Hae
Prime Life by Umppu

Netti on pullollaan oman elämänsä fitness valmentajia ja sontaa..

 

Huh taas mitä on saanut viimepäivinä lukea. En voi kun pyöritellä silmiä ja päätä. Toivoisin todella, että kaikki jotka suunnittelevat ruokavalioita tai valmentavat nuoria (joista osa on alle 18-v lapsia) joutuisivat käymään läpi jonkin sortin koulutuksen ja seulan ja otsikossa oleva ”ammattinimike” olisi ammatti siinä missä muutkin, johon on usean vuoden tutkinto ja jonkin sortin seula. Fitness kiinnostaa edelleen ja se on kovassa suosiossa etenkin nuorten keskuudessa. Se mikä on usein valitettavan totta, että heillä ei ole itsellä minkäänlaista tietämystä ravinnosta ja osalla ei ole myöskään treenaamisesta. Tämänkaltainen ihminen laitetaan äkkiseltään kuntosalille ja lisäravintieden maailmaan… IMG_3068

Voin jopa väittää, että ihminen kuka on kilpaillut muutaman kerran bikinifitness kilpailuissa, ei ole millään tapaa ammattilainen, eikä omaa tietämystä lajista, eikä missään tapauksessa voi valmentaa ketään. Heillä on kokemusta tasan omasta kehosta ja ehkä yksi dieetti takana, mikä usein ensikertalaisella toimii kun junan vessa.  Nyt kun kisat on taas lähellä niin ihmiset jakelevat omia ruokavalioitaan netissä ja ne kenellä ei esimerkiksi ole rahaa ottaa ammattitaitoista valmentajaa apinoivat näitä kisadieettejä, millä ei ole minkään valtakunnan tekemistä terveellisyyden kanssa. Fitness on lajina erinomainen pitämään paikat kunnossa, mutta käyttäisin siinä kohtaa termiä kuntosali treenaus.

Osa kenenkä vartalo ja aineenvaihdunta on tehty tätä lajia varten se kestää kilpailemisen vuodesta toiseen ja siinä on jokin sortin järki mukana, mutta sitten on niitä kenen kroppa ei yksinkertaisesti sitä kestä (usein heillä ei ole lapsuudesta minkäänlaista urheilutaustaa) ja dieetit viedään äärimmilleen ja lähes jokainen kerta aiheutetaan kropalle, aineenvaihdunnalle, kilpirauhaselle ja kaikenlisäksi omalle ajattelutavalle jotakin tuhoa. Kisataan kilpailemisen himosta, vaikka koko keho ja pää taistelevat sitä vastaan ja lopun voittekin jo arvata.

IMG_9371

Tämä kuva on mielestäni niin kamala ja kertoo sen todellisuuden. Oksettaa katsoa tätä.

IMG_9410 IMG_9411

Jotenkin toivoisin tässä asiassa nimenomaan rehellisyyttä. Toivoisin, että ihmiset ymmärtää, että se salilla treenaaminen ja kilpailu dieetti on kaksi aivan eri asiaa, mitä ei koskaan pidä sekoittaa keskenään. Jokainen ammattitaitoinen valmentaja suunnittelee ruokavaliot ja dieetit henkilökohtaisesti jokaiselle. Silloin otetaan huomioon mahdolliset sairaudet, allergiat yms. Se on silloin henkilökohtainen dieetti, eikä yleinen ”tällä tulet varmasti kuntoon”, eikä sitä jaeta missään.

 

Vaikka lajin parissa on itsekkin tullut vietettyä useita vuosia ja edelleen olen siinä ammattini vuoksi osittain mukana niin mietin aikoja silloin, kun tuntui, että silloin oli kokoajan jotain vaivaa. Aamut alkoi kourallisella pillereitä ja osa ruokailuista koostui erilaisista jauheista. ”on ihan fine jos sun naamaa alkaa kirvelemään ja kutittaan kun juot tän”. Kun dietataan on tietenkin tärkeää, että pidetään huoli tarvittavista vitamiineista yms, mutta jo ihan parturi-kampaajana voin sanoa, että näillä kilpailijoilla on välillä todella pahoja puutostiloja, minkä huomaa esim naisilla todella voimakkaasta hiustenlöhdöstä, jopa kaljuuntumisesta….. Hiukset katkeilee ja hapertuu, mutta toki ”ollaan kunnossa”. Pitää aina muistaa mitä se vaatii omata keho, millä poseerataan kilpailulavalla, mikä ei ole kenekään normaali look.

