Hae
Prime Life by Umppu

En todellakaan jätä tätä vain tähän

 

Tämä aihe mistä kirjoitan on hyvin arka ja varmasti jakaa mielipiteitä. Jos olen täysin rehellinen en aio olla asiasta hiljaa, enkä jättää tätä asiaa vain tähän. Tämä on asia minkä täytyy muuttua. Jos me kaikki ajttelisimme näin niin mitä meille tapahtuisi? Mitenkä ihmisten on vaikea ymmärtää sitä surullisen kuuluisaa lausetta, että meidän jokaisen on laitettava kortemme kekoon? En ole koskaan ymmärtänyt sellaista periaatetta, että lapsia tehdään yhteiskunnan elätettäväksi. Tällä en tarkoita poikkeuksia vaan puhun ihan  tavallisesta perheestä, missä on äiti ja isä ja terveet tavalliset lapset, kenellä ei ole kenelläkään mitään erityistarpeita.

 

Tämä ylin kommentti saa mun veren kiehumaan, enkä voi ymmärtää, että joku oikeasti ajattelee noin. Miten joku voi sanoa edes ääneen tienaavansa tuilla? Kommentin antanut Merja vielä hehkuttaa, kuinka he saavat päivähoidon ilmaiseksi.. Eikö päiväkoti ole tehty lapsille, joidenka vanhemmat on töissä? Haluan että jokainen ajattelee asiaa oikeasti hieman kauemmas, kun siihen omaan nenänpäähän. Tässä on edelleen turha syyttää järjestelmää vaan tässä voi täysin syyttää ihmistä. Jos tämä Merja ja hänen miehensä kuvittelee, että he tulevat joskus viettämään hienoa eleämää niin se on vain kuvitelmaa. Kun heillä on kolme lasta he näyttävät heille esimerkkiä, kuinka työnteko on täysin yliarvostettua hommaa ja kannattaa olla kotona, kun tuilla tienaa enemmän, niin samalla he opettavat lapsiaan elämään samanlailla.  Mitä oikeesti ihmisten päässä liikkuu? Luuleeko joku oikeasti, että ne töissä käyvät pyyhkivät persuksiaan satasen seteleillä?

IMG_2702

Se nyt vaan on valitettava fakta, että jos sulla on lapsia, vaikka esimerkiksi 3, jotka ovat alle kouluikäisiä niin jokaisella työssäkäyvällä menee aina se X-summa niihin päivähoitomaksuihin. Halusit tai et. Jos lapsia ei ole varaa elättää niin kannattaa aina miettiä onko nyt oikea aika niitä hankkia? Kaikilla on niitä asumiskuluja ja kaikki tarvitsevat ruokaa, että pysyy hengissä. Meillä jokaisella on samat tarpeet. Toiset vaan tekevät töitä saavuttaakseen ne elämän perus asiat.

En ymmärrä missä on ihmisten kunnianhimo ja ylpeys? Mää en vois  koskaan opettaa lapselleni, että töihin ei kannata mennä, koska saat tukia millä voit elää valtion piikkiin. Mää oon jo pienestä pitäen koittanut opettaa rahan arvon ja mistä raha tulee. Kerron myös aina mihin sitä rahaa kuluu ja miksi vanhemmat käy töissä.

Jos me kaikki jäisimme kotiin vain ja ainoastaan sen vuoksi, että meidän ei kannata mennä töihin, koska saamme kotona enemmän rahaa, niin jos vihdoin ihmsten silmät aukeavat ja he ymmärtävät, että valtiolla ei ole sellaisia rahoja, että se voisi elättää meidät kaikki. Jo nyt tekee tiukkaa ja tukia aletaan varmasti pikkuhiljaa leikkaan, koska niihin ei ole kohta varaa. Siitä nousee aina ihan helvetillinen paskamyrsky ja aina otetaan esille -kansanedustajien palkka, millä ei ole mitään valtakunnan tekemistä tuilla elämiseen. Mitä silloin tekee Merja ja hänen mihensä, jotka ovat rakentaneet tulevaisuuden täysin tukien varaan? He ovat ensimmäisenä raivoamassa, kuinka lapsioperheiltä leikataan ja me joudutaan kärsimään.. Nyt on sellainen tilanne, että täällä kärsii ihan jokainen ja jokaisen on luovuttava jostain.

En kirjoita poikkeuksista ja ymmärrän, että meillä on todella suuri työttömyys. Ymmärrän myös, että kaikki ei ole Merjoja ja moni haluaa töihin, mutta siihen ei ole aina mahdollisuutta. Mutta mulle yksikin Merja on liikaa. Oon itse aloittanut työt koulun ohella heti kun se oli mahdollista ja olen maksanut kohta jo 20-v veroja. En todellakaan maksa niitä, että Merja voisi ottaa lungisti, vaan maksan niitä sen vuoksi, että meillä  kaikilla on esimerkiksi mahdollisuus lapsiemme ilmaiseen koulutukseen. Maksan niitä sen vuoksi, että se toisi meille kaikille jotain hyvää, mutta aika usein se jää vain tunteeksi.

Koska ihmiset tajuaa, että valtio ei ole mikään pohaton kaivo, mistä riittää rahaa loputtomiin. Työssäkäyvät ihmiset on niitä veronmaksajia, millä Merjankin elämä kustannetaan. Me muut maksamme omien lapsiemme päivähoidon ja myös Merjan lasten, koska hän ei viitsi persettään hetkauttaa sieltä sohvalta kun ”tienaa” kotona.. niitä meidän muiden työllä ansaitsemia rahoja..

Saan varmaan tästä taas vihaa niskaani, mutta viha mikä kiehuu sisälläni ei ole mitään siihen verrattuna. Ihmiset voisi joskus opetella olemaan kiitollisia siitä mitä meillä on saatavilla, eikä olla ahne ja haluta aina vain enemmän. Joku se lystin kuitenkin aina maksaa…

111 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Aivan samaa mieltä sinun kanssasi ?

 2. vierailija kirjoitti:

  Hei tavallaan ymmärrän sun pointin ja oon pääosin sun kanssa samaa mieltä. Työ estää eriarvoistumasta enkä ala ees luettelemaan tässä sen positiivisia puolia. Kuitenkin, jos tosiaan jää 700e perheelle elämiseen kuussa käymättä töissä, on selvää ettei siinä perheessä syödä kaviaareja ja nautita kampaamokäynneistä kerran kuussa. Jos vaihtoehtona on saada tätäkin pienempi summa, jolla ruokkia perhe (elämästä nauttimisesta puhumattakaan) niin haluaisin tavata vanhemman joka lähtis tekemään töitä huonontaakseen perheensä tuloja.

  • primebody kirjoitti:

   Mää ajattelen asian niin että jos on töissä ja tekee työn hyvin on mahdollista saada joskus lisää palkkaa ja päästä eteenpäin. Työelämä tarjoaa myös mahdollisuuksia

   • Opiskeleva äippä kirjoitti:

    Niin eihän se reilulta tunnu että itse kuuden lapsen äitinä opiskelen työttömyysetuudella ja teen osa-aika töitä myös. Miehen tulojen ansiosta pärjätään. Ei naurata 418€ hoitomaksu johon palkkani täysin menee mutta ainakin teen töitä sen eteen että voin opiskella ja saan uuden ammatin . Oman alan työtä teen siis jo nyt opiskelijana. Kyllä tekevä töitä löytää. Silti suomessa ei kannusteta töihin se on ikävä fakta. Työttömyysetuudella opiskelu on hyvä mahdollisuus jota useamman kannattaisi hyödyntää!

   • Milja kirjoitti:

    Kivahan se olisi jos noin olisi. Mutta miten käy vaikka sairaanhoitajien, jotka eivä taistoistaan huolimatta saa kuin pienen palkan kovasta työstä huolimatta? Työelämä ei todellakaan tarjoa mahdollisuuksia kaikille. Ja vaikka kuinka väittäisi, että ammatti on valinta ja voi hakeutua itse parempipalkkaisiin töihin jos ei palkka miellytä, niin jonkun se sairaanhoitokin on tehtävä, aina! Joku siis saa liian vähän palkkaa, aina.

    Sen sijaan että repostelisimme ja halveksuisimme köyhiä, joiden on kannattavampaa elää tuilla kuin töillä, meidän pitäisi halveksua yhteiskuntaa, jossa työ ei kannata ja riittäviä palkkoja ei makseta. Muutos ei synny tukia pienentämällä (ne ovat jo nyt monelle kiduttavan pienet) vaan palkkajärjestelmää ja työehtoja reiluntamalla.

    Mietipä vähän rahaa: 700 euroa kolmelle lapselle ja kahdelle aikuiselle kuussa. Noilla rahoilla ei kauheasti harrasteta.

    • primebody kirjoitti:

     Jokainen elää elämänsä niinkuin haluaa. Voin kertoa, että parturi-kampaajan palkka on paska verrattuna sairaanhoitajiin, mutta itselleni se on unelma ammatti ja siksi olen yrittäjä, että voisin sillä joskus tienata, vaikka yrittäminenkin on aivan perseestä suomessa. Jos ei tehdä muutoksia niin ei täällä myöskään mikään muutu. Hyvinvontivaltio on kohta entinen tällä menolla.. ja silloin kaikkien on vaan pakko mennä töihin

     • Milja kirjoitti:

      Olet täysin oikeassa: Jokainen elää elämänsä niin kuin haluaa. Esimerkiksi tukien varassa 😉

     • primebody kirjoitti:

      En ole tota mieltä, vaan sitä, että jokainen valitsee itse itselleen ammatin, opiskelee ja toivottavasti työllistyy. Jos olet aina halunnut olla vaikka kaupassa töissä on sun silloin ymmärrettävä mikä tulotaso sielä on ja jos se ei riitä sun elämään on rinnalle keksittävä jotain muuta. Elämä maksaa ja se maksaa kaikilla yhtä paljon. Jos joku on nähnyt vaivaa ja opiskellut vaikka 20-v tiettyyn ammattiin niin mielestäni hän on täysin oikeutettu saamaan siitä kunnon palkkaa. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja jokainen voi toteuttaa unelmiaan.

