Hae
Prime Life by Umppu

Mitä riskejä on yrittäjyydessä?

 

Oon ollut työelämässä jo kohta 20 vuotta. En kokoaikaa alani hommissa, vaan tähän mahtuu mukaan kesätyöt yms. Valmistuin Kamapaaja koulusta v. 2002 ja olin muutaman vuoden työntekijänä, josta siirryin yrittäjän elämään. Päivääkään en ole katunut, mutta jos olen rehellinen niin voin sanoa, että lähestulkoon jokainen asia on koettu kantapään kautta. Oon aina ollut yrittäjyyden puolestapuhuja, mutta olen myös tuonut esiin niitä miinus puolia, mitä se tuo tullessaan ja yksi suurin niistä on turvattomuus. Sitä vaan odotetaan, että kaikilla on sielä sukanvarressa aina raha pahanpäivän varalle. Itselläni nämä sukanvarren rahat katos, kun pieru saharaan vesivahingon myötä (jos ta ei vieläkään ole kuulunut mitään ja asa on kesken). Löysin aivan loistavan artikkelin, missä kerrotaan oikeastaan ne kaikki nurjat puolet. (on tässä myös paljon hyvääkin)

Tämä teksti on suoraan kopioitu: Vuodatus.net sivustolta ja tässä alla on suora linkki tekstiin. http://olipakerranyrittaja.vuodatus.net/lue/2016/06/kymmenen-hyvaa-syyta-ryhtya-yrittajaksi

1. Yrittäjä maksaa 5% korkeampaa veroa kuin samalla tulotasolla palkkatyössä oleva. Yrittäjä ei saa lomapalkkaa eikä lomarahaa, kun työntekijälle sitä kertyy vuodessa noin 7,5 viikon edestä plus arkipyhät.

2. Jos yritysmuotosi on sopiva ja/tai vakuutuksesi eivät ole täysin kunnossa tai teet jonkun byrokraattisen virheen, saat vastata henkilökohtaisella omaisuudellasi yrityksesi veloista sekä mahdollisista omista tai työntekijöidesi aiheuttamista vahingoista. Epäonninen on ulosoton asiakas seuraavat 15-20 vuotta, vaikka vahingon olisi aiheuttanut esimerkiksi yhtiökumppani.

3. Mikäli teet virherekrytoinnin, tulee sen hinnaksi useita tuhansia euroja. Lisäksi irtisanottaessa työntekijälle pitää maksaa vähintään 3 kk (jopa 2 vuoden) palkkabonus, kun taas irtisanoutuessaan töitä pitää tehdä 1 kk, joskaan sitä harvoin voidaan ainakaan luottotehtävissä tehdä. Kukaan ei korvaa sitä, jos työntekijäsi aiheuttaa ansionmenetyksiä esimerkiksi aiheuttamalla asiakassuhteen loppumisen.

FF0516_kevattapaaminen_ulla-riitta_koskinen1_preview

Kuva a-lehdet/Paula Virta

4. Mikäli työntekijäsi tai työntekijän lapsi sairastuu, maksat hänelle täyttä palkkaa heti ensimmäisestä sairastumispäivästä lähtien. Vastavuoroisesti jos yrittäjä itse sairastuu, on Kelan korvauksen karenssi sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää eli noin kaksi viikkoa. Koska pienyrittäjällä tulos tulee omasta työstä, on sekä yrittäjän että työntekijän sairastuminen yrittäjälle itselleen erittäin suuri taloudellinen riski.

5. Jos työntekijä lisääntyy, saa yritys maksaa hänen äitiyslomansa ja lisäbonuksena äitiyslomalta kertyvät kesälomat (noin 20 000 euroa). Raskaus suojaa monella tavalla työntekijää irtisanomiselta, myös koeaikana. Mikäli yrityksesi kaatuu tähän, voit menettää esimerkiksi kotisi. Vastavuoroisesti jos itse lisäännyt ja yrityksesi kaatuu tähän, voit menettää esimerkiksi kotisi. Mikäli yritystoiminta loppuu työntekijän raskauden aikana, olet silti velvoitettu maksamaan työnantajavelvoitteet äitiyslomaan liittyen, vaikka henkilökohtaisesta omaisuudestasi.

6. Mikäli yritystoiminta ei elätä sinua, et voi silti saada esimerkiksi työttömyyskorvausta. Myös kun yrityksen toiminnan loppuessa päädyt itse yrityksestäsi työttömäksi, et ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen niin pitkään, kuin yrityksen lopettamisesta mahdollisesti saatu hyöty riittää. Jos siis olet esimerkiksi kerryttänyt yrityksen varastoa omilla säästöilläsi (esimerkiksi sillä, ettet ole nostanut palkkaa, vaan investoinut nekin rahat), muuttuvat kyseiset tavarat myytäessä yrittäjän tuloksi ja tulosta rapsahtaa karenssia. Lisäksi pelkästään yrittäjäkurssille osallistumisesta voi tulla karenssi ja työttömyyskorvauksen aikana ei yritystä saa perustaa, ei vaikka ei saisi starttirahaa.

