Hae
Prime Life by Umppu

Onko julkisesti imettävän äidin ihan ok ruikkia ulkopuolista tissimaidolla?

 

Ai että mää sain päivän naurut, kun luin lööpin, missä äiti oli ollut puistossa imettämässä lastaan ja kun joku oli häntä siitä huomauttanut  ”voisitko mennä hieman sivummalle” oli mutsi ruittasut tätä kyseistä henkilö tissimaidolla…..

brasilia_kokis

 

Sana IMETYS saa jo monella nousemaan karva pystyyn. Se on niinkin tavallinen asia, kun syöminen, mitä me kaikki teemme pysyäksemme hengissä. Miksi siitä on tehty asia, mistä pitää möyhötä tasaisin väliajoin? Imetys on luonnollinen asia ja on tavallaan täysin jokaisen äidin oma asia, mitenkä imetyksen hoitaa. Toiset ei imetä ollenkaan ja toiset imettää taaperoita. Kaikilla on varmasti omat syynsä ja tapansa ja mun mielestä kenelläkään ei ole oikeutta puuttua siihen.

Itse olen aina hieman vieroksunut taapero imetystä, mutta tavallaan mulle se on yks hailee, jos joku sitä tekee tai haluaa tehdä. Se ei ole multa mitenkään pois.  Meidän kaikkien lapset on erilaisia ja jokaisen lapsen tuntee parhaiten oma äiti.

Varmasti kaikki äidit muistaa hiljattain Teri Niitin imetys twiitin, mistä nousi aivan järkyttävä kohu, johon itsekkin otin kantaa lisäämällä sen ensimäisen ja viimeisen imetyskuvan nettiin. Imetyksessä on kaksi puolta. Toisten mielestä julkisesti ei saisi imettää ja toiset tekevät sitä ehkä jo jopa hieman muita ärsyttääkseen. Mun mielestä lapselle annetaan tissiä silloin kun se sitä tarvitsee. Silti ainakin itse haluan, että se imetys hetki on yhtä miellyttävä niin lapselle, minulle kuin myös minun vieressä istuvalle.

Jos nyt karusti ajatellaan vaikka, että Juuson ystävät on meillä käymässä niin mulla ei tule pieneen mieleenkään kaivaa esiin maitoa tihkuvaa tissiä ja alkaa ”julkisesti imettään. Miksi? Siksi  koska voin tehdä sen saman asian nii, että niiden miesten ei tarvitse nähdä sitä mun tissiä, eikä mun tarvi tehdä siitä sen kummempaa numeroa. Voin myös sanoa ääneen, että imetän nyt, jos et halua katsella niin voit mennä pois 🙂 tai sulkea hetkeksi silmät.

Jokainen äiti pystyy imettämään lastaan niin, että se ei häiritse muita ja mun mielestä sitä asiaa on myös kohteliasta kunnioittaa. On olemassa imetysliinoja, minkä voi laittaa suojaksi. Imetys ei kuitenkaan saisi olla asia, mikä pitää tehdä lentokoneen vessassa ettei vaan kukaan nää, koska se on ihan luonnollinen asia, mutta siitä ei mun omasta mielestä tarvi tehdä sen kummempaa numeroa.

Mun on pakko sanoa, että mua jopa joskus hieman ällöttää kun joku imettää epäsopivissa paikoissa. Olimme Vilin kanssa syömässä niin meidän vieressä oli nainen kuka oli lähestulkoon koko yläpää paljaana. Hän imetti samalla n. 3-v poikaa kuka puhui tissi tissi tissi ja kaivoi vuorotellen nänneä suuhun. FINE olisin voinut olla katsomatta, mutta jotenkin koko asia häiritsi mua ja varsinkin, kun olin itse syömässä. Toki lapsi teki sitä ihan samaa asiaa.  Mun mielestä se oli todellakin epäsopiva paikka ja äiti olisi voinut hieman peittää rintojansa, kun ne todellakin tihkui sitä maitoa pitkin molempien vaatteita ja lapsen naamaa.

Tähän otsikkoon palaten… Leikkipuistot on yleensäkkin tehty lapsia varten ja sielä on varmasti aina joku kuka on imetysvaiheessa lapsensa kanssa. Itse en kehtaisi koskaan mennä sanomaan puistossa kenellekkään, että voitko mennä jonnekkin muualle, mutta en kyllä ymmärrä sitäkään, että mutsi ampuu tissillä asiasta huomauttavaa. Puistossa voit itse mennä muualle istumaan, mutta ravintolassa harvoin voit vaihtaa kesken ruokailun pöytää…

Ei pitäisi olla niin, että äidin pitää miettiä, missä ja milloin hän voi lastaan imettää, mutta mielestäni on kohteliasta ajatella muita, jos paikka on vaikka hieman epäsopiva imetykselle.. Mitä mieltä te muut ootte asiasta? Esimerkiksi jenkeissä on tehty kauppakeskuksiin erillisiä huoneita, mitkä on tarkoitettu äideille, missä saa aivan rauhassa imettää lasta, mitkä on mun mielestä tosi jees.

Itse en tykkää koskaan imettää julkisilla paikoilla ja jos sen teen niin teen sen mahdollisimman omissa oloissa. Syystä että se on mun ja mun lapsen välinen juttu eikä mun tarvi sitä kenellekkään esitellä tai tuoda esille. Mulla on aina mukana harso, minkä laitan suojaksi, jolloin koen tilanteen itsellenikin mukavammaksi.

