Hae
Prime Life by Umppu

Mitä vältän raskauden aikana ja mitkä jutut on mun mielestä täysin liioiteltua

 

 

Jotenkaan en ole vielä edes sisäistänyt sitä, että olen raskaana. Tai non olen, mutta kaikki tuntuu niin tutulta ja tämä kolmas kerta menee siinä sivussa. Ei plajonkaan ehdi kuuntelemaan tuntemuksia ja mikään ei ole mitenkään uutta, paitsi viime kerrasta se, että mua ei satu minnekkään. varsinkin ensimäinen raskaus on ihan erilainen, kun muut ja silloin tekee vaikka mitä hassua näin jälkikäteen ajatellen. Myös nyt kun silmä on vähän karttunut pystyy melkein heti sanomaa, että ”tää on varmaan teidän ensimäinen lapsi”. Enkä sano tätä mitenkään pahalla, vaan ne kenellä nitä on enemmän ymmärtää mitä tarkoitan.

IMG_3408Sisältää kaupallisia linkkejä*

Tästä mekosta on paljon kyselty ja tää House of Brandonini mekko on ollut ihan loistava näin alkuraskaudesta, koska leikkaus on juuri oikealla kohdalla. Sitä on vielä sinisenä jäljellä. Myös maximekot oli viimekesänä ehdottomasti mun suosikkeja. Normaalisti käytän kokoa xs-s ja nyt otin koon M, minne vatsa mahtuu mukavasti eikä purista. Maximekkoja löydät TÄÄLTÄ

Mekko TÄÄLTÄ

En ole raskaana ollessani koskaan ollut yli hysteerinen. Paljon esimerkiksi omassa työssäni huomaan raskaana olevilla naisilla erilaisia kysymyksiä ja tässä onkin hyvä ensimäinen aihe. Hiustenvärjäys raskausaikana. Moni lopettaa raskausaikana hiusten värjäämisen, koska on kuullut jostain, että se hiusväri imeytyy verenkiertoon ja sitä kautta lapseen.. Kunnioitan jokaisen päätöstä ja toimin sen mukaan. En pakota ketään värjäämään hiuksia, mutta tämä on tarua. Jos ajatellaan vaikka ihan omaa ammattiani, jossa olen tekemissä värien kanssa jokainen päivä, niin käytännössä meidän kaikkien kampaajien lapset tulisi olla jotenkin ”viallisia”. Meidän iholle tulee väkisinkin kosketusta värin kanssa päivittäin, vaikka käytämme hanskoja. Mielestäni 5:n viikon välein hiustenvärjääminen on täysin turvallista, kun sen tekee ammattilainen. Joillain saattaa raskauden aikana hiukset tehdä temppuja, eli hiukset eivät vaalene kuin ennen tai joillain saattaa alkaa  hiukset kihartumaan. Myös paljon kritisoidaan sitä, että kampaajat ovat myrkyllisten aineiden kanssa tekemisissä päivittäin ja altistavat vauvan niille. Jos miettii tarkaan niin esimerkikisi moni siivousaine on paljon myrkyllisempää, kun meidän tuotteet. Vaarallisempia kemikaaleja käsittelemme aina hanskat kädessä niille tarkoitetuissa astioissa. Eli yhteenvetona raskaanan hiustenvärjäys ei tee sinulle eikä lapsellesi mitään. En tiedä yhtäkään tapausta, missä oltaisiin toditstettu toisin. Toki jos jollain on faktatietoa niin kuulen mielelläni.

Raaka kala on vaarallista. Se pitää täysin paikkansa ja itse en koskaan raskausaikana syö raakaa kalaa. Niissä saattaa piileä listeriabakteeri, mikä voi pahimmassa tapauksessa tappaa sikiön. Tämän kanssa olen todella tarkka ja onnekseni raaka kala kuuluu  muutenkininhokki ruokiini.

Samoin vältän erilaisia homejuustoja, vaikka ne ovatkin suurimmaksi osaksi herkkujani, mutta en halua ottaa turhia riskejä.