7. Mikäli joku perheenjäsenesi (esim. tyttöystävä, lapsi, anoppi tai isoisä) päätyy työttömäksi, voidaan hänet hyvinkin katsoa yrittäjäksi, vaikkei hän omistaisi yrityksestäsi yhtään osaketta. Näin ollen hän ei ole oikeutettu työttömyysturvaan eikä ansiosidonnaiseen.

8. Mikäli työllistät jonkun yrittäjäksi katsotun perheenjäsenesi, ei hän saa otettua esim. ELO:sta YEL:iä, sillä hän ei eläkevakuutusyhtiön puolelta kelpaa yrittäjäksi, jos ei omista riittävästi osakkeita. Tällöin hän ei edelleenkään ole oikeutettu työttömyysturvaan, mikäli hän jää yrityksestäsi työttömäksi. Koska yrittäjän asumistukikin määräytyy YEL- tai MYEL-työtulon perusteella, ei yrittäjän todellisten tulojen perusteella, ei perheenjäsenesi voi myöskään saada minkäänlaista asumistukea.

9. Mikäli yrityksesi menee konkurssiin, kestää sen poisto erilaisista rekistereistä karenssien kera vähintään kuukausia – yli puoli vuotta ja se aika sinun tulee elää säästöilläsi. Yrittäjän täytyy itse vastata työttömyysturvasta liittymällä työttömyyskassaan. Saat ansiosidonnaista päivärahaa työ- ja elinkeinotoimistonlausunnon perusteella mikäli yrittäjän työssäoloehto täyttyy eli sinulle on kertynyt 15 yrittäjyyskuukautta ja kassan jäsenyyttä. Sairaus- äitiys- ja isyyspäiväraha-aika ei kerrytä yrittäjän työssäoloehtoa. Alle 10 000 euron vakuutustasolla yrittäjä ei saavuta minkäänlaista ansiosidonnaista sosiaaliturvaa, joten pakollista YEL:iä (yrittäjän eläkemaksu) tällöin maksetaan turhaan. Muutenkaan YEL ei juuri hyödytä yrittäjää, sillä niitä ei laiteta lainkaan säästöön yrittäjää varten, vaan niillä maksetaan nykyään eläkkeellä olevien eläkkeitä. Korot jäävät eläkeyhtiöön. Työntekijät onneksi saavat paremman eläkkeen suhteessa maksamiinsa eläkemaksuihin, sillä heidän eläkekertymänsä kasvaa korkoa korolle.

FF0516_kevattapaaminen_ulla-riitta_koskinen2_preview

Kuva a lehdet/Paula Virta

10. Onnistuessasi sinulla saattaa olla mahdollisuus päätyä paremmille ansioille kuin työntekijöidesi. Maksat toki siitä sitä korkeampaa veroa, joten käteen jäävä summa ei välttämättä ole isompi. Lisäksi koska pienyrittäjän työajasta jopa noin 20% menee erilaiseen byrokratiaan, tarkoittaa tämä useimmiten pitkiä työpäiviä. Ylityö- tai sunnuntailisiä yrittäjällä tosin ei ole.

Meitä kutsutaan yrittäjiksi eikä onnistujiksi.
Pohjalta toki se pienikin ponnistaa.

 

Usein kuulen tämän kaltaisiin teksteihin vastineeksi, että kannattaako olla yrittäjä, jos se on niin saakelin vaikeeta ja sanon, että kyllä kannattaa. Yrittäminen on mulle se yks ja ainut oikea tapa tehdä töitä ja se on myös eämäntapa. Jos tulee tilanne, että tarvitset rahaa, niin voit täysin itse säädellä sitä, kuinka paljon teet töitä ja oikeastaan missä niitä teet.Toki se vaatii myös sinulta laajaa asiakaskuntaa ja hyvää ammattitaitoa.  Olen aina tarvinnut haasteita, enkä koskaan voisi olla vaikka tehdastyössä painelemassa nappeja. Mun työ ei tavallaan oo koskaan tuntunut mulle työltä, vaan siltä, että on kiva laittaa mun kavereiden ja tuttujen hiuksia. Saan olla luova jokainen päivä ja kaikki päivät on erilaisia.

Yrittäjyys on intohimo ja ainakaan mulla ei oo kertaakaan tullut mieleen, että luopuisin siitä, vaikka päähän on potkittu ties kuinka monta kertaa. Käytännössä saan itse valita työaikani (vaikkakin tässä maassa on painettava perse ruvella töitä aamusta iltaan). Se asia minkä haluan korjata on että yrittäjät mielletään aika usein varakkaaksi. Toki tässä työssä voi päästä ihan ok tuloille, mutta se vaatii sinulta tuplaten niitä työtunteja. Ainakin itse olen hyvin usein käyttänyt liikkeen tuloja nimenomaan sijoittamalla itse liikkeeseen ja sen liiketoiminnan kehittämiseen. Kaikki on aina nyhdettävä siitä omasta pussista, mikä joskus hieman nyppii, mutta siihen on jo tottunut. Varsinkin perheellisenä yrittjäjyys on välillä pelottavaa riskinottoo, mutta ei ole muuta vaihtoehtoa.