-UmppuIMG_4380

 

48 kommenttia

 1. Terttu kirjoitti:

  Itse olen kahden (6vja 4v) lapsen äiti ja olen imettänyt heitä. Ikinä koskaan milloinkaan ei olisi käynyt mielessäkään, että olisin imettänyt lastani esim. keskellä kauppakeskusta ihan vaan jo sen vuoksikin, että en haluaisi itsekään ruokailla kaikkien keskellä metelissä ja meiningissä. Ravintoloissa imetin muistaakseni tasan kerran ja silloinkin varmistin asian niin, että kukaan ei häiriinny mahdollisesti näkyvästä paljaasta ihosta. Mun mielestä imetys on äidin ja lapsen välinen intiimihetki ja siihen ei tarvitse lisää silmäpareja tuijottamaan. Imettäminen on kauneinta maailmassa, mutta mä ajattelin imetyshetket aina siltä kantilta, että miltä muista tuntuu ja miten saan hetken lapselle rauhalliseksi… En halunnut viedä toisten ruokahaluja 😀 (koska meitä on moneen junaan ja toisilla menee ne ruokahalut siitä touhusta…)

  Mä en henk koht pidä siitä että rintaa revitään esille ihan joka paikassa. On niitä paikkoja, joissa se on ok ja niitä joissa se ei ole ok. Kaikki ei pidä imettämisen katselusta ja se on mulle ok. Itsekään en siitä kummemmin välitä.

  Mä en voi edes kuvitella mitä mä oisin tehny jos joku ois ampunu mua rintamaidollaan.. Mä oisin varmaan kilahtanut 😀 heh.

 2. Kaarla kirjoitti:

  Imetys on aivan ok ja normaalia, mutta joskus vois vähän miettiä. Oon isossa tavaratalossa töissä ja kerran näin jo kaukaa kun meikää lähesty nainen, jolla oli rinta paljaana ja imetti siinä kävellessä jotain 2 v. lasta ja tuli multa kyselemään jostain tuotteesta jotain ja oli oikeasti vähän hankala olla, kun nainen on siinä rinta paljaana edessä ja iso lapsi imee tissiä. Mun mielestä se oli vähän huonoa käytöstä, vähän samaa kun joku tulisi ruoka suussa kysymään jotain. Aivan ok, vaikka imettääkin kaupassa, mutta että kuljeskelee ympäriinsä taapero sylissä ja vielä kaupantädinkin ottaa mukaan tuijotteleen toisen ruokailuhetkeä. Ei näin.

  • Heidi kirjoitti:

   Millä ihmeen mittakaavalla 2-vuotias on ”iso lapsi”? WHO suosittaa imetystä ainakin 2 vuoden ikään asti, senkin puolesta toi määritelmä tässä yhteydessä kuulostaa melko oudolta.

 3. Lyy kirjoitti:

  Mä NIIN nauroin tota uutista! Jos joskus vielä käy niin että olen imetyshommissa ja joku tulee mussuttamaan, niin todellakin ammun tissipyssyllä silmään. Miten siistiä!
  Mutta totta puhuakseni, mieluummin kyllä olen hakeutunut mieluummin suojaisampaan kuin näkyvään paikkaan imettämään. Lapsen kuuluu saada syödä ilman peittoa naamalla, mutta ohut harso on kyllä ihan ok. Imetyspaidat on aika näppäriä, vain muutaman sentin kaistale ihoa/tissiä näkyy. Itse en ole kohdannut imetysvastaisuutta, joten en ihan osaa samaistua kohinaan, Suomessa asiaan suhtaudutaan mielestäni paljon neutraalimmin kuin kuin muualla.

 4. Sinikka kirjoitti:

  Mä olen kaksi lasta imettänyt yksivuotiaiksi, ja aina tehnyt sen missä vaan. En ikinä ”tissi tiskissä” vaan paidan/huivin suojissa tmv, oon myös käyttänyt niitä imetystiloja aina kun on ollut mahdollisuus. Mutta silti, julkinen imetys on pääasiassa lapsen oikeus ravintoon missä tahansa, milloin tahansa, ei äidin oikeus imettää ”in your face”, ”because i can”. Sen ei pitäis myöskään olla mikään propagandaväline tai provosointiteko!

 5. Karoliina kirjoitti:

  Itsellä ei lapsia vielä ole edes suunnitteilla, mutta oon aika samoilla linjoilla sun kanssa, että voi aina vähän miettiä, kuinka sen imetyksen hoitaa, koska niin monesti olen nähnyt, että sen voi siellä ravintolan pöydässäkin hoitaa hyvin neutraalisti ja huomaamattomasti eikä ”tissit pöytään” meiningillä. Ja itse varmasti hakeudun myös johonkin sivummalle aikanaan imettämään ja julkisilla paikoilla tarpeen vaatiessa jotain rättiäkin siinä päällä vähän pitäisin suojana, koska en mä normaalistikaan tissit paljaana tuolla kulje niin en kokisi oloani mukavaks, jos tissi vilahtais siinä imetyksenkään lomassa, varsinkin kun se lähes aina aiheuttaa joissakin ihmisissä tuijottamisen tarvetta, mikä ei kyllä myöskään ole kohteliasta ja aikuisen ihmisen pitäisi pystyä uteliaisuutensa voittamaan niin ettei jää tuijottelemaan toisen imetystä.

