kyllä sinulla on todella paljon kuvia lapsistasi ihan yksin joissa sinä itse et ole mukana.

 30. Kahden lapsen äiti kirjoitti:

  Voi apua mikä mielensäpahoittajien maa tämä Suomi onkaan.
  Elämme vuotta 2016. Sosiaalinen media, älylaitteet ym. Kuuluvat aikaan jota elämme. Tätini joka on väitellyt tohtoriksi erityispedagogiikan alalla, totesi juuri kahvipöydässä että hän on huolissaan miten vanhemmat demonisoivat kaiken älylaitteisiin ja sosiaaliseen mediaan liittyvän. Tottakai ihmiset ymmärtävät että nettiin ei kannata laittaa tavara levällään makoilevan lapsensa kuvaa, mutta normaalit perhekuvat Särkänniemestä ovat täysin normaaleja. PISTE.
  Jos joku luulee että niiden äidin lataaminen kuvien vuoksi joku pedofiili iskee, tai lapsi tulee 20 vuoden päästä menettämään työpaikkansa somekuvien takia, niin tsemppiä vaan lapsen kasvatukseen kun he ovat teini-iässä.
  Maalaisjärkikin sen sanoo, liika varovaisuus johtaa vain epävarmoihin tai kapinoiviin lapsiin.
  Enemmän olisin huolissani mitä teini-ikäisesi netissä tekee, en niinkään siitä että äiti jakaa ristiäiskuvan instagramiin. Järki käteen arvon ihmiset ja miettikää mistä asioista vaahtoatte!

  • Kahden lapsen äiti kirjoitti:

   Ja lisäyksenä vielä, saisinko ihan konkreettista esimerkkiä miten äidin laittamat lapsuuskuvat voisivat vaikuttaa työnsaantiin? Itse rekrytoin paljon ihmisiä ja kyllä, saatan vilkaista heidän Facebook-tiliään, mutta että alkaisin penkomaan hänen sukulaistensa sometilejä, niin voin kertoa, että aika ei moiseen riitä.

 31. Opettaja kirjoitti:

  Jos asetut itse lapsesi asemaan, ilahtuisitko kun Googlen kuvahausta nimelläsi löytyisi satoja kuvia sinusta vauvana/lapsena, joiden julkaisua sinulla ei ole ollut mahdollisuutta kieltää? Kerrot kyllä teksitissäsi, että pyydät vanhemmalta lapseltasi nykyään lupaa laittaa hänestä kuvia nettiin, mutta uskotko 7-vuotiaan tiedostavan/ymmärtävän asian mahdolliset negatiiviset puolet?

 32. Emmi kirjoitti:

  Monnan blogin kautta tulin lukemaan tätä postausta… Minulla ei lapsia ole enkä lapsien kuvista niinkään välitä, mutta onnistut hienosti vangitsemaan tunnelman kuviin. Lapset näyttävät aina iloisilta!

  Tämän postauksen kanssa ristiriidassa on mielestäni miehesi instagram. Juuri pari päivää sitten sitä selasin, kun postaamasi kuvan kautta löysin. Ei ollut kovin kivoja kuvia sinusta ja sielä oli myös Vilistä kuva pöntöllä… En tarkoita pahalla, mutta pakko oli sanoa, kun kuvat todella pisti silmään huonolla tapaa ja tuli ihan häpeän tunne sinun puolesta.

  • primebody kirjoitti:

   Itse tunnen mieheni ja ymmärrän hänen huumorintajuaan. Tiedän että se ei osu ja uppoa kaikkiin, mutta kerron, että sun ei tarvi tuntea häpeää mun puolesta. Pitää pystyä nauramaan itselleen

   • Sari kirjoitti:

    Mutta hei, onko hyvän maun mukaista julkaista kuva lapsesta pöntöllä?!?

 33. Rimpetti kirjoitti:

  En kyllä vieläkään ymmärrä, joten jaksaako joku selittää miten ihmeessä pienen lapsen kuvat somessa vahingoittavat lasta? Sitten kun ovat aikuisia en vaan pysty uskomaan, että työnanataja jaksaa kiinnostua kenenkään vauva kuvista, sillä eiväthän ne kerro oikeastaan mitään kyseisestä ihmisestä vaan hänen lapsuudestaan tai äidin sekä isän sometuksesta!? Enemmän olisin huolissani teinien sometuksesta, jolla voikin olla jo merkitystä.

  Enkä kyllä näe, että ketään aikuisena kiusattaisiin äidin lataamasta kuvasta, ellei kyseessä ole joku nolo kuva tai nakukuva. Pedofiilit voivat saada kuvan ja saada siitä jopa kiksejä, sen ymmärrän. Löytyykö oikeesti aikuisia, jotka jaksaisivat nykypäivänä lähteä kaivelemaan somen kätköistä toistensa vauvakuvia (jos some olisi ollut ja niitä olisi sinne jaettu)? Kiinnostaisiko oikeasti etsiä Jani-Petterin ja naapurin Kallen lapsuus kuvia, jotta saisi viihdykettä? Kyllä olisin huolissani ihmisten tekemisen pulasta ja turhanpäiväisestä uteliaisuudesta siinä vaiheessa!

  • Rimpetti kirjoitti:

   Ja vaikka kuva olisikin Jere-Auroorasta, jolla näkyy kuvassa pieni pippeli, kolme nänniä, apinan karvat niin miten ikinä se vaikuttaa työn saantiin, jos tyyppi on koulutettu sekä hyvä työssään? Tuskimpa kukaan torjuu sen vuoksi, että olit lapsena hupsun näköinen äitisi lataamassa kuvassa. Toki joku saattaa saada kuvasta hupia tai kiksejä ja käyttää sitä ilkeästi, mutta tässä kohtaa juurikin on muistettava se, että sillä on väliä millaisia kuvia jaat somessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.