    • Janne kirjoitti:

     Sairaanhoitajilla pieni palkka? No ei se suurikaan ole mutta eivät sairaanhoitajat todellakaan missään palkkakuopassa ole..

     • HHH kirjoitti:

      gröhöm myös tähän sairaanhoitajien tuloasiaan, että jos 2500-3000 euroa kuukaudessa on vähän niin mikä sitten on tarpeeksi. sairaanhoitajana tällä palkalla elelis ihan herroiksi! Kyse on toimeentulosta, ja perustoimeen tuloon ei irtoripset ja kalliit pilipaliharrastukset kuulu. Elämää pitäisi elää ja muokata niiden omien tulojen mukaan eikä elää ylivarojensa. sillä ajatuksella itse olen pärjännyt opiskelijanakin 1000€ palkoilla (miinus ne verot), josta mennyt vuokraaan se 450 €…. ja suoraan sanottuna itseäkin kirpasee maksella veroja tuhottomia summia (n.900€ kuussa), kun tietää että osa siitäkin menee ”Merjojen” perheiden hoivaamiseen koska ei vain viitsitä ja ollaan laiskoja.

      ihmetyttää vieläpä sekin, että miksi viedään lapsen hoitopaikka joltain toiselta ja sen saa vielä ilmaiseksi, kun vanhemmat ovat kotona????? ei mee kaaliin :O

      pisteet umpulle taas kerran osuvasta kirjoituksesta, paljon samoja asioita mitkä omaakin verta kiehuttaa!

  • Ansku kirjoitti:

   Mä olen ihan samaa mieltä! Eiköhän tässä ole yhteiskunta se, joka tekee nämä kannustinloukut ja jonka ne pitäisi purkaa. Ei yksittäistä ihmistä voi syyttää siitä, että yrittää edes jollain tavalla tulla toimeen ja saada perheelleen ruokaa.

 3. Heidi kirjoitti:

  Mä en ymmärrä minkä takia työtön saa eded lapselleen päivähoitopaikkaa, saati ilmaiseksi. Ymmärrän että lapsien pitää päästä ikäistensä seuraan, mutta onhan olemassa seurakunnan kerhoja tms kerhoja, johon lapsen voi viedä leikkimään. Murrr!

  • Tiina kirjoitti:

   Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen, ja pitää olla jatkossakin. Kyseessä on lapsen etu, huolimatta onko toinen tai molemmat vanhemmat töissä.
   Varhaiskasvatus eli päiväkoti tai perhepäivähoito tarjoaa lapselle monenlaisia eväitä kasvuun ja kehittymiseen, jotka ovat mielestäni todella tärkeitä.
   Mitenkään ottamatta kantaa siihen pitäisikö tekstissä mainitun kommentoijan lasten olla yhteiskunnan kustantamassa päivähoidossa, voin mainita, että oma lapseni on päivähoidossa, vaikka itse olen tällä hetkellä työttömänä.
   Toki toivon, että työttömyys on vain väliaikaista, enkä todellakaan halunnut luopua hyvästä päiväkotipaikasta siksi, että jäin työttömäksi. Siinä vaiheessa kun taas työllistyn, olisi lähes mahdotonta saada lasta enää samaan päiväkotiin. Lapsi on ollut hoidossa kohta kolme vuotta ja se on hänelle tärkeä paikka. Neljävuotiaalle kaverit ovat jo todella tärkeitä, samoin päiväkodin järjestämät aktiviteetit. Myös työttömälle vanhemmalle on tärkeää olla aikaa työnhakuun.

   • Ansku kirjoitti:

    Samaa mieltä sinun kanssasi. Työnhaku on sitä paitsi kokopäivähommaa. Vaatii paljon aikaa ja keskittymistä. Toiseksi, jos perhettä kohtaa sellainen kriisi kuin vanhemman työttömyys, tuleeko lapsikin vetää pois omista tutuista ympyröistään? Ei minusta.

    • Duunari kirjoitti:

     Työnhaku kokopäivähommaa? Älä nyt viitsi. Mitenhän ne raukkaparat pärjäävät, jotka hakevat töitä opiskelun ohella tai ovat aikeissa vaihtaa työpaikkaa..

   • Neps kirjoitti:

    ”Myös työttömälle vanhemmalle on tärkeää olla aikaa työnhakuun”

    Toki, mutta rohkenen epäillä että kukaan työtön ei hae töitä 7-8h päivässä ja viitenä päivänä viikossa? Sen ajan työttömien lapset siellä päivähoidossa on, ainakin suurinosa!

    Varhaiskasvatus antaa lapselle hyvät eväät, olen samaa mieltä ja sen kannalla että vanhemmat veisivät lapsensa päiväkotiin.

    Mutta hei, c’moon jos oot kotona niin pidä lasta myös kotona äläkä joka päivä vie hoitoon! Päiväkodeissa on mahdollisuus osapäivähoitoon/sopimuspäiviin!

    • kata kirjoitti:

     Itse olen siinä käsityksessä, että työttömien lapset eivät saakkaan täysipäiväistä hoitoa ainakaan viitenä päivänä viikossa? Ja jos kuitenkin niin on uskon että sille on joku selitys lapsen hyvinvointia ajatellen. Esimerkiksi vanhemman uupumus tai muu terveydellinen syy?

     • primebody kirjoitti:

      Nämä on taas eri asioita. Itse kirjoitin nimenomaan perheestä, missä ei ole mitään poikkeuksi, eli silloin poisluetaan kaikki mahdolliset uupumukset masennukset yms, jotka on taas asia erikseen

     • Lulu kirjoitti:

      Kyllä kaikilla lapsilla vanhempien työtilanteesta huolimatta yhtäläinen oikeus päivähoitoon, sillä suomessa subjektiivinen päivähoito-oikeus mahdollistaa tämän. Tulevana syksynä osa kunnista rajaa tätä päivähoito-oikeutta, eli jos toinen vanhemmista on kotona, lapsi saa olla muistaakseni 20h viikossa päivähoidossa.

   • Nra kirjoitti:

    Varhaiskasvatus tosiaan kuuluu kaikille lapsille tasapuolisesti, mutta itse koen että niille lapsille joiden vanhemmat ovat kotona on mahdollisuus monissakin kunnissa/kaupungeissa virikekerhoon joka mahdollisesti on sen kolme kertaa viikossa. Tässä lapsi saa niitä virikkeitä ja sosiaalisiataitoja ihan yhtälailla mutta ei vie paikkaa päivähoidosta niiltä lapsilta jotka oikeasti sitä vanhempien töiden takia tarvitsevat.

    • primebody kirjoitti:

     itse suon paikan lapselle päivähoidossa, jos vanhemmat on kotona esim muutaman päivän viikossa, mutta en ymmärrä ma-pe aamusta iltaan.

     • nuunuu kirjoitti:

      Mitähän kaikkea olet lukenut tuosta lyhyestä mieleipidekirjoituksesta rivien välistä? Merjahan ei kerro tuossa lyhyessä tekstissä ollenkaan, kuinka kauan oat olleet työttöminä tai ovatko olleet työttöminä jo lasta suunnitellessa, saati kuinka usein ja montako tuntia lapset ovat päivähoidossa. Hän kertoo olevansa nyt työtön ja käteen jäävä hieman enemmän rahaa nyt kuin jos työllistyisi ja toteaa ainostaan että saa päivähoidon maksutta työttömyyden takia. Noilla summilla ei paljoa elämästä nautita saati satasilla perseitä pyyhitä kuten asian ilmaisit. Varhaiskasvatus voi jopa ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla lapselle sosiaalisia tilanteita, rutiinia, vertaisia, osaavia aikuisia ja erilaisia malleja kasvuun. Mielestäni on absurdia kuvitella, että työttömäksi jäävä ottaisi lapsensa pois päivähoidosta kokonaan.

      Kyllä tässä on pahastri kannustinloukusta kyse, eli yhteiskunnallinen asia. Toki voidaan ajatella, että työnteon malli olisi hyvä lapsille opettaa, vaikka ei ajattelisikaan että työ tekee ihmisen ja määrittää ihmisarvoa (kuten monesti tuntuu nykymaailmassa asia olevan…). Tiedän ihan kokemuksestakin, että työttömyys nakertaa pitkään jatkuessaan aikuisenkin itsetuntoa, joten ihan perheen funktionaalisuuden kannalta jossain vaiheessa paluu säännölliseen työrutiiniin voi olla paikallaan. Mehän emme tiedä Merjan perheen muusta taustasta, joten kaikki rivien välistä luettu on ihan turhaa spekulointia.

     • primebody kirjoitti:

      En ole koskaan sanonut, että työttämän pitäisi otaa lapsi kokonaan pois päivähoidosta ja tiedän että se on joillekkin henkireikä (lapsille). Mutta tässä nimenomaan puhuttiin terveestä perheestä missä ilmeisemmin on kaikki hyvin. AINA on asia erikseen jos kotona on jotain poikkeavaa. Silti siinä on mielestäni jotain korjattavaa, jos jonkun lapsi on sielä vaikka ma-pe ilmaiseksi siksi koska äitiä ei huvita mennä töihin ja se äiti joka on töissä maksaa samasta lähes 400e/kk. Aivan varmasti työttömyys nakertaa ja moni työtön haluaisi töihin, mutta tässä ei niin ollut ja se ei ole kovinkaan kauas kantoista ajattelua. En puhunut yleisesti työttömistä vain vaan tästä kyseisestä tapauksesta, missä systeemiä käytetään täysin hyväksi.

