Hae
Prime Life by Umppu

Millaista on olla kolmatta kertaa raskaana?

 

Monille ensimäinen raskaus on jännittävä ja se saattaa olla myös joillekkin hieman pelokas. Sitä kuulostelee kokoajan erilaisia tuntemuksia ja tunteet saattavat heittää härän pyllyä saman päivän aikana. Jos vertaan nyt kolmatta raskauttani ja tuntemuksia edellisiin, niin moni asia on ihan erilailla. Pystyt helposti tunnistamaan ihmisen, kuka odottaa esikoistaan. Nyt kolmannella keraalla ymmärrät kuinka erilaisia raskaudet on. Tiedän millaista on olla raskaana, kun  joka paikka on  turvoksissa, lihot ilman syöntiä, voit pahoin, olet väsynyt yms. Nyt myös tiedän miltä tuntuu olla raskaana ilman mitään oireita tai vaivoja. Uskon, että jos kaikilla raskaudet olisi näinkin helppoja, niin meilllä olisi varmasti enemmän lapsia 🙂 Se mistä en edelleenkään tykkää on se, että ne kenellä menee kaikki hyvin ja voivat loistavasti koko raskauden dissaavat ja haukkuvat muita odottajia laiskoiksi tai ”lihaviksi”. Toki sitä en sano etteikö varmasti raskaana saisi painoa syömällä, mutta kyllä se on ainakin itselleni kerääntynyt ihan muuten. Myöskään en ole koskaan voinut ”valita” miltä näytän raskaana, Vaikka olisin kuinka halunnut olla pieni ja simpsakka niin valitettavasti väli mihin vauva asettuu on maksimissaan 20cm, jotenka sen vuoksi vatsani on aina ollut aivan järkyn kokoinen. Pituutta mulla on se huimat 155cm ja suhteessa kroppaani, mulla on pitkät jalat, vaikkei ne siltä kenekään mielestä näytä :).

Mielestäni se on ehkä huolestuttavampaa jos kaikki kilot jää synnytyksen jälkeen useiksi vuosiksi, kun se mitä painaa raskaana.

IMG_4376

Olen myös nähnyt pienillä ihmisillä pieniä vatsoja, jotenka sitäkään ei voi perustella mitenkään äidin koon perusteella. Monta asiaa ymmärtää vasta siinä toisella tai kolmannella odotuksella, mutta toivon, että jokainen saa rauhasa odottaa ja valmistautua äitiyteen rauhassa. Moni asia saattaa tulla monelle yllätyksenä ja meidän vauvatkin on kaikki niin erilaisia. Osalta sujuu äitiys täysin luonnostaan ja osa on aivan peukalo keskellä kämmentä, että mitä mää tolle nyt teen. Itse jo kaksi lasta kasvattaneena pysyn aika rauhallisena, jos jotain tapahtuu. Osaan kuulostella itkusta milloin on hätä ja milloin se on vaan kitinää. En enää hätkähdä pienistä jutuista, niinkuin Vilin kohdalla, kun moni asia tuli ihan uutena. Tunnistan melkein hegityksestä onko lapsella kuumetta, koska sitä oppii lukemaan omaa lastaan.  En edelleen suosittele lukemaan mitään vauva palstoja, mistä etsit tietoa. Niissä usein tuomitaan jokaisen tapa hoitaa lasta. Maalaisjärki on se paras ja lähes varmin tapa saada asiat kuntoon. Mua naurattaa, että jopa mun asioita päiviteellän niillä foorumeilla, vaikka heistä tuskin kukaan mua tuntee henkilökohtaisesti :).

Suosittelen ottamaan lapselle vakuutuksen. Se on hyvin pieni hinta siitä, jos jotain sattuu. Meillä on jokainen vakuutus maksanut itsensä takaisin ja voimme aina turvallisesti mennä yksityiselle (minne pääsee aina hyvin nopeasti) ja jos tarvitsee ottaa mahdolisesti jotain kokeita tai kuvata jotain, niin et ole heti pulassa laskujen kanssa. Itse aina välillä ihmettelen, kun moni vakuuttaa autonsa, muttei lapsia, että mikäs järki siinä on, mutta tämä on taas yksistään mun mielipide. Vaikka muuten en suosittele Tapiolan vakuutuksia niin näissä lapsi asioissa suosittelen lämpimästi.