Itse kilpaillessani tunsin kisojen lähestyessä, että näytämpäs hyvältä. Ihailin itseäni peilistä. Nyt kun katson niitä kuvia näytän mielestäni niissä solariumiin kuihtuneelta pikkupojalta kenellä on kumipallot. Sitä ajattelee olevansa ”elämäsä kunnossa” mutta usein se peilikuva hämää ja paljon ja pää on aivan sekaisin. Vaikka itse ihailet itseäsi niin harva ulkopuolinen ajattelee sinusta samoin. Voin sanoa rehellisesti, että en ole tavannut missään urheilulajissa niin paljon oman pään kanssa tappelevia ihmisä, kun fitneksessä, missä kaikki pyörii oman itsensä ympärillä.

Olen myös väsynyt kuuntelemaan lajin harrastajien todistelua, kuinka tämä on kilpaurheilua siinä missä muutkin. Tämä on myös laji, missä ammattilaisilla ei ole doping testejä, mikä kertoo taas paljon lajista.  En tiedä yhtäkään muuta lajia, missä joka toiselle puhkeaa kilpirauhasen vajaatoiminto. Kun voimistelin yli 10.v en tiedä niistä piireistä ainuttakaan.  En myöskään tiedä yhtään lajia, missä kilpailija paisuu muutamassa päivässä, jopa kuukaudessa 10kg ja näyttää kilpaurheilijan sijaan enemmän ylipainoiselta, joka ei ole koskaan punttia heilutellutkaa ja on pilannut aineenvaihduntansa jopa paskalla säkällä yksien kilpailujen takia ja saa siitä elinikäiset vaivat.

Onneksi tästä lajista puhutaan ja kirjoitetaan kokoajan enemmän ja ihmiset eivät ehkä haksahda enää vanhoihin kikkoihin tai ota valmentajakseen ketä tahansa.  Jos voin antaa omasta puolesta jotain vinkkejä niin suosittelen valmentajaksi ihmistä kenellä on tietämystä treenamisesta, ruokavaliosta, aineenvaihdunnasta, sairauksista ja mental puolesta. Monilla körmyillä saattaa olla käytössä aineita, mitkä eivät ole laillisia ja ne ei kuulu millään muotoa hyvinvoivaan kehoon. Miellän itse hormoonit huumeiksi, joilla tavoitellaan jotain mahdotonta ja se onkin sitten oma maailmansa. En ymmärrä kuka nainen haluaa möreän äänen, parran ja naaman mikä näyttää vanhalta mieheltä vahvalla leukaperällä ja suurella nenällä onohtamatta järkyttäviä ryppyjä ja kamalaa tuoksua. IMG_3942

Mulle on ihan sama mitä kukin omalle keholle tekeen, mutta toivon, että sitä ei tehdä muille ja varsinkaan niille nuorille naisen/miehen aluille, jotka ovat niin helposti vietävissä. Lisäksi mulla keitti kuppi nurin, kun näin kuvan lapsista ketkä on laitettu kilpailemaan.

Kehoitan kaikkia liikkumaan ja liikunta on hyvä asia, mutta miettikää mitä teette. Kaikki ei ole aina siltä mitä näyttää. Sanon vielä tähän loppuun, että en kaipaa edelleenkään niitä kommentteja, missä kerrotaan kuinka katkera ja kateellinen olen fitness kilpailijoille, sillä ajatukseni on aivan toisella kantilla. Oon todella onnellinen tällä hetkellä ja voin hyvin <3 Laji on tavallaan ihan jees oikein toteutettuna ja itsellänikin on paljon kavereita lajin parissa, mitkä voi niin hekisesti kun fyysisesti hyvin.

-Umppu

 

13 kommenttia

 1. Lily kirjoitti:

  Itse en ole vielä yhtäkään fitnesskisaajaa tavannut (ja tiedän huipultakin aika monta), jolla ei olisi taustalla julkisesti tai vähemmän julkisesti tullut esiin syömishäiriötä. Monelle on varmasti uusi hyvä ja ”terveellinen” tapa kontrolloida syömisiään kisailun kautta. Aivan sairasta ja eniten pelottaa ystävien puolesta, mihin kuiluun tiputaan kun joskus ehkä se kroppa sanoo sopimuksen irti. Miten syömistä seuraavaksi kontrolloidaan pakkomielteisesti?

  Tietysti terveelliset elämäntavat ja liikunta on mahtava juttu, mutta siihen kuuluisaan hyvinvointiin kuuluu niin paljon kaikkea muuta. Ja se nimenomaan lähtee sieltä henkiseltä – ei kun sori – mentaalipuolelta, joka yleensä hoidetaan vasemmalla kädellä siinä muun ohessa.