 6. Heidi kirjoitti:

  Ite oon pienirintainen ja rinnasta näkyy imettäessä tyyliin ihan saman verran kuin siitä näkyy normi paidan ja topin kanssa . Oon kyllä miettiny että isorintaisena sitä ei kyllä tuntuisi kivalta imettää missä tahansa. Ite oon kyllä joutunu imettämään vieraiden läsnäollessa koska tyttö oli tississä kiinni 24/7 3kk ikään asti. Että ei tullut mieleenkään lukittautua muualle imettämään tunniksi tai kahdeksi, juuri kun kerrankin sai vieraita kylään. Junassa, lentokoneessa, huoltsikalla, kahvilassa, kauppakeskuksessa on tullu myös imetettyä.. Ei se mikään ihana juttu oo ollu, mutta lapsi on tarvinut ruokansa ja vaihtoehtoja ei oo ollu. Lisäksi toisen sisaruksen kanssa on vaikea lukittautua mihkään hoitohuoneeseenkaan, vaan helpoiten sen vauvan ruokailu hoituu siinä kun kaiki syödään vaikka ravintolassa tai kahvilassa, tai sitten kun isompi leikkii puistossa tai kauppakeskuksen leikkipaikalla jne. Taapero imettäminen kyllä ehkä musta kuuluu sitten jo kotiin, tai jotenkin kun ei se lapsi sitä ruokaa tarvi tissistä enää. Itekkin voisin harkita imetyksen jatkamista vaikka 2 vuoteen silleen, että aamusin ja iltasin voisin vaikka imettääkkin..

  • primebody kirjoitti:

   Ainakin itse imettäessä, kun se tissi oli sitä EE kuppia, niin ei todellakaan ole miellyttävää kaivaa sitä munkkia esiin yhtään missään 🙂 🙂

 7. sg kirjoitti:

  Mä yritän suhtautua asiaan järjellä enkä tunteella, ja mun mielestä imetyksen peittelyssä ei vaan ole mitään _järkeä_. Tai on tietysti silloin jos äiti itse niin haluaa mutta se että muut vaatisivat peittelemään. Onhan se kaikille helpompaa jos äidit vaan voivat ottaa rinnan esiin ja imettää. Itse en oikein enää ymmärrä miksi kenenkään äidin sitä pitäisi ajatella että joku voi nyt vähän hämmentyä rinnan näkemisestä, vaikka ennen olen itsekin kuulunut heihin joiden mielestä ravintolassa ei pitäisi imettää mielellään lainkaan(!). Nykyään aihetta tekee aina mieli lähteä pohtimaan syvemmältä ja kysyä _miksi_ naisen rinnat on asia joka täytyy piilottaa (miesten nänneissä taas ei ole mitään ”pahaa”), miksi niin monet naiset itsekin kokevat häpeää tms tunteita ruokkiessaan vauvaansa, onko se sitten oikein että ne häpeän tunteet meihin on iskostettu, tälläisessä asiassa johon meidät on kuitenkin luotu.. Onko oikeasti perusteltua syytä pitää rinnat piilossa, etenkin silloin kun ne ovat siinä alkuperäisessä käyttötarkoituksessa? Naisen rinnat on yliseksualisoitu tässä maailmassa ja moni nainen saa tämän kokea ihan teinitytöstä asti. Aihe on monisyisempi kuin ensin ajattelisi, löytyy toki kaikenlaisia ”free the nipple aktivisteja” mutta pelkästään kaikkien äitien puolesta toivoisin että julki-imetyksestä tulisi yleisesti hyväksytty normi. Kyse ei mielestäni ole edes mielipiteistä vaan äitien ja lasten oikeuksista.

  Monet lapset/vauvat eivät huoli minkäänlaista peitettä päälleen tai äidit kokevat sellaisen hankalaksi, ja aina kun aletaan määrittelemään että julki-imetys on ok ”kunhan teet sen näin ja näin” niin viedään mahdollisuus siihen niiltä joilla homma ei vain toimi niin. Koska vauvat, äidit ja imetystarinat ovat erilaisia, sehän me kaikki tiedetään, niin sen vuoksi mun mielestä ainoa oikea tapa suhtautua on 100% suvaitsevaisuus. Kun asetetaan ehtoja imetykselle niin rajoitetaan äitien ja lasten liikkumisvapautta. Väitän että meillä on edelleen paljon äitejä jotka pysyvät mieluummin kotona, koska vauva syö usein, ja imetys muualla kuin kotona koetaan hankalana/ahdistavana eikä niitä imetyshuoneitakaan joka nurkalla ole.

  Tavallaan kyllä ymmärrän keskustelun koska Suomessa on edelleen paljon ihmisiä jotka eivät ole koskaan nähneet kun vauvaa imetetään. Se mitä me nähdään on normaalia ja mitä ei koskaan nähdä ei sitä ole. Jokainen julkisesti (vaikka siellä kotona vieraiden kanssa kahvipöydässä) imettävä äiti tekee imetystä näkyvämmäksi ja tavallisemmaksi ja raivaa polkua helpommaksi tuleville äideille.
  Kuitenkin, jokaisella äidillä on tietysti myös oikeus imettää rauhassa yksityisesti jos se itselle parhaalta tuntuu. Siksi myös erilliset imetyshuoneet onkin tärkeitä juttuja myös!
  Julki-imetystä tai ei, pääasia on kuitenkin että vauva tulee ruokituksi 🙂

  • marjukka kirjoitti:

   Word!