Olen joutunut jokaisessa raskaudessa syömään rautaa ja olen kokenut siitä suurta apua. Normaalisti hemoglobiini saattaa olla jopa 90, mikä vaikuttaa todella paljon omaan olotilaan. Syön lisäksi kalaöljyä, magnesiumia ja monivitamiinia.

Olen kuullut kakenlaisia hassuja juttuja ja yksi ehkä hauskin oli viime kesänä, kun mulle sanottiin, että et saa olla vatsa paljana auringossa, koska lapsivesi voi alkaa kiehuun ja vauva voi kuolla. 🙂 Varmaan jokainen ymmärtää, että se ei ole edes mahdollista, koska varmasti samalla tavalla kaikki sisuskalumme kiehuisivat.. Joskus pitää olla sellainen mama suodatin päällä näihin juttuihin. Jos odotat esikoista niin välttelel viimeiseen asti kaikkia mahdollisia vauvapalstoja… Kuuntele mielummia äitejä kenellä on useita lapsia, jotka ovat nähneet hieman enemmän.

Alkoholi ja raskaus. Tästä asiasta ollaan todella montaa mieltä. Mulla ei tulisi mieleenikään niinsanotusti juoda, mutta saatan ottaa pienen lasin viiniä hyvällä omalla tunnolla. Kun mennään esimerkiksi eurooppaan niin sielä tapa on täysin normaali. Tähän asiaan liittyen myös hyvä havainto tehtiin Marja Hintikka ohjelmassa, missä imettävä äiti joi ihan reippaasti alkoholia, jonka jälkeen tehtiin testi, kuinka paljon alkoholia äidinmaidossa oli ja totuus yllätti ainakin mut, sillä siinä ei ollut mitään. Samoin siinä haastateltiin alan asiantuntijaa, joka sanoi että alkoholi haihtuu kehosta, eli rintoja ei tarvitse ns. pumpata tyhjäksi kuvitellen, että nyt lähtee kaikki alkoholipitoinen maito pois. Suosittelen aina käyttämään maalaisjärkeä näissä tapauksissa, mutta älkää nyt siis kuvitelko, että istun täällä viinilasi kourassa kaiket päivät, vaan puhun ehkä pienestä lasillisesta kuukaudessa.

Tuleeko teille mieleen jotain kysymyksiä tai hassuja juttuja mitä ootte kuullut? Jos niin laittakaa kommenttia. Paras saatetaan vaikka palkita 🙂

36-2481

 

Saan olla onnellinen, että mun ei tarvitse olla raskaana kylmää talviaikaa, koska tuskin marraskuussa vielä on kovia pakkasia. Mun on ollut vaikea löytää hyviä vaatteita, koska tuntuu, että ne puristaa jokapaikasta. Elloksella on aika hyvä äitiysvaate valikoima ja tilasinkin sielä itselleni hieman tuotteita.

Maximekko TÄÄLTÄ

Maximekot on kesällä ihana viileitä. Ainut mikä ainakin itsellä pitää muistaa on talkki, mikä auttaa hyvin siihen ettei kaikki paikat hinkkaa toisiinsa. Ainakin itse koen, että kasvavan vatsani takia tissit lepää vatsan päällä, enkä halua hilata niitä kaulaan asti tyrkylle, jotenka talkki on oikea pelastus.

Elloksella on paljon äitiysvaatteita myös alessa. ALEEN TÄÄLTÄ

Mulla on myös ilo tarjota teille koodi 335464 millä saa -30% kalleimmasta tuotteesta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiileitä, sisävalaisimia, tapetteja ja mattoja. Voimassa 22.5.2016

30-6154_X

 

 

Myös lastenvaatteisiin on oma ALE KOODI 335465 Elloksen lastenvaatteista osta 3 maksa 2. Voimassa 29.5 asti. Kun ostat 3 normi hintaista vaatetta niin Ellos hyvittää edullisimman. Tarjouksen voi käyttää vain kerran.

 

64-2484

Eikä siinä vielä kaikki 🙂 sinulla on myös mahdollisuus saada -20% kaikista treenikengistä.