Olen jokainen kerta tapellut hieman imetyksen suhteen ja pakko sanoa, että näen siitä jo unia, mikä on hassua. Olen päättänyt, että keskityn nyt siihen niin hyvin kun pystyn ja haluan siihen oman rauhan sen toteutukseen. Pyydän apua jos sitä tarvitsen. Toivon, että voisin imettä pidemmälle kun Viliä ja Viviania, mutta sen näkee sitten. Myöskin tämä on asia mistä äidit ovat miljoonaa eri mieltä ja jaksavat arvostella kaikkia, koska usein vain se oma tapa on se oikea. Joskus kannattaa vain sulkea korvat ja tehdä sitä omaa juttua. Tässäkin asiassa äiti tuntee lapsnsa <3. Mulla on kaksi super tervettä lasta, joita olen molempia imettänyt 3kk. Vaikka tiedä, että äidinmaito on lapselle se paras ravinto, niin turha sen lopetuksesta on ketään syyttää tai syyllistää. Mikään ei ole oikea tai väärä. IMG_4378

 

 

Vanhasta viisastuneena en aio ostaa yhtään mitään tavaroita. No ehkä yhdet sairaalasta kotiinpaluu vatteet ja katsotaan nyt kumpi sieltä tulee. Tavaraa on aina paljon ja sitä usein saa hierveän kasan lahjaksi. Et tarvitse alkuun kun muutamia pieniä vaatteita, mitkä jää usein heti pieneksi. Vauvoille kannattaa hankkia mahdollisimman helposti puettavia vaatteita ja ainakin itse pidän sellaisita, missä on napit  tai vetoketju edessä. Ei mua haittaa vaikka lapseni on ensimäiset kuukaudet yöpuvuissa :). On ihana ihastella esikoista odottavien vaatekaappeja ja lastenhuoneen asetelmia. Jo kahden lapsen kanssa sun pitää vain hyväksyä, että kotona on usein hieman kaaos siihen asti, kun lapset on hereillä. Lapsien kuuluu saada leikkiä, etkä voi kokoajan nalkuttaa perässä siivouksesta. Kuten kuvasta huomaa meillä kävi eilen siivooja :). Voin vaan kuvitella, kun meillä on kolme lasta niin miltä koti sitten näyttää… Lapsen huone tulee käyttöön usein siinä vaiheessa kun lapsi on 2-3 ja sillä harvoin sielä tekee mitään ennen sitä, muutakun nukkuu. Mää ihailen aina äitejä, ketkä jaksaa pukea lapsensa kauniisin vaatteisiin, niin että koko perhe mätsää. Oon laiska ja revin ensimäiset puhtaat narulta päälle.

IMG_4387

Lapsi tarvitsee syntymänsä jälkeen nimenomaan sitä rakkautta ja syliä. Ensimäiset 2 elinvuotta luo lapsen perusturvallisuuden ja silloin on todella tärkeää olla läsnä lapselle ja pitää koti turvallisena paikkana. Itse en voi sietää lasten kuullen riitelyä tai muutenkaan puhumista aikuisten asioista vaan niille on löydyttävä joku muu paikka ja aika. Antakaa naiset sille isälle myös vastuuta ja mahdollisuus hoitaa asiat omalla tavalla. Se on myös hänelle uutta, mutta kukaan ei jaksa kuunneella jatkuvia ohjeita siitä mitenkä asiat kuuluu tehdä.

Tämä kolmas odotus menee omalla painolla eteenpäin, enkä edes tiedä millä viikolla olen, kun en pysy laskuissa mukana, mutta mitäs se on väliä :). Vielä ei tunnu liikkeitä (ne voi tuntua aiemmin kolmennessa raskaudessa ja ne oppii jo tunnistamaan), mutta sekin on normaalia. Lähtöpaino oli 58kg, eli sama kun aloin odottamaan Viviania ja nyt paino oli neuvolassa 63kg. Toivottavasti painonnousu pysyisi nyt hieman alhaisempana, kuin ennen. Olen muuten kirjoittanut samasta aiheesta ennekin, mutta mun mielestä yksi loukkavimpia kysymyksiä, mitä raskaana olevalle naiselle voit esittä on: oliko sun raskaus vahinko? Ja se, että multa kysyi tämän kysymyksen neuvola lääkäri… Olin jotenkin päästäni pyörällä. Kyllä rehellisesti sanottuna, kaksi lasta synnyttäneenä tiedän mitenkä tullaan raskaaksi. Jokainen ihminen, kuka harrastaa seksiä ilman suojaa voi tulla raskaaksi ja ottaa joka kerta silloin sen riskin. Toki tiedä montakin tapausta, missä on tultu ehkäisyn läpi raskaaksi ja silloin lapsi ei ehkä ole suunniteltu, mutta toi vahinko sana on kamala. Luulisi hieman ammattimaisempaa käytöstä alan ammattilaiselta..