  • primebody kirjoitti:

   Sitä mietin, että ei tää oo mun mielestä mikään ”suomen” juttu, koska matkustelen paljon niin vähemmän sielä nään imettäviä äitejä, kun täällä (oikeastaan en ole varmaan koskaan nähnyt). Suomi on ehkä sellainen maa missä ”mulla on oikeus” asioista tehdään liian suuri numero ja kun täällä naiset on samassa arvossa miesten kanssa. Mutta niinkuin sanoit, että pääasia että vauva saa ruokaa

   • sg kirjoitti:

    Joo en osaa sanoa, itekin oon aina matkustellessa (lapsen syntymän jälkeen) mielenkiinnosta tutustunut kunkin maan tapoihin ja ainakin näennäisesti julki-imetys tuntuu olevan hyväksyttävää kaikkialla.. jossain se sitten käytännössä toteutuu enemmän ja jossain vähemmän. Luulen että useimmissa länsimaissa Suomen tapaan, löytyy niitä jotka tuomitsevat mutta enemmistö (myös suomalaisissa kyselyissä) ei välitä tuikitaivaallista imetyksestä. Sehän se toisaalta ”normaaleinta” olisi, miksi niin perusasiasta pitäisi oikeastaan edes olla mitään mieltä..
    Hassua myös että miehet harvoin tuntuvat piittaavan näistä, se tuntuu olevan aina me naiset jotka keskustellaan imetyksestä ja siveellisyydestä 🙂

    Muslimimaista kuulee usein sanottavan ettei siellä katsottaisi hyvällä julki-imetystä mutta moni musliminainen on sanonut että päin vastoin, siellä naiset imettävät kaikkialla mihin heidän on sallittua mennä ja Koraanissa kannustetaan imettämään lapsia 2-vuotiaaksi ja tämä ilmeisesti pitkälti toteutuukin. Toki naisten tulee peittää mahdollisimman hyvin kuten heidän tulee peittää vartalonsa muutenkin.

    • sg kirjoitti:

     Ja en muuten itsekään ole kovin rohkea julki-imettäjä ollut, mutta minua se henkilökohtaisesti enemmänkin vähän ärsyttää, siis _omalla_ kohdallani. Olen siis kyseenalaistanut kovasti sitä miksi minun pitäisi sitä piilotella ja mistä ne tunteet kumpuaa. Mutta siis ymmärrän kyllä erittäin hyvin kaikkia jotka eivät koe oloaan rennoksi imettää julkisella paikalla.

 8. J kirjoitti:

  Olen tissit tiskiin imettäjä.. Lapsellani havaittiin yllärinä synnärillä huuli-ienhalkio (huuli jo korjattu) joten tarvitsin imetyksessä näköyhteyttä vauvaan koko ajan jotta pystyin auttamaan sormilla halkion peittämisessä. Toisella kädellä piti tukea vauvaa ja imetystyynyä koska toisen imu oli niin heikko että kahden sentin liikahdus ja imuote irtaantui. Lisäksi kaikkia suun lihaksia kun ei neidillä ollut käytössä niin tissittely vei melkein 16 h vuorokaudesta. Edes vesilasia en pystynyt imettäessä nostamaan niin jotain harsojako olisi pitänyt hampailla kiskoa vähän päälle? Tai vaihtoehtoisesti olla menemättä mihinkään emsimmäiseen 9 kk kotoa. Sitä ei mielenterveyteni olisi kestänyt.
  En tietenkään mene mihinkään hienoon ravintolaan illalla lapsen kanssa muutenkaan (siellä syövät ovat usein jättäneet omansa kotiin ja nauttivat vapaaillasta) mutta 8 € pastapaikkoihin lounaalle menen kyllä lapsen ja imetystyynyn kera.

  • primebody kirjoitti:

   Sun tapaus on poikkeus ja tottakai annat lapsellesi ruokaa silloin kun se sitä tarvitsee. <3 Lähinnä oli kyse juurikin siitä mitenkä asian tekee.

   • Maija kirjoitti:

    ”Sun tapaus on poikkeus”- kuka päättää kenelle on sallittua ns tissit tiskiin imetys ja kenen pitää tehä se peitellen tm? Jos jollain on pokkaa puuttua äidin ja vauvan imetyshetkeen ja kritisoida sitä, tätä ihmistä tuskin kiinnostaa lapsen erityistarve.

    Ja eihän ravintolassa puututa siihenkään jos viereisen pöydän isäntä mäyssyttää ruokaansa tai muuten käyttäytyy ruokapöydässä ällöttävästi ja vie ruokahalun joltain toiselta ravintolan asiakkaalta 😉

    Vauvan imetyshetket voi olla hyvinkin pitkiä, joten itse en ymmärrä sitä että äidin ja vauvan pitäisi sulkeutua johonkin erilliseen tilaan imettämään, pois muiden seurasta. Toiset äidit ja vauvat tarvitsevat oman rauhallisen ympäristön ja tilan, on hienoa että niitä on kokoajan enemmän tarjolla. Usein nämä tilat on kuitenkin vessamaisia/liitetty wc-tilojen yhteyteen, ite henk.koht. en haluais niissä tiloissa syödä tai viettää pitkiä aikoja.
    Pelkästään kauppakeskuksessa hetken seuraillessa ihmisiä, näkee enemmän paljasta pintaa avonaisissa vaatteissa ja ”tyrkkytissitopeissa”, kun mitä valtaosalla imettäjistä oikeasti on paljaana imetyshetkellä, vauvan suu ja pää peittää kuitenkin suurimman osan rinnasta imetyshetkellä.

    Hienoa että imetystä tuodaan julkisuuteen ja imetysmyönteisyyden puolesta kampanjoidaan, ei tällaisesta asiasta pitäis mun mielestä joutua ees keskusteleen, vaan imetyksen pitäs olla oikeutettua ihan missä tahansa!

    • primebody kirjoitti:

     Tottakai on aina poikkeus jos lapsi on jotenkin erityinen niinkuin tässä tapauksessa. Poikkesit mun mielestä hieman aiheesta noilla mässytyksillä yms.. Todellakin on hienoa, että sitä tuodaan esiim, mutta en ymmärrä miksi siitä pitää tehdä numero ”kun mulla on oikeus”. Missään ei toistaiseksi ole imetyskielto merkkejä? Silti mun mielestä imettävien pitäisi kunnioittaa muita läsnäolijoita edes imettämällä hieman siveellisesti. Myöskään seksikkäällä tissivaolla ja imetyksellä ei ole mitään yhteistä vaikka samat pallot onkin kyseessä…

     • Heidi kirjoitti:

      Siis miten voi imettää siveettömästi? Toihan on just sitä naisen rintojen tarpeetonta seksualisoimista, täysin seksittömässä tilanteessa. Mä en voi käsittää miten joku voi vetää jonkun siveettömyyskortin esiin, kun kyse on lapsen ruokinnasta.

