Hae
Prime Life by Umppu

Lupaan etten palaa tähän aiheeseen ainakaan kuukauteen…. FITNESS

 

Luin todella mielenkiintoisen blogi tekstin Jukka Nyyssölän kirjoittamana. Tekstiin pääset TÄÄLTÄ

12511364_10153543752384550_1570711078_o

Tästä sain taas jotenkin kimmokkeen kirjoittaa aiheesta, en siis kuitenkaan ihan samasta mitä blogissa käsitellään, mutta hieman vierestä. Ilmeisesti tämä on aihe mikä palaa kerran kuussa blogiini. Tuo linkaamani kirjoitus kannattaa ehdottomasti lukaista läpi, koska siinä on paljon hyviä haastateltavia. Otsikko: Viiltävä katsaus fitnessalaan vuonna 2016 on jo itselleni niin kiinostava, jollain tapaa, että mun oli pakko se lukea.

Huomaa, että kirjoitukseen on nähty paljon vaivaa ja aikaa ja asioista on todellakin otettu selvää. En tunne ketään haastateltavia henkilökohtaisesti, mutta seuraan heistä useita. Varsinkin Elina Tervon kommentit oli mielestäni loistavia ja olen hänen kanssaan samaa mieltä, siitä mitä personaltrainerin kuuluisi olla.

IMG_4760

Jos ajattelen tilannetta silloin kun itse aloitin v.2011 treenaamaan niin tälläistä tietomäärää ei ollut todellakaan tarjolla missään. Olisin voinut ottaa valmennuksen oikestaan mistä vaan tietämättä ja tutkimatta yhtään taustoja. Tottakai ummikko oletta, että ammattilainen on ammattilainen.. Sekin on todistettu mediassa, että jopa valelääkäreitä on olemassa. Aihe mistä olen huolissani on erilaiset  nettivalmennukset ja se, että ihmiset tituleeraavat itsensä aivan liian korkealle, verrattaen kokemukseen (en kaikista, sillä osassa on hyvin ammattitataitoinen ja osaava porukka takana).

Lähes jokainen bikinifitness kilpailija on nykyään jonkinlaisen kirjekurssin käynyt personaltrainer. Osalla ei edes ole koulutusta, mutta se kuulostaa paremmalta.. Se ei suinkaan tee sinusta ammattilaista fitness alalla. Nettivalmennuksia ja ruokavaliota saa ihan pilkkahintaan muutamalla kympillä, jopa itse osaisin varmasti vastaavanlaisen tehdä omalla tietotaidolla mitä en pidä hirveän ammattitaitoisena.

En jaksa uskoa, että parikymppinen likka omaa niin suuren ammattitaidon, että osaa/pystyy valmentamaan asiakkaita laidasta laitaan. Tässä onkin se ero. Toiset valmentajat keskittyvät nimenomaan siihen asiakkaaseen ja toiset bisnekseen. Tavallaan kumpikaan tapa ei ole väärä, mutta tällä alalla kyllä. Kyseessä on ihmisten terveys ja usko parempaan.

Ne ihmiset kenenkä kanssa olen työskennellyt ovat olleet ammattilaisia. Viimeisin valmentajani Jari ja Heidi Sorsa (Fit Diamonds) ovat olleet alalla jo melkeinpä voi sanoa vuosikymmeniä 😉 Tietämystä on jokaisella saralla. On kuntosali yrittäjyyttä, todella suuri tieto ravinnosta, hierojan ammattitutkinto, personaltrainer koulutus ja heidän kouluttaminen, oma kilpailutausta ja kilpailijoiden valmennus ja tätä listaa voisin jatkaa vaikka kuinka. Jos vertaan tähän tsirpukkaa kuka on kerran käynyt lavalla pyörähtämässä ja ”tietää” alasta kaiken niin nyt jos saisin valita niin ei tarvisi kahta kertaa miettiä. Voin lämpimästi suositella edellämainuttua pariskuntaa.

IMG_8945

Mun miäs <3

IMG_7515

Mun miäs<3

IMG_7655

Vuoden ero

IMG_7620 IMG_8352 IMG_8440 IMG_8365

Pientä fiilistelyä Juuson kisoista <3

Edelleen haluan painottaa sitä, että älkää hairahtako näihin puoli ilmaisiin täys paskoihin nettivalmennuksiin ja pahinta mitä olen nähnyt jopa instagram valmennuksiin.. call me teen sulle ohjelman.