IMG_2115

 

Kaupallisia linkkejä *

Elloksella  on nyt 25% alennusta* ALE-tilauksesta – myös merkkituotteista! Koodilla  335473 voimassa 12.6 asti.

Elloksella saat myös  20% alennusta tilauksestasi – myös tuotemerkeistä!
koodilla 335472

-Umppu

13 kommenttia

 1. jm kirjoitti:

  Mulla on lapset 1,5v ikäerolla. Myös multa kysyttiin toisen lapsen raskausneuvolassa, että oliko tää vahinko?? Meillä on ollut keskenmenoja ennenkuin esikoinen syntyi, joten tasantarkkaan tiedettiin mitä tehtiin, kun haluttiin myös toinen, vaikkakin pienellä ikäerolla. Oli kyllä törkeetä töksäyttelyä useempaan otteeseen muutenkin neuvolassa. Samoin omassa jälkitarkastuksessa toisen lapsen jälkeen oltiin heti tunkemassa ehkäisyreseptiä, koska ”muuten nähdään liian pian uudestaan”.

 2. jm kirjoitti:

  … niin ja onnea uudesta raskaudesta. Jäin koukkuun lueskelemaan rennolla otteella kirjoittamaasi blogia heti ekan vilkaisun jälkeen, kun esittelit ”obelix housuja” jollain etelänlomamatkalla edellisessä raskaudessasi. Mää olin silloin myös raskaana ja samanlainen pallomahainen kääpiö. Osui nauruhermoon kun löyty kohtalontoveri. Tsemppiä tulevaan.

 3. Karoliina kirjoitti:

  Siis voi jeesus millasia ”ammattilaisia” meillä onkaan terveydenhuollossa töissä. Eihän se nyt todellakaan tarkoita, että lapsi on vahinko, vaikka edellisestä raskaudesta vasta vähän aikaa olisikin ja mitä se siltikään tilanteeseen vaikuttaa oliko vai ei, jos lapsi kuitenkin tullaan pitämään?

 4. NH kirjoitti:

  Hei, onnea pikkuruisesta maha-asukista! Olen useasti lukenut blogistasi, kuinka olet kertonut painonnousustasi raskauden aikana ja siitä saaduista kommenteista. Halusin kertoa omasta kokemuksestani, joka on taas toisenlainen kuin sinulla.

  Raskauden aikana tuli painoa sellaiset 12kg mikä oli oikein normaali mulle. Mulla oli suhteellisen helppo raskaus ja muutamia päiviä ennen synnytystäkin pystyin vielä urheilemaan hyvällä ololla ja mielellä. Olen aina ollut todella urheilullinen ja se on mulle se henkireikä. Olin pian synnytyksenkin jälkeen hyvässä kunnossa. Olen monesti pahoittanut mieleni, koska näen tekstejä missä sanotaan kuinka äidit, jotka ovat hyvässä kunnossa eivät ole vauvansa kanssa tai tärkeysjärjestys on eri tms. Mulla on yrittäjämies, joka tekee töitä lähes yötä päivää. Lisäksi hän on paljon työreissulla 1-2 kertaa kahdessa viikossa. Hoidan itse vauvan, kodin, koiran jne. Silloin kun mies on kotona menen lenkille sen 40min vaikka kuinka oisin väsynyt tai teen kotona jonkinlaista jumppaa. Me kaikki ollaan erilaisia ja saadaan voimaa eriasioista. Mä saan sen urheilusta. (Toiset voi saada kutomisesta, telkkarin katselusta, lempi ruoasta, kävelylenkistä)
  Koen todella usein katseita ”sulla on noin pieni vauva, mutta vatsalihakset”. Me käydään vauvauinnissa ja siellä erityisesti olen tätä kokenut. Tämä tuntuu todella loukkaavalta ihan samalla tavalla varmasti, kun ne äidit jotka kokee kommentteja tai katseita painonnousustaan. Erityisesti koska vauvani on mulle kaikista tärkein ja aina prioriteettinä ensimmäinen ja hänen kanssaan olen vuorokauden ympäri.
  En ole ikinä ymmärtänyt tällaista käytöstä. Me naiset ollaan erikokoisia ja näköisiä ennen raskautta, miksi emme olisi myös raskauden aikana ja sen jälkeen.

