Hae
Prime Life by Umppu

Miksi pitää suorittaa ja saavuttaa?

 

Puhuin eilen ystäväni kanssa pitkään puhelimessa ja sain jotenkin ajatuksen siitä, että miksi niin monen ihmisen pitää kokoajan elämässä suorittaa ja saavuttaa asioita? Kaikki tekeminen pitää olla jotenkin todella ihmeellistä, eikä arki voi olla ollenkaan normaalia. Voin sanoa, että oon ollut itse juurikin tämä suorittaja tyyppi ja oon sitä tietyllä tapaa edelleen, mutta paljon vähemmässä määrin ja se on vain hetkellistä.

Monille juurikin työnteko on sitä pelkkää suorittamista päivästä toiseen ja siinä perässä hyvänä kakkosena tulee saavuttaminen. Mitä vanhemmaksi tulen arvostan kokoajan enemmän tasapainoa ja niitä tasapainoisia ihmisiä. Työllä ei ole pakko tappaa itseään, eikä sen tarvi viedä sun vuorokaudesta kaikkia tunteja. Usein vaikka työhön liittyvissä asioissa, mitä korkeammalle meet sitä enemmän yksin oot. Mitä johtavammassa asemassa oot niin sitä enemmän olet yksin ajatustesi kanssa.

IMG_4939

Mulla oli tänään ihana hetki omaa aikaa, kun katselin lähes 2 tuntia sylissäni nukkuvaa lasta ja mietin kuinka onnellinen olenkaan <3

Mulle työ on enemmän elämäntapa, kun työ. Tänä vuonna olen ollut 10-v yrittäjänä, mutta alalla olen ollut jo 90-luvulta. Työkaari on ollut todella vaiherikas täällä aikavälillä. Mulla on ollut elämässä muutamia vaikeita hetkiä ja ne on oikeastaan ainoita, kun työ on satunaisesti tuntunut suorittamiselta. Vaikka koulutus ei koskaan ole pahasta, mutta itse ajattelen, että omassa työssäni sillä ammattitaidolla on se suurin merkitys ja ihmiskemialla, eikä suinkaan sillä kuinka monta hienoa koulua olet käynyt ja mitä erinäisiä tutkintoja sinulla on. Joudun parturi-kamaapajana todella usein törmäämään lauseeseen, että sää oot vain kampaaja ja kampaajat on tyhmiä. Olkoot kuka mitä mietlä tahansa, niin oon todella ylpeä siitä mitä teen. Mun työni on joka päivä kivaa ja voin sillä hauskanpidolla elättää perheeni. Voisin joskun kysyä näiltä arvostelijoilta pystytkö samaan? Ja tiesittekö, että myös moni menestynyt henkilö ei ole korkeasti koulutettuja 🙂

IMG_4930

Elämän pitää myös olla välillä huoletonta

Vaikka olen itse ”pomo”, en juurikaan pidä itseäni sellaisena. Pomona olemisessa on hyvät puolet, mutta itse koen siinä olevan prosentuaalisesti enemmän niitä huonoja puolia. Siksi en ole koskaan haluunnut suurta yritystä. Pomona sinulla on monessa asiassa päätösvaltaa, mutta olen myös aina se henkilö kenenkän vastuulla on lähes kaikki ja mun tehtävä on  sanoa ne ikävät asiat ääneen. Näin pienen yrityksen pomona olet myös aina se maksumies 🙂

Koitan aina kehittää johtamisen taitojani, mutta en tiedä onko olemassa sellaista tapaa/tyyliä kertoa negatiivisia asioita, etteikö joku niistä loukkaantuisi. Vihaan sitä, enkä haluaisi tehdä sitä ollenkaan, mutta se kuuluu myös yhtenä osa-alueena työhöni. Joudun myös välillä tekemään päätöksiä, mitkä ei edes miellytä minua.

Olen miettinyt erilaisia seminaareja johtamiseen liittyen, mutta taas itse koen, että ne on tarkoitettu enemmän niille, ketkä johtavat suurempia yrityksiä. Meidän työ on hyvin henkilökohtaista ja siinä on henkilökemiat hyvinkin tärkeitä. Huomaan, että moni johtaja laskee vain numeroita ja haluaa kasvataa hinnalla millä hyvänsä liikevaihtoa, mikä ei taas kuulu omaan ajatelumaailmaani ollenkaan. Pyörintän omaa yritystäni tunteella.  Parturi-kampaajan työ menee siinä vaiheessa mulle yli hilseen, kun se muuttuu täysin bisnekseksi. Paljon on pomoja, jotka kuvittelevat olevansa hyviä johtajia ja moni heistä vielä kouluttaa johtajia. Mikä määrittää hyvän johtajan onkin kysymys, mihin moni ei edes osaa vastata.

Jokaisen pitäisi kaiken tämän suorituksen ja saavutuksen keskellä opetella pysähtymään. En tarkoita sillä hetkeä yksin, vaan esimerkiksi koko viikonloppua omassa rauhassa. Omien ajatusten kanssa oleminen on todella tärkeää ja arvokasta aikaa. Moni ei osaa olla yksin ja itse ajattelen sellaisista ihmisistä, että he eivät osaa pysähtyä. Lapsiperheessä se ei ole mahdollista, mutta monella muulla on. Omaa aikaa pitäis oppia arvostamaan, eikä olla aina menossa pää kolmantena jalkana. Aina pitäis löytyä aikaa niille tärkeille asioille esimerkiksi ystäville. Kaikki kuitenkin tekee omat valintansa elämässään ja osa valitsee elämäkseen sen työn.

-Umppu

2 kommenttia

  1. Tiina kirjoitti:

    En tiedä miksi, mutta tästä tekstistä heräsi mieleen yksi kysymys, että oletko joutunut koskaan erottamaan työntekijää/työharjoittelijaa omasta kampaamostasi esim asiattoman käytöksen vuoksi tms? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.