   • TiaMariia kirjoitti:

    Kasvattaminen kuuluu vanhemmille, ei yhteiskunnalle.

 4. Eve kirjoitti:

  Itse elän tällä hetkellä tukien varassa. En halua tehdä töitä opiskelujen ohella, koska vietän sen ajan mieluummin tyttäreni kanssa. Kyllä tuillakin pärjää jos tarkoin suunnittelee rahankäytön, mutta kyllä oli luksusta kun kesätöistä sai sen verran enemmän rahaa, että oli varaa ostaa itsellekin jotain. Jos oman alan palkkataso ei miellytä, niin ehkä tämän Merjankin kannattaisi miettiä uudelleenkouluttautumista. Ja kotipäivistäkin osaa nauttia aivan erilailla, kun sielä ei ole 24/7. Joten hyvä Umppu! Ihanaa että joku uskaltaa sanoa mielipiteensä. Mä ainakin olisin valmis jo hyppäämään tukielämästä työelämään!

 5. Teija kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä kanssasi! On pöyristyttävää miten joku voi edes ajatella että ei tarvitse tehdä töitä ja tienaa tuilla! Näitä kuitenkin täällä Suomessa on valitettavan paljon…
  Hyvä kun uskallat puhua näistä asioista, jatka samaan malliin!

 6. Iida kirjoitti:

  Amen!

 7. kahden äiti kirjoitti:

  Ei varmasti mene puolet palkasta päivähoitolaskuun, jos kerran nettotulot kuukaudessa olisivat vain 1300e. Kokeilin ihan huvikseen meidän kunnan päivähoitomaksulaskurilla, että jos bruttotulot ovat n.2000e (joista netto olisi se 1300e) niin päivähoitomaksua kahdesta lapsesta menee pyöreät 0 euroa. Että joo, tekosyitä löytyy aina.

  • Taru kirjoitti:

   Luulen, että tuossa tarkoitettiin sitä, että sen äidin käteen jäävästä palkasta, 1300 euroa, menee puolet päivähoito- ja iltapäivähoitomaksuihin. Koska näinhän sitä usein lasketaan. Mies tienaa joka tapauksessa jonkun verran, olit töissä tai kotona, ja sitten lasket että paljonko saat kotihoidon- ym. tukia versus käteen jäävä palkka miinus päivähoitomaksut. Minäkin tein tuon laskelman kun palasin töihin. Kun vähensin käteen jäävästä palkasta päivähoitomaksut, minulle/meille jäi 150 euroa enemmän kuin kotona lasten kanssa ollessa. Lisäksi tuli kustannuksia toisesta autosta, jota ilman en päässyt kulkemaan töihin, piti hankkia taas siistimpiä vaatteita jne. Kyllä siinä kohtaa mieleen tuli, että olisi paljon helpompaa viettää lasten kanssa leppoisia aamuja kotona, kuin repiä heitä aamuvarhaisella autoon ja hoitoon. Mutta palasin silti töihin, olen edennyt työssä ja tienaan enemmän kuin tuolloin. Eikä niitä päivähoitomaksujakaan enää mene – tosin niiden tilalla on sitten harrastus- ym. menot.
   Osa ihmisistä ajattelee vain tätä hetkeä, ja paljonko nyt saa rahaa tekemällä niin tai näin, eivätkä osaa ajatella asioita pidemmälle. Jos laskee vain tuon, paljonko enemmän perhe saa rahaa kun (usein) äiti menee töihin vanhempainvapaiden jälkeen verrattuna tukiin, niin pienipalkkaisilla aloilla houkutus jäädä kotiin on suuri. Siinä hetkessä ei osata ajatella, että töihin menemällä sitä tulotasoa on mahdollista myöhemmin nostaa, puhumattakaan sitten eläkkeistä. Siinä kohtaa näitä tukien varassa eläviä ei naurata, kun jäävät eläkkelle – siihen mennessä nykyinen eläkesysteemi on jo melko lailla romutettu.

 8. 25v työssäkäyvä kirjoitti:

  Aivan huikea kirjoitus meille on aina kotona paukutettu ihan samaa asiaa. Nyt jo 4v omistus asunnossa asuneenani ja 5 v vakityöpaikassa olen iloinen että meillä on kasvatettu ja pidetty kiinni siitä että rahaa ei tule ellei töitä tee. Tässä suhteessa olen onnellisessa asemassa että kaikki ovat menneet hyvin. Mutta koulun loputtua jouduin myös itse sinne ”sossuun” kävelemään kun opintotuet loppui mutta koulua oli kk ja vuokrat maksettavaa yms. Sen tuen saaminen on helvetin raskasta ja ärsyttävää toimittaa tuhat lippua ja lappua. Ja sen kk jälkeen en ole palannut kun pääsin kesällä pätkätöihin ja sain varmasti vähemmän kun tuista mutta sen verran että elin juuri ja juuri. Ja syksyllä kokopäiväisesti töihin ja sen jälkeen ei ole onneksi tarvinnut palata. Kunhan vain kaikki ymmärtäisi että joku senkin sossun maksaan.

  • Duunari kirjoitti:

   Todellakin samaa mieltä. NImimerkilä 25v, omistusasunnossa ja opiskeluista lähtien aina vakituisessa työsuhteessa ollut. Työpaikkaa olen vaihtanut, työpaikan olen myös saanut enkä ole joutunut työttömäksi. Tämä kaikki sen ansiota, että kotona on pienestä pitäen opetettu että töissä käydään, ja raha tulee vaan töitä tekemällä.

   En pidä sitä hyvänä tuurina tai onnenpotkuina, vaan viitseliäisyytenä että ajan omaa etuani ja pidän kiinni omasta pärjäämisestä. Tuota lappusotaa sossun kanssa ja kattoon räkimisessä pidän elämän hukkaan heittämisellä.

 9. Emmi kirjoitti:

  Totta!! Terveisin opiskelija, joka ei nosta opintotukea, koska työllä tienaan enemmän

 10. S kirjoitti:

  Puhut ihan täyttä asiaa. Aivan oon samaa mieltä.

 11. Heidi kirjoitti:

  Niin totta joka sana!

  • Katja Tontti-Selkälä kirjoitti:

   Totta on. Tukien pitäis auttaa lyhytaikaisten kriisien yli eikä olla mikään elämäntapa. Näille tukien varassa eläjille tulee kovat ajat viimeistään, kun lapset täyttää sen 18 ja jäljelle jää vain se oma sossutuki. Toisaalta ”olemme monta kertaa ajatelleet astua työelämään” – en ihan usko, että helposti työllistyvät vaan omalla päätöksellä. On paljon motivoituneita, hyviä tyyppejä työttömänä, jotka etsii tosissaan töitä. Omana provona jatkaisin, että yhteiskunnan tulot tulee 75 % yrittäjiltä kerättävästä alv:sta. Mutta se onkin jo toinen juttu.. Tsemppiä!

 12. Miia kirjoitti:

  Olen samaa mieltä, että tuilla elely syö koko yhteiskunnan varoja. Mutta mielestäni noiden kommenttien pointti ei ollut se, vaan se, että työssäkäynnin tulisi olla tässä yhteiskunnassa se kannattava asia. Tukien pitäisi siis olla roimasti pienempiä,niin että töihin lähtö olisi kannattavaa eikä niin päin,että kotona olelu on taloudellisesti kannattavampaa. Tosin sitä en ymmärrä miksi lapset ovat päiväkodissa jos vanhemmat kotona.

  • primebody kirjoitti:

   Onhan se totta että monella työssäkäyvällä käteen jäävä osuus on pieni, mutta osittain senkin voi laittaa ”Merjan piikkiin kun meillä on täällä näitä elätettäviä niin meillä on helvetin kova verotus. Itse yrittäjänä maksan vuodessa jopa kymmeniä tuhansia pelkää veroa ja kyllä sekin ketuttaa joka ikinen päivä

 13. Rea kirjoitti:

  Olen samaa mieltä kanssasi. Jos kokee ”tienaavansa” kotona on asenne väärä. Mutta jos nuo Merjan esimerkkilaskelmat pitävät paikkansa, niin on yhteiskunnassakin jotain mätää.

  Sitäpaitsi Suomessa on todella hyvät mahdollisuudet kouluttautua uudelleen tai täydentää koulutustaan ilmaiseksi ja jopa valtion tuella. Ja näin kiivetä urapolulla ylöspäin ja ehkäpä jopa saada parempaa työtä tai palkkaa. Ihmiset eivät vaan viitsi.

  • Ansku kirjoitti:

   Ai oliko tässä tiedossa Merjan ja hänen miehensä koulutustaustat? Ei minusta. Tiedätkö kuinka paljon korkeakoulutettuja on tällä hetkellä ilman työpaikkaa? Ei se opiskelu ole enää mikään automaatti työpaikan saamiselle.

   • Rea kirjoitti:

    Tiedän ja tiedän, mutta aina voi kouluttautua uudestaan, jos viitsii eikä halua vaan ”tienata” kotona. Tokikaan kaikkien ei heti kannata rynnätä koulun penkille, mutta pitkäaikasityöttömien ehkä kannattaa harkita. Paitsi tietysti, jos haluaa olla yhteiskunnan elättinä kotona ja ”tienata”.

    Ja kyllä tietyillä aloilla koulutus _lähes_ automaattisesti tarkoittaa töitä. Nimimerkillä kokemusta on.

   • TiaMariia kirjoitti:

    Korkeakoulunkin käynyt voi tehdä muuta työtä kuin mihin hän on kouluttautunut, esimerkiksi kaupan kassassa. Töitä kyllä riittää tekevälle.