Itse lopetin jo kilpailemisen, mutta Juuso kisas vielä sen jälkeen, jota seurasin vierestä. Kaikki oli fiksua ja ammattimaista. Ei nähty nälkää eikä vedelty pillereitä vaan pillerien ilosta. Jokainen asia oli perusteltu ja kerrottiin miksi mitäkin tehdään. Ammattilainen osaa vastata sun jokaiseen kysymykseen ja sen pitääkin osata. Musta on sääli että fitness buumin myötä tehdään bisnestä ihmisten terveydellä ja hyväuskoisuudella.

Olen myös sitä mieltä, että esimerkiksi laihtuminen ei aina ole kiinni siitä syötkö parsaa ja kanaa. Ylipainoisilla ihmisillä on usein syy jo vaikka lapsuudessa, miksi he ovat lihavia ja esimerkikisi syövät lohtuun ja palkitsevat itseään. Hyvä ja ammattitaitoinen personaltrainer paneutuu siihen, eikä niinkään paljonko nousee penkistä. Jos tarkoituksena on saada pitkäaikaisia muutoksia niin se todellakin vaatii muutakin kuin saliohjelman ja ruokavalion hintaan 30e.

Tavallaan toivon, että tämä fitness on tässä ja siitä jää jäljelle ihmisille terveelliset elämäntavat, kuten liikkuminen ja terveellinen ravinto. Tämä on verrattavissa noin viiden vuoden takaiseen ripsipidennys buumiin. Osa kouluttautui ja kävi sertifioimassa taitonsa niin osa tilas netistä kamat ja liimas asiakkaiden silmät kynsiliimalla kiinni… Näissä oli myös sama… ammattilaisen tekemänä työ n. 120-140e ja kotitekijän tekemänä 40e. Mun ei edes tarvi selittää hinnan eroa, koska toivon, että se tuli hyvin selväksi.

-Umppu

 

15 kommenttia

 1. riaq kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Nykyään jokaisella fitness kisaajalla on oma valmennus. Naurettavaa, hehän ovat itsekin valmennuksessa. Mikä tekee heistä ammattilaiset ohjaamaan muita? Kaikille ei se sama kana-riisi-parsa ruokavalio vaan sovi, mites sitten suu pannaan? Suutarit pysyköön vaan lestissään.

 2. Kata kirjoitti:

  Hyvä teksti :)!

 3. fityoutoo kirjoitti:

  Pakko kommentoida! Toi oli hyvä juttu, mutta ihan kaikkien haastateltujen kanssa en ole samaa mieltä…

  Ensinnäkin täytyy ottaa huomioon, että nykyisessä taloustilanteessa on yhä vähemmän ja vähemmän niitä, jotka pystyy rahallisesti panostamaan PT-palveluun esim 100€/viikossa (jonka verran maksaa, jos näkee PT:tä enemmän kuin kerran viikossa, ellei sit oikeesti tee TODELLA halvalla ohjauksia). Jo kuntokeskuksen PT on yleensä sen 49-69€/krt + tietysti kk-maksu päälle, eli niitä erittäin maksukykyisiä asiakkaita on tällä hetkellä vähemmän. Ihmiset kysyy ekana, mitä jokin maksaa ja on sitten tietysti pt:n ammattitaito vakuuttaa ihminen siitä, että hän tarvitsee palvelun. Kipuraja kaikilla kuitenkin on. Hollywoodin julkkis PTille ei oo paljon täällä peräpohjolassa tilausta :D… Eipä siis ihme, että nää nettivalmennukset on lyöny niin hyvin läpi!

  Nettivalmennus on tullut tänne suomeen kans ihan jälkijunassa, koska esim USA:ssa ja Ausseissa PT on ihan aikaansa jäljessä, jos ei tarjoa nettivalmennusta, E-kirjoja, ym. Ja nykyään kun ihmiset ei haluaisi maksaa palveluista, niin mikäs sen helpompaa kuin ottaa netistä 30€ paketti eikä tarvitse edes ilmoittaa mihinkään, jos ei noudata ohjelmaa :D. Pitkäjänteisyys ei ole nimittäin päivän sana tässä joulunjälkeisessä laiharibuumissa.