      Yleensä pienet vauvat on rinnalla pitkiä aikoja kerralla, eikä itsellä ainakaan tulis pieneen mieleenikään ravintolassa jättää ruokaani jäähtymään istuakseni lapsen ruokailun ajan vessassa!

     • primebody kirjoitti:

      En ole kertaakaan sanonut että pitää mennä vessaan. On hassua kuinka ihmiset haluaa ymmärtää asian väärin. Voin itse kahden lapsen äitinä, kohta kolmannen, että en menisi itse imettämään lasta vessaan. Tuntuu, että tässä nyt loukkaantu juuri ne ihmiset ketkä ehkä ”tekevät juurikin siitä imetyksestä kamalan numeron”.

     • Sandei kirjoitti:

      Tuolla ”sun tapaus on poikkeus” -kommentillasi valitettavasti paljastit oman argumentaatiosi heikkouden. Jos kerran jollain toisella on ”oikeus” imettää ronskimmin, niin miten varmistutaan, että jokaisella näin tekevän lapsella on jokin erityistarve? Käytkö erikseen kysymässä jokaiselta tissit tiskissä imettävältä miksi hän näin tekee? Tällainen edellä kuvailtu halkio kun ei näy kuin vasta läheltä tarkasteltuna. Sinä et voi etäältä tietää yksittäisen äidin syytä ronskimmalle imetykselle! Siksi paheksuvat katseet ja mahdollinen huomattelu osuvat ihan jokaiseen naiseen samalla voimalla. Hän ei pysty kertomaan ulkopuolisille että ”meillä on erityistarve, siksi imetän näin näkyvästi”. Jos siis sovitaan että ei tuomita _yhdenkään_ äidin imetystyyliä?!

      Itse pienirintaisena imetän aina hyvinkin ”siveellisesti” mutta vain koska minulla ei ole tarpeeksi rohkeutta tehdä sitä reilummin. Minulle ei kuitenkaan ikinä tulisi mieleenkään kritisoida toisen äidin imetystapaa. Ei sillä hetkellä tai julkisen blogin kautta.

     • primebody kirjoitti:

      Lueppa blogi uudestaan. Mulla ei tulisi mieleenkään mennä kenellekkään sanomaan että mene muualle imettään. Vaikka kokisin sen jotenkin itselleni epämiellyttävänä niin pidän asian sisälläni.

 9. Hanna kirjoitti:

  Todella hyvin oot pukenu ajatukset sanoiksi! Samoilla linjoilla oon sun kanssa. Imetys on jokaisen oma juttu/asia, mutta se tulisi hoitaa niin että se ei myöskään ”häiritse” muita ihmisiä. Eli esim ruikkiminen toisen päälle ei oo ok 😀 Sulla on ihana tapa kirjottaa Umppu! Tavallinen ja elämänläheinen. Oon aika vasta löytäny sun blogin ja ihan koukussa oon. Paljon tsemppiä sulle odotusaikaan ja iloa teidän perheen elämään <3

 10. Jenni Santanen kirjoitti:

  Itsellä imettäminen oli vaikeaa enkä kummankaan lapsen kohdalla saanut sitä kunnolla pelittään. Mulle imetys oli vähän arka paikka ja koin huonommuutta siitä ettei se tuntunut helpolta vaikka kuinka halusin onnistua. Itse halusin hoitaa imetyksen rauhassa varsinkin kun se ei tapahtunut niin rennosti. Halusin aina ns. omaa tilaa ja koin epävarmuutta muiden ihmisten läsnäollessa. Itse koin enemmänkin tuppautumista seuraan ja ihmisten tunkeutumista ns. omalle reviirille näinä vähän hauraina ja intiiminä hetkinä. Varsinkin vanhemmat sukulaisnaiset kokivat tärkeäksi tulla pällistelemään ja neuvomaan. Se ahdisti.

  Olen oppinut että imetyskin on niin ihmisestä kiinni että kuinka kukin kokee asian parhaana hoitaa. Juhlin äitejä jotka rennosti julki-imettävät ja arvostan äitejä jotka itsensä ja vauvansa tuntien vetäytyvät. Toivon että kaikilla olisi aisteja hoksata mikä loukkaa ja mikä taas auttaa ja kannustaa. Toivon yleensäkin että naiset ja erityisesti äidit äitiyden asiantuntijoina kannustaisivat enemmän toisiaan erikaisuudesta huolimatta. Maailmassa kun kuitenkin löytyy niitä tylyttäjiä ihan tarpeeksi!?

  Tykkään tästä blogista muuten ihan hulluna kun otat kantaa ja uskallat, huikeeta!!

 11. Annukka kirjoitti:

  Itse ainakin imettäessä hakeudun rauhalliseen tilaan ja vähän syrjemmälle metelistä vain ja ainoastaan sen takia että lapseni ei pysty keskittymään syömiseen jos ympärillä on hälinää. En sen takia että imetykseni mahdollisesti häiritsisi muita. Jos lapsella tulee nälkä jossain missä ei ole suojaisia paikkoja lähellä, todellakin imetän juuri siinä paikassa missä haluan. Teen sen joka tapauksessa huomaamattomasti enkä hae sillä huomiota. Nämä päälle ruikkijat on sitten asia erikseen ?