Mulla on töissä niin upea tiimi, että jokainen päivä sujuu aina jouten ja töissä on mukavaa. On myös ihanaa olla yrittäjä kaikkien näiden juttujen jälkeenkin. Musta on mahtavaa tuottaa monelle ihmiselle onnen tunne jokainen päivä ja saada heidän päivä piristymään. Moni ei tiedä yrittäjyyden varjopuolia ja tämän kirjoituksen tarkoitus olikin sanoa, että koskaan ei kannata olla kateellinen yrittäjälle. Kuulen myös aivan uskomattomia tarinoita päivittäin asiakkailta ja osalle me toimitaan tietynlaisena terapeuttina. Monella kampaaja on elämän henkireikä niin oudolta, kun se kuulostaa.

gucci-guilty-edtSisältää kaupallisia linkkejä*

Mun yks lemppari tuoksu on muuten nyt tarjouksessa Hajuvesi.fi sivuilla.  50ml 48,95e

Ainut sivusta, mistä löydät laadukkaan hajuveden itsellesi alle 20e shoppailemaan TÄÄLTÄ

Täältä löytyy myös paljon laadukkaita meikkieä tarjoushinnoin shoppailemaan TÄÄLTÄ

House of Brandonilla on myös SuperDry vaatteet -30% TÄÄLTÄ koodilla SUPERDRY (voimassa 12.6 asti)

Me pakataan kohta kamat kasaan ja lähdetään viikolopun viettoon Turun Karibia hotelliin, minne voitin yhdestä kilpailusta lahjakortin.. Ihanaa viikonloppua

-Umppu

 

6 kommenttia

 1. Selina kirjoitti:

  Sulta taitaa aiheet olla lopussa, tuli ihan deja-vu tätä lukiessa. En oikein ymmärrä pointtiakaan.

  Kirjoita vaikka tukkavinkkejä.

  • primebody kirjoitti:

   Olen jo aiemmin kirjoittanut kuinka kirjoitan aiheista mitkä ovat minulle lähellä. Hius aiheesta on ollut viimeaikoina todella paljon btw. Yrittäjyys on mun työ ja elämä mitä elän päivittäin..

 2. Katja kirjoitti:

  Kiitos kun valotit yrittäjyyden faktoja. Itse usein miettinyt yrittäjyyttä, mut vielä en ole lähtenyt sille tielle, työntekijänä kun on helpompaa tietyiltä osin. Mutta juuri tuo tietynlainen vapaus tehdä omaa juttua kiehtoo 🙂

 3. minni kirjoitti:

  Tämän perusteella ei tulisi koskaan pieneen mieleenkään ryhtyä yrittäjäksi varsinkin kun se vie aivan liikaa aikaa perheeltä,mitä sivusta on seurannut. Kiehtovaa olisi tehdä sitä mitä todella rakastaa, mutta ei mitenkään sen arvoista., että työpäivän päälle jatkaisi töitä kotona ja selittelisi lapsille , että ei nyt ehdi koska työ.

  Palkansaajana on aika jees olla, varsinkin työssä, missä ylityö on EHDOTTOMASTI kiellettyä ja jo minuutin ylityksestä voi saada sanomista. Tietenkin työstä puuttuu yrittäjän vapaus, mutta on turvallista, on työterveys,vakuutukset jne. Palkankorotuksiin tai haaveisiin rikastumisesta ei ole mahdollisuutta,mutta edelleen, raha ei aina ratkaise ja perhe menee aina edelle.

  Itse olen erittäin tyytyväinen systeemiin,joka on aina palkansaajan puolella, sairastumistapauksissa heikompi osapuoli on AINA se sairastunut työntekjä.

  Tsemppiä yrittämiselle.

 4. Santtu kirjoitti:

  Olen itse työskennellyt pienyrittäjällä, ja tätä kautta nähnyt mitä parhaalla tavoin sen, mitä yrittäjyys on, sekä oppinut ymmärtämään, kuinka paljon se vaatii sitoutumista ja intohimoa. Samalla oppinut ymmärtämään, että aina kun nenä vuotaa, ei voi vain jäädä makaamaan kotiin. Moni ei ymmärrä, että se palkka on ANSAITTAVA, ei riitä, että seistä tönötetään 8 tuntia tiskin ääressä sen näköisenä että koko maailma ottaa päähän. Vaan aina on tekemistä, on purkamista, pölyjen pyyhkimistä, esillelaittoa, ideointia… Ja siltikään se ei vielä riitä, että olisi sen oman rahansa ansainnut, jollei nyt sattunut keksimään hittituotetta, jolla maksetaan niin oma palkka, kuin sähköt ja tilojen vuokrat.. Minusta on ihanaa lukea blogia, josta huokuu, että se oma työ on just sitä mitä haluaa tehdä. Itse en ainakaan ole huomannut, että sinulla ei olisi aikaa perheelle, vaan koko ajanhan olet sitä aikaa repinyt, vaikka taikalaukusta. 🙂 Paljon onnea yrittäjälle, joka yrittää juuri sitä mitä haluaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.