KOODILLA 335462 kenkiin TÄÄLTÄ

Mun juttuja voi myös seurata instagramista @umppu

-Umppu

26 kommenttia

 1. Emilia kirjoitti:

  Ongelma ei ole raaka kala vaan VAKUUMIPAKATTU kala. Aivan kaikki vakuumipakatut kalat. Jos kala on tuoretta ja se on itse suolattu niin asia on täysin eri. MUTTA! Lyhyesti listeriasta eli sitähän voi esiintyä ihan missä tahansa muussakin ruuassa kuin vain kalassa, myös esimerkiksi kasviksissa hedelmissä. Listeria voi muhia jääkaapissa mistä se tarttuu elintarvikkeisiin. Eli mikäli pelkosi on nimenomaan listeria eikä raaka kala niin siitä löytyy paljon tutkimustietoa.

  • primebody kirjoitti:

   Ei mulla sen kummemmin mitään pelkoja ole, mutta kuuntelin listeriaan liittyvää tutmusta radiosta ja se koski nimenomaan kalaa.Jokatapauksessa en syö muuta kalaa kun uunilohta yleensä raskaana ja muutenkaan :), mutta kiitos selvennyksestä

 2. Ninni kirjoitti:

  Tuuriahan se on, jos mitään ei satu. Jos joskus saan vielä kokea sen onnen, että tulen raskaaksi, vältän varmasti lähes kaikkia turhia kemikaaleja. Esikoisellani todettiin jo 6 viikkoisena erittäin pahanlaatuinen syöpä, josta todennäköisesti ei tule selviämään. Raskausaikanani en polttanut, en juonut, ja noudatin raskaana olevan ruokavaliota. Mutta kemikaaleja käytin kosmetiikan ja siivousvälineiden muodossa. Varsinkin jälkimmäisten, sillä muutimme raskausaikana, ja tein kahteen suureen asuntoon muuttosiivoukset (en toki yksin). Pelko jäi. Talkkikin muuten aiheuttaa syöpää.

  • primebody kirjoitti:

   Kamala tilanne sinulla. Voimia paljon <3 Jotenkin itse ajattelen, että et voi vain pelätä kokoaikaa ja tuntuu että kaikesta saadaan syöpä. Älä syytä itseäsi asiasta <3

 3. Millivanilli kirjoitti:

  Hei! Näin neuvolan seinässä Valion mainoksen, mikä mainosti, että kaikki heidän tuotteensa sopii myös raskaana oleville, joten ehkä pääset vähän herkuttelemaan juustoillakin. 🙂

 4. . kirjoitti:

  No huhhuh kuka tommoseen lapsivedenkiehumis -urbaanilegendaan uskoo? 😀 On vissiin niillä ihmisillä vähän yleistieto hukassa, vesi kun kiehuu sadassa asteessa ja kyllä siinä jo äidilläkin melko tuskaset paikat olisi, jos niin kuumaan joutuisi. Samalla tavallahan tällä logiikalla sitten kaikkien ihmisten sisuskalut pitäisi alkaa kiehumaan auringon valossa 😀
  Ninnille taas paljon voimia lapsen syövän kanssa taisteluun <3 Valitettavasti aina se syöpä ei johdu mistään ulkopuolisesta tekijästä vaan se vain tulee, vaikka kuinka välttäisi kemikaaleja ja muita syöpää aiheuttavia asioita.

 5. Minhos kirjoitti:

  Moi, pakko lisätä tuohon alkoholiasiaan. Eli raskaana sun ja vauvan verenkierto on sama, jolloin esim 1promillen hiprakka äidillä on sama vauvalla. Sen sijaan imettäessä 1promillen hiprakka äidillä tarkoittaa, että vauvan juoma maito on 1promillen vahvuista (ei siis prosentin, vaan vain sadasosan siitä). Täten on täysin eri asia juoda alkoholia raskaana kuin imettäessä. Mutta siis tuo pieni viinilasi raskaan on ihan ok silloin tällöin, koska se ei käytännössä nosta veren alkoholipitoisuutta. Kärjistetysti siis raskaana ei alkoholi saa nousta yhtään koskaan hattuun, mutta imettässä voi olla joskus pienissä, kunhan vauvan hoitajana on turvallinen henkilö. Maito ei siis mene silloin pilalle.
  Ja tämä ei ollut sulle mikään syytös, uskon että et juokaan liikaa raskaana, mutta tuosta tekstistä saattaa joku sekoittaa alkoholin käytön raskaana ja imetyksen aikana, jolloin haittavaikutukset vauvaan ovat täysin erit.