  Tykkään niin lukea, miten Umppu olet saanut elämääsi oikeaa, aitoa sisältöä ?

 2. Tia kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä. Parikymppiset syömishäiriöstä ja burn outista selviytyneet tytöt neuvomassa vielä nuorempia treenauksessa. Näin aikuisen näkökulmasta kuulostaa todella pahalta. Ymmärrän, että kun on yhdestä elämän vaikeasta vaiheesta selvinnyt, kokee ehkä itse oppineensa jotakin, mutta ei se vielä kenestäkään valmentajaa tee. Pelkistä epäonnistumisista ei mielestäni voi ammattitaitoa ammentaa, vaikka virheistä toki oppiikin. Peräänkuukuttaisin kunnollista opiskelua ja ehkäpä myös jollekin toiselle työskentelyä ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

  Pari-kolme vuotta sitten kisalavalle seisseet ja sen jälkeen romahtaneet nuoret ovat nyt järjestään valmentajia. Onko seuraavan kierroksen teinit nyt preppaamassa lavalle, romahdusta ja pt-palveluyrityksen perustamista odotellessa.

 3. Maiggis kirjoitti:

  Tää Body-lehden artikkeli oli aika pysäyttävä: http://kettunen.gains.fi/fitness-kyborgi-pajulahti/

  • Laura kirjoitti:

   Jep, en ymmärrä mikä Pajulahdelle on tullut.. Mitä ihmettä se lehtiin selittää??!

 4. anni kirjoitti:

  Toi Minnan kolumni oli jotain järkyttävää.. toivon että toi vastine tavoittaa mahollisimman monet. :/

 5. Milla kirjoitti:

  Todella hyvä teksti!!
  Ite arvostaisin nykyajan valmentajilta, olivatpa sitten kuinka kokeneita hyvänsä, nimenomaan sitä mentaalipuolen valmennusta. Se tuppaa ymmärtääkseni jäämään aika vähälle! Ja nimenomaan painottamaan sitä, että kisadieetti ei ole normaalia syömistä eikä kisakunto ole todellakaan sitä mitä tavoitellaan ympäri vuoden.

 6. Make kirjoitti:

  En ymmärrä mitä Bodylehdelle on tapahtunut, kun julkaisee tommosia 1000kcal dieettejä, lopetinkin kyseisen lehden tilauksen kyseiseen numeroon.

  • primebody kirjoitti:

   Itse lopetin kans. Samat jutut pyörinyt nyt niin kauan kun lehti on mulle tullut. Jonkun peppu treeni, jonkun hauis treeni ja ne samat Betterin kuteet ja bikinikilpailijan ruokavalio…….

 7. wtf kirjoitti:

  mikä tuota pajulahtea vaivaa…

 8. tepa kirjoitti:

  Eikö tolla lehdellä ole mitään vastuuta mitä paskaa julkasee?.uskomatonta.

 9. Aino kirjoitti:

  Amen Umppu. Mielenkiinnosta sivusta seuraan muutaman fittnes-kisaajan blogeja ja huhhuh. Mihin on ihmisten terve/maalais järki hävinnyt.. Onneksi on sinunlaisia ihmisiä ketkä tuo tämän näkökulman julki!

 10. pullahtaja kirjoitti:

  Mä myönnän pitäneeni sua just tällasena katkerana pullahtaneena ex-fitnesskisaajana, koska elin sillon vielä itse omassa fitnesskuplassani. Sitten omasta vuorostani lihoin kymmenen kiloa ja tajusin, ettei minkään ruokavalion 100% tarkkaan noudattaminen tee musta onnellista eikä ihmisenä yhtään sen parempaa, eikä ketään edes kiinnosta miten mun ruokavalio ja treenit sujuu. Omalla kohdalla lihominen oli siihen hetkeen paras asia, joka voi tapahtua,sillä olisin varmaan tuhonnut oman kroppani kituuttamalla liian pienillä ruokamäärillä treenien määrään suhteutettuna. Nyt jojoilen kilojeni kanssa, mutta olen onnellinen, kun voin nauttia elämästä eikä skipattu salikerta tai satunnainen mässäily aiheuta sietämätöntä ahdistusta.

  • primebody kirjoitti:

   Tajusit pointin 🙂 Juurikin se noudattaminen on se juttu, että joku määrää sun elämän ja mitä teet ja mitä syöt ja milloin heräät halusit tai et 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.