 14. Jannina kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Samaa mieltä. Ei meilläkään olisi varaa hankkia kuin kaksi lasta, koska itse ne pitää elättää ja kasvattaa.

 15. Helen kirjoitti:

  Juurikin näin! Minulla on hyvätuloiset vanhemmat ja minut olisi voitu helposti lelliä pilalle. Mutta sen sijaan vanhemmat ovat aina painottaneet työn merkitystä! Jos jotain haluaa, on tehtävä töitä sen eteen. Meillä tehtiin kotitöitä ja kesätöihin mentiin pienestä pitäen ulkoiluttamaan naapurin koiria, jakamaan lehtiä.. 12v poimin mansikoita, 13v vahdin naapuruston lapsia, 17v asti tein vanhuksille ja vammaisille kotipalvelutyötä ja sitten pääsinkin ensimmäiseen vakituiseen työpaikkaani, jonka jälkeen töiden saaminen ollut helppoa. Amk opintojeni aikana nostin alle puolet opintotuesta ja tein töitä opintojen ohessa. Oksettaa kaikki kotona luuhaajat! Kyllä töitä löytyy kun ei nirsoile…

 16. henza kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Itse olen myös opiskelijana miettinyt sitä, että jos itse saisin tukia 700€ (eli noin 300€ enemmän kuin opintotuet ja asumislisät), eläminen olisi kyllä aikamoista luksusta. Olen siis sitä mieltä että 700€ on aivan liikaa työttömälle (jos siis ei ole lapsia elätettävänä). Parisataa pystyisi kyllä helposti nipistämään niin eiköhän se työntekokin alkaisi pikkuhiljaa kiinnostaa…

 17. Piia kirjoitti:

  Onko tommosta Merjaa olemassa vai onko vaan joku esimerkki meidän yhteiskunnan työn kannattavuudesta? Umppu, kirjoituksesi oli tosi hyvä ja just noin itsekin ajattelen. Me annamme lapsillemme aikuisen mallin. Merjan toimintaperiaate on lasten kannalta todella säälittävää. Tuossa tilanteessa kannattaisi pitää lapset kotona ja vaikka antaa mallia siitä että hoitaa ne itse. Todella röyhkeästi käyttä hyväksi tätä yhteiskuntaa ilmaisella päivähoidolla, jos ei sitä tarvitse lasten kehityksen kannalta. Tuo Merjan periaate ketuttaa eniten! Me olemme ”pystyneet” hoitamaan asiat niin, ettei lapsemme ennen eskaria ole tarvinnut päivähoitoa ja ihan normaalia lapsia heistä on kasvanut. Ikätovereiden kanssa puuhaillaan harrastuksissa ja tuossa pihalla tai puistoissa. Ei tulisi mieleenikään viedä toisen aikuisen hoitoon, jos itse olen kotona.

 18. Sini kirjoitti:

  Oon aikasemminkin sanonut tän mutta sanompa uudelleen. Ennen sitä, oon niin samoilla linjoilla sun kanssa. Ja musta siihen pitäis tulla sellanen systeemi, että saat 6kk olla työttömänä jona aikana itse etsit oikeeta työtä, jos et löydä, kela määrää sulle harjoittelupaikan johon menet sillä korotetulla päivärahalla töihin, jos et suostu, sulta katkaistaan tulot 100% ja myyt sitten vaikka takapuoltas elättääkses itses ja perhees, tarkoitan tällä täysin terveitä ja työkykyisiä ihmisiä jotka ovat vain laiskoja. Mua kanssa vituttaa tää aihe niin paljon että joka kerta kun tästä puhutaan niin mä kiehun! Mä oon itse alottanu työelämäni 12 vuotiaana jakamalla jakelujunioreilla lehtiä ja se vasta oikeesti orjatyötä onkin, mutta työ kun työ, meillä on kotona opetettu etta raha ei kasva puussa.

 19. Viivi kirjoitti:

  Asiallinen teksti! Itseltä meinaa pää räjähtää kun kuulee jonkun sanovan ”ei mun kannata mennä töihin”. Siitä syystä kun jollain on varaa sanoa noin, niin minä maksan koko ajan enemmän veroja pienestä palkastani. Kyllä yhteiskunnassa on pahoin vikaa kun on mahdollistettu tuo lause. Tukien pitäisi olla sellaisia että AINA olisi kannattavampaa ottaa mikä tahansa työ vastaan. Ja miksi työtä ajatellaan vain rahanlähteenä? On se niin paljon muutakin! Sosiaalisia kontakteja, kavereita, mahdollisuus toteuttaa itseään, edetä uralla uusiin töihin jnejne. Ja kuten kirjoitit minkä mallin nämä vanhemmat antavat lapsilleen? On tutkittu että sosiaalihuollossa asiakkuus jatkuu sukupolvelta toiselle ja sieltä on vaikea päästä jos kotoa on tämä malli annettu. Aina pitää vähävaraisia auttaa mutta eikö se voisi kääntyä jo siihen että se olisi vastikkeellista ja tavoitteellista? Että tavoite olisi nopeasti pärjätä omillaan. Onhan aika nyt huono mutta kyllä ihmisistäkin on laiskempia tullut. Enkä tarkoita niitä jotka hakemisesta huolimatta eivät saa töitä vaan niitä jotka tietoisesti elävät”ei mun kannata”-elämää.

 20. ilmaista fyrkkaa kirjoitti:

  Itsepähän olette äänestäneen vihervasemmistoliittolaiset valtaan .

 21. Eivoiymmärtää kirjoitti:

  Mun mielestä tässä pitäis kyllä syyttää ihan yhteiskuntaa ja päättäjiä. Suomessa kannustinloukku on todella suuri, joten on se ihan ymmärrettävää, että ihmiset jäävät kotiin, jos he saavat työttömänä ENEMMÄN rahaa kuin työssä käymällä. Tukia pitäisi leikata työttömiltä, samoin kuin leikataan opiskelijoiltakin. On se, niin ikävää nähdä kun Suomi ei pärjää enää kohta missään vertailuissa. Koulutuksesta leikkaaminen on todella väärin, sillä Suomessa on aina ollut korkeatasoinen opetus sekä Suomesta on tullut paljon tutkijoita. Nyt kun niistä leikataan ei Suomeen kohta enää synny uusia innovaatioita, koska ei täällä ole enää tutkijoita tai korkeatasoisia koulutuksia. Koulutuksen avulla ja siihen panostamalla, Suomi voisi tulevaisuudessa nousta ja keksiä uusia ideoita, jotka menestyvät. Täällä on aina ollut tietämystä teknologiasta, joten tutkijoihin todellakin pitäisi panostaa, sillä tietoteknologia on maailman merkittävin alue tällä hetkellä.
  Olet oikeassa, että kaikkien ihmisten pitäisi osallistua näihin talkoisiin, mutta ei se tule tapahtumaan, jos päättäjät eivät ymmärrä kannustinloukun vaikutusta.

  • primebody kirjoitti:

   Aina syytetään päättäjiä… Mites olis joskus oma työmoraali. Esimerkiksi kun aloitin yrittäjänä sain joskus ehkä 400€ kuussa palkkaa. En olisi silti jäänyt mistään hinnasta kotiin vaan koska se olisi ollut kannattavampaa. Jokainen on myös itse vastuussa omasta koulutuksesta/ammatista aikuisiällä ja ei aina voi syyttää päättäjiä. Jos ei ole ollut kiinnostusta opiskella ilmaiseksi ammattia tai ei vaan oo tehnyt mieli kouluttautua niin siinä saa joskus syyttää itseään..

 22. Pärjätään kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Tällä hetkellä elämme lähinnä minun palkalla. Perheessä avopuoliso ja kaksi lasta. Lapset koulussa, miehellä huonosti menestyvä yritys. Palkastani miinus pakolliset menot, rahaa jää 400-500 euroa ja pärjäämme sillä melko hyvin. Elämä on valintoja, pärjää vähälläkin.
  En tosiaan myös ymmärrä miksi lapset päivähoidossa jos toinen tai molemmat vanhemmat kotona.

  • mummo kirjoitti:

   Mielestäni Merja ei tuossa sano, viekö lapset kunnalliseen hoitoon vai hoitaako lapset kotona itse ilmaiseksi.

 23. Kupla kirjoitti:

  Samaa mieltä Umppu sun kanssas!

 24. Sani kirjoitti:

  Mun oli pakko opiskellessa käyttää tukia. Olin yksin pienen lapsen kanssa joten töihin meno ei opiskelujen lisäksi olisi ollut mahdollista. Sain opintotukea, asumistukea ja sossusta toimeentulotukea. Nostin myös opintolainaa. Päivähoidosta en maksanut. Mutta kun valmistuin, menin heti töihin ja sen jälkeen en ole saanut mitään tukia, päätin etten edes ns. kuse sossuun tai kelaan päin, koska ei se tuilla eläminen oo mitään hienoa,ennemminkin hävettää että niin on ollut pakko tehdä. Mutta onhan se systeemi hieno kun sitä käyttää oikein. Ilman sitä mulla ei olisi ollut mahdollisuutta opiskella. Väitän kuitenkin että olen omat tukeni maksanut veroina näiden vuosien aikana pois varmaan useampaan kertaan.