  Mutta kuten Bettina totesi, niin on tietytsti jokaisen PT:n oma valinta, haluaako päivät pitkät vääntää 15v tytöille parin kympin ruokavalioita. Hyvät PT:t saa valita ne oikeasti motivoituneet asiakkaat, joiden kanssa työskentely on molemmille osapuolille mielekästä ja hedelmällistä. Ne ihmiset myös sitoutuu siihen hommaan kuukautta pidemmäksi aikaa, jolloin oikeasti tällä hommalla voi tienata elantonsa. On myös ihan eri juttu tehdä kisavalmennusta ja kisaajalla kannattas olla sen verran huoli terveydestään, ettei lähde ihan kenentahansa kelkkaan.

  • primebody kirjoitti:

   Se on totta, että maksukykyisiä ei ole ja tarjontaa tursuaa yli. Mun pointtina kuitenkin oli, että ”köyhän ei oo varaa ostaa halpaa”. Nuoria ei niinkää kiinnosta seuraukset vaan he saattavat ihailla jotain tyyppiä ja olla samanlainen ja ottaa siksi valmennuksen tältäkyseiseltä henkilöltä. Silti mun mielestä tää ei oo hyvä juttu edelleenkään

 4. Mustikka kirjoitti:

  Oon niin samaa mieltä! Porukat hihkuu innosta kun ”pääsee” opiskelemaan personal traineriksi, kurssi maksaa 3000-4000e niin kukapa ei pääsisi sisään? Itsellä on haaveenaa pt:n ura, mutta en todellakaan ala maksamaan kirjekurssista 3000 euroa. Opiskelen fysioterapeutiksi ja meillä saa vapaasti valittavina opintoina valmennuksen ja kuntosaliohjaajan peruskurssin suoritettua. Ravintopuolta on melko suppeasti, joten sitä ”joudun” opiskelemaan itsenäisesti. Toivon, että joku päivä musta tulee vielä rautainen ammattilainen! 😀 omaa salikokemusta on vasta kaksi vuotta takana.

  Itse en ikinä maksaisi ko. kirjekurssin käyneestä pt:stä, en sitten yhtään. Ja mitä on osaa noista ohjelmista ja ruokavalioista nähnyt, niin uskallan väittää että jopa minä saisin samanlaiset väsättyä ;D

 5. Hanna-Kaisa kirjoitti:

  Mua lähinnä jo naurattaa nää kaverit jotka sanoo että ”musta tulee pt” Itse oon liikuntaneuvoja ja opiskellut 2 v alalta kunnon ammatin. Sitten on tosiaan näitä kurssejä, joita käydään 9kk ja tiedetäänki sitten jo kaikki kaikesta. Fakta on että koko ajan tälläkin alalla on koulutettava lisää. Myös perus aIat on unohdettu fitnessbuumin myötä. Me ylipainoiset jotka oikeasti tarvitsee elämänmuutoksen eikä 6kk superdieettiä.

 6. Hanna-Kaisa kirjoitti:

  Perus asiat ja ne ylipainoiset*

 7. onneli kirjoitti:

  Näin juuri. Tuntuu että joka toinen salilla käyvä 20v tyttö on pt…

 8. katarina kirjoitti:

  Monelta on tuntunut unohtuneen se asia, että ei nämä lyhyet PT koulutukset takaa kellekkään mitään ammattitaitoa. Ne on ensinnäkin tehty ihmisiä varten, joila on ennestään jo jotain käryä asioista ja niiden tehtävä on antaa sellaiset avaimet käteen, että voi jatkaa itsenäisesti harjoittelua ilman, että ryssii mitään, jos on yhtään maalaisjärkeä.

  Nöyryyttä ja halua ottaa neuvoja vastaan ja janoa oppia uutta on löydyttävä. Se on vallan ihmisestä kiinni tuleeko sinusta aikanaan ammattilainen, vaikka pohjalla ois pelkkä ”kirjekurssi”.

  Ei toinna polkea suohon jokaista nuorta, joka yrittää koska kaikkien on aloitettava jostain. Ei kukaan synny 20 vuoden kokemuksen kanssa. Uskon myös, että tälläkin alalla jyvät erotellaan akanoista ja puskaradio on sen verran tehokas, että äkkiä sieltä karisee pois ne ketkä ei oo oikealla asialla. 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Joo eihän tässä siitä ollutkaan kysymys vaan siitä, että ihmisiltä ”huijataan” rahat ja osalla samalla menee terveys. Tottakai jokaisen on aloitettava jostain, mutta se, että tituleerataan itseään heti ammattilaiseksi on ehkä väärin.