 12. Viveka kirjoitti:

  Ton kuvan teksti on muuten väärässä, eli toi missä lukee ”your child is what you eat” eli siis äidinmaito on aina priimaa, vaikka äiti söis pikaruokaa. Se on tutkittu, että rintamaidon laatu pysyy aikalailla vakiona, riippumatta mitä syö tai juo. Ja kehitysmaidenkin äitien maito on silti priimaa, vaikka ravitsemus on sielläkin huono. Eli tuossa syyllistetään äitejä jos ei eletä niin terveellisesti, ja sitten sen seurauksena moni lopettaa imetyksen kun luulee että korvike on terveellisempää. Ja siis en tarkoita että korvike olisi jotenkin huonoa tavaraa, nykyajan korvikkeet on huippulaatuisia.

  Tää imetys on sellanen juttu mistä kaikilla on mielipide, myös minulla 🙂 mun mielestä sitä kannattaa kunnioittaa miten äiti itse haluaa imettää. Mä itse oon imettänyt monestikin julkisella paikalla, tänään esim. Ikeassa. Kylläkin menin ja piilouduin syrjempään hyllyjen väliin niin ettei kukaan nähnyt, kun sattui vielä olemaan sellainen paita mistä tuli ns. tissi tiskiin eli näkyville. Ja varsinkin nyt kun lapsi on kohta vuoden niin se saattaa yhtäkkiä lopettaa ja sitten tissi näkyykin kokonaan kaikille. Pikkuvauvaa oli helpompi imetellä julkisesti niin ettei mitään näkynyt kun se piti päätään enemmän paikoillaan 😀

  Mutta joo. Nää on tosissaan semmosia kulttuuriin liittyviä juttuja. Suomessa sentään suurinosa naisista synnyttää alakautta, keisarinleikkauksia on keskimäärin 16,3% kun esimerkiksi Brasiliassa noin 50% vauvoista syntyy keisarinleikkauksella. Kuinka hullua! Kun ajattelee etta samanlaiset vehkeet meillä naisilla kuitenkin suurinpiiretin on, ei se Brasilian naiset niin erilaisia voi olla. Ei vaan haluta ”pilata paikkoja”.

  Niin muuten, mua kiinnostais tietää että miten valmistaudut nyt tulevaan synnytykseen? Ja miten toivoisit et seuraava synnytys menee?

  Toivottavasti jaksoit lukea ja osasin selittää jotenkuten ymmärrettävästi 🙂 jatka samaan malliin Umppu, sun blogi on tosi hyvä!

  • Laura kirjoitti:

   Toi ei voi pitää paikkansa. Miksi sitten kielletään imettäviä äitejä nauttimasta esim. alkoholia? Lääkeaineet myös imeytyvät aivan varmasti äidinmaitoon

 13. HennaK. kirjoitti:

  Ja tämän kirjoituksen myötä menetit yhden lukijan. Mielipiteitä saa olla, mutta joskus kannattaisi miettiä oman navan ulkopuolelta joitain asioita. Imetys ja varsinkin julkinen imetys on mielestäni sellainen naisten tasa-arvoa edistävä asia etten uskonut että yksikään nainen, saati äiti alkaisi sitä oikeutta rajaamaan. Imetys on niin luonnollinen osa elämää, kuten muukin syöminen että sen rajoittaminen julkisilla paikoilla rajoittaisi äitien liikkumatilaa todella radikaalisti. Mielestäni voisit tarkistaa omaa asennettasi niin että jokaisen julkisesti imettävän äiti/lapsi parin kohdalla ajattelisitkin että ihanaa kun he ovat päässeet kodin ulkopuolelle ja uskaltavat syödä täälläkin muiden arvostelevien katseiden alla. Heilläkin on varmaan omat syynsä, miksi eivät ole vetäytyneet syöntihetkeksi haisevaan vessaan tai verhoutuneet vilttiin.

  • primebody kirjoitti:

   En ole ketään kehottanut kääriytymään vilttiin enkä menemään haisevaan vessaan 🙂 🙂 ilmeisesti tämä oli sinulle arka asia ja ollaan hieman eri mieltä. Niinkuin sanoin mun kanssa ei tarvi olla samaa mieltä. Imetys on myös lapsen oikeus ei aina vain sen äidin ja osa lapsista varmasti häiriintyy metelistä. Juuri siksi pitää ajatella tilannetta kokonaisuutena eikä niin että ”minulla on oikeus”. En koskaan ymmärrä näitä uhkailuja ”nyt lopetan blogiisi lukemisen” jos mielipiteet ei kohtaa. Kaikkia ei aina voi miellyttää <3 mukavaa kesän jatkoa

   • Anna kirjoitti:

    Mä olen kolme lasta imettänyt. Julkisesti ehkä kerran Sokoksen kahvilassa. Silloin istuin niin, et mitään ei näkynyt Ja harso oli siinä vielä hennosti peitteenä.

    En ymmärrä, miks imetyksestä pitää tehdä ”show”, kun sen voi ihan helposti ja vähin äänin tehdä huomiota herättämättä!

    Kaikkien lasteni kanssa olen kyläillyt, kahvitellut, liikkunut ym. Kyllä on onnistunut ihan hienosti! Kaks kolmesta myös lopetti ihan itse imemisen pikkasta alle vuoden ikäisenä. Keskimmäiseltä piti lopettaa kahdeksan kk iässä, kun tuli niin paljon allergioita. Joten tätä uutta muotia, taaperoimetystä, en ole voinut koskaan ymmärtää. Kaikki lapseni ovat jo aikuisia, täysjärkisiä ja hyvinvoivia ihmisiä!