 25. johanna kirjoitti:

  Hei, asuin 9 vuotta keski-euroopassa,siellä päivähoito on täysin yksityistetty.Kokopäivähoito yhdeltä lapselta on noin 1700€/kk ja hoitoa veloitetaan tuntien mukaan (työpäivät ovat 9h) Tämä ei sisällä lämpimiä ruokia ja välipalana voi olla esim.leipätikku.Kouluun mennään 4- vuotiaina. Koulussa ei saa lämmintä ruokaa vaan lapsi tulee hakea kotiin syömään.Jos et hae,maksat,kun joku vahtii sitä,että lapsesi syö omia eväitään. Lapsilisän saat 4 krt vuodessa ja se on saman verran kuin meillä kerran kuukaudessa.Isyysloma on 2 päivää. Äitiysloma 12 vkoa. Työkkäriä ei heru ellet hae vähintään 4 työtä joka viikko.Tätä valvotaan tarkasti. Koulutus maksaa. Terveydenhoitoon tarvitset vakuutuksen,joka on noin.150€/kk/perheenjäsen. Omavastuu on 400€. Tämä kaikki on tulevaisuutta myös meillä elleivät ihmiset ymmärrä,että tämä ”valtio”, jonka oletamma elättävän ja turvaavan tulevaisuutemme onkin ihan me jokainen itse.Me olemme sen valtion pohja ja pankki. Kun jäät himaan, puret omaa jalkaasi ja vedät mattoa lastesi jalkojen alta! P.s mielestäni myös lapsilisän voisi poistaa,sillä eipä lapsetonkaan mitään lisiä saa.

 26. E kirjoitti:

  Totta, ja eniten ärsyttää pienellä paikkakunnalla se kun itse olen nyt äitiysloman jälkeen lähdössä töihin niin en välttämättä saa lastani lähimpään päiväkotiin hoitoon, koska se on niin täynnä. Tällaisessa tilanteessa pitäisi nimenomaan antaa hoitopaikka niitten lapsille kellä molemmat tai edes yksi vanhemmista käy töissä, kuin työttömien vanhempien lapsille. Sekä en ymmärrä miksi kuntalisää maksetaan vain hoitovapaalla oleville eikä työssäkäyville äideille.

 27. Sofia kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja monesta kohtaa samaa mieltä! Kuitenkin te jotka väitätte, että töitä löytyy helposti jos vaan jaksaa yrittää ja on aktiivinen: ei niitä välttämättä löydy. Jos ette ikinä työttömäksi ole joutunut, teillä ei ole varaa tästä puhua. Olin itse pari vuotta sitten puolivuotta työttömänä, suututti ja hävetti ylikaiken tämä! Se kuinka noloa on kävellä TE-toimistoon tai sukulaisille vastata en ole saanut töitä. Enkä hakenut vain oman alan töitä vaan kaikkea mitä mahdollisesti voisin osata tehdä. Lähetin tasan 156 työhakemusta puolen vuoden aikana (mikä on paljon kun asuu pienellä paikkakunnalla), soittelin perään ja kävin paikanpäällä. Tukia sain 500e/kk josta kaikki meni vuokraan ja laskuihin, ruokaan ei ollut enää varaa.

  On totta että suomessa on paljon laiskoja ihmisiä, jotka ei edes etsi töitä tai ei etsi niitä kunnolla, koska löhöily on kivaa. On myös erittäin paljon niitä, jotka tekisivät mitä vain saadakseen työpaikan, on hyvä koulutus, luonne ja työasenne. Ymmärrän, että teitä ärsyttää työttömät ihmiset jotka elelee tukirahoilla. Me ei olla kuitenkaan mitään yhteiskunnan pohjasakkaa ja saastaporukkaa, jolle voitte tulla kertomaan että kyllä töitä saa jos viitsisitte etsiä. Olkaa onnellisia omista työpaikoistanne ja toivottakaa onnea muillekin töitä etsiville! Työttömien haukkuminen ja jatkuva yleistäminen ei auta.

  • Sasa kirjoitti:

   Erittäin hyvä kommentti!! Kiteyttää varmasti monen työttömän ajatukset. Kuten todettu, lusmujakin aina löytyy mutta monen työttömyys ei johdu itsestä, huonosta asenteesta työnhakua tai töitä kohtaan.

 28. iinu kirjoitti:

  Voi että tää ketuttaa muakin!! Tienaan sen 1500e/kk ja maksan tästä pikkusummasta vielä verotkin. Sapettaa että osa näistä pikkuhiluista (joita itsekin tarvitsisin) menee Merjojen taskuun!

  Omasta saamattomuudesta on turha syyttää päättäjiä tai järjestelmää. Oma moraali on se mikä ratkaisee. En makais työttömänä mistään hinnasta. Haluan käydä töissä. Miten mie Merja työllistyy kun ansioluettelossa on monen vuoden työttömyyspätkä. ”No kun olin liian laiska lähteäkseni töihin”. Etenkin näin nuorena työkokemus on vaan plussaa.

 29. Rebe kirjoitti:

  Tietyissä asioissa ymmärrän täysin. Jos oot korkeesti koulutettu ja oot tehny vuosikymmeniä töitä 25e tuntipalkalla omia taitojasi vastaavassa työssä ja sitten yt:den ansiosta saat lopputilin ja jäät liitonrahalle joka tolla palkalla on n. 1500e/kk. Sitten työkkäri koittaa lykätä sua 50km päähän 8e/tunti siivoojaks niin ei, sun ei todellakaan kannata sitä ottaa vastaan enkä itsekään ottais.

  • primebody kirjoitti:

   Itse ottaisin minkä tahansa työn, koska en pelkää työtä. Jos teet työsi hyvin pystyt etenemään ja sat työkokemusta. Näet varmasti asiat monesta eri näkökulmasta, etkä ajattele että on ”paska duunia”.

 30. Johanna kirjoitti:

  Oon niin samaa mieltä! Kuinka raivostuttaa että tuet otetaan itsestäänselvyytenä! Argh. On paljon työttömiä, jotka haluaa töihin – mullakin näitä perheessä ja ystävissä, en heitä tuomitse sillä he yrittävät päästä pois tukien nosto tilanteesta. Tukien pitäisikin olla sellainen tukiverkko, johon jokaisella on oikeus hetkeksi kun ahdinko iskee – tai jos sattuisi jotain kamalaa. Tällaiset Merjat kuluttavat kuitenkin näitä veroilla kerättyjä rahoja, jotka tukiin käytetään, kuin ilmaista rahaa joka heille ”kuuluu”. Tällä menolla tuet joudutaan lopettamaan kaikilta, myös niiltä jotka oikeasti niitä tarvitsevat. Tää mielipide ei tunnu olevan suosittu, mutta samalla kun pitää muistaa et tarvitaan työpaikkoja ja monet työttömät on tosi ikävässä tilanteessa ja haluisivat tehdä töitä, pitää muistaa myös se et Suomi on tehny jopa helpoks nostaa niin paljon tukia että työttömyys on kannattavaa, ja että työttömyys periytyy sukupolvelta toiselle ( varmastikin just sen takia et lapset oppii vanhemmiltaan ja esimerkistä).

 31. Opiskelija ja työssä käyvä kirjoitti:

  Mitä mä just luin? Eksyin provosoivan klikkiotsikon perässä tähän blogiin, ja toivon nyt, että olisi jäänyt klikkaamatta.

  Mitä jos ihan ensimmäisenä menisitte Mol.fi-sivustolle ja katsoisitte sieltä, kuinka paljon avoimia työpaikkoja on Suomessa tarjolla? Sen jälkeen voisi selvittää, kuinka paljon Suomessa on tällä hetkellä työttömiä. Sitten voisi tehdä yksinkertaisen laskutoimituksen, joka varmasti jokaiselta onnistuu. Ehkäpä loppusumma kertoo jotain nykypäivän työttömyydestä 🙂 Pelkästään täälläkin kommenttiboksissa hehkutettu uudelleenkouluttautumisen helppous kertoo siitä, ettei todellakaan ole seurannut viime aikoina tehtyjä päätöksiä esimerkiksi yliopistojen sisäänottokiintiöiden muutoksista.

  Tilanteita on monia, tällainen yleistävä tuomitseminen on naiivia, empatiakyvytöntä ja osoittaa, kuinka huonosti seuraa yhteiskunnassamme tapahtuvia asioita neutraaleista, lähdeviitatuista tietolähteistä. Ja vinkkinä: Iltalehti ei kaikista paras em. kategoriassa ole 🙂

  Huokaus.

  • primebody kirjoitti:

   Tässä tekstissä oli viitattu täysin vain tähän Merjaan ja hänen ajattelumaailmaansa. ”ei kannata mennä töihin, kun kotona tienaa enemmän” eikä mihinkään muuhun.

   • Rea kirjoitti:

    Niin. Oikeasti autettaviakin tässä maassa riittää. Mut tommonen asenne ”En mene töihin, kun tienaan enemmän kotona” on perseestä. Merjan kirjoituksesta kun mielestäni käy ilmi, ettei töitä edes yritetä hakea.

   • Valoja kirjoitti:

    Tyhmyyttähän se on mennä töihin jos käteen jää huomattavasti vähemmän kuin työttömänä ollessa. Kannustinloukkuhan tässä onkin se ongelma, ei työttömät, joita ei motivoi mennä töihin omaa koulutusta vastaamattomaan paikkaan, jossa palkka on tukeakin pienempi. 🙂

    • primebody kirjoitti:

     Tyhmä on se kuka ei ajattele omaa tulevaisuuttaan.Ei paljon tuilla kerry eläke eikä muutenkaan ole kauhean kauaskantoista hommaa. Turha tässä on systeemiä aina haukkua, jos ihmiset on laiskoja. Jostain se on lähdettävä ja jos oma koulutus ei riitä kun matalapalkkaiseen työhön niin töitä tekemällä on omaan palkkaan mahdollisuus saada muutosta. Tuet ei tosta tule kasvamaan vaan laskemaan ja toivon, että ne menisi joskus niin alas, että jokainen pakotettaisiin töihin..

