Hae
Prime Life by Umppu

Riippuvuus

 

Nyt kun oon tässä hieman rauhoittunut eilisestä niin mietin asiaa hieman eri kantilta. Onneksi ei käynyt pahemmin ja onneksi paikkoja ei hajoitettu sen enmpää, eikä tapahtunut mitään henkilövahinkoja. En voi silti olla miettimättä kuka sen teki? Meillä kävi eilen liikkeessä korjaajaa joka sorttia ja juttelin heidän kanssaan. Voitteko kuvitella, että Tampereella tälläiset pikkurikolliset työllistää jopa 4 ihmistä, jotka korjaavat näitä hajoitettuja ikkunoita ja laseja ylipäänsä. Mun mielestä toi luku on järkyttävän suuri. Murtoja on siis kokoajan ja tuskin ne on tässä maan tilanteessa yhtään pienenemässä..

IMG_9249

Mulla oli eilen hieman huono fiilis

En tiedä edellenkään kuka meillä kävi, mutta vahvasti epäilen jotain huumetyyppejä. Ne jotka on lukenut mun blogia kauan tietää mun historiasta hieman enemmän ja olenkin joskus kirjoittanut siitä, kuinka olen jopa liian läheltä nähnyt kun huumeet vievät ihmisen, jopa hautaan asti. Se onkin asia mille mun mielestä pitäisi tehdä jotain. Sanotaanko, että niin kauan kun olen ollut Tampereen keskustan alueella töissä on katukuvassa huumeiden käyttäjien määrä lisääntynyt monta sataa prosenttia. Jos mietin aikaa kun olin esim itse 16.v niin me saatettiin hegailla kaupungilla vaikka kuinka myöhään ja sielä oli aivan turvallista liikkua. Nyt kun olen 32.v niin en liiku mielelläni ollenkaan pimeällä keskustassa. Välttelen sitä muutenkin mahdollisimman paljon ja syy siihen on vain pelko.

Kierrän kaukaa ison jätkäporukat ja nimenomaan ne huumejengit, jotka tunnistaa jo kaukaa ja  mitä kaupunki on täynnä. En päästäisi millään järjellä omaa lastani hengailemaan keskustaan illalla, saati sitten yöllä. Sielä on paljon nuoria jotka ovat joko humalassa tai aineissa. Toivoisin, että jokainen vanhempi edes sen verran välittäisi missä lapsi liikkuu ja kävis vaikka itse katsomassa missä porukassa pyörii.

Huumeet varsinkin kovat sellaiset vievät ihmisen nopeasti hyvin alas ja riippuvaisuus syntyy todella nopeasti. Pyörin itse nuorena hetken todella väärässä porukassa ja jos mietin asiaa näin vanhempana niin onneksi niistä ei ole enään kukaan mun kaveri ja valitettavasti niistä on lähes kaikki kuollut huumeisiin. Kaupungilla näkee tiettyjä samoja naamoja tietyissä samoissa paikoissa…. Esimerkiksi koskikeskusksen liepeillä on jokin neulanvaihtopiste tai vastaava niin sen edessä on aina tietyt tyypit. Ne on vetänyt sitä kamaa jo elämänsä aikana niin paljon, että niistä ei enään koskaan tule normaalia ihmistä. Olen aina vastustanut kaikenlaisia korvaushoitoja, joista ehkä tunnetuin on subutex…. Minkä helvetin takia jonkun huumeriippuvuutta koitetaan korvata toisella riippuvuutta aiheuttavalla aineella? Ja se, että niitä saa vielä usein ilmaiseksi ja niitä käytetään väärin, myydään eteenpäin jne.

Vieroitusoireet on varmasti kamalat, mutta nekin on joskus kärsittävä jos haluaa kuiville. On myös pakko ymmärtää, että niiden vanhojen kavereiden luo ei voi enään palata, vaan elämä on aloitettava alusta…. Osaa ei varmasti edes kiinosta päästä kuiville ja se on heidän oma päätös. Pitääkö heille silti antaa niitä pillereitä? Oonko mää vaan ihan tutkalla vai onko jonkun mielestä korvaushoito hyvä asia? En tiedä ainakaan yhtään ihmistä ketä se olis auttanut vaan nimenomaan päinvastoin….

Musta on myös kamalaa, että huumeita saa niin helposti ja niitä viihdekäytetään todella paljon. Joissain porukoissa on jopa ihan normaalia, että vedetään pari nappia kun lähdetään baariin…. Todella palottavaa.

IMG_9250

Koitan nyt unohtaa koko asian ja toivon, että vuosi alkaa tästä pikkuhiljaa luistaan paermpaan suuntaan. Fiilistelen jo tulevaa kesää <3

-Umppu

11 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Tiedän aiemman työni puolesta että korvaushoidon avulla voi kyllä päästä eroon aineista ihan lopullisesti. Mutta jättäähän se käyttö jäljet, jokainen näkee niistä ihmisistä jo kaukaa että ovat entisiä narkkareita. Mutta pari ihan iloista elämänmuutosta olen todistanut ja se on hienoa! Sen korvaushoidon kanssa vaan täytyis olla tarkkana ja tiukkana, että kuka ja millä perustein siihen pääsee jne… Yks juttu noihin liittyen on viel se, että jos on yhtään alttiutta mielenterveysongelmiin niin huumeet voi laukaista ne, esim. skitsofrenian! Yhden tällaisen tapauksen tunnenkin :/

  Mutta ikävää että koit tuollaista, tuntuu pahalta kun joku vieras tunkeutuu sotkemaan ja hävittämään jotain itselle tärkeää.
  Sulla muuten kiva blogi, lueskelen säännöllisesti 😀

 2. napalmi kirjoitti:

  Työni puolesta voin kertoa, että se prosentti on hyvin pieni, joka pääsee huumeista TÄYSIN eroon. Moni kykenee kyllä elämään esim Subutexin kanssa normaalia elämää, mutta on silti edelleen koukussa huumeeseen. Korvaushoidon väärinkäyttäjien lukumäärä on jotain uskomatonta.