 6. Hansu kirjoitti:

  Aika maalaisjärjellä yritän raskauden aikana syödä. Absolutisti olen muutenkin niin alko ei maistu myöskään raskaana. Itsellä jo neljäs lapsi tulossa joulukuun alussa niin kiva seurailla umppu sinun raskautta.

 7. Ninni kirjoitti:

  Syötkö salmiakkia? Maksaa? Lisäaineita? Kahvia? Pihvi mediumina? ?

  • primebody kirjoitti:

   En syö juurikaan karkkia (ehkä kerran kuussa).Juon luomukahvia ehkä 2-3 kuppia viikossa. En syö pihvejä ollenkaan ja eikä muutenkaan tuu paljon syötyä lisäaineita

 8. Johanna kirjoitti:

  Pakko kommentoida tuota hiustenvärjäys asiaa. Ne on ne kemikaalit, jota keho varastoi, mitkä ovat vaarallisia kaikille ihmisille että vatsassa olevalle sikiölle. Ne aiheuttavat meille, tai ainakin toiselle tai kolmannelle sukupolvelle esimerkiksi syöpää. Eli ne altistavat meidän lapset tai meidän lapsenlapset mm. syövälle, hormonimuutoksille.. :/

  • primebody kirjoitti:

   Onhan hiuksia värjätty jo monta sukupolvea meitäkin ennen?

   • johanna kirjoitti:

    Niin on :/ Syöpää on ollut aina ja tällä hetkellä syövät lisääntyvät kasvavalla vauhdilla :/

 9. Rosanna kirjoitti:

  Itse en voi enään värjätä hiuksia muutakuin elumen suoravärillä. Olen herkistynyt ppd:lle..

  Luin, että ppd varastoituu kehoon ja se aiheuttaa ihmisille pikku hiljaa herkistymistä.. mitä itse olet ammattilaisena asiasta mieltä? 🙂

 10. Mrs T kirjoitti:

  Nyt menee aiheen vierestä, mutta esittelet blogissa toisinaan hiustenpidennyksiä ja kampauksia, joita olet tehnyt Primessä. Voisitko joskus esitellä myös lyhyiden hiusten malleja, meitä lyhythiuksisiakin on lukijoissa 🙂

 11. jenni kirjoitti:

  Heip, täältä hiljaiselta taustalta kommentoimaan! Osu ja uppos 😀
  Esikoinen nyt 3kk, itse siirryin värjäyksestä raidoitukseen jo hieman ennen raskautta, juurikin siksi ettei tarvitsisi Kokoajan olla värjäämässä. Kampaajana työskentelen siis itsekin, ja mietin asiaa juuri niin että altistutaan muutenkin kemikaaleille, joten tuskin on haittaa jossei ne siellä omassa päänahassa haudo joka kuukausi. PLUS, nyt mammalomalla on hyvä heittää vaan jakaukselle muutama lappu pelastamaan ilmettä (; mutta eihän noista tosiaan ole todistetusti mtn kenellekään tullut…

  Vkolla 12 käytiin miehen kanssa Turkin reissulla, mua varoiteltiin lentomatkasta kauheasti. No, jääkös ne lentoemännät sairaslomalle samantien kun testi näyttää plussaa… ja söin kyllä surutta juustoja yms paikanpäällä, meren elävät toki jätin syömättä ja alkoholit juomatta vaikka niitä kovasti tuputettiinkin kun ei tuo maha vielä paljastanut 😀

  • primebody kirjoitti:

   🙂 Lentoemäännistä olen joskus kuullut, että he saavat itse kai päättää (jos ovat raskaana) että siirtyvätkö he maatöihin, eli heille keksitään jotain tekemistä mantereella, koska ilmeisesti jatkuva päivittäinen lentäminen saattaa olla esteenä.