  • Hohhoh kirjoitti:

   Mollin työpaikat ei kerro yhtään mitään avoimien työpaikkojen määrästä. Piilotyöpaikkoja on todella paljon, Pirkanmaalla muutamilla aloilla jo pelkästään 7000. En tiedä tutuistani kuin muutaman, jotka ovat saaneet työnsä Mollin kautta. He hakevat suoraan yritykseen ilman ilmoitusta.

   Kummallisesti niitä töitä on itsellekkin irronnut muualta. Eikä edes suhteilla ja vieläpä ilman koulutusta. Asenne ratkaisee todella paljon!

   • Edelleen opiskeleva ja työssä käyvä kirjoitti:

    Hehe. Kerro mulle lisää, kuinka monta sataa tuhattaa piilotyöpaikkaa tässä maassa on vastaamaan nykyisten työttömien määrää 🙂 Tää on niin helppo aina töitä saaneena huudella. Itse olen myös työllistynyt aina, mutta tiedän silti nyky-Suomen tilanteen ja osaan sympatisoida myös toisten huonompaa tilannetta.

    Meinasin tästä yleensä kehään heitettävästä piilotyöpaikka-argumentista sanoa jo alkuperäisessä kommentissa, mutta ajattelin, ettei kukaan oikeasti asioita vähääkään seuraava lähtisi tätä sanahelinää heittelemään. No, aina pitäisi tietää, että on se joku…

    • Hohhoh kirjoitti:

     Ensimmäisestä kommentistasi sai kuvan, että kannattaako työpaikoista haaveilla, kun Työkkärin työpaikat eivät täytä työttömien määrää. No ei tietenkään, ei piilotyöpaikoilla tai ilman. Oon itse liikaa kuullut niitä perusteluja, missä vedotaan siihen, ettei netissä ole hyviä työpaikkoja auki ja lähinnä sen takia tuon kommentin kirjotin. Missään vaiheessa en väittänyt, että piilotyöpaikoilla työllistetään työttömät. Mutta se ennakkoluuloinen asenne ei ainakaan paranna työllistymistä.

     • Edelleen opiskelija ja työssäkäyvä kirjoitti:

      ”Missään vaiheessa en väittänyt, että piilotyöpaikoilla työllistetään työttömät.”

      Siinä tapauksessa aiemmalta kommentiltasi taisi pudota juuri kokonaan pohja.

      Ai niin, kerro ihmeessä missä ne mainitsemasi 7000 piilotyöpaikkaa ovat! Välitän tietoa työttömille eteenpäin 🙂

     • Mampsikka kirjoitti:

      Kolme neljästä avoimesta työpaikasta – oli sitten piilo tai mollin sivuilta löydetty – menee työpaikan vaihtajalle, ei työttömälle työnhakijalle. Se kannattaa pitää mielessä, kun suhteuttaa työttömien määrän avoimiin työpaikkoihin.

 32. nimetön julli kirjoitti:

  niin ja avatas sitten silmiä että osa täysin tästäkin jutusta tyrmistyneet osaisivat ottaa päänsä pois perseestä. tässä kirjoittaa nyt yh äidin kasvattama toimeentuleva jo itsenäistynyt nuori kundi. olin pieni ja äiti kävi töissä ja olin hänen mukanaan työmatkoilla yms että meillä olisi paljon aikaa yhdessä ja se että äidin oli pakko yksin jaksaa ja pärjätä ja tietysti maksaa se että jos halusin käydä pelaamassa jalkapalloa yms. rahaa siis oli sopivasti että asuimme yhdessä, ruokaa oli aina kotona ja sain harrastaa jotain mutten ehkä sitä mihin olisi ollut enemmän tarvetta rahallisesti. teini iässä kävin jo itsekin töissä auttaakseni äitiä rahallisesti lainojen yms kanssa koska tunsin halua auttaa häntä. hän koki burnoutin ja sai vielä potkutkin töistä. tuossa vaiheessa oli helvetin hankaalaa ajatella rakentavasti ja pärjättiin kyllä. nyt itse täysiäikäisenä päivätöistä toiseen käyvänä burnoutin reunalla voin sanoa että välillä se vaan kannattaa ylpeydestä huolimatta oikeasti heittäytyä mutta vain hetkeksi, tulee helvetin kalliiksi ravata kallonkutistajalla tai koittaa painaa ylpeytensä vuoksi. ehkä olisi täälläkin samaa mieltä olevien avata silmänsä. TIETYSTI tässä esimerkin tapauksessa on kyse vain ehkä jo entudestaan selkärangattomista ihmisistä joita ihnoan yli kaiken plus jos vievät vielä lapsensa hoitoon itse ollessaan kotona???? mutta tässä uusi näkökanta miten asiat oikeasti voi mennä.

 33. Liisa kirjoitti:

  Meillä melko sama tilanne, kun tässä iltasanomien alkuperäisessä kirjoituksessa, mihin tämä Merja oli kommentoinut. Eli meillä neljä lasta joista kolme alle kouluikästä, joiden hoitomaksuihin menee melkein puolet palkastani. Välillä kotiin jääminen houkuttelisi, mutta kotona olo ei kerrytä työkokemusta, eikä eläkettä. Jos jäisin kotiin pitkäksi aikaa, todennäköisesti myös työpaikan saaminen vaikeutuisi. Mitä sitten kun ei olisi yhtään enää päiväkotimaksuja maksettavana, mutta ei myöskään työpaikkaa mihin mennä. Pitää ajatella myös hieman pidemmälle, kuin tätä hetkeä. Totuus on se, että suomessa on paljon lapsiperheitä missä ollaan pieni\keskituloisia ja joudutaan penniä venyttämään, ei se silti minusta oikeuta jäädä sohvalle makaamaan ja olla edes yrittämättä parantaa omaa tilannettaan. Itse hain kouluun ja ehkä joku päivä voin myös tienata hieman nykyistä paremmin.

  • primebody kirjoitti:

   Juuri näin. Uskon, että tässä maassa jokaisessa lapsiperheessä on tavalla tai toisella tiukkaa, eikä täällä kukaan rahassa kylve, mutta nimenomaan pitää nähdä hieman pidemmälle asioita, eikä elää siinä hetkessä mitä saisin nyt jos olisin kotona

  • hgdriogheorigh kirjoitti:

   Pakko kysyä, että miksi hitossa olette hankkineet NELJÄ lasta, jos tekee tiukkaa? Eikö 1 tai 2 riitä tajuamaan, että lasten kanssa yksinkertaisesti menee rahaa ja ehkäisy olisi todellakin edullisempi vaihtoehto? Oletko kenties niitä, jotka ajattelevat, että kaikilla on oikeus lapsiin; no kyllähän onkin ehkä siihen yhteen tai kahteen, mutta jos olette tosiaan 4 hankkineet niin siinä vaiheessa talouden pitäisi olla TODELLA HYVÄLLÄ MALLILLA ennen niihen hankkimista. Mielestäni jopa ITSERAKASTA hankkia lapsia, koska jos olette hyvin tietoisia jo ennen neljännen tai kolmannen hankkimista, että rahaa ei kovinkaan paljon ole. Todella itsekästä!

 34. sara kirjoitti:

  Tuo on niin typerää, että työntekoa ei arvosteta ja se ei muka ole kannattavaa! Miten ihmeessä ihmiset kuvittelevat että Suomen maa pyörii jos kaikki nostais tukia vaan eikä kiinnostais työnteko? Kellä siihen on oikeus? Terveillä ihmisillä, joita ei vain kiinnosta työnteko tai he eivät saa töitä, koska ovat liian korkeastikoulutettuja johonkin tehtävään. Pitäis todella tehä jotakin noille jutuille….. !!!!! Kiehuu mullakin! 😀 Vaikka vasta opiskelija oon niin oon 15 vuotiaasta asti tehny töitä koulun ohella enkä todellakaan kadu sitä! Ja en oo mitään työttömyystukia edes hakenut vaik jossain vaihees olis ollu todella mahollisuus hakea niitä.

 35. Ansku kirjoitti:

  Nyt täytyy sanoa etten voisi olla enempää samaa mieltä kanssasi ko. asiasta!??

 36. Salla kirjoitti:

  Olipas todella hyvä kirjoitus, Asiaa!!!

 37. Sanna kirjoitti:

  Öööh.. Tottakai sä oot mieluummin kotona jos tienaat lähes yhtä paljon kuukaudessa kuin olisit töissä. Itse olen kotona lasteni kanssa koska 1v ei todellakaan kuulu päiväkotiin vielä! (Se on minun mielipide). Itse teen töitä välillä viikonloppuisin ja olen viikolla lasten kanssa kotona, esikoinen käy pari kertaa viikossa kerhossa. Ja tällä tavalla tienaan kuukaudessa melkein saman verran kuin lapset olisi päiväkodissa kuin itse olisin töissä viikolla. Päiväkoti maksu 3 lapselle on ihan järkyttävä summa ! Sitäpaitsi päiväkodit ovat ihan täpötäynnä, eikä kaikki edes saa hoitopaikkaa! Ei tämä kyllä merjan vika ole, vaan yhteiskunta nämä asiat päättävät.

  • primebody kirjoitti:

   Mää en missään tapauksessa olisi kotona, kun töissä. Mulle on opetettu lapsesta asti tekemään töitä ja se on mun mielestä ainut oikea tapa selviytyä ja elää tässä maassa. En jäisi kotiin tukien varaan missään tapauksessa, vaikka saisin 1000e/kk enemmän tukia. Tämä on mulle asenne kysymys, eikä kuinka paljon tienaan tuilla. Kai ne on täynnä kun kaikki tunkee lapsensa sinne, kun osaa saa sen vielä ilmaiseksi…

 38. kip kirjoitti:

  Aivan totta koko teksti! onko sinulla ideoita kuinka tämän kannustinloukun saisi purettua?