  • taaperoimettäjä kirjoitti:

   Erittäin hyvin kommentoitu. Kuinka itsekkäitä voivat aikuiset ihmiset olla?

 14. afafff kirjoitti:

  Öö toi juttuhan oli sitäpaitsi kusetusta, lähdekritiikkiä peliin :F

 15. Annukka kirjoitti:

  Tästä postauksesta keskustellaan jo Imetyksen tuen fb-ryhmässä ?

  • Karoliina kirjoitti:

   Ihan vain mielenkiinnosta, hyvää vai pahaa? Umppuhan ei nimittäin missään vaiheessa ollut sitä mieltä, ettäkö julkisella paikalla imettämistä pitäisi jotenkin rajoittaa, vaan ainoastaan sanoi olevansa sitä mieltä, että imetyksen voi hoitaa tekemättä siitä mitään numeroa ja siististi eikä niinkuin oli joskus jonkun taaperoimettäjän nähnyt raflan pöydässä olevan tissit esillä ja maitoa joka paikassa ja tästä olen ihan samaa mieltä…

   • Annukka kirjoitti:

    Lähinnä keskustellaan noista ”Your child is what you eat” -kuvista. Järkyttäviä ja ällöjä kuvia joiden viesti ei pidä ollenkaan paikkaansa, äidinmaito on AINA priimalaatuista huolimatta siitä mitä äiti syö.

    Tämä postaus kaiken kaikkiaan laski kyllä Umpun pisteitä omissa silmissäni. Siveetöntä imettämistä EI ole olemassa, ”sun lapsi on poikkeus” -ajattelutapa on älytön ja taaperoimetys on todellakin ok ja normaalia!

 16. irkku kirjoitti:

  Oho. Enpä olis uskonu sulta tällasta tekstiä. Enkä tarkoita hyvällä.

  Oma imetysyaipaleeni on jo takana ja ennen sen alkamista olin sitä mieltä,että julkisesti imettäbät ovat ituhippejä joiden eho ja tarpeet menee muiden yli. Jos joku olisi tullut minulle sanomaan imettäessäni,että anteeks menisitkö kotonasi muualle imettänään,me vieraat kun ei kestetä sun tissejä, ei heillä olisi ollut meille enää mitään asiaa.
  Olen imettänyt vaihtopenkillä,keskellä ostaria, puistossa,ikeassa.. koska on ollut pakko! Lapsi joka ei hyväksy pulloa ei todellakaan ole helppo kaveri ”liikenteessä”. Olisinko jättänyt lapseni ruokkimatta vai ilmottanut korisjengille, et mä meen nyt muualle,että puhutaa sit stategiat ja mietin sit miten peluutus toimii? Tai bussissa huudattanu lasta koska en voinu keskustassa syöttää? Tervetuloa mäyttämään mulle paikkoja ostareilla,jotka on riittävän sivussa ettei muita häiritse..penkkejä harvemmin laitetaan kulmien taakse eikä se vapaan penkin etsiminenkään kovin helppoa ole.

  Onneks en lukenu sun tekstiä imettäessäni. Olis voinu jäädä imetykset kesken ja muiden mielipidettä tuoreena äitinä muutenkkn liikaa kuuntelevana ,olis itsetunto saanu kovan kolauksen..

  • primebody kirjoitti:

   Menikö nyt pointti hieman ohi ja ymmärsit niinkuin halusit ymmärtää??

   • Terttu kirjoitti:

    Käsitinköhän mä oikein että vauvaa on imetetty koriskentällä kesken pelin? :O Se on jo vähän ”vaarallistakin” kun se pallo voi lentää sinne sun tänne ja se METELIN MÄÄRÄ… Huhhuh. Imettäminen ei todellakaan ole ok joka paikassa.

 17. ramu kirjoitti:

  Luonnollisuus on imetyskeskustelussa typerin argumentti koskaan. Alastomuus, ulostaminen, virtsaaminen, oksentaminen, seksuaalisuus ja seksi ovat täysin luonnollisia asioita ja täysin hyväksyttyjä – mutta kuinka moni teistä julki-imettäjistä tekee sitä julkisesti tai antaa lastensa viilettää alasti ja kakkia pitkin kauppakeskuksia? Eritteet eivät kuulu julkisiin tiloihin.

 18. Henni kirjoitti:

  ”Imettää siveästi”. -Näetkö itse ollenkaan miten seksistisesti kirjoitat toisten ihmisten äitiydestä?

 19. maaria kirjoitti:

  Kyllä nyt on moni vetänyt herneet nenään ihan vaan ymmärtämällä Umpun tekstin (tarkoituksellisesti?) väärin. Itsekin pidän imetystä tärkeänä asiana ja olen imettänyt julkisilla paikoilla, mutta olen täysin samaa mieltä, että on huomaavaista muita kohtaan olla tekemättä siitä sen isompaa numeroa. En ennen lasta esitellyt kenellekään rintojani ja en edelleenkään niin halunnut tehdä vaikka imetin. Monella äidillä on mennyt imettäminen siihen, että se tehdään mahdollisimman näkyvästi” Koska mä voin niin tehdä”.

 20. Nanna kirjoitti:

  Mä oon pienen vauvan sijaisäiti, eli näin ollen tämä pieni elää korvikkeella. On kyllä julkisella paikalla tullut jos jonkinmoista katsetta (yleensä toisilta äideiltä) siitä hyvästä että annan lapselle maidon pullosta. Tässä mielestäni hyvä esimerkki siitä että kaikki ei ole niin mustavalkoista ja yksinkertaista. Kukaan ei voi toisen syitä tietää miksi joku tekee niin tai näin. Toivoisin että me naiset voitaisiin olla toistemme puolella eikä vastaan.