  Mieleen on syvästi painunut yksi onnistuminen: Äiti kyyneleet silmissä katseli TAYSissa itkevää lastaan, joka kärsi vierotuisoireista ja totesi ettei enää koskaan halua että joku muu joutuu kärsimään hänen aineiden käytöstä, ja käyttö loppui siihen.

  Valitettavasti näitä ”katkolle ja takas” kun rahat loppuu- tyyppejä on maailma piukassa, ja juuri nämä on usein rötösten tekijöitä. Ei edes mitään halua päästä kuiville. Toisinaan raivostuttavaa…

 3. Lilja kirjoitti:

  Mä olen niin samaa mieltä sun kanssa! Helvetin huumeidenkäyttäjien ja muidenkin rikollisten esim. raiskaajien ja murhaajien hyysäysvaltio tää Suomi on! Eikä eduskunnassa kiinnosta ketään edes yrittää muuttaa näitä lakeja, millä uhrit sais edes jotain oikeutta, kun vaan taputellaan päätä ja lasketaan vapaalle jalalle. Jokainen kansanedustaja sais hävetä joka ikistä ”työpäiväänsä”, jolloin ei yritä saada muutosta näihin asioihin! Sori tää avautuminen.. 😀

 4. pirinistit-on-erikseen kirjoitti:

  Kyllä ihmiset humalassakin riehuu.
  Ja deliriumissa varsinkin.

 5. chikke kirjoitti:

  Oletko itse kokeillut huumeita? Muistan lukeneeni että jouduit elämään huumeisiin sekaantuneen miehen kanssa historiassa. Kokeilua en tuomitse, mennyt on mennyttä.
  Tottakai kauhea tilanne ja itselläkin päreet menisi niin en varmaan kovin monelta kantilta asiaa tulisi puineeksi kirjoituksessa.
  Haluaisin muistuttaa että riippuvuus ON SAIRAUS. siinä kun syöpä, anoreksia tai tupakka-addiktio…. Harvemmin nämä ”narkkarit” ovat edes normaaleista perheoloista ja jo ennen kokeilua aika heikoilla vesillä… Kukaan ei yleensä päätä ruveta narkkariksi.
  Huumeita turha myös kritisoida yleistäen. Itse käytän päivittäin reseptillä saatavaa amfetamiinia ADHD:n hoitooni. Ennen lääkityksen ja diagnoosin saamistsa lääkitsin itseäni lukioaikoina kannabiksella.
  Opiskelen yliopistossa nykyisin ja varmaan n. puolet käyttää kannabista satunnaisesti ja elävät ihan normaalia elämää.

  • primebody kirjoitti:

   Onhan se totta, että kukaan tuskin päättää ryhtyä narkkariksi tai alkoholisti tai miksi muuksikaan. Itse en kuitenkaan luokittele satunnaista pilvenpolttajaa narkkariksi. Tarkoitan sillä lähinnä sellaista kuka on valmis tekemään mitä vaan saadakseen päivä tötsit, eli esimerkiksi varastamaan ja tekemään rikollisuutta, eli siinä vaiheessa ei millään muulla ole enään väliä kun sillä että saa aineita. Itse olen jopa kannabiksen laillistamisen kannalla. Silti peräänkuulutan sitä, että elämä on täynnä valintoja ja jokainen kohdallaan tekee omat valintansa. Kaikilla on mahdollisuus olla ottamatta edes sitä ensimäistä annosta. Ei huumeet eikä alkoholi ole koskaan ratkaisu ongelmiin vaan ne johtaa niihin

 6. . kirjoitti:

  Pelottavaa on myös se, että ei niillekään, jotka oikeasti haluaisi päästä siitä koukusta ole mahdollisuuksia antaa apua. Tästä esimerkkinä isoveljeni, joka on vetänyt monien vuosien ajan vaikka mitä kamaa ja saanut mm. pari kertaa psykoosin huumeista ja on nykyään ihan pihalla eikä osaa enää tehdä mitään arkisiakaan askareita itse, mutta on tajunnut nyt sen verran, että haluaisi itse hoitoon, mutta kaikki tuetun asumisen yksiköt ym paikat, joissa noita ongelmia ei hoidettaisi lääkkeillä vaan psykologeilla ja psykoterapeuteilla ovat täynnä, kun niitä ei ole kovin paljoa. Ja tosiaan niin se yleensä menee, että se huumeidenkäyttö lähtee siitä, kun on paljon ongelmia ja osuu väärään kaveriporukkaan, kuten veljellänikin, mutta sen enempää en nyt ala hänen elämäntarinaansa avaamaan tässä.

  • primebody kirjoitti:

   Nää on surullisia tarinoita. Hoito on kallista ja siitä ei ole mitään takuita kenenkään kohdalla niin surulliseslta kun se kuulostaakin. Sitä ei tajuta, että kalliimmaksi kuitenkin tulee se huumeiden käyttö….

 7. Sumu kirjoitti:

  Korvaushoidot poistavat monet ”ikuisuusriippuvaiset” kaduilta ja rikosten parista. Yhteiskunnan ja erityisesti kanssaeläjien kannaltakin korvaushoito on siis paljon parempi tilanne kuin se kaikkensa seuraavan annokseen saadakseen tekevä, kaduilla pyörivä huumenarkki. Eli on kyllä hintansa arvoista, vaikka ei koskaan johtaisi siihen, että pärjäisi täysin ilman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.