 39. Laura kirjoitti:

  Mä olen täysin samaa mieltä sun kanssani. Kyllä itseä nauratti lukea juuri iltapäivälehdestä kuinka työ josta maksetaan 2400€ kuukaudessa ei kannata koska tuilla tienaa enemmän. Itse en tienaa edes tuota, mutta ei tulisi mieleenkään jäädä kotiin makailemaan koska siitä saa enemmän rahaa.

  Itsellä on nyt samanaikaisesti 2 omistusasuntoa, toinen miehen kanssa yhteinen ja nämä tottakai vievät sen suurimman siivun palkasta, mutta on myös sitten säästöä tulevaisuutta ajatellen, kun on saanut pois maksettua. Kuussa itselle jää käteen noin 200-400 euroa laskujen jälkeen, jotka menevät omiin ja koirien ruokiin, eli kituutella saa mutta ei tulisi mieleenikään lopettaa työntekoa, vaikka tiukoilla joutuukin elämään.

  Mä itse teen työtä, jossa näen joka päivä kuinka ihmisiltä on otettu pois mahdollisuus tehdä työtä ja kuinka paljon he haluaisivat takaisin työelämään. Avustan siis erilaisissa onnettomuuksissa halvaantuneita ihmisiä, jotka ennen elivät normaalia elämää työssäkäyvinä ja nyt sitä mahdollisuutta ei enää ole. Juuri nämä mun asiakkaat on niitä ihmisiä jonka takia minä maksan veroja, vaikka apu harvoin heidän luokseen ensimmäisenä löytää, koska monesti ohi ajavat juuri tällaiset ihmiset jotka lojuvat kotona ilman mitään oikeaa syytä. Siksi mun mielestä Suomessa pitäisi viedä nämä loiset tapaamaan tällaisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet vakavaan onnettomuuteen tms. Ja siksi joutuneet lopettamaan työnteon. Saattaisi oma asenne hieman muuttua. Niitä oikeasti apua tarvitsevia kun meiltä löytyy paljon, joiden perheet ja he itse oikeasti tarvitsevat valtion apua, jotta jokapäiväinen arki sujuu.

  Ja mitä tulee siihen että ei ole töitä: Monesti kuulee kuinka ihmiset sanovat ”Ei oo töitä vaikka laitan 20 hakemusta kuukaudessa”, siis 20 kuussa?! Kun mä olen ollut työtön olen laittanut tuon verran hakemuksia päivässä ja lähes aina on töitä löytynyt. Ja kun ei ole, olen muuttanut ulkomaille asti töiden perässä ja viimeistään siellä on onnistunut. Ja jos joku on sitä mieltä että lasten kanssa ei voi noin vaan lähteä niin kyllä voi. Tälläkin hetkellä monet perheet muuttavat monta kertaa vuodessa vanhempien työn perässä. Tottakai se vaatii hieman enemmän suunnittelua kuin yksin lähtiessä, mutta jos oikeasti töitä haluaa tehdä, silloin löytää myös keinot!

 40. Hoitsu kirjoitti:

  Kirjoitat blogissasi asiaa ja itsekin olen näitä paljon miettinyt. Ihmiset luottavat liikaa yhteiskunnan apuun eikä omasta elämästä oteta vastuuta. Työttömiä on paljon ja työpaikkoja vähän, mutta en silti jaksa ymmärtää niitä ihmisiä, jotka eivät viitsi edes yrittää.
  Koko tuki-järjestelmä on täysin väärin rakennettu. Työssä käynnin pitäisi olla aina kannattavaa, eikä siitä saisi menettää tukia. Eräs tuttuni ei siksi mene töihin, kun muutaman työpäivän tähden hän menettää koko kuukauden tuet. Itse kävisin joka tapauksessa töissä, sillä otan rahat mielummin palkkana kuin yhteiskunnan tukina. Muualla maailmassa päivähoitomaksut ovat paljon korkeammat (esim. Saksassa ja Britanniassa) eikä siellä ihmisille välttämättä jää palkastaan sen enempää käteen kuin täälläkään.

  Itselläni on kaksi lasta ja enempää ei tule. Ihan siitä syystä, että miehellä ja minulla on varaa elättää nämä kaksi. Tienaamme kohtuu hyvin mutta emme silti halua enempää lapsia. En halua lapsilleni samaa köyhyyttä kuin itselläni lapsena oli. Muuta vaihtoehtoa en aio heille edes opettaa, kuin työn teon. Lapsia pitäisi jokaisen tehdä vain sen verran, kuin omilla palkka-tuloilla on varaa elättää. Yhteiskunnan tukien varaan ei pitäisi laskea, voihan olla että jo 10 vuoden päästä lapsilisät ovat muisto vain. Mielestäni niitä ei tarvitse maksaa enää 3. lapsen jälkeen. Miksi kenenkään pitäisi tehdä enemmän kuin kolme lasta? Jos haluaa suurperheen, voi sen sitten ihan itse elättääkin. Tuossakin pitäisi ajatella pidemmälle, kuin pikkulapsiaikaan. Murrosiässä ja siitä eteenpäin niitä menoja vasta onkin.

  Itse olen vielä kuopuksen kanssa kotona, hän menee päivähoitoon syksyllä n. 1,5 vuoden iässä. Tässä vaiheessa en halua häntä päivähoitoon laittaa, sillä ajattelen itse niin, että tuon ikäisen on vielä parempi olla vanhempansa kanssa kotona. Jokainen saa tehdä kuten parhaaksi näkee, mutta onhan lukuisin tutkimuksin todistettu, että lapsen olisi hyvä olla kotona 3-vuotiaaksi. Jokaisella perheellä tilanne on tietysti yksilöllinen ja jokainen lapsi on yksilö.

  Tällä hetkellä nostan siis kotihoidontukea 342 euroa kuussa, josta käteen jää huimat 250 euroa. En silti valita, sillä oli oma valintamme tehdä lapsi. Eikä siinä ole mitään pahaa jos monen lapsen äiti haluaa olla kotona pidempään ja perhe elää miehen palkalla (nostamatta yhteiskunnan tukia, sillä tiedän tälläisiakin perheitä).
  Kunhan vain ihmiset tajuavat sen, että jokaisen pitäisi tehdä se oma osansa yhteiskunnan eteen. Ei aina voi vain ottaa, antamatta mitään takaisin.

 41. Elli kirjoitti:

  Päättäjät päättää, suomessa on kuitenkin vielä AJATTELUNVAPAUS ja tietysti on olemassa kylvön ja niiton laki mihin itse uskon, koska se on toimiva (eli en aio katkeroitua maksellessani veroja!)
  ”minkä taakseen jättää sen eestään löytää”

 42. Susanna kirjoitti:

  Niin samaa mieltä asioista. Ite oon kahen lapsen yh ja käyn töissä ja opiskelen. Monesti oon aatellut, että todennäköisesti saisin suht saman rahamäärän, jos olisin kotona ja asuisin vuokralla. Mutta itelle se ei oo ees vaihtoehto. Ja opiskelen täyden työn ohessa siksi, että saisin sen pari sataa kuussa enempi, että lapsille ois tarjota vähän ”parempi” elämä. Että elämä on valintoja.

  Ja itellä on aika hyvä kokemus tuosta, että jos tekee alkuun sitä ”paskaa” työtä, niin se voi myöhemmin kantaa hedelmää. Joskus 16-17-vuotiaana en saanut muuta työtä (tai tein satunnaisia lastenhoitokeikkoja kyllä lisäksi..), niin menin kesäksi poimimaan mansikoita. Sitten siitä seuraavana tai sitä seuraavana vuonna hain sellasta pitempiaikaista ihan eri alan työtä pääkaupunkiseudulta. No siinä se haastattelija katto mun työhistoriaa ja totes, että ei mun tarvi sua enempää haastatella, että se kertoo työntekijästä aika paljon, että on kesän poiminut mansikoita eli sain paikan samantien :). Se vaan tuumas, että varsinkaan sielläpäin asuvat nuoret ei sellasta työtä jaksais eikä viittis tehdä suht paskalla palkalla (huom. poikkeuksia tietty on). Että jos asenne on tuo jo alle 18-vuotiaana, niin mikä se on sitten myöhemmin. Ja toki tätä ilmiötä on nykyään varmasti ihan kaikkialla Suomessa ;).

 43. Madi kirjoitti:

  just näin! Ihan mielettömän hyvä teksti!
  Itse olin pitkään ravintola- ja kaupanalalla, kun miehen työn perässä jouduimme muuttamaan, niin hain työpaikkaa mihin minulla ei ollut koulutusta tai suoranaisesti kokemusta ja sain paikan.
  Olen mielettömän onnellinen tästä ja palkka/työajat on aivan eritasoa kuin aiemmin!
  Jos olisin ollut kotona lasten kanssa tukien varassa vuosia, varmasti olisi ollut joillain mittareilla rahallisesti parempi vaihtoehto, niin en ikipäivänä olisi nyt tässä työssä!
  Työnantajat arvostavat työkokemusta, vaikka se ei suoranaisesti ole juuri vastaavaa. Jos olet ollut vuosia työttömänä, niin huomattavasti vaikeampi työllistyä.
  Itse olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että kannattaa miettiä hieman eteen päin, kuin nykyiseen hetkeen!

 44. Maria kirjoitti:

  Kiitos umppu! Olen täysin samaa mieltä kanssasi ja ai että tämä aihe pisti elimen ottaan tykkyttään.

 45. M kirjoitti:

  Mun äiti on elättänyt yksinhuoltajana 3lasta pienellä rahalla. Alkuvuoden 2011 jälkeen, on jäänyt n. 250e laskujen, vuokran yms jälkeen kuussa elämiseen eli toisinsanoen ruokaan. Aika pieni raha ja usein päivätolkulla syötiin makaroonia ja jauhelihaa..