 12. petra kirjoitti:

  Oletko nähnyt MOT – dokumenttia hiusten värjäyksestä? Esimerkiksi Tanskassa hiusten värjäystä ei suositella raskaana oleville tai imetttäville. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/13-tylya-faktaa-hiusvareista
  Myös kemiantekniikan DI, Anja nysten, on blogissaan kirjoittanut hiusväreistä useita kertoja: http://kemikaalikimara.blogspot.fi/

  • primebody kirjoitti:

   Olen tietoinen noista molemmista. Itse ajattelen ehkä tästä asiasta hieman eri tavalla, sillä jos mennään siihen, että etsitään kaikista tuotteista vaaroja niin niistä löydetään. Maailmassa on kaikkea ilmansaasteista lähtien, jos sille linjalle mennään.

 13. Sini kirjoitti:

  Moikka! Mun on pakko esittää ehkä hölmökin kysymys 🙂 Odotan siis esikoistani ja meneillään ensimmäinen kolmannes. Mielessä pyörii miljoona askarruttavaa asiaa tietysti. Tiedostan itsekin miettiväni liikaa ja voisin ottaa rennommin, mutta minkäs teet 😀 Ehkä tämä ajan kanssa helpottaa.
  Eli tämä yksi mieltäni askarruttanut asia on hopeashampoon käyttö. Mitä olet siitä mieltä?
  Mietin vain, millaisia myrkkyjä se mahtaa sisältää, kun hiusten väriä kerta kirkastaa?
  Kuitenkin hiusväriä käytetään vai harvoin, kun taas hopeashampoota ainakin viikottain.

  • primebody kirjoitti:

   Moikka. Voit käyttää sitä ihan huoletta. Hopeashampoissa on vain suoraväripigmenttiä. Se taittaa keltaisuutta mitä kutsutaan ”se kirkastaa väriä” se ei siis vaalenna hiusta

 14. Maria kirjoitti:

  Asian vierestä, mutta talkin tilalla voi käyttää perunajauhoa mm. myös sitten kun vauva on syntynyt. Tohtorit ohjelmassa oli siitä, että talkissa on tietynlaisia hiukkasia ja näin ollen aiheuttavat tukehtumisvaaran jotain semmoista. Perunajauho on vissiin ”luonnollisempaakin”.

  Anyways hyviä huomioita jouduin googlaamaan..listerian kun täysin unohdin sen, hemmetti yks pelko lisää. Oon meinaa vetänyt hirveästi sushia melkein päivittäin..mulla kun iskee himo mereneläviin raskauden aikana, mutta en tiennyt olevani raskaana. Nyt tulis oksennus jos näkisin sushia 😛

 15. Anna kirjoitti:

  Heippa!

  Itselleni tehtiin värinpoisto koko pään tyveen raskausviikolla 7. Kyseessä ei ollut pelkkä raidoitus.

  Saatan olla hysteerinen, mutta voiko värinpoistosta olla jotakin haittaa sikiön kehitykselle? Luin värinpoiston sisältävän muita värjäyksiä enemmän kemikaaleja ja tämän olevan erityisesti alkuraskauden aikana haitallista.

  Kiitos jo etukäteen 🙂

  • primebody kirjoitti:

   tämä on sellainen juttu että kaikki tekee omat valintansa. Itse kampaajana työskentelen ja olen ollut jatkuvasti päivittäin tekemisissä kemikaalien kanssa kolmessa raskaudessa… niinkuin me kaikki kampaajat. En halua vähätellä kenenkään toimintaa, mutta itse enyt näe tossa ”mitään vaaraa” ja voin melkein jopa vannoa, että oo ihan rauhassa. stressi on pahinta raskaudelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.