Hae
Prime Life by Umppu

Tästä se alkaa: Vangin tarina

 

Mää oon saanut välillä blogiini palautetta siitä, kuinka suppeasti ajattelen asioita, mikä ei mielestäni aina todellakaan pidä paikkaansa. Saatan olla jyrkkä omissa mielipiteissäni, mutta jos saan toisen näkökulman asiaan mikä on hyvin perusteltu  ja siinä on järkeä voin kyllä muuttaa suhtautumistani tai vaihtaa  kantaani vaikka samantien.

Olen kirjoittanut aiemmin siitä, että meillä on kaikilla samanlaiset lähtökohdat. Meille tarjotaan mahdollisuus päiväkotiin ja ilmaiseen kouluun ja tässä maassa todellakin todella moni asia on täysin ilmaista.  Meistä pidetään oikeasti hyvää huolta mitä emme osaa todellakaan  tarpeeksi edes arvostaa. Ymmärrän, että vaikeista kotioloista on todellakin vaikeampaa nousta, mutta jokainen meistä yksilönä tekee kuitenkin omat valintansa. Osa meistä on heikompia ja osa taas vahvempia. IMG_3114

Mulla on aina ollut  kova luotto ihmisiin ja siihen, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, jos itse on valmis yrittämään ja antamaan kaikkensa.  Usein myös niillä elämässään menestyneillä onkin jokin aivan muu tarina taustalla kun pumpulissa kasvettu elämä. Niinkuin olen aiemmin kirjoittanut, että itsekkin eksyin aikoinaan väärään kaveriporukkaan, mutta onneksi ymmärsin sieltä lähteä ajoissa. Suurin osa heistä on nyt kuollut ja kaikilla sama syy: huumeet.

Olen mielestäni saanut aivan mahtavan kasvatuksen ja kiitän siitä vanhempiani. Olen myös aina kunnioittanut omia vanhempiani ja olen ollut heille aina vastuussa omista teoistani. En tiedä millainen lapsuus mulla olisi ollut ilman rakastavia vanhempia ja perhettä.

Mutta mitä jos näin ei olisikaan. Olisin saanut mennä ja tulla miten huvittaa ja ketään ei olisi kiinnostanut. Se ei ole mikään vitsi, että siinä tilanteessa usein aletaan tekemään pahuuksia, kun halutaan jotain kautta saada  sitä huomiota. Mulla ei ole kokemusta sellaisesta tilanteesta, että kotiin tullessani olisi vanhempani ollut humalassa. Mulla ei ole kokemusta perheväkivallasta. Mulla ei ole kokemusta oikestaan mistään pahasta lapsuudessa.  Mää oon aina saanut apua mun vanhemmilta ja oon aina voinut luottaa heihin. Kerran sain piiskaa kun täytin isän uudet nahkakengät ojassa kuralla 🙂 ja siihen se oikestaan jäi.

Miksi kirjoitan tästä aiheesta on itselleni selvä. Jos ihmisellä on tarpeeksi kova halu pelastaa elämänsä se pystyy siihen. Paskassa on turha rypeä, koska se ei johda mihinkään. Joskus siihen tarvitsee jonkun suuren herätyksen. Osa selviää eteenpäin tukiverkon kautta, mutta kaikilla ei ole edes sitä.

Tästä alkaa moniosainen kirjoitus vangista nimeltä Sami Valonen. Sami on mun vanhoja kavereita nuoruudesta, kuka on aikoinaan valinnut sen väärän polun ja istuu niistä vankilassa rangaistustaan. Me ollaan tunnettu toisemme todella pitkään ja oon aina pitänyt Samia hyvänä tyyppinä. Miksi haluan kirjoittaa hänestä on selvä. Ihminen voi muuttua ja olen jo hetken aikaa seurannut Samin elämää, missä on jo pitkään tapahtunut todella hyviä asioita. Uskon häneen ja uskon siihen, että kuka tahansa voi muuttua. Haluan antaa myös teille hieman erilaisen näkökulman, mikä viittaa omaan ajattelutapaani.

12688389_10208568197264105_6723428816156352903_n

IMG_6502

Sami on 34-vuotias komea nuori mies, joka haluaa rakentaa itselleen vankilan jälkeen normaalin elämän ja sopeutua meidän yhdyskuntaan. Samin käännekohta  elämässä oli oman pojan syntymä, mikä herätti hänet tähän päivään ja todellisuuteen. Sinä päivänä kun Samin poika syntyi hän päätti ottaa itseään niskasta kiinni. Hänen suuri toiveensa on olla hyvä vanhempi omille lapsileen. Sami on päättänyt opiskella ja hoitaa koulut loppuun ja mikä on hieno asia, se on mahdollista tehdä vankilassa. Hän valmistautuu kokoajan matkaan kohti normaalia elämää.

Samin toivoo, ettei kenekään tarvitse kärsiä samanlaista kohtaloa kun hänellä. Vankilassa kun ei ole mitään nähtävää.

Olemme siitä asista täysin samaa mieltä millainen on hyvä vanhempi. Vanhempien kuuluu rakastaa ja kannustaa lapsia elämässä. Lapsia ei saa koskaan tuomita ja heille pitää opettaa mikä on oikein ja väärin. Vanhempien kuuluu antaa lapsilleen rakkautta, turvaa ja ennenkaikkea tasapainoinen elämä.

Sami on joutunut vankilaan ensimäisen kerran 17-vuotiaana ja on sielä nyt viidettä kertaa. Moni varmaan sanoisi tässä vaiheessa, että sinne se tulee taas menemään, mutta itse näen asian toisin. Sami katuu tekojansa päivittäin ja on läksynsä oppinut ja myös hän itse uskoo itseensä ja tulevaan hyvään elämään vapaudessa. IMG_5934Hän oli nuorena lupaava jääkiekkoilija, mutta kiekko jäi kesken ja jännitystä elämään lähdettiin hakemaan vääriltä poluilta.

Tuskin kukaan todellisuudessa haluaa viettää vuosia elämästään kaltereiden takana. Vaikka moni luulee, että vangeilla on hotelliin verrattavat olot, niin ei se niin ole.  Tästä alkaa Samin tarina…………

-Umppu

5 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Mulla on sun kanssa vähän samanlaista ajatusta. Jokaisella on mahdollisuus tehdä omat valintansa suuntaan tai toiseen, ja se riippuu itsestä minkä suunnan valitsee. Ihmisistä osa oppii virheistään, toiset eivät tee sitä ikinä.

  Toki tässäkin vaikuttaa taustat niin että mikä on se helpompi valinta. Suurin osa kun valitsee se helpoimman tien, vaikka tietäisikin sen olevan väärä, koska se oikea valinta voi olla pitkä ja kivinen. Henk. koht. itse olin juuri niitä jotka saivat tulla ja mennä miten halusivat, perheellä ei päällepäin ongelmia mutta noh, sanotaanko että tiedän erittäin hyvin mitä on henkinen väkivalta. Meinasin lähteä väärille poluille, mutta sitten tajusin etten ikinä tahdo olla sellainen millaisen esimerkin olen saanut ja valitsin hankalamman polun. Nuorena kaverit olivat kateellisia kun minulla ei ollut rajoja, itse olin kateellinen rajoista.

 2. Emmi kirjoitti:

  Luin ensi että vaginan tarinna :Ddd aattelinki että ompas outo otsikko , jutun luettuani huomasin ettei täs ees puhuttu vaginasta 😀

 3. Marika kirjoitti:

  Vähän erilaista blogijuttua perseselfieden lomaan 🙂 Seuraan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.