  Nyt meitä asuu vielä 2lasta äidin kanssa, itse käyn jo töissä ja maksan äidille kuussa tietyn summan vuokraa.

  Ikinä en kyllä ole joutunut luopumaan mistään sen takia etteikö olisi ollut varaa..

 46. Setä kirjoitti:

  Ai ei ole kansanedustajien palkoilla ja kansalaisten tuilla mitään tekemistä keskenään? Ottaisit tyttö hyvä selvää asioista joista puhut. Sulla puuttuu kaikenlaista fakta- ja etenkin kokemustietoa asioista. http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/385837-barrikadeille-veroparatiiseja-vastaan-neljan-ministerin-urat-halutaan-poikki

  • primebody kirjoitti:

   Jos nyt suhteutata että kansanedustajia on noin 200 ja tukia saavia on varmaan kohta miljoona….

   • Setä kirjoitti:

    Ei tuollaiset ”varmaan kohta miljoona”-käsitteet perustu minkäänlaiseen faktaan tai tilastoihin. Vai mistä tiedät tuon? Laitatko lähteen. Kansanedustajille ja veroparatiiseihin menee sinunkin verorahoistasi suurin osa. Entäs se sosiaalitukien alikäyttö, joka maksaa kunnille enemmän, kuin tällä hetkellä nostettavat tuet?

 47. Kiehahtanut kirjoitti:

  Juuri näiden kaikenmaailman ”Merjojen” takia meiltä työssäkäyviltä kokoajan rokotetaan enemmän, vaikka ei munkaan tuloilla paljon juhlita. Eihän se valtio itsessään elätä ketään, vaan me työssäkäyvät! Meiltähän ne rahat kiskotaan näiden lorvailijoidenkin elättämiseksi. Ja me työssäkäyvät sitten elätetään näiden ”Merjojen” mukulatkin!
  Tyhmä sitä on vissiin itse ollut, kun on työtä tehnyt aina, ja etenkin työuran alussa hyvinkin pienellä palkalla…. Varmaan olisi tuilla jäänyt enemmän käteen rahaa, mutta mitä siinä olisi menettänyt? Itsekunnioituksen. Ja se merkkaa mulle kyllä enemmän.

 48. smi kirjoitti:

  nauran sun kotkotuksille xDDDDDDDDDDDDDD

 49. hohhoijaaa kirjoitti:

  Pisti kyllä oikein vihaks näiden kommenttien lukeminen!
  Itse olen saanut olla töissä valmistumisestani lähtien, mutta sivusta seuranneena, tiedän kuinka vaikeata töihin pääseminen tällä hetkellä on. Monet ihmiset (täälläkin kommentoijissa) kuvittelevat olevansa jotenkin parempia ihmisiä, kun käyvät töissä ja ”tietävät mitä kunnon työnteko (ja yrittäjyys) on”. Kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toista, oli sitten töissä tai ei!! Monet tällä hetkellä työttömät OIKEASTI hakevat KOKO AJAN töitä, mutta niitä ei vaan saa niin helposti. Ja turha yleistää, että KAIKKI työttömät muka saisivat rahaa niin paljon ettei töihin kannata mennä. Kaikki ei ole niin mustavalkoista.

  Lopussa oleva lause: ” Ihmiset voisi joskus opetella olemaan kiitollisia siitä mitä meillä on saatavilla, eikä olla ahne ja haluta aina vain enemmän. Joku se lystin kuitenkin aina maksaa…” on mielestäni totta. Kaikki, jotka ovat epäkiitollisia siitä, että asuvat Suomessa saisivat muuttaa hetkeksi vaikka jonnekin Afrikan maaseudulle, niin oppisivat olemaan.

 50. bloginlukija kirjoitti:

  Arvostan sua niin paljon! ja tää oli niin täyttä asiaa!!

 51. ANNA kirjoitti:

  Toivottavasti itse jäät joskus työttömäksi ja saat huomata, kuinka hankalaa työn saaminen voi olla. Kaikki ei aina ole ihan niin yksiselitteistä kun voisi kuvitella ja ihmisillä on paljon erilaisia taustoja. Uskon suomessa olevan enemmän töihin haluavia työttömiä, kuin Merjan kaltaisia.

  • primebody kirjoitti:

   Olipas kivasti sanottu… Teen tälläkin hetkellä kolmea eri työtä, jos vaikka joku loppuisi niin jäljelle jäisi kuitenkin vielä 2! Koitan ajatella tulevaa ja olen valmis tekemään työtä kun työtä. Uskon että silloin ei vaan ”jäädä” työttömäksi. Työllistän tällä hetkellä itse itseni ja lisäksi 5 muuta. Aion varmasti tulevaisuudessa vielä palkata lisää. Kaikkea hyvää sinulle

   • Opiskelija ja työssä käyvä kirjoitti:

    Tää on niin perus vastaus kun yrittää saada toisen kuvittelemaan tilannetta, jossa itse joutuisi työttömäksi ja kuinka välttämättä työllistyminen ei olisi ihan vain sormien napsautuksella hoidettu. Sen sijaan, että toteaisi tilanteen varmasti olevan epämieluisa tai muuten vain osoittaisi olevansa empatiaan kykenevä ihminen, sitä alkaakin luetella omia duunejaan ja rivien välistä kiillottaa omaa työriippuvaista erinomaisuuttaan.

    Mua aina pistää hymyilyttämään ihmiset, jotka kertoo, kuinka niille on opetettu aina sikiöajoista lähtien kuinka työnteko on hienointa ja yrittäjyys uljainta ja rohkeinta mitä ihminen voi tehdä. Heh. Tämähän se vastaus on – öö, ei mihinkään?

    Vitsi kun saisi näitä ihmisiä sivistämään itseään sen vimmatun työnteon lisäksi. Tieteeseen ja tutkimukseen perehtyminen tekisi varmasti välillä todella hyvää itse kullekin 🙂

    • Anni kirjoitti:

     Täysin samaa mieltä. Pelkästään oma kokemuspohja ei vaan ole se täysi totuus. On hyvä taito osata asettua myös toisen asemaan. Maailma ei ole niin mustavalkoinen.

     Väkisinkin tulee tästä mieleen Martina Aitolehden kommentti BB-talossa. Hän väitti suurella varmuudella, että puolella suomalaisista naisista on silikonirinnat. Varmaankin hänen tuttavapiirissään näin on, mutta otos Suomen väkilukuun nähden on kovin suppea. Samalla on tavalla on hyvin kapeakatseista peilata Suomen työllisyys tilannetta vain omaan elämäänsä.

 52. laura kirjoitti:

  vedä henkee välillä umppu

 53. Enni kirjoitti:

  Työllistät 5 muuta. Tarkoittaako tämä, että maksat vuokratuoliyrittäjille palkkaa? Eikö he työllistä itse itsensä.. Ainakin mollin sivuilla on runsaasti tarjolla vuokratuolipaikkoja eri salonkien sisällä. Onko kolmas työ blogisi? Hyvää kevättä <3

 54. Nanne kirjoitti:

  Mulla on ihan sama asenne, kuin sulla. Olen kuitenkin opiskelija ja panostin puoli vuotta täysillä opiskeluun. Elin opintotuella, säästöillä ja jaoin poikaystäväni kanssa asuntokulut puoliksi. Kevään ajan hain töitä tai lähinnä harjoittelupaikkaa kesäksi, mutta mikään ei tärpännyt. Sain vastauksia ”hakemuksesi oli yksi 400 joukossa ja nyt ei tärpännyt”. Oli todella näköalatonta, mutta en vaipunut epätoivoon. Sain sitten osa-aikaisen paikan ja palkka on 8 e/h ja vain n. 15 h viikossa. Palkka nousee 9,5 e/h 4 kk jälkeen ja 10,5 e/h vuoden jälkeen. Kyllä mietitytti, että kannattaako ottaa paikka vastaan. Varsinkin kun on melkein jo maisterihattu päässä sitä toivoisi jo saavansa parempia tehtäviä. Myös talon sisällä olen kuullut hieman vinoilua tehtävistäni, mutta lähiesimieheni ja samoissa tehtävissä olevat työkaverini ovat kivoja. Noilla tunneilla ja palkoilla en tosin elä kesällä ilman opintotukea, mikä pakottaa nostamaan tukea tai hakemaan lisää töitä, mutta sitten en taasen ole niin joustava tulevan työnantajan silmissä, koska olen jo sitoutunut jo yhteen työhön ja sen tunteihin… Mieleeni kuitenkin muistuivat muiden työnantajien vastaukset ”olet yksi 400sta” ja otin paikan ja aloin etsimään rinnalle uutta osa-aikaista työtä. Tällä viikolla tärppäsi myös harjoittelupaikan kanssa ja pääsen ehkä tekemään verkko-opetusmateriaalia organisaation käyttöön kesäksi, mikä olisi ihan mahtavaa! Juttelin myös tämän hetkisen työnantajani kanssa ja saisin siirtää vuoroni iltaan ja hieman vähentää tunteja kesän ajaksi! Eli loppu hyvin kaikki hyvin! En ehkä ajattele tuista yhtä jyrkästi, kuin sinä, mutta kyllä kela on vain viimeinen vaihtoehto, jossa haluaa asioida. Elän vaikka pienemmällä palkalla kuin nostan tukia.. Muita kuin opinto.. Heh 🙂

 55. Imppa kirjoitti:

  Umppu, kiitos juurikin tästä postauksesta! Puhut asiaa. Ihmiset unohtavat vielä sen, että eläkekertymäähän tuolla tyylillä ei tule. Ja sitten taas me muut maksetaan.. Sapettaa!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.