 21. Sannii kirjoitti:

  Imetystä ei kannata ikinä kommentoida, sillä mielipide on aina väärä 😀 Mä olen imettänyt siellä sun täällä ja nähnyt monta imettäjää ja ainoastaan uimahallin saunassa äideillä on tissit tiskissä. Nyt taaperoimetän (julkisestikin), mutta ristiriitaisin tuntein, joita esimerkiksi Imetyksen tuen FB-ryhmän mukaan ei saisi olla, koska kaikki on normaalia ja rohkeasti vaan. Ei siellä uskalla edes kysyä apua yöimetyksen lopettamiseen, koska kaikki imettää öisin kaksivuotiaaksi ja jos rinnasta pakotetaan luopumaan lapsen tunne-elämä järkkyy ja mitälie. Imetys on puolin ja toisin niin naista syyllistävää, että paras olla hiljaa ja tehdä omat ratkaisut asian suhteen.

  Kannatan kuitenkin julkisesti imettämistä, mutta pro-imettäjänä se kannattaa tehdä ympäristö huomioiden, sillä se edistää imetysmyönteisyyttä. Ei puhuta nyt lasten peittämisestä, mutta perushuomioimisesta. Suihkutissit ravintolassa voi olla aika monelle liikaa ja se on ihan ok mielipide. Toisille taas se on normaalia ja sekin on ok.

  Mä olen monesti kotona ollut paidat ihan päin veetä imetyksen jälkeen eikä kaverit ole sanoneet mitään. ”No eikse vähän niinkuin kuulu asiaan!?” . Sama toki julkisesti vähän vähemmän nolosti, mutta kuitenkin. Se ehkä mua enemmän häiritsee 😀 Pitäisi ehkä vähän keskittyä…

  Tsemppiä raskauteen ja uuden imetyksen alkuun. 🙂

 22. Jepuli kirjoitti:

  Samaa mieltä kanssasi asiasta kaikin puolin, PAITSI kaikki ei pysty tekemään imetystä huivin harson tai liinan alla.
  Sitä voi olla vaikea ymmärtää jos itse pystyy.
  Minulla hervottomat tissit ja vauvan imuote huono ja joudun pitämään tissistä kiinni jotta se pysyy suussa ja jotta vauva ei tukehdu tisseihin.
  En todellakaan mielellään imetä julkisilla paikoilla, mutta välillä on pakko. Yritän tehdä sen huomaamattomasti, ja hakwutua sellaiseen paikkaan missä en häiritsisi ketään.
  Mutta on siinä itsellä aina ahdistus etten vain häiritsisi ketään, mutta tämä johtuu tästä provosoinnista jota ihmiset tekevät ja se saa ihmiset kammoksumaan sitä.
  Itse yritän imettää niin ettei julkisissa tiloissa tarvitsisi imettää.
  Jos huomaa ihmisen imettävän jossain nurkassa joka yrittää edes piilotella, niin sitä nenää ei tarvitse viedä sinne.

  Ja hyvät äidit ja muut, kun näätte isorintaisen tai lihavan ihmisen imettävän se on ainakin hwille todella todella haasteelista vaikka ei olisi teille. Niitä isoja hinkkejä vaikea pitää piilossa ja oikean kokoisia imetysvaattwita ei tahdo löytyä, paitsi jos maksat paidasta yli 150€.

 23. Ponsku kirjoitti:

  Hah ha! Niin arvasin, että imetystukiryhmän mammat on täällä kohta kommentoimassa. Itsekin kuulun samaan ryhmään, olen imettänyt julkisesti, täysimetin niin kuin kuuluukin ja pyrin taaperoimettäjäksi. Silti olen täysin samaa mieltä Umppu sun kans! Imetyksenkin voi tehdä niin monella tapaa.

 24. Sari kirjoitti:

  Itse imetin ekaa reilun vuoden ja kohta syntyvää ajattelin imettää saman verran. Olen imettänyt ”huomaamattomasti” siellä sun täällä, ilman että siitä olen tosiaan tehnyt sen suurempaa numeroa, enkä siis koskaan ole saanut paheksuvia katseita osakseni. Imetysvouhkaajat on todellakin asia erikseen, ja niitä täällä kommentoijissakin näkyy nyt olevan. Jos/kun imetys on maailman luonnollisin asia, niin nämä vouhkaajat ainakin tekevät siitä hyvin hankalaa, epämiellyttävää ynnä muuta negatiivissävytteistä näillä joukkohyökkäyksillään joka paikassa. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen, mutta en ymmärrä miksi imetysvouhkaajat ovat aina mielestään ainoita, joilla on se ”oikea” mielipide imetysasiassa? Mäkään en todellakaan ole aina samaa mieltä sun kanssa kaikesta, mutta pidän siitä, että kerrot omat mielipiteesi suoraan. Ja siihen kaikilla on oikeus. Joten eiköhän imetetä jatkossakin niin kuin itse kullekin parhaiten sopii, tissit tiskissä tai muuten.

 25. Mari kirjoitti:

  Hmm onpa harmi että monet naiset on tuota mieltä. Itse hieman feministinä ja tämän blogin lukijana olisin toivonut avarakatseisempaa linjaa. Ei kukaan äiti tissejään tarkoituksella kellekkään tyrkytä jos lapsi on siinä syömässä. Onegelma on niillä jotka eivät osaa asiaan suhtautua. No tämä vaan mun mielipide. Harmi umppu että ajattelet noin.

  • primebody kirjoitti:

   Voin jopa vannoa että tyrkyttää 🙂 🙂 ihan itse olen ollut useita kertoja näkemässä. Mutta jätän tän vaan tähän ..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.