  Ihanaa kesää ja kiitos huippu blogistasi!

  • primebody kirjoitti:

   Nimenomaan! Ollaan kaikki erilaisia. Mua ei ole koskaan ärsyttänyt urheilevat äidit vaan se että mitenkä asia tuodaan esille. Saatetaan vähätellä niitä ketkä ei tiputa kaikkia kiloja heti. Osa saattaa joutua sektioiden vuoksi joutua opetteleen kävelemään uudelleen jne. Pääasia on että lapsi ja äiti voi hyvin <3

 5. Kirsi kirjoitti:

  Kiva teksti taas! Hauskaa on lukea raskausaiheisia juttuja, vaikka raskaus ei omalla kohdallani ole enää ajankohtainen.
  Mullakin kaikki raskaudet on olleet erilaisia ja kaikki synnytykset myös. Näin jälkeenpäin on ihanaa katsella kuvia omasta pallomahasta!
  Meillä oli vakuutukset myös esikoisillamme, mutta hyvin nopeasti lopetimme ne, koska käytettiin kuitenkin kunnallisia terveydenhuollon palveluja. Ainakin me olemme saaneet aina ensiluokkaista palvelua kunnallisella puolella, joten emme kahdelle seuraavalle edes harkinneet vakuutusta. Toki meillä ei ole mitään isompaa sattunut! Korvien putkitusta, kitarisojen poistoa, rs-virusta, sydämen sivuääniä, infektioastmaa…näitä meillä on hoidettu kunnallisella puolella loistavasti.
  Onnea vielä paljon teille koko perheelle! Lapset on vaan niin ihania!!

 6. Heidi kirjoitti:

  Mekin pohdittiin pitkään vakuutuksen ottoa.. Mutta päädyttiin siihen ettei oteta. Suomessa me ollaan oikeesti aika etuoikeutettuja, että meillä on ilmanen terveydenhoito ja lapsille vielä tosi hyvä sellainen! Päivystyksessäkin aina huomiodaan pienet potilaat jne..
  Jos suunta menee siihen että kaikki maksaa omat vakuutukset ja käy yksityisellä, voi olla että jossain vaiheessa ollaan siinä pisteessä että ilmaisia palveluja ei ole… Tosin kunnat on varmaan vakuutusyhtiöiden ohella tyytyväisiä että osa perheistä käyttää yksityistä.
  En ehkä ihan vertaisi lasten vakuutuksia auton vakuutuksiin kuitenkaan..
  Laskettiin kuitenkin että sillä 500€ vuosisumma käyttää aika monta kertaa yksityistä jos haluaa..
  Tämmöisiä ajatuksia minulla noista vakuutuksista.
  Kiitos tosi kivasta elämän makuisesta blogista!:) ja ihanaa odotusta.

  • primebody kirjoitti:

   Riippuu todella paljon missä asuu. Esim Tampereella kun meet sinne terveyskeskukseen saatat joutua odottamaan tunti tolkulla. Taas vieressä lähikunnista esim Pirkkala olen ymmärtänyt että julkinen puoli toimii. Ainakin itse halua. Lapsen heti lääkäriin ja se ei täällä onnistu kun yksityisellä. Ja yksityisellä odotustila ei ole täynnä juoppoja…

  • Karkkiiii kirjoitti:

   Me käytiin 2krt yksityisellä lapsen allergian takia ja se makso jo 500€.

 7. A-M kirjoitti:

  Onnea odotukseen <3
  Kolmas odotus oli kohdallani kaikista helpoin. En tiedä johtuiko siitä että oli erisukupuolta kuin kaksi vanhempaa vai siitä että tiesin sen olevan meidän viimeinen raskaus 🙂 olisin halunnut vain jatkaa ja jatkaa sitä tunnetta 🙂

  ps.mistä tuo ihana pitsiunelma mikä on viimeisessä kuvassa päälläsi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.