 9. Emsku kirjoitti:

  Noi nettivalmennukset on varmaan oikeestikkin ihan surkeita ja ei oo räätälöity tietylle ihmisille vaan kaikille, jotka sen ostaa. Hyvä puoli vaan on se hinta, usein on itsekkin miettinyt, että ostaisiko, koska opiskelijalle hinta olis just sopiva..

 10. Jenna kirjoitti:

  Haluaisin tietää mitä tarkoitat puoli-ilmaisilla, paskoilla nettivalmennuksilla?
  Onko Jutan ja Tomi Kokon myös niitä? Mikä hintaraja erottaa hyvän huonosta?

  • primebody kirjoitti:

   Tarkoitan sellaisia, missä takana ei ole tarpeeksi ammattitaitoa eli en näitä mainitsemiasi. Puhun nimenomaan ammattitaidosta ja en usko, että se kartuu vuodessa/kahdessa kenellekkään 🙂

 11. Epäilevä kirjoitti:

  Nettivalmennus on bisnes. Sitä tekeävät haistavat helpon rahan:

  Miettikää tilannetta toisin päin perinteisessä valmennuksessa: Personal trainer käyttää aikaa henkilön kanssa tunnista kahteen, tutkii ruokapäiväkirjan 2 viikon ajalta, tekee henkilökohtaisen ruokavalion (erikoisruokavalioineen), kartoittaa asiakkaan tavoitteet (haluan laihtua, haluan saada lisää lihasmassaa, tähtään kisoihin), ja suunnittelee treeniohjelman sen mukaisesti.

  Ajankäyttö valmiiden runkojen pohjalta 4-6 tuntia per asiakas kysymyskierroksineen. Kuinka monta tuollaista asiakasta ehtii päivässä tehdä?

  Nettivalmentaminen: valmiit pohjat, valmiit ruokavaliot, valmiit treeniohjelmat, kysymykset yhtä tyhjän kanssa, ne eivät pohjia muuta. Joka neljäs kuukausi tulee uusi ”Peppunettivalmennus, isommat reidet nettivalmennus, voimanettivalmennus, vain 99 euroa).

  Ajankäyttö per ostava asiakas: 15 minuuttia.

  Nyt pistäkää yksi yhteen kuinka paljon rahaa nettivalmennuksilla voi tehdä, kunnes kuluttajat ovat oppirahansa maksaneet?

 12. Susanna kirjoitti:

  Käyn itse tällä hetkellä sellaista ”kirjekurssia” ja hiukan särähti nyt korvaan osa näistä kommenteista. Mmh musta on tosi tyhmää haukkua tällaista 3 tonnin kurssia turhaksi yms. Jos itsellä ei ole mitään kokemusta siitä. Voin sanoa, että tämä pt-kurssi mitä käyn, ei ole mistään helpoimmasta päästä ja joudun kyllä opiskelemaan ihan yhtä ahkerasti kuin ”oikeissakin” kouluissa. Tämä mua ärsytti suunnattomasti! Mutta asia onkin erikseen, olenko täysin ammattitaitoinen kesäkuussa 9 kk jälkeen? No en tietenkään! En luule osaavani kaikkea, en pysty opastamaan mm. Fitnessurheilijoita, koska itselläni ei ole lajista kokemusta. So what! Minä erikoistun omaan asiakaskuntaani ja jatkan varmasti tiedon kerryttämistä koko elämäni. Ehkä haen joskus vielä siihen oikeaan kouluun ja olen niin helvetin ammattitaitoinen. Meni nyt vähän tunteisiin, ei niinkään Umppu sun kirjoitus, vaan nämä kommentit. Teksti itsessään oli hyvä ja olen samaa mieltä, että yhdet kisat käyneenä susta ei tule pt:tä.

  En usko, että kukaan on missään ammatissa huipullaan heti valmistumisen jälkeen. Ja te ihmiset, jotka arvostelette meitä kirjekurssilaisia, ette selvästikkään tiedä niistä mitään. Villi veikkaus on myös, että kenenkään meidän ryhmäläisen opiskelu ei lopu kesäkuuhun 2016. Tylsää, että arvostellaan ihmisiä ja yleistetään.:(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.